Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Diófabútorok készítése

Mottó:
"A diófaanyag kemény és erős, stabil, könnyű súlyú, ütésálló, rugalmas. Kevésbé dagad és apad, mint a faanyagok többsége. Édes vele dolgozni, szeretni való az illata, kellemes a kéznek, és ragyogó fénye van."
(McIntosh, 1995)

Mit mond tisztelt Kollégám? Hogy túl drágák nekünk a diófabútorok?

Szerintem ez esetben ne vegyünk. Készítsünk. Van ugyanis diófadeszkánk. Amikor diótermő diófánk kiöregedett, kivágtuk, sajnos, nem tudtuk drágán, furnérkészítésre eladni, mert túl rövid volt a rönkje. Ezért felvágattuk deszkára.

Ha nincs elég diófadeszkánk, keressük fel asztalos ismerősünket, és nézzünk be nyersanyag-raktárába. Neki nagy készlete van belőle, mert senki se rendel tőle diófabútort. Ott porosodik. Mert drága.

Elfekvő készletéből vehetünk.

Kezdetnek talán egy hintaszéket készítsünk. Nem nagy ügy. Kellő szakértelemmel, a mellékelt képek alapján bárki elkészítheti. Tessék csak a képekre kattintani.
Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Kép helye

Most azt kérdezi tisztelt barkácsoló Kollégám, hogy ha ilyen jól tudom, hogyan kell egy tökéletes diófa-hintaszéket elkészíteni, ez esetben csináltam-e már egyet is.

Nem, nem csináltam, de képem van hozzá. Ahhoz, hogy másokat erre biztassak.

Viszont egy asztal-projektet bárki sikeresen abszolválhat. Ha már annyi fölösleges projektet írtunk, és nem nyertünk semmit, az asztal-projekt eredménye egy valódi diófa-asztal lehet. Amin újabb projekteket írhatunk.

Diófaanyagunkat vágassuk gatteron vastagabb deszkákra a szokásosnál, mondjuk 3-4-5 cm-esre.

Kép helye

Fűrészeltessük asztalossal egyenesre, pontosan párhuzamosra a deszkákat. Vágassuk egyforma hosszúra. Gyalultassuk simára. Ragasztassuk össze például epoxigyantával.

Kép helye

Vegyünk a barkács-áruházban fémlábakat, a hozzájuk tartozó szerelékekkel, és csavaroztassuk valakivel össze.

Kép helye

Na, ugye, megmondtam. Mindent mással csináltattunk, és mégis jobb lett, mint ha magunk csináltuk volna.

Kép helye

Megfigyeltük, milyen szép lett a faanyag színe, a kiindulási anyaghoz képest? Ez a titka a projektnek, a diófapácos kezelés.

Kép helye

Egyedül a diófapácot kell magunknak készítenünk, mert nem kapható.

Diófabútorok restaurálása

Tisztelt idősödő Kollégám, a diófabútorok is öregszenek, nemcsak mi. Mi legyen velük?

Szerintem az öregeket ne dobjuk ki, hanem renováljuk. Egy görgős diófa-karosszék restaurálásának példáján megnézhetjük, hogyan történik az ilyesmi. Nem nagy dolog, némi kézügyességgel és néhány asztalosszerszámmal magunk is megpróbálhatjuk.

A kiindulási állapot: Egy elöregedett karosszék.

Kép helye

Először is szét kell szedni alkotóelemeire, de úgy, hogy meg ne sérüljön. Hol mivel van összeerősítve, csavarral, tiplivel.

A festéket el kell távolítani, az elemeket le kell tisztítani. A repedt elemeket besüllyesztett csavarokkal és ragasztással kell kijavítani, végső esetben újonnan készített elemre kell cserélni. A fatipliket újakra kell cserélni, és amely elemek szögelve voltak, azokat, bizony, újra kell szögelni. Az ülésrugók helyett is újak kellenek.

Kép helye

Ahol javíthatatlannak látjuk a sérülést, mint ennek a karosszéknek a támla felső részén, kis darab új diófaanyaggal pótoljuk, vagy odaillő mintázatú gyökérfurnérral fedjük be.

Kép helye

A következő kép egy nagyobb darab pótlását mutatja, egy ék alakú új elemet kellett készíteni és az ülés és a támla deszkája közé illeszteni.

Kép helye

Egy újabb nagyobb javítás: a levált kartámlát ki kellett cserélni, és előtte a lehasadt részt ki kellett egészíteni.

Kép helye

Már csak össze kell szerelni.

Kép helye

És alapozni, festeni, lakkozni.

Kép helye

Így néz ki egy korábban renovált párja mellett. Már csak kárpitozni kell.

Kép helye

Csak azt kell eldönteni, hogy kékre vagy aranyszínűre. Hogy mutat jobban a kandalló előtt?

Kép helye

Most már tudunk restaurálni. Itt a következő feladat, egy százötven éves, már két világháborút megélt diófa-szekrény.

A részletekkel nem úntatom tisztelt restaurátor Kollégámat. Ilyen volt, ilyen lett.

Kép helye Kép helye

Mit csináljunk, tisztelt asztalos és restaurátor Kollégáim, ha gyönyörű diófadeszkánkon diónagyságú lyuk van? Attól még felhasználhatjuk, de előbb töltsük ki. De ne diófaanyaggal, hanem valóban dióval. Ez is egy szokásos eljárás, de a mi diónk helyett szokásosabb a feketedió termése, mert az dekoratívabb. (A mi diónk pedig finomabb, azt meg kell ennünk.)

Ruhásszekrény ajtaja készül:

Kép helye Kép helye

Itt pedig egy öreg diófadeszka folytonossági hiányát kellett kipótolni, ez is szekrényajtó volt, és lesz is.

Kép helye

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább