Előző-------------------------------- Tartalomhoz----------------------------------- Következő

FOGYASZTÁSI TANÁCSOK

Kép helye

Mottó:
"A dió a jövő kenyere."
(I. V. Micsurin)

Vázlat:
Élelmiszerpiramis
Fogyasztóvédelem
Tanácsok a dióbél fogyasztására
További javaslatok
Diódiéta
Friss dió
Dióallergia
Penészes dió
Feketedió

A dió az ember legrégebbi táplálékainak egyike. A diófogyasztás végigkísérte emberré válásunkat. A kőkorszaki ember lakóhelyein gyakoriak a diómaradványok. A diót ismerő népek étkezési kultúrájának ezer évek óta állandó szereplője a dió. A mottó megalkotásához Micsurinnak nem is volt szüksége nagyon sok leleményre. Az orosz nép körében régóta ismert mondás, hogy három kenyere van az embernek. A búza, a krumpli és a dió. Az előző kettőből már ettünk eleget, a dió következik.

A technika fejlődésével a dió elkészítési módja állandóan fejlődött. Ebben a fejezetben - de később, a dióolaj, a zöld dió, a diós italok tárgyalása során is - igyekszem néhány lehetőségre rámutatni. Ötletekre. A konkrét receptek a könyv vége felé olvashatók. Első az olvasás.

Kóstolgassuk különféle formákban a diót!

Élelmiszerpiramis

Mottó:
"Én kicsike vagyok,
A fogajim nagyok,
Megtöröm a diót,
Csak sokat aggyatok!"
(Ipolynagyfalusi gyerekvers)

Mennyi diót együnk?

A sok táplálkozási elmélet közül az úgynevezett élelmiszerpiramis érdemli a legnagyobb figyelmet, amit az alábbi ábra szemléltet. Legalul helyezkednek el a legszélesebb körben, naponta fogyasztandó élelmiszerek, középen a heti néhány esetben, legfelül a havi néhány esetben ajánlott élelmiszerek. Látjuk, a dió a napi ajánlásban szerepel.

Kép helye

Tisztelt olvasó Kollégám, alapjában kétféle ember létezik. Az egyik ül a számítógép előtt és dolgozik vagy szórakozik. A másik szintén ott ül, és szintén dolgozik és szórakozik, de ott áll előtte egy tányérkán kevés dióbél. És ha elfogyott, feláll, és hoz újabb tányérkával.

Fogyasztóvédelem

A fogyasztóvédelem is foglalkozott a dióval. Mivel hivatalos szövegről van szó, csak szó szerint szabad idéznem. Kép helye

A dióra vonatkozóan még nincs előírás a Magyar Élelmiszerkönyvben. Így az MSZ 11865 (Dió) és MSZ 20604 (Dióbél) sz. szabványok tartalmazzák a minőségi előírásokat. Az európai szabványok hazai bevezetése során a DF-02 ENSZ-EGB szabvány előírásait vesszük hamarosan át. Ezért a következőkben ezeket az előírásokat ismertetjük.

A dióbelet három minőségi osztályba kell sorolni: Extra, I., II. osztályba.

Kép helye A dióbelet nem méret, hanem “stílus” alapján kell még válogatni.

E szerint megkülönböztetünk:

Szokványos fogyasztói csomagolások

A dióbelet különböző méretű fa vagy műanyag rekeszekbe, esetleg kartonpapír dobozokba vagy raschel, ritka szövetű juta zsákokba csomagolják. A legnagyobb szokványos csomagoló eszköz (göngyöleg) a 10-es rekesz, 11-12 kg-os befogadóképességével.

A minőség megóvása érekében 0,5 kg befogadóképességű műanyag vagy papír tálcában hoznak forgalomba fogyasztásra dióbél feleket. Ezeket a fogyasztói csomagolási egységeket mindig valamilyen nagyobb gyűjtőcsomagolásba teszik az anyagmozgatás, szállítás során.

Ugyancsak a minőség megóvását szolgálják a különböző vákuumos vagy védőgázos csomagolások.

Fogyasztói tárolási körülmények, tárolhatósági időtartam

A diót két formában szokták tárolni, héjasan és dióbélként. Mindkét formában száraz, hűvös helyen tárolható a dió, de héjasan tovább megőrzi minőségét.

0°C körüli hőmérsékleten 1-1,5 évig is eltartható a dióbél, 10 °C hőmérsékleten 6-8 hónapig, szobahőmérsékleten 1-4 hónapig tartható el minőségromlás nélkül.

Háztartási körülmények között is törekedni kell az ideálist közelítő értékekre, mivel magasabb hőmérsékleten vagy nedves körülmények között rohamosan csökken az eltarthatósági időtartam.

Eddig az idézet a Fogyasztóvédelemtől. Hát, mit mondjak, már nagyon elavult. (Mivel dióról van szó, azt is mondhatnám, hogy avas.)

Házilagosan, a saját kertünkben termett dióra a fenti előírások nem kötelezők.

Házilag akkor járunk el a leghelyesebben a megtört dió tárolását illetően, ha légmentesen zárhatő műanyagdobozban tároljuk, hűvös helyen. Légmentesen, hogy meg ne molyosodjon. A dobozok legyenek felcímkézve az alábbi minta szerint, nehogy a dióbelet más héjas gyümölcsök belével tévesszük össze! Kár lenne.

Kép helye Kép helye

Mert, tessék elképzelni, tisztelt diófogyasztó Kollégám, én beszéltem olyan emberrel, aki nem ismerte a pekándiót! Így fennállt a tévedés veszélye!

--- Fel---------------------------------------------------------------------------------- ----------------------------- Tovább