Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Reggelik

Vázlat:
Búza dióval
Diós energiaital
Diós joghurtos gyümölcssaláta
Diós rántotta
Dióvaj
Polenta almával, dióval
Túrázók reggelije

BÚZA DIÓVAL
(orosz recept)

Egy csészényi csírázó búzát húsdarálón ledarálunk, és összekeverjük félcsészényi répalével. Sűrűn megszórjuk darált dióbéllel.

Gyerekeknek ajánlott, reggelire.

Készítik nem csírázó búzaszemekből is, ez esetben a búzát megfőzik, és mivel nem elég édes, cukorral édesítik.

DIÓS ENERGIAITAL
(kaliforniai recept)

Hozzávalók 2 személyre:
1,5 csésze érett eper
2 érett őszibarack, darabokra vágva
1 csésze joghurt
1/4 csésze tejpor
3 evőkanál búzakorpa vagy zabkorpa
2 evőkanál méz
1/2 csésze darabos dióbél

Joghurtból is, tejporból is ha tudunk, zsírmenteset vegyünk, mert az energiát a dióbél adja.

A szuper energiaital elkészítése mindössze abból áll, hogy az összes hozzávalót alaposan összemixeljük.

Két személyre bőven elég, még a gyerek is ihat belőle.

Reggeliként fogyasztva pirított kenyér ajánlható mellé.

DIÓS JOGHURTOS GYÜMÖLCSSALÁTA
(amerikai recept)

Hozzávalók 2-4 személyre:
1/2 csésze búzaszem vagy más gabonamag, beáztatva vagy előkészítetten megvásárolva
1/2 csésze darabos dióbél, enyhén megpirítva
1/2 csésze áfonya
1/2 csésze édes szőlőszem
1/2 csésze földieper
1/4 csésze mazsola
1 csésze joghurt
1 evőkanál méz
csipetnyi fahéjpor

A saláta elkészítése a hozzávalók összekeveréséből áll.

Villásreggelinek vagy tízórainak ajánlott.

DIÓS RÁNTOTTA
(grúz recept)

Hozzávalók 2 személyre:
4 tojás
félpohár darált dióbél
1 gránátalma
1 fej hagyma
0,5 dl étolaj
só, pirospaprika

A tojást enyhén felverjük, és összekeverjük a darált dióbéllel. A hagymát apróra vágjuk, az olaj egy részén megpároljuk. Hozzákeverjük a diós tojáshoz. Keverünk bele gránátalma-darabokat, majd megsózzuk, paprikázzuk.

A maradék olajjal kikenünk egy serpenyőt, amiben a tojásos keveréket készre sütjük.

Melegen tálaljuk.

DIÓVAJ
(amerikai recept, Emeril Lagasse receptje)

Hozzávalók:
1/2 csésze dióbél
8 evőkanál szobahőmérsékletű vaj
1 evőkanál vagdalt mogyoróhagyma
1/2 kávéskanál só

A dióbelet terítsük szét egy sütőlapon, és 180-200 C°-ra előmelegített sütőben enyhén pirítsuk meg. 5-7 percig. Utána vegyük ki, hagyjuk kihűlni, majd vagdaljuk durva, nagyobb darabokra.

A vajat több darabban rakjuk egy közepes méretű tálba, öntsük rá a dióbelet, mogyoróhagymát és a sót, és fakanállal keverjük össze.

Ezután a dióvajat már csak le kell hűteni, hűtőszekrényben egy órás hűtéssel. Minden aromáját meg fogja őrizni legalább egy hétig, ha pedig lefagyasztjuk, legalább egy hónapig.

Hogy a dióvaj szépen nézzen ki, ahogy az a Lagasse szállóban szokásos, zsírpapírba csomagolva hűtik le. A zsírpapír közepére helyezik a dióvajat, és kb. 2,5 cm vastag hurkát formálnak belőle. Azért, hogy a hurka egyenletes legyen, a zsírpapírt felgöngyölik, a végeit visszahajtják, és a hurkát a papírban nyomkodják egyenletesen vastagra. Így amikor a vendégeknek ágyba viszik a reggelit, szép dióvaj-rudacskákat tudnak felszolgálni, amit például sonkás palacsinta mellé adnak. Vagy bármily más reggeli is készíthető dióvajjal.

POLENTA ALMÁVAL, DIÓVAL (kaliforniai reggeli)

Hozzávalók 4-6 személyre:
1 l víz vagy tej
1 csésze kukoricaliszt
1/2 kávéskanál só
4 evőkanál vaj
1/2 csészényi krémsajt
1 evőkanál sűrű gyümölcsszörp (a kaliforniaiak leginkább juharszirupot ajánlanak, de más gyümölcsszörp is jó)
2 db savanykás alma
újabb 4 evőkanál vaj
2 evőkanál cukor
1/2 csésze dióbél
és még ízlés szerint gyümölcsszörp

A vizet vagy tejet forraljuk fel, öntsük bele a kukoricalisztet és adjuk hozzá a sót. Főzzük igen gyenge lángon, közben fakanállal állandóan kevergessük addig, amíg a fakanál meg nem áll benne. Ez kb. 20 perc.

Keverjünk bele 4 evőkanál vajat, a krémsajtot és 1 evőkanál szörpöt. Tegyünk rá fedőt, és tartsuk melegen. (Ha úgy találjuk, 1/2 csésze vagy valamivel több vizet is adhatunk hozzá.)

Hámozzuk meg, magvazzuk ki az almákat, és vágjuk 1 cm-nyi szeletekre.

A második adag vajat gyenge lángon olvasszuk fel, és tegyük bele az almaszeleteket. Szórjuk rá a cukrot. Mérsékelt lángon pároljuk tovább az almát, néha forgassuk meg, míg aranyszínűre nem sül. Akkor jó, ha villával megszúrva puhának találjuk.

A dióbelet darabokra vágjuk, majd egy kisebb edényben feltesszük a tűzre. Mérsékelt lángon kevergetve enyhén megpörköljük, majd levesszük a tűzről.

Tálaláskor a polentát egy tálba szedjük, beborítjuk az almaszeletekkel, és megszórjuk a dióval.

Tegyünk az asztalra még a gyümölcsszörpből, hogy ízlés szerint ízesíthessék.

TÚRÁZÓK REGGELIJE
(amerikai recept)

Autós vagy gyalogos túrán igencsak takarékoskodni kell a reggelikészítési munkákkal. De a reggelinek nagyon táplálónak kell lennie. Ezért gabonaféléket készítünk, dióval.

Hozzávalók személyenként:
1 tasak gyümölcstea
1/2 csészényi durvára őrölt gabonaszem
1/4 csésze szárított almakarika, apróra vágva
1 evőkanál cukor
2-3 evőkanál tejpor
1/4 csésze dióbél

A gabonamagvakat még otthon összekeverjük az almadarabokkal, cukorral, tejporral, és a keveréket egy zárt műanyag edényben visszük magunkkal. A teafüves zacskót is belekészíthetjük. A dióbelet pedig egy külön zacskóba.

A kempingben, vagy akárhol a vadonban már csak személyenként 1,5 csésze forrásban levő vízbe kell önteni az előre összekevert reggelit. Jól fel kell keverni, és 1-2 percnyi forralás után, vagy ha a magvakat puhábban szeretjük, hosszabb idő után levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a ropogós dióbelet.

Biztos, hogy egészségesen, energiadúsan kezdődik napunk.





---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább