Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Város- és falufásítás

Mottó:
"Diófáim egyike másika megeredt,
most hűsölök, hűsöltetnek."
(Jóna Dávid verséből)

A hétvégi kertek, a szőlők, gyümölcsösök, falusi udvarok hangulatos dísze egy-egy szép diófa. Nyáron kellemes, hűvös árnyékot ad. Ültetik elszórtan, esetleg kisebb csoportban, de a földek végében fasorba is. Egyes falvakban - például Diósjenőn - az utcákat is végigültetik diófával, diótermésén kívül szépségével is használ.

Külföldön is látni szép diós településeket, például Horvátország szlavóniai részén. Németországban Jéna városát több mint 200 diófa díszíti.

A diófa legtöbbször lakóházakat, lakóházak kertjeit, udvarait díszíti, hűsölteti.

Legjobban az emberi lakóház mellett érvényesül a diófa. Úgy is mondhatom, együtt élünk a diófákkal, és ez az együttélés többezer éves. Példa erre egy sziklába vájt, több mint ezer éves emberi lakóház mellett ma is élő diófa. Törökország, Kappadókia.

Marokkóban, a Magas Atlaszban az jelenti a hagyományos építkezési stílust, ha a lakóházakat közvetlenül egy nagy diófa alá építik. A diófa ágai befedik az agyagból tapasztott lapostetőt. Nem a hőség távoltartása a cél. Az a hiedelem, hogy a diófa védelme alatt a ház lakóit elkerülik a rossz álmok. A kép a Tamga-körzetben készült.

A diófa nagy tiszteletnek örvend Marokkóban. Termése és fája értékes, kérgéből, leveleiből gyógyszert készítenek, és a híres marokkói tímárok a diófa cseranyagát használják. A képen gyerekek játszanak a diófa alatt.

A diófa végigkíséri az építészeti stílusokat. A legfontosabb épületek rangját a melléjük ültett diófa jelzi. Korai grúz keresztény kápolna ősi diófával:

Akár hisszük, akár nem, ez a kis épület egy korai keresztény Szűz Mária kápolna Grúziában. Hatalmas diófával.

A gótikus építészet és a diófa kapcsolatát Alphonse de Lamartine francia költő szavaival tudom jellemezni: "Il est deux vieux noyers aux portes de l'église, Avec ses fondements en terre enracinés..." (Két öreg diófa áll a templom kapujánál, alapjuk a földben gyökerezik.)

Egy romániai faluban a templom téglafalát dekorálja a feketedió-levél.

Megkérdezhetem, tisztelt templomjáró Kollégám, Önök ültettek-e már egy diófát templomuk mellé? Ha igen, miért nem kettőt?

A középkor óta szokás a téglaépületek szépségének diófával történő kiemelése. Diófalomb árnyékolja egy középkori téglaépület falát Olaszországban, Urbinóban.

És egy mai téglaépület udvarát, valahol Franciaországban.

Tényleg, a szín-összhang tökéletes a téglafal és a diófa között. Ugyanez a téma Grúziából:

Téglaépület? Faház mellett is a diófa lombja mutat a legjobban.

A hagyományos magyar parasztház elképzelhetetlen volt diófa nélkül.

A diófa alatt kenyérsütő kemencének is jutott hely.

Amint a német parasztporták dísze is volt.

Ha udvarunkon csak egy fának jut hely, válasszuk a diófát. Mint Schusterék, Bajorországban.

Manapság pedig napirenden van a legsivárabb házak, a panelházak rekonstrukciója. Ezzel foglalkozó tisztelt Kollégám figyelmébe ajánlom, hogy a diófa a panelházak dísze is lehet. Ahogy Egerben, a Rákóczi úton csinálják, egy szép diófa-korona oldja a mögötte levő panelház merevségét.

Ugyanez a példa a volt Szovjetunió területéről:

Ha nem panelházban, hanem újkori lakótelepen, lakóparkban lakunk, a lakópark közösségi területére nyugodtan ültessünk sajátkezűleg diófát, ezzel jó pontokat szerzünk a lakótársaknál. Azt mindenki szereti, a szomszéd még a kocsijával is a mi diófánk alá fog állni. Neki is jó lesz, nemcsak nekünk. Amint az Hevesen, a buszpályaudvar mögött is látható.

Ahol a nagyvárosokban a sűrű házak között akad egy kis hely, oda diófa ültetése ajánlható.

A Pennsylvania Egyetem közelében Hitoshi Maekawa, a jószemű japán professzor látta meg és fényképezte le a diófát mint az amerikai nagyváros üde foltját.

Mert nemcsak telepítik, pusztítják is a diófákat az amerikai városokban. Közfelháborodást keltő módon. Mint például Tacomában:

Nem szimpatikus, ha valaki ismételgeti magát. Ezért csak elvétve teszek fel egy képet két helyre is. De Jill Newman festménye annyira idevág, hogy most muszáj vagyok vele. A kép címe: Aktivisták védenek egy diófát. Ahogy azt a rendes emberek szokták. Nem úgy, mint a grínpíszesek, akik a szponzoraik elvárása szerint védenek vagy támadnak. Nem, a rendes aktivisták a diófát védik.

Láttuk, a köztereken nincs közbiztonság, legalábbis a diófák számára. Ezért inkább ajánlható, hogy kertünket díszítsük diófa ültetésével. Díszfa a kertben:

Diófás udvar Olaszországban:

Toszkán hangulat:

Diófás udvar Provence-ban:

Diófás udvar Suffolkban:

Diófa egy csehországi hátsó kertben:

Kilátás egy holland ház teraszáról, a diófa alól:

Diófa alá épített terasz fényképe 1921-ből, és egy mai diófás terasz:

Gyerünk egy lépéssel beljebb a teraszról, és nézzünk be a télikertbe, ahol még nincs tél, de ősz már igen.

Diófák őriznek egy hazai óvodát:

Iskolaudvar Koreában, két diófával:

Diófák vigyázzák a bakterházat. (Hogy meg ne induljon, elé és mögé állnak.)

Törökországban kaput őriznek a diófák:

A székelykapu is elképzelhetetlen diófa nélkül.

Az emberi lakóhelyektől távol, kint, a szántóföldön is találhatunk példát a diófa és az emberi építmények szimbiózisára. Balra uborkaföld helyezkedik el, gazdája a diófa alá állított esővédő, ebédelő épületet dolgozóinak.Ki a legfontosabb széles e határban? Természetesen a diótermesztő gazda. Neki is szüksége van esővédő épületre a diófák között, hiszen állandóan ott van, még rossz időben is. Egy ilyen kamra megfelel:

Hova is ültessünk még diófát, ha diófaközelben akarunk maradni?

Javaslom, vadászkastélyunk mellé - ha van olyanunk, - ültessünk egy öreg diófát.

Nem, ez így nem stimmel. Öreg diófánk mellé építsük korabeli vadászkastélyunkat.

Nem, így se lesz jó. Örököljünk őseinktől vadászkastélyt, vén diófával.

Ez már stimmel, ez a legreálisabb esélyünk arra, hogy fácánkertünk közepén diófás kastélyunk legyen. A kép egyébként valószínűleg Franciaországban készült, ha ott születnénk, lenne esélyünk a diófás kastélyt megörökölni.

Nem baj, majd legközelebb.

Vadászkastélyunk nincs, de van diófás hétvégi házunk. Képzeljük kastélynak.

Düledezik már, mert a rendszerváltás óta nem volt pénzünk renoválni? Nem baj, a diófa ez idő alatt is nőtt.

A diófa önmagában is hangulatos, dekoratív fa. A közönséges dió is megfelel dísznövénynek. Kerti pihenő egy botanikus-kertben.

Tényleg, jó ötlet, amit itt láttunk. Építsük a kerti padot a diófa köré.

A diófa a park dísze egy német parkban:

A nyári melegben autónknak se mindegy, hol áll. Állhat egy közönséges parkolóban, - ma még ebből van több, - de sokkal jobb, ha diófák árnyékában hűsöl. Autóparkoló a dióligetben, Franciaországban, Périgordban. Figyeljük meg, a leghétköznapibb autók is mennyivel jobban mutatnak a diófák alatt!

Tisztelt rendőr Kollégám, hol keresné Ön az ellopott, körözött Mercedeszt, ha az lenne a feladata? Rendben van, tudom, a kérdés hülyeség, mert nem az a feladata. Amikor nálam, a dióskertemben volt betörés, a helyszínelő rendőr azért nem nézte meg a kettes számú helyszínt, nehogy a fűben harmatos legyen a cipője. (Nem vicc, szomorú.) De térjünk vissza a lopott kocsihoz.

Természetesen, a diófa alatt kell keresni, mert a jobbérzésű autótolvajok ott hagyják. Nem a Diófa utcában, hanem a Bükkfa utcában. De tényleg.

De hogy a Bükkfa utca melyik városban van, előre megmondom, tisztelt rendőr Kollégám nem tudja kinyomozni. Az autó árának 10 %-áért megmondom, ha megkeres. De tényleg.

Mondom, a jobbérzésű autótolvajok a diófánál állnak meg. Mint az a gyöngyöspatai autótolvaj, aki a Salgótarjánban ellopott kocsit egy gyöngyöspatai dióültetvényben hagyta, mielőtt hazaért volna vele. A dióskert egyik dolgozója látta és jelentette az esetet, és ezzel nagyban fellendítette a rendőrség eredményességi statisztikáját. Körülbelül itt szakította át a kerítést:

Parkoló Törökországban, Kappadókiában, a diófa alatt. Ez a kisteherautó nem lopott, jelenleg még. Az enyém.

Tehát, mint mondtam, parkoljunk le a diófánál.

Amikor leparkoltunk, már tényleg ideje innunk valamit, irány a vendéglátóipari üzemegység! Borozó a diófa alatt.

A balatonszárszói Vén Diófa vendéglő régi képeslapokon.

Kerthelyiség a diófa alatt Bécs múzeumi negyedében.

Fogadó a vén diófákhoz, Franciaországban. És egy téli kép ugyanazokról a vén diófákról.

Akinek nincs pénze fogadóban lakni, az a diófás kempingekben találhat nyári szállást. Ebben a dióligetben nem éppen a szegény magyarok, hanem Európa egyik leggazdagabb országának lakói nyaralnak, Luxemburgban.

Nemcsak Romániában, Moldovában, valamikor Magyarországon is szokás volt az országúti fasorok ültetése. Diófából. Megint fel kellene újítani ezt a szokást, mert a kipufogógázos országúti levegőt a diófa lombja képes a legjobban tisztítani. Ha már az autótulajdonosok nem teszik jóvá azt a kárt, amit járműveikkel a levegőnkben okoznak, az államnak, nevezetesen az útügyi hatóságnak lehetne rá gondja.

Ennyi fért a diófával díszített emberi környezet témakörébe.

Megkérdezhetem-e, tisztelt Kollégám, hogy az Ön emberi környezetét díszíti-e diófa? Ha igen, kérem, fényképezze le, a fényképét küldje el nekem, hogy Önre hivatkozva felvehessem a Képeskönyv következő kiadásába. Ha nem, kérem, ültessen egyet, mert diófa nélkül nem emberi a környezet, hanem embertelen.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább