Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Palacsinták

Vázlat:
Almás palacsinta diókaramellával
Banános diós palacsinta
Banános diós palacsinta 2
Banános diós palacsinta 3
Diós palacsinta túróval
Gundel palacsinta amerikaiasan
Harosszettel töltött palacsinta
Kéksajtos diós palacsinta
Marokkói diós-csokoládés palacsinta
Sütemény palacsintatésztából

ALMÁS PALACSINTA DIÓKARAMELLÁVAL
(amerikai recept)

Tartalmas villásreggelinek és rendkívüli desszertnek egyaránt alkalmas.

Hozzávalók:
A palacsintához:
2 csésze liszt
2 evőkanál cukor
2 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál sütőszóda
1/4 kávéskanál só
2 nagy tojás
4 evőkanál olvasztott vaj vagy étolaj
2 csésze teljes tej
esetleg víz
A diókaramellás almához:
2-3 db közepes méretű alma
4 evőkanál vaj
1 kávéskanál fahéj
1/4 kávéskanál őrölt szerecsendió
1/8 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 evőkanál kukoricakeményítő
2/3 csésze cukor
1 csésze víz
1/2 csésze darabos dióbél

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport, sütőszódát, sót.

Egy kisebb tálban pedig a tojásokat, az olvasztott vajat és a tejet. Készítsünk a lisztben egy mélyedést, és oda öntsük a kis tál tartalmát. Keverjük össze, hogy a tészta összeálljon, de csak enyhén legyen nedves. Ha ehhez az állaghoz tésztánk túl száraz, kevés vizet adjunk hozzá, de ne nedvesítsük túl.

A tésztából mintegy 1/3 csészényit merjünk egy forró, enyhén beolajozott palacsintasütőbe vagy serpenyőbe. Közepes lángon két percig süssük, hogy a széle megmerevedjen, és a tésztából előtörő buborékok nyitva maradjanak. Ekkor fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük meg.

Hámozzuk meg, magozzuk ki, és vágjuk vékony szeletekre az almákat.

Egy nagy lábasban gyenge lángon olvasszuk meg a vajat. A fűszereket, a kukoricakeményítőt, a cukrot és a dióbelet keverjük hozzá. Azonnal öntsünk hozzá egy csésze vizet, és addig keverjük, amíg a cukor fel nem oldódik.

Keverjük hozzá az almaszeleteket, és közepes tűzön, gyakori keveréssel addig pároljuk, amíg az almaszeletek meg nem puhulnak. Ekkor a szirup már buborékozni kezd.

A diókaramellás almát töltsük a palacsintákra, és forrón tálaljuk.

Megjegyzés: A dió íze kívánja ugyan a cukrot, de akinek így túl édesnek tűnik, az valamivel több vizet adjon a diókaramellás alma készítéséhez.

Kép helye BANÁNOS DIÓS PALACSINTA
(amerikai recept)

Személyenként 3-4 palacsintát számoljunk. Szükségünk van még négy személyre számolva közel fél csésze vagdalt dióbélre és egy érett banán pürévé tört húsára. A palacsintát amerikaiasan készítjük, tehát sütőport is adunk hozzá. Ekkor nagyobb palacsintákat süssünk, sülés közben a palacsinta felhólyagosodik. Nagyobb palacsintasütőt használjunk a szokásosnál, és minden palacsintát 1/4 csészényi palacsintatésztából süssünk ki. A másik eltérés a hazai gyakorlathoz az, hogy a dióbelet és a banán húsát is a palacsintatésztába keverjük. A palacsinták mindkét oldalát süssük meg.

A kisült palacsintákat banánszeletekkel, dióbél-darabokkal és sziruppal is meghinthetjük, ha akarjuk.

Ugyanez a recept következik, de már pontosabban. Szerintem egész jó, ajánlom.

Kép helye BANÁNOS DIÓS PALACSINTA 2
(amerikai recept)

Hozzávalók 4 személyre:
1,5 csésze liszt
2 evőkanál kristálycukor
1 tasak sütőpor
1 közepes nagyságú érett banán húsa, összetörve
1,3 csésze zsírmentes tej
1 tojás
1/2 csésze vagdalt dióbél
méz
kevés étolaj a palacsintasütőbe

Egy közepes méretű tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport, sót. Egy nagyobb tálban pedig géppel verjük fel a tej, tojás, banán keverékét, később keverjük hozzá a dióbelet is. A lisztes keveréket fokozatosan keverjük a nagy tálba, hogy teljesen átnedvesedjen. Néhány kisebb csomó a tésztában nem jelent gondot. Ha túl sűrűnek tűnik, kevés tejjel hígítsuk.

A palacsintasütőbe öntsünk kevés olajat. Közepes lángon melegítsük fel, és merjünk bele a tésztából kb. 1/4 csészényit. Két perc sütés után a teteje is száraz, egyben buborékos lesz. Ekkor fordítsuk meg, és süssük még egy percig, aranyszínűre.

A kisült palacsintát tartsuk melegen, például tegyük azonnal langyos sütőbe. Jó melegen szervírozzuk, mézzel meghintve.

Kép helye BANÁNOS DIÓS PALACSINTA 3
(amerikai recept, Cyndi Holman receptje)

Hozzávalók:
1,5 csésze teljes őrlésű liszt
1,5 kávéskanál sütőpor
csipetnyi só
1/2 kávéskanál fahéjpor
1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió
1/8 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 tojás
1 kávéskanál étolaj
1/2 evőkanál méz
1,5 csésze tej
1/8 kávéskanál vaníliás cukor
2 db nagyon érett banán
1/2 csésze vagdalt dióbél

Egy nagy tálban alaposan keverjük össze az első hat hozzávalót, végül a liszt közepén készítsünk egy mélyedést.

Egy másik tálban alaposan keverjük össze a tojást, az étolajat, a mézet, a tejet és a vaníliás cukrot.

A banánt vágjuk hosszában négy részre, majd keresztben igen vékony szeletekre.

A tojásos keveréket, a banánszeleteket és a darabos dióbelet öntsük a liszt mélyedésébe, és addig keverjük, amíg teljesen egyenletesre nem kevertük. Ha szükséges, még kevés tejet adhatunk hozzá. Folyékony, tölthető állagú palacsintatésztát kell kapnunk.

Beolajozott palacsintasütőben addig süssük, amíg jól át nem sül.

Kép helye DIÓS PALACSINTA TÚRÓVAL
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
8 db palacsinta, a szokásos módon elkészítve, de csak az egyik oldalán megsütve, felhasználásig hűtőben tartva
1,5 csésze friss túró
1/2 csésze sárgabarackbefőtt, apróra vagdalva
1 tojás
csipetnyi fahéj és szerecsendió
2 evőkanál vaj
1 csésze tejszínhab
félcsészényi apróra vágott dióbél

A palacsintatöltelék készítéséhez keverjük össze egy tálban a túrót a sárgabarackkal, a tojással, és ízesítsük fahéjjal, szerecsendióval.

A tölteléket a palacsinták nyers oldalára töltsük, középre, a palacsinták szélét hajtsuk kétoldalról a töltelékre, hosszában is hajtsuk fel, hogy négyszögletes formája legyen.

A palacsintasütőben olvasszuk meg a vajat, és úgy helyezzük bele a palacsintákat, hogy az összehajtásuk alul legyen. mind a nyolcat egyszerre. Mintegy nyolc percig süssük.

A palacsintasütőben melegen tesszük asztalra, megrakjuk tejszínhabbal, megszórjuk dióval, csipetnyi fahéjjal.

Kép helye GUNDEL PALACSINTA AMERIKAIASAN

Hozzávalók 6 személyre:
A palacsintához:
2 nagy tojás
1/2 csésze hideg tej
1/2 csésze hideg szénsavas ásványvíz
1/2 kávéskanál só
1,5 csésze liszt
olvasztott vaj a palacsinták sütéséhez
A töltelékhez:
1/2 csésze rum
1/2 csésze aranyszínű mazsola
1/2 csésze tejszín
1/2 csésze cukor
1,25 csésze feles dióbél, durvára vagdalva
2 evőkanál vagdalt cukrozott narancshéj
1/4 kávéskanál fahéjpor
1 evőkanál kakaópor
csipetnyi só
A csokoládékrémhez:
1/4 csésze kakaópor
1/3 csésze cukor
2 kávéskanál liszt
csipetnyi só
1 csésze tej
8 dkg félédes csokoládé, lereszelve
1/2 csésze tejszín

A palacsinta elkészítése: A tojásokat a tejjel és az ásványvízzel verjük fel, közben meg is sózzuk. Miközben verjük, fokozatosan beleszórjuk a lisztet, és simává keverjük, akár 20 percig is. Ha túl sűrű, még önthetünk bele ásványvizet.

Melegítsünk meg egy 15-20 cm átmérőjű palacsintasütőt, és kenjük ki olvasztott vajjal. Annyi palacsintatésztát öntsünk a sütőbe, hogy körbefolyva mindenhol legyen tészta az alján, vagyis kb. 3 evőkanálnyit. Egyik kezünkkel emeljük fel a tűzről a palacsintasütőt, és forgassuk körbe, amíg a másik kezünkkel belemerjük a híg palacsintatésztát. addig süssük, amíg az alja aranyszínt nem kap, 1-2 percig. Nehogy túlsüssük! Amikor alul megsült, falapáttal fordítsuk meg, hogy a másik oldala is megsüljön, de annak már fél perc elég.

Óvatosan süssük a palacsintákat. Ha túl sötétre sülnek, csökkentsük a lángot. Ha nem sülnek át, kevesebb tésztát tegyünk be egyszerre. a kisült palacsintákat egy lapostányéron rétegezzük egymásra. Ha mind kisült, egy fóliával letakarva a hűtőben akár három napig is eltarthatjuk, további felhasználásig, amikor megtöltjük. Ha minden palacsinta közé zsírpapírt teszünk, le is fagyaszthatjuk.

A töltelék elkészítése: A mazsolát áztassuk meleg rumba, amíg összekészítjük a többi hozzávalót.

Egy kisebb lábasban forraljuk fel a tejszínt, benne a cukrot, miközben állandóan kavargatjuk. Amikor a cukor feloldódott, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a dióbelet, a cukrozott narancshéjat, fahéjat, kakaóport, sót. Tegyük vissza forrni, kavargassuk, amíg be nem sűrűsödik, kb. 3 percig. Ekkor belekeverjük a mazsolát és a rumot, és kihűtjük.

A töltelék is elkészíthető 1-2 nappal előbb, hűtőben eláll.

A csokoládékrémhez egy közepes méretű lábasban összekeverjük a kakaóport, cukrot, lisztet, sót. Erősen keverjük, amikor a tejet hozzáöntjük, hogy sima krémet kapjunk. Forraljuk fel a krémet, és fél percig hagyjuk forrni. Ez azért kell, hogy a liszt nyers íze ne érződjön. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a csokoládéreszeléket. Egyenletesre keverjük. Lefedjük, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ha úgy találjuk, hogy a felszíne bőrösödni kezd, néha keverjünk rajta egyet.

A tejszínt csak közveltenül felszolgálás előtt verjük fel, de akkor kemény habot verünk belőle. A tejszínhabnak mintegy negyedét a csokoládékrémbe keverjük. Ettől könnyebb lesz a krém, utána a többit is belekeverhetjük.

Az összeállítás: A hűtőből kivett tölteléket felmelegítjük. Két evőkanálnyit töltünk egy palacsintára, a palacsintát félbehajtjuk, majd ismét félbe, hogy negyed kör alakú legyen. Ugyanígy a többi palacsintára is. Ezt a műveletet is elvégezhetjük korábban, aznap szobahőmérsékleten is eláll a palacsinta.

Egy nagyobb palacsintasütőben melegítsünk 2 evőkanál vajat annyira, hogy habos legyen. A megtöltött palacsintákat, annyit, hogy ne szoruljanak össze, helyezzük bele, és mindkét oldalukat süssük barnábbra. Ezalatt jól átmelegszenek. Egy perc alatt megvan egy oldal. Ha kell, pótoljuk közben a vajat.

A palacsintákból hármat helyezzünk egy tányérra, öntsük meg csokoládékrémmel, és helyezzünk a tányérra a palacsinták mellé is krémet. Azonnal szervírozzuk.

Kép helye HAROSSZETTEL TÖLTÖTT PALACSINTA
(izraeli recept)

Hozzávalók 6 palacsintába:
1 nagyobb, vagy 2 kisebb édes alma
12 datolya
a datolyával megegyező súlyú mazsola
10 dkg dióbél
1 narancs leve
1 rúd fahéj

A palacsinta elkészítésével nem kell foglalkoznunk, azt a hagyományos módon mindenki el tudja készíteni. Itt csak a töltelékről beszélünk, a harosszetről, a zsidók hagyományos húsvéti csemegéjéről. Jelképi, hagyományos értelme van ennek a csemegének, még a színe is az egyiptomi fogságot idézi.

Előző éjjel a mazsolát narancslében áztatjuk. Ha muskotályos borban áztatnánk, kevésbé lenne hagyományos, kevésbé lenne zsidó. De az íze gazdagabb lenne.

Az almát kimagvazzuk, darabokra vágjuk. A narancslével, mazsolával, a (kimagvazott) datolyával együtt egy nyeles lábasba tesszük. Beletesszük a darabosra vágott dióbelet is, valamint a fahéjat. Nagyon lassan melegítve pároljuk, addig, amíg almalekvárrá nem fő. Olyan állagúra, mint a habarcs.

Ezzel a harosszet gyakorlatilag készen van, csak langyosra kell hűteni. Személyenként két palacsintát töltünk meg a harosszettel, a maradékot pedig a képen látható módon a két palacsinta közé helyezzük a tányérra. Ennek is hagyományos, salamoni jelentése van, de ebbe ne bonyolódjunk bele.

Kép helye KÉKSAJTOS DIÓS PALACSINTA
(francia előétel)

Hozzávalók 2 személyre:
4 db vastag, sós palacsinta
kevés tojásfehérje
étolaj
2 érett, édes körte
5 dkg kéksajt
dióbél ízlés szerint

Hámozzuk meg, magvazzuk ki a körtéket, utána a körték húsát vágjuk vékony szeletekre.

A kéksajtot vágjuk vékony szeletekre. A dióbelet nagyobb darabokra törjük.

Minden palacsinta közepébe rakjunk egy kis kupac körtét, sajtot, dióbelet. Hajtsuk össze, és ha akarjuk, a széleit tojásfehérjével összeragaszthatjuk.

Tegyük a palacsintákat félcenti étolajba egy serpenyőbe, és süssük aranyszínűre mindkét oldalukat. Sütés után papírtörlőn itassuk le az olajat.

Melegen szervírozzuk, kevés zöldsalátával.

Kép helye MAROKKÓI DIÓS-CSOKOLÁDÉS PALACSINTA (Ilham receptje)

Hozzávalók 6 személyre:
20 dkg sötét főzőcsokoládé
4 evőkanál tejszín
4 dkg cukor
25 dió bele
15 dkg liszt
2 dkg langyos, olvasztott vaj
2 tojás
3 dl tej

Egy csipet sót keverjünk a lisztbe. A tál közepén mélyedést formázunk, ebbe kerül a két tojás és az olvasztott vaj, majd a tejet apránként öntjük hozzá, közben jól elkeverve. Fedjük le, és pihentessük egy órát.

Ezután 6 palacsintát süssünk belőle.

Egy vízfürdő feletti tálban olvasszuk meg a darabos csokoládét, majd keverjük bele a cukrot, két evőkanál vizet és a tejszínt. Amikor a csokoládékrém még meleg, töltsük ki a palacsintákra, és a darabos dióbelet szórjuk rá.

Göngyöljük fel a palacsintákat, és szervírozhatjuk.

Kép helye SÜTEMÉNY PALACSINTATÉSZTÁBÓL
(amerikai recept, Marcy Jimenez receptje)

Hozzávalók 10 darabhoz:
1 csésze liszt
2 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál sütőszóda
1 kávéskanál cukor
1/2 kávéskanál só
3/4 csésze író
1/2 csésze tej
1 nagy tojás
2 evőkanál olvasztott, majd lehűtött vaj
1 keményhúsú alma meghámozva, apróra vágva
1/2 csésze dióbél
1/4 kávéskanál fahéjpor

Az első öt, száraz hozzávalót keverjük össze egy nagy tálban. Egy másik tálban pedig az írót, tejet, tojást, vajat. A két tál tartalmát keverjük egybe. Géppel keverjük, hogy egyenletes legyen.

Végül az almadarabokat, a diót és a fűszert is keverjük bele, de ezt már nem kell géppel, csak finoman. Tegyük félre a tésztát 10 percre, pihenni.

Forró, olajozott serpenyőbe merjünk 3-4 evőkanálnyi tésztát, és addig süssük, amíg a széle barnulni nem kezd. Ekkor fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük 2 percig.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább