Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Gyümölcssaláták

Vázlat:
Almasaláta túróval, dióval
Almás-diós saláta
Almás-diós saláta áfonyás vinegrettel
Almás endíviasaláta
Almás répás saláta
Aszaltszilva-saláta
Avokádós diós spenótos saláta
Avokádósaláta
Banános diós saláta
Banános diós saláta 2
Barackos-diós saláta
Céklasaláta aszalt gyümölcsökkel
Datolyás diós saláta
Déligyümölcssaláta
Diós aszaltszilva-saláta
Diós cikóriasaláta
Endívia, alma, márványsajt, dió
Endíviás kiwisaláta
Gourmand-saláta
Gyümölcssaláta aszalt barackkal, dióval
Havas saláta
Hideg almasaláta
Körtés, sajtos, diós saláta
Körtés-parmezános saláta
Körtével, dióval ízesített saláta
Málnás almás diós saláta
Narancsos, diós saláta
Narancssaláta almával
Olajbogyósaláta
Őszibaracksaláta
Répasaláta
Répasaláta aszaltszilvával
Rizssaláta almával, dióval
Saláta almás-diós öntettel
Saláta aszaltszilvából, dióval
Trópusi ladik
Valentin-saláta
Varázsló-saláta
Vinegrettes saláta
Waldorf-saláta
Waldorf saláta kaliforniai módra
Új Waldorf saláta

ALMASALÁTA TÚRÓVAL, DIÓVAL
(angol recept)

Hozzávalók 1 személyre:
1 kimagozott, felszeletelt alma
5 dkg túró
5 dkg pirított, darabos dióbél
1 evőkanál méz

A dióbelet közepes lángon mintegy 8 percig pirítsuk.

Rendezzük az almaszeleteket tálra vagy tányérra, szórjuk meg a túróval, dióbéllel, csurgassuk rá a mézet. Azonnal tálaljuk.

ALMÁS-DIÓS SALÁTA
(olasz recept)

Hozzávalók 4 személyre:
1 fej salátaféle (kínai kel, stb.)
2 alma (legszebben a zöld alma, a Granny Smith mutat, de legjobb a Jonagored)
10 dkg szép dióbél
4 evőkanál dióolaj (esetleg más olaj)

A salátát mossuk meg, jól csepegtessük le. Hagyjunk időt, hogy leszáradjon. Az almát is mossuk meg, tegyük félre.

Az almát csak közvetlenül a felszolgálás előtt vágjuk kockákra, és óvatosan, finoman keverjük hozzá a felvagdalt salátát, az olajat és a dióbelet. Ízlés szerint sózzuk.

Azonnal szervírozzuk.

ALMÁS-DIÓS SALÁTA ÁFONYÁS VINEGRETTEL
(amerikai recept)

Hozzávalók:
1/2 csésze vagdalt dióbél
1/4 csésze áfonya
1/4 csésze gyümölcsecet
1 csésze vöröshagyma, apróra vagdalva
1 evőkanál cukor
1 evőkanál mustár
1 csésze étolaj
salátalevél 4 személyre megmosva, lecsöpögtetve
2 nagyobb piros alma kimagozva, vékonyra szeletelve
só, bors

A dióbelet terítsük egy rétegben tepsire, és nem túl forró, 175 C°-ra előmelegített sütőben 8-10 percig pirítsuk, amíg enyhén meg nem barnul.

Robotgépben keverjük össze az áfonyát, gyümölcsecetet, hagymát, cukrot, mustárt. Dolgozzuk simává. Közben apránként adjunk hozzá étolajat, végül ízesítsük sóval, borssal.

Egy salátás tálban helyezzük el a salátaleveleket, rá az almaszeleteket, a tetejére az áfonyás keveréket. Hintsük meg pirított dióbéllel, és szervírozzuk.

ALMÁS ENDÍVIASALÁTA
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg endívia
2 alma
1 citrom
só, bors
2 evőkanál borecet
3 evőkanál olaj
5 dkg darabos dióbél
metélőhagyma

Az endíviákat gondosan mossuk meg, szedjük ki a keserű tövüket. Az endíviát vékony, keskeny szálakra vágjuk.

Hámozzuk meg az almákat, csutkájukat vágjuk ki, az almák húsát apró kockákra vágjuk. Megcitromozzuk.

Egy salátatálban ízlés szerinti borecetes salátalevet készítünk. Belekeverjük az endíviát, a diót, az almát. Metélőhagymával díszítve szervírozzuk.

ALMÁS RÉPÁS SALÁTA
(orosz recept)

Hozzávalók:
3 db alma
2 db sárgarépa
1 pohár darabos dióbél
1/2 pohár majonéz

A megtisztított répát és a kimagvazott almát vastagra reszeljük, vagy vékonyra szeleteljük. Hozzákeverjük a darabos dióbelet, megsózzuk, majonézzel megöntjük.

Tálaláskor almaszeletekkel vagy néhány salátalevéllel díszítjük.

ASZALTSZILVA-SALÁTA
(orosz recept)

Hozzávalók 2 személyre:
30 dkg magnélküli aszaltszilva
1 pohár dióbél
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál citromlé
majonéz

Az aszaltszilvát darabokra vágjuk. A dióbelet a fokhagymával és a citromlével eldörzsöljük. Mozsárban vagy tálban. A kapott masszát egy salátás tálban összekeverjük az aszaltszilvával, és magöntjük ízlés szerinti mennyiségű majonézzel.

AVOKÁDÓS SPENÓTOS DIÓS SALÁTA
(amerikai recept, Annette Forrest receptje)

Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál nagyobb darabosra tört dióbél
20 dkg spenótlevél
1 érett avokádó meghámozva, kimagvazva, felszeletelve
1 citrom leve

A diót kisebb lábasban 3-4 percig pirítsuk, közben gyakran rázzuk meg a lábast. Amikor a dió aranyszínű, akkor jó.

Rendezzük el az avokádószeleteket és a spenótleveleket egyedi tányérokon. Szórjuk meg dióbéllel, és hintsük meg egy citrom levével.

Ízlés szerint ízesíthetjük sóval, borssal, mielőtt asztalra rakjuk.

AVOKÁDÓSALÁTA
(marokkói recept)

Hozzávalók 4 személyre:
2 avokádó
1,5 dl tejszín
10 dkg lágy sajt
10 dkg vagdalt dióbél
fél citrom leve

Az avokádókat hosszában vágjuk félbe, a gyümölcs húsának háromnegyedét kanállal vágjuk ki.

A gyümölcshúst tegyük egy tálba, és citromlével alaposan keverjük el.

Adjuk hozzá a sajtot, a darabos dióbelet, a tejszínt. Nagyon alaposan keverjük össze, a legjobb mixerrel.

A keverékkel töltsük meg a kivájt avokádókat, és végül is egy kevés citromlevet csepegtessünk rájuk. Szép, feles dióbéllel díszíthetjük. Azonnal szervírozzuk.

BANÁNOS DIÓS SALÁTA
(francia recept)

Hozzávalók személyenként:
5 dkg salátalevél
1 banán
1 db aszalt barack
1 evőkanál túró vagy fehér krémsajt
6 db feles dióbél
1 evőkanál dióolaj
1 kávéskanál mustármag

A banán húsát szeleteljük fel, az aszalt barackot pedig vágjuk apró darabokra.

A banánt, a barackot és a dióbelet keverjük össze a salátalevéllel. Rakjuk rá a túrót vagy krémsajtot, és öntsük meg dióolajjal, szórjuk meg mustármaggal.

Kóstoljuk meg, ha kell, ízesítsük.

BANÁNOS DIÓS SALÁTA 2
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
1 bodros saláta
2 banán
15 dkg szép dióbél
1 avokádó
15 dkg füstölt szalonna
3 dl étolaj
2 kávéskanál mustár
2 dl gyümölcsecet
2 dkg zöldpetrezselyem
só, bors

A szalonnát üvegesre futtatjuk.

Megmossuk, levelekre szedjük a salátát, és egy nagy salátás tálra rakjuk. Az avokádó és a banán gyümölcshúsát nem túl apró kockákra vágjuk, és a salátára rakjuk. Hozzáadjuk a dióbelet.

A szalonna zsírját lecsöpögtetjük, a szalonnát lehűtjük, a salátára rakjuk.

Az étolaj, mustár, gyümölcsecet összekeverésével vinegrettet készítünk, amivel megöntjük a salátát.

Végül petrezselyem zöldjével hintjük meg, és ízlés szerint ízesítjük.

BARACKOS-DIÓS SALÁTA
(amerikai, kaliforniai recept)

Hozzávalók:
egy nagy tállal az idénynek megfelelő zöldsalátákból, vegyesen
1 csésze aszalt sárgabarack
1 csésze dióbél
1 db kínai körte vagy hazai körte (befőtt is jó)
1/2 csésze gyümölcsecet
1/3 csésze dióolaj
esetleg só

A salátafélét vágjuk darabokra egy tálba. Az aszalt barackot vágjuk vékony szeletekre, a dióbelet pedig kisebb darabokra.

Ha friss körtét használunk, hámozzuk meg, majd minden esetben vágjuk vékony szeletekre.

A zöldségfélékhez keverjük hozzá az aszalt barackot, a dióbelet és a körteszeleteket.

Közvetlenül tálalás előtt öntsük meg ízlés szerinti mennyiségben gyümölcsecettel és dióolajjal.

Megjegyzés: Ha nem takarékoskodunk a dióolajjal, az javít az ízén. Én még kevés cukrot is szórok rá, de van, aki sózva szereti.

CÉKLASALÁTA ASZALT GYÜMÖLCSÖKKEL
(orosz recept)

Hozzávalók:
1 db nyers cékla
20 dkg aszalt barack
20 dkg aszaltszilva
10 dkg dióbél
25 dkg majonéz

A céklát megfőzzük, megpucoljuk és lereszeljük. Az aszalt gyümölcsöket forró vízbe áztatjuk, és amikor megpuhultak, összevagdaljuk. A dióbelet nem túl apróra, de szintén darabokra vágjuk.

A gyümölcsöket összekeverjük a céklával, megsózzuk, és megöntjük majonézzel.

DATOLYÁS, DIÓS SALÁTA
(arab recept)

Hozzávalók:
8-10 friss, sárga színű, még nem aszalt datolya (aki nem tudja beszerezni, egy kisebb zöld almával, pl. Granny Smith-szel helyettesítheti)
1/2 csésze dióbél
1/2 csésze bármilyen, morzsalékony sajt (juhsajt, feta, stb.)
6 csésze vegyes zöldsaláta, összevágva, néhány salátalevél egészben
étolaj, só

A zöldsalátát rendezzük egy salátás tálra. Szórjunk rá étolajat, és kevés sóval is hintsük meg.

A datolyát (almát) magvazzuk ki, vágjuk fel. A dióbelet enyhén pirítsuk meg.

A datolyát, dióbelet, sajtot helyezzük a zöldsalátára, és tálalhatjuk is.

DÉLIGYÜMÖLCSSALÁTA

Hozzávalók:
4 db kivi
2 banán
1 kisebb ananász
2 evőkanál darabos dióbél
2 evőkanál porcukor
2 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál citromlé
3 evőkanál gyümölcsszirup

Az ananászt megmossuk, meghámozzuk, a közepét kivágjuk. A húsát kis darbokra vágjuk. A banánokat és a kivit megmossuk, héjukat leszedjük, levágjuk, húsukat darabokra vágjuk.

A gyümölcsdarabokat egy salátás tálban összekeverjük. Rászórjuk a darabos dióbelet, és meghintjük porcukorral, vaníliás cukorral. Megöntjük citromlével és sűrű gyümölcssziruppal.

DIÓS ASZALTSZILVA-SALÁTA
(orosz recept)

Hozzávalók:
50 dkg aszaltszilva
2 csésze dióbél
3-4 gerezd fokhagyma
2 csésze majonéz
2 kávéskanál cukor
1 citrom leve
só, petrezselyemzöld

A megmosott aszaltszilva-szemeket egy napra vízben áztatjuk, hogy megszívják magukat. Annyi víz kell rájuk, amennyi éppen ellepi.

A megduzzadt szilvaszemeket kimagozzuk, ha nem eleve mag nélküliek. Majd kiterítjük, hogy némileg megszáradjanak.

A dióbelet a fokhagymával egy mozsárban - lehetőleg márványmozsárban - összetörjük, olajos masszává dörzsöljük. Megsózzuk, a citromlevet hozzáöntjük, és a dióbéllel egyenletes masszává dolgozzuk.

Minden szilvaszemet bekenünk a diós masszával, és salátás tálra helyezünk. A cukrot a majonézbe keverjük, és a majonézt a szilvára öntjük. Maradék dióbéllel és petrezselyemmel díszítjük.

DIÓS CIKÓRIASALÁTA
(német recept)

Hozzávalók:
2 piros cikória
2 fehér cikória
2 narancs
1 nagy alma
10 dkg feles dióbél
2 evőkanál gyümölcsecet
2 evőkanál dióolaj
kevés citromlé
só, bors

A cikóriákat megtisztítjuk, félbevágjuk. Ízlés szerint a keserű torzsáját kivághatjuk. A piros cikória leveleit óvatosan leválasztjuk. A fehér cikóriát felszeleteljük, citromlével lecsöpögtetjük.

A narancsot meghámozzuk, kis darabokra vágjuk. A levét is felfogjuk, később az öntethez keverjük. A megmosott, kimagvazott almát darabokra vágjuk.

Az öntet dióolajból, gyümölcsecetből, sóból, borsból készül. Az öntetet a cikóriaszeletekkel, a narancs- és almadarabokkal elkeverjük. Végül a dióbelet is belekeverjük, és az egészet a vörös cikórialevelekre töltjük.

Szép lesz, ha a cikórialevelekből hajóformát mintázunk.

ENDÍVIA, ALMA, MÁRVÁNYSAJT, DIÓ
(amerikai recept, Eric Kaplan séf receptje, Waldorf-Astoria)

Hozzávalók 4 személyre:
3 evőkanál borecet
1 teáskanál mustár
1/4 teáskanál cukor
1/2 csésze olivaolaj
1 mogyoróhagyma, apróra vágva
1/2 teáskanál só
fekete és fehér bors
2 evőkanál vaj
1 csésze dióbél
1/2 teáskanál cukor
4 endívia
2 közepes nagyságú zöldalma
3/4 csésze elmorzsolt márványsajt

Egy kisebb tálban együtt verjük fel a borecetet, a mustárt és az 1/4 kanálnyi cukrot. Vékony sugárban, folyamatos keverés közben adjuk hozzá az olajat, hogy jól elkeveredjen, emulziót képezzen. Adjuk hozzá az apróra vagdalt mogyoróhagymát, sózzuk meg, adjunk hozzá fekete borsot.

Egy kisebb edényben olvasszuk meg a vajat, és takaréklángon pirítsuk benne a dióbelet és a fél kanálnyi cukrot, kb. 2 percig. Öntsük ki egy tálba.

Vágjuk az endíviákat hosszúkás csíkokra. Az almákat vágjuk ketté, magozzuk ki, és vágjuk kockákra. Egy nagyobb tálban keverjük óvatosan össze az endíviát, az almát, a diót, a sajtot és a mártást. Sózhatjuk, fehér borssal ízesíthetjük.

ENDÍVIÁS KIWISALÁTA
(francia recept)

Hozzávalók 2 személyre:
3 endívia
2 kiwi
12 db feles dióbél
2 evőkanál dióolaj
1 evőkanál citromlé
só, bors
metélőhagyma

A dióolajból, citromléből, kevés borsból keverjünk vinegrettet.

Az endíviák tövét vágjuk ki, majd a levelét vágjuk nagyobb darabokra. A kiwit hámozzuk meg, vágjuk darabokra. A dióbelet is kisebbre vághatjuk.

Keverjük össze mindhármat egy salátástálban, és öntsük meg a vinegrettel. Szórjunk rá kevés sót, azzal is keverjük össze. Végül díszítésként szórjunk a salátára apróra vágott metélőhagymát.

GOURMAND-SALÁTA
(francia recept, Yves Léonard receptje)

Hozzávalók 4 személyre:
2 db golden alma meghámozva, kimagvazva, vékonyra szeletelve
1 fodros saláta
1 fejes saláta belső, világos része
15 dkg feles dióbél
1 kávéskanál dióolaj
1 kávéskanál mustár
1 db füstölt kacsamáj, vékonyra szeletelve
só, bors

A salátástálban a mustárt és a dióolajat összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverjük a felvagdalt salátaféléket.

Az almaszeleteket, a dióbelet és a kacsamájat - ebben a sorrendben - közvetlenül tálalás előtt tesszük rá.

GYÜMÖLCSSALÁTA ASZALT BARACKKAL, DIÓVAL
(orosz recept)

Hozzávalók:
2 alma
1 banán
1 narancs
3 evőkanál mazsola
5 db aszalt barack
1 csésze dióbél
petrezselyem, majonéz

A hozzávalókat apróra vágjuk, és megöntjük majonézzel. És ha van, még vörösáfonyával is díszíthetjük.

HAVAS SALÁTA
(orosz recept)

Hozzávalók:
2 banán
2 narancs vagy mandarin
2 alma
10 dkg fehér színű fagylalt
1/2 pohár darabos dióbél

Az almát és a narancsot meghámozzuk, magvaikat eltávolítjuk. A héjától megtisztított banánnal együtt mindhárom gyümölcsöt kockákra vágjuk. Összekeverjük. Hozzákeverjük a lágy fagylaltot és a darabos dióbelet is. Két órára mélyhűtőbe tesszük.

HIDEG ALMASALÁTA
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
5 szép Golden alma
8 fej saláta
1/2 tő zeller
15 dkg dióbél
1 citrom leve
1,5 dl majonéz

Anélkül, hogy meghámoznánk, vágjuk ki az alma csutkáját, magvait. (Létezik erre a célra egy speciális konyhaeszköz.) Vágjunk egy almát szeletekre, a többit kockákra.

Egy salátás tálban a citrom levét egy evőkanál majonézzel elkeverjük. Az almaszeleteket mártsuk bele, majd emeljük ki, és tegyük félre. Az almakockákat rakjuk a salátatálba, keverjük el a lével. Hagyjuk állni 20 percig.

Mossuk meg a salátát és a zellert. Vágjuk durva darabokra a dióbelet. A zellert apró darabokra vágjuk.

Ha letelt a 20 perc, az almához adjuk a zellert, a diót és a maradék majonézt. Keverjük jól el.

Tálaláshoz egy tál alját borítsuk be salátalevelekkel, és a közepére öntsük az elkészített salátakeveréket. A tetejét almaszeletekkel díszítsük.

KÖRTÉS, SAJTOS, DIÓS SALÁTA
(amerikai recept)

Hozzávalók 4 személyre:
1 evőkanál borecet
1 gyöngyhagyma, apróra vágva
2 evőkanál étolaj
1,5 kávéskanál dióolaj
só, bors
2 fej zöldsaláta (a képen arugula-salátával készült)
10 dkg (félcsészényi) szép kandírozott dió
1 közepes körte kimagvazva, vékonyra szeletelve
1/2 csésze darabokra tört lágyabb sajt

Nagyobb tálban dolgozzunk. Először a borecetbe keverjük a vagdalt hagymát, utána hozzákeverjük a kétféle olajat, és ízesítjük.

Ezután következik a saláta, a cukormázas dióbél és a körteszeletek hozzáadása. Végül megszórjuk sajtdarabokkal.

KÖRTÉS-PARMEZÁNOS SALÁTA
(német recept)

Hozzávalók 1 adagra:
5 dkg salátaféle
1 nem túl érett körte
1 marék dióbél
parmezán sajt
dióolaj, gyümölcsecet
kevés citromlé
só, bors

A körtét hosszában vékony szeletekre vágjuk. Nagyobb lapos tányérra helyezzük körbe, citromlével megcsöpögtetjük. A salátát megmossuk, igen apróra vagdossuk, a tányér közepére rakjuk. Két kanál dióolajjal és egy kanál gyümölcsecettel megmarinírozzuk. Gyengén sózzuk-borsozzuk. A parmezánt sajtreszelővel reszeljük durva szilánkokban a salátára. Rárakjuk a dióbelet, és szervírozhatjuk.

KÖRTÉVEL, DIÓVAL ÍZESÍTETT SALÁTA
(amerikai recept)

Hozzávalók 6 személyre:
1/4 csésze étolaj
1/4 csésze borecet, vörösborból
2 csésze víz
1 csésze negyedes dióbél
3 evőkanál cukor
8 csésze vagdalt salátalevél
2 csésze egyéb, vegyes salátazöldség
1 csésze körtebefőtt, darabokra vágva
3/4 csésze darabos kéksajt

Először összekeverjük az étolajat és a borecetet, ez lesz a dresszing.

Második lépésként megkaramellizáljuk a dióbelet. Ehhez felforraljuk a vizet, és forráskor beleöntjük a dióbelet. 40 percig főzzük, majd leöntjük róla a vizet, és a dióbélre rászórjuk a cukrot. Megkeverjük, hogy ráragadjon. A cukorral bevont dióbelet 160 C°-ra felmelegített sütőben egy lapon 8-10 percig pirítjuk, aranybarnára.

Innen már nagyon könnyű a saláta elkészítése. A salátaféléket összekeverjük, a körtét is hozzákeverjük, és a salátát egyforma adagban megöntjük a dresszinggel és a karamellizált dióval. Darabos kéksajttal is meghinthetjük.

MÁLNÁS ALMÁS DIÓS SALÁTA
(magyar eredetű amerikai recept, Marilyn Yuhas receptje)

Hozzávalók:
nagy adag különböző zöldsaláták keverékéből
1 Golden alma kimagvazva, vékonyra szeletelve
1 csésze friss málna
1/2 csésze vagdalt, darabos dióbél
1/4 csésze málnalé
1/4 cszésze citromlé
apróra vagdalt baconszalonna

Az elkészítés receptje mindössze annyi, hogy a hozzávalókat egy nagyobb tálban keverjük össze. A baconszalonnát a tetejére szórjuk.

NARANCSOS, DIÓS SALÁTA
(amerikai recept)

Hozzávalók 10 adagra:
1/3 csésze narancslé
1/3 csésze borecet
1/4 csésze étolaj
2 evőkanál cukor
1 evőkanál reszelt narancshéj
8 csésze vegyes, apróra vágott zöldsaláta
2 közepes uborka, szeletelve
60-70 dkg mandaringerezd (konzerv is lehet)
1 csésze dióbél
1/4 csésze karikára vágott zöldhagyma

Először egy kisebb tálban a narancslevet keverjük össze a cukorral, a borecettel, az olajjal és a narancshéjjal. Jól keverjük el, keverhetjük géppel is. Ezt a dresszinget előre is elkészíthetjük, hűtőben másnapig eláll.

A zöldsalátát egy nagyobb tálban gyengéden keverjük össze az uborkaszeletekkel, a mandaringerezdekkel, a dióbéllel és a zöldhagymával. Még jobb, ha a dióbelet előbb sütőben egy rétegben egy sütőlapon enyhén - 5-7 percig - pirítjuk.

Öntsük rá a narancsleves dresszinget, és tálaljuk azonnal.

NARANCSSALÁTA ALMÁVAL
(orosz recept)

Hozzávalók:
15 dkg narancs
15 dkg zeller
15 dkg alma
15 dkg dióbél
néhány salátalevél
1-2 dkg petrezselyemzöld és kapor
csipetnyi fahéjpor
10 dkg majonéz

A zellert felszeleteljük, forró sós vízben megfőzzük, lehűtjük.

Az almát és a narancsot is felszeleteljük. A dióbelet darabokra vágjuk, enyhén megpirítjuk.

Egy salátás tál aljára salátaleveleket fektetünk, és rárétegezzük a zeller-, alma- és narancsszeleteket. Megöntjük majonézzel, megszórjuk pirított dióbéllel és fahéjporral. Kevés petrezselyemzölddel és kaporral díszítjük.

OLAJBOGYÓSALÁTA
(török recept)

Hozzávalók:
25 dkg mag nélküli zöld olajbogyó
3 db közepes méretű hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 köteg petrezselyem
1/2 pohár dióbél
gránátalmalé
étolaj, só, pirospaprika

Először az összes hozzávalót vágjuk apróra.

Az olajbogyót, hagymát, fokhagymát, petrezselymet, dióbelet keverjük össze.

Ízlésünknek megfelelően ízesítsük gránátalmalével, étolajjal, sóval, paprikával.

Azonnal kínálhatjuk.

Őszibaracksaláta ŐSZIBARACKSALÁTA
(spanyol recept)

Hozzávalók:
60 dkg őszibarack
20 dkg bármilyen zöldsaláta
10 dkg dióbél
1 kávéskanál gyümölcspálinka
1/4 kávéskanál só
1 kanál citromlé
2 kanál olivaolaj

Az őszibarackokat kimagozzuk, kisebb darabokra vágjuk, meglocsoljuk a pálinkával. Egy salátástálban hozzáadjuk a többi összetevőt is (a salátát és a diót apróra vágva), és a végén locsoljuk meg citromlével és olajjal.

Répasaláta RÉPASALÁTA
(angol recept)

Hozzávalók:
35 dkg sárgarépa
2 nagy alma
1 torma
1 kanál olivaolaj
1 kanál gyümölcsecet
1 kanál cukor
feles dióbél

Meghámozzuk, apróra vagdaljuk a répát és az almát. A dió kivételével a többi hozzávalóval elkeverjük. Lehűtjük. Tálaláskor bőséges feles dióbéllel és kevés almaszelettel díszítjük.

RÉPASALÁTA ASZALTSZILVÁVAL
(orosz recept)

Hozzávalók:
50 dkg sárgarépa
10 dkg dióbél
2 gerezd fokhagyma
20 dkg majonéz
10 dkg aszaltszilva

A megtisztított sárgarépát lereszeljük, a dióbelet késsel apró darabokra vagdossuk. Az aszaltszilvát kimagvazzuk, a fokhagymát apróra vagdaljuk.

Mindent összekeverünk, és megöntjük majonézzel.

RIZSSALÁTA ALMÁVAL, DIÓVAL
(német recept)

Hozzávalók:
15 dkg hosszúszemű rizs
3 evőkanál gyümölcsecet
4 evőkanál szójaolaj
1 evőkanál méz
hagymapor
50 dkg savanykás alma
10 dkg durvára vagdalt dióbél
15 dkg főtt sonka
kevés zsázsa
só, bors

A rizst forró sós vízbe öntjük, lefedjük, és 15 percig dagadni hagyjuk. Kiöntjük, és hagyjuk leszáradni. Ezalatt az ecetből, a szójaolajból, a mézből némi hagymapor, bors és só hozzáadásával öntetet keverünk. A még meleg rizsbe keverjük, és hagyjuk kihűlni.

Az almákat megmossuk, kimagozzuk, vékony szeletekre vagdaljuk. A főtt sonkát csíkokra vágjuk. Az almát, a sonkát és a diót a rizsre fektetjük. A rizssalátát megkóstoljuk, kevés zsázsával ízesítjük.

Fogyasztható előételként is. Ha főfogásként esszük, ajánlatos kétszer ekkora adagot készíteni.

SALÁTA ALMÁS-DIÓS ÖNTETTEL
(német recept)

Hozzávalók:
20 dkg salátalevél
2 kisebb +1 nagyobb piros alma
5 dkg darabos, vagdalt dióbél
0,5 dl dióolaj
0,5 dl fehér gyümölcsecet
2 evőkanál méz
só, bors
1 gránátalma

A salátaleveleket megmossuk. A kisebb almákat vékonyan felszeleteljük, a nagyobbat lereszeljük. A dióbelet szárazon megpirítjuk.

Öntetet készítünk a dióolajból, gyümölcsecetből, mézből. Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverjük a reszelt almát. A salátalevelek egy részét tányérra rendezzük, a többit az öntethez keverjük. Az öntetet is a tányérra öntjük, és rászórjuk az almaszeleteket, valamint a pirított dióbelet.

Gránátalma szeletekkel díszítjük.

SALÁTA ASZALTSZILVÁBÓL, DIÓVAL
(orosz recept)

Hozzávalók:
félkiló aszaltszilva
2 csésze dióbél
3-4 gerezd fokhagyma
2 csésze majonéz
2 kávéskanál cukor
1 citrom leve
só, zöldpetrezselyem

Az aszaltszilvát megmossuk, egy edényben megöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Áztatás után kimagvazzuk, és kitesszük az asztalra, száradni egy kicsit.

A dióbelet és a fokhagymát együtt törjük meg mozsárban, és összedolgozzuk, hogy egyenletes olajos masszát kapjunk. Megsózzuk, megöntjük citromlével. Addig keverjük, hogy fehéres színt kapjon.

Az így készült diós töltelékkel töltünk meg minden szilvát. Salátás tálra helyezzük, megöntjük majonézzel, megcukrozzuk.

Dióbéllel és citromkarikákkal díszítjük.

Az aszaltszilva-saláta gazdagabb változatában majonéz helyett tejszínt használnak, dióbél mellett fehér kenyér belének kis darabkáival is sűrítik a tölteléket, és kevés gyümölcssűrítménnyel is ízesítik. Valamint, hogy az ízhatás tökéletes legyen, a dióbelet először megpirítják. Érdemes mindkettőt kipróbálni.

TRÓPUSI LADIK
(olasz recept)

Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet ananász
10 dkg feles dióbél
2 fej salátaféle (kínai kel, stb.)
2 fej endívia
10 dkg főtt konzervkukorica
5 dkg rokfort
1 kávéskanál mustár
2 evőkanál almaecet
4 evőkanál olivaolaj

Az endíviáknak szedjük le a külső leveleit, azokat rendezzük körbe a tányérokra, azok lesznek a ladikok, amibe a többi összetevőt pakoljuk. Az endívia többi részét más salátafélével vágjuk apróra. Az ananászból is kisebb darabokat vágjunk. A rokfort-sajtot villával törjük össze, egy csészében keverjük el a mustárral, az olajjal és az ecettel. Kissé sózzuk meg. Az összetevőket ízlésesen rendezzük el az endívia-ladikokon, végül öntsük le a mártással. Tálalásig tartsuk hűtőben.

Megjegyzés: A mártás maradhat a csészében, abból mindenki ízlés szerint vehet.

VALENTIN-SALÁTA
(amerikai recept)

Ha Valentin-napra nem készítettünk kedvesünknek Valentin-salátát, azt bármikor pótolhatjuk.

Friss zöldsalátát fektessünk tányérra, szeleteljünk rá almacsíkokat, szórjuk meg bőven feles dióbéllel, és kevés gránátalmával.

A gránátalmát apró darabjaira szedjük, de vigyázzunk, mert festő hatású.

Kérdezzük meg kedvesünket, mit szeret még. Tehetünk rá körtecsíkokat, és más gyümölccsel is kiegészíthetjük.

Végül öntsük meg mézzel, a hígabban folyó méz előnyösebb.

VARÁZSLÓ-SALÁTA
(orosz recept)

Hozzávalók 4 személyre:
2 db sárgarépa
1 db zellergumó
1 db alma
5 dkg aszalt sárgabarack
1 evőkanál darált dióbél
1 dl tejszín
1 evőkanál méz
A díszítéshez:
feles dióbél, alma

A sárgarépát és a zellert reszeljük le, az almát szeleteljük egészen vékonyra. Az aszalt barackot áztassuk forró vízbe, hogy megdagadjon, majd vágjuk darabokra. Mindet keverjük össze, és adjuk hozzá a dióbelet is.

A salátát osszuk egyéni salátástálkákba, öntsük rá a mézzel elkevert tejszínt. Tegyük hűtőbe.

Felszolgálás előtt díszítsük néhány vékony almaszelettel, néhány feles dióbéllel, és ha maradt, díszíthetjük aszaltbarack-darabokkal is.

VINEGRETTES SALÁTA
(amerikai recept)

Hozzávalók mennyiségi megkötöttség nélkül, saját ízlés és fantázia alapján:

spenótlevél
édes paprika (sárga, piros vagy narancssárga)
zeller, kockázott
gombaszeletek
zöld alma
zöldhagyma
apróra vagdalt gyümölcs (gránátalma, áfonya, meggy vagy narancs)
apró darabos feta vagy mozzarella sajt
nagyobb darabos dióbél
vinegrett (lehetőleg dióolajos)

A saláta elkészítésének receptje rendkívül egyszerű. A mellékelt képek szerint vagy fantáziánk alapján állítsuk össze a salátát, végül öntsük meg vinegrettel.


A végére maradtak a Waldorf-saláta receptek. Ezek az igazi csemegék. Zellerből, almából, dióból állnak. A többi variálható.

WALDORF-SALÁTA

A klasszikus Waldorf-saláta receptje következik, ahogy azt a new-yorki Waldorf-Astoria hotel mesterszakácsa, Oscar Tschirky 1896-ban elkészítette.

Hozzávalók:
1 csésze darabokra vagdalt savanykás alma
1 evőkanál citromlé
1 csésze vagdalt zeller
1/4 csésze majonéz
1/4 csésze szőlő
1/4 csésze dióbél
kevés salátalevél

Az almát vágjuk darabokra, de a héját hagyjuk rajta. Szebben mutat, ha többféle almát használunk. Hintsük meg az almadarabokat citromlével rögtön a felvágás után, nehogy megbarnuljanak. Adjuk hozzá a zellert, a szőlőt és a dióbelet.

Tányérra rakjunk salátalevelet, osszuk ki a waldorf-salátát, végül öntsük le majonézzel.

Ez az eredeti recept, kéretik a hamisakat mellőzni.

WALDORF SALÁTA KALIFORNIAI MÓDRA
(amerikai recept)

Hozzávalók:
3 ropogós alma (pl. Jonatán vagy Gála), meghámozva, kimagvazva, kockákra vágva
1 evőkanál citromlé
2 zellerszár, vékony csíkokra vágva
2 zöldhagyma, vékony karikákra vágva
1/2 csésze édes szőlőszem
3 csésze salátalevél, apróra vagdosva
2 evőkanál majonéz
2 evőkanál joghurt
3 evőkanál (friss) almalé
1/2 csésze darabos dióbél

Az almakockákat öntsük egy nagyobb tálba, és mindenhol szórjuk be citromlével. A zellert, a hagymát, a szőlőt és a salátalevelet is keverjük hozzá.

Egy kisebb tálban öntsük össze és egy villával verjük fel a majonézt, joghurtot és az almalevet. Öntsük a másik tálba az így kapott dresszinget. Végül öntsük meg bőven dióbéllel.

Ez a mennyiség két személynek önálló fogásra elég, négynek pedig előételnek.

ÚJ WALDORF SALÁTA
(amerikai recept, az Amerikai Rákkutató Intézet receptje)

Hozzávalók 4 személyre:
1 csésze vékonyra vágott (vastagra reszelt) zeller
1 csésze sötét (nálunk pl. Szomolyai) cseresznye, kimagvazva, félbevágva (fagyasztott vagy befőtt is lehet)
1 csésze almakocka
1/2 csésze magnélküli mazsola
1/2 csésze feles dióbél, pirítva
1/2 csésze zsírszegény majonéz
2 evőkanál citromlé
1/2 evőkanál reszelt citromhéj
4 csésze levélzöldség (salátalevél)

A zöldsalátát osszuk ki négy tányérra.

A zellert és a gyümölcsöket egy salátás tálban keverjük össze. A majonézt, citromlevet és citromhéjat pedig egy bögrében. Ezzel a dresszinggel öntsük meg a gyümölcsös keveréket.

Szedjünk a salátás tálból a tányérokra.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább