Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Fagylaltok, fagylalt-parfék

Vázlat:
Baklavafagylalt
Belga dióparfé
Diófagylalt
Diófagylalt 2
Diófagylalt tulipánkehelyben
Diókaramellás fagylalt
Diós fagylalt desszert
Diós fagylalt-szuflé
Diós fagylalt-szuflé 2
Gránit-sütemény
Provence-i diós sütemény
Szójafagylalt dióval

BAKLAVAFAGYLALT
(arab recept)

Baklavafagylalt? Azonos alapanyagokból, azonos ízben készül, mint az arab világ legnépszerűbb diós süteménye, a baklava. Csak az elkészítése egyszerűbb.

Hozzávalók:
2 csésze tej
2 szál fahéj, félbetörve
1 csésze tejszín
4 tojás sárgája
2/3 csésze cukor
1 csésze darabos dióbél
4 réteslap
6 evőkanál olvasztott vaj
2 evőkanál cukor
1 kávéskanál fahéjpor
1/4 csésze méz

A sütőt 170 C°-ra melegítsük elő. Egy fazékban forraljuk fel a tejet, benne a fahéjrudakat. Amikor forr, vegyük le a tűzről, és lefedve tegyük félre félóráig ázni.

Amíg a fahéj a tejben ázik, a fagylalt lényegét, a ropogós diós ízesítést készítjük el. A dióbelet egy tálban összekeverjük a fahéjporral és 2 evőkanálnyi cukorral. Belemerünk két kanál olvasztott vajat, és azzal is jól összekeverjük, hogy a vaj jól bevonja a diót. A maradék vajjal bekenjük a réteslapokat, majd egymásra rakjuk. Előbb olyan széles csíkokra vágjuk a tésztát, mint egy gyufaszál hossza, majd többet egymásra téve - mint nálunk régen a metélttésztát - gyufaszálnyi vékony csíkokra vágjuk.

A tésztacsíkokra szórjuk a cukros dióbelet. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, és szétterítjük rajta a dióval megszórt tésztát. 10-15 percig a sütőben pirítjuk, hogy ropogós legyen, de ne barnuljon meg. A sütőből kivéve egy tálba szedjük át, öntsük rá a mézet, és hagyjuk állni.

Kép helye Ezután leszűrjük a tejet, kiszedjük belőle a fahéjat. A tojássárgáját a 2/3 csészényi cukorral egy tálban összekeverjük, és egy csipetnyi sót is adhatunk hozzá. A tejet újból forrásig melegítjük, és a felét vékony sugárban a tojásos-cukros keverékhez öntjük, folyamatos keverés mellett. Most pedig fordítva, a tojásos-cukros-tejes keveréket öntjük a fazékba, a tejhez. Elkeverés után alacsony lángon, állandó keverés közben annyira sűrítjük be, hogy a keverő kanálhoz kezdjen ragadni. De közben ne engedjük felforrni.

A tűzről levéve azonnal keverjük bele a tejszínt, és egy finom szitán át öntsük egy fémtálba. A fémtálat egy nagyobb fémtálba helyezzük, amiben jeges víz van. Néhányszor kavarjuk meg, negyedóra alatt ki fog hűlni. Ezután fagyasztóban hűtsük át teljesen.

Végül pedig fagylaltkészítő gépben fagyasszuk le. A fagylaltkeverés utolsó percében a sült, de már kihűlt diós tésztát is keverjük bele.

Zárt dobozban tároljuk a fagyasztóban.

Megjegyzés:


Kép helye

Dióparfé Kép helye BELGA DIÓPARFÉ

Hozzávalók 4 személyre:
16 dkg cukor
8 dkg tört, darabos dióbél
kevés feles dióbél a díszítéshez
4 tojás sárgája
5 dkg méz
2 dl tej
1/2 rúd vanília
0,2 dl citromlé (1 citrom leve)
3 dl tejszín

Egy serpenyőben olvasszuk meg a fele cukrot, és adjuk hozzá a dióbelet. Mikor karamellizálódott, egy hideg, enyhén beolajozott lapon (márványlapon) egyengessük el. Miután kihűlt, törjük darabosra.

Keverjük el a cukor másik felét a tojássárgákkal. A tejet a mézzel és a vaníliával forraljuk fel. (Utána a vaníliát kivesszük.) Töltsük az elkevert tojássárgát a tejbe, és melegítsük, de ne forraljuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A citromlevet öntsük a tejszínhez, és verjük habbá. Ebbe keverjük bele a diókaramellát.

Mindent öntsünk egy tálba, és egy éjszakára tartsuk a fagyasztóban. Másnap kiborítjuk a tálból, felvágjuk, és egy kevés csokoládékrémmel és feles dióbéllel szervírozzuk.

Még jobb, ha fagyasztás előtt parfé-kelyhekbe töltjük, és azokban fagyasztjuk le.

Kép helye DIÓFAGYLALT
(német recept)

Hozzávalók három adagra:
2 dl tej
8 dkg aprószemű kristálycukor
1,5 dl tejszín
1 tojás sárgája
8 dkg dióbél
3 db feles dióbél

A diófagylalt készítéséhez a szokásosnál finomabb, aprószemű kristálycukor ajánlott, hogy jobban oldódjon. Keverjük el, oldjuk fel a cukrot hideg tejben. A tejszínből verjünk kemény tejszínhabot. A tojássárgáját habarjuk fel, és keverjük a tejszínhabba.

A dióbelet daráljuk meg, keverjük a cukros tejbe, és a tejes-diós keveréket keverjük a tejszínhabhoz. A keveréket 20 percre tegyük a mélyhűtőbe, de ne tovább, hogy állaga ne romoljon.

Kép helye Kivéve még egyszer keverjük át, és töltsük fagylaltkészítő gépbe. Bő félóráig kevertessük a géppel. A feles dióbéllel díszítsük.

Ha a recept szerint járunk el, mintegy 0,8 liternyi fagylaltunk lesz. Ha nem fogyasztjuk el egyszerre, jól zárható edényben mélyhűtőben eltarthatjuk.

DIÓFAGYLALT 2
(orosz recept)

Hozzávalók:
1,5 csésze dióbél
2/3 csésze porcukor
2,5 csésze tejszín
1 evőkanál zselatin
kevés vanília

A zselatint meleg vízben oldjuk fel. A majdnem kihűlt zselatinba öntsük bele a frissen felvert tejszínt.

A dióbelet apróra vágjuk, megpirítjuk, a zselatinos tejszínbe keverjük. A porcukrot és kevés vaníliát is.

Poharakba, csészékbe merjük, és fagyasztóba tesszük. A kész fagylaltot gyümölcsökkel vagy befőttel egészítjük ki.

Kép helye DIÓFAGYLALT TULIPÁNKEHELYBEN
(argentin recept)

Hozzávalók:
3 tojás
25 dkg cukor
25 dkg darált dióbél
2,5 dl tejszín
2,5 dl tej
A tulipánkehelyhez:
3 tojássárgája
10 dkg cukor
10 dkg liszt
8 dkg vaj
Díszítésnek:
10 dkg olvasztott csokoládé
5 dkg vaj

Három tojást 25 dkg cukorral verjünk fehérre, habosra. Keverjük bele a darált dióbelet.

A tejet és a tejszínt öntsük össze, és azt is keverjük a diós krémhez. Legalább 30 percre tegyük a krémet fagyasztóba.

A tulipánformához verjük fel a 3 tojássárgáját 10 dkg cukorral, és keverjük hozzá a lisztet. Rögtön utána az olvasztott vajat is. Egy órára tegyük a hűtőbe, majd onnan kivéve nyújtsuk vékonyra egy sütőlapra. Vágjuk kívánt nagyságú lapokra, és 180 C°-on süssük aranyszínűre.

Amikor megsült, a még meleg lapokból formáljunk a képen látható tulipánkelyhet, és úgy hagyjuk kihűlni.

Amikor a fagylaltot a kelyhekbe töltöttük, olvasztott vajjal kevert olvasztott csokoládéval hintsük meg, és tegyük vissza a fagyasztóba.

Kép helye DIÓKARAMELLÁS FAGYLALT
(francia recept, Sandra Avital receptje)

Hozzávalók:
10 dkg cukor +egy evőkanállal
8 dkg durvára vagdalt dióbél + egy kevés dísznek a fagylaltra
1 dl tejszín
2 tojás
2 evőkanál vegyes virágméz
15 dkg tejszínhab

Először diókaramella-krémet készítünk. Egy vastag aljú lábasban 10 dkg cukrot 3 kanál vízzel felteszünk melegedni. Anélkül, hogy megkevernénk, amikor buborékozni kezd, takarékra állítjuk a lángot, és még néhány percig a tűzön tartjuk. Továbbra se keverjük meg, de egyszer-egyszer megrázhatjuk. Amikor a szirup besűrűsödik és karamell-szőke színűvé válik, levesszük a lábast a tűzről, és egy fakanállal a szirupba keverjük a dióbelet. Hozzáöntjük a tejszínt, és öt percre még visszatesszük a tűzre, takaréklángra. Majd félrehúzzuk a lábast.

A fagylalt elkészítése következik. Egy nagy tálban felverjük a tojások sárgáját a mézzel együtt. Addig dolgozunk rajta, amíg fehéres színű nem lesz a tojáshab. Hozzáadjuk a langyos diós karamellakrémet, és lágyan összekeverjük, ügyelve, hogy a hab ne essen össze.

A tojásfehérjéből is habot verünk, szilárdat. Néhány csepp citromlével is ízesíthetjük. A munka vége felé öntjük hozzá az egy kanál cukrot is. Végül fehéren fénylő habot kell kapnunk.

A krémhez felváltva adagoljuk és keverjük óvatosan a tojáshabot és a tejszínhabot.

A fagylaltot fedeles műanyagtálban fagyasztjuk le, a hűtő fagyasztójában. Legalább 4 órán át fagyasszuk, de közben 2-3 alkalommal keverjük fel, nehogy a dió az aljára üljön le.

És íme, kész a fagylalt!

Kép helye DIÓS FAGYLALT DESSZERT
(amerikai recept)

Hozzávalók 2 személyre:
A meleg diókrémhez:
1 csésze kristálycukor
1/3 csésze víz
1 kávéskanál citromlé
1/2 csésze darabos dióbél
1/2 csésze tejszín
A meleg csokoládékrémhez:
8 dkg darabos sötét csokoládé
2 evőkanál vaj
3/4 csésze tejszín
1/4 csésze kukoricaszirup
1/2 csésze kristálycukor
2 kávéskanál vaníliás cukor
A tejszínhabhoz:
1/2 csésze tejszín
2 evőkanál kristálycukor
1 kávéskanál vaníliás cukor
Az összeállításhoz:
4 gombóc vaníliafagylalt
1 evőkanál apróra vagdalt dióbél
2 db konyakos meggy

Először a meleg diókrémet készíjük el. Egy közepes méretű lábasban összekeverjük a cukrot, a vizet és a citromlevet. Közepes lángon állandó kavarás közben addig melegítjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Ekkor valamivel nagyobbra vesszük a lángot, és addig főzzük, amíg enyhén karamellizálódni nem kezd. Ekkor rögtön hozzáöntjük a dióbelet, és állandó keveréssel tovább főzzük, még egy percig. Illetve addig, amíg a dióbél is barnulni kezd.

A tűzről levéve először a fél csészényi tejszín felét keverjük el a diókrémben, aztán a másik felét.

Visszatesszük a tűzre, közepes lángon melegítjük, forraljuk, közben állandóan keverjük. Addig főzzük, hogy a krém egyenletes legyen. Ekkor félretesszük.

Most a meleg csokoládékrémet készítjük el. Egy közepes méretű lábasban összekeverjük a csokoládédarabokat a vajjal és a tejszínnel. Közepes lángon addig melegítjük állandó keveréssel, amíg a csokoládé fel nem olvad. Ekkor hozzáöntjük a kukoricaszirupot és a cukrot, és további állandó keverés mellett felforraljuk. Amikor forrni kezd, a lángot takarékra állítjuk, és keverés nélkül gyengén forraljuk mintegy negyedóráig, hogy besűrűsödjön.

Amikor a tűzről levesszük, hozzákeverjük a vaníliás cukrot.

A kész csokoládékrémet ha nem azonnal használjuk fel, szervírozás előtt mikrohullámú sütőben vagy vízfürdős edényben fel kell melegíteni.

A tejszínhabot pedig úgy készítjük el, hogy a tejszínt először fél percig alacsony fordulatú mixerben veretjük, majd a fordulatszámot közepesen magasra állítjuk, és hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. Addig veressük, amíg kemény habot nem kapunk. Ekkor nagy csillag nyílású habkinyomó zacskóba merjük át a habot, és felhasználásig fagyasszuk le.

Már csak a desszert összeállítása van hátra. A kehely aljára kevés diókrémet merjünk, töltsünk rá egy gombócnyi vaníliafagylaltot, majd egy bő kanálnyi csokoládékrémet. Ezután megint egy fagylaltgombóc következik, arra pedig egy-egy réteg a kétféle krémből.

A tejszínhabot dekoratívan nyomjuk rá. Szórjuk meg apróra vagdalt dióbéllel, és díszítsük egy szem konyakos meggyel.

Kép helye DIÓS FAGYLALT-SZUFLÉ
(spanyol recept)

Hozzávalók 4 személyre:
8 dkg darált dióbél + néhány darab dióbél díszítésnek
15 dkg cukor
1 evőkanál kukoricaliszt
1/2 csésze tej
2 csésze tejszín
1 evőkanál porított, nem ízesített zselatin
1 evőkanál konyak
2 tojás

A tojások sárgáját egy nyeles lábasban keverjük el a cukorral. Keverjük hozzá a kukoricalisztet és a tejet is. Géppel addig keverjük, amíg teljesen egynemű nem lesz.

Tegyük fel a tűzre, és kézzel folyamatosan kevergessük, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, öntsük hozzá a konyakot és a zselatint. Jól kavarjuk át, majd hagyjuk langyosra hűlni. A darált dióbelet langyos állapotában keverjük bele.

A tojásfehérjéből verjünk habot, és keverjük a krémhez. A felényi tejszínt is.

Béleljünk ki négy szuflé-kelyhet papírral, és öntsük ki a krémmel. Tegyük fagyasztóba, amíg meg nem dermed.

Amikor megdermedt, a papírt óvatosan késsel válasszuk le, a fagylalt-szuflét helyezzük vissza a kehelybe. A második dl tejszínből verjünk habot, és osszuk szét a négy kehelyre. Végül néhány szebb dióbéllel díszítsük.

Kép helye DIÓS FAGYLALT-SZUFLÉ 2
(francia recept, Bernard Bessiere receptje)

Hozzávalók 10 személyre:
15 dkg dióbél
8 tojás
25 dkg cukor
2,5 dl tejszín
1 dl diólikőr

Meleg sütőben gyengén grillezzük meg a dióbelet. Negyedrészét, a szebb részét tegyük félre, a többit törjük durván darabosra.

Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét tegyük félre. A tojásssárgákat vízfürdő fölött melegítsük fel, majd a diólikőrrel és 15 dkg cukorral elkeverve verjük fel olyan keményre, amennyire lehet.

A tejszínt is verjük fel, de ne túl keményre. A tojásfehérjéből a maradék cukorral verjünk habot. Végül a három alkotórészt óvatosan, egy spatulyával keverjük egybe. És öntsük, keverjük bele a darabos dióbelet is.

Merjük szét a szuflét egyedi kelyhekbe, és 18-24 órára tegyük fagyasztóba. A maradék, félretett dióbelet felszolgálás előtt tegyük a szuflé tetejére.

Kép helye GRÁNIT-SÜTEMÉNY
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg vajas tészta
20 db feles dióbél
4 db Golden alma
6 evőkanál cukor
1/2 citrom leve
1 tojás
fahéjpor

A meghámozott, vastagon lereszelt almához keverjünk 16 szem durvára darált dióbelet, és keverjük el a citromlével, kevés fahéjporral és 5 evőkanál cukorral együtt.

Tegyük fagyasztóba, 10 percenként villával keverjük át. Másfél óra múlva gránitos lesz.

Lisztezzünk ki egy deszkát, terítsük rá a tésztát, és 8 db 5 cm-es karikát szaggassunk belőle. Helyezzük tepsibe.

A tojást 1 evőkanál cukorral verjük fel, kenjük a tésztára. Négy tésztalapra dióbelet teszünk, majd mind a nyolcat 15 percig sütjük.

Amikor kivettük, 3 perc után a fagyos tölteléket a sima lapokra töltjük, lefedjük a diós lapokkal. Azonnal szervírozzuk.

Kép helye PROVENCE-I DIÓS SÜTEMÉNY
(francia recept)

Ez a sütemény azért érdemel helyet a fagylaltok sorában, mert mindig fagylalttal, leginkább vanília-fagylalttal együtt fogyasztandó.

Hozzávalók:
2 tojás fehérje
1/2 csésze aprószemcsés kristálycukor
1 kávéskanál vaníliás cukor
1 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál fahéjpor
1/2 csésze liszt
1/2 csésze darabosra vagdalt dióbél
1 csésze darabosra vagdalt idénygyümölcs (eper, kajszi, őszibarack, alma, stb.), de csak egyféle

Melegítsük elő a sütőt 180 C°-osra, és kenjünk ki egy süteménysütő formát.

Egy tálban verjük fel a tojásfehérjét a cukorral, vaníliás cukorral, és keverjük hozzá a sütőport és a fahéjport is. Addig verjük, amíg könnyű, pelyhes nem lesz. Ekkor keverjük hozzá a lisztet. A keverék egyenletes, sima legyen. Csak ezután öntsük bele a darabos dióbelet és a gyümölcsdarabokat.

Töltsük a tésztát a sütőformába, és félórán át süssük.

Amikor felszolgáljuk, a tányérokra a süteményszeletek mellé helyezzünk vaníliafagylaltot vagy jégkrémet.

(Végül csak zárójelben jegyzem meg, hogy ugyanolyan finom fagylalt helyett tejsodóval is.)

Kép helye SZÓJAFAGYLALT DIÓVAL
(spanyol recept)

Hozzávalók:
A fagylalthoz:
75 dkg szója
30 dkg cukor
3 tojás sárgája
1 rúd vanília
1,5 dl tejszín
3 tojás fehérje
még 6 dkg cukor
A dióhoz:
2,5 dl szójatej
6 evőkanál méz
12,5 dkg darált dióbél
6 evőkanál rum

A szójatejet a mézzel, a rummal és a dióbéllel vízfürdős edényben addig főzzük, amíg a szójatejet teljesen el nem fővi. Utána ezt a készítményt hagyjuk lehűlni.

A tojáfehérjét felverjük a 6 dkg cukorral.

Egy másik vízfürdős edényben pedig a fagylalt többi hozzávalóit főzzük, kevergetjük, hogy besűrűsödjön. Amikor sűrű, az edényben a meleg vizet hidegre cseréljük, és a fagylalt anyagába keverjük a tojáshabot, valamint a dióbelet.

A fagylaltkeveréket fedeles műanyag tálba merjük, lezárjuk, és lefagyasztjuk. Mielőtt teljesen átfagyna, többször kivesszük és átkeverjük.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább