Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Zöldséges saláták

Vázlat:
Dióolajos salátadresszing
Brokkolis carpaccio
Citromos diós zöldbab
Diós cékla
Diós céklasaláta
Diós endíviasaláta
Diós endíviasaláta piros endíviából
Diós karfiol
Diós káposzta
Diós krumplisaláta
Diós paradicsomsaláta
Diós petrezselymes karfiolsaláta
Diós répasaláta
Diós spenót
Diós zöldbab
Endíviasaláta főtt céklával
Gyermekláncfű saláta dióval
Hagymás paradicsomsaláta
Karfiolsaláta dióval
Kelbimbósaláta dióval, citrommal
Kelbimbós almás saláta dióval
Krumplisaláta dióolajjal
Langyos babsaláta dióolajjal
Langyos póréhagyma dióval
Őszi fantázia
Petrezselyemsaláta
Pikáns céklasaláta
Répasaláta dióval
Répasaláta dióval 2
Seprűsaláta
Spárga dióolajjal
Spenótos diós saláta
Spenótsaláta
Sültpaprikás, diós saláta
Szerető-saláta
Színes kukoricasaláta
Téli saláta dióval
Vegyes saláta dióolajjal
Vöröskáposzta dióval
Vöröskáposzta dióval 2

Kép helye DIÓOLAJOS SALÁTADRESSZING
(angol recept)

Mi kell egy igazi zöldségsalátához? Legelőször is dióolajos salátadresszing.

Hozzávalók:
1/4 csésze gyümölcsecet
1 kávéskanál mustár
1 kávéskanál eldörzsölt fokhagyma
1 csésze dióolaj
1/2 kávéskanál szárított erőspaprika-darabok
1/2 kávéskanál só
1/4 kávéskanál őrölt bors

Először a gyümölcsecetet, a mustárt és a fokhagymát keverjük össze. A dióolajat vékonyan csurgatva adagoljuk hozzá, folyamatos keverés közben.

Utána ízesítjük paprikával, sóval, borssal, és jól elkeverjük.

Frissességét, állagát néhány órai hűtőben állással is megtartja.

Kép helye BROKKOLIS CARPACCIO
(francia recept)

Hozzávalók:
20 db főtt brokkoli
2 evőkanál dióolaj
6 dió bele
só, bors
parmezán

Szeleteljük fel a főtt brokkolit, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen túlfőtt, ropogós legyen, majd szépen rendezzük egy tálra. Öntsük meg dióolajjal, sózzuk, borsozzuk.

A diókat törjük és pucoljuk meg. Osszuk el a brokkolira.

Végül parmezánsajt vékony lapkáival gazdagítsuk a salátát.

Tálalásig tartsuk hűtőben. Amikor szervírozzuk, ne legyen túl hideg, mert ízei így jönnek ki legjobban.

Kép helye CITROMOS DIÓS ZÖLDBAB
(amerikai recept)

Hozzávalók 8 személyre:
megtisztított, felvagdalt friss zöldbab 8 csészével
2 csésze karikákra vágott zöldhagyma
1/2 csésze vagdalt dióbél
1,5 csésze friss rozmaringlevél, apróra vagdalva
5 evőkanál citromlé
1,5 evőkanál reszelt citromhéj

A zöldbabot forró víz fölé helyezett drótkosárban pároljuk meg. Ez kb. 8-12 perc alatt megy végbe, de ha szükséges, tovább pároljuk. Ne legyen puha, friss-ropogós legyen. A párolás végeztével mártsuk a babot hideg vízbe, majd csepegtessük le.

Egy lábas aljára öntsünk kevés olajat, pároljuk meg benne a hagymát, majd amikor a hagyma üveges, keverjük hozzá a zöldbabot, a dióbelet, a rozmaringlevelet és a citromlevet. Jól keverjük össze, és addig melegítsük, hogy jól átmelegedjen.

A tűzről levéve szórjuk meg reszelt citromhéjjal.

Kép helye DIÓS CÉKLA
(grúz recept)

Hozzávalók 8 személyre:
1 kg cékla
2 pohár dióbél
2 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál almaecet
1/2 kávéskanál szárított fűszerkeverék
petrezselyemzöld
só, vörösbors

A céklát megfőzzük, meghámozzuk, közepes méretű kockákra vágjuk.

A dióbelet a fokhagymával együtt húsdarálón daráljuk le. Hozzákeverjük az almaecetet, vagdalt petrezselyemzöldet, és némi száraz fűszereket. Sózzuk, borsozzuk. Az így kapott szószt a céklához keverjük.

A céklát kis halomba rendezzük, zöldfűszerekkel díszítjük.

Kép helye DIÓS CÉKLASALÁTA
(marokkói recept)

Hozzávalók:
25 dkg cékla
1 nagyobb fej reszelt hagyma
2 evőkanál friss koriander, felvagdalva
2 evőkanál friss mentalevél, felvagdalva
0,6 dl étolaj
0,6 dl dióolaj
0,4 dl citromlé
só, bors
1/2 csésze vagdalt, pirított dióbél
2 evőkanál rózsavíz

A céklát pároljuk vagy főzzük puhára.

Amikor puha, hámozzuk meg, de elég, ha ledörzsöljük a héját. A cékla húsát vágjuk apró kockákra.

A céklakockát tegyük egy tálba, és adjuk hozzá a reszelt hagymát, valamint a friss zöldfűszereket.

Egy másik tálban keverjük össze a kétféle olajat a citromlével, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A céklát és a dióbelet öntsük a citromos olajos dresszingre, és enyhén keverjük meg. Rózsavizzel csak közvetlenül szervírozás előtt hintsük meg.

Kép helye DIÓS ENDÍVIASALÁTA
(francia recept)

Hozzávalók 3-4 személyre:
2 szép endívia
8 dió bele, feles méretben
1 gyöngyhagyma
petrezselyemzöld
nagyszemű só
vinegrett, lehetőleg dióolajjal készítve

Az endívialeveleket vágjuk szabályos alakúakra. Rendezzük tálra vagy tányérokra, és díszítsük a szép dióbéllel.

Szórjuk meg apróra vágott gyöngyhagymával, ugyancsak apróra vágott petrezselyemlevéllel, csipetnyi durvaszemű sóval, és öntsük meg vinegrettel.

Ha azt akarjuk, hogy az endívialevél a tányéron tovább maradjon friss, hintsük meg kevés citromlével.

Ehhez a salátához rozé-bor illik.

Kép helye DIÓS ENDÍVIASALÁTA PIROS ENDÍVIÁBÓL
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
1 vagy 2 piros endívia
8 dió bele, felesen
petrezselyemzöld
só, bors
vinegrett

Az endíviáknak csak a szép leveleit használjuk fel, egyenként vágjuk darabokra. Helyezzük egy tálra. A szép feles dióbeleket rendezzük rá.

Szórjuk meg apróra vágott petrezselyemlevéllel, sózzuk, borsozzuk.

Öntsük meg vinegrettel. A vinegrett enyhíti, finomítja az endívia ízét, különösen, ha dióolajból készült.

Villával igazíthatunk rajta, hogy szépen nézzen ki, és tálaljuk.

Könnyű vörösbor illik hozzá.

Kép helye DIÓS KARFIOL
(grúz recept)

Hozzávalók 8 személyre:
1 kg karfiol
1,5 pohár dióbél
1 gránátalma
3-4 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöld
bors, só
sáfránymag
almaecet

A megtisztított, darabokra vágott karfiolt sós vízben főzzük meg. Szűrjük le, hűtsük ki.

A dióbelet a fokhagymával együtt daráljuk le. Sózzuk, borsozzuk. Sáfránymagot, almaecetet, vagdalt petrezselymet keverünk hozzá.

Az így fűszerezett dióbelet keverjük a karfiolhoz. Tálaláskor vagdalt zöldségfélével, gránátalmagerezdekkel díszítsük.

Kép helye DIÓS KÁPOSZTA
(grúz recept)

Hozzávalók 6 személyre:
1 fej káposzta
1,5 pohár dióbél
2 gránátalma
4 gerezd fokhagyma
3 evőkanál almaecet
kapor zöldje és más zöldfűszer
só, bors
1 kávéskanál őrölt koriandermag
1 kávéskanál sáfránymag

A megtisztított káposztát szedjük levelekre, torzsáját vágjuk ki.

A dióbelet a fokhagymával együtt húsdarálón daráljuk le. Keverjük hozzá a fűszermagvakat, almaecetet, a gerezdekre szedett gránátalma darabjait, az összevagdalt zöldfűszert, végül ízesítsük sóval, borssal.

Az így kapott keverékkel kenjük meg a káposztaleveleket, majd tekerjük fel azokat, és vágjuk 2 cm-es karikákra.

Rendezzük tálra, és díszítsük fűszerekkel.

Kép helye DIÓS KRUMPLISALÁTA
(orosz recept)

Hozzávalók:
10 db közepes burgonya
2 csésze dióbél
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
salátalevél
petrezselyem
kapor zöldje
koriandermag
almaecet

A burgonyát héjában főzzük meg, és kihűlés után vágjuk kockákra.

A dióbelet a korianderrel együtt daráljuk le. Keverjük hozzá az apróra vágott hagymát, fokhagymát, sózzuk meg, és öntsük meg almaecettel. A diós keveréket és a burgonyakockákat keverjük gyengén össze.

A salátástálra helyezzünk salátaleveleket, a krumplisalátát kúpozzuk rá, a tetejét pedig vagdalt petrezselyemmel és kapor zöldjével díszítsük.

Kép helye DIÓS PARADICSOMSALÁTA
(grúz recept)

Hozzávalók 4 személyre:
félkiló paradicsom
1 evőkanál dióbél
1 evőkanál almaecet
3-4 gerezd fokhagyma
2 köteg zöldhagyma
1 köteg petrezselyemzöld
1 köteg kapor
bors, só

A megmosott paradicsomot vágjuk szeletekre, keverjük hozzá az apróra vágott zöldhagymát, fokhagymát, petrezselymet.

Szórjuk rá az apróra tört vagy darált dióbelet. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük almaecettel.

Kaporral csak felszolgáláskor díszítsük.

Kép helye DIÓS PETREZSELYMES KARFIOLSALÁTA
(olasz recept)

Hozzávalók:
egy kisebb karfiol
vagdalt, darabos dióbél
vagdalt petrezselyemlevél
citromlé
só, étolaj

A karfiolt óvatosan tisztítsuk meg, és vágjuk négy darabra. A virágos részéből vágjunk kisebb darabokat, a szárrészét pedig tegyük el egy későbbi levesbe.

A karfioldarabokat tegyük egy tálba. Egy másik edényben a vagdalt petrezselymet sózzuk meg, öntsük meg citromlével és étolajjal, és enyhén keverjük át. Öntsük a karfiolra.

Végül darabos dióbéllel szórjuk meg, de a dióbéllel ne takarékoskodjunk, mert különben nem lesz jó. Már tálalhatjuk is.

(Talán feltűnt, hogy nyers a karfiol. Így jobb, mint főzve, de aki úgy szereti, előbb meg is főzheti.)

DIÓS RÉPASALÁTA
(orosz recept)

Hozzávalók:
4 db sárgarépa
10-15 dkg darált dióbél
2-3 gerezd fokhagyma
1 pohár majonéz
cukor, só

A répát durvára reszeljük, és hozzákeverjük a darált dióbelet. A fokhagymát sóval dörzsöljük el. Az eldörzsölt fokhagymát a majonézbe keverjük. Megkóstoljuk, és ízlés szerint édesítjük. Az ízesített majonézt öntjük a diós répára.

Kép helye DIÓS SPENÓT
(grúz recept)

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg spenót
1 pohár dióbél
20 dkg vagdalt hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál almaecet
petrezselyemzöld, só, bors

A spenótleveleket megfőzzük, lehűtjük, darabokra vágjuk.

A dióbelet és a fokhagymát együtt ledaráljuk. A dióbélhez keverjük a vagdalt hagymát, petrezselymet, almaecetet. Sózzuk, borsozzuk.

A diós masszát összekeverjük a spenótlevelekkel, és petrezselyemmel díszítjük.

Kép helye DIÓS ZÖLDBAB
(grúz recept)

Hozzávalók 4 személyre:
félkiló zöldbab
1 pohár dióbél
1 gránátalma
1 gerezd fokhagyma
1/2 kávéskanál őrölt koriander
zeller, kakukfű és egyéb zöldfűszerek
só, bors

A zöldbabot kevés vízben főzzük puhára, szedjük ki tálra, a főzőlevet ne öntsük ki.

A dióbelet ledaráljuk, hozzákeverjük a megtört fokhagymát és az apróra vágott fűszerzöldségeket. A főzőléből keveset keverjünk a dióhoz, koriandermaggal ízesítsük.

Az így kapott diószószt öntsük a zöldbabra. Sózzuk, borsozzuk, és hintsük meg gránátalma-gerezdekkel. Végül zöldfűszerrel dekoráljuk.

Kép helye ENDÍVIASALÁTA FŐTT CÉKLÁVAL
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy vagy 2 kicsi endívia
1 cékla főzve (sütve még jobb)
1 szép narancs
12-15 db feles dióbél
1 evőkanál dióolaj
néhány csepp szójaszósz
esetleg 1 kávéskanál fekete mustármag
só, bors

Az endíviát is, a céklát is vágjuk darabokra. A narancsot hámozzuk meg, daraboljuk föl, de a kicsorgó narancslevet is fogjuk föl.

Az endíviát, a céklát és a narancsot egy salátástálban rakjuk össze.

A narancsléhez dióolajat és egész kevés szójaszószt keverjünk, szórjunk hozzá mustármagot, ezzel a mártással (vinegrettel) öntsük meg az endíviás keveréket. A szép dióbeleket a tetejére rakjuk, és az egészet enyhén megsózzuk. Kissé megmozgatjuk, és tálalhatjuk.

Téli előételként ajánlott, tele van vitaminnal.

Kép helye GYERMEKLÁNCFŰ SALÁTA DIÓVAL
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg gyemekláncfű levél
15 dkg dióbél
1 gerezd fokhagyma
4 evőkanál dióolaj
2 evőkanál borecet
só, bors

Friss, világos színű gyermekláncfű-leveleket szedjünk, tépdessük leveleire, gondosan mossuk meg, és szárítsuk le. Fektessük egy konyharuhára, hogy ne fonnyadjon meg.

A dióbelet sütőben pirítsuk meg, magában, olaj nélkül. Akkor jó, ha enyhén színesedni kezd.

A meghámozott fokhagymagerezdet a pirított dióval együtt morzsoljuk el egy mozsárban. Ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal. Addig morzsoljuk, amíg viszonylag egynemű krémet nem kapunk.

A diós krémet tegyük egy salátás tálba, - ajánlott a fatál, - és villával vagy kanállal - ajánlott a favilla és a fakanál - apránként keverjük hozzá előbb a dióolajat, majd a borecetet. Óvatosan keverjük hozzá a gyermekláncfű-leveleket is. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízlés szerint ízesítsük. Ha fanyarnak találjuk, egy kanál akácmézet is adhatunk hozzá.

Amennyiben a levelek fonnyadtak lennének, "ébresszük fel" őket, tegyük rövid időre jéghideg vízbe.

A gyermekláncfű saláta mellé vörösbort ajánlanak a francia szakácsok.

Kép helye HAGYMÁS PARADICSOMSALÁTA
(orosz recept)

Hozzávalók 2 személyre:
2 paradicsom
1 fej hagyma
1/2 csésze dióbél
1 gerezd fokhagyma
3 evőkanál étolaj
bors, só

A paradicsomokat és a hagymát vékony karikákra vágjuk.

A diót apróra törjük. A fokhagymát sóval dörzsöljük el, és elkeverjük az étolajjal.

A paradicsomkarikákat úgy rendezzük egymásra a tányéron, hogy karikánként egy hagymakarikát helyezünk el, megszórjuk tört dióval, borsozzuk, és kevés fokhagymás olajat merünk rá.

Zöldsalátával díszíthetjük.

KARFIOLSALÁTA DIÓVAL
(orosz recept)

Hozzávalók:
1 db kb. 70 dkg-os karfiol
1 nagyobb köteg petrezselyem, zeller vagy más zöldség zöldje
12 dkg dióbél
só, majonéz

A karfiolsaláta nyers vagy blansírozott karfiolból egyaránt készíthető. Ez utóbbi esetben a darabokra szedett karfiolt 2-3 percre forrásban lévő sós vízbe rakjuk, majd kiszedjük.
Kép helye Kép helye Kép helye

Amikor a karfiolról a víz lecsöpögött, apróra vágjuk. A zöldséget is.

A dióbelet kissé megpirítjuk, majd mozsárban megtörjük, de nem morzsára, hanem annál nagyobb darabokra.
Kép helye Kép helye Kép helye

A salátástálban összekeverjük a karfiolt, a zöldséget és a dióbelet. Ízlés szerint sózzuk, vagy majonézzel is ízesíthetjük.

Kész is a diós karfiolsaláta.

A saláta tetejére kerülnek a dióbél-darabok.

Kép helye KELBIMBÓSALÁTA DIÓVAL, CITROMMAL
(belga recept)

Hozzávalók:
1/2 kg kelbimbó, negyedekre vágva
2 evőkanál dióolaj
1 evőkanál gyöngyhagyma-vagdalék
1/2 kávéskanál reszelt citromhéj
1 evőkanál citromlé
1 kávéskanál mustár
kevés só, bors
2 evőkanál apróra vagdalt dióbél

A kelbimbót forrásban lévő víz fölé helyezett drótszitában pároljuk puhára. Ez 7-8 perc alatt történik meg.

Amíg a zöldség párolódik, a többi hozzávalót egy közepes méretű tálban keverjük össze.

Ezután már csak össze kell keverni a kelbimbót a dresszinggel. A dióbelet a végén kell rászórni.

Kép helye KELBIMBÓS ALMÁS SALÁTA DIÓVAL
(amerikai recept)

Hozzávalók 6 személyre:
30 dkg apró kelbimbó, negyedekre vágva
2,5 kávéskanál borecet
2 kávéskanál majonéz
3,5 evőkanál étolaj
2 nagy piros alma, kimagvazva, 1-1,5 cm-es darabokra vágva
1/3 csésze vagdalt zellerlevél
3/4 csésze darabokra tört kéksajt
3/4 csésze nagyobb darabos dióbél, megpirítva

Pároljuk puhára a kelbimbódarabokat, ez kb. 12 perc alatt megtörténik. Hűtsük le, és tegyük egy nagyobb tálba.

Egy kisebb tálban keverjük össze a borecetet és a majonézt. Fokozatosan keverjük hozzá az étolajat is. Ízesítsük sóval, borssal. Ez a dresszing.

Az almakockát és a zellerlevelet keverjük a kelbimbóhoz. Öntsük meg a dresszinggel. Legvégül a sajtdarabokat és a dióbelet keverjük hozzá. Kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsük.

Kép helye KRUMPLISALÁTA DIÓOLAJJAL
(svájci recept)

Hozzávalók 4 személyre:
félkiló krumpli
4 evőkanál dióolaj
1 evőkanál fehérborecet
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál mustár
só, bors

A burgonyát héjában főzzük meg, enyhén sós vízben. Kihűlés után meghámozzuk, darabokra vágjuk.

A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, szétnyomjuk. Dióolajjal, borecettel, mustárral alaposan elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk.

Az olajos keveréket a burgonyadarabokkal összekeverjük.

Kép helye LANGYOS BABSALÁTA DIÓOLAJJAL
(francia recept)

Hozzávalók:
25 dkg szép bab
12 dkg zöldsaláta (bármilyen salátaféle)
1 köteg petrezselyemzöld
1 evőkanál dióolaj
1 evőkanál egyéb étolaj
2 evőkanál gyümölcsecet
1 evőkanál mustár
só, bors

A babot áztassuk be annyi vízbe, hogy kétszeresen ellepje, és hadd ázzon másnapig. Másnap öntsük le róla a vizet, és egy fazék hideg vízbe téve főzzük egy vagy másfél órán át, amíg a bab meg nem puhul. Félóra főzés után sózhatjuk. Ha a bab közben felinná a vizet, pótoljuk.

Egy közepes méretű salátás tálban keverjük össze a mustárt, a gyümölcsecetet, aztán az olajokat. Amikor a bab megfőtt, öntsük le róla a vizet, és hagyjuk öt percig hűlni. Öntsük át a salátás tálba, keverjük hozzá a megmosott, felvagdalt petrezselymet és a zöldsalátát. Ha túl nagyok a salátalevelek, azokat is vágjuk kisebbekre. Még most is ízesíthetjük.

Azonnal tálaljuk.

Kép helye LANGYOS PÓRÉHAGYMA DIÓVAL
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg póréhagyma (csak a fehér része)
12 db egész dió feles dióbele (friss dió még jobb)
1/4 csésze citromlé
2 evőkanál étolaj
só, bors

A póréhagymák fehér és halványzöld részét vágjuk 2,5 cm-es darabokra. Tegyük vízbe, hogy az esetleges homokot lemossuk. A vízből kiszedve egy szűrőkanálban tegyük forró víz fölé, gőzöljük át. Tíz perc gőzölés elég, ezalatt a hagyma megpuhul. Utana hagyjuk langyosra hűlni.

Egy csészében keverjük össze az étolajat a citromlével.

A hagymahasábokat a képen látható módon állítsuk egymás mellé négy kistányérra, és öntsük meg a citromos olajjal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a feles dióbeleket pedig rendezzük körbe.

Azonnal fogyasztható.

Kép helye ŐSZI FANTÁZIA
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
2 endívia
1 piros alma
néhány szép, feles dióbél
nagyszemű szőlő
vinegrett

Az őszi fantázia már nincs évszakhoz kötve, a hozzávalók egész évben kaphatók.

Az endívialeveleket vágjuk nagyobb darabokra

Az alma egyik felét kockákra vágjuk, a másikat vékony szeletekre. Keverjük össze az almadarabokat az endíviával.

A vinegrettet lehetőleg dióolajból készítsük, és lehetőleg almaecetből vagy borecetből, csipetnyi sóval.

Az endíviát rendezzük tányérokra, hintsük meg vinegrettel, és minden tányérra arányosan osszunk az almaszeletekből, a nagyszemű szőlőből, a szép dióbélből.

Kép helye PETREZSELYEMSALÁTA
(francia recept)

Hozzávalók 6 személyre:
2-3 köteg petrezselyemzöld
1/3 csésze reszelni való keménysajt
1/2 csésze dióbél
2 gerezd fokhagyma
6 evőkanál étolaj
1,5 kávéskanál vörösborecet
só, bors

Egy közepes méretű tálba vagdossuk a petrezselyemlevelet, szára nélkül.

A fokhagymát robotgéppel az étolajba dolgozzuk. Hozzáadjuk a borecetet, megsózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük.

Az így készült vinegrettet a petrezselyemre öntjük. Megszórjuk reszelt sajttal és dióval. Annyira dolgozzuk össze, hogy a vinegrett elkeveredjen, és már tálalhatjuk is.

Kép helye PIKÁNS CÉKLASALÁTA
(amerikai, kaliforniai recept)

Hozzávalók 6 személyre:
1 kg cékla
2 fej saláta, vagy ennek megfelelő mennyiségű aprólevelű salátaféle
2 narancs, gerezdekre szedve
1 édeskömény, vékonyra vágva
1 csésze dióbél
1 evőkanál narancslé
2 evőkanál gyümölcsecet
1 evőkanál juharszirup
0,5 dl olivaolaj
só, bors

A sütőt melegítsük elő 190 C°-ra. A céklákat tepsiben süssük meg, amíg megpuhulnak. Ez kb. egy óra, a céklák méretétől függően. Sütés után hűtsük ki. A céklát előző nap is megsüthetjük, másnapig zárt ételtartóban a hűtőben tárolhatjuk.

Készítsünk dresszinget. Egy közepes méretű tálban keverjük össze a narancslevet, gyümölcsecetet, juharszirupot, és sózzuk, borsozzuk meg. Fokozatosan, állandó keverés közben öntsük hozzá az olajat is.

A kihűlt céklát hámozzuk meg, szeleteljük fel. Öntsük meg két evőkanál dresszinggel.

Egy nagyobb tálban gyengéden keverjük össze a salátaleveleket a narancsgerezdekkel, édeskömény-szeletekkel és a dióbéllel. Osszuk ki tányérokra. Tegyünk rá céklát, és öntsük rá a maradék dresszinget.

Kép helye RÉPASALÁTA DIÓVAL
(orosz recept)

Hozzávalók:
5 sárgarépa
10 dkg dióbél
2 evőkanál étolaj
cukor, só, zöldpetrezselyem

A répákat megpucoljuk, megmossuk. A zöldpetrezselymet is megmossuk. A dióbelet darabokra vegdaljuk.

Egy répát dísznek készítünk el. Virágszirom formára. Ha van speciális vágószerszámunk, azzal, ha nincs, ügyesen, késsel. A másik négyet pedig lereszeljük.

A reszelt répát tálra rendezzük, megöntjük étolajjal, megszórjuk cukorral, megsózzuk, rászórjuk a dióbelet, és a tetejére rendezzük a petrezselymet. A répadíszt a közepére helyezzük.

Kép helye

Kép helye RÉPASALÁTA DIÓVAL 2
(orosz recept)

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg sárgarépa
15 dkg dióbél
2 gerezd fokhagyma
2 dl majonéz
10 dkg aszaltszilva
esetleg paradicsom

A répát megtisztítjuk, lereszeljük. A dióbelet késsel vágjuk darabokra. Az aszaltszilvát megmossuk, kimagvazzuk, apró darabokra vágjuk. A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.

Mindezt jól összekeverjük, és megöntjük majonézzel. A kép szerint paradicsomszeletekkel díszíthetjük.

"SEPRŰSALÁTA"
(orosz recept)

Hozzávalók:
nyers cékla és sárgarépa egyenlő arányban
darabos dióbél
fokhagyma
majonéz

A megmosott, megtisztított céklát és répát lereszeljük, és összekeverjük ízlés szerinti mennyiségű darabos dióbéllel és apróra vágott fokhagymával. Megöntjük majonézzel.

Kép helye SPÁRGA DIÓOLAJJAL
(amerikai recept, Stephanie Alexander séf receptje)

Hozzávalók:
12 vastag szál spárga
1 kávéskanál só
1 evőkanál dióolaj
2 evőkanál olivaolaj
bors

A spárgaszárak fásodó végét vágjuk le, és a csúcsukat is tisztítsuk meg. Forrásnak induló vízbe helyezzük, kávéskanálnyi sóval. Vastagságuktól függően 4-5 percig főzzük.

Amíg fő, tiszta konyharuhával borítsunk le egy lapos tálat, és készítsük mellé azt a tálat, amin majd felszolgáljuk.

Egy kés hegyével ellenőrizzük, megfőtt-e a spárga. Ha igen, szedjük ki előbb a konyharuhára, ami felszívja róla a vizet, majd rögtön a szerviz-tálra.

Még forrón öntsük meg a kétféle olajjal, utána rázzuk meg a tálat, hogy az olaj eloszoljon. Enyhén megborsozhatjuk.

Citromlevet vagy gyümölcsecetet ne használjunk, mert elszíneződhet a spárga. Ha mégis ilyesmivel akarjuk tálalni, kis tálkában tegyük az asztalra, hogy mindenki maga vehessen.

Kép helye SPENÓTOS DIÓS SALÁTA
(angol recept)

Őszi recept, amikor friss a dió. Könnyű vegetáriánus ebéd, vagy ha úgy tetszik, tartalmas salátaköret. Ropogós kenyérrel, valamint remegős főtt sonkával a legjobb.

A hozzávalók mennyiségét nem kell pontosan betartanunk, ízlés szerint variálhatjuk. Ha négy személyre készítjük, a salátát négy részre vágjuk. Salátán kívül más zöldségfélékkel is gazdagíthatjuk, olyanokkal, amiket szeretünk. Ajánlott például az édeskömény.

Először a megmosott salátaféléket helyezzük egy nagyobb salátás tálba, de legalulra mindenképpen spenótlevél kerüljön.

Főzzünk meg négy tojást, keményre, és negyedekre vágva helyezzük a salátaágyra.

Törjünk meg két maréknyi idei diót, feles és negyedes méretű dióbelekre. Szórjuk a dióbelet a tojásos salátára.

Édesítsük is diós salátánkat, erre a célra legjobb két érett füge, amit megmosva, negyedekre vágva helyezünk a salátára. A mellékelt képen az apró piros gyümölcs gránátalma-hús, de az már túlzás.

Végül savanyíthatjuk is a salátát, néhány evőkanálnyi tehéntúróval. Vagy helyette kecskesajttal is próbálkozhatunk.

Ha salátánkat sótlannak találjuk, kevés sóval is ízesíthetjük.

Kép helye SPENÓTSALÁTA
(görög recept)

Hozzávalók:
25 dkg spenót
2 evőkanál dióolaj
2 evőkanál gyümölcsecet
2 evőkanál víz
1 evőkanál sűrű gyümölcsszörp
1 evőkanál mustár
1 kávéskanál friss kakukfű, apróra vagdalva
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál negyedes dióbél
2 evőkanál feta sajt, elmorzsolva
2 evőkanál pirított kenyérkocka
2 evőkanál gyümölcskocka, idénygyümölcsből

A spenótot megmossuk, leöblítjük, a vizet lecsöpögtetjük.

Dresszinget készítünk: a dióolajat, gyümölcsecetet, vizet, szörpöt, mustárt, kakukfüvet összekeverjük, és egy lábasban gyengén meglangyosítjuk.

A spenótot összevágjuk, és megblansírozzuk. Salátás tálba öntjük, ráöntjük a dresszinget, és megszórjuk a többi hozzávalóval: dióval, sajttal, kenyérkockával, gyümölcskockával.

SÜLTPAPRIKÁS, DIÓS SALÁTA
(görög recept)

Hozzávalók:
50-60 dkg húsos édes paprika
1 citrom
2 paradicsom
4-5 evőkanál étolaj
petrezselyem zöldje, só
10-15 db kimagvazott olajbogyó
15 dkg darabos dióbél
továbbá ízlés szerint fokhagyma, erős paprika
2,5 dl aludttej (vagy több)
kapor

A zöldpaprikákat kimagvazzuk, hosszában felszeleteljük. Besózzuk, és félórára meleg sütőbe tesszük, gyengén megsütjük.

A citromot félbevágjuk, az egyik feléből kiszedjük a magvakat, és a héját levágjuk. A húsát kis darabokra vágjuk.

A paradicsomokat vékonyra szeleteljük, megöntjük a citrom másik felének levével, 4-5 evőkanál étolajjal, és ízlés szerint megsózzuk.

A salátástál aljára petrezselyemzöldjét fektetünk, rá egy réteg sült paprikát, arra a paradicsomszeleteket, a citromdarabokat, a kimagvazott olajbogyókat és a dióbél kétharmadát. Tehetünk ebbe a rétegbe apróra vagdalt fokhagyma-darabokat és erőspaprika darabokat is.

A következő réteg a maradék sültpaprikából áll, amit szintén petrezselyem-zölddel társíthatunk.

A salátát ilyen állapotában is lehűthetjük, de még jobb, ha tovább folytatjuk a recept szerinti elkészítést.

Keverjünk öntetet aludttej híg levéből, étolajból, apróra vágott kaporból és a maradék dióbélből, amit daráltan öntünk az öntetbe. Ezzel az öntettel megöntve tegyük félórára hűtőbe a sültpaprika-salátát, utána tálaljuk.

"SZERETŐ-SALÁTA"
(orosz recept)

Hozzávalók:
sárgarépa
mazsola
sajt
fokhagyma
nyers cékla
darabos dióbél
majonéz

A céklát megfőzzük, lehűtjük, megpucoljuk, lereszeljük. A céklareszeléket összekeverjük a darabos dióbéllel.

A mazsolát meleg vízbe áztatjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, lereszeljük, és összekeverjük a megpuhult mazsolával. A sajtot lereszeljük, és az apróra vágott fokhagyma szeleteivel keverjük össze.

Rétegesen állítjuk össze a salátát. Az alsó réteg a diós cékla, rá a fokhagymás sajt, legfelül a mazsolás répa.

Minden rétegre majonézt öntünk. Felszolgálás előtt várunk keveset, hogy a saláta átitatódjon.

Kép helye SZÍNES KUKORICASALÁTA
(amerikai recept)

Hozzávalók:
40 dkg főtt kukorica (konzerv is lehet)
2 szál újhagyma, karikákra vágva
1/2 zöldpaprika húsa, darabokra vágva
2 paradicsom, kockázva
4 nagy retek, darabokra vágva
3/4 csésze áfonya vagy málna (fagyasztott, felengedve)
3 evőkanál szép dióbél
néhány bazsalikomlevél, frissen
A vinegretthez:
3 evőkanál dióolaj vagy más étolaj
1 evőkanál almaecet
1 evőkanál méz
só, bors

A vinegrettet készítjük el először. Összekeverjük az olajat, ecetet és mézet. Megkóstoljuk, és ízlésünk szerint fűszerezzük.

A saláta hozzávalóit egyszerűen összekeverjük egy nagy salátástálban.

Rátöltjük a vinegrettet, és rögtön tálaljuk.

Kép helye TÉlI SALÁTA DIÓVAL
(német recept, Kerstin van der Smissen receptje)

Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy főtt cékla
20-30 dkg saláta
15 dkg feles dióbél
3-4 evőkanál gyümölcsecet
6 evőkanál dióolaj
só, bors

A salátát megmossuk, lecsepegtetjük. A céklát felszeleteljük.

A céklát salátás tányérokra rendezzük, rá arányosan elhelyezzük a salátaleveleket.

Dióolajjal, gyümölcsecettel öntjük meg, sóval, borssal ízesítjük, dióbéllel gazdagítjuk.

Kép helye VEGYES SALÁTA DIÓOLAJJAL

Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg, a szezonnak megfelelő vegyes zöldség
6 evőkanál dióolaj
6 evőkanál egyéb étolaj
4 evőkanál gyümölcsecet
6 evőkanállal a vegyes zöldségek felvagdalásából származó zöldségléből, ha kevesebb, kiegészítve vízzel 6 evőkanálnyira
1 kisebb fej, apróra vagdalt vöröshagyma
1 közepes, héjában főtt burgonya, meghámozva, darabokra vágva
só, bors

Amíg a burgonya fő, az olajat, ecetet, zöldséglevet, vöröshagymát robotgéppel egyenletes állagú folyadékká keverjük. A még forró burgonyadarabokat is beledolgozzuk, elpürésítjük. Az így kapott langyos öntetet az összevágott vegyes salátára öntjük, és még langyosan tálaljuk.

Kép helye VÖRÖSKÁPOSZTA DIÓVAL
(angol recept)

Hozzávalók:
1 hagyma, felvágva
1 kisebb fej vöröskáposzta, felvagdalva
1/2 csésze darabos dióbél
1 teáskanál só
4 evőkanál olivaolaj
4 evőkanál víz
1 evőkanál borecet

Futtassuk meg a hagymát néhány percig, amíg üveges nem lesz. Öntsük rá a káposztát és a vizet, fedjük le. Néha keverjük meg, pároljuk gyenge lángon. Mintegy 30 perc alatt a káposzta puhára párolódik. Ekkor adjuk hozzá a dióbelet, a sót, az ecetet, és keverjük jól el. Rögtön tálalhatjuk.

Kép helye VÖRÖSKÁPOSZTA DIÓVAL
(francia recept)

Hozzávalók:
1 felvagdalt vöröskáposzta
dióolaj
dióbél
1 apróra vágott gyöngyhagyma
csipetnyi só
gyümölcsecet
1 kávéskanál szójaszósz
csipetnyi bors
néhány mustármag

A vöröskáposzta-saláta know-how-ja mindössze abból áll, hogy a hozzávalókat a dióbél nélkül keverjük össze, és néhány óráig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Borsból csak egy leheletfinom fátyol kerüljön a salátára!

A dióbelet mint a legfontosabb hozzávalót csak tálaláskor tegyük a salátára, hogy ropogós legyen.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább