Előző-------------------------------- Tartalomhoz----------------------------------- Következő

DIÓTERMESZTŐK

Vázlat:
Hazai diótermesztők
Amerikai diótermesztők
Franciák és a többiek

Hazai diótermesztők

Vázlat:
1. Juglans Hungária, Lengyeltóti
2. Boglár-Kert, Látrány
3. Tóth család, Fülek
4. Monok Sándor, Körösszakál
5. Kezdő diótermesztő
6. Veszprémi diós
7. Pogányi diós
8. Alatkai kisdiósok
9. Vasi dióbirtok
10. Juhász Nándor, Boconád
11. Kakuk Pálné, Szelevény
12. Gyöngyöspatai diósok
13. Zempléni diósok
14. Tranzit-Dió, Jánkmajtis
15. Gál Sándor, Füzesabony
16. Tenki diótermesztők
17. Dióskertek Győr és Sopron között
18. A Balatonnál
18. A Homokhátságon
És az Ön dióskertje?
Egy év a diófák között
Még egy év
És megint egy év
És megint egy év
És megint egy év
Az utolsó év

Tisztelt diótermesztő Kollégám, itt csak a normális diótermesztőket veszem sorra. Ha Ön hiányzik a listáról, annak két oka lehet. Vagy a másik csoportban, a bio-dió termesztők között kapott helyet, vagy a Képeskönyv egy későbbi kiadása lesz már annyira fejlett, hogy Ön se hiányozhat belőle.

1. JUGLANS HUNGÁRIA

A hazai diótermelők közül a Juglans Hungária Kft a legnagyobb, Lengyeltótiban. Ők a valamikori balatonboglári gazdaság diósából privatizált, valamint az azóta telepített mintegy 250 ha-os dióültetvényen gazdálkodnak. Komplett, kaliforniai rendszerű technológiájuk van, rendszeres tanácskozásokat, bemutatókat tartanak. A hazai diótermesztés fejlesztésében kulcsszerepük van.

Az 1950-es évekre a kemény tervutasítás, a központi programok merev végrehajtása volt jellemző az állami gazdaságok területén. A Balatonboglári Állami Gazdaság gyümölcstermesztésre lett kijelölve akkoriban, és sok más gyümölcsfaj mellett kötelesek voltak nagy területen diót is telepíteni.

Hogy hogyan lehet a nagyléptékű elvárásoknak - tervutasításnak - eleget tenni? Mindenki tudja, aki megfordult az 50-es években egy hazai állami gazdaságban. A dió tekintetében úgy, hogy egymástól jó távol, 20x10 m-re ültettek egy-egy diócsemetét. Azért távol, hogy a terület meglegyen. Magoncot természetesen, mert hazai fajtadiók nem voltak, és a vegyes magoncpopuláció képviselte a kor fejlettségi szinvonalát. Igaz, hogy a dió nagyüzemi termesztéséről nem voltak hazai tapasztalatok, a dió Magyarországon is, mint a világ országainak többségében jellemzően házi növény volt, dehát az utasítás az utasítás.

És elkezdett az állami gazdaság diót termelni. A szakemberek menet közben szerezték a tapsztalatokat, folyamatosan, állandóan korszerűsítették az ültetvényt, és állami pénzből komplett diófeldolgozó technológiát honosítottak. Megtanulták és megszerették a diót, tanulmányutakat tettek Kaliforniába, Grenoble vidékére és a törökországi Yalova-i kutatóintézetbe, és ma már joggal tanítanak bárkit a korszerű diótermesztésre.

Fajtadiókat - mindhárom hazai alapfajtát - 1974-től telepítettek.

A 90-es évek elejének privatizációs időszaka után is a volt állami gazdaság szakemberei kezelik a volt állami gazdasági ültetvényt, három tulajdonosi körben, amelyek mindegyike újabb telepítésekkel bizonyította a dióhoz való hűségét. E három gazdasági társaságból a legnagyobb a Juglans Hungária.

Dankó József ügyvezető nyilatkozik:

Dióültetvényüket szívesen bemutatják az érdeklődő kollégáknak.

Pillantsunk be a Juglans Hungária Kft termelő, feldolgozó tevékenységébe.

Első éves diócsemete:

Második éves csemete:

Korán termő csemete:

A dióültetvény idősebb része Pusztaszentgyörgy határában.
A kert kiöregedő részét megújítják:


Újítás

Jól termő diófák:Érőfélben lévő dió Lengyeltótiban. A diószüret kezdetén az érést a munka megkezdése előtt két nappal ethreles érésgyorsító permetezéssel segítik.

Rázógép munkában Lengyeltótiban. Ez a gép a talajra ráz. (Az előtérben egy ritkaságszámba menő diófajta, a Milotai 14-es fája látható. Az M-14-es nem is számít hivatalosan elismert diófajtának, fajtajelölt volt valamikor.)

Korszerű törzsrázó gép bemutatása:

Sajnos, ez a korszerű gép is a gépkezelőkön kívül 10 ember munkáját igényli. Nyolcan húzzák ki és engedik vissza a ponyvát, ketten a másik oldalon, a futószalagnál segédkeznek.Rázott dió a ponyván:

A ponyva feltekerésekor a dió a gép szállítószalagjára ürül, onnan azonnal konténerbe.

Sajnos, a dió a ponyván kívülre is esik. Az idős diófák lombjának körmérete nagyobb, mint a ponyváé.

A melléhullott diót traktorvontatású fújógép a fa jobboldalán lévő sorközből a baloldali sorközbe fújja, ahol a következő munkafázisban kézzel szedik össze.

A dolgozók szíves tájékoztatása szerint a bemutatott fáról később még két alkalommal fogják lerázni a diót.

Beszállítás:

Beszállított dió a konténerben. Buroktalanítani és mosni kell.

A konténerből a buroktalanító-mosó gép adagológaratjára ürítik a diót.


Buroktalanító-mosó gép:A buroktalanítóból kikerülő dió rövid szállítószalagon halad át a második mosógép felé. A szalag mellett álló két dolgozó a törött, a burkos, a fekete szemeket dobálja ki konténerbe. Ez nem hulladék, hanem olyan áru, ami a későbbiekben törésre kerül, és dióbélként fogják értékesíteni.

A második mosógép működése:


A diószárítás energiaszükségletét csökkenti a második mosó után elhelyezett vibrátoros csepegtetőasztal, ahol a felesleges mosóvíz nagy része lerázódik.

A három száríótartály felül nyitott. Itt távozik el az alul betáplált, nedvességet felvett meleg levegő. Az aktuálisan betárolandó tartályba egy egyszerű léc irányítja a magasban futó szállítószalagról a nedves diót.

A tegnap betáplált tartály diói mára már száraznak tűnnek. De még tovább kell szárítani.

A szárítótartályok tisztító és dióleeresztő nyílásai:

A szárított dió konténeres tárolásra kerül. A következő munkafázis a gépi kalibrálás és a kézi válogatás, amely munkák a következő képen látható gépen kerülnek elvégzésre. Konténerürítő borítja a diót a felhordó szalagra, és a magasban kétoldalt elhelyezett kerek lukas kalibráló hengerek méret szerint szortírozva ejtik a kézi válogató szalagokhoz, amelyekhez a személyzet két oldalról állhat hozzá, és a középen futó szalagra dobálja a talált fekete, törött, értéktelen szemeket.

A kalibráló távlati képe:

Kalibrálóhenger:

A válogatószalagok felől nézve:

10 kg-os zsákokba egalizált héjas dió német exportra készítve:

A munka eredménye a jól eladható tóti héjas dió.

A hulladék felhasználása:

Végül egy törzskikerülő sorközművelő a kft gépparkjából:

2. Boglár-Kert, Látrány

A Boglár-Kert legfontosabb terméke a dió. Gara Miklós fáradhatatlan vezetői tevékenysége az ország egyik legelismertebb diós üzemét hozta létre, amelyen a magas szakmai színvonal látszik.

A dióültetvény egy része a somogyi dombok között, éppen Pedro fajtájú fákkal:

Az ültetvény öntözhető, a víztartály széle a kép felső részén látszik.

Az erdő közelsége erdei kártevő rovarok, cserebogarak veszélyét is felveti. Gondos a növényvédelem, a gomba és a baktérium elleni védelmet rovarok elleni védelemmel kombinálják.

Ugyanakkor a biológiai védelem is működik.

Az üzem főleg héjas diót értékesít. A diószárítás és -manipulálás épületei:

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább