Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Tízóraik, uzsonnák

Vázlat:
Bárányfasírt diószósszal
Csirkehúsos szendvics diókrémmel
Csirkesaláta pitában
Diós hamburger
Diós hamburger 2
Diós mentás csatni
Diós spenót
Fügével töltött sonkatekercs diós salátával
Grillezett szendvics dióval
Kecskesajtos szendvics diós pesztóval
Kenyérre való füge
Körtés, sajtos, diós kenyér
Mézes diós kenyér
Pirítós sonkával, tojással, diós pesztóval
Vargányás diós pirítós

BÁRÁNYFASÍRT DIÓSZÓSSZAL
(török recept)

Hozzávalók 4 személyre:
A húspogácsához:
1 csésze forró víz
1/3 csésze tört búzaszem (bulgur)
3/4 kávéskanál só
1 közepes hagyma, 4 részre vágva
1/4 csésze friss korianderlevél
1/4 csésze zöld petrezselyemlevél
50 dkg darált báránycomb
1/2 kávéskanál édes paprika
1/4 kávéskanál vegyes szárított
fűszerkeverék
1/4 kávéskanál őrölt bors
A szószhoz:
1 kis gerezd fokhagyma
csipetnyi só
1/2 csésze dióbél
1/4 csésze víz
1 kávéskanál citromlé
csipetnyi bors
A pitához:
4 db 10 cm-es kész pitatészta
1 evőkanál étolaj
csipetnyi édespaprika
A díszítéshez:
friss korianderlevél

Egészen forró, sós vízben áztassuk a megtört búzaszemeket negyedórán át, majd szűrjük le.

Amíg a búza ázik, készítsük el a mártást. A fokhagymagerezdet vágjuk apróra, majd dörzsöljük el csipetnyi sóval. A szétdörzsölt fokhagymát a dióbéllel és a szósz többi hozzávalójával robotgéppel dolgozzuk egynemű állagúvá, majd öntsük ki egy tálba.

Ekkor melegítsük be a sütőt, és készítsük el a húspogácsákat. A kitisztított robotgépben dolgozzuk össze a hagymát a korianderlevéllel és a petrezselyemlevéllel. Adjuk hozzá a tört búzát, a bárányhúst és a többi fűszert, és dolgozzuk jól össze. A húsból formáljunk 4 db 10 cm-es pogácsát.

Amíg a húspogácsákat sütjük, a pitatésztát megmelegítjük (pirítjuk). Elrendezzük a pitatésztákat a sütőlapon, megkenjük étolajjal, meghintjük kevés édespaprikával. A sütő alsó részén 1-3 percig sütjük, amíg pirulni nem kezdenek. Ekkor lazán leborítjuk alufóliával, úgy melegítjük tovább.

A húspogácsákat serpenyőben, forró olajban sütjük ki, mindkét oldalukat, összesen 5-7 percig. A kisült húspogácsákat a pitára helyezve, szósszal megöntve tálaljuk.

Szendvics Kép helye CSIRKEHÚSOS SZENDVICS DIÓKRÉMMEL
(amerikai recept)

Hozzávalók 4 személyre:
2 db kicsontozott, bőre nélküli csirkemell
1/2 csésze vagdalt dióbél
2 teáskanál őrölt köménymag
2 teáskanál őrölt paprika
3/4 csésze majonéz
2 evőkanál reszelt narancshéj
1 evőkanál friss, vagdalt mentalevél
16 szelet bagett-típusú szendvicskenyér 1-1,5 cm vastagra és 5 cm hosszúra vágva
16 db kisebb petrezselyemlevél

A köménymagot és a paprikát keverjük össze, és dörzsöljük be vele a csirkemellet. Kenjünk ki egy teflonos serpenyőt olajjal, és közepes tűzön süssük meg a csirkemelleket, mindkét oldalát 4-4 percig, vagy amíg már a közepe se lesz rózsaszín. Hűtsük mintegy 10 percig, aztán mindkettőt vágjuk 8-8 szeletre átlósan, hogy a hússzeletek közelítőleg azonos méretűek legyenek, mint a kenyérszeletek. Tegyük félre.

Egy kisebb tálban keverjük össze a majonézt, a narancshéjat, a mentalevelet és a dióbelet. Minden kenyérszeletet fedjünk be egy bő evőkanál diós keverékkel. A tetejére tegyük a csirkehússzeletet, kevés dióbéllel és petrezselyemmel díszítsük.

Kép helye CSIRKESALÁTA PITÁBAN
(görög recept)

Hozzávalók 4 személyre:
félcsészényi spenótlevél (fagyasztott is lehet)
2/3 csésze görög joghurt
1 evőkanál citromlé
1 kávéskanál őrölt mustármag
1/4 csésze apróra vágott vöröshagyma
1 evőkanál zöld kaporlevél
félcsésze apróra vágott zellerlevél
2 csésze főtt csirkemell, apróra vágva
1 alma kimagvazva, apró darabokra vágva
1 csésze dióbél
só, bors
salátalevél
4 pita, felvégva

Egy nagy tálban keverjük össze a tölteléket. Előbb a spenótot, joghurtot, citromlevet, mustárt, hagymát, kaprot, zellert. Utána adjuk hozzá a csirkehúst, almát, diót, és jól összekeverjük. Megkóstoljuk, sóval, borssal ízesítjük.

A pitákat előbb salátalevéllel béleljük, majd a tölteléket négy adagra elosztva töltjük bele.

Kép helye DIÓS HAMBURGER (angol recept)

Ki mondta, hogy a vegetáriánusok nem ehetnek hamburgert? Ehetnek, dióból és zöldségekből készítettet. A tartalmát a dió adja. Tízóraira, uzsonnára ajánlott.

Hozzávalók:
6 csésze dióbél, 2 órával előbb vízbe áztatva
2 csésze tisztított, karikára vágott sárgarépa
1 csésze felvagdalt friss fűszerzöldség (petrezselyem, bazsalikom vagy koriander)
1,5 csésze vékonyra vágott hagyma
2 csésze szeletelt konzerv-gomba
1-2 db kimagvazott, szeletekre vágott zöldpaprika
6 db szeletelt paradicsom
2 gerezd fokhagyma
kiegészítésként egyéb fűszereket is alkalmazhatunk (pirospaprika, szárított fűszerzöldségek)

A dióbelet, a sárgarépát, hagymát, gombát, zöldpaprikát, paradicsomot, fokhagymát, vagyis a fűszerzöldségek kivételével az összes hozzávalót egy robotgépben dolgozzuk össze, sima, egyenletes állagúra.

A zöldfűszert kézzel vágjuk apróra, és hozzákeverjük a mixelt zöldségekhez.

8 egyforma adagra osztjuk, lelapítjuk, húspogácsa formájúra alakítjuk. Ha néhány órára állni hagyjuk, állaga szilárdul. Zöldségfélékkel körítve tálaljuk, és zsömlét ugyanúgy ehetünk hozzá, mint a gyorsétkezdében. De pirított kenyérrel jobb.

Kép helye DIÓS HAMBURGER 2
(spanyol vegetáriánus recept)

Hozzávalók 4 hamburgerbe:
25 dkg dióbél
12,5 dkg zsemlyemorzsa
1 evőkanál étolaj
1 fej hagyma, apróra vagdalva
3 dl zöldségleves
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
só, bors ízlés szerint
étolaj a sütéshez

A dióbelet daráljuk le. A hagymát pirítsuk meg az olajon, azon melegében öntsük fel a levessel, öntsük bele a dióbelet, a petrezselymet és a zsemlyemorzsát. Keverjük össze, ízesítsük ízlésünk szerint.

A masszából formáljunk négy hamburgerpogácsát. Panírozzuk be kevés liszttel, és süssük mintegy 4 percig mindkét oldalát.

Hamburger-zsömlére rakva, zöldségekkel körítve fogyasszuk.

Kép helye DIÓS MENTÁS CSATNI
(indiai, pandzsábi recept)

Hozzávalók:
2 csésze friss, vagy 2 evőkanál szárított mentalevél
kevés erős zöldpaprika, vagy 1/2 kávéskanál erős pirospaprika
1/3 csésze dióbél

2-3 evőkanál joghurt

Hagyományosan mozsárban törik meg, de ma már háztartási robotgépben darálják meg együtt a mentalevelet, a paprikát és a dióbelet, kevés víz hozzáadásával. A sót is daráláskor adják hozzá. Finom tésztaszerű anyagot kapnak. Szárított mentalevél használata esetén a paprikát és a dióbelet darálják csak együtt, és utána a többi hozzávaló egyszerre hozzákeverhető. Ez esetben a csatnit bizonyos ideig állni kell hagyni, hogy a szárított levelek is vizet vehessenek fel.

Hozzá kell keverni a joghurtot, és készen van a pandzsábi tavaszi csatni. Vajas szendvics mellé vagy rákenve fogyasztják, jellegzetes indiai étel.

Leghagyományosabb módon pedig a kertből frissen vágott zellerszárral szervírozzák, a kép szerint.

Kép helye DIÓS SPENÓT (grúz recept)

Hozzávalók:
50 dkg friss vagy fagyasztott spenót
30 dkg darált dióbél
fél fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
vagdalt petrezselyem és zeller zöldje
ízlés szerint egyéb fűszerek

Az apróra vagdalt spenótot rövid ideig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük.

A darált dióbelet mixerben az apróra vágott hagymával és fokhagymával, a vagdalt zöldfűszerekkel alaposan összekeverjük, közben ízlés szerint megsózzuk. Az így kapott masszához hozzámixeljük a főtt spenótot, amíg egynemű állagú nem lesz.

A diós spenót kenyérre kenve vagy önállóan, előételként vagy tízóraiként fogyasztható. Akkor jó, ha ízlésünknek megfelelő mértékben, de jellemzően fűszeres ízű.

Kép helye FÜGÉVEL TÖLTÖTT SONKATEKERCS DIÓS SALÁTÁVAL
(amerikai recept, Stephen Lewandowski receptje)

Hozzávalók 4 személyre:
6 db érett füge
12 lapka sajt
12 mentalevél
12 szelet vékonyra szelt sonka
12 fogpiszkáló
10 dkg saláta vagy más (vegyes) zöldség
2 db kisebb piros alma
4 kávéskanálnyi apróra vágott snidling
4 kávéskanál gyümölcsecet
12 kávéskanálnyi vaj

A diós dresszinghez (4 csészéhez):
1 csésze dióolaj
1 csésze almaecet
1 evőkanálnyi vagdalt vöröshagyma
csipetnyi köménymag
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanálnyi apróra vágott zöldség-zöldje
só, bors

A fűszeres dióhoz (4 csészéhez):
40-50 dkg dióbél
1 csésze melasz (vagy cukorszirup enyhén karamellizált cukorból)
1 kávéskanál pirospaprika
1 kávéskanál bors
csipetnyi köménymag

Először fűszeres dióbelet készítünk. A dióbelet forrásban lévő vízben fél percig főzzük (blansírozzuk). A vízből kivéve (például langyos sütőben) fél órán át szárítjuk.

A fűszeres dióbél többi hozzávalóját egy tálban összekeverjük, majd a megszárított dióbélre öntjük. Kiszedjük a dióbelet a fűszeres keverékből, és újból megszárítjuk.

Ezután kezdünk a tulajdonképpeni recepthez.

Az almákat megtisztítjuk, kimagozzuk, vékonyra szeleteljük. Cukorszirupban megpároljuk, olvasztott vajban megforgatjuk.

A fügéket félbevágjuk, a félfügéket egy vágással bemetsszük, megfelelő méretre vágott mentalevél darabot és lapkasajtot töltünk a vágásba.

Meleg serpenyőbe kávéskanálnyi vajat teszünk, belehelyezzük a töltött fügedarabokat, és mindkét oldalukat 1-1 percig pirítjuk. Ez idő alatt a füge aranybarnára pirul, és a sajt megolvad.

A pirult fügét sonkaszeletbe göngyüljük, fogpiszkálóval átszúrjuk.

Diós dresszinget készítünk. A hozzávalóit a dióolaj kivételével összekeverjük, végül a dióolajat adagoljuk hozzá. Négy kiscsészébe merjük szét.

Helyezzük a salátaleveleket négy tányérra, és minden tányérra tegyünk három sonkatekercset. Szórjuk a fűszeres dióbelet arányosan a tányérokra. Öntsük meg 1-1 kávéskanál gyümölcsecettel, és szórjuk meg 1-1 kávéskanálnyi snidlinggel.

Díszítsük végül az almakarikákkal, a diós dresszinget csészében készítsük a tányérok mellé.

Kép helye GRILLEZETT SZENDVICS DIÓVAL
(kaliforniai recept)

Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet sűrű tésztájú kenyér
2 evőkanál olvasztott vaj
8 szelet pulykasonka
1 evőkanál darabos dióbél
4 szelet lapkasajt

A kenyérszeletek egyik oldalát vajazzuk meg. Helyezzünk négy szeletet vajas oldalával lefelé (ahogy esni szokott) munkafelületünkre. Mindegyikre fektessünk két szelet pulykasonkát, szórjuk meg dióval, és fedjük le lapkasajttal. Végül fedjük le a másik négy szelet kenyérrel, amelyeknek felül legyen a vajas oldala.

Grillezzük meg, vagy tegyük forró sütőbe rövid időre, mintegy öt percre. Aranyszínű pirított kenyereket kell kapnunk. Ezalatt a lapkasajt is megolvad.

Kép helye KECSKESAJTOS SZENDVICS DIÓS PESZTÓVAL
(olasz recept)

Hozzávalók 4-6 személyre:
1 bagett, felszeletelve
2 evőkanál étolaj
1 gerezd megpucolt, félbevágott fokhagyma
15 dkg lágy kecskesajt
A diós pesztóhoz:
1 csésze enyhén megpirított vagdalt dióbél
2 gerezd felvagdalt fokhagyma
1/2 csésze frissen reszelt parmezán sajt
2 evőkanál frissen vagdalt petrezselyemlevél
étolaj
só, bors

Melegítsük elő 180 C°-ra a sütőt. A bagettszeletek mindkét oldalát kenjük meg enyhén étolajjal, és egy sütőpapírral kibélelt sütőlapon pirítsuk 10 percig. Közben egyszer fordítsuk meg. Arany-ropogós legyen. A sütőből kivéve még amíg meleg, addig dörzsöljük meg egyik oldalát fokhagymával a kenyérszeleteknek.

Robotgépben dolgozzuk össze, egyneművé a dióbelet, fokhagymát, parmezán sajtot és a petrezselyemzöldet. Amikor homogén, még járó motornál adjunk hozzá kevés étolajat, annyit, hogy a pesztó sima állagú legyen. Sózzuk, borsozzuk. Egy csésze pesztót kell kapnunk.

A kép szerint szervírozzuk.

Kép helye KENYÉRRE VALÓ FÜGE
(görög recept)

Csak görög alapanyagokból dolgozzunk, úgy igazi.

Hozzávalók 20 személyre:
1 csésze aszalt füge, apróra vágva
1/3 csésze víz
1/3 csésze fekete görög olajbogyó húsa, apróra vágva
2 evőkanál görög olívaolaj
1 evőkanál gyümölcsecet
1,5 kávéskanál friss kakukfű, összevágva
35-40 dkg kecskesajt, 1 cm-esre szeletelve
1/2 csésze pirított dióbél
1/4 csésze szép feles dióbél
válogatottan finom kenyér

Az aszalt fügét egy lábasban felöntjük a vízzel, és feltesszük közepes lángon főni. Mintegy 7 perc alatt a víz elfő, a fügedarabok pedig megpuhulnak. Ekkor tegyük át egy közepes nagyságú tálba. Ott keverjük hozzá az olajbogyót, olívaolajat, gyümölcsecetet, kakukfüvet. Ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk.

Mindezt 3 nappal a 20 fős csoport érkezése előtt is elkészíthetjük, hűtőben, lefedve eláll.

Tálaláskor egy lapos tálon rendezzük körbe a kecskesajt-szeleteket. A pirított dióbelet keverjük a fügés keverékbe, és a keveréket kanalazzuk a tál közepére. A szép feles dióbéllel díszítsük.

Válogatottan finom kenyeret adjunk mellé, amire mindenki maga szedhet.

Kép helye KÖRTÉS, SAJTOS, DIÓS KENYÉR
(holland recept)

Hozzávalók:
zsúrkenyér vagy más hosszúkás kenyér
1 db körte
majonéz
kéksajt (pl. gorgonzola vagy dán kéksajt)
szép dióbél

A recept igen egyszerű.

A kenyeret hosszában kettévágjuk, szétnyitjuk, amint a képen látszik.

Mindkét felét vékonyan megkenjük majonézzel. Az alsó felére kéksajtot kenünk, amibe belenyomkodjuk a szép dióbelet.

A másik felére helyezzük a körteszeleteket.

És most jön a lényeg, sütőbe tesszük. 180 C°-on 10 percig sütjük.

Kép helye MÉZES DIÓS KENYÉR
(német recept)

Hozzávalók 12 személyre:
6 dl szójaszósz
26 dkg dióbél
3 dl méz
20 dkg aszalt körte, apró kockákra vágva
2 kávéskanál provanszi vagy olasz fűszerkeverék
1 kávéskanál őrölt koriander
2 evőkanál reszelt narancshéj
1 evőkanál narancslé
1 kávéskanál citromlé
1 csipet durvaszemű só
12 szelet bagett
12 dkg kecskesajt

Ez a recept az igazán igényeseknek való.

A sütőnek a grillező üzemmódját kapcsoljuk be.

A dióbélnek a felét durvára, másik felét apróra vagdaljuk. Egy nagy tálba tesszük, és összekeverjük a mézzel, a körtekockákkel, a fűszerekkel, a korianderrel, narancshéjjal és narancslével, citromlével, sóval. Alaposan összekeverjük, majd félretesszük.

A bagettszeleteket egy sütőlapra rendezzük. A kecskesajtot darabokra vágjuk, és elosztjuk a szeletekre. A sütőben a grill alatt kissé ráolvasztjuk a kecskesajtot a kenyérre. Csak néhány percig tartjuk benn, közben állandóan szemmel tartjuk.

Leszedjük a kenyérszeleteket a sütőlapról. A kecskesajtot elsimítjuk rajtuk, és minden szelet kenyérre kanállal merünk a mézes-diós keverékből.

Azonmód rögtön szervírozzuk.

Kép helye PIRÍTÓS SONKÁVAL, TOJÁSSAL, DIÓS PESZTÓVAL
(francia recept)

Hozzávalók 2 személyre:
2 nagy, vastag szelet kenyér
8 apró, vékony sonkaszelet
2 tojás
1 dl étolaj
8 dkg darált dióbél
4 dkg reszelt parmezán
2 gerezd fokhagyma
5-6 korianderszál, vagdalva
parmezán forgácsok
bors
1 kávéskanál tejszín

Kép helye Először a pesztót készítjük el, ez a legfontosabb. Keverjük össze a dióbelet, a parmezánt, az apróra vagdalt fokhagymát és a koriandert 1 dl étolajjal, hogy zsíros, kenhető állagú masszát kapjunk.

A kenyérszeletek közepén késsel vágjunk kis mélyedést, ami a tojást fogja megfogni. A kenyérre egyenletesen kenjük rá a diós pesztót. Szórjunk a pesztóra néhány parmezán-forgácsot. Osszuk szét a kenyerekre a sonkaszeleteket.

A tojást a kenyér közepén lévő mélyedésbe üssük, és borsozzuk meg. Helyezzünk egészen kevés tejszínt a tojásra.

180-220 C° közötti hőmérsékletű sütőben addig süssük, amíg a tojás ízlésünk szerinti nem lesz.

Szervírozáskor kevés salátalevéllel is köríthetjük.

Kép helye VARGÁNYÁS DIÓS PIRÍTÓS
(francia recept)

Hozzávalók szeletenként:
10 dkg friss vargánya
3 dió bele
1 karéj falusi kenyér
1 gerezd fokhagyma
étolaj, só, bors
parmezán-forgácsok

A kenyeret pirítsuk meg, ahogy szoktuk, majd kenjük meg fokhagymával.

A megmosott vargányát szeleteljük fel, és ugyancsak szeleteljük fel a pirítós megkenése után maradt fokhagyma-gerezdeket is. A gombát és a fokhagymát egy lábasban kevés olajon pároljuk meg. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Amikor 5-7 perc elteltével a vargánya szépen színesedik, a tűzről levehetjük, és a pirítósra szedhetjük. Rárakjuk a dióbelet, morzsolunk rá kevés parmezánt, és ha úgy szeretjük, még egyszer megborsozhatjuk.

Tízóraira ajánlott, amikor otthon vagyunk, és szeretnénk a hangulatot feldobni.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább