Mottó:
„A diófát nevelő olyan szobrász, akinek monumentálisra növő alkotásai évszázadot is megélhetnek.”
(Dr. Tomcsányi Pál)
Először arra a kérdésre kell válaszolni, miért ültessünk, neveljünk diófákat. Nagyon egyszerű. Mert a dióültetvény adja egységnyi területről a legtöbb, az ember számára nélkülözhetetlen tápanyagot. Ezért mondta Micsurin, hogy a dió a jövő kenyere.
Vázlat:
Néhány szó a hazai dió régmúltjáról
A tiszaháti dió mítosza
Diótermesztés a 20. században
A dióültetvény megtervezése
A termőhely kiválasztása.
Kötés
Egy vagy több fajtából álljon-e ültetvényünk?
Milyen törzsmagasságot alakítsunk ki?
Koronaalak, sűrűség
Sövénydió
Magoncot vagy oltvány diófát ültessünk?
Fajtaválasztás
A terület előkészítése ültetésre
Ültetés
Gyomirtás, a dióskert területének gondozása
A talajállapot ellenőrzése a dióültetvényben
Tápanyagellátás
Mikroelemek
Öntözés
Neveléskori metszés
Termőkori metszés
Intenzív dióültetvények metszése
A metszés idejéről
Tősarjazás és kiegészítő munkák
Termőre fordulás
A megporzásról
Szüret után
Bevételek
A diótermesztés jövedelme
Hazai dióskertek képei
Tisztelt diótermesztő Kollégám, egy valamirevaló gyümölcstermesztési szakkönyv nem hagyhatja említés nélkül a termesztés kezdeteit, régmúltját.
Ami a diót illeti, könnyű helyzetben vagyunk. A diófa a legelőször termesztésbe vont gyümölcsfák közé tartozik, a sárgabarackkal, fügével, olajfával, datolyával, mandulafával együtt. A Közel-Kelet földművelőié az érdem, mintegy 4000 évvel ez előttről. Ezeknek a fáknak a gabonatermő földekre ültetése kétszeres haszonnal járt. Egyrészt megkétszereződött a föld hozama, másrészt gyümölcsüket eltették télre, és akkor se kellett éhezni.
A legelsőbben háziasított gyümölcsfák közül a dió vitte el a pálmát. Termése a legtárolhatóbb, leginkább elálló. A diót héja védi a kártevőktől, és héjában károsodás nélkül viseli el a szállítást is.
A diónemesítés egyidős a diótermesztéssel. Az ember mindig a nagyobb, jobban törhető, jobb ízű diót kereste.
Így foglalta össze Lui Csonghuai kínai szakember a diótermesztés világtörténetét:
Magam is így gondolom. A diófogyasztás biztosan több, mint 7000 éves. A majmok az egész világon mindenhol megtörik a dióféle terméseket. De tárgyi bizonyíték csak a kőkorszak óta van az emberi diófogyasztásra.