Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Lisztmentes sütemények lisztérzékenyeknek,
Cukormentes sütemények cukorbetegeknek

Vázlat:
Lisztmentes sütemények
- Babos desszert
- Diókorona
- Diós-csokoládés édesség
- Diós-narancsos édesség
- Diós csokoládé 1-2
- Diós kocka
- Diós rolád
- Diós stangli
- Gluténmentes diós sütemény
- Gluténmentes kalács
- Marcipánkeksz
- Panpepato
- Panpepato 2
- Rumos golyók
- Sütőtökcsemege
- Töktorta
Cukormentes sütemények
- Almás-diós koszorú
- Datolyás, diós szeletek
- Juharszirupos-diós sajtos sütemény
- Juharszirupos-vaníliás diós édesség
Vajmentes sütemények
- Vajmentes csokoládés diós sütemény

Lisztmentes sütemények

BABOS DESSZERT
(török recept)

Hozzávalók:
2 csésze előáztatott, majd megfőzött bab
2 csésze cukor
1 csésze apróra vagdalt dióbél
10 dkg vaj, szobahőmérsékletű
1 kávéskanál sütőpor
3 tojás
A díszítéshez: olvasztott csokoládé

Az egy éjszaka előáztatott babot addig főzzük, amíg könnyen szétnyomhatóvá fő. (Ha főtt konzervbabot használunk, öblítsük jól le.)

Mérjünk ki a főtt babból két csészével egy tálba, és nyomkodjuk pürévé. Ha túl száraz, kevés forró vízzel vagy tejjel hígítsuk.

A többi hozzávalót mixerrel dolgozzuk hozzá. Nedves állagú masszát kell kapnunk.

Béleljünk ki egy kisebb (9x13 cm vagy kisebb) sütőformát alumíniumfóliával, és töltsük fel a mixelt keverékkel.

150 C°-on süssük, egy órán át. Amikor kihűlt, próbáljuk kisebb darabokra vágni, vagy ha lágy, kanállal vágjunk belőle darabokat. Tenyérrel formáljunk belőle golyókat, és tegyük papírformába.

Olvasztott csokoládét csorgassunk rá, díszítésnek.

Diókorona DIÓKORONA
(olasz recept)

Hozzávalók 6-8 személyre:
6 tojás
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg főzőcsokoládé
10 dkg kandírozott narancshéj, darabokra vágva
10 dkg aszalt sárgabarack, darabokra vágva
20 dkg darált dióbél
kevés porcukor
kevés vaj
kevés liszt
de főleg kell egy dekoratív öntőforma

A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük habosra.

A főzőcsokoládét víz fölött olvasszuk meg, hagyjuk kicsit hűlni, majd keverjük jól el a cukros tojássárgájával. Keverjük bele a dióbelet, a narancshéjat és az aszalt barackot is.

A tojásfehérjéből verjünk habot, és azt is keverjük óvatosan hozzá.

Öntsük a keveréket egy kivajazott, kilisztezett korona-alakú öntőformába, és 180 C°-on 40 percig süssük. Akkor borítsuk ki belőle, ha már langyosra hűlt. Megszitált porcukorral hintsük meg.

Ezt a süteményt eltehetjük másnapra, akkor még jobb lesz.

DIÓS-CSOKOLÁDÉS ÉDESSÉG
(német recept, Sabine Scheller receptje)

Hozzávalók 30 db-hoz:
10 dkg darált dióbél
6 dkg porcukor
2 kávéskanál tojásfehérje
20 dkg enyhén keserű csokoládé
30 db feles dióbél

A darált dióbelet a porcukorral és a tojásfehérjével szilárd tésztává keverjük. 20 percre a hűtőbe tesszük.

A tésztából 30 golyót formázunk, majd lelapítjuk.

A csokoládét vízfürdő fölött felolvasztjuk. A diótészta-darabokat egyenként az olvadt csokoládéba mártjuk, és sütőpapírra helyezzük.

Mielőtt a csokoládé megkeményedne a diótésztán, egy-egy feles dióbelet nyomunk rá.

Hagyjuk jól kihűlni, mielőtt eltennénk. Több napig jól eláll.

DIÓS-NARANCSOS ÉDESSÉG
(spanyol recept)

Hozzávalók:
1 csésze dióbél
4 evőkanál cukor
4 evőkanál kukoricakeményítő
1 pohár rostos narancslé
3 tojás
3 evőkanál vaj
50 dkg narancs
kevés narancslekvár

Az alaptésztát a megdarált dióbélből, 3 evőkanál cukorból és fél pohár vízből keverjük. Tortasütő forma aljába töltjük. A következő krémmel borítjuk:

Egy fazékban keverjünk el 1 evőkanál cukrot a narancslével és vízben oldott kukoricakeményítővel. Melegítve sűrítsük be. A tűzről levéve a tojásokat és a vajat is keverjük bele, majd hagyjuk kihűlni.

Helyezzük a diós alapra, és a tetejére a gerezdekre szedett narancsot. Kenjük be narancslekvárral, és egy percre tegyük forró sütőbe. Melegen szervírozzuk.

DIÓS CSOKOLÁDÉ
(brazil recept)

Brazília nem igazán diótermelő ország. A kontinensnyi államnak talán a legdélebbi területein fordulhat elő egy-két házikerti diófa. Dehát mit csináljunk, ha a legjobb diós csokoládé receptet tőlük kapjuk, kóstoljuk meg!

Hozzávalók:
25 dkg darált dióbél
1 doboz édes sűrített tej
2 púpozott evőkanál kakaópor
2 evőkanál vaj
A díszítéshez: kevés kakaópor, néhány darab dióbél

Egy lábasban keverjük össze a hozzávalókat. Tegyük föl gyenge tűzre melegedni, közben állandóan keverjük. Akkor jó, ha a lábas alját meglátjuk. Ekkor még két percig tovább keverjük.

Öntsük ki egy vágólapra, és hagyjuk teljesen kihűlni. Az se baj, ha másnapig pihen.

Vajazzuk be a kezünket, és a csokoládéból formázzunk kisebb golyókat, akkorákat, amekkora egy kis papírcsészébe belefér. Forgassuk meg a golyót maradék kakaóporban, tegyük csinos papírformába, és nyomjunk a golyókra egy-egy darab dióbelet.

A brazil diós csokoládé portugál eredetű. Itt a portugál eredetije:

DIÓS CSOKOLÁDÉ 2

Hozzávalók:
1 csésze darált dióbél
1 doboz édes sűrített tej
2 tojás
1 evőkanál kakaópor
továbbá darabos dióbél
és olvasztott csokoládé

A darált dióbelet, a sűrített tejet, a tojást és a kakaóport keverjük jól össze, majd melegítsük a mikrohullámú sütőben 6-8 percig, magas fokozaton. Közben két percenként vegyük ki és keverjük jól össze.

Újból keverjük meg, majd hagyjuk kihűlni.

Formáljunk kerek falatkákat belőle, és mártsuk vízfürdő fölött olvasztott csokoládéba. (Ha a csokoládé túl sűrű, kevés tejjel tehetjük folyékonyabbá.) Dióbél-darabokkal díszítsük, süteményes papírra helyezzük.

DIÓS KOCKA
(belga recept)

Hozzávalók:
25 dkg mandulaliszt
15 dkg porcukor
2 tojás fehérje
40 dkg vaj
15 dkg darált dióbél
4 evőkanál méz
5 evőkanál narancsvirág-víz
2 csepp vaníliakivonat
és még néhány darab feles dióbél

Egy tálban keverjük össze a porcukrot, a mandulalisztet és a tojásfehérjét. Sima, könnyen dolgozható tésztává.

A tésztát vegyük kettőbe, szórjuk meg porcukorral, és tegyük félre. Ezalatt elkészítjük a tölteléket.

A vajból harminc dekányit a darált dióbéllel keverjünk jól össze egy tálban, és a maradék vajat is keverjük hozzá. Végül a vaníliakivonatot is cseppentsük bele, és keverjük hozzá a mézet. Locsoljuk meg a narancsvirág-vízzel, és kézzel gyúrjuk egyenletes állagúra.

Munkafelületünket szórjuk meg porcukorral. A mandulatésztából nyújtsunk két, azonos nagyságú, fél- vagy egy centi vastag négyszögletes tésztalapot. Az egyikre simítsuk a diós-vajas krémet egy centiméteres vastagságban, és fedjük le a másikkal.

Szórjuk meg porcukorral, és vágjuk kis kockákra. Díszítsük a kockákat feles dióbéllel, és kínálásig tartsuk hűtőben.

DIÓS ROLÁD
(spanyol recept)

Hozzávalók:
17,5 dkg porcukor
8 dkg tört dióbél
5 tojás
3 kivi
3 dl tejszín
2 evőkanál méz
kevés feles dióbél
kevés kristálycukor

A tojások sárgáját és a fehérjét külön verjük fel. A fehérjébe keverjük a mézet, a sárgájába a darabos dióbelet.

Egy 23x33 cm-es sütőtepsit béleljünk ki alufóliával, amit felülről megvajazunk és meglisztezünk. Az egész masszát beleöntjük, tetejét elsimítjuk.

180 C°-os előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük, míg megszilárdul. Kristálycukorral meghintett sütőpapírra borítjuk ki, és leszedjük az alufóliát.

Meghámozzuk a kivit, és felszeleteljük. A tejszínt habbá verjük, ízlés szerint megcukrozzuk. A tejszínhabbal kenjük be a süteményt, és osszuk szét a kiviszeleteket is.

Fagyasszuk le.

Szervírozáskor még adjunk rá tejszínhabot, feles dióbelet és kiviszeleteket.

DIÓS STANGLI
(szerb recept)

Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg darált dió
8 dkg cukor
3 dkg főzőcsokoládé
1 dl víz
A borításhoz:
1 tojás fehérje
15 dkg porcukor
1/2 citrom leve

Egy kisebb edényben melegítsük meg az 1 dl vizet, kb. 60 C°-osra. Állítsunk fölé egy még kisebb, mintegy 2 dl térfogatú edényt, amiben a forró víz fölött a darabokra tört csokoládét megolvasztjuk. Ha megolvadt, a vizes edényben feloldjuk a 8 dg cukrot, és a meleg cukoroldatot beleöntjük az olvadt csokoládéba. Állandó keveréssel egyneművé keverjük. Átöntjük egy kb. 1,5 l-es lábasba, és a darált diót lassan, állandó keverés közben beleöntjük. Keverhetjük mixerrel is, a lényeg az, hogy a massza egynemű legyen, sűrű tésztát kapjunk.

Ennyi tésztából 50-60 stangli lesz. A tésztát osszuk három labdára, és tegyük hűtőbe, hogy a stanglik kidolgozásához könnyen alakítható tésztát kapjunk.

Most elkészítjük a borítást, aminek majd úgy kell kinézni a stanglikon, mintha azok havasak lennének. Mixerrel összekeverjük a tojásfehérjét a porcukorral. Keverés közben kevés citromlevet csöpögtetünk bele, de semmiképpen se többet, mint egy kisebb citrom felének a leve. A hó savanyúságát ízlés szerint állítjuk be. Gyors keveréssel valóban sűrű állagúvá keverjük. Akkor jó, ha a kés nyoma megmarad a havon.

Kidolgozzuk a stangliszeleteket. Sodrófával 5 cm széles, 1 cm vastag rétegbe nyújtjuk, és ízlés szerint 12 vagy 15 mm széles szeleteket vágunk belőle.

A szeleteket lapos - akár alufóliával bélelt - tepsibe rakjuk, a hóborítással betakarjuk. Most ki kell szárítani. A szárítás mintegy 100 C°-os sütőben 15 perc alatt megy végbe. Ezután a sütőt 115 C°-ra állítjuk, és állandó ellenőrzés mellett melegítjük tovább, kb. 20 percig. Akkor jó, ha a teteje még nem kezd sárgulni. Az alsó tésztarétegnek nem kell megkeményedni. A sütőből kivéve is tovább szárad. Néhány órán át hagyjuk még száradni, fogyasztás előtt.

Kezdőknek nem szokott elsőre sikerülni. Gyakorolni kell. Akkor jó, ha olyan, mint a képen.

GLUTÉNMENTES DIÓS SÜTEMÉNY
(amerikai recept)

Hozzávalók:
15 dkg sózott vaj
1 csésze cukor
1 csésze rizsliszt
1/2 csésze kukoricakeményítő
szép feles dióbél

A vajat és a cukrot simára keverjük. Hozzákeverjük a rizslisztet, majd a kukoricakeményítőt is. Addig folytatjuk a keverést, amíg teljesen el nem kevertük.

Diónyi darabokat szaggatunk a tésztából, és sütőlapra helyezzük. Minden darabra szép feles dióbelet nyomunk.

175 C°-on sütjük meg, 10 perc elegendő.

GLUTÉNMENTES SZÓJÁS-DIÓS KALÁCS
(japán recept)

Hozzávalók:
1 evőkanál élesztőpor
2 evőkanál tej az élesztőnek
1 egész és 2/3 csésze tej
3 tojás
3 csésze rizsliszt barna rizsből
1/2 csésze szójaliszt
2/3 csésze kukoricakeményítő
1/2 csésze burgonyakeményítő
1 evőkanál almaecet
1/4 csésze étolaj
2 evőkanál xantángyanta
1/3 csésze méz
1 kávéskanál só
1/2 csésze darabosra tört dióbél

A száraz élesztőport kevés langyos tejjel felélesztjük.

Konyhai keverőgépben először a tejet és a tojásokat keverjük össze, majd belekeverjük az alamecetet, az étolajat, a xantángyantát és a mézet is. A rizs- és a szójaliszt, a kétféle keményítőpor, kevés só, végül a megkelt élesztő hozzáadásával tésztát gyúrunk. A tésztát langyos helyen megkelesztjük.

A darabos dióbelet a megkelt tésztába dolgozzuk bele, és utána a tésztát még negyedórán át pihentetjük.

A kalácsot konyhai kenyérsütőben sütjük meg. A kalács közepének állapotát hosszú tű beszúrásával ellenőrizhetjük. Akkor jó, ha a kalács belsejéből tisztán húzható ki.

MARCIPÁNKEKSZ
(német recept)

Hozzávalók:
20 dkg marcipán
8 dkg porcukor
5 dkg darált mandula
némi rum
csokoládéöntet
szép dióbelek

A marcipánt a porcukorral, a mandulaliszttel és csöppnyi rummal összegyúrjuk. Jól meggyúrjuk. Hengert formálunk belőle, amit egy éles késsel karikákra vágunk. Csokoládét öntünk rá, és a tetejére egy-egy szép dióbelet teszünk.

Panpepato PANPEPATO
(olasz csemege)

Hozzávalók:
5 dkg dióbél
5 dkg mandula
5 dkg mazsola
5 dkg aszalt gyümölcs
5 dkg főzőcsokoládé
20 dkg méz
liszt

Keverjük össze a darabos dióbelet, mandulát, a mazsolát az összevágott aszaltgyümölcs darabokkal és a lereszelt csokoládéval.

Öntsük rá a mézet és annyi lisztet, hogy konzisztens tésztát kapjunk.

Osszuk 10 cm-es halmokra, ecseteljük be mézzel, és helyezzük jól kivajazott tepsire.

Közepes hőmérsékleten addig süssük, amíg szép színe nem lesz.

PANPEPATO
(olasz karácsonyi sütemény)

Hozzávalók 6-8 szelethez:
10 dkg dióbél
10 dkg mogyoró
10 dkg mandula
20 dkg cukrozott citromhéj vagy narancshéj, apróra vagdalva
5 dkg liszt
4 evőkanál kakaópor
1/2 evőkanál őrölt szerecsendió
1/2 evőkanál őrölt koriander
1/4 evőkanál őrölt szegfűszeg
1/4 evőkanál fahéjpor
10 dkg porcukor
22,5 dkg sűrű méz
2,5 dkg vaj
porcukor

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő.

Vajazzunk ki egy 23 cm-es, levehető aljú tortaformát.

A dióbelet, mogyorót és mandulát együtt enyhén pirítsuk meg. Hűtsük le, vagdaljuk durva darabokra, és öntsük egy tálba. A lisztet, a kakaóport, a citromhéjat és a fűszereket öntsük hozzá.

Amikor a sütő hőmérséklete elérte a 180 C°-ot, 150 C°-ra állítsuk a szabályozóját.

A cukrot, a mézet és a vajat egy lábasban enyhén, kavargatva melegítsük, amíg összeolvadnak. Ekkor nagyobbra vesszük a lángot, felforraljuk és sűrítjük. Addig, amíg a próbaként kanállal kivett kevés mennyiségből egy csöppet hideg vízbe ejtve golyóvá nem áll össze. Ekkor a diós keverékhez keverjük. Az így kapott masszát töltjük a sütőformába. A tetejét elsimítjuk, és 35-40 percig sütjük.

Amikor megsült, a sütőformát rácsra helyezve még a formában hagyjuk a süteményt kihűlni. Kihűlés után a tetejét porcukorral szórjuk meg, és szeletekre vagy kockákra vágjuk.

Légmentesen záródó dobozban egy hónapig is eláll, időben készülhetünk a karácsonyra.

RUMOS GOLYÓK
(osztrák ünnepi édesség)

Hozzávalók 30 golyóhoz:
18 dkg darált dió
15 dkg porcukor
8 dkg reszelt keserű csokoládé
1 tojás fehérje
1 evőkanál rum
kakaópor a díszítéshez

Keverjük össze a hozzávalókat, - kivéve a kakaóport - hogy megmunkálható, tésztaszerű állagú legyen. Tegyük hűtőbe egy órára.

Enyhén nedves kézzel formáljunk a tésztából kis golyókat, és forgassuk meg kakaóporban.

Gyorsan fogyasszuk el, vagy tartsuk száraz, hűvös helyen.

SÜTŐTÖKCSEMEGE
(török recept)

Hozzávalók:
1 kg sütőtök
1 pohár cukor
1 pohár dióbél

A sütőtök húsát 2 cm vastag, 6-7 cm hosszú darabokra vágjuk. Egy kanál segítségével a benne levő magvakat kiszedjük. A tök zöld részét nem használjuk fel.

A tököt egy lábasba vagy fazékba rakjuk, megszórjuk cukorral. Két órán át állni hagyjuk, majd takaréklángon, fedő alatt 1 óra alatt puhára pároljuk.

A dióbelet kihűtés után keverjük bele, és szép dióbéllel díszítjük is.

TÖKTORTA
(török népi recept)

Hozzávalók:
2 kg sütőtök
2,5 pohár porcukor
3-4 db szegfűszeg
5 dl tejszín
1 pohár darált dióbél

A sütőtököt felvágjuk, kimagvazzuk, meghámozzuk. Megfelelő méretű fazékban annyi vízzel, hogy ellepje, gyenge tűzön megpároljuk. A szegfűszeget is beletesszük, ízét belefőzzük.

A puhára párolt sütőtököt pürévé törjük. Apránként, kóstolgatva keverünk a pürébe porcukrot, nehogy túl édes legyen. A kész pürét egy órára hűtőbe tesszük.

A lehűlt tökpürének a felét tortaformába igazítjuk el, és ráöntjük, elsimítjuk rajta a tejszínt. A püré másik felét ráfektetjük. Visszatesszük a hűtőbe, de most már a fagyasztóba. Legalább negyedórán át fagyasztjuk, de csak felszolgálás előtt öt perccel vesszük ki.

A darált dióbelet a fagyott töktorta tetejére szórjuk, bőségesen. Még fagyosan vágjuk fel cikkelyekre.

Biztosan ízleni fog.

Cukormentes sütemények

ALMÁS-DIÓS KOSZORÚ
(német recept)

Hozzávalók 20 adaghoz:
10 dkg dióbél
20 dkg kimagvazott alma
1-2 evőkanál citromlé
20 dkg lágy vaj vagy margarin
7,5 dkg diabetikus édesítőszer
1 zacskó vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
4 közepes tojás
30 dkg liszt
2 kávéskanál sütőpor
3-4 evőkanál tej
zsíradék és liszt a sütőformába

Egy 22 cm-es kuglófsütő formát kikenünk és belisztezünk. A dióbelet durvára vagdaljuk. Az almát negyedeljük, kimagvazzuk, vékony szeletekre, apró darabokra vágjuk, és rögtön megöntjük citromlével.

A vajat az édesítőszerrel krémesre keverjük, és belekeverjük a vaníliás cukrot és a citromhéjat is.

A tojásokat fokozatosan adagolt 3 evőkanál liszttel a krémbe keverjük. Amikor kellően egyenletes állagú a krém, a maradék liszttel, benne a sütőporral, valamint a tej fokozatos hozzáadásával tésztává keverjük. Az alma háromnegyedét és a dióbél háromnegyedét is belegyúrjuk.

A tésztát a sütőformába terítjük, és a maradék almát és diót rászórjuk. Előmelegített sütőben 175 C°-on 40-45 percig sütjük. Amikor megsült, nem vesszük ki azonnal, hanem mintegy 20 percig a formában hagyjuk hűlni. Ezután rácsra borítjuk ki, ahol teljesen kihűlhet.

Jól becsomagolva 2-3 napig eláll, de le is fagyasztható.

DATOLYÁS, DIÓS SZELETEK
(amerikai recept, Karmen Tedesco cukormentes süteménye)

Hozzávalók:
12,5 dkg liszt
20 dkg dióbél
1 evőkanál darált mandula
25 dkg felvagdalt datolya
10 dkg felvagdalt füge
2 dl meleg tej
1 felvert tojás
1/4 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1/4 kávéskanál őrölt fahéj
reszelt narancshéj
narancslé

A datolyaszeleteket egy órán át áztassuk meleg tejben.

Kenjünk ki egy 23 cm-es sütőformát olajjal vagy vajjal.

Az összes hozzávalót a mandulaliszt kivételével - keverjük a tejben áztatott datolyához, és borítsuk a sütőformába. A mandulalisztet a tetejére szórjuk.

180 C°-ra előmelegített sütőben 30-35 percig süssük, amíg aranyszínt nem kap. Sütés után, fogyasztás előtt rácson hűtsük le a süteményt.

Ha megkóstoltatjuk valakivel, nem fogja elhinni, hogy a sütemény cukor nélkül készült. Az édességet a datolya és a füge adja.

Ez a sütemény gazdag növényi rostokban és ásványi anyagokban, főleg vasban és kalciumban.

Akinek mégsem ízlik, az a sütőből kivéve 2 evőkanál konyakkal vagy rummal locsolja meg. Úgy ízleni fog.

JUHARSZIRUPOS-DIÓS SAJTOS SÜTEMÉNY
(angol recept, Delia Smith receptje)

Hozzávalók:
A töltelékhez:
3,3 dl tiszta juharszirup
5 dkg dióbél
35 dkg tehéntúró
35 dkg lágy sajt
3 nagy tojás
Az alaphoz:
5 dkg dióbél, apróra vagdalva
15 dkg háztartási keksz
A krémhez:
5 dkg dióbél
3,3 dl tiszta juharszirup
1,5 dl tejszín

Az alap elkészítése: Daráljuk le a kekszet, öntsük egy tálba, keverjünk bele 5 dg durvára vagdalt dióbelet, és egy evőkanál hideg vizet. A keveréket nyomkodjuk egyenletes rétegben sütőformába, és tegyük 15 percre sütőbe.

Közben elkészítjük a tölteléket: 5 dg dióbelet 8 percig pirítsuk ugyanabban a sütőben. Amikor az alap elkészült, vegyük ki a sütőből, és a sütő hőmérsékletét csökkentsük 150 C°-ra. 3,3 dl juharszirupot tegyük fel nagy lángra főni, hogy a felét elforrja. Ez 8-10 perc alatt megtörténik. De vigyázzunk, a szirup ne forrja túl magát. Öntsük ki egy üvegkancsóba, és hagyjuk kihűlni. A túrót, a sajtot és a tojásokat egy nagyobb tálban jól keverjük el, amíg teljesen sima nem lesz. A pirított diót daráljuk meg, vagy vagdossuk apróra. Öntsük a túrós sajtkeverékhez, a kihűlt juharszirupot is, és az egészet újból alaposan keverjük el. Töltsük az alapra, és a sütő középmagas polcán süssük 30 percig. Aztán vegyük ki a sütőformát, de a süteményt hagyjuk a formában. Hadd álljon néhány óráig vagy másnapig.

A krém elkészítése: Mint az első, a második adag juharszirupot is főzzük el félig, és hűtsük le. Hidegen öntsük össze a tejszínnel, és verjük fel. Végül a harmadik adag dióbelet vagdossuk durva darabokra, öntsük a felvert krémbe, mielőtt szervírozzuk.

JUHARSZIRUPOS-VANÍLIÁS DIÓS ÉDESSÉG
(amerikai recept)

Hozzávalók nyolc adaghoz:
4 levél fagyasztott rétestészta-lap, enyhén felengedve
4 evőkanál olvasztott vaj
1/2 csésze juharszirup
2/3 csésze igen apróra tört dióbél
3 dkg vaníliapuding-por
1,5 csésze tej
1/2 csésze tejszínhab

A rétestészta-lapokat egyenként kenjük meg olvasztott vajjal, fektessük egymásra. a legfelsőt hintsük meg a juharsziruppal, és szórjuk rá az apró dióbelet.

Ollóval vagy igen vékony késsel vágjuk a réteslapokat hosszában-keresztben 4x6 kockára. A kockákat spatulyával helyezzük át egyenként a sütőlapra.

Forró sütőben 4-5 percig süssük, amíg aranybarna nem lesz. Rácson hűtsük ki.

Amíg hűl, készítsük el pudingporból és tejből a pudingot, a pudingpor tasakján lévő útmutató szerinet. Keverjük bele a tejszínhabot is, és tegyük hűtőbe felhasználásig.

Szervírozáskor tegyünk egy tányérra egy tészta-kockát, és töltsünk rá egy evőkanál pudingot. (A mellékelt képen a tejszínhabos puding csíkokba van öntve.) Arra megint egy réteg tésztát, megint egy kanál pudingot, majd még egyszer, de a harmadikra már ne tegyünk pudingot, hanem a maradék juharszirupot öntsük rá.

Vajmentes sütemény

VAJMENTES CSOKOLÁDÉS DIÓS SÜTEMÉNY
(francia recept)

Hozzávalók 6 személyre:
10 dkg apróra vágott dióbél
10 dkg jó minőségű fekete csokoládé
4 tojás
5 dkg liszt
8 dkg cukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
csipetnyi só

A tojásoknak válasszuk szét a fehérjét és a sárgáját. A sárgáját a cukorral együtt veressük hosszasan, a fehérjéből pedig verjünk kemény habot, csipetnyi só hozzáadásával.

Előmelegíthetjük a sütőt, de csak 150 C°-ra.

A csokoládét olvasszuk meg mikrohullámú sütőben, vagy vízfürdő felett. Keverjük a cukros tojássárgájához. Ezután a dióbelet, majd a lisztet keverjük hozzá. Végül pedig a felvert tojásfehérjét.

Vajazzunk ki egy sütőformát, és töltsük bele a masszát. Félóráig elég sütni, utána rácsra kiborítva hűtsük ki.

A süteményre csokoládémázat készítünk 8 dkg csokoládéból és egy evőkanál tejszínből. Együtt olvasztjuk meg, nagyon gyenge lángon, és spatulával kenjük a süteményre.

Végül feles dióbéllel díszítjük.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább