Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Egyéb diófajok mint faanyagok

Vázlat:
1. Hibriddió
2. Japán dió
3. Mandzsúriai dió
4. Hikori- és pekándiók
5. Paradox dió
6. Claro
7. Oregoni dió
8. Vajdió
9. Andok diója
10. Arizonai dió
11. Engelhardiák

A diófajokat korábban kielégítően megismertük. Foglalkoztunk az ehető diójú diófajok termeszthetőségével is. Most faanyaguk megismerése van soron.

Ha tisztelt amatőr erdész Kollégám az alábbi áttekintést áttekintette, kérem, vegye tekintetbe, hogy nem volt célom a különböző egzotikus diófajok erdészeti célú telepítésének ajánlása. Mert a siker annyira bizonytalan, hogy már inkább a sikertelenség biztos.

Az alábbi összeállítás diófái zömében a miénktől eltérő éghajlaton érzik jól magukat. Ha itthon nem kapják meg azt a meleget, amit szeretnének, csenevészek, gyengék lesznek. Ha pedig nálunk nagyobb meleget találnak, mint eredeti élőhelyükön, az első néhány évben látványosan fognak fejlődni, de szöveteik lazák lesznek, ami nemcsak élettanilag rossz, hanem a leendő faanyag minősége is csapnivaló lesz.

Kivétel a feketedió, de leginkább a hibriddió, mint már mondtam.

1. Hibriddió

A közönséges és a fekete dió hibridje nemcsak nagyobb életrevalóságával tűnik ki, ami jobb egészségében, nagyobb növekedési erélyében mutatkozik meg, hanem szép faanyagában is, mint látjuk a fenti nyitóképen.

2. Japán dió

Kép helye A diófélék családtagjainak többsége szép és értékes keményfát állít elő. Tessék megtekinteni ennek az oldalnak a háttér-mintázatát! A japán dió faanyagának mintázatát használtam itt fel háttérként.

Jobbra és lent is japán dió van.

Kép helye

3. Mandzsúriai dió

Minőségi diófaanyagot ad, barna színűt, vékony, világos szíjáccsal, vastag, sötétbarna geszttel. A mandzsúriai dió rönkjének vágási felülete:

Kép helye

Faanyagának színezete:

Kép helye

Parketta mandzsúriai dióból:

Kép helye

Fájából bútort, dísztárgyakat készítenek. Puskatus céljára is jó, de jobb a közönséges dió faanyaga erre a célra.

4. Hikori- és pekándiók

Eredeti élőhelyükön kiváló faanyagtermelők. Kivágáskor hengeres törzsük természetes állapotban is 20 m-ig ágmentesnek mondható. Fiatalon kezdetben lassabb a törzsvastagodás, aminek üteme érett korban megnő.

Kép helye

Kivágott fehér hikori fa:

Kép helye

Jó körülmények között a pekándió éves vastagodása 6-9 mm:

Kép helye

A különböző hikori- és pekándiók (Carya fajok) fáját a faipari szakértők se tudják egymástól megkülönböztetni. Egy kis segítség a szakértőknek:

A faanyag fajsúlya rendszerint nehéz, néha igen nehéz, 0,72 g/cm3-től általában 0,84-ig, néha 0,96-ig terjed. De 0,60-ra, 0,66-ra az összes hikoridiónál számítani lehet. Ezekkel az értékekkel vezetik a mérsékelt övi faanyagok sűrűségi listáját.

Kép helye

A hikoridiók, pekándiók faanyaga hasonlóan értékes faanyag, mint a Juglans-dióké. Ugyanúgy elmondható róluk minden jó, akár műszaki, akár esztétikai szempontból nézzük. Gyűrűs likacsú, szívós és rugalmas.

Minőségükre, tartósságukra jellemző, hogy Carya-diók fájából készültek a korai automobilok tengelyei.

A pekándió fája igen jó minőségű. Nézzük meg közelebbről! Hikori-faanyag 33-szoros nagyításban:

Kép helye

Keresztmetszeti, érintőleges és sugárirányú metszete mikroszkóp alatt:

Kép helye Kép helye Kép helye

A faanyag mintázata: (Megjegyzem, a legtöbb hikori-faanyag ennél világosabb színű, amint az a mellékletben látható.)

Kép helye

Egy 90 cm széles pekánrönk:

Kép helye

Lapostányér, faragvány és pad pekándió-fából:

Kép helye Kép helye Kép helye

Ventillátor pekándióból:

Kép helye

Hikorideszka:

Kép helye

Szerszámnyélnek a hikoridiók a legjobbak. Baltának, kalapácsnak.

Kép helye

5. Paradox-dió

A Paradox-dió, amelyről már korábban szó volt mint nemes diófák alanyáról, hibrid-dió. Fáját az amerikai faipari szakirodalom "bastogne walnut" néven nevezi. Külön, megkülönböztetett figyelmet érdemel faanyagának változatos rajza, színei miatt. A színek között még zöldes árnyalat is előfordul.

Ez a faanyag a diófélék közül a legnagyobb fajsúlyú, "legsűrűbb". Ezért, annak ellenére, hogy az egyik legszebb és legerősebb diófaanyag, vadászfegyvert nem szoktak készíteni belőle.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Puskatus és gitár készül paradox-dióból:

Kép helye Kép helye

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább