Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Teasütemények, kávésütemények

Vázlat:
Almás, diós kávésütemény
Athéni diós sütemény
Áfonyás sütemény dióval
Barackos diós teasütemény
Bostoni sütemény, teadélutánra
Cseresznyés diós kávésütemény
Cseresznyés diós sütemény
Csokoládés diós datolyás sütemény
Csokoládés diós keksz
Csokoládés diós kockák
Csokoládés-diós teasütemény
Datolyás diós kockák
Diókrokant
Diós csokoládés sütemény
Diós csokoládés sütemény 2
Diós keksz
Diós krokant
Diós krokant 2
Diós sütemény
Diós sütemény cukorbetegeknek
Diós sütőtökös kuglóf
Diós vajas sütemény
Édes ráncok
Fahéjas mazsolás diós sütemény
Hurmašice
Jógik süteménye
Juharszirupos diós kockák
Kakaós kockák
Kávés diós sütemény
Könnyű mazsolás diós teasütemény
Lágy sütemény
Mama diós süteménye
Mazsolás pirog
Mézes diós sütemény
Mézes mazurka
Mini diós felfújt
Narancsos teasütemény (Kulurákia)
Orosz teasütemény
Palesztin teasütemény
Párolt pirog
Portugál diós kockák
Sherrys diós kockák
Sötét diós sütemény
Stiltonsajtos szablé
Sütemény tahinivel
Szablé
Szablé 2
Téleleji sütemény
Vajas sütemény dióval
Vaníliás-diós kifli
Zabos keksz csokoládéval, dióval

Almás, diós kávésütemény ALMÁS, DIÓS KÁVÉSÜTEMÉNY
(amerikai recept)

Hozzávalók:
A tésztához:
2 csésze liszt
1 csésze cukor
3 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál sütőszóda
1 kávéskanál só
1/2 kávéskanál fahéjpor
1/4 csésze olvasztott vaj
1 csésze tejföl
2 tojás
1,5 csésze hámozott, kimagvalt almakocka
Az ízesítéshez:
1/4 csésze liszt
2 evőkanál cukor
csipetnyi fahéjpor
2 evőkanál hideg vaj
1/2 csésze apróra vagdalt dióbél

Először a tésztára szánt diós keveréket készítjük el. A lisztet elkeverjük a cukorral és a fahéjporral. Annyi hideg vajat vagdossunk bele, hogy omlós, morzsás állagú legyen. Ekkor keverjük bele az apró dióbelet, és félretesszük.

Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, sütőport, sütőszódát, sót és a fahéjport. Egy kisebb tálban pedig az olvasztott vajat, a tejfölt és a tojásokat. Amikor elkevertük, a kisebb tál tartalmát a nagyobba töltjük, és géppel egyenletes állagúra keverjük. Most keverjük hozzá az almakockákat.

A tésztát merjük egy 22 cm széles, a kép szerinti alakú süteménysütő formába, és szórjuk rá a diós keveréket. 180 C°-on 45-55 percig süssük. Amikor megsült, 20 percig a formában hűtsük, majd késsel segítsük elválni a formától, úgy vegyük ki.

Lágy, almaízű kávésüteményt kapunk.

Athéni diós sütemény ATHÉNI DIÓS SÜTEMÉNY
(görög recept)

Hozzávalók:
6 dkg vaj
15 dkg cukor
4 tojás
1/4 kávéskanál só
1 kávéskanál őrölt fahéj
23 dkg darabos dióbél
30 dkg liszt
A sziruphoz:
18 dkg cukor
1/4 l víz
és feleannyi gyümölcspálinka

Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy tortaformát.

A vajat fakanállal keverjük habosra, a cukorral. A tojások sárgáját egyenként adjuk a krémhez, és egyenként keverjük bele.

A tojásfehérjéből verjünk habot. A felét keverjük a krémbe, továbbá a fahéjat és a sót is. Keverjük teljesen egyenletesre.

A dióbélből két evőkanállal tegyünk félre, a többit keverjük a liszthez. Fokozatosan adagoljuk és keverjük a lisztes diót a krémhez, hogy egyenletes tésztát kapjunk. A liszt után a tojáshab másik felét is óvatosan keverjük bele.

Töltsük a tésztát a tortaformába, és szórjuk meg a félretett dióval. Tegyük a sütőbe, és egy bő órán át süssük. A sülést ellenőrizzük.

Amíg a tészta sül, szirupot készítünk. A vizet takaréklángon melegítsük, és oldjuk fel benne a cukrot. Feloldódás után tegyük nagy lángra, és forrásig, buborékok megjelenéséig melegítsük. Amikor besűrűsödött, vegyük le a tűzről, és keverjük bele a gyümölcspálinkát.

Amikor a sütemény megsült, borítsuk ki egy mélyebb tálba, és az alját szúrkáljuk meg, például kötőtűvel. Lassan töltsük a sütemény aljára a forró szirupot. A kihűlő szirup hadd járja át a sütemény tésztáját.

Amikor teljesen kihűlt, természetesen visszafordítjuk a süteményt. Hidegen kínáljuk.

Áfonyás sütemény dióval ÁFONYÁS SÜTEMÉNY DIÓVAL
(amerikai recept, Carola Grzyb receptje)

Hozzávalók:
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
6 dkg aszalt áfonya
20 dkg vagdalt dióbél
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás és 1 tojássárgája
1 kávéskanál reszelt citromhéj
1 kávéskanál sütőpor
4 evőkanál baracklekvár

A sütőt 170 C°-ra előmelegítjük, a tepsibe sütőpapírt terítünk.

A sütőport belekeverjük a lisztbe.

Egy tálban a vajat mixerrel krémesre dolgozzuk. A cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, tojássárgáját, a lisztet, végül az áfonyát és a dióbél kétharmadát apránként hozzákeverjük.

A tésztából kávéskanálnyi darabokat vágunk, és egymástól 5 cm távolságban a tepsire helyezzük.

12-15 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. Kiszedve rácson hűtjük le.

A sárgabaracklekvárt egy edényben felmelegítjük, és a süteményekre kenjük. A maradék dióbéllel megszórjuk.

Barackos diós teasütemény BARACKOS DIÓS TEASÜTEMÉNY
(angol recept)

Hozzávalók:
40 dkg liszt
5 dkg vaj
10 dkg aszalt barack, apróra vagdalva
5 dkg dióbél, apróra vagdalva
5 dkg cukor
1 kávéskanál fahéjpor vagy más fűszer
2,5 dl tej
1 gyengén felvert tojás
néhány db feles dióbél

Egy tálban adjuk a liszthez a vajat, és dolgozzuk bele. Keverjük bele a barack- és dióbél-darabokat és a cukrot. Fűszerrel ízesíthetjük. Végül keverjük bele a tejet és a tojást, hogy lágy tésztát kapjunk.

A tésztát öntsük át kenyérsütő formába, és a tetejére helyezzünk sorban feles dióbeleket.

180 C°-on süssük, egy órán át, hogy megszilárduljon. Ha a teteje túlságosan is megbarnulna, fedjük le papírral, úgy süssük végig.

Bostoni sütemény BOSTONI SÜTEMÉNY, TEADÉLUTÁNRA

Hozzávalók:
1 csésze langyos vaj
1 csésze cukor
2 tojás
1 kávéskanál vaníliás cukor
2 csésze liszt
1/2 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
2 csésze apróra vagdalt datolya
1/2 csésze vagdalt dióbél

Keverjük össze a vajat és a cukrot. Adjuk hozzá a tojásokat, és verjük fel, amíg pelyhes, vattaszerű nem lesz. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot.

Keverjük össze a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát. Fokozatosan keverjük a krémbe. Ha már egynemű, keverjük bele a datolyát és a dióbelet is.

A tésztából evőkanálnyi mennyiségeket mérjünk egy előre bezsírozott tepsibe. Magas hőmérsékleten kb. 15 percig süssük.

Cseresznyés diós kávésütemény CSERESZNYÉS DIÓS KÁVÉSÜTEMÉNY
(francia recept)

Hozzávalók:
A töltelékhez:
5 evőkanál (8 dkg) vaj
1/4 csésze (4 dkg) cukor
1/4 kávéskanál só
1/2 kávéskanál gyömbérpor
1/4 csésze (4 dkg) cukor
1/3 csésze (5 dkg) liszt
1/2 csésze nagyobb darabos dióbél
A tésztához:
2 csésze cseresznye (fagyasztott is lehet, ebben az esetben ne engedjük fel)
2 csésze liszt, és még 2 evőkanállal
Cseresznyés diós kávésütemény 3,5 kávéskanál szódabikarbóna
1/2 kávéskanál só
1/2 kávéskanál fahéjpor
2/3 csésze cukor
6 evőkanál (9 dkg) vaj
2 tojás
1 kávéskanál vaníliaaroma
1 csésze tejszín (vagy valamivel több)
1/2 csésze darabos dióbél
néhány feles dióbél, dísznek

A töltelékkel kezdjük, a hozzávalókat a dió kivételével összemixeljük. Annyira, hogy durván morzsás legyen. A dióbelet végül kézzel keverjük bele, és a töltelék keverékét hűtőbe rakjuk.

Most a cseresznyét vesszük elő, a tészta készítéséhez. Meghintjük két evőkanál liszttel, és félretesszük. A két csészényi liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát, a fahéjport, a sót, a dióbelet.

Géppel verünk habot a vajból és a cukorból. Egyenként hozzáveretjük a tojásokat is. Lecsökkentjük a gép fordulatát, és előbb a tejszínt, a vaníliaaromát, majd a lisztes keveréket is a habos krémbe keverjük.

A belisztezett cseresznyét is a tésztába keverjük, óvatosan. Áttöltjük egy kivajazott sütőformába, és megterítjük a töltelékkel. Ha szépen akarjuk készíteni, néhány darab feles dióbelet is ráhelyezünk.

170 C°-on 50-60 percig sütjük, addig, amíg a beleszúrt kést tisztán nem húzhatjuk ki.

Cseresznyekrém kísérettel ajánlott.

Cseresznyés diós sütemény CSERESZNYÉS DIÓS SÜTEMÉNY
(ukrán recept)

Hozzávalók:
1 csésze vaj
1 csésze porcukor
1 tojás
1 tasak vaníliás cukor
2,25 csésze liszt
1/4 kávéskanál só
2 csésze aszalt cseresznye, felezve-harmadolva
1 csésze vagdalt dióbél

Egy tálban verjük a vajat a porcukorral habosra. Üssük bele a tojást, szórjuk bele a vaníliás cukrot, és keverjük össze. Most a lisztet és a sót keverjük a tésztába. Keverjük a tésztát egyenletesre. Végül a cseresznyét és a diót is belegyúrjuk.

Osszuk a tésztát háromfelé, és alakítsunk 25 cm-es rudakat. Borísuk le konyharuhával, és hideg helyen hagyjuk állni legalább három órán át. Az a célszerű, hogy az állás során a tészta hengeres alakú maradjon, alul ne lapuljon el, ezért ha van megfelelő hengeres formájú edényünk, abban pihentessük.

Vágjunk a tésztából félcentinél vékonyabb kerek szeleteket, és úgy helyezzük el sütőpapírral vagy fóliával kibélelt tepsiben, hogy 1-2 cm távolság maradjon köztük.

A sütőnek előbb a felső, majd az alsó harmadában süssük 160 C°-on, amíg a sütemények szélei színesedni nem kezdenek, de ne barnuljanak. Ez 8-10 perc.

Előbb a tepsin hűtsük 5 percig, aztán szedjük ki, és úgy hűtsük ki teljesen. Ha előbb szedjük tároló dobozba, a sütemény ragacsos marad. Papírral válasszuk el egymástól a dobozban tárolt sütemények rétegeit. Zárt dobozban két hétig is eltarthatjuk. Le is fagyaszthatjuk, egy hónapra is.

Csokoládés diós datolyás sütemény CSOKOLÁDÉS DIÓS DATOLYÁS SÜTEMÉNY
(amerikai recept)

Abszolút vegetáriánus sütemény, mert még tojást se tartalmaz.

Hozzávalók:
17,5 dkg margarin
12,5 dkg cukor
1 evőkanál méz
1/2 evőkanál emulgeáló szer
1 kávéskanál vaníliás cukor
1 dl tej
2 evőkanál zsíros joghurt
18 dkg liszt
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1,5 evőkanál kakaópor
7 dkg kimagvazott datolyahús, darabokra vágva
7 dkg durvára vagdalt dióbél
további 1,5 evőkanál liszt

Egy 19 cm-es tortasütő formának vajazzuk ki az oldalát, az aljára pedig terítsünk sütőpapírt. A sütőt 170 C°-ra melegítsük elő. A datolyadarabokat és a dióbelet 1,5 evőkanál liszttel együtt egy nejlonzacskóba öntsük, és a száját befogva rázzuk össze.

A margarinból, cukorból, mézből, emulgeátorból verjünk könnyű habot. Fokozatosan keverjük hozzá a tejet, és keverjük egyneművé. Kocsonyás állagúnak kell lennie, adjunk hozzá lisztet, és folytassuk a keverését. Keverjük hozzá a joghurtot és a vaníliás cukrot is. Végül a többi lisztet, a sütőport, sütőszódát, kakaóport is egyben belekeverjük. Keverjük össze a lisztezett datolyával, dióbéllel is.

A tésztát töltsük az előkészített tortasütőbe, és 40-45 percig süssük, amíg át nem sül. A sütőformában hűtsük 10-15 percig, mielőtt kiborítanánk egy hűtőrácsra, ahol teljesen kihűlhet.

Diós keksz CSOKOLÁDÉS DIÓS KEKSZ
(amerikai recept)

Hozzávalók 40 darabhoz:
6 dkg sötét csokoládé, reszelve
8 dkg keserű csokoládé
12,5 dkg liszt
12,5 dkg vaj
6 dkg mazsola
4 dkg vagdalt dióbél
1 narancs lereszelt héja
10 dkg cukor
1 tojás
6 dkg kukoricapehely (vagy más gabonapehely)
1/2 kávéskanál sütőpor

Két tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A sütőt melegítsük elő.

Egy tálban keverjük össze a sötét csokoládét, a dióbelet, a mazsolát, a narancshéjat. Egy másik tálban mixeljük krémesre a vajat és a cukrot, majd adjuk hozzá a tojást, és azt is mixeljük el.

A vajas krémhez adagoljuk a lisztet és a sütőport, és egy kanállal keverjük el. A diós-csokoládés keveréket ugyancsak adjuk hozzá, és keverjük el.

A tésztából kávéskanálnyi darabokat vágjunk, és formáljuk azokat golyókká. A gabonapelyhet öntsük egy tálba, a golyókat forgassuk meg benne, és nyomjuk a tepsikre. 15 percig süssük, aranybarnára.

A kihűlt süteményre vízfürdő fölött megolvasztott keserű csokoládét csepegtetünk.

A sütemény levegőn egy hétig is eláll.

Csokoládés diós kockák CSOKOLÁDÉS DIÓS KOCKÁK
(francia recept)

Hozzávalók 60 kockához:
8 dkg darált dióbél
19 dkg liszt
1/2 kávéskanál sütőpor
8 dkg cukor
12,5 dkg vaj
1/2 kávéskanál fahéjpor
csipetnyi só
1 tojás
1/2 citrom reszelt héja
1 tojás sárgája
10 dkg olvasztott étcsokoládé
és még 3 dkg szép dióbél

Először a cukrot keverjük a liszthez, utána a 8 dkg dióbelet, a sütőport, a fahéjport. A vajjal, a tojással és a reszelt citromhéjjal együtt kézzel gyúrunk tésztát a keverékből. Golyót formálunk belőle, és egy órán át a hűtőben pihentetjük.

A tésztát 4 mm vastagra nyújtsuk ki, és vágjunk belőle 60 négyzetet. Tojássárgájával megkenve süssük meg, 180 C°-on, 15 perc alatt.

A megsült kockák egy részét mártsuk meg olvasztott csokoládéban, és a csokoládéba ragasszunk szép dióbelet. Amelyik kockára nem jut, az üresen marad. A csokoládés, diós díszítést variálhatjuk is.

Csokoládés-diós teasütemény CSOKOLÁDÉS-DIÓS TEASÜTEMÉNY
(francia recept)

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 tasak sütőpor
25 dkg vaj
20 dkg cukor
kevés tej
1 tasak vaníliás cukor
2 egész tojás + 1 tojás a megkenéshez
2 evőkanál kakaópor
15 dkg apróra vagdalt dióbél
csipetnyi só
esetleg kevés rum

A lisztből, sütőporból, a meglágyított vajból, cukorból, vaníliás cukorból (és esetleg rumból), a két egész tojásból, kevés tejből - kézzel vagy géppel - rugalmas tésztát gyúrunk. A meggyúrt tésztát két részre osztjuk.

Az egyik darabot félretesszük, a másikba belegyúrjuk a kakaóport és a dióbelet. A kakaós-diós tésztát hengeresre formáljuk.

A másik tésztadarabot kinyújtjuk, és kakaós-diós tésztát körben beborítjuk a kinyújtott tésztával.

Megkenjük tojással, majd felszeleteljük. Nem túl meleg sütőben 15 perc sülés elég a csokoládés-diós teasüteménynek.

Nemcsak teasüteményként fogyasztható, hanem forró csokoládé vagy hideg almalé mellé is.

Datolyás diós kockák DATOLYÁS DIÓS KOCKÁK
(fülöpszigeteki recept)

Hozzávalók:
1/2 csésze szobahőmérsékletű vaj
2 evőkanál étolaj (az eredeti recept szerint szőlőmagolaj)
1/2 csésze sötétbarna cukor
2 tojás
1/2 csésze liszt
1/4 kávéskanál sütőpor
1/4 kávéskanál só
2 csésze datolya, kimagvazva, összevágva
1 csésze dióbél, összevágva

Fektessünk egy 20x20 cm-es sütőformába alumíniumfóliát. Melegítsük elő a sütőt 170 C°-ra.

Egy kis tálban keverjük össze a lisztet, sütőport és sót.

Egy közepes tálban pedig kézi mixerrel a cukrot,vajat és az olajat keverjük össze. Elég három percig mixelni. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat, és amikor elkeveredett, a következőt.

A krémbe előbb a lisztet, majd a dióbelet keverjük, utána a datolyadarabokat. Töltsük a nyerstésztát az előkészített sütőformába, és simítsuk el a tetjét.

40-45 percig süssük, sütés után hagyjuk kihűlni. Hidegen vágjuk fel 2,5 cm-es kockákra.

Egyszerre nem fogy el, csomagoljuk a kockákat alufóliába vagy műanyagfóliába.

Diókrokant DIÓKROKANT
(olasz recept)

Hozzávalók:
25 dkg dióbél
15 dkg cukor
12,5 dkg liszt
2 tojás
1 citrom héja
2,5 dkg vaj
1 rúd vanília

Daráljuk finomra a dióbelet és a vaníliát, és keverjük el a liszttel.

A tojásokat a cukorral keverjük el, adjuk a lisztes dióhoz. A citrom lereszelt héját és a megolvasztott vajat is.

Az egészet jól keverjük össze, amíg meglehetősen konzisztens nem lesz.

A tésztát nyújtsuk 2 cm vastagra, és vágjuk 2 cm széles, 6 cm hosszú csíkokra. 170 C°-os, előmelegített sütőben 25 percig süssük.

Diós csokoládés sütemény DIÓS CSOKOLÁDÉS SÜTEMÉNY
(indiai recept)

Hozzávalók:
12,5 dkg vaj
2 evőkanál vaníliás cukor
22 dkg cukor
3 tojás
3 dkg darált mandula
15 dkg liszt
8 dkg tejszín (el is maradhat)
10 dkg sötét csokoládé, darabokra törve
10 dkg durván darabos dióbél, megpirítva
porcukor

A sütőt 160 C°-ra kell előmelegíteni. És vajazzunk ki egy 11x25 cm-es sütőformát.

A vajból, cukorból, vaníliás cukorból keverjünk krémet. A tojásokat egyenként keverjük hozzá, teljes elkeverés után. Szórjuk bele a darált mandulát is.

A lisztnek (és a tejszínnek, ha van) először csak a felét keverjük a krémhez, majd elkeverés után a másik felét, a dióval és a csokoládédarabokkal együtt.

A tésztát töltsük a sütőformába, és egy órán át süssük, addig, amíg úgy gondoljuk, hogy kész van. Utána rácson hűtsük ki, és csak kihűlés után borítsuk ki a formából.

Szervírozás előtt szórjuk meg porcukorral.

Diós csokoládés sütemény DIÓS CSOKOLÁDÉS SÜTEMÉNY 2
(francia recept)

Hozzávalók:
16 dkg dióbél
10 dkg fekete csokoládé
14 dkg vaj
2 tojás
14 dkg porcukor
8 dkg liszt
1 tasak vaníliás cukor
1/2 csomag élesztőpor
még egy kevés vaj

Egy kisebb tálban egy villával jól keverjük össze a vajat a cukorral. Utána adjuk hozzá a tojásokat is, és botmixerrel keverjük el. Amikor egyenletes, a lisztet, a vaníliás cukrot és az élesztőt keverjük bele. Mixeljük újból.

Diós csokoládés sütemény A csokoládét tördeljük egy kisebb serpenyőbe, és egy kevés vaj hozzáadásával vízfürdő fölött melegítve olvasszuk meg. Amíg a forró csokoládé hűl, a dióbelet vágjuk kisebb darabokra.

A még folyékony csokoládét fokozatosan öntsük a tésztába, folytatva a mixelést. A csokoládé után pedig a dióbelet.

A folyékony tésztát öntsük kisebb sütőformába, és 180 C°-os sütőben süssük 40 percig. Kihűlés után szervírozzuk. Maradék dióbelet tehetünk mellé dísznek.

Kávéhoz, teához, desszertbor, pezsgő mellé ajánlott.

Diós keksz DIÓS KEKSZ
(francia recept)

Hozzávalók:
3 tojás
25 dkg liszt
25 dkg darált dióbél
15 dkg cukor
7,5 dkg olvasztott vaj

Az összes hozzávalót keverjük alaposan össze. Az így kapott tésztát félcentisre vagy valamivel vékonyabbra nyújtsuk ki. Szaggassunk a tésztából mintás kekszeket.

Helyezzük a kiszaggatott darabokat belisztezett tepsire, és süssük meg 180 C°-on. Amikor a széle színesedni kezd, azonnal vegyük ki a sütőből.

Diós krokant DIÓS KROKANT
(francia recept)

Hozzávalók:
15 dkg liszt
12 dkg dióbél
2,5 dkg mandula
1/3 tasak sütőszóda
csipetnyi só
1 tojás
3,5 dkg olvasztott vaj
10 dkg cukor
1 kávéskanál vaníliakivonat

A sütőt 220 C°-ra melegítsük elő.

A lisztet, diót, mandulát, sütőszódát, sót keverjük össze.

Egy másik tálban pedig az olvasztott vajat, cukrot, vaníliakivonatot. Adjuk hozzá a tojást, a keveréket verjük fel.

Öntsük, keverjük össze a két keveréket. Az így kapott nyerstésztából formáljunk veknit. Ha a tészta ragad, lisztezzük még. Sütőpapírral borított sütőlapra helyezzük, kissé ellapítjuk, és 15 percig sütjük. (Ha marad egy kevés a tojásból, sütés előtt bekenhetjük, hogy szebb színe legyen.)

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, és csak utána vágjuk másfél centis szeletekre, kenyérvágó késsel.

Tegyük vissza a sütőbe a felszeletelt süteményt, hogy tovább száradjon, valóban ropogós legyen. 130 C°-on akár félórán át is száríthatjuk.

Tökéletesen eláll több napig, dobozban pedig hetekig is.

DIÓS KROKANT 2
(marokkói recept)

Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg dióbél
15 dkg mandula
1/2 tojás

sütőszóda
5 dkg porcukor
1 evőkanál narancsvirág-víz
3 dkg vaj

A dióbelet tegyük 3 percre forró sütőbe. Onnan kivéve konyharuhával dörzsöljük át, hogy a dióbélen lévő hártya nagy részét ledörzsöljük. A mandulával együtt daráljuk le.

A darált dió és mandula keverékéhez keverjük hozzá az összes többi hozzávalót is. Addig dolgozzunk a keveréken, amíg egyenletes állagú nem lesz. Ekkor tegyük félre, pihentessük negyedórán át.

Diónyi golyókat szaggassunk a keverékből. Forgassuk meg porcukorban, és egy lapos tepsin süssük meg. 180 C°-on, 12-15 percig.

Mielőtt felszolgálnánk, hagyjuk teljesen kihűlni.

Diós sütemény DIÓS SÜTEMÉNY
(francia recept)

Hozzávalók:
25 dkg darált dióbél
10 dkg liszt
30 dkg porcukor
4 tojás
1 evőkanál rum
1/2 kávéskanál sütőpor
még néhány darab feles dióbél
porcukor

A darált dióbelet egy tálban keverjük össze a liszttel, a cukorral és a sütőporral.

A tojásnak válasszuk szét a sárgáját és a fehérjét. A sárgáját tegyük a diós keverkék közepén készített kis mélyedésbe, és oda merjük a rumot is. Fakanállal keverjük jól össze.

A tojásfehérjéből verjünk habot, csipetnyi só hozzáadásával. Először a negyedrészét fakanállal keverjük óvatosan az előbbi keverékhez, majd apránként a többi részét is. A sütemény nyerstésztája kész, sütőformába tölthetjük. (Ízléses és praktikus a képen látható forma.) 180 C°-ra előmelegített sütőben 40-45 percig kell sütni. A sülést beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük. Akkor sült meg a süteményünk, amikor a tű tisztán húzható ki.

A süteményt borítsuk ki egy rácsra, azon hűtsük ki. A dísznek szánt dióbél-darabokat nedvesítsük meg, mártsuk cukorba, tegyük a cukor nélküli oldalukkal lefelé egy sütőlapra, és a még nem kikapcsolt sütőbe tegyük öt percre. A süteményt díszítsük a pirított dióval, végül szórjuk meg porcukorral.

Kávéhoz, teához nagyon jó.

Cukorbetegeknek DIÓS SÜTEMÉNY CUKORBETEGEKNEK
(német recept)

Hozzávalók:
15 dkg liszt
10 dkg sütőmargarin
8 dkg darabos dióbél
40 db feles dióbél
3,5 dkg cukorpótló
1 kisebb tojás
1 csipet jódozott só
1 érett citrom lereszelt héja

A lisztből, margarinból, cukorpótlóból, tojásból, sóból, citromhéjból és az összevagdalt dióbélből egynemű tésztát készítünk. Fóliába csavarjuk, és egy órára állni hagyjuk.

Utána 2-3 cm-es golyókra szaggatjuk, amiket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezünk, kissé laposra nyomva. Minden darabra egy feles dióbelet nyomunk.

Előmelegített sütőben 175 C°-on 13-15 perc alatt sül meg.

Diós sütőtökös kuglóf DIÓS SÜTŐTÖKÖS KUGLÓF
(amerikai recept, Halloweenre)

Hozzávalók egy 80-90 dkg-os kuglófhoz:
30 dkg reszelt sütőtök (fagyasztott is jó)
10 dkg darált dióbél
1 tojás
1 dl étolaj
25 dkg liszt (azért, hogy sárgás színű kuglófot kapjunk, a liszt egy része, akár a fele is kukoricaliszt is lehet)
20 dkg cukor (a színes kuglóf érdekében barna cukor is használható)
1/4 kávéskanál só
1 kávéskanál fahéjpor
1 kávéskanál vaníliás cukor
1 púpozott kávéskanál sütőpor
vaj a kuglófsütő forma kivajazásához
esetleg porcukor a a kész kuglóf meghintéséhez

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő. A sütőformát vajazzuk ki.

A tojást válasszuk szét. A fehérjét kisebb, a sárgáját nagyobb tálba öntsük. A tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjporral és az étolajjal mixeljük össze. Keverjük hozzá a reszelt sütőtököt is. Ezután a lisztet, sütőport, sót keverjük a tésztába. Végül a darált dióbelet, és a tésztát keverjük egyenletesre.

A tojásfehérjéből verjünk habot, és a kemény habot óvatosan keverjük a tésztába.

A tésztát töltsük a kuglóf-formába. Az előmelegített sütőben 50 percig süssük. Beleszúrt késsel vagy tűvel ellenőrizzük sütés közben a tészta állagát. Amikor jónak ítéljük, vegyük ki a sütőből, és a formában hűtsük 10 percig. Utána pedig borítsuk ki egy hűtőrácsra. Kihűlés után szórhatjuk meg kevés porcukorral.

Akkor szervírozzuk, amikor a "Halloween-szellemek" mind az asztal körül ülnek.

Diós vajas sütemény DIÓS VAJAS SÜTEMÉNY
(ausztrál recept)

Hozzávalók:
12 dkg lágy vaj
15 dkg kristálycukor
1 tojás, enyhén felverve
1 kávéskanál vaníliás cukor
20 dkg liszt
feles dióbelek

Használjunk mixert a vaj és a cukor krémessé keveréséhez. Adjuk, keverjük hozzá a tojást és a vaníliás cukrot is. Jól keverjük el.

Keverjük a krémbe a lisztet, addig járassuk a gépet, amíg teljesen egyenletes nem lesz a tészta.

Kanálnyi golyókat merjünk ki a tésztából egy vajjal megkent sütőlapra, és várjuk meg, amíg szétterülnek. Végül mindnek a tetejére egy szép feles dióbelet kell nyomni.

180 C°-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranysárgára fog sülni. Utána rácson hűtsük ki. Jól eltartható.

Édes ráncok ÉDES RÁNCOK
(görög sütemény)

Hozzávalók:
8 tojás
1 kg liszt
1 kis pohár pálinka (nem kötelező)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1/2 citrom leve
25 dkg darabos dió
2 kávéskanál fahéjpor
étolaj a sütéshez
A sziruphoz:
2 kávéskanál cukor
1 kávéskanál méz
2 pohár víz
1 db fahéj

A tojásokat verjük fel, mintegy öt percig. Adjuk hozzá a pálinkát, a sütőport, a citromlevet, majd a lisztet.

Öntsük a keveréket gyúródeszkára, és gyúrjuk tésztává.

Fedjük le a tésztát, és hagyjuk szobahőmérsékleten állni két órán át.

A tésztából kisebb darabokat nyújtsunk vékonyra, és vágjunk belőle kis négyzeteket. A tésztalapok közepét csippentsük fel ívesre, a képen látható formára.

A "ráncokat" olajban süssük ki aranybarnára, mindkét oldaluk süljön meg.

Helyezzük a kisült "ráncokat" egy tepsire, és készítsük el a szirupot.

Egy edényben a cukrot, a mézet, a vizet és a fahéjat főzzük 15 percig. Hagyjuk kihűlni, aztán töltsük a "ráncokra", végül szórjuk meg darabos dióbéllel és fahéjporral.

Hidegen kínáljuk.

Fahéjas mazsolás diós sütemény FAHÉJAS MAZSOLÁS DIÓS SÜTEMÉNY
(amerikai recept)

Hozzávalók:
1/2 csésze vaj
1 csésze cukor
1 tojás
1 kávéskanál vaníliás cukor
1,25 csésze liszt
1 kávéskanál sütőszóda
1/4 kávéskanál só
1/2 kávéskanál fahéjpor
1,5 csésze zabliszt
1/3 csésze narancslé
3/4 csésze mazsola
3/4 csésze vagdalt dióbél

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő, és olajozzunk ki egy tepsit.

Egy kisebb keverőtálban verjünk krémet a cukorból és a tojásból, végül keverjük bele a vaníliás cukrot is.

Egy nagyobb tálban keverjük a liszthez a sütőszódát, sót, fahéjat és a zablisztet. (Ha nem kaptunk zablisztet, a zabszemeket konyhai robotgépben alacsony fordulatszámon is megdarálhatjuk.)

Keverjük a lisztes összetevőket a tojáskrémhez, öntsük hozzá a narancslevet, a mazsolát és a dióbelet. Keverjük a tésztát egyenletesre.

A tésztából bő kávéskanálnyi egységeket szaggassunk, és helyezzük a beolajozott tepsire. A kanál aljával lapítsunk kissé a gombócokon.

12-15 percig süssük, forrón szedjük ki, és rácson hűtsük.

Hurmašice HURMAŠICE (bosnyák sütemény)

Hozzávalók:
1 tojás
15 dkg vaj
35 dkg cukor
szódabikarbóna
1 citrom
16 db feles dióbél
20 dkg liszt
1 csomag vaníliás cukor

Jól keverjük el a tojást, a vajat, a cukrot, vaníliás cukrot kevés szódabikarbónával és kevés citromlével, míg egynemű keveréket nem kapunk. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük el, gyúrjuk meg.

A tésztát osszuk 16 darabra. Formázzunk belőlük ovális, lapos formát (hurmašicét). Rakosgassuk kivajazott tepsibe. Felülről kissé nyomogassuk meg. Az eredeti bosnyák recept azt írja, hogy konyhareszelővel. A képen egyébként látszik a nyoma.

Nyomjunk minden sütemény közepébe egy szép feles dióbelet. Közepes tűzön süssük ki.

Jógik süteménye JÓGIK SÜTEMÉNYE
(amerikai recept, Jennifer Iserloh receptje, régi indiai recept alapján)

Hozzávalók 2 adaghoz:
1,5 csésze hántolt zab
1 csésze búzaliszt
1 kávéskanál sütőszóda
1/4 kávéskanál só
1/2 kávéskanál őrölt kardamom-mag
3/4 csésze barna cukor
8 evőkanál margarin
2 tojás fehérje
1/2 csésze aszalt barack, vagdalva
1/2 csésze dióbél

Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra. Zsírozzunk ki két tepsit.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, zabot, sütőszódát, sót, kardamom-port. Egy másik nagy tálban a cukrot keverjük el a margarinnal. Fakanállal dolgozzunk, és alaposan keverjük össze. Keverjük bele a tojásfehérjét is. Ide öntsük és keverjük a lisztes keveréket, a barackot, a diót is.

Púpozott evőkanálnyi adagokat merjünk a tésztából a tepsibe. Legalább 2,5 cm-es távolságot tartsunk a tésztacsomók között. 12-15 percig elég sütni ahhoz, hogy a sütemény megbarnuljon.

Sütés után 4-5 percig hagyjuk a tepsin hűlni, ez idő alatt is szilárdul. Ezután szedjük ki, és tegyük a süteményeket egy rácsra, ahol teljesen kihűlnek.

Zárt tároló dobozban szobahőmérsékleten három napig jól eláll.

Juharszirupos diós kockák JUHARSZIRUPOS DIÓS KOCKÁK
(amerikai recept)

Hozzávalók 36 kockához:
A tésztához:
1,5 csésze liszt
1/4 csésze cukor
1/4 kávéskanál só
1/2 csésze lágy vaj vagy margarin
A töltelékhez:
3/4 csésze cukor
2 evőkanál liszt
3/4 csésze szirup (vagy sűrű gyömölcsszörp)
2 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin
1 kávéskanál juharszirup-kivonat
3 tojás
1,5 csésze vagdalt dióbél
A mázhoz:
1 csésze porcukor
1/2 kávéskanál juharszirup-kivonat
1-2 evőkanál tej

Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra, és vajazzunk ki egy 33x23 cm-es sütőformát.

Egy nagyobb tálban keverjük össze a tészta összetevőit. Géppel addig dolgozzuk, amíg morzsás szerkezetű nem lesz. Ekkor a tésztát nyomkodjuk egyenletesen a tepsi aljára. 12-14 percig süssük, amíg enyhén barna színt nem kap.

Amíg sül, egy kisebb tálban keverjük össze a töltelék anyagait, kivéve a dióbelet. Géppel dolgozzuk össze, és csak a végén keverjük bele a diót.

Vegyük ki a tésztát a sütőből, és még melegen töltsük rá egyenletesen a tölteléket. Tegyük vissza a sütőbe, és további 20-30 percig süssük, amíg jónak nem találjuk. Egy órán át hűtsük, vagy addig, amíg teljesen ki nem hűlt.

Egy kisebb tálban keverjük össze a mázhoz valókat, keverjük egyenletesre. A tejet fokozatosan adjuk hozzá, amíg csepegtethető állagúvá nem válik. Egyenletesen csepegtessük a süteményre.

Vágjuk a süteményt kockákra, és elfogyasztásig tartsuk hűtőben. Reggelire is kiváló, nemcsak desszertnek.

Kakaós kockák KAKAÓS KOCKÁK
(olasz recept)

Hozzávalók:
20 dkg főzőcsokoládé
20 dkg cukor
15 dkg vaj
15 dkg liszt
20 dkg darált dióbél
3 tojás sárgája
porcukor
csipet só

A csokoládét daraboljuk fel, vagy reszeljük le egy serpenyőbe, amit vízfürdő fölött gyengén melegítünk, amíg a csokoládé meg nem olvad. Amikor krémessé válik, egy diónál kisebb darab vajat felolvasztunk és a csokoládéba keverünk. Vegyük le a csokoládét a vízfürdőről, és hagyjuk langyosra hűlni.

Most adjunk hozzá egy kanálnyi cukrot, és egyenként a tojássárgákat. Vigyázzunk, hogy a csokoládé állaga ne váljon csomóssá, ezért a tojásokat egyenként adjuk hozzá, és alaposan keverjük el.

A lisztbe keverjünk egy csipet sót, valamint a darált dióbelet, majd 2-3 kanalanként öntsük a csokoládékrémbe, alaposan keverjük el, amíg mindet hozzá nem kevertük. Ekkor egynemű, közepes sűrűségű masszát kell kapnunk.

Vajjal kenjünk ki egy tepsit, amelynek az oldala nem magasabb 2 cm-nél. Öntsük, simítsuk bele a sütemény masszáját.

190 C°-os sütőben 25-30 percig süssük. A sütemény állagát fogpiszkáló beszúrásával ellenőrizhetjük. Akkor jó, amikor a tészta már nem ragad a fogpiszkálóra. Ha megsült, borítsuk ki, hagyjuk kihűlni.

Vágjuk nagyobb kockákra, és hintsük meg porcukorral.

Kávés diós sütemény KÁVÉS DIÓS SÜTEMÉNY
(amerikai recept)

Hozzávalók 9 darabhoz:
2 kávéskanál liszt
1/4 csésze (barna) cukor
3 evőkanál apróra vagdalt dióbél
1 kávéskanál őrölt fahéj
1-2 evőkanál azonnal oldódó kávépor
5 evőkanál vaj
1 csésze kristálycukor
2 nagy tojás
2/3 csésze zsírmentes joghurt
2 kávéskanál vaníliás cukjor
1/2 kávéskanál sütőszóda
kevés só
1,3 csésze liszt

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő. Vonjunk be egy 20x20 cm-es sütőformát olajjal, és szórjuk be liszttel.

Keverjük össze a dióbelet a barna cukorral, fahéjporral, és a fele kávéporral egy kisebb tálban.

A vajat mikrohullámú sütőben olvasszuk meg, egy nagyobb tálban. Ezután adjuk hozzá a kristálycukrot, amit egy villával keverjünk el benne. Adjuk hozzá a két tojást is, és jól keverjük el. Ezután a joghurtot, a vaníliás cukrot, sütőszódát keverjük bele, végül megsózzuk. Most a lisztet, végül a maradék kávéport keverjük bele. Keverjük rendesen össze, de ne keverjük túl a tésztát.

Előbb a tészta felét töltsük a sütőformába, ott megszórjuk a cukros-diós keverék felével. A maradék tésztát óvatosan töltsük második rétegként a sütőformába, és azt is szórjuk meg a maradék cukros dióval.

25 percig süssük, amíg belül is át nem sül. 10 percnyi hűtés után vágjuk 9 kockára a süteményt.

Könnyű mazsolás diós teasütemény KÖNNYŰ MAZSOLÁS DIÓS TEASÜTEMÉNY
(amerikai recept)

Hozzávalók:
1/4 csésze lágy vaj
2/3 csésze cukor
2 tojás
1 kávéskanál vaníliás cukor
2 csésze liszt
2 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 csésze vagdalt dióbél
1 csésze mazsola

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő.

A vajat a cukorral, a tojással és a vaníliás cukorral verjük fel. Keverjük bele a lisztet, sütőport, fahéjport, és dolgozzuk jól össze.

A dióbelet és a mazsolát a legvégén keverjük a tésztába.

Osszuk ketté a tésztát, és formáljunk belőlük két hosszabb rudacskát, kb. 4 cm-es vastagságúakat.

Bezsírozott tepsin süssük meg, enyhén szét fognak terülni. 18-20 percig süssük, amíg meg nem szilárdulnak. Ekkor éles késsel keresztben szeleteljük fel, és a szeleteket fektessük a tepsibe. Így süssük még további 10 percig, hogy a szeletek egy kis színt kapjanak.

Lágy sütemény LÁGY SÜTEMÉNY
(tunéziai recept)

Hozzávalók mintegy 20 darabhoz:
12,5 dkg lágy vaj
12,5 dkg cukor
17,5 dkg liszt
1 tojás
1 csapott kávéskanál sütőpor
5-10 dkg sötét csokoládépasztilla
6 dkg durvára vágott dióbél

A vajból és a cukorból keverjünk krémet. Alaposan keverjük el benne előbb a tojást, majd a lisztet, végül a sütőport. Addig keverjük, amíg a nyerstészta egynemű nem lesz, és egy kicsit ragadós.

A dióbelet késssel vagdossuk darabokra, vagy nyújtófával törjük meg, erősen rányomva. Keverjük a tésztába.

A tésztából meleg kézzel (így könnyebb) formáljunk valamivel nagyobb golyókat, mint egy dió. A golyót vágjuk ketté, az egyik felét lapítsuk le, helyezzünk rá csokoládépasztillát, és fedjük le a másik felével.

Nem ragadós sütőlapon vagy sütőpapíron 180 C°-on süssük ki, 9 perc alatt. Sütés után még melegen szedjük ki, és egyenként hűtsük le.

Olyan süteményt kapunk, amelynek belseje lágy, csokoládés, a tésztája pedig kellemesen dióízű.

Mama diós süteménye MAMA DIÓS SÜTEMÉNYE
(francia recept)

Hozzávalók:
10 dkg liszt
12,5 dkg vaj
4 tojás
30 dkg cukor
25 dkg dióbél

Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra. A vajat lágyítsuk meg, a diót törjük apróra.

Egy tálban keverjük össze a vajat, lisztet, cukrot, dióbelet, valamint a tojások sárgáját.

A tojásfehérjét verjük szilárd habbá, és óvatosan keverjük a masszába.

Töltsük a nyerstésztát kivajazott sütőformába, és süssük háromnegyed óráig.

Mazsolás pirog MAZSOLÁS PIROG
(grúz recept)

Hozzávalók:
1 kg liszt
2 pohár dióbél
2 pohár mag nélküli mazsola
1,5 csésze olvasztott vaj
2 pohár cukor
0,5 pohár cukorszirup
csipetnyi só
tojássárgája, tej

A mazsolát megmossuk, megtisztítjuk, kiszedjük a benne maradt száracskákat. Egy serpenyőben felmelegítjük kevés olvasztott vajjal.

A dióbelet darabosra törjük, és a vajas mazsolához keverjük. Egy pohár cukrot is.

A lisztet egy tálba öntjük, a közepén mélyedés formázunk, csipetnyi sót szórunk bele, és vizet öntünk a mélyedésbe. A lisztből vízzel tésztát gyúrunk.

A tésztát négy részre osztjuk, a négy darabot egyenként vékonyra nyújtjuk.

A tepsit kilisztezzük, befektetünk egy levél tésztát, bőven megkenjük olvasztott vajjal. Egyenletes rétegben terítünk a tésztára diós keveréket. Erre jön a második, harmadik, negyedik réteg tészta, ugyanígy, de a tetejére már nem diós keveréket kenünk, hanem tejjel felvert tojássárgáját.

De előbb a tésztát kockákra vágjuk, és a második adag cukorból főzött sziruppal megöntjük.

Megsütjük.

MÉZES DIÓS SÜTEMÉNY
(orosz recept)

Hozzávalók:
1 csésze méz
1 csésze porcukor
3 evőkanál vaj
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál fahéjpor
5-6 szem szegfűszeg, mozsárban megtörve
2,5 csésze liszt
0,5 csésze durvára vagdalt dióbél
reszelt narancshéj vagy citromhéj

A mézet egy nagyobb teáscsészében melegen megolvasztjuk, megfolyósítjuk.

A mézet egy tálban összekeverjük, összedolgozzuk a porcukorral, vajjal, sütőporral, fahéjjal, szegfűszeggel, kevés reszelt narancs- vagy citromhéjjal, a darabos dióbéllel, végül a liszttel.

Vajazott, lisztezett formába öntjük, és mérsékelten meleg sütőben sütjük meg. A kész süteményt porcukorral szórjuk meg.

Mézes mazurka MÉZES MAZURKA
(lengyel recept)

Hozzávalók:
5 dkg folyékony méz
12 dkg porcukor
1,5 csésze darált dióbél
1 csésze mazsola
3 tojás
0,5 csésze liszt
1/4 kávéskanál sütőszóda
1 evőkanál ecet
1 evőkanál étolaj

A tojássárgáját a porcukorban dörzsöljük el. Keverjük hozzá a mézet, a darált dióbelet, a mazsolát. Beleszórjuk, keverjük a lisztet. A sütőszódát az ecetben keverjük el előbb, aztán keverjük a nyerstésztába. Gondosan átkeverjük.

A tojásfehérjéből habot verünk, és a habot keverjük óvatosan a nyerstésztába.

A nyerstésztát olajjal kikent tepsibe vagy serpenyőbe öntjük, és 180-190 C°-on 25-30 percig sütjük. A sütőből kivéve még melegen vágjuk kockákra. A tetejét porcukorral szórhatjuk meg, ha akarjuk.

Mini diós felfújt MINI DIÓS FELFÚJT
(Szent Patrick napi ír sütemény)

Ez a sokoldalú sütemény nemcsak délutáni teához ajánlható vajjal, lekvárral, hanem sajtot is ehetünk hozzá, vagy pedig könnyű főételként is ehetjük, salátatálhoz.

Hozzávalók 6 személyre:
3 csésze teljes őrlésű liszt
1/4 csésze barna cukor
1 kávéskanál sütőszóda
1 kávéskanál só
55 g vaj, 1-1,5 cm-es darabokra vágva
1 csésze pirított darabos dióbél
1 csésze teljes tej
1 nagyobb tojás
2 evőkanál melasz

Melegítsük elő a sütőt 190 C°-ra, és lisztezzünk ki egy nagyobb sütőlapot.

Egy tálban jól keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőszódát és a sót. Kézzel gyúrjuk bele a vajat, amíg a tészta nagyjából egyenletes állagú nem lesz. Ekkor gyúrjuk bele a dióbelet.

Egy kisebb tálban keverjük össze a tejet, a tojást és a melaszt, amíg egyenletes állagot nem kapunk. A tejes keveréket apránként öntsük a tésztába, állandó gyúrás mellett, amíg tésztánk közepesen kemény állagúvá válik.

Borítsuk ki a tésztát egy belisztezett deszkára, és ötször-hatszor egymás után nyújtsuk ki. Végül vágjunk belőle 6 szeletet, és mindegyik szeletből formáljunk gömböt.

A gombócokat helyezzük a sütőlapra, arányos távolságban. A gombócokat nyomjuk meg, hogy 7-8 cm magas, kerek zsömléket kapjunk. A zsömlék tetején éles késsel ejtsünk kereszt alakú vágást.

Addig süssük, amíg kívülről aranybarnák nem lesznek, belülről pedig a beszúrt tű tisztán nem jön ki. Ez kb. 30 perc.

Rácson hűtsük ki, és azon melegében, vagy kihűlés után szervírozzuk.

Narancsos teasütemény NARANCSOS TEASÜTEMÉNY (KULURÁKIA)
(görög recept)

Ez egy olyan kulurákia-recept, aminek nem vajas tészta az alapja, a jellegét a narancs és a dió kombinációja adja. A recept szerinti vaj mennyiségét nem szabad tovább csökkenteni, mert a jellegét veszíti el a sütemény.

Hagyományosan porcukorral szokták megszórni, de egyéni ízlés szerint az is illik hozzá, ha a rudacskákból nem karikát, hanem kiflit formálunk, és a végeit olvasztott csokoládéba mártjuk.

Hozzávalók:
1/4 csésze apróra vagdalt dióbél
2 csésze liszt
3/4 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál sütőszóda
csipetnyi őrölt szegfűszeg
1 kisebb citrom leve
1 kisebb narancs leve
3/4 csésze cukor
2 evőkanál étolaj
6 evőkanál vaj
1 nagy tojás és egy másiknak a sárgája
1 evőkanál narancslé
A meghintéshez 2-3 evőkanál porcukor, de ez el is maradhat.

Melegítsük elő a sütőt, és egy száraz tepsiben egy rétegbe kiterítve 5-7 percig pirítsuk a dióbelet, közben néhányszor rázzuk meg, hogy a pirulás egyenletes legyen. Végül vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.

Egy nagyobb tálban keverjük a liszthez a sütőport, a sütőszódát és a szegfűszeget.

Mixerben keverjük össze a cukrot a citromlével és a narancslével. Amikor már egyenletes, keverjük bele a dióbelet és az étolajat is, végül öntsük ki egy kisebb tálba.

Tegyük a vajat a mixerbe, és dolgozzuk pelyhesre. Öntsük vissza a kis tálból a keveréket, és keverjük bele a tojást, a tojássárgáját és a narancslevet is. Keverjük egyenletesre. A lisztet apránként, fokozatosan öntsük és keverjük bele. Vigyázzunk, nehogy a tészta túl kemény legyen.

A kész tésztát osszuk két részre, fedjük be zsírpapírral, és tegyük hűtőbe legalább másfél órára.

Újból melegítsük fel a sütőt, és egy tepsit kenjünk ki étolajjal.

Az egyik tésztagolyónak a felét tegyük ki gyúródeszkára, a másik fele maradjon a hűtőben. A deszkán a tésztából szaggassunk kisdiónyi darabokat, és formáljunk belőle 10-15 cm-es nudlit. Ízlés szerint a nudlikat karikává, patkóvá vagy S alakba is formálhatjuk. A tepsibe 5 cm távolságra rakjuk. Ha munka közben a tészta felmelegszik, és nehezebb dolgozni vele, rakjuk vissza a hűtőbe, és vegyünk helyette egy hideg darabot.

A süteményt 10-12 percig kell sütni. A sütés végére a teteje aranybarna árnyalatot kaphat. A tepsiben hűtsük ki, vagy 2-3 perc után kirakhatjuk rácsra is. Kihűlés után hintsük meg porcukorral.

Orosz teasütemény OROSZ TEASÜTEMÉNY

Hozzávalók 36 darabhoz:
25 dkg pirított dióbél
6 evőkanál kristálycukor
20 dkg lágy vaj
1/2 kávéskanál vaníliás cukor
2 csésze liszt
1/2 kávéskanál só
porcukor

A sütőt 160 C°-ra melegítsük elő. A dióbelet robotgépben daráljuk meg, 2 evőkanál porcukorral együtt.

Egy közepes méretű tálban keverjük a liszthez a sót.

A megmaradt 4 evőkanál cukrot keverjük össze a vajjal, krémesre. Könnyű, habos legyen. Keverjük hozzá a vaníliás cukrot. A sós lisztet is keverjük bele, végül a cukros diót.

A tésztából 2,5 cm-es golyókat kell formálni. Helyezzük papírral vagy alufóliával bevont sütőlapra. 20 percig süssük, világos barnára.

Amikor a sütőből kivettük, még forrón forgassuk meg porcukorban, és úgy hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, még egyszer forgassuk meg a golyókat a cukorban.

Palesztin teasütemény PALESZTIN TEASÜTEMÉNY

Hozzávalók:
20 dkg vaj
12 dkg cukor
2 evőkanál narancsvirág-víz (vagy citromvirág-víz)
(ha nincs, helyettesítsük narancslével, citromlével)
30 dkg liszt
8 dkg darált dióbél
6 dkg cukor
1 kávéskanál fahéjpor
1/2 evőkanál narancsvirág-víz

A vajat melegítsük szobahőmérsékletűre, lágyra. Jól keverjük össze 12 dkg cukorral és a narancsvirág-vízzel, és verjük habosra.

Apránként keverjük hozzá a lisztet, egyszerre mintegy két kanálnyit, és keverjük egyenletesre, mielőtt a következő adagot beleöntenénk. Végül olyan sűrűnek kell lennie, hogy kézzel gyúrható legyen.

A tésztát tegyük hűtőbe, hogy jól áthűljön.

Ezalatt elkészítjük a diós tölteléket. Fontos, hogy a dióbelet a rendelkezésünkre álló konyhaeszközökkel a lehető legfinomabbra daráljuk. Cukorral, fahéjporral, kevés narancsvirág-vízzel keverjük össze, majd félretesszük.

Belisztezett deszkára helyezzük a pihentetett tésztát, kézzel apró darabokat csípünk ki belőle, golyókká gömbölyítjük, és kerek lapokká nyomkodjuk.

A tölteléket kiskanállal adagoljuk ki a tésztalapokra. 160 C°-os sütőben 25 percig sütjük, enyhén aranyszínűre, majd rácsra helyezve hűtjük ki.

PÁROLT PIROG
(orosz recept)

Hozzávalók:
6 evőkanál darált kétszersült
2 csésze tej
1 csésze darált dióbél
4 tojás
5 evőkanál cukor
1/2 csésze vaj
vaníliás cukor, só

A kétszersült-port forró tejbe áztatjuk, majd hozzákeverjük a cukrot, vajat, dióbelet, a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot. A tojásfehérjéből sóval habot verünk, és azt is a süteménytésztába keverjük.

Egy edényt, amiben a pirogot párolni fogjuk, kikenünk vajjal, megszórunk kétszersült-porral, és beleöntjük a nyers süteménytésztát. Lefedjük. Egy nagyobb lábasba, aminek az aljára két csésze vizet öntöttünk, rácsra állítjuk.

Feltesszük a tűzre, és a víz forrásától számított öt perc múlva levesszük.

A párolt pirogot befőttel együtt kínáljuk.

Portugál diós kockákPortugál diós kockákPortugál diós kockák PORTUGÁL DIÓS KOCKÁK
(Titia Albertina receptje az Azori szigetekről)

Hozzávalók 16 kockához:
1/2 csésze vaj
Portugál diós kockákPortugál diós kockákPortugál diós kockák 3/4 csésze cukor
1 tojás
1/2 kávéskanál vaníliás cukor
2 evőkanál tej
5 evőkanál portói
Portugál diós kockákPortugál diós kockákPortugál diós kockák 1 csésze darabos dióbél
1/2 csésze liszt
1/2 kávéskanál sütőpor
1 csésze porcukor
további 1 evőkanál vaj

A sütőt 175 C°-ra melegítsük elő. Zsírozzunk és lisztezzünk be egy 23 cm-es sütőformát.

Egy nagyobb edényben keverjük krémmé a fél csészényi vajat a cukorral. Könnyű,habos legyen. Üssük bele a tojást, keverjük bele a vaníliás cukrot, a tejet és 2 evőkanálnyi portói bort.

A lisztet az apró darabos dióbéllel és a sütőporral keverjük össze, majd keverjük a krémbe. A tésztát egyenletesen töltsük a sütőformába.

15-20 percig süssük, amíg a közepébe szúrt kés tisztán nem jön ki. A sütőből kivett sütemény tetejét azonnal kenjük meg 2 evőkanál portói borral. Aztán várjunk, amíg szobahőmérsékletűre hűl.

A süteményre mázat a porcukorból, egy kanálnyi vajból és egy kanálnyi portói borból keverünk. Addig keverjük, amíg egyenletes, kenhető állagú nem lesz, ekkor kenjük a kihűlt süteményre. Ha maradt darabos dióbelünk, szórjunk egy keveset a mázra.

Sherrys diós kockák SHERRYS DIÓS KOCKÁK
(amerikai recept, Marge Radtke séf receptje a Missouri állambeli Hermann város Vintage vendéglőjéből)

Hozzávalók:
A tésztához:
2 csésze lágy vaj
1 csésze liszt
1/2 csésze barna cukor
2 evőkanál sherry
1 kávéskanál só
A töltelékhez:
2 tojás
1/2 csésze barna cukor
1/4 kávéskanál vaníliás cukor
1/2 kávéskanál sütőpor
1/2 csésze fehér cukor
1 kávéskanál sherry
2 evőkanál liszt
1,5 csésze vagdalt dióbél
kevés karamella, olvasztott cukorból

A sütőt 175-180 C°-ra melegítsük elő, és készítsünk elő egy 23x23 cm-es sütőformát, 5 cm magas oldalfallal, zsírozzuk ki.

Keverjük össze a vajat, a barna cukrot és a sót. Géppel addig verjük, amíg habos nem lesz. További keverés közben adjuk hozzá a lisztet és a sherryt.

20 percig süssük, aranybarnára, majd hagyjuk kihűlni.

Verjük fel a két tojást, adjuk hozzá a kétféle cukrot, a sherryt és a vaníliás cukrot. Eldolgozás után a lisztet és a sütőport is keverjük bele. Végül a dióbelet.

Töltsük a tölteléket a kihűlt tésztára, és süssük 25-30 percig, mély aranybarna színűre. Tegyük félre kihűlni, majd végjuk kb. 3-3,5 cm-es kockákra.

Szervírozáskor szórjunk a kockákra kevés karamellát, és a süteményes tányér mellé készítsünk még egy pohárka sherryt.

Sötét diós sütemény SÖTÉT DIÓS SÜTEMÉNY
(amerikai recept)

Hozzávalók:
5 tojás (külön a fehérje és a sárgája)
2/3 csésze cukor
1/3 csésze étolaj
4 kávéskanál fahéjpor
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
2 evőkanál kakaópor (ha világosabb süteményt szeretnénk, 1 kanállal elég)
3 evőkanál brendi
1/2 kávéskanál borkősav
újabb 1/3 csésze cukor
1,5 csésze teljes őrlésű liszt
1,5 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1/4 kávéskanál só
1 csésze dióbél
néhány kávéskanál margarin és liszt a sütőforma előkészítéséhez
A sziruphoz:
3 csésze hideg víz
3 db fahéj
1/4 kávéskanál őrölt szegfűszeg
3 csésze cukor
1/2 kávéskanál borkősav
1 csésze méz
1,5 kávéskanál citromlé

A szirup 2-3 órával előbb is elkészíthető, ez esetben felhasználásig tegyük hűtőbe.

A sütemény elkészítése: A dióbelet törjük meg, és 170-180 C°-ra felmelegített sütőben pirítsuk néhány percig.

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, és tegyük félre.

A tojások sárgáját keverjük el, lassan adagolva hozzá a 2/3 csésze cukrot. Addig keverjük, amíg sűrű, fényes nem lesz. Keverjük bele az étolajat. És a fahéjport, a szegfűszeget, a kakaóport és a brendit. Tegyük félre.

A tojásfehérjéhez adjuk a borkősavat, és verjük kemény habbá. Aztán fokozatosan szórjuk bele az 1/3 csésze cukrot, és folytassuk a keverést, amíg a hab kissé fényes, vastag állagú nem lesz, majd tegyük félre.

A tojássárgájás keverékhez keverjünk fél csészével a lisztkeverékből, aztán öntsük hozzá a fehérjehabot, valamint a maradék lisztkeveréket. Addig keverjük, amíg tökéletesen el nem keveredik. Végül a diót keverjük bele. A keverék térfogata kissé lecsökken, állaga likacsos lesz.

Borítsuk a tésztát 25 cm-es kerek, kimargarinozott, kilisztezett tortaformába, és a tetejét egyengessük el. Jó, ha a buborékok részben felszakadnak. 45 percig süssük, ezalatt elkészíthetjük a szirupot.

Egy közepes méretű lábasban forraljuk fel a fahéjas, szegfűszeges vizet. Négy percig forraljuk, fedő alatt. Keverjük a borkősavat a cukorba, és öntsük a forrásban lévő vízbe. Amikor újból forr, tegyük takarékra, és fedő alatt főzzük további 7 percig. Keverjük bele a mézet, újból forraljuk fel, és főzzük a forrástól 10 másodpercig. Amikor levettük a tűzről, akkor öntsük bele a citromlevet, és hűtsük ki vízfürdőben. Ez úgy a legkönnyebb, ha a mosogatóba engedünk hideg vizet, és beleállítjuk a lábast.

Összeállítás: A kisült süteményt azonnal vágjuk kockákra vagy más alakú darabokra. A kihűlt szirupot töltsük a sütemény tetejére. 3-5 percig töltögessük, hogy eloszoljon.

Hűtsük ki a süteményt teljesen. Felszolgálás előtt 5-10 perccel rakjuk ki egy tálra.

Stiltonsajtos szablé STILTONSAJTOS SZABLÉ
(francia recept)

Hozzávalók 20 darabhoz:
12,5 dkg stilton, rokfort vagy más kenhető sajt
10 dkg vaj
25 dkg liszt
25 dkg apróra vagdalt dióbél
2 érett körte
kevés citromlé
1,25 dl tejszín
só, bors
és még végül is kell kenhető sajt

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő.

A sajtot a vajjal 2-3 percig verjük géppel. Folyamatosan keverve adjuk hozzá a lisztet és a dióbelet. Sóval, borssal ízesítsük. Amikor a keverék egynemű tésztává áll össze, belisztezett sima felületre borítsuk ki. Nyújtsuk ki, és szaggatóval, vagy akár egy megfordított pohárral vágjunk belőle 20 darabot.

20-25 percig süssük, aranyszínűre, majd hagyjuk kihűlni.

A körtéket vágjuk negyedekre, magozzuk ki, szeleteljük vékonyra. Citromlevet csöpögtessünk a körteszeletekre.

A szablékat kenjük meg ugyanolyan vagy másféle kenhető sajttal, és borítsunk rá körteszeleteket.

Ilyent még nem ettünk. De később újra ehetünk belőle, mert dobozban három napig jól eláll.

Sütemény tahinivel SÜTEMÉNY TAHINIVEL
(török recept)

A tahini a Közel-Kelet elterjedt konyhai nyersanyaga. Tulajdonképpen őrölt szezámmag, szezámmagból készült krém.

Hozzávalók:
1 pohár porcukor
1 pohár tahini
20 dkg szobahőmérsékletű margarin
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor
4 pohár liszt
2 evőkanál darált dióbél

Mixerrel keverjük össze a porcukrot a tahinivel, majd a margarint is hozzádolgozzuk. Utána a tojás sárgáját, majd a vaníliás cukrot.

A liszt fokozatos hozzáadásával (lehet, hogy 3,5 pohárnyi is elég) kemény tésztát készítünk.

Diónyi golyókat formálunk a tésztából, és ellapítjuk. Tojásfehérjével megkenjük, és darált dióbéllel vastagon megszórjuk. (A képen darabos dióbéllel látható.)

175 C°-ra előmelegített sütőben 15-25 percig sütjük, de 15 perc után a hőfokot csökkenthetjük. Addig sütjük, amíg a képen látható színt nem kapja süteményünk.

Sablés SZABLÉ
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
13 dkg lágy vaj
8-9 dkg cukor
18 dkg liszt
8 dkg darabosra vagdalt dióbél
vaníliás cukor

A vajat és a cukrot keverjük egyenletesen fehéres krémmé.

A lisztbe keverjük bele az apró darabos dióbelet és a vaníliás cukrot.

A krémet és a lisztet keverjük össze, hogy szilárd tésztát kapjunk, majd 2-3 órán keresztül tartsuk a hűtőszekrényben.

A tésztából formáljunk 20-30 golyót, és helyezzük sütőlapra. 170-180 C°-os sütőben 15-20 percig süssük.

Könnyű, ropogós, dióillatú süteményt kapunk, kávé mellé kiváló.

Megjegyzés: A dió mellett kevés pekándiót vagy mandulát is beletehetünk, ha egyénibb ízre vágyunk.

Szablé SZABLÉ 2
(francia recept)

Hozzávalók 40 darabhoz:
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 dkg oldható kávépor
27 dkg liszt
20 dkg darált dióbél
40 db szép, feles dióbél dísznek
2 tojás
aprószemű só

A vajat lágyítsuk, de ne olvasszuk meg a mikróban, utána verjük fel kissé, krémes állagúra. Adjuk hozzá a porcukrot és a kávét, és géppel keverjük meg alaposan.

Öntsük hozzá a liszt negyedrészét, és üssük bele az egyik tojást. Most is keverjük jól össze, krémesre.

Öntsük hozzá a többi slisztet is, és addig keverjük, amíg tésztánk rugalmas nem lesz, de ne tovább. Ekkor dolgozzuk bele a dióbelet.

Szablé Terítsük ki a tésztát vastagra, borítsuk be fóliával, csomagoljuk be, és tegyük hűtőbe két órára. (Ilyen állapotban akár egy hétig is eltarthatjuk.)

Nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, szaggassunk belőle karikákat. Rendezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Készítsünk aranyozást a tésztára. A második tojást egyben verjük fel, kevés aprószemcsés só hozzáadásával, addig verjük, amíg a só fel nem oldódik. Az első aranyozás után, amikor az megszáradt a tésztán, másodszor is aranyozzuk be. A szép dióbeleket most helyezzük a szablék közepére.

A sütőt 160 C°-ra melegítsük elő, és az előmelegített sütőben a tészta vastagságától függően 12-15 percnyi sütés elég.

Amikor megkóstoljuk, meglepve észleljük, hogy a kávé íze milyen jól harmonizál a dió ízével.

Téleleji sütemény TÉLELEJI SÜTEMÉNY
(francia recept)

Az ősz már elillant, hamarosan igazi tél lesz. Délutáni forró teához süssünk téleleji süteményt. Diót, mandulát, almát tartalmaz, amik koleszterinmentesek, a magvak omega-3 zsírsavakban gazdagok, energiadúsak.

Hozzávalók:
3 tojás
12,5 dkg liszt
1 tasak sütőszóda
2 nagy evőkanál mandulapor (előre elkészített mandulapüré is jó)
1-2 dl víz
7,5 dkg cukor
8 dkg dióbél
3 alma

Az almák magházát vágjuk ki, húsát vágjuk egészen vékonyra. A dióbelet vágjuk kisebb darabokra.

Egy tálban verjük fel a tojásokat, majd keverjük hozzá a lisztet, a sütőszódát. Alaposan dolgozzuk el, hogy ne maradjon benne csomó.

Keverjük bele a mandulalisztet annyi vízzel, hogy sima tésztát kapjunk. A sima tésztába keverjük a cukrot, a dióbelet, az almaszeleteket.

Vajazzunk ki egy hosszúkás süteménysütő formát, és töltsük bele a tésztát. 180 C°-os sütőben 35-40 percig süssük, addig, amíg a teteje aranyszínű nem lesz. Kés beszúrásával is ellenőrizzük, belül is megsült-e.

Vajas sütemény dióval VAJAS SÜTEMÉNY DIÓVAL
(német recept, Sabine Scheller receptje)

Hozzávalók kb. 60 db-hoz:
32 dkg liszt
28 dkg barna cukor
22,5 dkg sűrű, zsíros tejföl (németül Schmand)
12,5 dkg vaj
10 dkg vagdalt dióbél
2 tojás
1 kávéskanál sütőszóda
1 kávéskanál vaníliás cukor
1/2 csomag sütőpor
1/2 kávéskanál só
a díszítéshez:
cukormáz
60 db feles dióbél

Miközben a liszthez hozzákeverjük a sütőszódát, a sütőport és a sót, melegítsük elő a sütőt. A tepsibe terítsünk sütőpapírt.

Egy tálban keverjük habosra a vajat a cukorral, majd keverjük bele a két tojás sárgáját és a vaníliás cukrot is. A lisztet és a zsíros tejfölt is adjuk hozzá, végül a vagdalt dióbelet.

A tésztából kávéskanálnyi darabokat szaggatunk, és a sütőlapon 5 cm távolságban rakjuk le. 10-12 percig sütjük, amíg enyhén barnulni nem kezd. Sütés után egy rácsra tesszük kihűlni.

A kihűlt süteményeket díszítjük cukormázzal és egy-egy feles dióbéllel.

Vaníliás-diós kifli VANÍLIÁS-DIÓS KIFLI
(német recept)

Hozzávalók:
55 dkg liszt
10 dkg darált dióbél
42 g vaj
14 dkg cukor
a sütés után: 1 csomag vaníliás cukor

A hozzávalókból a szükséges vízzel tésztát gyúrunk. Egy órán át hűtőben pihentetjük. Egyenletes rudacskákat sodrunk belőle, amelyeket ízlés szerinti hosszúságú kiflicskékre vágunk.

Sütőben 180 C°-on aranysárgára sütjük.

Még melegen hintjük meg vaníliás cukorral.

Zabos keksz csokoládéval, dióval ZABOS KEKSZ CSOKOLÁDÉVAL, DIÓVAL
(spanyol recept)

Hozzávalók 110-120 darabhoz (galettához):
2 csésze vaj
4 csésze liszt
2 evőkanál sütőszóda
2 csésze cukor
5 csésze zabliszt
40 dkg csokoládépehely
2 csésze cukor
1 kanál só
4 tojás
2 kanál sütőpor
2 kanál vaníliakivonat
3 csésze darabos dióbél

A vajból a cukorral együtt verjünk krémet. Keverjük a krémbe a tojásokat és a vaníliát. Majd sorban a lisztet, a zablisztet, sót, sütőport, sütőszódát. Végül a csokoládépelyhet és a diót.

Amikor tésztánkat egyenletesre kevertük, szaggassunk belőle kisebb golyókat, amiket úgy rendezzünk tepsire, hogy 4-5 cm-es hézag maradjon közöttük, mert sütés alatt laposra fognak terülni.

180 C°-on nem sokáig kell sütni, 10-15 perc elég.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább