Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Város- és falufásítás

Mottó:
"Diófáim egyike másika megeredt,
most hűsölök, hűsöltetnek."
(Jóna Dávid verséből)

A hétvégi kertek, a szőlők, gyümölcsösök, falusi udvarok hangulatos dísze egy-egy szép diófa. Nyáron kellemes, hűvös árnyékot ad. Ültetik elszórtan, esetleg kisebb csoportban, de a földek végében fasorba is. Egyes falvakban - például Diósjenőn - az utcákat is végigültetik diófával, diótermésén kívül szépségével is használ.

Külföldön is látni szép diós településeket, például Horvátország szlavóniai részén. Németországban Jéna városát több mint 200 diófa díszíti.

A diófa legtöbbször lakóházakat, lakóházak kertjeit, udvarait díszíti, hűsölteti.

Kép helye

Legjobban az emberi lakóház mellett érvényesül a diófa. Úgy is mondhatom, együtt élünk a diófákkal, és ez az együttélés többezer éves. Példa erre egy sziklába vájt, több mint ezer éves emberi lakóház mellett ma is élő diófa. Törökország, Kappadókia.

Kép helye

Marokkóban, a Magas Atlaszban az jelenti a hagyományos építkezési stílust, ha a lakóházakat közvetlenül egy nagy diófa alá építik. A diófa ágai befedik az agyagból tapasztott lapostetőt. Nem a hőség távoltartása a cél. Az a hiedelem, hogy a diófa védelme alatt a ház lakóit elkerülik a rossz álmok. A kép a Tamga-körzetben készült.

Kép helye

A diófa nagy tiszteletnek örvend Marokkóban. Termése és fája értékes, kérgéből, leveleiből gyógyszert készítenek, és a híres marokkói tímárok a diófa cseranyagát használják. A képen gyerekek játszanak a diófa alatt.

Kép helye

A diófa végigkíséri az építészeti stílusokat. A legfontosabb épületek rangját a melléjük ültett diófa jelzi. Korai grúz keresztény kápolna ősi diófával:

Kép helye Kép helye

Akár hisszük, akár nem, ez a kis épület egy korai keresztény Szűz Mária kápolna Grúziában. Hatalmas diófával.

Kép helye

A gótikus építészet és a diófa kapcsolatát Alphonse de Lamartine francia költő szavaival tudom jellemezni: "Il est deux vieux noyers aux portes de l'église, Avec ses fondements en terre enracinés..." (Két öreg diófa áll a templom kapujánál, alapjuk a földben gyökerezik.)

Kép helye

Egy romániai faluban a templom téglafalát dekorálja a feketedió-levél.

Kép helye

Megkérdezhetem, tisztelt templomjáró Kollégám, Önök ültettek-e már egy diófát templomuk mellé? Ha igen, miért nem kettőt?

A középkor óta szokás a téglaépületek szépségének diófával történő kiemelése. Diófalomb árnyékolja egy középkori téglaépület falát Olaszországban, Urbinóban.

Kép helye

És egy mai téglaépület udvarát, valahol Franciaországban.

Kép helye

Tényleg, a szín-összhang tökéletes a téglafal és a diófa között. Ugyanez a téma Grúziából:

Kép helye

Téglaépület? Faház mellett is a diófa lombja mutat a legjobban.

Kép helye

A hagyományos magyar parasztház elképzelhetetlen volt diófa nélkül.

Kép helye Kép helye Kép helye

A diófa alatt kenyérsütő kemencének is jutott hely.

Kép helye

Amint a német parasztporták dísze is volt.

Kép helye

Ha udvarunkon csak egy fának jut hely, válasszuk a diófát. Mint Schusterék, Bajorországban.

Kép helye

Manapság pedig napirenden van a legsivárabb házak, a panelházak rekonstrukciója. Ezzel foglalkozó tisztelt Kollégám figyelmébe ajánlom, hogy a diófa a panelházak dísze is lehet. Ahogy Egerben, a Rákóczi úton csinálják, egy szép diófa-korona oldja a mögötte levő panelház merevségét.

Kép helye

Ugyanez a példa a volt Szovjetunió területéről:

Kép helye

Ha nem panelházban, hanem újkori lakótelepen, lakóparkban lakunk, a lakópark közösségi területére nyugodtan ültessünk sajátkezűleg diófát, ezzel jó pontokat szerzünk a lakótársaknál. Azt mindenki szereti, a szomszéd még a kocsijával is a mi diófánk alá fog állni. Neki is jó lesz, nemcsak nekünk. Amint az Hevesen, a buszpályaudvar mögött is látható.

Kép helye

Ahol a nagyvárosokban a sűrű házak között akad egy kis hely, oda diófa ültetése ajánlható.

Kép helye

A Pennsylvania Egyetem közelében Hitoshi Maekawa, a jószemű japán professzor látta meg és fényképezte le a diófát mint az amerikai nagyváros üde foltját.

Kép helye

Mert nemcsak telepítik, pusztítják is a diófákat az amerikai városokban. Közfelháborodást keltő módon. Mint például Tacomában:

Kép helye

Nem szimpatikus, ha valaki ismételgeti magát. Ezért csak elvétve teszek fel egy képet két helyre is. De Jill Newman festménye annyira idevág, hogy most muszáj vagyok vele. A kép címe: Aktivisták védenek egy diófát. Ahogy azt a rendes emberek szokták. Nem úgy, mint a grínpíszesek, akik a szponzoraik elvárása szerint védenek vagy támadnak. Nem, a rendes aktivisták a diófát védik.

Kép helye

Láttuk, a köztereken nincs közbiztonság, legalábbis a diófák számára. Ezért inkább ajánlható, hogy kertünket díszítsük diófa ültetésével. Díszfa a kertben:

Kép helye

Diófás udvar Olaszországban:

Kép helye

Toszkán hangulat:

Kép helye

Diófás udvar Provence-ban:

Kép helye

Diófás udvar Suffolkban:

Kép helye

Diófa egy csehországi hátsó kertben:

Kép helye

Kilátás egy holland ház teraszáról, a diófa alól:

Kép helye

Diófa alá épített terasz fényképe 1921-ből, és egy mai diófás terasz:

Kép helye Kép helye

Gyerünk egy lépéssel beljebb a teraszról, és nézzünk be a télikertbe, ahol még nincs tél, de ősz már igen.

Kép helye

Diófák őriznek egy hazai óvodát:

Kép helye

Iskolaudvar Koreában, két diófával:

Kép helye

Diófák vigyázzák a bakterházat. (Hogy meg ne induljon, elé és mögé állnak.)

Kép helye

Törökországban kaput őriznek a diófák:

Kép helye Kép helye

A székelykapu is elképzelhetetlen diófa nélkül.

Kép helye Kép helye Kép helye

Az emberi lakóhelyektől távol, kint, a szántóföldön is találhatunk példát a diófa és az emberi építmények szimbiózisára. Balra uborkaföld helyezkedik el, gazdája a diófa alá állított esővédő, ebédelő épületet dolgozóinak.


Kép helye
Kép helye

Ki a legfontosabb széles e határban? Természetesen a diótermesztő gazda. Neki is szüksége van esővédő épületre a diófák között, hiszen állandóan ott van, még rossz időben is. Egy ilyen kamra megfelel:

Kép helye

Hova is ültessünk még diófát, ha diófaközelben akarunk maradni?

Javaslom, vadászkastélyunk mellé - ha van olyanunk, - ültessünk egy öreg diófát.

Nem, ez így nem stimmel. Öreg diófánk mellé építsük korabeli vadászkastélyunkat.

Nem, így se lesz jó. Örököljünk őseinktől vadászkastélyt, vén diófával.

Kép helye

Ez már stimmel, ez a legreálisabb esélyünk arra, hogy fácánkertünk közepén diófás kastélyunk legyen. A kép egyébként valószínűleg Franciaországban készült, ha ott születnénk, lenne esélyünk a diófás kastélyt megörökölni.

Nem baj, majd legközelebb.

Vadászkastélyunk nincs, de van diófás hétvégi házunk. Képzeljük kastélynak.

Kép helye Kép helye Kép helye

Düledezik már, mert a rendszerváltás óta nem volt pénzünk renoválni? Nem baj, a diófa ez idő alatt is nőtt.

Kép helye

A diófa önmagában is hangulatos, dekoratív fa. A közönséges dió is megfelel dísznövénynek. Kerti pihenő egy botanikus-kertben.

Kép helye

Tényleg, jó ötlet, amit itt láttunk. Építsük a kerti padot a diófa köré.

Kép helye

A diófa a park dísze egy német parkban:

Kép helye

A nyári melegben autónknak se mindegy, hol áll. Állhat egy közönséges parkolóban, - ma még ebből van több, - de sokkal jobb, ha diófák árnyékában hűsöl. Autóparkoló a dióligetben, Franciaországban, Périgordban. Figyeljük meg, a leghétköznapibb autók is mennyivel jobban mutatnak a diófák alatt!

Kép helye Kép helye

Tisztelt rendőr Kollégám, hol keresné Ön az ellopott, körözött Mercedeszt, ha az lenne a feladata? Rendben van, tudom, a kérdés hülyeség, mert nem az a feladata. Amikor nálam, a dióskertemben volt betörés, a helyszínelő rendőr azért nem nézte meg a kettes számú helyszínt, nehogy a fűben harmatos legyen a cipője. (Nem vicc, szomorú.) De térjünk vissza a lopott kocsihoz.

Természetesen, a diófa alatt kell keresni, mert a jobbérzésű autótolvajok ott hagyják. Nem a Diófa utcában, hanem a Bükkfa utcában. De tényleg.

Kép helye

De hogy a Bükkfa utca melyik városban van, előre megmondom, tisztelt rendőr Kollégám nem tudja kinyomozni. Az autó árának 10 %-áért megmondom, ha megkeres. De tényleg.

Mondom, a jobbérzésű autótolvajok a diófánál állnak meg. Mint az a gyöngyöspatai autótolvaj, aki a Salgótarjánban ellopott kocsit egy gyöngyöspatai dióültetvényben hagyta, mielőtt hazaért volna vele. A dióskert egyik dolgozója látta és jelentette az esetet, és ezzel nagyban fellendítette a rendőrség eredményességi statisztikáját. Körülbelül itt szakította át a kerítést:

Kép helye

Parkoló Törökországban, Kappadókiában, a diófa alatt. Ez a kisteherautó nem lopott, jelenleg még. Az enyém.

Kép helye

Tehát, mint mondtam, parkoljunk le a diófánál.

Kép helye

Amikor leparkoltunk, már tényleg ideje innunk valamit, irány a vendéglátóipari üzemegység! Borozó a diófa alatt.

Kép helye

A balatonszárszói Vén Diófa vendéglő régi képeslapokon.

Kép helye Kép helye

Kerthelyiség a diófa alatt Bécs múzeumi negyedében.

Kép helye

Fogadó a vén diófákhoz, Franciaországban. És egy téli kép ugyanazokról a vén diófákról.

Kép helye Kép helye

Akinek nincs pénze fogadóban lakni, az a diófás kempingekben találhat nyári szállást. Ebben a dióligetben nem éppen a szegény magyarok, hanem Európa egyik leggazdagabb országának lakói nyaralnak, Luxemburgban.

Kép helye

Nemcsak Romániában, Moldovában, valamikor Magyarországon is szokás volt az országúti fasorok ültetése. Diófából. Megint fel kellene újítani ezt a szokást, mert a kipufogógázos országúti levegőt a diófa lombja képes a legjobban tisztítani. Ha már az autótulajdonosok nem teszik jóvá azt a kárt, amit járműveikkel a levegőnkben okoznak, az államnak, nevezetesen az útügyi hatóságnak lehetne rá gondja.

Kép helye

Ennyi fért a diófával díszített emberi környezet témakörébe.

Megkérdezhetem-e, tisztelt Kollégám, hogy az Ön emberi környezetét díszíti-e diófa? Ha igen, kérem, fényképezze le, a fényképét küldje el nekem, hogy Önre hivatkozva felvehessem a Képeskönyv következő kiadásába. Ha nem, kérem, ültessen egyet, mert diófa nélkül nem emberi a környezet, hanem embertelen.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább