Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Gyümölcstorták, tartletek

Vázlat:
Almás diós gyümölcstorta
Almás diós krosztáda
Almás sütemény diókéreggel
Amerikai diótorta
Banános diós sütemény
Csokoládés diós szelet
Csokoládés sütemény
Diós almatorta
Diós almatorta 2
Diós áfonyás pie
Diós csokoládés mazsolás vékonytorta
Diós mézes tartlet
Diós pie
Diós pirog
Diós sütemény
Diós sütőtökös sütemény
Fügés diós szablé
Krumplitorta
Mézes diós torta
Őszibarackos sütemény diókrémmel
Pie gazdagon
Répás diótorta
Sütőtöktorta
Sütőtöktorta dióval
Szilvatorta diókrémmel
Szilvatorta karamellizált dióval
Szilvás fügés diós sütemény
Szójatorta dióval
Túrós-körtés torta
Vaj- és cukormentes tartlett-torta
Vékony almatorta dióval

ALMÁS DIÓS GYÜMÖLCSTORTA
(francia recept)

Hozzávalók:
12,5 dkg liszt
6,5 dkg darált mandula
8 dkg porcukor
11 dkg vaj
1 tojás sárgája
2-3 evőkanál tej
Továbbá:
12,5 dkg liszt
7,5 dkg vaj
5 dkg cukor
5 nagy alma, ami bírja a sütést
6,5 dkg sötét szemű mazsola
3 korty calvados vagy rum
ribizlilikőr
maréknyi szép, világos, darabos dióbél

Az első 12,5 dkg lisztet a porcukorral és a darált mandulával keverjük össze. A vajat vékony szeletekre vágva adjuk hozzá, kézzel dolgozzuk bele. (Ragadni fog, de ez így természetes.)

A továbbiakban spatulával dolgozunk, azzal keverjük a tésztába a tojássárgáját és a tejet.

Ezután újból saját kezünkbe vesszük a tészta készítését, és addig gyúrjuk, amíg a tészta rugalmas nem lesz, és nem ragad többé. Ha a tészta nem elég rugalmas, kevés tej hozzáadásával javíthatjuk. Ha jó, borítsuk be egy fóliával, és tegyük a hűtőbe.

Most az almákkal foglalkozunk. Meghámozzuk, kimagvazzuk, és nagyobb darabokra vágjuk. Úgy, hogy a negyedeket 2-3 részre vágjuk. Tálon mikrohullámú sütőbe rakjuk, 3-5 percig melegítjük. Akkor jó az alma, ha kivéve is szilárd, de egy kis levet engedett.

A 7,5 dkg vajat az 5 dkg cukorral olvasztjuk meg egy serpenyőben. A mikrózott almát és a mazsolát is beletesszük. Fedetlenül pároljuk 5-10 percig, ez alatt is az almadarabok többségének egyben kell maradnia. Nem kompótot főzünk.

Ráöntjük a calvadost vagy rumot, és meggyújtva flambírozzuk. Hagyjuk a levét elfőni, egy kevés maradhat, reméljük, zselésedni fog.

Félretesszük, amíg a tésztát megsütjük.

200 C°-ra előmelegített sütőben fogjuk sütni. Vegyük ki a hűtőből, és kézzel nyomkodjuk olyan, nem ragadós sütőformába, amit előbb jól kivajaztunk. Nemcsak fémből készült formát használhatunk, hanem például tűzálló üvegből készültet is. Ha túl sok a tészta, inkább a szélén gyűljön fel, mint az alján, mert így jobban sül. Tíz percig elég sütni. A tészta felduzzadhat, de ha sütés után kivesszük a sütőből, visszaáll.

A második tésztát úgy készítjük, hogy először a lisztet keverjük össze a cukorral. A nagyobb darabokra vágott hideg vajat kézzel dolgozzuk bele, de most a tésztánk száraz. Ne morzsoljuk teljesen egyneműre, úgy jobb lesz. Tegyük hűtőbe.

A megsült tésztát kivesszük, és öt percig pihentetjük, ezalatt a felhólyagzása lelohad. Kenjük meg ribizlilikőrrel, töltsük rá a párolt almát, szórjuk rá a darabos nyerstésztát és a szép dióbelet.

180 C°-os sütőben 20-30 percig süssük, de a dióbél ne égjen meg.

ALMÁS DIÓS KROSZTÁDA
(amerikai recept)

Hozzávalók 8 személyre:
6-7 alma meghámozva, kimagvazva, felszeletelve
1/2 csésze cukor
1/2 csésze darabosra vagdalt dióbél
1/4 csésze liszt
csipetnyi vaníliás cukor
1 fagyasztott süteménytészta (pie crust)
2 evőkanál vaj

A sütőt 170 C°-ra melegítsük elő, és egy tepsit vonjunk be étolajjal.

Az almaszeleteket a cukorral, dióval, liszttel, vaníliás cukorral egy tálban keverjük össze.

A fagyasztott tésztát fektessük a tepsibe, és töltsük rá a keveréket. A tészta széleit hajtsuk fel, hogy megtartsa az almás keveréket. A vajat kisebb darabkákban osszuk a megtöltött tésztára.

45-50 percig süssük, amíg a tészta aranybarna színt nem kap.

ALMÁS SÜTEMÉNY DIÓKÉREGGEL
(amerikai recept, Danit Salomon receptje)

Hozzávalók:
A tésztához:
1,5 csésze liszt
0,5 kávéskanál sütőpor
0,5 csésze cukor
10 dkg vaj hidegen, kockákra vágva
1 tojás
A töltelékhez:
1,5 kg keményhúsú, savanyú zöldalma (12 közepes méretű almából)
2 evőkanál citromlé
0,5 csésze cukor
2,5 dkg margarin
1 evőkanál keményítő (kukoricából vagy burgonyából)
A diókéreghez:
0,75 csésze liszt
0,75 csésze kristálycukor
1 kávéskanál fahéjpor (elmaradhat)
1 csésze apró darabos dióbél
7,5 dkg olvasztott margarin

A tészta hozzávalóit összekeverjük, utoljára a tojást keverjük hozzá. Géppel dolgozzunk, addig járjon a gép, amíg morzsalékony darabos tésztát nem kapunk.

A tésztát egy 23 x 30 cm-es szögletes formába, vagy egy 26 cm-es kerek formába fektetjük. (A képen látható tűzálló tál is jó.) Kézzel elegyengetjük, villával többször átszúrjuk. A tésztát a formával együtt hűtőbe tesszük, de le is fagyaszthatjuk.

Ezután a diókérget készítjük el. A lisztet, cukrot, (fahéjport), dióbelet összekeverjük, és olvasztott margarint keverünk hozzá. Villával dolgozzunk, a keverék morzsás állagú legyen. Tegyük ezt is hűtőbe.

Az almákat hámozzuk meg, az almák húsát vágjuk kisebb kockákra.

Melegítsük elő a sütőt 200 C°-ra. A tésztát 20 percig süssük, aranyszínűre.

Amíg sül, összeállítjuk a tölteléket. Egy mélyebb lábasban az almadarabokat megöntjük citromlével, és hozzákeverjük a tölteléknek szánt cukrot és margarint. Tegyük negyedórára tűzre, hogy az alma meglágyuljon. Ekkor keverjük az almához a keményítőt. Még rövid ideig hagyjuk a lángon, hogy besűrűsödjön, és vegyük le a tűzről.

A tölteléket töltsük a megsült tésztaalapra, és szórjuk rá a diókérget.

A sütő melegét csökkentsük 180 C°-ra, és körülbelül félórán át süssük a süteményt.

Melegen és hidegen is fogyaszthatjuk.

AMERIKAI DIÓTORTA

Hozzávalók 5-6 személyre:
A tésztához:
6 dkg vaj
2 dkg porcukor
csipetnyi só
1 kis tojás
12 dkg liszt
A töltelékhez:
1 tojás
4 dkg porcukor
1 tasak sütőpor
0,5 dl tejszín
5 dkg vaj
6 dkg apró darabos dióbél
és 6 dkg szép, feles dióbél
kávéskanálnyi brendi

Gépi mixerrel dolgozzunk. Először a vajat magában dolgozzuk meg, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojást, és addig verjük, amíg egyenletes állagú krémet nem kapunk. Ekkor a lisztet és a sót is beledolgozhatjuk.

A tésztát tegyük félórára hűtőbe.

A töltelék elkészítéséhez egy tálban keverjük össze a tojást, a cukrot és a tejszínt. A vajat olvasszuk meg, úgy keverjük bele. És öntsük bele a borpárlatot is.

Egy 23 cm-es tortaformát kenjünk ki vajjal, fektessük az aljára a tésztát, szórjuk rá az apró darabos dióbelet, töltsük rá a krémes tölteléket.

160 C°-on 25 percig süssük. A sütőből kivéve hűtsük ki. Hűtés közben dekoráljuk a szép dióbéllel, és szórjunk rá porcukrot.

BANÁNOS DIÓS SÜTEMÉNY
(amerikai recept, Jennifer Martin receptje Portlandből)

Hozzávalók 12 adagra:
1,25 csésze csokoládéreszelék, félédes csokoládéból
2/3 csésze kristálycukor
1/2 csésze darabos dióbél
1 evőkanál fahéjpor
1,5 csésze teljes őrlésű liszt
1 kávéskanál sütőszóda
1 kávéskanál só
3/4 csésze cukor
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 nagyobb tojás
2 csésze túlérett banán
3 evőkanál tejszín (ízlés szerint teföl, joghurt, kefír is jó)

Először a sütőt melegítsük elő, 185 C°-ra. Kenjünk ki vajjal, majd lisztezzünk be egy 20 x 20 cm-es süteménysütő formát, 5 cm magas, levehető oldallal.

A csokoládéreszeléket a 2/3 csésze kristálycukorral, a dióbéllel és a fahéjporral keverjük össze.

Egy másik tálban a lisztbe keverjük a sütőszódát és a sót.

Egy harmadikban pedig a vajat a 3/4 csésze cukorral és a tojással együtt habosra (bolyhosra) verjük. A banánt és a tejszínt is beledolgozzuk. Végül a lisztet is belekeverjük.

Az így kapott nyerstészta felét kinyújtva a sütőforma aljára fektetjük, megszórjuk csokoládés-diós keverékkel, és ráfektetjük a nyerstészta másik felét. A tetejére újból kevés csokoládés-diós keveréket szórunk.

Háromnegyed óráig kell sütni. A formában hagyjuk kihűlni, mielőtt felszeletelnénk.

A recepttől el is térhetünk. Ha fehér csokoládé reszelékét használjuk, kevesebb cukrot tegyünk bele, mert az édesebb. És ízesíthetjük nemcsak fahéjjal, hanem vaníliával is.

CSOKOLÁDÉS DIÓS SZELET
(amerikai recept)

Hozzávalók 8 személyre:
fagyasztott tészta
2 tojás
1/2 csésze liszt
1/2 csésze cukor
1/2 csésze barna cukor
25 dkg olvasztott majd lehűtött vaj
1 evőkanál vaníliás cukor
1/2 csésze apró darabos dióbél
15 dkg félédes csokoládé

Ez a finom sütemény azoknak ajánlott, akiknek kevés idejük van. Csak a tölteléket kell összeállítani, és a készen vásárolt nyers tésztára töltve kisütni.

A sütőt 160 C°-ra melegítsük elő, miközben a töltelék hozzávalóit összekeverjük. Előbb a tojást, lisztet, cukrot, vajat, vaníliás cukrot, majd ha a keverék már teljesen egyenletes, az apróra tört dióbelet és az apróra vagdalt csokoládét is.

Töltsük a tölteléket a tepsibe fektetett nyers tésztára, és süssük majdnem egy óráig. Késhegy beszúrásával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha a kést tisztán húzhatjuk ki, akkor igen.

Tegyük ki a tepsit egy rácsra, ahol kihűlhet. Amikor a sütemény szobahőmérsékletű, szervírozhatjuk.

Tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot tölthetünk a süteményes tálra szedett szeletekre.

CSOKOLÁDÉS SÜTEMÉNY
(francia recept)

Hozzávalók 6 személyre:
sütemény alapnak való nyerstészta
20 dkg dióbél
20 dkg cukor
3 tojás
2 dl tejszín
3 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő.

A dióbelet vágjuk nagyobb darabokra, és öntsük egy tálba a cukorral, tojással, tejszínnel együtt. Keverjük több percig, hogy sima, olajos hatású keveréket kapjunk.

Készítsünk elő egy ízlésünk szerinti süteménysütő formát, és béleljük ki a nyerstésztával. Töltsük a tésztára a diós keveréket, spatulával simítsuk el, és süssük 25 percig.

A csokoládét a vajjal vízfürdő fölött olvasszuk meg, és jól keverjük össze. Amikor a megsült süteményt a sütőből kivesszük, akkor kenjük meg csokoládéval.

DIÓS ALMATORTA
(francia recept)

Hozzávalók:
2 tojás
1,2 dl tejszín
1 kávéskanál fahéjpor
1/2 kávéskanál gyömbérpor
10 dkg cukor
2 kávéskanál vaníliás cukor
25 dkg liszt
2 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál só
3 alma húsa, nagyobb darabokra vágva
5 dkg apróra vágott dióbél
5 dkg mazsola
0,2 dl barna rum
12 db feles dióbél
A mázhoz:
6 kávéskanál porcukor
1 kávéskanál fahéjpor
3 kávéskanál rum

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő. A mazsolát egy kisebb tálban áztassuk kevés forró vízben és rumban.

Minden hozzávalót - az alma, mazsola és dióbél kivételével - keverjünk össze. A tésztát sűrűnek fogjuk találni, de ez így természetes.

Csepegtessük le a mazsolát, de a levét ne öntsük ki. A mazsolát, az 5 dkg dióbelet és az almadarabokat is keverjük a tésztába. Most úgy tűnik, kevés lesz a tésztánk, de ne nyugtalankodjunk, nem lesz kevés. Nagy sütőformába töltsük. Ha nem teflonos, előtte olajozzuk be. 30-40 percig süssük, beleszúrt fogpiszkálóval ellenőrizve a sülést. Enyhén nedvesnek kell maradni az almatorta belsejének. Sütés után egy rácsra tegyük kihűlni, és közben készítsük el a mázat.

A porcukrot és a fahéjport keverjük el a rummal, amíg sima nem lesz. Kenjük be vele az almatortát, és körben helyezzünk el 12 db dióbelet.

A tortából másnapra is hagyjunk, mert akkor még jobb.

DIÓS ALMATORTA 2
(francia recept)

Hozzávalók:
késztészta gyümölcstortához
5 édes alma
5 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
szép dióbél

Ha késztésztát vettünk, vagy azt előre elkészítettük, a torta összeállítása már semmiség, az eredmény garantált.

Már elő is melegíthetjük a sütőt, 180 C°-ra.

Az almákat mossuk meg, vágjuk fel, magozzuk ki, és egyenként vágjuk 8 szeletre. Már össze is állíthatjuk a gyümölcstortát.

A tortasütő formába fektessünk sütőpapírt, és helyezzük el rajta a tésztát. Egy villával szúrkáljuk meg. Az almaszeleteket harmonikusan, spirálban rendezzük el.

A cukrot és a vaníliás cukrot keverjük össze, szórjuk az almára.

A dióbelet felesen, vagy nagy darabokban rendezzük az almaszeletekre.

Félórai vagy valamivel hosszabb sütés után kész a kiváló almatorta.

DIÓS, ÁFONYÁS PIE
(amerikai recept, Bette Hagman receptje)

Hozzávalók 6 adaghoz:
1 nyers süteménytészta
3 tojás
2/3 csésze sötét kukoricaszirup
3/4 csésze barna cukor
6 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin
1 kávéskanál brandy
1,25 csésze áfonya (friss, fagyasztott vagy darabos dzsem)
1,5 csésze durvára vagdalt dióbél

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő.

Egy nagy tálban enyhén keverjük meg a tojásokat. Öntsük hozzá a kukoricaszirupot, olvasztott vajat, a brendit, és jól keverjük össze, krémesre. Végül a gyümölcsöt és a diót is keverjük bele.

A kinyújtott nyerstésztát osszuk pie-sütő formákba, és töltsük bele a tölteléket. 50-55 percig süssük, amíg a beleszúrt kést tisztán nem húzhatjuk ki belőle. Mielőtt megkóstolnánk, hűtsük ki, mert az áfonya forró.

Esetleg tejszínhabot tehetünk rá, de anélkül is jó.

DIÓS CSOKOLÁDÉS VÉKONYTORTA SZŐLŐVEL
(francia recept)

Hozzávalók 6-8 személyre:
A tésztához:
20 dkg liszt
5 dkg kukoricaliszt
kevés cukor
18 dkg vaj + még egy kevés vaj
1 tojás sárgája
1 evőkanál gyümölcsecet

A töltelékbe:
20 dkg sötét csokoládé
2 dl tejszín
2 dkg vaj
15 dkg porcukor
14 dkg darabos dióbél + 5-6 dkg szebb a díszítéshez
20 db nagyszemű szőlőszem

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő.

A kétféle lisztet egy tálban keverjük össze kevés sóval, kevés cukorral és 18 dkg vajjal. Ujjheggyel gyúrjuk, amíg homokszerű állagú nem lesz. Ekkor gyúrjuk bele a tojássárgát, beleöntünk mintegy féldeci vizet és a gyümölcsecetet. Tésztává gyúrjuk, kerekre formáljuk.

Vajazzunk ki egy tortasütő formát, simítsuk az aljára és az oldalára a tésztát, és szúrkáljuk meg egy villával. Mintegy 10 percre tegyük a fagyasztóba.

Mielőtt sütőbe tesszük, fektessünk a tésztára egy sütőpapírt, és azt súlyozzuk le szárazbabbal vagy tiszta gyöngykaviccsal. Negyedóráig süssük csak, hogy a tészta fehér maradjon. Ekkor távolítsuk el a tészta tetejéről a papírt a súlyozással, és süssük további negyedórán át. Kivéve a tortasütőt helyezzük egy rácsra, hogy a tortaalap kihűljön.

Melegítsük meg a tejszínt. A csokoládét vágjuk késsel apróbb darabokra, és rakjuk egy kisebb tálkába. A tejszínt, amikor forrni kezd, öntsük a csokoládéra. Keverjük el. 2 dkg vajat is keverjünk bele.

A dióbél nagyobb részét szórjuk a tésztára, és simítsuk rá a csokoládékrémet. Legalább két órára tegyük a hűtőbe, de még jobb, ha mindezt előző nap csináljuk meg.

A porcukorból igen kevés vízzel, tűzön melegítéssel készítsünk karamellát, majd hagyjuk meglangyosodni. A szőlőszemeket egyenként forgassuk meg benne, és kiszedve rakjuk egy lapostányérra kihűlni. Ne érintkezzenek.

Ezután a legszebb dióbél-darabokat is forgassuk meg a karamellában egy villával. Amikor megkeményedik rajtuk a karamella, törjük darabokra.

Csak szervírozáskor rakjuk a szőlőszemeket és a karamellás dióbelet a tortára.

DIÓS MÉZES TARTLET
(francia recept)

Hozzávalók 4 db 12 cm-es és 8-10 mini tartlethez:
A tésztához:
10 dkg vaj és még egy evőkanálnyi
1,5 csésze liszt
1/2 csésze porcukor
1 tojás sárgája
A töltelékhez:
15 dkg vagdalt darabos dióbél
2 tojás
7,5 dkg olvasztott vaj
10 dkg cukor
10 dkg méz

Egy robotgépben keverjük össze a lisztet és a porcukrot. Adjuk hozzá a vajat kisebb darabokra vágva, és keverjük össze. Végül a tojássárgáját is, és addig keverjük, amíg tésztagolyót nem kapunk.

Vegyük ki a gépből, burkoljuk háztartási fóliába, és tegyük hűtőbe, amíg a tölteléket elkészítjük.

Egy nagy tálban géppel verjük fel a tojásokat a cukorral és a mézzel. Adjuk, keverjük hozzá az olvasztott vajat is.

Két fólialap között nyújtsuk ki a tésztát a képen látható vastagságúra. Vágjunk a tésztából akkora köröket, amekkorák valamivel nagyobbak, mint saját tartletsütő formáink. Nyomjuk a tésztát a formákba, és a felesleget vágjuk körbe.

180 C°-on 10-15 percig süssük, aranybarnára. Mivel a tészta hajlamos felpuffadni, ajánlatos a sütés félidejénél a tésztát egy kanállal a formákba visszanyomni.

A sütés befejeztével osszuk szét a dióbelet a tartlet-tésztákra, és töltsük rá a mézes tölteléket. Óvatosan dolgozzunk, ne mozgassuk feleslegesen.

A sütőbe visszatéve további 20 percig süssük, hogy a tészta mély aranybarna színt kapjon.

DIÓS PIE
(amerikai recept, Kate Hopkins receptje)

Ennek a süteménynek az őse a pekándiós sütemény volt, de közönséges dióval jobb. Kate Hopkins szerint beleharapni ebbe a süteménybe felér egy lottónyereménnyel.

Hozzávalók 6 személyre:
2 tojás
1 csésze sötét kukoricaszirup
1 kávéskanál vaníliás cukor
1 evőkanál olvasztott vaj
1/2 csésze kristálycukor
1 evőkanál liszt
1/4 kávéskanál só
1,5 csésze vagdalt dióbél
1 félkész süteménytészta

Először melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra.

Egy közepes tálban habarjuk fel a tojásokat. Öntsük hozzá a kukoricaszirupot, és jól keverjük össze. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot és az olvasztott vajat is, és azzal is alaposan keverjük el, szirupos állagúra.

Egy másik tálban keverjük össze a cukrot, a lisztet és a sót. Öntsük, keverjük a szirupba. Végül a vagdalt, darbos dióbelet is keverjük alaposan bele.

A süteménytésztát fektessük egy kerek sütőformába, a széleit felhajtva. Töltsük rá a diós masszát. 40-50 percig süssük, majd lehűlés után egy órára tegyük hűtőbe.

Mielőtt felszolgálnánk, szeleteljük fel.

DIÓS PIROG
(orosz recept)

Hozzávalók:
1,5 csésze liszt
10 dkg vaj vagy margarin
1 csésze cukor
3 tojás
20 dkg dióbél
1 kávéskanál sütőpor

A lisztet és a vajat dolgozzuk össze.

A tojás sárgáját a fele cukorral verjük fel. A fehérjét a megmaradt cukor felével verjük, de nem kell habbá verni.

A dióbelet ledaráljuk, és a maradék cukorral összekeverjük. Daráláskor ügyeljünk arra, hogy a dióbél egy része teljesen apróra törjön, de nagy része csak apró darabosra, mert úgy ízletesebb.

A tojássárgáját és a lisztet dolgozzuk össze. Keverjük bele a sütőport. Ezzel a tészta készen van. Fektessük sütőformába. Szórjuk rá a cukros diót. A tetejére pedig öntsük a cukros tojásfehérjét.

170-180 C°-os sütőben 15-20 percig kell sütni. Egyszerű, finom süteményt kapunk.

Megjegyzem, nekem az eredeti recepttől eltérően az a tapasztalatom, hogy hosszabb sütési idő kell, mert a tészta többet igényel. A tojásfehérje viszont túlbarnulna, ezért időközben ajánlatos lefedni.

Valóban nagyon finom, de kissé sokallom a tölteléket. Talán kevesebb dió és cukor is elég lenne bele.

DIÓS SÜTEMÉNY
(francia recept)

Hozzávalók 6 személyre:
sütemény alapnak való nyerstészta
15 dkg dióbél
2 evőkanál méz
2 dl tejszín
2 tojás sárgája
7,5 dkg porcukor
feles dióbél, díszítésnek

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő.

Süteménysütő formánka vajazzuk és lisztezzük ki, vagy béleljük ki sütőpapírral. Fektessük bele a nyerstésztát, néhány helyen szurkáljuk meg villával, és tegyük egy időre hűtőbe.

A dióbelet nagyobb darabokra törjük.

A cukrot egy serpenyőben karamellizáljuk aranyszőkére. Vigyázzunk, a borostyánszín már túl sötét! Vegyük le a tűzről, és alaposan keverjük össze a tejszínnel. Ha nem keveredik el teljesen, rövid időre tegyük vissza a tűzre, amíg a karamell teljesen fel nem oldódik, de ne hagyjuk abba a keverést. Amikor másodszor vesszük le a tűzről, keverjük a tejszínes karamellhez a mézet és a dióbelet. Végül a tojássárgáját. Keverjük egyenletesre.

Az így elkészült tölteléket töltsük a tésztára. Tíz perc sütés után vegyük ki a sütőből, és díszítsük szép feles dióbéllel. Folytassuk a sütést még 20-30 percig.

Mielőtt megkóstolnánk, hagyjuk teljesen kihűlni, és tálaláskor is legyen szobahőmérsékletű.

DIÓS SÜTŐTÖKÖS SÜTEMÉNY
(amerikai recept Seattleből)

Hozzávalók 8-10 személyre:
1 elősütött 23 cm-es kerek tortalap
A töltelékhez:
3 nagy tojás
3 csésze barna cukor
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál gyömbérpor
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
1 kávéskanál só
40 dkg sütőtök
1 csésze teljes tej
A tetejére:
1 csésze darabos dióbél
1/3 csésze barna cukor

Letagadhatatlanul amerikai süteményrecept, a sok fűszerrel. Ízlésünknek megfelelően el is hagyhatunk a fűszerekből.

A készen vásárolt tortalapot süssük meg és hűtsük ki. Helyezzünk egy sütőlapot a sütő közepébe, és melegítsük elő 200 C°-ra.

Elkészítjük a tölteléket. Egy nagy tálban felverjük a tojásokat. Hozzákeverjük a töltelékbe való cukrot és a töltelék fűszereit, és jól elkeverjük. Belekeverjük a sütőtök húsát és a tejet is. (Ha kevés, még tölthetünk utána tejet.)

A masszát a 23 cm-es tortasütő formába töltjük, és a sütőbe a felmelegített sütőlapra tesszük. 35 percig sütjük.

Díszítést készítünk: Összekeverjük a dióbelet a cukorral. Amikor a sütemény 35 percig sült, kivesszük a sütőből, és a tetejét körben megszórjuk a cukros dióval. Visszatesszük, és folytatjuk a sütést, egészen addig, amíg a közepére beszúrt kést tisztán nem húzhatjuk ki. Vagy még 10 perccel tovább.

Kivesszük a süteményt a sütőből, és (elektromos) sütőnket grillező üzemmódra állítjuk. Egy magasan elhelyezett rácsra tesszük vissza a süteményt, és kb. félórán át grillezzük, amíg a cukor meg nem karamellizálódik. Vigyázzunk, meg ne perzselődjön.

Süteményünket rácson hűtjük ki, majd lefagyasztjuk. Amikor fagyos, leborítjuk alufóliával, és csak szervírozás előtt egy órával vesszük ki a mélyhűtőből.

FÜGÉS DIÓS SZABLÉ
(francia recept)

Hozzávalók:
5 dkg frissen darált dióbél
12 dkg liszt
csipetnyi só
5 dkg cukor
7 dkg hideg vaj, darabokban
2-4 kanál víz
15 db kisebb füge
1 tojás
1 dl tejszín
esetleg 1 tasak vaníliás cukor
néhány nagyobb dióbél

A darált dióbelet a liszttel és a cukorral keverjük össze, és kissé megsózzuk.

A hideg, darabos vajat kézzel dolgozzuk a tésztába. Darabosra, csomósra gyúrjuk. Ragadni fog az ujjunkhoz, de így természetes. Néhány kanál vizet adunk hozzá, de csak annyira gyúrjuk, hogy a vizet feligya, nem tovább.

A tésztából golyót formálunk, sütőpapírra helyezzük. Mivel a tészta ragad, úgy nyújtjuk ki, hogy a nyújtófa alá is egy réteg sütőpapírt teszünk. A kinyújtott tésztát nyomjuk sütőformába, a széleit 1-2 cm-re felhajtva, odanyomva. Így tegyük hűtőbe, közel negyedórára.

Ezalatt előmelegítjük a sütőt 180 C°-ra, és elkészítjük a tölteléket.

Felverjük a tojást, hozzákeverjük a tejszínt, és esetleg vaníliás cukrot. A fügéket negyedeljük el, és helyezzük a tésztára. A tojásos tejszínt ráöntjük. Végül szép, nagy dióbéllel díszítjük.

30-40 percig sütjük, a sütőtől függően. Amikor jónak ítéljük, kivesszük a sütőből, és a sütőformában egy rácson hűtjük 10 percig, utána pedig a formából kivéve.

Azonnal kóstolható, fogyasztható.

KRUMPLITORTA
(amerikai, kaliforniai recept)

Hozzávalók 10 személyre:
20 dkg liszt
csipetnyi só
3 tojás
10 dkg hideg vaj
10 dkg füstölt szalonna
80 dkg burgonya
10 dkg vagdalt darabos dióbél
1,5 dl tejszín
0,5 dl tej
csipetnyi bors
5 dkg reszelni való keménysajt
még egy maréknyi dióbél
1 evőkanál vagdalt petrezselyemzöld
bab

Tésztát gyúrunk a lisztből, egy tojásból, a vajból, csipetnyi sóból. Fóliába bugyoláljuk, és 20 percre hűtőbe tesszük.

A szalonnát kockákra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, felszeleteljük. A szalonnával együtt két percig főzzük, utána lecsöpögtetjük.

A tésztát belisztezett felületen mintegy 30 cm átmérőjűre nyújtjuk ki. 24 cm-es tortaformába fektetjük, a széleit a formába igazítjuk. A tésztát egy villával több helyen átszúrjuk. Sütőpapírt fektetünk a tésztára, és szárazbabbal súlyozzuk le. 180 C°-os sütőben 10 percig sütjük.

A sütőből kivett tésztáról a sütőpapírt és a babot eltávolítjuk. Visszatesszük a sütőbe, és még öt percig sütjük a tésztát.

A tejszínt a tejjel, két tojással, kevés sóval, borssal felverjük. A burgonyaszeleteket a tésztára fektetjük, megszórjuk a 10 dkg dióbéllel.

A tojásos öntettel öntjük meg. Bő félórára visszatesszük a sütőbe. A sütés utolsó öt percében keménysajtot reszelünk a tortára. A sütőből kivéve dióbéllel és bőséges vagdalt petrezselyemmel szórjuk meg.

MÉZES DIÓS TORTA
(amerikai recept)

Hozzávalók 10 személyre:
A tésztához:
25 dkg liszt
csipetnyi só
12,5 dkg hűtött vaj
3 dkg cukor
1 tojás sárgája
4 dl jéghideg víz
A töltelékhez:
40 dkg feles dióbél
1 evőkanál dióolaj
25 dkg cukor
1,25 dl víz
6 evőkanál sűrű méz
4 evőkanál tejszín

A lisztet egy tálban a sóval és 3 dkg cukorral keverjük össze. Kézzel dolgozzunk, a darabokra vágott vajat is dolgozzuk a liszthez. Ezután a tojássárgáját és a hidegvizet töltsük bele. Addig gyúrjuk finoman, amíg az egész össze nem áll. Borítsuk le, és tegyük a hűtőbe 20 percre.

A sütőt most gyújtsuk be, és melegítsük elő 180 C°-ra. Egy 25 cm-es tortaformát kenjünk ki vajjal.

Nyújtsuk ki a tésztát, és helyezzük az előkészített tortaformába. A szélén, a sarkánál nyomkodjuk meg. A fölösleges tésztát vágjuk le. A tésztalapot villával szúrkáljuk meg, és újból tegyük a hűtőbe 20 percre.

Utána süssük meg. 20-25 perc elég, amíg aranybarna nem lesz. Amíg várjuk, hogy lehűljön, elkészítjük a tölteléket.

A dióbelet tegyük egy tepsibe, szórjuk rá a dióolajat, és egészen rövid ideig pirítsuk a sütőben. 2 perc elég, utána tegyük félre, hogy lehűljön.

Egy Zepter vagy hasonló, nehéz aljú lábasban vagy serpenyőben tegyük fel közepes lángon a cukrot és a vizet. Amikor feloldódott, a hőmérsékletet emelhetjük, és addig tartjuk a tűzön a szirupot, amíg el nem kezd színesedni, karamellizálódni. Ekkor levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a mézet, majd a tejszínt. Fakanállal keverjük el jól, és keverjük hozzá a dióbelet is, annyira, hogy a dióbél bevonódjon cukorral, mézzel. Ha munka közben a szirup kezdene megdermedni, azonnal tegyük vissza a tűzre, és keverjük meg.

A diós tölteléket töltsük a kisült tésztára, és hagyjuk a tortát szobahőmérsékleten teljesen kihűlni.

ŐSZIBARACKOS SÜTEMÉNY DIÓKRÉMMEL
(orosz recept)

Hozzávalók 10 személyre:
1 kg őszibarack (konzerv vagy fagyasztott is lehet), negyedekre vágva
A tésztához:
3 csésze (37,5 dkg) liszt
1 csésze (12 dkg) porcukor
22,5 dkg margarin
1 nagyobb tojás
1-2 tojás sárgája
1 kávéskanál vaníliakivonat
csipetnyi só
porcukor a megszóráshoz
A diókrémhez:
1/2 csésze (10 dkg) kristálycukor
3/4 csésze (16 dkg) darált dióbél
5,5 dkg margarin
2 nagyobb tojás
esetleg 1/2 kávéskanál dióolaj

Egy nagyobb tálban dolgozunk. Először a lisztet és a cukrot keverjük össze, majd a margarint dolgozzuk bele. Sózzuk is.

Az egész tojást a tojássárgájával és a vaníliakivonattal felverjük, és a lisztes keverékkel dolgozzuk össze. Teljesen egynemű, sima, fénytelen tésztát kell kapnunk.

A tésztából - belisztezett munkafelületen - kerek lapot nyújtunk. Zárjuk fólia közé a lapot, és tegyük hűtőbe legalább egy órára.

Ezalatt a diókrémet készítjük el. A cukrot és a margarint mixerrel addig keverjük, amíg már nem látszanak a cukorkristályok. Ekkor a darált dióbelet is belekeverjük. A tojásokat egyenként, egymás után keverjük a krémbe. Ha használunk dióolajat, azt is belekeverjük. Könnyű, levegős krémet kell kapnunk.

(Ha előre dolgozunk, a krémet hűtőben öt napig, fagyasztva bármeddig eltehetjük.)

Az őszibarackot negyedekre vágjuk.

Vegyünk elő egy tésztát a hűtőből, és fektessük egy tortaformába. Tegyük vissza a hűtőbe, újból legalább egy órára. Fontos, hogy az időt betartsuk.

Amikor a hűtési idő letelt, melegítsük elő a sütőt 190 C°-ra. A hűtőből kivett tortaformában a tésztát szúrkáljuk át villával.

A formát tegyük sütőbe, és a tortaalapot süssük elő. Ehhez borítsunk a tésztára fóliát, és súlyozzuk le babbal, borsóval. Tíz percig süssük, amíg valamennyire pirulni nem kezd. Ekkor vegyük ki, a súlyt vegyük le, a tortaalapot hagyjuk teljesen lehűlni.

A lehűlt tésztára terítjük a diókrémet, és rárendezzük a barackot. Kevés porcukrot szórunk rá. Ilyen állapotban negyedórára újból a sütőbe tesszük. Kivesszük, újból szórunk rá kevés porcukrot, és még 20-30 percre visszatesszük sülni. Akkor jó, ha színesedik.

PIE GAZDAGON
(amerikai recept)

Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg vaj
4 csésze liszt
2 csésze cukor
1 kávéskanál só
3 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál sütőszóda
2 csésze tejföl
6 tojás
2 kávéskanál fahéjpor
A töltelékhez:
3 kávéskanál fahéjpor
1/2 csésze barna cukor
1 csésze darabos dióbél

Először a töltelék hozzávalóit keverjük össze.

A tészta készítéséhez a sütőport a tejfölbe keverjük, és tíz percre félretesszük.

Vajjal kikenünk, liszttel behintünk egy 25 cm-es, 5 cm magas falú tortaformát. A sütőt 180 C°-ra melegítjük elő.

Egy kisebb lábasban gyenge tűzön megolvasztjuk a vajat.

Egy nagyobb tálban összekeverjük a sót, cukrot, fahéjport, lisztet és a sütőszódát.

Enyhén felverjük a tojásokat, és a tejfölhöz keverjük. Az olvasztott vajjal is összekeverjük, jó alaposan.

A lisztes, száraz keverékhez keverjük ezt a tojásos, tejfölös, vajas krémet. Addig dolgozunk rajta, amíg a tészta teljesen egynemű nem lesz.

Öntsük a tésztát tortaformába, szórjuk rá a tölteléket, úgy tegyük a meleg sütőbe. 35-40 percig süssük. Amikor megsült, a sütőből kivéve rácsra helyezve hűtsük ki.

(A képen maradék tésztából készült ráccsal is el van látva.)

RÉPÁS DIÓTORTA
(olasz recept)

Hozzávalók:
25 dkg dióbél
20 dkg sárgarépa
20 dkg cukor
10 dkg burgonyakeményítő
6 tojás
1 citrom héja
1 vaníliás cukor
szórócukor, vaj, liszt, só

A tojássárgákat a cukorral hosszan dolgozzuk ki, egy csipet sót is tegyünk bele. A citrom lereszelt héját és a vaníliás cukrot is.

A répát tisztítsuk, mossuk meg, reszeljük bele. Adjuk hozzá a keményítőt és a durva, darabos dióbelet is. A tojásfehérjét verjük habbá, és azt is keverjük bele.

A keveréket 26 cm-es kivajazott, kilisztezett tortasütőbe töltsük, és 175 C°-on 40 percig süssük. Kivétel után hintsük meg cukorral, és fogyasztható.

SÜTŐTÖKTORTA
(francia recept)

Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
10 dkg olvasztott vaj
1 tojás
5 dkg cukor
narancshéj
A töltelékhez:
1,5 kg sütőtök, héj és magvak nélkül
10 dkg cukor
3 tojás
1 narancs leve
25 dkg túró
1 kávéskanál fahéjpor
3 evőkanál kukoricaliszt
10 dkg dióbél
3 evőkanál méz

Egy tálban kézzel keverjük, majd gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit, hogy egy szép, egyenletes tésztagolyót kapjunk, amit aztán egy órára a hűtőbe teszünk pihenni.

A sütőtököt vágjuk darabokra, és a cukorral, narancslével együtt tegyük fel a tűzre. Alacsony fokozaton félórán át süssük, közben időnként kavarjuk meg. Amikor a tök húsa villával könnyen szétnyomható, vegyük le a tűzről, és hagyjuk lehűlni.

Egy tálban a tojások sárgáját keverjük össze a túróval, fahéjporral, kukoricaliszttel, végül keverjük hozzá a tököt is.

A tojásfehérjéből verjünk habot, és finoman azt is keverjük a töltelékbe.

Vegyük elő a tésztát a hűtőből, nyújtsunk belőle 26 cm-es lapot, és fektessük egy 23 cm-es sütőformába. Töltsük rá a tölteléket, és 160 C°-on süssük egy órán át. Mielőtt a formából kiszednénk a tortát, rácson hűtsük ki.

A dióbelet közvetlenül felszolgálás előtt alacsony lángon pirítsuk meg, három kanál mézzel, kavargatva. Amikor a tűzről levettük, öntsük a tortára. Néhány narancshéjat is helyezzünk rá.

SÜTŐTÖKTORTA DIÓVAL
(portugál recept)

Hozzávalók:
80 dkg sütőtök
25 dkg cukor
15 dkg darált dióbél
12 dkg liszt
10 dkg vaj
4 tojás
1 kávéskanál élesztő
1 narancs reszelt héja és leve
és még feles dióbél

Melegítsük elő a sütőt 190 C°-ra. Kenjünk ki egy tortaformát vajjal, és szórjuk be liszttel, és tegyük félre.

Főzzük meg a tököt sós vízben, majd a főtt tököt nyomkodjuk szét. A tojások sárgáját és a cukrot adjuk hozzá, és az egészet keverjük össze. Adjuk hozzá a narancs lereszelt héját és a narancslevet, valamint a meglágyított vajat is, és keverjük össze.

A lisztbe morzsoljuk bele az élesztőt, és keverjük hozzá a darált dióbelet is. Ezt a keveréket is keverjük a tökhöz, és a tojásfehérjét is.

Töltsük a masszát a tortaformába, és 50 percig süssük az előmelegített sütőben. Kihűlés után vegyük ki a formából, és díszítsük feles dióbéllel.

SZILVATORTA DIÓKRÉMMEL
(francia recept)

Hozzávalók:
A szablé-tésztához:
7,5 dkg cukor
15 dkg liszt
7,5 dkg vaj
jéghideg tej vagy víz
A töltelékhez:
15 dkg dióbél
2 evőkanál cukor vagy méz
1 tojás
3 evőkanál tejszín
esetleg ízesítésként 1 kávéskanál vaníliakivonat, vagy 1 kávéskanál diólikőr, vagy 1 kávéskanál finom rum
70 dkg érett, édes szilva

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő. Egy 25 cm-es tortasütő formát vajazzunk ki.

Először a szablé-tésztát készítjük el. Mixerben összekeverjük a cukrot és a lisztet. Ezután dolgozzuk bele a vajat, hogy morzsás állagú keveréket kapjunk. Gép helyett kézzel is elvégezhetjük ezt a munkát. Egy evőkanálnyi hideg tejjel (vagy vízzel) újból átdolgozzuk, többszöri rövid beindítással, addig, amíg a tejet fel nem vette. Morzsásnak, de nyomásra mégis összetapadónak kell lennie a tésztának. Ha nem olyan, akkor kávéskanalanként adagolt és beledolgozott tejjel javíthatjuk.

A tésztát egyenletesen nyomkodjuk az előkészített sütőformába. A szélére is ügyeljünk. Az a jó, ha ilyenkor a tészta kissé száraznak tűnik.

Az eddig végzett munkát előző nap is elvégezhetjük. Fedjük le a tésztát fóliával, és tegyük másnapig hűtőbe.

A sütés enyhe aranyszínig történik, amit egy negyedóra alatt érünk el.

A töltelék elkészítéséhez a dióbelet a cukorral együtt daráljuk le, durvára. Öntsük a mixerbe a tojást és a tejszínt (valamint az esetleges ízesítést) is, és azokkal is dolgozzuk össze a diót.

Ezt a lépést is megtehetjük még az előző nap. Légmentesen lezárva hűtőben eláll másnapig, és szobahőmérsékletűre felmelegítve folytathatjuk a munkát.

A szilvát mossuk meg, csepegtessük le, vágjuk félbe, magvazzuk ki.

A frissen megsült szablé-tésztára némi hűtés után egyenletesen kenjük rá a diókrémet. A szilvát pedig ízlésesen, kör-mintában rakjuk rá, kívülről kezdve.

A tészta sütése után a sütőt nem kapcsoltuk le, most tesszük vissza a szilvatortát. Félóra elég, hogy a szilva is átsüljön. Ezalatt a diókrém is elkészül. Rácsra tegyük kihűlni, szervírozásig teljesen hűljön ki.

Legjobb az elkészítés napján elfogyasztani, de fóliával leborítva, lehűtve, majd újból szobahőmérsékletűre engedve másnap is fogyasztható.

SZILVATORTA KARAMELLIZÁLT DIÓVAL
(amerikai recept)

Hozzávalók 8 szelethez:
2 evőkanál cukor
10 dkg durván darabos dióbél
10 db érett, puha szilva, kimagvazva
5 dkg vaj
2-3 evőkanál méz
37 dkg kész tortatészta

Megjegyzés: A szilva mennyisége lehet több vagy kevesebb, a szilvaszemek méretétől függően. Az a lényeg, hogy félbevágva sűrűn helyezve befedjék egy tortaforma alját. A szilva édességétől függően pedig a méz mennyisége lehet több vagy kevesebb.

a cukrot egy lábasban magában tegyük fel a tűzre megolvasztani, karamellizálni. Amikor enyhén színesedni kezd, a lángot zárjuk el, és a cukorba keverjük bele a dióbelet. Gyorsan dolgozzunk, nehogy a cukor túlbarnuljon. Amikor a karamell bevonta a dióbelet, borítsuk ki azonnal egy sütőlapra, és két villával húzzuk szét vékony rétegbe a karamellizált dióbelet. Hagyjuk kihűlni.

Most a vajat olvasszuk meg a lábasban, és az olvasztott vajhoz adjuk hozzá a mézet és a szilvát. A szilvát úgy fordítsuk, hogy a vágott fele legyen alul. Körülbelül öt percig pároljuk a vajon. Öt perc után fordítsuk meg a szilvaszemeket, a másik oldalukat három percig pároljuk. Ha szilvánk nem teljesen érett, hosszabb ideig pároljuk. Végül borítsuk a szilvára a nyers tortatésztát. A tészta széleit nyomkodjuk meg.

220 C°-on 20-30 percig süssük, amíg a tészta enyhén barnulni nem kezd. Ekkor fedjük egy nagyobb lapostányérral a lábast, és borítsuk ki a tányérra a megsült tortát. Azonnal szórjuk meg a karamellizált dióbéllel, és rögtön tálaljuk.

Tejszínhabbal, vagy ízlés szerint jégkrémmel díszíthetjük.

SZILVÁS FÜGÉS DIÓS SÜTEMÉNY
(német gyümölcstorta)

Hozzávalók:
7 kisebb érett szilva félbevágva, kimagvazva
5 kisebb füge szár nélkül, negyedekre vágva
A tésztához:
1 csésze liszt
1 kávéskanál sütőpor
1/4 kávéskanál só
10 dkg vaj
2/3 csésze kristálycukor
1/3 csésze barna cukor
1 nagy tojás
2 nagy tojás sárgája
1 kávéskanál vaníliás cukor
1 csésze darabos, vagdalt dióbél
A tetejére:
1 evőkanál kristálycukor
1/4 kávéskanál fahéjpor

Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra. Vajazzunk ki egy tortasütő formát, 23 cm átmérőjűt, 5 cm magas falút, és fektessünk bele sütőpapírt.

A liszthez keverjük hozzá a sütőport és a sót. Tegyük félre.

A vajból és a kétféle cukorból verjünk könnyű habot, majd a tál faláról is vakarjuk össze a habot. keverjük hozzá a tojást, tojássárgáját, vaníliát is. Végül a lisztet keverjük a krémbe. Terítsük a nyerstésztát a tortasütőbe, és szórjuk rá egyenletesen a dióbelet.

Rendezzük el a gyümölcsöt a képen látható módon, vágott felükkel felfelé a szilvákat, külső körön, a belső körön pedig a fügét, szintén vágott felülettel felfelé. És ha maradt még gyümölcs, oda, ahol hely van.

Cukor és fahéjpor keverékével szórjuk be a gyümölcstorta tetejét.

55-60 percig süssük, és sütés után legalább egy óráig hűtsük, rácson.

SZÓJATORTA DIÓVAL
(spanyol recept)

Hozzávalók 8 személyre:
10 dkg vaj
1 csésze darált cukor
2 tojás
1 kávéskanál reszelt citromhéj
1 egész és 3/4 csésze liszt
1/2 csésze szójaliszt
3 kávéskanál sütőpor
2/3 csésze szűrt narancslé
1 kávéskanál vaníliakivonat
1/2 csésze darabos dióbél

A vajból és a cukorból mixerrel verjünk sima krémet. A tojásokat egyenként keverjük a krémbe, anélkül, hogy a mixerezést abbahagynánk. A két tojás után a reszelt citromhéjat keverjük bele.

A száraz hozzávalókat (liszt, szójaliszt, sütőpor) keverjük össze. Kisebb adagokban adagoljuk, folyamatos keverés közben a krémbe. Közben a narancslevet is, és csak a legvégén a vanníliakivonatot és a dióbelet.

Kivajazott, belisztezett kerek tortaformában, mérsékelten meleg sütőben süssük meg. Háromnegyed óra alatt megsül.

Lehűlés után, porcukorral meghintve szervírozzuk.

TÚRÓS-KÖRTÉS TORTA
(szerb recept)

Hozzávalók 26 cm-es tortához:
12,5 dkg liszt
6 dkg vaj
5 dkg porcukor
1/2 tasak vaníliás cukor
kevés só
1 tojás sárgája
1 üveg körtebefőtt
0,3 dl körtepálinka
50 dkg tehéntúró
12,5 dkg cukor
1 citrom leve
6 lap fehér zselatin
2,5 dl tejszín
2 evőkanál cukor
5 evőkanál vagdalt, pörkölt dióbél
2 evőkanál sűrű ribizlilekvár

A lisztet elkeverjük a porcukorral, a vajjal, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával és a sóval. Tésztát keverünk belőle, majd két órán át hűvös helyen állni hagyjuk.

Fűtsük elő a sütőt 200 C°-ra.

Nyújtsuk ki a tésztát, fektessük a sütőformába, és körben a tortasütőnek a falán is tészta legyen. Süssük 20 percig.

A körtedarabokat öntsük meg körtepálinkával.

Keverjük össze a túrót a cukorral, citromlével és egy kevés körtepálinkával.

A körtebefőtt levét melegítsük, olvasszuk fel benne a zselatint, majd keverjük bele a túrót.

A kihűlt tésztára fektessük a körteszeleteket, öntsük fel a túrós keverékkel, hagyjuk megszilárdulni.

A tejszínből cukorral verjünk kemény tejszínhabot, a felét tegyük egy csészébe. A másik felébe keverjük a pirított dióbelet, egy kanál ribizlilekvárt, és kenjük be a tortát. A tejszínhab másik felével díszítsük, valamint ribizlilekvárral és dióbéllel.

VAJ- ÉS CUKORMENTES TARTLETT-TORTA
(francia recept)

Hozzávalók egy 21 cm-es tortához:
12,5 dkg liszt
3 evőkanál étolaj
1/2 pohár víz (vagy kevesebb)
csipetnyi só
1 kávéskanál őrölt fahéj
12,5 dkg dióbél
2 dl tejszín
1 tojás
4 evőkanál méz

A tészta elkészítéséhez a listhez keverjük hozzá a sót és a fahéjat. Adjuk hozzá az olajat és a vizet. Előbb fakanállal keverjük, utána kézzel gyúrjuk össze. Gyors gyúrással formáljunk a tésztából egy gömböt. Nyújtsuk ki, és fektessük tartlettsütő formába.

A dióbelet vágjuk vagy törjük kisebb darabokra. A darabos dió mérete attól függ, hogy szeretjük. Finomabban vagy haraphatóan. A dióbélhez keverjük a tejszínt, a mézet, valamint az elkevert tojást. Az így kapott tölteléket töltsük a tésztára.

180 C°-os sütőben 30-40 percig süssük. Addig, amíg rendesen aranyszínű nem lesz. Sütés után várjuk meg, amíg teljesen kihűl, mert hidegen a legjobb.

VÉKONY ALMATORTA DIÓVAL
(francia recept, Patrick Delpy receptje)

Hozzávalók 6-8 személyre:
5db szép alma
18 dkg dióbél
20-25 cm átmérőjű kerek kész rétestészta
vaj
0,5 dl diólikőr
2 evőkanál dióolaj
15 dkg darált kristálycukor

Az almákat meghámozzuk, kimagvazzuk, ketté, majd vékony szeletekre vágjuk.

A rétestésztát olvasztott vajjal megkenjük, majd villával átlyuggatjuk.

A dióbelet forró sütőben pirítsuk meg, vagdossuk darabokra, negyedrészét tegyük félre.

A dióbél nagyobb részét - egy edényben - keverjük össze a diólikőrrel és 10 dkg darált kristálycukorral, és töltsük a rétestésztára.

Az almaszeleteket rendezzük körben a tésztára.

Az almaszeleteléskor megmaradt félalma-végeket vágjuk apró darabokra, és keverjük össze a maradék dióbéllel és cukorral. A tészta közepére töltsük.

Előmelegített sütőben 20-25 percig süssük. Langyosan szervírozzuk.

Jól megy hozzá a saját készítésű karamella-öntet és a vaníliafagylalt.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább