Vissza
Tartalomhoz

Juglans olanchana - Középamerikai dió

J. guatemalensisnek is hívták. Egyéb nevei: fekete cédrus (cedro negro), diófa (nogal).

Kép helye Salvadortól észak felé, egészen San Francisco-ig él, hegyvidékeken. De leginkább Guatemalában. Az USA területén már nem hoz gyümölcsöt. Trópusi (nedves és igen nedves) erdőségek lakója. Szép példányai vannak Hondurasban a Lancetilla botanikus kertben, ahol kutatásával, nemesítésével is foglalkoznak.

Nagy növésű fa, eléri a 40 m magasságot, 50 m magas fáról is írnak. Rendszeres a 80-100 cm átmérőjű törzs, de van 150 cm-es is. Törzse egyenes, hengeres. Koronája szűk ernyős, lombja sötétzöld, sűrű.

Kérge feketés szürke vagy szürkésbarna. Érdes, hosszanti irányban mélyen repedezett. Kérge jellemzően csersavtartalmú, hasznosítják is.

Levele egy régi növénygyűjteményből:

Kép helye

Levelei páratlanul szárnyaltak, mintegy 17 levélkéből állnak, a vesszők végén csoportosulnak. Levele 50 cm hosszú. A levelek fényesek, sötétzöldek, fonákjuk kopasz.

És egy újabb gyűjtés:

Kép helye

És még két herbáriumi példány. A másodikon tanulmányozható legjobban levele, virága, ezért lejjebb részleteit kinagyítva mutatom.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

A virágok kicsik, sárgák. A nővirágok füzérben, a porzós virágok fürtben nőnek. Márciustól júliusig virágzik, októbertől decemberig érik.

Kép helye Kép helye

Gömbölyű termése kopánccsal 5-7 cm-es, héjasan 4-6 cm-es, kb. 20 g súlyú. Csonthéja sötétszürke. Bele ehető. Szelíd, enyhe illata van, íze összehúzó hatású. A dió természetes hőmérsékleten 30 napig minden károsodás nélkül eltartható, trópusi körülmények között is.

Diói:

Kép helye Kép helye

Fő értéke faanyaga. Hengeres, egyenes törzse sokszor 15 m magasságig sima, ághelymentes. Gesztje sötét kávébarna, szíjácsa arany-gesztenye, vagy szürkés kávészínű. Erezete mérsékelt. Súlya átlagosan 0,49 g/cm3. Könnyen fűrészelhető, asztalos és ácsmunkára jól megmunkálható, könnyen esztergályozható. Tartós, de a szíjácsa fogékony a rovarkártételre.

Faanyaga:

Kép helye

Gyakran rajzolatos:

Kép helye

Kép helye Természetes úton vagy szárítóban jól szárad. Általában díszítő ácsolatok készítésére használják, továbbá a bútorasztalosok, feldolgozzák furnérnak is, és előszeretettel készítenek belőle különböző hangszereket. Értékes faanyag.

Szaporítása magról történik, magvetés előtt semmilyen kezelést nem igényel. Általában hálós konténerben nevelik. Fényigénye még nem teljesen ismert, a teljes napfényen jól fejlődik.

Homokos, köves talajon jól fejlődik. Folyók, patakok szegélyén jól érzi magát. 3x3 m-es tenyészterületet igényel, de telepítik 2,5x5 m-es kötésben is. Ez utóbbinak előnye, hogy ritkítással 10x10 m-es állomány alakítható ki, ami kávécserjék és paprikaföld árnyékolását végezheti el, a tűző mexikói nap alatt. 2 év alatt 0,5-2 m-t nő, termőhelytől függően.

Kb. 30 éves korában érdemes kitermelni.

Mexikó Veracruz államában, Los San Andres Tuxtlas helységben támogatott telepítési programot indítottak elsősorban faanyagtermesztési céllal, mellesleg pedig a helyi kávéültetvények fölé árnyékadó fák telepítése céljából, J. olanchana telepítésére. Faanyag céljára sűrűn telepítik, árnyékadó céllal pedig 10x10 m-re vagy 12x 12 m-re. A diótermés hasznos melléktermékként jön számításba.

A nyolcéves állomány átlagmagassága 14 m, a kitermelést 30 éves korban tervezik. A faállomány kivágásakor kérgét lehántják, és tuberkulózis-ellenes gyógyszer készítésére használják.

A faiskolában gyakorlatilag nem támadják meg kórokozók, kártevők. A kiültetett állományt farontó rovarok veszélyeztethetik.

Egy Salvadorban begyűjtött mintája és kinagyított részlete:

Kép helye Kép helye Kép helye

Hát, ez a leírás elég gyengére sikerült. Csupa száraz levél. Egyszer utána kell nézni, van-e olyan példánya ennek a diónak, ami nem száradt ki. Egy pollenszemnyit már találtam.

Kép helye

Juglans regia - Közönséges dió

Erről majd később, a megfelelő helyen, részletesen.

Kép helye

Juglans sigillata - Jünnani dió, Pikkelyes dió

Kína Jünnan tartományának helyi diója. Kínai neve pao he tao, amit egybe is írnak, paohetao. Kép helye Vagy másik neve ye sheng hetao. Vad diónak is nevezik, amit a kínaiak angolra wild walnut-ként fordítanak, de ez a név megtévesztő, az Északkelet-Kínában előforduló japán diót is ugyanígy hívják, a két "vad" diófaj között a diókereskedők nem tesznek különbséget.

Kép helye Kép helye

Nemcsak Jünnanban, hanem a szomszédos tartományokban és Myanmarban is él a hegyek oldalain, 1300-3300 m magasságban. Élőhelyének éghajlatát a nyári bengáli monszunesők jellemzik, egész nyáron párás, felhős meleg van, az őszi-téli-tavaszi időszak levegője tiszta, magashegyi, sok napsütéssel. A tél rövid.

Régi, 1906-os leírása ismert. Talán már nem is érvényes.

25 méteresre megnövő fa. Jünnani diófa kérge:

Kép helye

Tudományos mellékneve (sigillata) a diótermés pikkelyességére utal, a római cserépedény-töredékek nevét kölcsönözve. A pikkelyességet úgy kell érteni, hogy a diótermés felszíne tapintásra sima, két jellemző, erős varrata van, és a varratok mellett és azon kívül is a felszínén mély, pikkelyszerű benyomódások vannak.

Kép helye Kép helye

A dióhéj egyébként vastag, kemény, ezért Kínában "vasdió" néven is említik. Diója burokkal és anélkül:

Kép helye

Leírása ezektől eltekintve szinte azonos a közönséges dió leírásával, talán csak a levélkék száma lehet több, ritkán 15-ig is elmehet. Levelei 15-50 cm hosszúak, a levélkék 7-13 cm-esek. Íme egy öreg jünnani diófa, jellemzően 11 levélkés levelekkel:

Kép helye

Diói általában egyesével vagy csoportosan (párosan, hármasával) teremnek, de ilyen, fürtös termés is előfordul.

Kép helye

A dióburok ugyanúgy szabálytalan foltokban válik le a dióról, mint a közönséges dió esetében.

Kép helye

Alakváltozatok:

Kép helye Kép helye

A dió 3,4-6 cm hosszú, 3-5 cm széles.

Kép helye Kép helye

Diójának törhetősége ugyanolyan, mint a mi diónké. A változatok nagy részénél a dióbél csak apró törmelékekben nyerhető ki belőle, és csak 1-2 nemes fajtája vékonyhéjú, jól törhető.

Kép helye

Kereskedelmi forgalomban:

Kép helye

Dióbele világos, tetszetős, ízletes.

Kép helye Kép helye

Ehető dióbeléért és kiváló minőségű keményfájáért termesztik Kínában. Bár helyesebb úgy mondani, hogy nem termesztik, csak eltűrik, hogy nőjön a hegyoldalakon, olyan helyeken, ahol már teraszos rizsföldek sincsenek.

Kép helye

Dióbeléből sok dióolajat készítenek, aminek aromásságát, ízletességét az eladásával foglalkozó kínai kereskedők jobbnak mondják a közönséges dió olajánál. (Biztosan így van, nekik érdekük, hogy eladják, csak nem hazudnak.)

Kép helye

Termeszthetőségét jelenleg is kutatják Kínában. Egy elismert fajtájáról van hallomásom, a Jangbi-ról, aminek képét itt mutatom. (A képen összehasonlításként a kínai hikoridió nemesített fajtája, a Jin Hua is rajta van.)

Kép helye

Jangbi egyébként Jünnan "dió-fővárosa", a termesztés és a diókereskedelem központja.

A Jangbi diófajtát vegetatív úton, oltással szaporítják. A nemes vessző megszedésére telepített anyatelep látható a képen, az első vesszőszedés előtti állapotban, télen. A fehér festés jelzi, hogy meddig kell a fát meghagyni, fölötte a vessző levágandó.

Kép helye

A következő képen is Jünnanban nemesített, elismert pikkelyes dió fajta látható, de a nevét sajnos, nem ismerem.

Kép helye

Mindenesetre az kétségtelen, hogy Jünnan tartomány Shiyueliang városa mellett Lamadi faluban nemes oltványokat ültetnek faiskolába. Azért biztos, mert a hírt maga a kínai állami hírgyár hozta le, talán nem nagy vétség, hogy ide átemeltem. Talán már el is évült, mert az esemény napra pontosan két éve, 2011. február 20-án esett meg.

Kép helye

Szépségénél fogva díszfaként is számításba jön, néhol városi parkokban is találkozhatunk a pikkelyes dióval.

Vastag héja dióhéj-faragásra predesztinálja a pikkelyes diót, erre a célra a legalkalmasabb a diófajok közül. Élnek is vele a kínai művészek.

Kép helye

Amennyire tudtam, kerestem a jünnani pikkelyes dióról szóló információkat. Még kínai anyagokba is belenéztem. A fő kérdés az volt, miben és mitől más ez a dió a mi diónktól. Végül is a kételkedés kerekedett felül bennem. Szerintem nem is más, nem beszélhetünk külön diófajról, hanem a hatalmas jünnani hegyek között a világ más részeitől jól elzárt vidéken a közönséges diónak egy erősen tájjellegű vonásokat hordozó változata alakult ki. Jelenleg ez az álláspontom, amíg valaki be nem bizonyítja, hogy nincs igazam.

Juglans venezuelensis - Venezuelai dió

Állítólag mégis különbözik fajilag a J. neotropica-tól.

Venezuela parti hegyeiben él, igen ritka. Junquito és Colonia Tomar között, a sűrű erdőkben találhatók példányai.

Diója étkezési célra nem jön számításba, bár ehető, nagyon ritka.


Ezzel a Juglans-diók felsorolásának a végére értünk. De nehogy azt higgyük, már mindet ismerjük. Van ugyanis még két le nem írt faj, amelyeket egyaránt Juglans sp. névvel illetnek.

A felsorolt Juglans fajok közeli rokonok, egymással jól hibridizálódnak, hibridjeik nagyszámúak.

A közönséges dió és a feketedió keresztezéséből létrejött hibridek kiváló faanyagtermelők. Az észak-kaliforniai feketedióval alkotott hibridje, a paradox-dió (bastogne walnut) faanyagának különlegességével tűnik ki. A közönséges dió és az arizonai dió hibridje potenciálisan jó faanyagtermelő, de még nem bizonyított.

A közönséges dió és a mandzsúriai dió hibridjét a közönséges dió nemesítésére, terméshozamának növelésére használták, az Andok diójával létrehozott hibridjét pedig annak feljavítására.

A feketedió az észak-kaliforniai feketedióval egy sor diótermelési célú hibridet is alkotott, faanyag-célra pedig az oregoni feketediót hozták létre.

A feketediónak a kicsi dióval is van hibridje, annak pedig az arizonai dióval.

A szívdió és a vajdió hibridjét diójáért termesztik, a vajdiónak továbbá a mandzsúriai dióval is van hibridje.

Tehát összesen 20 leírt, +2 leíratlan faj, továbbá 5 változat és 10-20 hibrid, de ez még biztosan nem végleges.

A Juglans-diók további tanulmányozásának tehát tág tere van. Biztatnám is erre tisztelt botanikát szerető Kollégámat.

Mi pedig a többi diótermő fa tanulmányozásába kezdünk, a következő fejezetben.

Fel
Tovább