Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Az ültetés előkészítése. Vetés, ültetés

Ha a fenti elméleti meggondolásokon túl vagyunk, hozzákezdhetünk a földterület vetésre, ültetésre való előkészítéséhez. Ha jól készítjük elő a talajt, nagyobb lesz az eredési arányunk, és jobb lesz a kezdeti növekedés is, ami később a faanyag minőségén is meg fog látszani. A területről a gyomokat és a cserjéket irtsuk ki a diótelepítés előtt, és a gyomirtást még legalább 3 évig folytassuk telepítés után is, amíg a fák be nem árnyékolják a talajt.

Ha a közelben feketedió fák találhatók, a vegyszeres gyomirtással vigyázzunk, mert a feketedió érzékeny az elsodródó permetre is.

Ha a területről nemrég került betakarításra az utolsó mezőgazdasági termény, ültetésig ne bolygassuk meg a tarlót. Ezáltal megőrizzük a talaj meglévő víztartalmát, nem növeljük a gyomosságot, és a talaj az erózió ellen is védettebb marad - mondják a minnesotaiak. Szerintem egy sekély tárcsázás vagy más sekély talajmunka még jobban megőrzi a vizet a talajban, és hatásosabb a kelő gyomok ellen is.

Kép helye

A diófák gyökérzetével még a fűfélék gyökérzete is konkurrál, és ezt a konkurrenciát rendszeres kaszálásuk se csökkenti. Telepítés előtt mechanikai vagy vegyszeres úton irtandók ki. Ha a teljes területről nem is, de legalább a telepítés leendő helyétől 50 cm-es körben.

Kép helye

Ha a területet telepítésre megfelelőnek találjuk, a diókat végleges helyükre vethetjük. A magvetéssel nagy csemete-költséget takaríthatunk meg. Különösen ajánlható a magvetés akkor, ha ismert, szép, jó tulajdonságú fáról származik a vetődió, vagyis az anyafa egyenes, hibamentes törzsű legyen. Az nem számít, hogy mekkora a dió mérete, mert a nagyságbeli követelmény - a jó törhetőséggel és a magas bélaránnyal együtt - csak a diójáért termelt feketediónál fontos.

Kép helye

A feketediót a le nem váló burokkal, a kopánccsal is vethetjük. Jobb azonban az eredés, ha kopáncstalanított diót vetünk. A dió érésekor, lehullásakor rögtön gyűjtsük össze a szemeket, és azonnal kopáncstalanítsuk.

Itt jegyzem meg, egy másik feketedió-szakértő szerint a leírtaktól eltérően jó eredményt kapunk akkor is, ha burokkal együtt vetjük el a diót, még ősszel. 60-70 %-os eredést. Végleges helyére is vethetjük. Ez a technológia azoknak ajánlott, akik nagy területen telepítenek egyszerre. No, de térjünk vissza a Baugham úrék által javasolt technológiához.

Kép helye

Áztassuk a diókat egy vödör vízben, hogy a burok valamennyire megpuhuljon, majd kézzel fejtsük le róla a burkot. Hatásosabb, ha Fred van Althen módszerét követjük, és a kopáncsos diókat kaviccsal és vízzel vegyesen betonkeverőbe tesszük, és 20-30 percig forgatjuk. Mindkét esetben gumikesztyűben és védőruhában dolgozzunk, mert a kopáncs festékanyaga erősen fest.

Kép helye

A víz felszínén úszó diókat dobjuk ki, azok értéktelenek. Kopáncstalanítás után a diókat vízzel öblítsük le.

Kép helye

Csírázás előtt a feketediónak téli hidegre van szüksége. A tavaszi vetéshez ezért ősszel ássunk egy gödröt, a diókat egy rétegben terítsük az aljára, és 30-60 cm vastagon borítsunk rá homokot, lombot vagy mulcsot. A gödröt a rágcsálók elleni védelem miatt borítsuk le sűrű rosta-anyaggal.

Elvermelhetjük a kopáncsos feketedió-szemeket is, a tavaszi csírázás nem lesz sokkal gyengébb. A vermelés több rétegben is történhet, egy rétegben két sor diót is elhelyezhetünk. A felső réteg fölött 30 cm laza szerkezetű föld ajánlott.

Kép helye

A téli veremből tavasszal kiszedett feketedió szemek vetésre várnak:

Kép helye

Kisebb mennyiségű dió hűtőszekrényben, műanyag zacskóban tartva is átéli a szükséges hideget. De a teleltetés úgy is történhet, hogy egyszerűen csak száraz, hűvös helyen tartjuk az ősszel megszáradt diót. Mivel szárazak, március közepén, közvetlenül a vetés előtt egy napra vízbe áztatjuk.

Kép helye

A tavaszi olvadás után ássuk ki a vermet, és a diókat 3-5 cm mélyre vessük végleges helyükre vagy faiskolába. Vetés faiskolába:

Kép helye

A diók fele 4-5 héten belül kicsírázik, a többi valószínűleg a következő tavasszal.

Kép helye

Ha végleges helyükre vetjük, biztosabb, ha egy helyre két-három szemet vetünk. Rögtön ültetéskor jelöljük meg pálcával a helyét. Kelés után a felesleges csemetéket távolítsuk el.

Kép helye

A mókusok és egyéb erdei rágcsálók kártételének megelőzésére a dióról szaporítandó feketedióst meglévő erdőtől, facsoporttól legalább 100 m távolságra telepítsük. Ha területünk erdőhöz közelebb esik, a rágcsálók ellen külön is védekeznünk kell.

Kép helye

Ha rágcsáló-kárra számítunk, - mondják a minnesotaiak, - akkor a magvetést ne szabadföldbe, hanem vékonyfalú üdítős vagy sörös dobozba végezzük. De vigyázzunk! Ónozott dobozt használjunk, ne alumínium-falút! Előbb égessük meg a dobozt, hogy a földben hamarosan elrozsdáljon.

Kép helyeKép helye

A fölső végén a doboz nyitott legyen, az alsó végén pedig vágjunk egy X bevágást, és az így kapott négy fület hajlítsuk kifelé. A doboz aljába szórjunk néhány cm földet, helyezzünk bele egy szem diót, és földdel töltsük föl. A dobozt fordítva állítsuk az ültetőgödörbe, úgy, hogy a vágott, éles szélek legyenek fölfelé, és legyen rajta még 2-3 cm föld.

Kép helye

Magvetés esetén még csiga-kártétellel is számolni kell.

Egy jól fejlett, hatéves, magról nevelt feketedió-erdő:

Kép helye

Biztosabb az ültetés eredménye, ha csemetét ültetünk, bár ez a módszer drágább. Második éves feketedió csemeték:

Kép helye

Két év faiskolai nevelés után végleges kiültetésre alkalmas, jól fejlett csemetéket kapunk.

Kép helye Kép helye

A feketedió-csemetének nem kell nagy ültetőgödör. Akkora elég, hogy a gyökérzete nagyobb hajlás, csavarodás nélkül elférjen benne. Ásót is, fúrót is használhatunk, a talaj szerkezetétől is függően, vagy traktoros fúrót.

Az ültetés mélysége azonos legyen a csemete korábbi mélységével, ez a tövénél a színéből is látszik.

Kép helye

Ha kézzel ültetünk, a földet úgy húzzuk vissza, hogy keveredjen a feltalaj az altalajjal. Legfölülre altalaj kerüljön. Kézi ültetés esetén napi 1000-1500 csemete ültetése is elképzelhető.

Kézi eszközök helyett traktorvontatású ültetőgéppel is dolgozhatunk, az ültetési teljesítmény 4-6000 db-ra nő naponta.

Kép helyeKép helye Kép helye

Végül is, mennyi diót vessünk, mennyi csemetét ültessünk egy hektárra? Amerikai ajánlás szerint induljunk ki 3x3 m-ből, vagyis valamivel több, mint 1000 db kell. A későbbi, többszöri ritkítások után a véghasznosításra kerülő állomány mintegy 60 db lesz, egyenként 60 cm körüli törzsátmérővel, 3-4 m magasságig feltisztítva, elágazásmentesen.

Franciaországban is hasonló az ajánlás, 1000 db/ha az induló állomány, tisztán. Elegyes erdőben 200-600 db is elég, a többi az elegyfa. 5-6 m tiszta törzshosszt terveznek, 50-70 db/ha végleges állományt.

Magyarországi kísérleti tapasztalatokról Tóth 1991-ben úgy számolt be, hogy hektáranként 3500-10000 induló feketedió-létszámból 35-40 éves korra 80-120 db marad meg. Cél a 6-8 m magasan tiszta törzs.

Ültetés után a gyökerek körzetében nyomkodjuk meg a talajt, hogy ne maradjon légzsák. Azután, ha nem túl nedves a talaj, öntözzük meg a csemetét, utána többször is, amíg egy kiadós eső nem jön.

Kép helye

Kép helye Ültetés után helyesen tesszük, ha a csemetéket törzsvédővel vesszük körül.

Ennek költsége megnöveli ugyan az ültetés bekerülését, de védi a csemetét az állati kártételtől, stimulálja a magassági növekedést, és ha nem rácsos, hanem a képen látható módon zárt, véd a gyomirtó vegyszertől is. A törzsvédő laza legyen, hogy szél hatására a csemetének módja legyen edződni.

Addig hagyjuk a csemetén, amíg a hajtás teteje ki nem bukkan fölül. Ha az ültetett csemete hosszabb, mint a törzsvédő, a törzsvédőben kitörő oldalhajtásokat csípjük ki, ne engedjük megnőni.

A csemetét törzsvédőstül kössük az uralkodó szélirány felé leszúrt karóhoz.

Kép helye

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább