Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Egy ötlet: Pácolt dióbél

Tisztelt hazai Kollégám, az ausztrálok nagyon távol állnak tőlünk. Olyasmi is eszükbe jut, ami nekünk soha.

Ilyen a pácolt dióbél. Csak egy ötlet, nem biztos, hogy ezután erre fogunk rákapni, sőt, pláne, egyáltalán nem valószínű, hogy kultiválni fogjuk. De azért kóstoljuk meg.

PÁCOLT DIÓBÉL
(ausztrál recept)

Hozzávalók:
90 dkg nagy darabos dióbél
1,2 l borecet, fehérborból
4 rúd fahéj
24 db szegfűszeg
24 db szemes feketebors
3 evőkanál só
1,2 l hideg víz

A sót feloldjuk a hideg vízben. A diót szélesszájú üvegbe helyezzük, és felöntjük a sós lével. Három napig hűvös, sötét helyen tartjuk, utána leszűrjük, és egy további hétre ugyanilyen sós lével töltjük fel. Vissszatesszük a hűvös, sötét helyre.

Amikor az idő elteltével a borecetben felforraljuk a fűszereket. Egy percig forraljuk, utána félretesszük kihűlni. A fűszereket nem távolítjuk el.

A dióbélről leöntjük a sós levet. Az áztatott dióbelet tiszta, steril üvegekbe töltjük, és felöntjük a kihűlt, fűszeres borecettel. A fűszerek is benne maradhatnak, lehetőleg arányosan elosztva az üvegekbe. Rázzuk meg az üvegeket, hogy légbuborék ne maradjon a folyadékban. Zárjuk le légmentesen, és másfél hónapra helyezzük sötét, hűvös helyre.

Másfél hónap elmúltával a pácolt dióbél fogyasztásra kész. A borecet szintén felhasználható.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább