Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Francia és egyéb külföldi diótermesztők

No, ez már más kategória, mint az amerikaiak. Érdemes belesni hozzájuk. Az interneten is megkereshetjük őket.

Franciák:

Az olaszok közül Carlo Zanzit és fiait ismerem el, az olasz diótermesztés ismereteinek közzétételéért. Ők Campaniában élnek.

Kép helye A német diótermelők közül Ettenheimből Weber urat kell kiemelni, aki a jobboldali képen látható, diószüret idején. Ő hajlandó a német viszonyok között kézi munkát végezni dióskertjében. Erre nem sok német hajlandó. Vagy csak a fénykép kedvéért tesz úgy? Az alsó képen pedig dióskertje látható.

Weber dióskertje 1950-ben lett eltelepítve, Bajorország déli részén, 1,5 ha-nyi területen.

Saját bevallása szerint szak-körökben őt csak úgy emlegetik, mint Délnémet Dióspecialista.

Lám, milyen kevés kell ahhoz, hogy valaki elismert szakember legyen!

Erről jut eszembe, egyszer olvastam egy önéletrajzot. Idézek belőle. "1947-ben részt vettem egy kéthetes ezüstkalászos gazdatanfolyamon. Azóta vagyok agrárszakember." Ez is olyan.

Weber mindenesetre nemesített diófajtákkal foglalkozik. Nyáron zöld diót ad el gyógyszerészeknek és kozmetikusoknak, valamint likőr- és snapsz-készítésre. Ősszel pedig a levegőn szárított héjas diót, nagyság szerint három méretre válogatva. A lakosságnak közvetlenül is értékesít, de reform-boltoknak és gyümölcskereskedőknek is.

Kép helye Kép helye Kép helye

Moldávia vezető diótermesztője az AMG Kernel cég, egy 6000 hektáros, kiváló talajadottságú nagygazdaság, amin belül a diótermő területet gyors ütemben 1000 hektárra fejlesztik, már több, mint a fele megvan. Dión kívül hatalmas területen termesztenek almát, mindkét gyümölcsfajból a saját szükségletüket húszszorosan meghaladó csemetenevelő telepük van. Mondani se kell, a szakmai színvonal tökéletes. Más kertészeti kultúrákkal is foglalkoznak, a szántóföldi növények közül a napraforgót vetőmagnak termesztik. Szőlészetük-borászatuk évi 1 millió palack kiváló, Vartely márkájú bort produkál.

Soroca városában székelnek. A cég székháza:

Kép helye

Soroca területén, a Dnyeszter mellett terül el csemetenevelő telepük.

Kép helye Kép helye

A telep központja:

Kép helye

A faiskola reklámanyaga:

Kép helye Kép helye

Diófeldolgozó telepük ugyancsak a városban található.

Kép helye

Dióültetvényük a közeli Redi Ceresnovat község területének jó részét foglalja el.

Kép helye

Sokat fogunk még róluk hallani. Például aki figyeli a Natura Te Priveste újság internetes számait, értesülhetett róla, hogy a moldáv miniszterelnök, Vlad Filat nemrég látogatta meg a cég diófaiskoláját és dióültetvényét.

Kép helye

Hát, igen, tisztelt politikus Kollégám nem hitte el, de vannak rendes miniszterelnökök is.

Törökországból egyedül az Evrencik faluban működő Cevizci családi vállalkozást ismerem névről. Dióültetvényüket 1999-ben telepítették a száraz, laza talajú, köves Anatóliai-fennsíkon, sőt, azon belül is egy dombon. A vállalkozás képei:

Kép helye

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Hobbi-diósgazdák a világon mindenhol vannak. Carlos LazzarinÓnak - sok minden egyéb mellett - Argentinában van egy 150 diófából álló, 30 éves dióskertje. Tényleg csak hobbinak jó. A fűnyírás is csak játék:

Kép helye

Az éves termés is elfér egy utánfutón, ahol száradhat is.

Kép helye

Sajátos a diószárítója is, tálcás, vaslemezből készült, és ha ősszel kisüt a nap, a szárítóban rögtön meleg van, alul be-, fent pedig kiáramlik a levegő.

Kép helye Kép helye

Kép helye Ausztrália Tazmánia szigetén Webstert illeti az elismerés a diótermesztés meghonosításáért, népszerűsítéséért. Hatalmas, 350 hektáros dióskertje van, és ha igazak a hírek, 125.000 diófával rendelkezik. Ez azért igen-igen sűrű, szinte hihetetlen. Vagy csak sövényművelésről van szó. A 2002. évi termése mindössze 20 tonna volt, még fiatalok a fák.

Webster újabb nagy területeken is telepít diót. Célja az évi 4000 tonnás diótermés, amit perspektívában Európában, konkrétan Németországban kíván elhelyezni. Ki akarja használni a féléves időeltolódást a szüretben a kaliforniai dióhoz képest. Állítása szerint diója a franciával azonos kiváló minőségű.

Képek Webster dióültetvényéből:

Kép helye Kép helye Kép helye

Kép helye Egyelőre Webster úr az ausztrál piacot látja el dióval, ahol hiány van. A dió ára magas, több mint 4 ausztrál dollár a héjas dió, így Webster úr a hazai piacon is kiemelkedő nyereséget ér el. A 2005-ös adózás utáni nyeresége meghaladta a 2,3 millió ausztrál dollárt, vagyis több mint 500 millió Ft-ot. Lehet, hogy ő is, mint itthon Klapka úr, Kép helye másból is nyer jövedelmet, nemcsak a dióból.

Ausztrália kontinensi részén az - erősen gyaníthatóan magyar gyökerekkel rendelkező Wellwood cég, valamint Myrrhee helységben, North East Victoriában Michael Burston diótermesztése érdemel figyelmet. Ez utóbbi kolléga nagy termelő. Szezonban heti 100 tonnát szüretel. Dióraktáráról és dióosztályozó gépéről nekem is van képem.

Kép helye Kép helye

Kép helye Új-Zélandon Otto Muller és felesége, Valda vágtak a diótermesztésbe a közelmúltban, mintegy 15 ha területen, a déli szigeten. Muller úr svájci születésű agrárszakember, már hosszabb ideje él Új-Zélandon, és volt ideje megfigyelni egyes külföldi diófajták újzélandi termesztésének lehetőségét. A tapasztalatok alapján elsősorban Vina, másodsorban Franquette, harmadsorban Hartley és Serr fajtákat kezdett szaporítani, és saját szaporítású csemetéiből létesítette dióskertjét.

Muller úr a diótermesztés valamennyi témakörében levelező, tanácsadó partnereket keres, a világon szinte bárhonnan. Ha tisztelt tanácsadó Kollégám tanácsot akar neki adni, az angolon kívül a német, a francia és az olasz nyelvet is használhatja, mert Muller úr ezeket is megérti.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább