Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Csomagolás

Ha a dióbél rövid időn belül kispiaci értékesítésre fog kerülni, nem feltétlenül kell a feldolgozás végeztével becsomagolni.

Ha viszont a tárolás tartós, elengedhetetlen a csomagolás, hogy a raktári molyok hozzá ne férjenek. Raktári molylepke mindenhol van, többféle van, és a dióbélre mind szeret petézni.

Kép helye Az aflatoxin-mérget termelő penészgombák megtelepedésének elkerülésére a dióbelet úgy kell csomagolni, hogy a bél szellőzni tudjon, száraz maradjon. Erre a célra megfelel a selyempapír bélelésű hullámkarton doboz, akár leragasztva is. Nem szabad a dióbelet polietilén vagy más műanyag zacskóba csomagolni, mert hőingadozásra a pára kicsapódik, és rögtön megvan a gombák életfeltétele.

Dióbél csomagolás hullámkarton dobozokba:

Kép helye Kép helye

A kartondobozos csomagolás világszokvány. Általános a 10 kg-os doboz, pl. 40x40x18 cm-es, mert a raklapra (120x80 cm) pontosan illeszkedik. Ebből a két méretből 6 db-ot raknak egy sorba a raklapra. Hátránya ennek a méretnek, hogy a súlynál fogva a felsőbb sorok szétnyílnak.

Kilenc darab fér viszont egy sorban a 40x27x27 cm-es hullámkarton dobozból. Hat sorban 540 kg fér egy raklapra. Ennek a méretnek az az előnye, hogy a második sorban téglakötés-szerűen kerülnek a dobozok az első sorra, így a sorok fogják egymást.A 42x37x19 cm-es doboz is jó (hosszúság-szélesség-magasság). De szerintem a legjobb a 388x253x256 mm-es.

Bármilyen formájú dobozt válasszunk is, térfogata 29-29,5 l legyen, mert a dióbél térfogatsúlya 343 g/l.

Hullámkarton dobozba csomagolt román dióbél, német exportra:

Kép helye

Hullámkarton dobozba csomagolt kirgiz dióbél, arab exportra:

Kép helye
Kép helye

Kartonos iráni dióbél:

Kép helye

Légmentesen csak akkor szabad csomagolni a - száraz - dióbelet, ha vákuumos géppel légtelenítjük, párátlanítjuk. Nem így:
Kép helye

Kép helye Kép helye

Vagy ne legyen a celofánzacskó zárása légmentes. Ez esetben a dióbelet gyors értékesítésre és felhasználásra szánjuk:

Kép helye Kép helye Kép helye

Minőségi német dióbél:

Kép helye

Felhasználáskor:

Kép helye

Darabos francia dióbél csomagolása:

Kép helye

Kép helye Jobbra vákuumfóliás csomagoló gép látható. A vákuumos csomagolás előnye, hogy a dióbél nem érintkezik levegővel, oxigén hiányában a dióolaj nem tud avasodni. Minőségét akár két évig is megőrzi. Így helyes csomagolni, vákuum alatt, alufóliás vagy egyszerű műanyagfóliás zacskókba, amelyek 1-10 kg-osak lehetnek. Öt kilogrammos vákuumfóliás csomagolás esetén egy kartondobozba két csomagot helyezünk, közé pedig válaszlapot, mert a vákuumfólia szállítás alatt is dörzsölődik, és könnyen leereszt.


Kép helye
Kép helye

Mire figyelhettünk fel a fenti két képen? A vákuum-csomagok szögletességére. Azért kell szögletesnek lenniük, hogy kartondobozba rekhatók legyenek. A vákuum-tégla méreteinek konveniálniuk kell a kartondobozok és a szabványos EUR-raklap méreteivel. Tessék csak megpróbálni!

A jobboldalt mutatott csomagológép azt sugallhatta volna, hogy a gép tartályába helyezett vákuumzacskót eligazgatva a megfelelő méretű, téglaidomú csomagot kapjuk. Pedig nem így van. A gép tartálya nem téglaidomú, és pláne nem felel meg a kívánt méretnek. Nagyobb gépet kell tehát vennünk, mint amire szükségünk van, és egy megfelelő méretű keretet kell a tartályába építenünk. Tessék csak megpróbálni! Kazahsztánban már megoldották, amint az alábbi, exportra csomagolt dióbél-készleten is látszik. Mindig van kitől tanulnunk.

Kép helye

A következő képeken vákuumfóliázott dióbél átmeneti tárolása látható. Azért célszerű a fóliázást követő napon kartondobozba rakni az egységcsomagokat, hogy legyen idő arra, hogy az esetlegesen nem tökéletes hegesztés miatt belevegősödő egységeket újracsomagolhassuk.


Kép helye
Kép helye

Ha 4 kg-os egységekbe csomagolunk, egy kartondobozba 3x4=12 kg dióbél helyezhető el, közben két válaszlappal.

Kép helye

A 10-12 kg-os csomagolás az ipari felhasználású dióbél szokásos kiszerelése, a 10 dkg és az 1 kg közötti pedig lakossági fogyasztásra kerül.

Kép helye

Hát, igen, megjött a megrendelés a német cukrászati ellátó nagyker-áruháztól. Próbáljunk neki eleget tenni. Az az igénye, hogy vákuumfóliázzuk be a dióbelet. Rendben van, de a mi vákuumfóliázó gépünkkel, ami jó drága volt, csak 4 kg-os egységeket lehet készíteni, amiket sehogyse tudtunk úgy belekényszeríteni egy kartondobozba, hogy raklapra helyezve a dobozok egy raklap méretét adják ki. Nem olyan egyszerű, tessék csak megpróbálni. De rendeltünk a kartondoboz-gyárból - sürgősségi felárral, mert a vevő várja az árut, további felárral, mert csak kis mennyiségre van szükségünk, - olyan dobozokat, amibe 5x4=20 kg fér. Boldogan jelentettük a vevőnek, hogy megy az áru. Visszaszóltak, hogy ne menjen, mert Németországban olyan törvény van, hogy egy nő nem emelhet 15 kg-nál nehezebbet.

Kép helye

Ilyenkor áll meg az ész. Münchenben nincsenek férfi dolgozók? Vagy egy emelővillás targonca? Vagy nem lehet négykilónként kiszedni a dobozból? Ilyenkor nincs más, leülünk a tévé elé. És mutatják a sörfesztivált, ahol harminc kilót cipel egy hölgy. És mutatják a sportrovatban a német súlyemelőnőket. Nekünk meg nincs pénzünk ötkilós vagy tízkilós vákuumfóliázó gépre.

Egy újabb, francia ötlet a dióbél bolti, lakossági értékesítéséhez a zacskós csomagolás felváltása teljesen átlátszó műanyagdobozzal. Teljes szépségében érvényesül a szép dióbél, nem beszélve arról, hogy nem nyomódik, törik, a gondatlan bolti rakodás alkalmával.

Kép helye

Hasonló, szilárd, átlátszó műanyag dobozos dióbéllel találkozhatunk koreai élelmiszerboltokban is. Persze, ezeket is kartondobozba kell rendezni.

Kép helye

Hogy akkor miért kellett feles dióbelet törnünk, válogatnunk, ha a zöme úgyis nagyfogyasztókhoz megy, pékekhez, nagy konyhákhoz, ahol a segédszemélyzet tíz kilót önt egyszerre a darálóba? - méltatlankodik teljes joggal a dió manipulálásába belefáradt Kollégám. Szerintem elsősorban azért, mert a német pékek cukrászsüteményeket is gyártanak, amelyek nagy részét feles dióbéllel díszítik. A konyhák pedig a zöldsalátákat szivesebben körítik feles dióbéllel, mint törmelékkel. Ugyanakkor jogos igénye a vevőnek, hogy lássa, milyen szép dióbelet kapott tőlünk, magyaroktól. Mástól úgyse kap ilyent.

Kép helye Látjuk, mire a dióból áru lesz, sok költség rakódik rá.

Mindenképpen arra kell törekednünk, hogy a diószüret, a szárítás, a raktározás, a törés, a csomagolás költségeit saját viszonyaink között a legolcsóbbra méretezzük, különben biztos a ráfizetés.

Hogy mindezek után mennyiért tudjuk eladni a dióbelet, egészen más kérdés. Nincs összefüggésben saját költségeinkkel. Az ár a piacon alakul ki, különböző helyen, időben, különböző vevőknél a megalázóan alacsony ártól a tisztességes, szép, magas nyereségtartalmú árig széles határok között változhat.

Itthon mindig ahhoz szoktunk hozzá, hogy dióbelünk ára nem éri el a mandula vagy a mogyoró árát. Nyugaton pedig sokszor a dióbél drágább azoknál.

A vevő igénye szerint elkészített dióbél, elszállítás előtt:

Kép helye

Exportra csomagolt hazai dióbél:

Kép helye

A dióbél tárolása, szállítása

A dióbelet alacsony (55-65 %) relatív nedvességtartalmú, alacsony hőmérsékletű (0-3 C°), sötét helyen kell tárolni, szagmentes körülmények között. Az említett francia diófeldolgozó, Alain Riviere szerint a vákuumcsomagolt dióbél 7 C° alatt tárolandó, nem kell hűvösebb, főleg, ha a dióbél víztartalma az 5-6 %-nál nem magasabb, és oxigén se jut a csomagba.

Kép helye

Ha lefagyasztjuk, a dióbél korlátlan ideig eláll, de ha kivesszük a fagyból, hamarosan használjuk fel, mert minőségét gyorsabban elveszti.

Tisztelt Kollégám, a dióbél szállítása is - természetesen - minket terhel. Akár úgy, hogy termelők vagy feldolgozók vagyunk, és a vevő telephelyére kell szállítanunk, akár úgy, hogy a vevő szállítja el, de ránk hárítja a fuvarköltséget.

Ahhoz, hogy a fajlagos fuvarköltség a fő felvevőpiacra, Németországba is elviselhető mértékű maradjon, legalább 3,5 tonna teherbírású teherautó kell.

A kartondobozba csomagolt dióbelet raklapra kell rakni. A szabvány euro-raklap mérete 80 x 120 cm. Az se jó, ha a dobozok túlnyúlnak valamelyik irányban a raklapon, de az se, ha a raklap felületének egy része kihasználatlan marad. És az se kedvező, ha a dobozok nem helyezhetők kötésbe, vagyis a második sor pontosan illeszkedik az elsőre, mert a felsőbb soroknál a rakomány szétnyílik. Egy praktikus dobozméret a 388 x 253 mm-es hosszúságú és szélességű doboz (belméret), mert ebből kötésbe rakva 9 db fér el egy raklapon. A doboz magassága a hazai diófajták beléhez leginkább 256 mm belméretű legyen, ha 10 kg-ot teszünk egy dobozba. A darabos dióbél ennél 1 cm-rel alacsonyabb, a feles viszont inkább 1 cm-rel magasabb dobozt kíván. Ebből a dobozméretből öt sor rakható egy raklapra, vagyis egy raklapon 450 kg dióbelet tudunk szállítani.

Természetesen, a vákuumfóliázott dióbél más méretű dobozt igényel, aminek mérete a fóliázott dióbél csomag-méretétől függ. Ez esetben a raklap rosszabb kihasználásával kell számolnunk.

A rakományt körbe kell fogni zsugorfóliával, és le kell pántolni. A raklapot nekünk kell kocsira rakni, targoncával vagy emelővillás békával. A kocsin történő pontos elhelyezéshez is béka kell.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább