Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Dió utca, épített környezet

A nagyvárosokban a vidéki diótermesztő parasztoknak is tájékozódniuk kell valahogy. Erre találták ki a Diófa-utcákat.

Párbeszéd-minta arra az esetre, ha idegen helyre tévedtünk:

-Tisztelt Uram, vidéki diósgazda vagyok, a Dió utcát keresem. Meg tudná mondani, merre van?

-Ó, igen, gazduram, attól függően, hogy most francia vagy angol nyelvterületen vagyunk-e. Ha francián, akkor balra, ha angolon, akkor itt rögtön jobbra (New York-ban).

Ha pedig Budapesten, akkor menjen egyenesen a kis diófáig.

És a Diómező merre van?
-Az is jobbra, de az már nem itt van, hanem Capriban. Ön nagyon ismeretlen errefelé?

-Igen, most jöttem a hathúszassal a Diófa (Nogueira) vasútállomásról, a Sao Paulo-Tibirica vonalról.


-Maguknál a vonat minden nagyobb fánál megáll?

-Csak a diófánál. Ennél, ami itt van az állomásépületnél.

Ezt a betanulandó párbeszédet - amit ajánlok tisztelt Kollégámnak, ha kimozdul diófás falujából, - franciául is meg kell tanulnunk. Az Ermont-Valmondois vasútvonalon utazva ugyanúgy hasznát vehetjük, mint Sao Pauloban. Ezen a vonalon éppen a Diófa-megállóban áll a vonat.

Tisztelt ökológus Kollégám, Ön bizonyára szép diófákkal díszített környezetben lakik. Sőt, egyenesen az Ön szép diófáiról nevezték el az utcát, ahol Ön lakik. Budapesten (Nagydiófa u.) is, vidéken, Perőcsényben vagy Cegléden (Diófás köz) is. Ha küld egy fényképet a diófáról elnevezett utcáról, a Képeskönyv későbbi kiadásában annak helye lesz. Addig pedig a rendelkezésemre álló, hasonló tárgyú külföldi képeket mutatom meg Önnek.

Miért is keressük a Dióutcát? Mert a 115. szám alatt működik a diófa alatt grillezők baráti köre. Ott a helyünk!

Brüsszelben már hiába keresnénk azt a diófát, amelyikről a helyi Diófa utca (jaj, most nem tudom, flamandul írjam, vagy vallonul, annyira érzékenyek a brüsszeliek) a nevét kapta. Pedig derekasan állta az idő vasfogát, hogy képletes legyek. Az utolsó példánya volt a város terjeszkedésének útjában álló Linthout-i erdőnek. Mindenesetre most ilyen csúnya házak állnak a helyén.

Pedig volt már szebb is:

A kép a Diófa utca és a Louvain kocsiút keresztezésében készült. Itt meg kell állni, - tisztelt europarlamenti képviselő Kollégámnak is ezt ajánlom rengeteg elfoglaltsága közben, - és meg kell emlékezni nemcsak a hős diófáról, hanem a belga uralkodókról is, akik erre járván kötelezően meg kellett álljanak, és itt, az utcasarkon kellett esküt tenniük, hogy tiszteletben tartják a brüsszeli Sainte-Gudule templom káptalanjának privilégiumait. Itt, a diófánál.

Most következzenek a kevésbé neves diófa-utcák.

Dióutca Boulderben, Colorado állam:

Dióutca Milwaukee-ben, anno:

Dióutca Pinckneyville-ben az 1800-as évek végén:

Dióutca Philadelphiában 1799-ben és 1859-ben:

Azt, hogy milyen fontos a philadelphiaiaknak a diófa, jelzi, hogy utcájába börtönt és színházat is telepítettek.

Diófa sugárút (Walnut avenue) Siracusa-ban (New-York állam):

Dióutca Springfieldben az 1900-as évek elején és most:

Diófa sugárút Wayne-ben:

Tisztelt, Amerikából jött Kollégám, az Ön mesterségének is a diófa a címere, talán ki tudja találni a következő képről, hogy melyik amerikai városban készült. Én New York-ra saccolok, ami egyáltalán nem biztos, csak az, hogy a kép a Diófa-utcának azt a sarkát mutatja, ahol a 16. utcával találkozik.

Chattanooga, Tennessee: A Diófa-útról elnevezett híd:

Szűkebb hazánkban, Európában is előfordulnak a diófáról elnevezett utcák. Valószínű, legalábbis részben, hogy egy-egy szép, helyi diófának állítottak így emléket. Például Angliában, Leicesterben a Diófa útról nyílik ez a híd:

Ha nem a Dió utcát keressük, kereshetjük a Dió teret vagy a diófáról elnevezett kutat is akár. Azokat is megtaláljuk.

Dió-házikó Capriban ("a terecske diója"):

Fonte della noce, vagyis diófa-kút Beneventóban:

Csak eredeti, tiszta forrásból igyunk. Ha nincs a közelünkben diófa-kút, akkor igyunk kávét. Természetesen törököt, mert mi, magyarok, a törökök jóvoltából ismertük meg. Igyunk egy török kávézóban, de csakis a diófáról elnevezettben.

Szállásként pedig a Blisworth-i, Northamptonshire-i Diófa Fogadót ajánlom.

Hogy az túl drága tisztelt hétszilvafás - miket mondok, hétdiófás! - Kollégámnak? Akkor javaslom, utazzon inkább Moldáviába, ott minden nagyon olcsó, a Diófa Panzió szolgáltatásai is.

Láttuk, a diófák mindenhol jelen vannak környezetünkben, végigkísérik életünket. Még a végső nyughelyen is őrködik egy szép feketedió-fa.

Vagy akár egy közönséges diófa.

Mindezek után, hogy a diófa ilyen hűségesen mindenhova követ minket, megérdemli, hogy emlékművet állítsunk neki. Mint azt Szlovéniában, Ponikva faluban látni, ahol emlékműként őrzik egy régi diófa maradványait:

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább