Előző-------------------------------- Tartalomhoz----------------------------------- Következő

DIÓMOTÍVUM AZ IPARMŰVÉSZETBEN

Iparművészetnek azt nevezzük, ha használati tárgyaink szépek. Természetesek és diómotívumúak.

Vázlat:
Iparművészet diófélékből
Diómotívum

Iparművészet diófélékből

Az ékszerművészet az igazi művészet. Mert alapanyagként a diót használja.

Feketedióhéjból készült kézelőgombot hordott Eisenhower amerikai elnök.

Arról nincs hír, hogy ingét, kabátját mivel fogta össze, pedig érdekes lenne. Amerikában készítik a dió-gombokat is, egy elnöknek elvileg nem okozhatott gondot a beszerzésük.

Kép helye

Félkész diógombok:

Kép helye

A feketedió-öv is összefogja a ruhát.

Kép helye

Fülbevaló feketedió-szeletből:

Kép helye

És ugyanaz, nyakláncként:

Kép helye

Mandzsúriai dióból:

Kép helye

Kínai nyaklánc és karkötő hebei dióból:

Kép helye

Nyaklánc-függő féldióból, bronzlánccal:

Kép helye

Ékszer dióhéjból: Teknősbéka-nyaklánc. Maga a béka cédrusfából készült, de a páncélja valódi dióhéj.

Kép helye

Christina Witz - nem vicc! - olyan dió-nyakláncokat készít, amelyeket nem kötelező nyakban hordani, felakasztva lakásdísznek is jók. Az elsőn emberi haj a virágok alapanyaga, a másodikon pedig lószőr. Áruk kb. 15.000 Ft/db, az előállítási költségük pedig szinte nulla, látjuk, felkerekítve egy eurócent.

Kép helye

A következő fülön- és nyakbanfüggőknek két közös jellemzőjük van. Hikoridióból készültek, másrészt a megmunkálás nagyobb részét, a művészi faragást mókusok végezték. Így igazán természetesek. A drágakövek is valódiak.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

A dióhéj művészi faragásának tanulmányozásakor már láttuk, hogy kínai művészek milyen sok Buddha-fejet tudnak egy dióra faragni. De művészetük akkor ér valamit, ha a faragott dió praktikus is egyben. Ezért két felét szétnyitva szelencét is készítenek a művészi Buddha-faragványokból. Az elsőben nem tudom, mit tartanak, de a másik bizonyítottan tubákos. Igaz, azt nem Buddha, hanem sárkány díszíti.

Kép helye Kép helye

Valaha az emberek összes használati és dísztárgya természetes anyagokból készült. Az alapanyag is, a díszítő motívum is a természet ajándéka volt. A legjobb iparművészek jelenleg is a természetességre törekszenek.

Tisztelt iparművész Kollégám, szerintem Ön is van olyan iparművész, mint Pierre Lussier.

Akkor hát miért nem készít Ön is hasonló diófatálat, mint ő? Ugyanúgy megkapná érte a 280 dollárt, mintha nem csak egy egyszerű diófa-darabot árulna, diófa-tál címen.

Kép helye

Még annyit se kell vele dolgozni, mint Susan Robertsnek a következő munkáival. Feketedióhéj-szeletekkel díszített, hosszúszálú fenyőtűből készült kosárkák, tálkák.

Kép helye

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Fél feketedió-héjakkal díszített tálka, Judy M. Mallow munkája. A tálka alja feketedió.

Kép helye

Georgiana Barton következik.

Kép helye

Egy ilyen tálkához nem kell más, csak hosszú fenyőtű (ingyen van), egy szelet feketedió (szinte ingyen van), ügyes női kézimunka (ez képviseli benne az értéket), leheletnyi ragasztó (nem pénzkérdés), csekélyke viasz, kifényezni (ingyen is lehet szerezni). És eladható hétezerért. Az ár magyar forintban értendő, és nem tartalmazza az áfát.

Kép helye

Tisztelt munkanélküli Kolléganőm, hát nem megéri? A kézműves-piacon elkapkodják.

Azt mondja tisztelt Kolléganőm, hogy nem munkanélküli? Nem baj. Bármikor az lehet. De addig is készítsen dió-alapanyagból iparművészeti remekeket, és mihelyt kézhez kapja a felmondólevelét, már indulhat is a kézműves-piacra. Meglátja, jobban jár.

Vegyen példát a kínaiakról. Dolgoznak, ha kell, ha nem.

Kínai váza, száraz virágoknak. A váza teljes egészében dióhéj-szeletekből készült. Információs forrásom szerint kínai dió héjából, de információs forrásom nem diószakértő, annyira se, mint tisztelt szakértő Kollégám, vagy én. Ön is, én is ránézésre látjuk, hogy japán dió héja.

Kép helye Kép helye Kép helye

Ugyancsak dióhéj-szeletek adják a következő kínai népi iparművészeti tárgyak díszét is. Ha az előbb kételkedtem is, most már jobban hajlom annak elfogadására, hogy az alapanyag kínai. Annál is inkább, mert a technika jellemzően az. De fenntartom, hogy nem kínai dió, hanem Kínában termett japán dió. (A dióhéjon kívül papírból és lakkból áll a váza, a lámpa, a doboz.)

Kép helye Kép helye Kép helye

És minél jobban tanulmányozom a kínai dió-iparművészetet, annál többet tudok róla. Ma már azt is tudom, hogy ilyen dióhéj-tárgyakat a délkínai Jünnan tartományban is készítenek, nemcsak Északkelet-Kínában. A következő kép is ilyen dobozkákat mutat, és bár nem látszik rajtuk, a rendeltetésük is egyértelmű. A legnépszerűbb kínai szellemi játék, a go fehér és fekete korongjainak tárolására szolgálnak.

Kép helye

Egy gömbölyű váza:

Kép helye

Ezek apróságok voltak. De tudjuk, Kína mindenben a legnagyobb. Még a kínai dióhéj-vázák készítésében is. A rekordot most hitelesítik:

Kép helye

Nemcsak a legnagyobb, a legszebb is Kínában van. A legszebb, sárkányos dióhéj-műalkotás.

Kép helye

Nemcsak a legszebb, a legveszélyesebb is, a tigrincses.

Kép helye

Ma már jönnek hírek a Jünnanban kiépült dióhéj-kézműiparról. Komoly iparról van szó.

Kép helye

És kereskedelemről.

Kép helye

És művészetről.

Kép helye

Ha alapanyagként a kínai dió héját el is vetettük, a mandzsúriai dió már számításba jöhet, mert abból is készítenek természetes ékszereket.

Kép helye

Vagy akár képkeretet.

Kép helye

Mégis világszerte leginkább a feketedió héját vágják fel erre a célra. Pedig nem olcsó. Egy százas darabja, ha az interneten rendeljük. De ékszernek megéri.

Kép helye

A dióhéj szeletelésének munkája a következő képeken látható.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Persze, van az úgy, nyilván, hogy úri kényelmünket nem akarjuk feladni, és drága időnket feketedióhéj-szeletelésre pazarolni. Egyszerűbb, ha megvesszük az iparművészeti alapanyagot. Sorrendben 9 $, 7,5 $ és 3 $ az ára 10 dkg feketedió-szeletnek. Plusz szállítás Amerikából.

Kép helye Kép helye Kép helye

Jobb ötletem van. Hazai feketedió fák összegyűjtött termését szeleteljük fel magunk, és kínáljuk a fenti árak feléért. Elég nekünk kilónként 9000 Ft az első osztályú szeletekért. A vevő is jobban jár és mi is.

Kép helye

A felszeletelt feketedió-héjból ha karácsonyfadíszt akarunk készíteni, ki kell fúrnunk. Így:

Kép helye

Ha kínai mintára váza, tál, stb. a munka célja, akkor a szeleteket ragasztanunk kell. Így:

Kép helye

Nem fog a ragasztó? Drótozzuk! A végeredmény nemcsak tál, kosárka is lehet.

Kép helye Kép helye

Xénia Szolodova mandzsúriai dió héjából készít ilyen tálakat, 650 rúbelért darabját.

Kép helye

A következő díszeket John Lucas készítette, de akár mi is tudnánk hasonlót.

Hogyne tudnánk! Az amerikai feketedió héjának szelete a hazai népi kultúrában is megtalálta a maga piaci szeletét (hogy képletes legyek). Tessék csak megnézni - bármikor - a hortobágyi hidi vásárt! Autentikus, hazai népművészetként kínálják a Hortobágyon soha nem látott feketedió-ékszereket.

Kép helye

Tisztelt piacozó Kollégám, van egy ötletem. Vásárolja fel a hortobágyi hidi vásáron a feketedió-szeleteket, és akasszon rájuk kulcskarikát, és többszörös áron adhatja tovább, bármelyik piacon. No, ugye, érdemes volt idáig elolvasni a dióskönyvet?

Kép helye Kép helye

Nem is kell tovább olvasnia. Már megérte! Drága a feketedióhéj-szelet Magyarországon? Rendeljen Amerikából, nagy tételben. És kiegészítésként megfásodott hikoridió-burkot is. Nézze csak, milyen egyedi apró játékocskák készíthetők belőle! Csak fantázia kell hozzá.

Kép helye

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább