Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Dió-faiskolák itthon és külföldön

A hazai diófaiskolák az állandó változás állapotában vannak. Mindig mennek tönkre és mindig alakulnak újak. Most (hadd ne mondjam, mikor) 17-en vannak. A diócsemete iránti igényt vagy kielégítik, vagy hiány van. Az újabb fajtákkal vagy foglalkoznak, vagy nem. Évről évre változik, nehéz nyomonkövetni, csak győzze az ember a fejét kapkodni.

Mint említettem, Magyarországon az Érd Elviramajori telephelyű Gyümölcs- és Dísznövény Kutató Termesztő Kht a legnagyobb diócsemete-előállító. Közelmúltbeli nyugdíjba vonulásáig mintegy 50 éven át dolgozott itt dr. Szentiványi Péter, a hazai diónemesítés atyja, akinek tevékenységét csak egyértelmű elismeréssel illethetjük, mert - egyéb kutatásain túlmenően - az általa kinemesített diófajták hazai viszonylatban igen jól beváltak. Jól teremnek, diójuk minősége felveszi a versenyt bármely híres Grenoble-i vagy kaliforniai dióval.

Az érdi telepen - csakúgy, mint az országban mások is - a nemes magyar fajtájú diócsemeték nevelésével foglalkoznak. A telep csemetekínálatából:

M-10 A-117 Kép helye A-117-15 (Bonifác) Kép helye A-117-31 Kép helye M-10-9 Kép helye M-10-14 Kép helye Pedro Kép helye

Érden konténeres diócsemete is kapható.


Érd Kép helye
Érd Kép helye

Tisztelt diótelepítő Kollégámnak nagyon ajánlom, ha diócsemete iránt érdeklődik, látogasson el Érdre, és nemcsak figyelmes tájékoztatásban részesül az intézet dolgozói részéről, hanem a diócsemete nevelését is megtekintheti. Elviramajort úgy lehet megtalálni, hogy Érdről a régi balatoni úton (mai 70-es úton) kimenet Martonvásár irányában az első vadgesztenyesoron kell balra fordulni.

Az érdi kutatásokat nagyon későn követte az alsószentiváni Szentiványi diófaiskola megindulása. Specialitásuk, hogy nem csak a magyar szelektált alapfajtákból, hanem főleg a továbbkeresztezett diókból áll kínálatuk. De igény szerint bármi másra (más fajták, feketedió alany, dísz-dió, stb.) is képesek.

Első éves alanyok:

Szentiványi diófaiskola Kép helye

Konténeres oltványok:

Szentiványi diófaiskola Kép helye Szentiványi diófaiskola Kép helye

Szabad gyökeres csemeték:

Szentiványi diófaiskola Kép helye Szentiványi diófaiskola Kép helye

Igen jó minőségűnek mondják Ceglédbercelen a Jaksics faiskola diócsemetéit. A faiskola- ugyanúgy, mint a honlappal rendelkező többi hazai diófaiskola is - az interneten is megtalálható, de a honlapján szereplő címek közül a ceglédit kell keresni, ott van a faiskola, Ceglédről kifelé a sorompó után rögtön jobbra. Hamarosan már oldalrügyes hazai fajtákkal is rendelkezni fognak.

Cegléd Kép helye Cegléd Kép helye

Jó diócsemetéket állít még elő Debrecenben a Hunyadi Kft, de sajnos, nem eleget. Orosházán és Nyíregyházán pedig sajnos, megszűnt a diócsemete-előállítás.

Vannak kisebb magántulajdonú faiskolák is, közülük csak Lantos András konténeres diócsemetéit ismerem. Állítólag Gara Miklós is termel diófacsemetét Látrányban, és olyan értesülésem is van, hogy Rákóczifalván hosszabb szünet után újból megindult a diócsemete-előállítás, sok nehézség árán. Rákóczifalván a nagyobb faiskola Süveges úr tulajdona, a kisebb pedig Szőke úré.

Mielőtt a legutolsót is ajánlanám, egy tipp: Tisztelt diófaültető Kollégám, ismeri a dunaföldvári Németh-faiskolát? Nézze meg, milyen diócsemetéik vannak!

Tárnokon a Jáky-faiskola kínál konténeres diócsemetéket. Képek a faiskola kínálatából:

Jáky Kép helye Jáky Kép helye

Megjegyzem, nekem a konténeres diócsemetékkel nem volt szerencsém. Az még csak hagyján, hogy drágább és nehezebben szállítható. De az már bosszantó, hogy 8 db-ból 3 db eredt meg, a többinek a gyökerét a következő évi pótláskor kézzel ki lehetett húzni a földből.

A másik lehetőség, hogy saját dióültetvényünket saját nevelésű oltványokból telepítsük. Nem könnyű munka, de mint a Tóth-család Fülek melletti, saját nevelésű oltványai is mutatják, nem reménytelen. Előzetes faiskolai gyakorlat nélkül, de nagy önbizalommal és lelkesedéssel megoldható, akkor is, ha a faiskolának szánt földterület műveltsége, kultúrállapota nem volt ideális. Gyakori kapálás, többszöri öntözés, növényvédő permetezés meghozza az eredményt.

Tóth Kép helye

A sajátkezűleg oltott oltványok eredése igen magas, több mint 80 %-os. A munkához az egyik legjobb magyarországi szakember segítségét is igénybevették, így kb. háromezres csemetelétszámmal rendelkeznek. A képen a diócsemeték az első éves fejlődésen túl vannak, és egészségesen indulnak a második faiskolai tavasznak.

Tóth Kép helye
Tóth Kép helye

Vannak külföldi faiskolák is, ha tisztelt diófaültető Kollégám egzotikus diókra vágyik.

Franciaországban Grenoble-tól 30 km-re nyugatra Polienas helységben működik a Desbrus család diófa-iskolája, Pepinoix néven. A faiskolában évi 15.000 db csemetét tudnak előállítani, INRA-CTIFL-minősítéssel. Fajtáik: Franquette, Lara, Fernor, Parisienne, Ronde de Montignac, Meylanaise, Fernette, Ferjean, Mayette, Serr, Bijou, stb. Faiskolai termelésüket 52 ha-os termő dióültetvény egészíti ki.

Payre Kép helye A franciák közül a Payre faiskola nemcsak azzal érdemel figyelmet, hogy az összes diótermő francia fajtát szaporítja, (valamint néhány kaliforniait is,) mindet a Lozeronne francia alanyfajtára oltva, hanem azzal is, hogy erdészeti célú diókat is nagy mennyiségben kínálnak. Feketediót is, hibriddiót is a közönséges dió mellett. Az általuk szaporított hibriddiók anyai ágon feketediók, apai ágon közönséges diók. Korszerű technikával, in vitro tenyészettel rendelkeznek, és külföldre is szállítanak.

A vállalkozás székháza:

Kép helye

A faiskola tulajdonosa (piros ingben) - a rossz idővel se törődve - rendületlenül adja a szaktanácsot.

Payre Kép helye

Diótermesztési célú fajták kínálata:

Kép helye

Alanynak nevelt Lozeronne diók júniusban.

Kép helye

Reklámképek az első és a második éves oltványokról.

Kép helye

A valóságban így néznek ki júniusban a kiültetett első éves oltványok.

Kép helye

Moldáviából az AMG Kernel cég faiskolájáról van tudomásom. Nagy faiskola, évente 300.000 diócsemetét értékesít. Fajtái a legjobb, nemesített szovjet és moldáv oltványok: Chisinau, Calarasi, Corjeuti, Schinoasa, Cazacu, Cogalniceanu, Costiujeni (korábbi szovjet nevén Kosztjuzsenszkij). Szoroka városa közelében, a dnyesztermenti mélyrétegű öntéstalajokon, nagyon jó minőségű földeken dolgoznak. Saját, árutermelő dióültetvénnyel is rendelkeznek, ami jelenleg kb. 500 ha területű, de minimum 1000 hektárosra tervezik fejleszteni.

A cég anyakertje Kép helye

A cég oltótelepe:

AMG KERNEL Kép helye

Moldáviában több, nagyobb diófaiskola is működik, közülük a Makler nevű kizárólag francia diófajtákat szaporít.

Makler Kép helye

Ukrajnában, Kiev közelében, Voznyeszenszkben működik az "Orehovüj Szad" (Dióskert) nevű faiskolai vállalkozás. Az elismert ukrán diófajtákat, köztük a nálunk is nagyon keresett Bukovinszkaja Bomba fajtát szaporítják, nagy tételben.

Oltványaik kiültetés előtt:

Kép helye Kép helye

Még egy ukrán diófaiskola. Krim, Szimferopol.

Kép helye

Dániában Lars Westergaard faiskolája érdemel nagy figyelmet, Kertemindében. A hideg éghajlatot elviselő, ott is jól termő diófajtákat szaporítja, és új fajták kifejlesztésén dolgozik. Szívdiót, pekándiót is szaporít, valamint háromféle dísznövény-változatát a dióféléknek. Nemcsak figyelmet, elismerést is érdemel.

Frans Geraets faiskolája Hollandiában, a Venlo városhoz tartozó Steijl helységben fekszik. Egyéb fákkal is foglalkozik, nemcsak dióval, de ezt nézzük el neki, mert óriásdiókból neki van a legnagyobb választéka a világon. És még csak bővülni fog. Geraets úr diókutató, -nemesítő, -szaporító, -kísérletező tevékenysége minden elismerést megérdemel. Legalább egy Arany Dió díjat, ha van ilyen. Nem tudok mást ajánlani, tessék megnézni. Személyesen, vagy az interneten. Itt csak egy képet mutatok, de ez semmi.

Kép helye

Törökországban ceviz.com.tr címen fut talán a legnagyobb török diófaiskola. Az ismert török és a jobb kaliforniai fajták mindegyikét szaporítják. Sőt, el is telepítik, ha a megrendelő kívánja. Azt hiszem, Bursában székelnek.

Kép helye

Kanadában, Ontario-ban ismeretes a Grimo Nut faiskola, amely tízféle diófajtát szaporít, ezen kívül a dió Északamerikában honos rokonait és azok hibridjeit is. A képen szívdió-csemetéket látunk.

Grimo Nut Kép helye

Kalifornia a diócsemete-nevelés szempontjából is élenjáró vidék. Csemetekiemelő, kötegelő célgépek munkában, Kaliforniában, Dave Wilson faiskolájában:

Kép helye

A kiszedőgép munkájának előfeltétele, hogy a diócsemete nem haladhat meg egy bizonyos, mintegy 1,80 m-es magasságot, ezért kiemelés előtt egy csúcsmetszés szükséges.

Az ugyancsak kaliforniai Sierra Gold faiskola tulajdonosa, Walter Berg szívesen lát látogatókat Yuba City, Garden Hwy című faiskolájában, amint azt a mellékelt kép is mutatja. A Kaliforniában kedvelt diófajták mellett más gyümölcsfajokkal is foglalkozik. Két kép az SG faiskolából:

Sierra Gold Kép helye Sierra Gold Kép helye

Az ausztrál kontinens diócsemete-neveléséről nem sokat lehet mondani. Gyakorlatilag Webster diótermesztő tartja kezében, az állami kutatóintézeten kívül ő az egyetlen faiskolás. Tazmániában található a csemetekert, ott, ahol egyébként a dióültetvénye is. Évente kb. 60.000 db oltványt nevel és ad el.

Ha már az ausztrál szövetségi államot ebben az összefüggésben megemlítettem, hadd mondjam el, hogy kísérleti telepük Melbourne-től északra található, Tatura helységben. Főleg helyben szemzett diót nevelnek, bár a mikroszaporítást is kipróbálták.

Természetesen, az említett - és a nem említett - nagyobb diófaiskolákon túl világszerte nagyon sokan foglalkoznak házilagos méretű, mikrovállalkozási szintű diócsemete-neveléssel. Példaként említeném meg Törökország keleti feléből Kahramanmaraş város körzetéből, Çaglayancerit faluból a Kalayci család vállalkozását. Munkában a család:

Kép helye Kép helye Kép helye

Faiskolájuk elfér egy házikertben.

Kép helye Kép helye

Mivel a falu köves hegyvidéken fekszik, a csemetenevelést nem is a talajban végzik, hanem könnyű komposzttal töltött konténerekben. Az előkészített konténerek:

Kép helye

A diószemeket komposzt-halomban csíráztatják.

Kép helye

Könnyű a helyzetük, nem kell oltaniuk a magoncokat, mert a helyi, államilag elismert tájfajta, a Caglayancerit, magról szaporítható. A zárt, hegyvidéki területen viszonylag egységes a tájfajta állománya. Annak ellenére, hogy magonc-csemetéket árulnak, csemetéikről hivatalos tájfajta-igazolást adnak.

A vállalkozás képei májusban:

Kép helye Kép helye

Nyáron:

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Októberben:

Kép helye

Van, amikor a csemeték a hó alatt telelnek.

Kép helye

Máskor meg fólia-alagútban.

Kép helye Kép helye Kép helye

Sok sikert a Kalayci családnak! És a többinek is, akik hasonló munkára szánják rá magukat.

Munkanélküliség van? A házikertet akkor is meg kell művelni. Így is lehet, mint Kalayciék csinálják. Tisztelt munkanélküli Kollégám, számolja össze a fenti képekből, kb. hány konténer fér el egy kertben. És szorozza be 2000 Ft-tal, vagy akármennyivel. Ennyi lenne a bevétele.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább