Előző-------------------------------- Tartalomhoz----------------------------------- Következő

MIRE JÓ MÉG A DIÓ?

Mottó:
"Végy... egy marok zöld dió-kopátsát."
(Tseh Márton: Lovakat orvoslókönyv, 1797.)

Vázlat:
Ajándékozás, Karácsony
Játék, sport, szabadidő
Lakásdíszítés, kertdíszítés
Hangulatvilágítás
Barkácsolás
Illat
Parfüm
Szappan, bőrápolás
Fűszer
Rovarriasztás, féregűzés, fertőtlenítés
Tudományos kutatás
Gyomirtás
Halfogás
Egérfogás
Macskajáték, egérfogás helyett
Takarmányozás, állatgyógyszer
Állatkínzás
Tüzelés
Dohánypótló

Tisztelt Kollégám, tegyük fel bátran a kérdést: Mire jó még a dió? Nézzünk körül. Nekem a felsorolt tizenkilenc felhasználási lehetőségről van tudomásom.

Karácsony, ajándékozás

Mottó:
"Régi Karácsonyról mesél
Ezüstpapíros dióról,
Almáról meg mogyoróról."
(Újvári Lajos)


Kép helye

A decemberi ajándékozási ünnepek - Karácsony, Mikulás - a dióról szólnak, nem múlhatnak el dió nélkül. Várjuk a Karácsonyt diós betlehem készítésével:


Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Ezek külföldi próbálkozások voltak, de itt a magyar! Biotalálkozóként hirdetett egyszerű vásári bazárokban kapható.

Kép helye

És ha eljött a Karácsony, csak ámulunk. Azon, hogy a karácsonyfa dióból van.

Kép helye

A Mikulás természetesen dióhéj-szánkón érkezik és diót hoz.

Kép helye Kép helye

Nem csoda, hiszen maga is dióból van.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye
Kép helye Kép helye

Kép helye

De mi van a Mikulás által hozott dió héjában?

Kép helye

Ez csak akkor derül ki, ha az ajándékba kapott diót megtörjük. Kellemes meglepetésben lehet részünk. Lehet benne kis levélke, vers vagy egy kis ajándék. De az a legmeglepőbb, ha a dióbél helyén földimogyorót vagy mandulabelet találunk. De lehet benne cukorka vagy csokoládé is. Könyv is, ékszer is.

Kép helye
Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

De a legértékesebb ajándék az, ha a dióhéjban miniatűrizált elektronikus szerkenytűt találunk. Manapság meg se tudnánk élni ilyesmi nélkül. A mini-miniatűrizálás korában már mindenféle elektronikus cikk elfér egy dióhéjban. Amelyik nem fér el, azt nem is szabad karácsonyi ajándékként megvenni, a megajándékozott úgyse tudna örülni neki.

Kép helye

Kép helye Az ajándékozás szezonját nem szükséges Mikulásra és Karácsonyra korlátoznunk. Az egész adventi időszakot végigajándékozhatjuk, adventi diólánc készítésével.

Kellékek: annyi dió, ahány nap lesz az advent során, aranyfesték, 3-4 m hosszú, 2 cm széles, piros vagy kék szalag, végül kis ajándékok, amiket a dióhéjba tehetünk. És ragasztó.

Óvatosan nyissuk fel a diókat, hogy a héjuk ne repedjen, illetve ne törjön el. Vegyük ki a dióbelet. Tartsuk együtt minden dió két-két felét, hogy össze ne keveredjenek.

Fessük be a diók külsejét aranyra, és hagyjuk őket megszáradni. Minden dió egyik felébe tegyünk egy kis ajándékot, például egy kis csengőt, egy kagylót, egy szárított virágot, egy gyöngyszemet, egy aranyfóliából készült csillagot stb.

Tegyünk egy kis ragasztót a dióhéjak mindkét felére és ragasszuk össze őket úgy, hogy a szalag a két fél között húzódjon végig.

Adventkor minden nap egy-egy diót lehet levágni a szalagról és felnyitni.

Hogyan készítsünk dió-ajándékot?

Óvatosan válasszuk szét a dióhéjat a varratánál, a belét és a belső válaszfalat kaparjuk ki, helyezzünk bele nem törékeny ajándékot, és a két felet ragasszuk újból össze pillanatragasztóval.

Megmondom előre, elsőre nem fog sikerülni. Egy kicsit gyakorolni kell. A tervezettnél négy-ötször több diót készítsünk elő.

Kerüljük a friss diót, inkább tavalyit használjunk, az könnyebben, jobban törik. Nem szükséges, hogy pontosan a varrat mentén törjenek ketté, a lényeg az, hogy két dióhéj-darabunk legyen, mert több darabot nehezebb összeragasztani.

Kép helye Kép helye

Próbálkozhatunk kalapáccsal is, de a harapó rendszerű diótörővel finomabban tudjuk a nyomást fokozni. Óvatosak legyünk, ha megrepedt, késsel vagy más alkalmas eszközzel feszegessük szét. Még jobb, ha eleve diónyitó lapkát használunk. De sajnos, életszinvonalunk jelenlegi szintjén ez még nincs minden magyar háztartásban. Ezért legjobban a házi barkács-fúrógép állványa ajánlható, az állványra - a fúrógépbe - egy alul félkörös élben végződő vasdarabot erősítsünk, és azt a kar lehúzásával óvatosan nyomjuk a dióra.

Kép helye

De a legjobb, ha jól törhető diókat választunk.

Az ajándékot úgy helyezzük a dióhéjba, hogy ne lötyögjön, béleljük ki a dióhéjat.

Kép helyeKép helye

Érdekesebb lesz az ajándék, ha a két féldió visszaragasztása előtt egy megcsomózott végű zsineget illesztünk a dió alapi nyílásába. A zsineggel karácsonyfára is akaszthatjuk az ajándékot, vagy másik dióval is összeköthetjük.

Kép helye Praktikus, ha előre gondolunk az ajándék-dió feltörésére is, és egyben diótörőt is ajándékozunk. És az a legszórakoztatóbb, ha diónk zsinege leköti a diótörőt, ahogy a mellékelt kép mutatja. Jaj, de viccesek vagyunk!

Kép helye De még nem tartunk ott. Előbb visszaragasztjuk a dióhéjat. A pillanatragasztó a legjobb anyag erre a célra, ha kellően óvatosak vagyunk, és a kezünket vagy más egyebet nem ragasztózzuk össze. Ha lassabban ragadó ragasztót választunk, akkor a végleges ragadásig kötözzük össze a féldiókat.

Kép helye De nem szükséges az ajándékkészítéssel ennyit dolgozni.

Fejlettebb vidékeken - én ebből a szempontból most Németországot is ilyennek számítom - az ajándékozásnak komoly kultúrája van. Apák részére diós ajándékdobozt állítanak össze, amiben a diólikőrtől kezdve minden jó benne van.

Ez a doboz pedig a gyerekeké, diós édességgel van tele.

Kép helye

Meglepetéseket tartogat a következő, 19. századbeli ajándékdoboz is.

Kép helye

Diós ajándék ezüstvasárnapra, aranyvasárnapra.


Kép helye Kép helye

A jókívánság az ajándéknál is többet ér. Nem kell a dió felnyitásával bajlódni, elég, ha lézerrel marjuk a szöveget a dióhéjra.

Kép helye

Természetesen, nem múlhat el karácsony ezüstdió, aranydió nélkül.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Féldiók a karácsonyfára:

Kép helye

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Kép helye

Ha már únjuk a diót, - időnként hogyne únnánk, még azt is, aki szóba hozza vagy ír róla, - elmaszkírozhatjuk. Például földiepernek, mielőtt a karácsonyfára akasztanánk.

Kép helye Kép helye

Elmúlik Karácsony. Hogyne múlna el, mindig el szokott múlni. Mindenki örült ezüstdiónknak, még az egerek is.

Kép helye

De ne búsuljunk. Húsvétig van időnk, hogy a karácsonyi dióhéjnyi Betlehem nagypénteki megfelelőjét, a Golgotát is dióhéjba faragjuk.

Íme egy ember élete, még akkor is, ha az Isten fia. Két dióhéjban elfér.

Kép helye

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább