Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Ipari, iparművészeti használata

Mottó:
„Diófából csináltatok szekeret”
(magyar népdal)

Kép helye A diófaanyagot rönkként, deszkaként és furnérlemezként forgalmazzák. Drága faanyag. Az erezett diófa más bútorfák árának húszszorosát is megéri. Mivel ritkasága miatt Európában kicsi a kínálata, nincs kialakult piaci árszintje, ezért leginkább csak rönkként forgalmazzák, mert az a feldolgozó, aki diófarönkhöz jut, leginkább maga dolgozza fel. Egy holland fakereskedő szerint Hollandiában 2-3 trópusi faanyag árát követően a diófa a legdrágább.

Azért ne essünk túlzásba, ne ragadtassuk el magunkat. A faanyag drágasága a hibátlan, szép rajzolatú faanyagra vonatkozik.

Kép helye

Vegyük figyelembe a korábban említett értékcsökkentő tényezőket.

Ha a felsorolt hibákkal terhelt diófarönköt kínálunk eladásra, ne csodálkozzunk, ha árunkat a vevő erősen leértékeli.

Kép helye A fafeldolgozó üzemek részben deszkát, részben furnért készítenek a diófa anyagából. A deszkák jóval drágábbak. Kisebb deszkadarabokból mutatós parketta készül.

Kazettás dióparketták:

Kép helye Kép helye

Minden dióparketta más. Minden darab egyedi színű és rajzolatú. A hagyományos dióparkettákra egy példa:

Kép helye

További dióparketta minták megtekintésétől ezúttal megkímélem tisztelt olvasó Kollégámat. A diófaanyagok gyűjteményében, ami a Képeskönyv egyik melléklete, többet is láthat.

Előfordul ritkábban diópadló is, de padlónak - luxuscélokra - inkább a feketedió deszkáját használják.

Kép helye

Pedig szebb a mi diónk deszkája. Ha díszpadlót akarunk készíttetni, most van rá lehetőségünk. Nem is olyan messze, Harkovban most eladó 20 tonna ebből az anyagból:

Kép helye

A diófa anyagát drágasága miatt általában furnérlemezként hasznosítják, leginkább a bútoriparban, valamint a belsőépítészetben. A furnérlemez felső rétege készül diófából, a többi réteg pedig közönséges fából.

Egy lehetséges diófurnér-minta:

Kép helye

Változatos diófurnér mintázatokat is a mellékletben mutatok be. Itt csak néhányat a szebbekből.

Különleges furnérok: elágazásos, méhszárny-mintás és örvénylő.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Ennek a diófa-furnérnak készítője, egy olasz mester a pehelytoll nevet adta:

Kép helye

Az erezett diófaanyagból készül a bútorok eleje, a kevésbé mutatós, kevésbé erezett furnérlemezből pedig a bútorok belseje, oldala, háta. Három, diófurnérral borított asztallap mintázata következik (kattintással kinagyíthatók):
Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

A diófafurnért falburkolatok készítésére is használják.

Kép helye

A fában található csomók, rajzolatok növelik az értékét. A csomós, rajzolatos diófurnérral zongorák külső felületét is díszítik.

Példa a rajzolatos diófurnérra, ami diógyökérből készül:

Kép helye Kép helye

További diógyökérfurnér-anyagokat a mellékletben mellékelek.

A diógyökér-furnérok különlegességei a könyv-furnér és a négyes furnér:

Kép helye Kép helye

A diófaanyag drágasága miatt, a faipari technológia fejlődésével egyre vékonyabbak a furnérlemezek. Milliméteresek, de annál vékonyabbat is hirdetnek eladásra. Jelenleg ott tart a technika, hogy félmilliméteres vastagságú furnérokat vágnak.

Tisztelt fafeldolgozó Kollégám, nálunk még nem látni, de az Egyesült Államokban már létezik olyan fafeldolgozó, amelyik a legvékonyabb diófa-furnérokból papírvékonyságú képes levelezőlapokat, névkártyákat és hasonló termékeket gyárt, és rendelés szerinti szöveggel, képpel látja el. Egy ötlet, mivel lehetne foglalkozni, konkurens nincs, kereslet biztosan lenne rá.

A diófaanyag másik nagy felhasználási területe a tömör diófaanyagok használata.

Úgy a diófurnér, mint a tömör deszka elsősorban, döntő mennyiségben bútorgyárakhoz kerül. A bútorkészítés a fő felhasználási terület.

A tömör diófadeszkából készült bútoroknak természetes hatása van, a diófurnérozott bútorok pedig szépségükkel emelkednek ki. És mindkét esetben a minőségükkel.

Asztallapok készülnek tömör diófadeszkából:

Kép helye Kép helye

Igen elegáns lovaskocsik is készülnek diófából, amely kocsiknak minden, fából való alkatrésze diófaanyag. Ez például póninak való.

Kép helye

A lovaskocsiktól csak egy kis lépés az iparművészet. Diófából készült, művészien szép használati és dísztárgyakat unásig fogok mutatni a MI KÉSZÜL DIÓFÁBÓL? fejezetben. Most csak az iparművészeti célú diós famunkát érzékeltetem néhány képben. Éppen egy diófa-váza készül:

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Vázák, tálak esztergálása közben kérdés lehet, hogy hogyan tudjuk a belső vájás során megállapítani a fal vastagságát. Van rá megoldás, állítólag házilagosan is készíthető lézeres falvastagság-mérő.

Kép helye

Tisztelt faiparos Kollégám, a diófát meg kell becsülni!

Nemcsak a törzse és a gyökere, hanem az ágai is hasznosíthatók, értékesíthetők. Például éppen iparművészeti szintű vázák készítésére, ha már a vázáknál tartunk. Vázák diófaágból:

Kép helye Kép helye

Tálak, edények készítésének menete diófából, jelen esetben feketedióból. A kiindulási állapotban a fahasáb nem különbözik a felvágandó tüzifától. Mindössze egy ceruzavonal jelzi, hogy hozzáértő szakember hova jelölte be a leendő vágást. Láncfűrésszel kell esztergályozható darabokra vágni a hasábokat.
Kép helye Kép helye

Munka közben:

Kép helye

Az esztergáláshoz nemcsak esztergagép, hanem idő is kell. Egy napi munkával néhány félkész diófatálat lehet készíteni.
Kép helye Kép helye

Egy török diófafeldolgozó műhely képei következnek, amelyben főleg esztergálnak, de asztalokat, székeket is készítenek.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Néhány kép egy feketedió-tál készítéséről:
Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

A végeredmény igazolja, hogy megéri a ráfordított munkát.

Kép helye
A váza- és tálkészítést, esztergálást láttuk, nézzük meg a gitárkészítést is. A gitárnál az a fontos, hogy a két fele egymás tükörképe legyen. Ezt úgy érjük el, hogy a gitár felének sablonját gondosan a diódeszka egészséges részére helyezzük. Körülvágjuk nagyjából, majd két vékony lapot vágunk belőle, és a kopírfűrésszel szépen körbevágjuk. A vágásfelületnél széthajtva igen szép mintázatot kapunk.
Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Kép helye Az egyrétegű furnérlemez intarziák készítésére használatos, a tömör faanyag pedig művészi famunkák, ajándéktárgyak készítésére. Állítólag ha egy olasz fafeldolgozó üzembe bekerül egy diófarönk, gyufaskatulyánál nagyobb hulladék nem kerül ki belőle, mert az utolsó darabig feldolgozzák.

A legújabb technika a diófa feldolgozásába is betört. Lézermarás diódeszkán, sőt, azt mondják, a dióhéj felirata is lézermarással készült. Nem tudom, ezt már csak akkor hiszem el, ha közelebbről is megnéztem.

Kép helye Kép helye

Lézermarás diófaórán:

Kép helye

A diófából készült termékek tartósak, száraz helyen tartva évszázadokon át változatlan szépségűek. De azért előfordulhatnak károsodások. A vizesedés okozta gombakártételt és az ebből adódó elszíneződést már említettem, most pedig a rovarkártételre hívnám fel a figyelmet. Ha olyan helyen lakunk, - nem olyan helyen lakunk, de miért ne lakhatnánk, ha lenne pénzünk, - ahol termeszek járnak, nézzük meg, hogy megehetik még a legjobb diófa-anyagot is. Incisitermes minor kártétele diófa-anyagban:

Kép helye

A mi éghajlatunkon a szú eszi a diófabútort. Több mint 500 éves ez a diófaasztal, és mára már asztalként nem használható, egyedül csak múzeumban, a nagytétényi kastélymúzeumban hirdetheti a diófabútorok ősiségét.

Kép helye

Tisztelt Kollégám, feldolgoztuk a diófa anyagát. Maradt-e meg valami?

Talán csak ez a diófaforgács:

Kép helye

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább