Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

A feketedió, a japán dió törése
Majmok és egyéb diótörők

Mottó:

"Auch harte Nüsse lassen sich knacken."
"A kemény dió is megtörhető."
(német közmondás)

Mi az igazán kemény dió? Nem a nehezen megválaszolható kérdés, hanem a feketedió. Mégis sokan megpróbálkoznak a feltörésével.

Próbálkozhatunk kővel is, de nem fog sikerülni. Nézzük meg a következő képet. Előre megmondom, trükkfelvétel. Azt sugallja, hogy kővel is törhető a feketedió. Pedig dehogy!

Arra jóval nagyobb erő kell. Mint egy satué, akkora.

Hasonló a többi csavaros rendszerű feketedió-törő elve is.

Karos diótörőket elsősorban a kemény feketedió törésére fejlesztettek ki.

Feketedióra

Hasonlóan kemény a hikoridiók héja is, azokhoz is kemény, erős karos törő kell.

Hikoridióra

De közönséges diót ne törjünk karos törővel, mert ez lesz az eredmény:

Hunt-féle szabadalom 1982 óta a következő karos törő. Látjuk, az északamerikai kontinens 1982-re eljutott arra a technikai fejlettségi szintre, hogy legalább egy prototípust tudott készíteni a Hunt-féle karos törőből.

Hunt-féle

Van, aki máshogy közelíti meg a problémát. Nem üti-vágja a feketediót, hanem csak vágja. Dióvágóval.

Ez olyan szerszám, mint a csőfogó, de pofái késesek. A feketedió darabolására fejlesztették ki kanadai diótörők.

Dióvágó Dióvágó Dióvágó

Ha nincs türelmünk a dióvágóval próbálkozni, a nagybaltával is nekieshetünk.

Ha nagykalapáccsal próbálkozunk, előtte borítsunk egy rongyot a dióra. Nagyon sok takarítási munkát tudunk megtakarítani.

A feketediónak is van körbefutó varrata, mint a mi diónknak. Annak mentén kell a dióvágóval próbálkoznunk, a harapás eredménye két féldió, vágásfelületükön jellegzetes bagolypofa ismerhető fel. De itt még nem szabad megállnunk, a feketedió törhetősége nem a feles, hanem a negyedes dióbélre irányul. A féldiókat még egyszer félbe kell vágnunk.

Van úgy, hogy a feketedió nem hagyja magát törni, hanem ütésre kiugrik a kezünkből. Ez esetben bizonyítsuk be neki, hogy az erőfölény mégis nálunk van. Fogjuk be a diót egy rugalmas acélgyűrűbe vagy valami erős gurtniba, és a gyűrű két szárának összeszorításával tartsuk helyben a (fekete)diót. Most már nagy erővel üthetünk rá, akkorával, amekkorát megérdemel. Eltérő méretű diók törésére is jó ez a módszer, és járulékos haszna is van, a dióhéj-darabok nem repülnek szét a szobában.


Akit a törés nehézsége eltántorít céljától, ne mondjon le róla végképp. Azt mondják, a frissen buroktalanított feketediót ha néhány hétre félretesszük, szárad annyit a héja, hogy utána könnyebb lesz törni. És addig még mi is erősödhetünk.

Ha megtörtük a feketediót, következhet a dióbél kipiszkálásának hosszú ideig tartó munkája. Na, erre találták ki Amerikában a szappanoperákat. Kedvenc sorozatunk alatt csak úgy szalad az idő, és lassan a dióbél is szaporodik.

Ne kérdezze tisztelt tévénéző Kollégám, hogy mennyivel, én nem nézem a sorozatokat. De azt mondják, hat folytatás alatt összejön félkilónyi. Tehát megéri.

Egzotikum a diótörésben: Japánban egész máshogy törik a diót. Kísérjük figyelemmel a mellékelt képek sorrendjében. Az alapanyag nem olyan szép, mint nálunk, dehát hozzájuk nem jut el a magyar dió. Kénytelenek a saját, japán diójukkal beérni, aminek héja sokkal keményebb. Úgy is hívják, hogy "vad dió".

Mindegy, először lefedett serpenyőben megpirítják a diót. A forró diót óvatosan kell kiszedni, finoman feltörni, a belet speciális japán miniatűr ügyességgel kipiszkálni, és a munka célja, végeredménye egy finom japán diós sütemény. Diótörés japán módra:

A japán műszaki találékonyság határtalan. Nekik olyan diótörő harapójuk is van, amilyen senki másnak. Felül olló, alul kanál.

Ha kalapáccsal nem sikerül jól megtörni, a japán dió késheggyel is szétfeszíthető. De feszegetésre a feles dióbél-lebeny mindenképpen eltörik. A japán dió bele ugyanis két lebenyből áll, szemben a mi diónk, vagy a feketedió négy negyedével.

Diótörő majom Francia kutatókat is érdekelte a kérdés, hogy a diótörés mennyire ősi tevékenysége az embernek. E célból Közép-Afrikába utaztak, ahol vizsgálataik során megállapították, hogy a diótörés az embernél, az ősembernél és az előembernél is ősibb foglalkozás, mert láttak csimpánzokat diót törni.

Ez nem vicc, ez komoly! Hazatérve kutatási eredményeiket publikálták, onnan szereztem róla tudomást.

Hasonló kísérletet mesterséges környezetben is elvégezhetünk, ha vannak makákó majmaink. De a makákó nem olyan, mint a csimpánz. Egyikük okosabb, találékonyabb, mint a másik. Ez kitalálja, hogy hogy kell diót törni. A másik pedig elveszi tőle a megtört diót. Istenem, mily emberiek! Tisztelt közgazdász Kollégám, tessék csak Marxot olvasni, különösen ahol a kizsákmányolásról ír.

A makákó kétféleképpen töri a diót. Először a fogával roppant rajta egy roppant kicsit, aztán egy szilárd felületen, pl. gerendán megüti. És megeszi, amint a mellékelt ábra is mutatja.

Tisztelt gépész Kollégám, tessék elképzelni, vannak egyes emberek, - gépészek, - akik nem és nem akarnak diót törni. Ehelyett állandóan azon gondolkoznak, hogyan lehetne a diótörés lassú munkáját elkerülni.

Az ilyen emberek viszik előre az emberiség fejlődését, mert újabb és újabb megoldásokat ötölnek ki, ha kell, ha nem.

Egy francia ötletgazda - a nevére nem voltam kíváncsi - házi diótörő szerkezetet tervezett. Sőt, meg is építette. A tervrajzokat és a kész műveket fényképekben tudom közölni.

A diótörő szerkezetek sorozatgyártásáról még nem érkeztek hírek. Biztos lassú a posta.

De ne komolykodjunk annyit, a diótörést lehet játékosan is végezni, ahogy a szarvasi református egyházközség tagjai kitalálták. Egy 2 m hosszú, ferdén elhelyezett csőben legurítanak egy diót. A vállakozó szellemű játékos a cső végén kalapáccsal vár, és abban a pillanatban kell lecsapni, amikor a dió a cső végén megjelenik. Látni nem lehet, hol tart a csőben a dió, a hang alapján kell megsaccolni, mikor csapjunk le a kalapáccsal. Jó játékot!

Ezt a játékot tisztelt játékos kedvű Kollégám Békásmegyerről is ismerheti, a szeretetszolgálati rendezvényről.

Ezzel a játékos ötlettel komoly emberek is jól szórakozhatnak. Amint a fenti kép mutatja, egy autós vevőtalálkozó résztvevői is.

Jobb iskolákban - én most, ebből az aspektusból a budapesti Bocskai István általános iskolát is a jobb iskolák közé tartozónak tekintem - a diótörést már fiatalon oktatják. Jobbra diótörést látunk az iskola családi napján.

Minden megoldott feladat újabb kettőt szül.

Ha elfogyott a törni való dió, két kérdés tolul elénk. Mihez kezdjünk a dióbéllel, és mit csináljunk a dióhéjjal?

A dióbelet általában durvára vagdalni, vagy darálni szokták. Az elektromos konyhai robotgépek helyett ökologikus alternatívát képez az alábbi képen látható dióreszelő, amelynek végterméke ugyanaz a finom diódara, mint a hagyományos diódarálóké. A dióreszelő tartálya ugyanolyan alakú, mint a hagyományos diódarálóké, és csak oda-vissza kell húzogatni a reszelőn. A dióreszelő eredetije az erdélyi Antal Mária múzeumban található, készítésének know-how-ja onnan leshető el.

Már a dióhéj kérdése nehezebb kérdés.

Azt már a diótörés során tapasztaltuk, hogy a dióhéj széle éles, képes a kéz bőrét is megvágni. Régen, a borotvakések és pengék ideje előtt dióhéjjal is borotválkoztak a férfiak, de XI. Lajos király óta már ez nem ajánlott.

Feljegyezték, hogy XI. Lajos francia király letartóztatta udvari borbélyát, mert dióhéjjal való borotválás közben megvágta az arcát.

Hogy a letartóztatást elkerüljük, tegyük a dióhéjat kétkerekű lovaskordéra, és azzal álljunk ki a ház elé, a diófa alá. Amint azt Franciaországban látni:

Egy taliga dióhéj

Tisztelt diótörő Kollégám, azt hiszem, a házilagos diótörés kérdéskörét kimerítően jártuk körbe. Az olvasót biztosan kimerítettem, ha a témát nem is.

Talán olyan érzés is keletkezhetett Önben, hogy a házilagos diótörés mikéntje az én mániám.

De nem így van. Miután a fejezet összeállt, szereztem tudomást a portlandi Diótörő Múzeumról, ahol egy amerikai hölgy nem a világ legjobb Diótörő-előadásaiból, hanem valóságos, kézi diótörő eszközökből rendezett be egy múzeumot. Több mint 4000 db-ból. A pálma az övé, nem az enyém.

A múzeumot bemutató könyv:

Most a Diótörő Múzeum bemutatása következik.

Fakultatív program, kihagyható. De szerintem kár kihagyni, mert egyedülálló. A maga nemében.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább