Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

A feketedió mint faanyag

A legkeresettebb mérsékelt égövi faanyag a feketedió fája, ezért arról kissé részletesebben kell szólnunk. Az Egyesült Államok összes fafeldolgozásának mintegy 2 %-a feketedió.

Kép helye

A feketediónak szép és értékes faanyaga van, Amerikában igen sokra értékelik. Miért? Mik a feketedió értékei?

A feketedió keménysége:

Kép helye

A feketedió fájáról mindaz a jótulajdonság, ami a mi diónkat jellemzi, szintén elmondható. Keresztmetszete:

Kép helye

Kép helye Fája kemény, térfogatsúlya közepes (640 kg/m3), erős, ugyanakkor porózus is. A faanyag nagyítva jobbra látható.

Gyengesége a feketedió-faanyagnak, hogy hajlítószilárdsága (90 N/mm2) és törőszilárdsága mérsékelt. Merevsége alacsony fokú.

Egy nagy fáért dollárezreket is fizetnek, részben szépsége, jó megmunkálhatósága, részben a kínálatot meghaladó kereslet miatt. Exkluzív, drága bútorok alapanyaga. A 19. században készült feketedió-bútorok a mai aukciók keresett darabjai. Bútorokat, szekrényeket készítenek ma is belőle.

Régebben épületeket is építettek feketedió-fából. Ma már ez elő nem fordulhatna, drágasága miatt.

Az Egyesült Államok korábbi századaiban a feketedió a kontinens közönséges faanyaga volt. Ma már hihetetlen, de a 19. században a nagy vasútépítés idején a vasúti talpfák milliói készültek feketedióból, tartóssága miatt, azért, mert a talajjal érintkezve nem korhadt el.

Amerika legkedveltebb faanyaga, ezért az amerikaiak részletekbe menően megvizsgálták. Tessék elképzelni, még mikroszkóp alatt is megnézték! Ott így nézett ki egy 140 éves, egyenes szálú feketedió faanyagának keresztmetszete:

Kép helye

Feketedió faanyag mikroszkopikus képe keresztmetszetben, valamint hosszmetszetben radiálisan és tangenciálisan: (Elnézést a csúnya, élénkpiros elszíneződésért, de a Floridai Állami Egyetemen festették meg vegyszerekkel a feketedió faanyagát, a mikroszkópos felvétel előtt. A valóságban nem ilyen csúnya!)

Kép helye Kép helye Kép helye

A valóságban ilyen a keresztmetszete, radiális és tangenciális metszete:

Kép helye Kép helye Kép helye

És ugyanaz, még alaposabban megvizsgálva, de megintcsak megfestve:

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

A faanyag színe általában egyenletesen sötét csokoládébarna, de világosabb barna is lehet. A szín a termőhelytől függően is eltér. Alkalmanként lilába játszik. A fák korosodásával faanyaguk egyre patinásabb, fénylőbb.

Kép helye

A feketedió kivágásakor a legszebb árnyalatú faanyag zöldes árnyalatú is lehet. Ez a szín nem marad meg, szárításkor a szokásos szürkésbarnává változik. Sajnos, előfordul, hogy a faanyag színe sötéten foltos. Néha ragyogó foltok is látszanak a faanyagon, de a feldolgozás során az ilyen anyag nem keresett, mert nem egyenletes. A nagy mintázatú faanyag viszont keresett, furnérnak is.

Kép helye

Hogy milyen feketedió-faanyagok fordulnak elő? Ó, nagyon sokféle. A faipari szakértők egy sor különlegességet is megkülönböztetnek a feketedió faanyagán belül. Ilyenek:

Ághelyes:

Kép helye

Fodros:

Kép helye

Foltos, madárszemes:

Kép helye

Könyv:

Kép helye

Márványozott, örvénylő:

Kép helye Kép helye

A feketediót gyakran más, világosabb színű faanyagok kontrasztjaként is használják.

Mintakép a feketedió faanyagára:

Kép helye

A többi feketedió-faanyag minta mellékletben látható.

Legértékesebbnek az egyenes törzsű, csomó- és hibamentes faanyagot tartják, amiből furnért készítenek. Furnérját színfurnérozott faforgácslap, rétegelt lemez, farostlemez készítésére használják.

Bár éppen most néztük, hogy milyen szépen változatos tud lenni a feketedió anyaga, mégis az egyenes, párhuzamos szálú furnéranyagot keresik leginkább. Azt, amelyik egy hüvelyk (kb. 2,5 cm) távolságon belül legalább 6, legfeljebb 9 szálat tartalmaz. Ha ennél kevesebbet, akkor a vevők gyengébb, lazább faanyagra gyanakodnak, az ennél sűrűbb évgyűrű-szám pedig a rossz termőhelyet, rossz időjárást feltételezteti, vagyis a gyengébb, kevésbé egészséges növekedést. Ennek jellemzésére alkalmazzák a faiparban a "textúra" kifejezést. Durva textúrájúnak nevezik a kevés évgyűrűt mutató faanyagot. Ezt keményebbnek tartják. (Bár én éppen fordítva gondolnám.)

Kép helye

A feketedió-faanyag értékét a színe is befolyásolja, de ez a legvitatottabb kérdés vevő és eladó között. Nemcsak azért, hogy kinek mi tetszik, persze leginkább a szép barna, hanem azért is, mert a frissen vágott felület akár zöldes árnyalatot is mutathat, később lehet szürkés is, és végső színét csak érés után éri el. És fontos a szín egyenletessége is.

A feketedió furnér minőségében súlyos értékrontó tényező a legkisebb madárvágta vagy rovarrágta üreg, seb a faanyagban.

Példák a furnéranyagra:

Közönséges furnérlap:

Kép helye

Húrmetszetes lapvágás eredménye:

Kép helye

A feketedió-furnérból főleg bútorokat, szekrényeket, falburkolatokat, ajtókat készítenek. A feketedió-bútorokat így dícséri egy 1923-as amerikai leírás:

"Jó ízlés és karakter jellemzi az amerikai dióbútorokat. A finom diófaanyagnak karaktere van. Ezért választják a legnagyobb belsőépítészek a diófát az elegáns lakások berendezéséhez. Tudják, a diófa sohasem ismétli önmagát, ugyanazt a minőséget produkálja minden megjelenési formájában, minden környezetben. Az amerikai feketedió eredetisége színben és rajzolatban mindig lenyűgöző. Mély, ragyogóan barna színe sohasem egyforma, mert a természet minden diófánál egy kicsit megváltoztatja tervét. A faanyag élő, sugárzó színének karaktere van. Mintázatát nem az ember, hanem a természet intarziája hozta létre. A feketedió minden stílusirányzatnak egyéni formát kölcsönöz. Ára nem magas, a legkisebb lakás berendezéséhez is elérhető a minőség. Ebben a faanyagban szépség és hasznosság a legmagasabb fokon egyesül. A feketediót nem lehet mással helyettesíteni."

A szöveg régimódiasan amerikaias, de lényegével egyet lehet érteni.

Furnérnak legjobb - csúcsminőségű - a legalább 40 cm átmérőjű, legalább 2,4 m hosszú egyenes, hibamentes rönk. A legnagyobb feketedió-fákból többezer négyzetméter vékony furnér nyerhető ki.

Kép helye

A termőhely igazi értéke a feketedió-erdő kitermelésekor mutatkozik meg. Az igazán jó termőhelyen 30 év elteltével nem a fent írt 40 cm-es, hanem 60 cm-es törzsátmérő is elérhető. Tessék kiszámolni, 1 ha-on hány százalékkal, hány köbméterrel nagyobb hozam is elérhető az átlagosnál.

Kép helye

Furnérkészítésre alkalmas feketedió rönkök:

Kép helye Kép helye

Közelebbről:

Kép helye

A furnérnak nem megfelelő faanyagot deszkának dolgozzák fel. A deszkaanyagnál, a fűrészáru minőségű faanyagnál már nem követelmény az egyenes szállefutás, bár a faanyag neveltetési körülményeiből adódóan legtöbbször a deszkák is egyenes szálúak. Követelmény ellenben a 30 cm-es törzsátmérő és a 2,4 m rönkhossz.

Kép helye

A deszkának felvágott feketedió-faanyagot oldalasnak (flitch) nevezik Amerikában:

Kép helye Kép helye

A nem egyenes, hanem rajzolatos deszkák is keresettek. A rostok lefutása ez esetben hullámos vagy habos lehet. Bár a termesztők az egyenes rostlefutású feketedió-anyagra törekszenek, a feketedió rajzolata a többi keményfához viszonyítva a legnagyobb változatosságot mutatja. Természetesen, rögtön a közönséges dió után.

Kép helye Kép helye

A feketedió fájának mintázata, rostjainak lefutása - már csak neveltetéséből adódóan is, lásd a feketedió termesztésénél leírtakat - legtöbbször egyenes szálú. Mégis, ha törzsének elágazásánál lévő faanyagból készítenek deszkát, az is értékes. A mintázat lefutása a következő képeken a törzs elágazására utal.

Kép helye Kép helye

Ilyen deszkából készült asztalt látunk a "Mi készül diófából?" fejezet "Íróasztal feketedió tetővel" c. képén is.
Kép helye Kép helye

A feketedió-furnérnál nem lehet észrevenni, de a deszkaanyagon már látszik a feketedió fájának egy érdekes sajátossága, nevezetesen az, hogy más színe van a külső és más a színe a belsőbb faanyagnak. A fatörzs belső, nagyobb része - gesztje - adja a jellegzetes, sötét színű feketedió-faanyagot, a külső rész - a szíjács - világosabb, krémfehér vagy szürkés.

Kép helye Kép helye

Ez a színeltérés jól látszik az alábbi két képen is, ahol fűrészelés előtti és alatti feketedió rönkök láthatók.

Kép helye Kép helye

És itt a kétféle faanyagot jól elkülönítő feketedió-deszka.

Kép helye

Ez a deszka kizárólag a gesztből készült.

Kép helye

Sőt, jól látszik a furnéranyagon is. Hengeres furnérvágásból származó szíjács-furnér, a világos színe miatt nem is gondolnánk feketediónak.

Kép helye

Nos, ezért se szabad a feketediót korán kivágni. Minél idősebb, annál vastagabb a belső, értékes színű fatömege. Jól látszik a korán kivágott faanyag - vagy az időben kivágott fa ágai faanyagának - geszt- és szíjács aránya a következő képen.

Kép helye

Feketedió deszkák készletezése:

Kép helye

Deszkaanyagának felhasználása széles körű.

Előszeretettel használja a hajóépítő ipar. Az első világháborúban az amerikai repülőgépek légcsavarjai is fekete dióból készültek.

Kép helye Igen sokféle értékes tárgyat készítenek belőle, például puskatusokat. (Ugyanúgy, mint az oroszok a mandzsúriai dióból. A fegyverkezési hajsza a diófákat is elérte. A japánok se maradnak le, ők a japán dió fájából készítenek puskaagyat.) A következő képen puskatus készül fekete dióból egy amerikai faüzemben:

Kép helye

És itt a feketedió-puskatus választék:

Kép helye

Értékes zongorák is készülnek feketedióból. És gitárok.

Kép helye

Gitárnak az a faanyag szép, amelynek a rost-lefutása eleve mutatja a leendő hangszer alakját.

Kép helye

A feketedió-deszkából gyakran készítenek padlót, parkettát. A képek közül az első különösen méltó a figyelmünkre. Magán a diópadlón csemegézhetünk a dióból, kortyolhatunk a diólikőrből.

Kép helye

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Irodai svédpadló feketedióból (Magyarországon is kapható).

Kép helye Kép helye Kép helye

Lakásbelsőnek is hangulatos.

Kép helye

Amelyik feketedió-faanyag a fűrészáru fenti minőségi követelményének se felel meg, az is keresett. A legkülönbözőbb használati és ajándéktárgyakat készítik belőle.

Kép helye Kép helye Kép helye

A feketedió tárgyak felülete felületvédő anyagokkal jól kezelhető. Poliuretán-bevonat egy mintaanyagon:

Kép helye

Igencsak megszépül a fekete dió addig egyenes szálú mintázata, ha a törzs tövében, a gyökerek indulásánál vizsgáljuk. Ezért a feketediót is, ugyanúgy, mint a mi diónkat, tőkéjével együtt szokás kitermelni, és a tőkéjét nevezik Amerikában burl-nek. Íme egy szép nagy példány egy amerikai faüzem udvarán:

Kép helye

A tönkből készült furnér mintázata:

Kép helye

És még lejjebb, ahol már a gyökerek is indulnak, vagyis az igazi "burl":

Kép helye

További különlegesség a csomós mintázatú gyökér:

Kép helye

És hogy teljes legyen a kép, tudjunk róla, hogy a feketedió kitermelt gyökéranyagának is jól elkülöníthető szíjács- és geszt-rétege van. Ha a gyökéranyagot hengeresen vágják furnérra, a külső rétegekből szinte fehér gyökér-szíjács anyag nyerhető.

Kép helye

De a jóból, vagyis a legszebb feketedió-gyökéranyagból is megárt a sok. Ha tisztelt Kollégámat továbbra is érdekli, igen sok szép mintát találhat a mellékletben.

Ha a feketedió-gyökértől kissé feljebb eső részen szemléljük meg a feketedió deszkáját, ritka esetekben más különlegességgel találkozhatunk. Akkor, ha a feketedió-deszka közönséges diót termő ültetvényből származik, és az oltás helye is a deszkán van.

Kép helye

A nagy méretű faanyag értékesebb a szokásosnál. A legnagyobb feketedió fát, amiről tudomásom van, az USA Washington államában, a Columbia folyó partján vágták ki. Bizonyítottan az állam legidősebb fája volt, kivágáskor törzsátmérője meghaladta az 1,8 m-t, vagyis törzskörmérete több mint 5,5 m volt, ami annyit jelent, hogy hárman sem érték körül. Csak összehasonlításul jegyzem meg, hogy az általam ismert legvastagabb törzsű közönséges dió törzskörmérete 434 cm.

Kép helye

A feldolgozásra alkalmatlan feketedió-rönköket külön szállítják be a kitermelés helyéről. De tüzifának még jók lesznek:

Kép helye

A feketedió-faanyagot annyira feldolgozzák, hogy hulladék szinte nem is marad, esetleg csak fűrészpor.

És mit nem szabad a feketedió-fűrészporral csinálni?

Ne használjuk alomanyagként lóistállóban, mert a lovak lába érzékeny lehet rá. A juglontartalmára.

Kép helye

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább