Előző-------------------------------- Tartalomhoz----------------------------------- Következő

A DIÓFA ÉS A DIÓ A FESTÉSZETBEN

Vázlat:
A festőkről
Diós csendéletek
Mi illik a dióhoz?
Igazi csendéletek
Emberek dióval
Diófák, diófás tájképek
Pekándiót, hikoridiót ábrázoló festmények
Mi van a diófa alatt?
A diófa művészi szintű illusztrációi
A feketedió és más diófajok illusztrációi
Hikoridiók művészi rajzai
Lenyomatos technika
És túl a festészeten
Diós címerek
Dióolaj az olajfestészetben
Dióolajjal készült művek
Diófestékkel készült művek

Kép helye Az európai festészet hagyományaiban a diónak - különösen a csendéletekben - szimbolikus jelentése is van. Elsősorban Krisztust jelképezi, akinek keresztje a hagyomány szerint nagy valószínűséggel diófából készült.

A megtört dió jelképi értelme a keresztrefeszítés. Az emberi testet meg kellett törni ahhoz, hogy Krisztus isteni természete előtűnjön.

Végül - a világításra a középkorban használt dióolajra utalva - a fény jelképe is.

Nem véletlen, hogy sok, más témájú képen alul mintegy mellesleg a diót is megtaláljuk. Nemcsak a hangulat, hanem az átvitt értelem kedvéért is.

A festőkről

Kép helye Tisztelt illusztrátor Kollégám, a festők abban különböznek az illusztrátoroktól, hogy míg Önök a valóságot kívánják visszaadni, a festők mindig saját magukat akarják kifejezni. Bemutatni. Kiállítani és exhibicionálni. Eladni. Gyűjteménybe gyűjtetni. Múzeumba helyeztetni, az örökkévalóság számára.

Szerencsénk van, a dió témáján végig követhetjük egy igazi nagy festő életútját. Hősünk Pieter Claesz (1597-1660), akinek diós csendéletei egy önéletrajzzal felérnek. Huszonnyolc éves korára leszámolt az élettel. Lejárt az órája, leégett a gyertyája, kiürült a koponyája. Egy reménye maradt, a dió, ami nem ürült ki.

Csendélet leégett gyertyával (1625)

Kép helye

Ötven évesen, miután a fenti keserű tapasztalatokon túltette magát, a bor és a sonka felé fordult a figyelme. És az élet gyümölcsei, köztük a dió felé.

A sonka (1647)

Kép helye

Még később már csak a bor maradt. Látjuk, az ezüstserleg is feldőlt. De a dió változatlanul ott van előtte, sőt, már tört is belőle, a tányérra. Festegetés közben abból rágcsál. Isten éltesse sokáig, 1660-ig.

Csendélet borospohárral és ezüsttállal

Kép helye

Tisztelt művész Kollégám, most abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy diófás olajfestményeken követhetjük figyelemmel egy művész önkifejezése fejlődésének útját. Nem túlzás, a művész egy zsengéje - zöldje - a zöld diófa. Adam Cope: A diófa

Kép helye

Az érett művész színei az érett sárga színek. Adam Cope: Diófák és szedrek télen

Kép helye

Az őszülő művész pedig már az őszbe, a télbe hajlik. Adam Cope: Diófák és szedrek télen (2), és a legújabb, Diófa télen

Kép helye Kép helye

Tisztelt Kollégám, diót, diófát csak nagyon kevesen tudnak festeni. Nemcsak tehetség kell hozzá, hanem technika is.

Az olajfestészetről hamarosan lesz egy külön fejezet. Itt csak annyit, hogy nagyon nehéz dolog. És a diófesték? Azt meg beszerezni nehéz, magunknak kell előállítanunk.

A vízfestékkel csak-csak megbírkózunk, az általános iskolában már próbáltuk. Ha sikerül, azt mondjuk, hogy akvarell. De nézzük csak!

Az akvarellfestők nélkülözhetetlen kelléke egy diófából készült vízfestékes doboz. Ilyen nincs mindenkinek. Az akvarellfestők ezért vannak kevesen.

Kép helye

Marad a ceruza?

Dióval, diófával kapcsolatos ceruzarajzokat se mindenki tud rajzolni. Csak akinek tehetsége is van, és van diófából készült ceruzatartója. Amíg nem vásároltunk, vagy nem esztergáltattunk, rajztehetségünket ne is próbáljuk ki, ne fogjunk a rajzoláshoz. Addig nézzük meg, mások mit produkáltak ebben a műfajban.

Kép helye Kép helye

Akinek rajztehetsége van, még nem biztos, hogy tud diót rajzolni. Többnyire nem tud. Itt van például Allen Jensen, a neves rajztanár diót ábrázoló rajza. Ez volt a tanár úr első rajza. Hát, nem valami sikerült. De becsületére legyen mondva, az első sikertelenség nem törte le, sok tanítványa van.

Kép helye

De diófát tudnak rajzolni a rajztanárok. Annyira, hogy egyikük - névtelenül - a diófa törzsén oktatja a művészeti anatómiát. Sikerrel.

Kép helye

Akinek tehát rajztehetsége van, iratkozzon be egy művészeti iskolába, mondjuk a Nantes-i akadémiára. Ott a hallgatókkal diót rajzoltatnak, nem aktmodelleket. Az olyan uncsi lenne.

Kitesznek a csoport elé egy szem diót, és ki hogy látja, úgy rajzolja le. Ezek a képek következnek.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Csak ha már megtanultunk rajzolni, merjünk belevágni a komolyabb diós rajzokba, metszetekbe.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább