Előző-------------------------------- Tartalomhoz----------------------------------- Következő

A DIÓ ÜNNEPE

Vázlat:
Franciaország, Vinay
Franciaország, Saint-Jean
Franciaország, Thégra, Saillac
Spanyolország, Pedroso
Törökország, Kirşehir
Belgium, Bastogne
Luxemburg, Vianden
Olaszország, Noceto
Olaszország, Scisciano
Olaszország, Motta di Camastra
Svájc, Sévery
Svájc, Hörhausen
Az Új Dió ünnepe Oroszországban
Németország: A diófa az év fája 2008-ban
Kína, Yangbi
Mexikó, Amecameca
Argentina, Londres
Irán
A fák napja
Idősek Világnapja
Feketedió Fesztivál
Hazai fesztiválok
Milota
Lengyeltóti
Felsőpulya
A diófa éve

Kép helye

A diót a világon mindenhol megünneplik. Dióünnepeket, fesztiválokat világszerte sokat tartanak. Egy réges-régi dióbemutató fényképe:

Kép helye

A mai diófesztiválok többsége a hagyományos őszi dióvásárok továbbélése. Egy valamikori dióvásár Franciaországban, Sarlat la Caneda községben:

Kép helye

Franciaország, Vinay

Kép helye Vinay Grenoble-tól nyugatra, a Grenoble-i diótermesztő körzet közepén fekszik. Évente megrendezett diófesztiváljai nagy idegenforgalmi események is. A fesztivált "mondée"-nak nevezik. A francia nyelvben ilyen szó hivatalosan nem létezik. Helyi nyelvjárásban alkalmazták a dióválogatásra ezt a szót, ma pedig már ez adja a Grenoble-i fesztiválok védjegyét. Ez nagy szó, mert amit a Francia Akadémia nem ismer el francia szónak, az nincs is!

"La fete de la Noix"

Kép helye A Grenoble-i dió 1938. június 17-én kapott "nemeslevelet", azóta tartják számon a körzetben termett diót “Appellation d’Origine Contrôlée” (AOC) néven eredetmegjelölt dióként. Három megye, Drôme, Isere és Savoie diói tartoznak ebbe a körbe.

Vinay a Grenoble-i dió fővárosa.

A diófesztivál a hagyományos dióvásárból nőtte ki magát, hagyományosan december 1-jére időzítik.

Kép helye A körzetben hagyományos őszvégi, téli elfoglaltságot jelentett a diótörés, ami egyben falusi társadalmi eseményt is jelentett. Ilyenkor a szomszédok, az ismerősök, főként a fiatalok közösen segítettek a diósgazdáknak a diótörésben. Ez jó alkalom volt a fiatalok találkozására, ismerkedésre, flörtölésre, és minden este munka utáni mulatozásra.

A hagyományt nemcsak fenntartották, hanem mára a termelők, a kereskedők, a vendéglősök, az érdeklődő látogatók nagy fesztiváljává fejlesztették.

A nyílt színen mutatják be a hagyományos munkákat, és kiállításra kerülnek a legkülönbözőbb diós termékek: diós lekvárok, saláták, diós ételek és sütemények. És a dióbor.

És mindenben verseny folyik. A diótörés bemutatásában, a sütemények kóstoltatásában, a diós italok minőségében. Van dalverseny, táncverseny, és minden versenyszámban bajnokot avatnak.

Kép helye
expo 2 Kép helye
expo 3 Kép helye
expo 4 Kép helye

Franciaország, Saint-Jean

Ugyancsak a Grenoble-i diótermő vidéken található Saint-Jean en Royans község, ahol szintén rendeznek diófesztiválokat, minden év november második felében. A fesztivál egy hétig szokott zajlani.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

A látogatók ismeretlen dióbor-receptekkel ismerkedhetnek meg, valamint a legfinomabb, frissen sajtolt dióolajokkal. Az étkezések előtt dióbél az előétel, a vendéglőkben diós ételeket készítenek. Ez a program koradélutánig. Délután pedig kezdődnek a versenyek. Animációk, rajzversenyek, fotók szépségversenye, a diós sütemények versenye.

A fesztiválon a dió minden állapota látható. Szakemberek tartanak tájékoztató előadásokat a dióról. És a népi táncok teszik teljessé a hangulatot.

Képek a Saint-Jean-i diófesztiválról:

Kép helye Kép helye

Franciaország, Thégra, Saillac, stb.

A délnyugat-francia diótermő táj három megyéjében gyakoriak a diófesztiválok. Évente 4-5-öt tartanak, váltogatják, hogy mikor hol. Jelen beszámolónk a Thégra-i és a Saillac-i fesztiválokon alapul.

Diókóstolók, kiállítások, diós konyhák bemutatója zajlik minden ősszel Dordogne vidékén. A látogatók bejárhatják a dióskerteket, részt vehetnek esti diótöréseken, és dióval kapcsolatos elbeszéléseket, történeteket hallgathanak meg a rendezvényeken.

Ilyenkor vásári forgatag zajlik, a rendezvényeket nagy média-érdeklődés kíséri. Nagy sikernek számít a diós sütemények versenyében díjat nyerni, a versenyben híres szakácsok is részt vesznek.

Kép helye Kép helye Kép helye

Diófesztivál Tullinsban:

Kép helye

Spanyolország, Pedroso

Kép helyeKép helye A különböző dióvásárok közül a spanyol La Rioja tartomány Pedroso falva őrizte meg leginkább a dióvásár-jelleget. Bár a faluban nem sok diót termelnek, az egész faluban nem lehet több 30-40 hektárnál, ami érthető is, hiszen a falu neve "köves"-et jelent, szóval, bár nem sokat termelnek, a dióvásárt mégis minden évben megtartják. A fesztivál látogatói egy-egy dióvásár alkalmával mintegy 6 tonna diót vesznek meg. A sorozatos fesztiválszervezés eredményeként mára már 15-20 tonna héjas dió is elkel egy vásárban. 27 diótermesztő kínálja áruját, ahogy a kép mutatja, nevükkel ellátott címkével.

Kép helye

A hagyományokat folytatva az elmúlt években kétszerezték meg a faluban a diófák számát, ha arra járunk, sok szép fiatal diófát láthatunk. A baloldali képen pedig diós kalácsot a Pedroso-i diófesztiválról. A pedrosói dió így néz ki:

Kép helye

Közben, amíg nem jártunk arrafelé, már a tizennegyedik fesztivált is megtartották. Nélkülünk.

Kép helye

És azt írja a La Nueva Espana című újság, - ugyan ki nem olvasta, - hogy mostantól már Villaviciosa faluban is fognak diófesztiválokat rendezni. Kíváncsian várjuk.

Törökország, Kirşehir

Kirşehirben már 11 alkalommal rendezték meg a Kaman dió fesztiválját. A Kaman a helyi diófajta, nevét a szomszédos városról kapta, és hosszúkás termése van.

A fesztiválon nemcsak a dióról van szó, hanem kulturális rendezvény és különféle erősségi és extrém sportok is bemutatásra kerülnek (küzdősportok, ejtőernyős ugrás, csapattorna, lovasbemutatók, stb.).

A fesztivál megnyitója és a dióbemutató:

Kép helye Kép helye

És mi a fesztivál kézzelfogható anyagi haszna? Kaman város határában meglátjuk, a következő táblán. Magyarul: A Deniz (Tenger) Kft Kaman 1 és 5 fajtájú diófaoltványokat kínál.

Kép helye

Belgium, Bastogne

Kép helye Belgiumban Bastogne megyében rendeznek évről évre dióvásárokat. A Bastogne-i dióvásár több mint 150 éves múltra tekinthet vissza. Korábban marha- és juhvásárokkal együtt tartották. Mivel ekkorra a vidék szinte minden gazdálkodó parasztcsaládja összegyűlt, jó alkalommá vált a fiatalok ismerkedésére, párválasztására. Szokásba jött, hogy a fiatalemberek a nekik tetsző hajadonokat gyümölccsel kínálták. Mivel a vásár decemberben zajlott, más gyümölcs nem akadt, mint dió. Így a vásár dióvásár és leányvásár jelleget kapott.

Valamikor ezek a vásárok tényleges dióvásárok is voltak, de mostanra átalakultak kirakodóvásárrá, használtautópiaccá, kutyaversennyé. Azért szép tőlük, hogy legalább a dió nevét megőrizték. És ilyenkor fogadják a Mikulást is. Talán neki van egy kevés diója.

Kép helyeKép helye

Az egyik standon tényleg látni diót. Hát, nem olcsó.

Kép helye

Jé, van még egy diós stand. Elég ritkán látni ilyent a belga diófesztiválokon.

Kép helye

Luxemburg, Vianden

Az Ardennek luxemburgi hegyei között egy festői dombon található Vianden várkastélya, alatta a várossal, ahol hivatalos statisztika szerint 1902-ben 2551 diófa állott, a város faállományának 19 %-a. Valóban, Luxemburgban Vianden a dió fővárosa. A várkastély, diófák keretében:

Kép helye

Érdemes meglátogatni Viandent minden év októberének második vasárnapján. Hagyományosan ekkor tartják a Diópiacot. A hagyományt 1934-ben teremtették, és a háború után már 1946-ban újból megtartották a rendezvényt, ami azóta is nagy tömegeket vonz a városba. Népi zenekarok teremtik meg a Dióparádé hangulatát.

Kép helye

A vásáron literszámra mérik a vevőknek a héjas diót.

Kép helye Kép helye Kép helye

Ilyenkor a dió nemcsak süteményekben, édességekben kapható, hanem pizzában, likőrben is. A viandeni mészáros diós kolbászt, dióval töltött húsos tésztát és egy sor egyéb készítményt kínál.

A világ változhat, de a viandeni Diópiac, Dióparádé állandó.

Héjas dió és diólikőr kínálat a 2006. októberi Diópiacon:

Kép helyeKép helye

Dióolaj-kínálat a viandeni Diópiacon:

Kép helye

Tényleg ajánlom a fesztivál meglátogatását. Tisztelt hazai Kollégámnak nyelvi akadályai se lesznek, bár a luxemburgiak maguk között egy érthetetlen német nyelvjárást beszélnek, de mindegyikük tudja a hivatalos németet, a franciát és az angolt is. Ha tisztelt magyar Kollégám mégis magyarul beszélne, olyannal is fog találkozni, aki magyarul szól vissza.

Olaszország, Noceto

Olaszországban stílszerűen Noceto (Dióliget) városában (Mantova és Modena közelében) tartják évente a dióünnepet. De ők kitaláltak valamit.

Nemcsak ünnepelnek, versenyeznek is a dió témakörében. Ezért az évenkénti fesztivál neve hivatalosan is Diólikőr és Diótorta Verseny.

Legutóbb is több mint ötven kiváló diós készítmény állt versenybe. Az első három díjat mind pármaiak vitték el. A versenynek francia és moldovai résztvevői is voltak.

Képek a 2004-es, immár 21. versenyről:

Kép helye Kép helye Kép helye

Olaszország, Scisciano

Ebben a Nápoly-közeli faluban 2009. október 9-11. között indították meg a dió megünneplésének hagyományát, Sagra della Noce néven.

Kép helye

A helység bemutatásán, kulturális rendezvényeken és vásáron túl valóban a dióról, erről a campaniai tájhoz annyira kötődő őszi gyümölcsről szólt a népünnepély. Arról, hogy nemcsak édes süteményekben, hanem a legkülönbözőbb ételféleségekben is milyen jól felhasználható. A gasztronómiai programok erről szóltak. A rendezvényen a dió gyógyhatásával is foglalkoztak.

Sciscianói dió:

Kép helye

Olaszország, Motta di Camastra

Tessék elképzelni, még Szicíliában is van dióünnep. Már a hetedik, és senki se szólt róla.

Kép helye

Az Etna tövében tartják az ünnepet, helyi diófajták örömére. És a résztvevőkére.

Svájc, Sévery

Svájcban az október növénye a dió. Hagyományosan, elfogadottan.

Svájcban Vaud kantonban Sévery községben a helyi olajütő területén tartják évente a Diótörő Fesztivált. A résztvevők magas fatuskókon törik a diót, utána az egyszerű majorsági épületek mellett a szabadban felállított kecskelábú asztaloknál fogyasztják el a diós ebédet, végül ha kedvük van, a legkülönbözőbb dióolaj-, diólikőr-készítményekből vásárolhatnak.

A diótörő fesztivál plakátja és képek a 2003-as diótörő fesztiválról:

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Svájc, Hörhausen

Hörhausenben a Gubler diófaiskola rendezi meg évente a diónapot, ami rendre nagylétszámú érdeklődőt vonz, legyen akármilyen rossz is az idő. Nem csoda, a program tartalmas, változatos. Képek a 2010-es diónapról:

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Az Új Dió ünnepe Oroszországban

Régi hagyomány orosz földön az Új Dió ünnepe. Augusztus 29-én, egy pravoszláv egyházi ünnep napján hagyományosan megrázták a diófákat, és a lehulló termést mint a termés javát, elejét, a kolostoroknak ajánlották fel.

Szokás volt ugyanekkor a nemrég befejeződött aratásból búzát, kenyeret is felajánlani. Így a dió és a búza ünnepe összekapcsolódott.

Németország

Berlinben az arra illetékes kuratórium egyhangúan a diófát választotta a 2008-as év fájának.

A délnémet diótermelők a kései fagyok elmúltával, április 25-én, Márk napján ünnepet szoktak tartani. Ez a „Diózabáló nap”, meg lehet enni az előző évi termés maradékát, mert már biztos, hogy meglesz az idei termés.

Kína, Yangbi

A yünnani Yangbi város méltán nyerte el Kínában az Állami Tanácstól (akármi is legyen ez a szervezet) a "Dió fővárosa" címet. A városból 240.000 tonna (!) diót adnak el évente.

Kép helye Kép helye

Diófesztiváljukat minden évben szeptember egész hónapjában tartják.

Kép helye

A helyi népesség legalább négy különböző etnikumra oszlik, és legalább három (mohamedán, buddhista, sintóista) vallást követ, amelyek szépen keverednek is. Egy biztos, a diófát istenként tisztelik, a képen éppen a diófa-istennek pontifikálnak valamit.

Kép helye

És imádkoznak a bőséges diótermésért.

Kép helye

További képek a diófesztiválról:

Kép helye Kép helye Kép helye

Barátságos, szimpatikus népek. A fesztivál egy hónapig tart.

Kép helye

A fesztivál programjához kapcsolódóan módunk van 300-400 éves diófák felkeresésére a közelben. Ezt a fát helyben a diófák királyának nevezik, 400 évnél idősebb, koronája 667 négyzetméter területet fed be.

Kép helye

Mexikó, Amecameca

Az amecamecai diófesztivál minden év augusztusában kerül megrendezésre. A mexikói diósgazdák nagy ünnepe, amely a város nagyobb környékéről vonz résztvevőket. Eredetileg dióvásár volt, ami művészeti és kulturális fesztivállá fejlődött. A dió jelenti a fesztivál központi témáját. A látogatók jellegzetes, dió alapanyagból készült ételeket, édességeket és likőröket kóstolhatnak.

Kép helye

Egy kép az 1998-as diófesztiválról:

Kép helye

Argentina, Londres

Van Argentina Catamarca tartományában egy kis falu, 1800-an ha lakják, ami szerényen Londonról nevezte el magát. Úgy hívják, hogy Londres.

És ugyancsak szerényen azt állítják, hogy náluk van a dió bölcsője. Még a falu határában állított emlékművük is erről szól.

Kép helye

Mindez együtt jó alkalmat kínál nekik, hogy évente diófesztiválokat tartsanak. A fesztivál transzparense a főutcán:

Kép helye

Hát, nem nagyon hallani felőlük.

Irán

Erről az iráni diófesztiválról csak annyit tudok, hogy valahol a sivatag szélében tartották, és maga a kormányzó nyitotta meg, augusztus 28-án.

Kép helye

A fák napja

Október 30-a a fák napja. Mit lehet ilyenkor tenni? Diófát kell ültetni.

Diófa ültetés egy német iskolában:

Kép helye Kép helye Kép helye

Venezuelában, Caracasban 2001-ben június 5-én kezdődtek a diófaültetések. Azóta is tartó programot fogadtak el, "Egy tér - egy diófa" címmel, és helyi diófajokból valóban azóta is rendszeres az utca- és térfásító telepítés.

Idősek Világnapja

Zalaegerszeg

Kép helye 1992-ben nyilvánította az ENSZ az idei évet az Idősek Nemzetközi Évének. Ezen apropóból egy programajánlatot is kiadott, melyben javasolta minden településnek, hogy október 1-jén, az idősek világnapján a generációs összefogás jelképeként ültessenek egy-egy diófát.

Zalaegerszegen az Időskorúak Gondozási Központja vállalta magára a kezdeményezést, és színes műsor kíséretében megszervezte október 1-jére a diófa elültetését a Béke ligetben.

A diófa, annak az idős embernek a jelképe, aki egész életén át szorgalmasan dolgozott, tette feladatát a családjáért, munkatársaiért és másokért, cserébe pedig nem kért ellenszolgáltatást.

A termékenység jelképének elültetésénél több generáció is segédkezett. Részt vettek az ünnepségen óvodások, iskolások, szülők és nagyszülők, sőt még a hamarosan 100. születésnapját ünneplő Buzás Lajos bácsi is ellátogatott a ligetbe.

A diófaültetést követően kulturális műsor szórakoztatta az egybegyűlteket. Elsőként a Teleki Blanka Leánykollégium növendékei léptek a színpadra, majd a Mikes utcai óvodások adták elő műsorszámukat, utánuk pedig az Ady-iskola kiskórusa énekelt.

Feketedió Fesztivál

Nyugat-Virginiában, Spencerben 1955. óta évente megtartják a Feketedió Fesztivált, amelyen ezrével vesznek részt, szerte az Egyesült Államokból.

Történt, hogy Henry Young 1954-ben igen sok feketediót adott el. Hihetetlenül sokat. Azt mondják, mintegy 1000 tonnányit. Ha ez héjas diót jelent, akkor is felfoghatatlanul sok.

Nos, a helyi vezetők rögtön ünnepet rendeztek ennek örömére, amit évente megismételnek, eleinte novemberben, de mostanában már rendszeresen október második hetének végén.

A fesztiválon évente fesztivál-elnököt választanak, és megrendezik a diókirálynő-választást is. Az elnökök és a királynők nevét megörökítik.

A 9. Feketedió Fesztivál plakátja, még a korai időkből: (kinagyítható)

Kép helye

A feketedió-fesztiválra készített ajándéktárgyak:

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

2006-ban október 12-15. között, 2007-ben október 11-14. között került megrendezésre a Feketedió Fesztivál.

Tisztelt rendezvényszervező Kollégám, idehaza mikor látunk egy igazi dióünnepet?

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább