Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Egyéb diós italok

A diólikőr továbbfejleszthető, tojásos-tejszínes diólikőr készíthető belőle.

A kész, már leszűrt, ízesített diólikőrhöz tojásárgáját, tejszínt, vaníliakivonatot adunk. Mintegy 3-3,5 dl diólikőrhöz három tojás sárgáját elturmixolva, mintegy 3 dl tejszínt (poharas tejszínt, kávétejszínt vegyesen) és kevés vaníliaaromát. Még édesíthetjük ízlés szerint, és felmelegítjük 60 C°-ra öt percre, majd 70 C°-ra egy percre. Újból összeturmixoljuk, palackba töltjük, lehűtjük.

Nagyon gyenge diólikőrt kapunk. Ez a mennyiség megtölt egy hétdecis üveget, és még marad egy kevés, azonnali kóstolásra.

Vagy ha nem tojással, tejszínnel, akkor naranccsal ízesítsük.

Görög diólikőrt, karidákit a Doriki cég készít, címkéje jobbra látható.

Kiváló francia italok alapanyaga a diókopáncs is, „Brou de Noix” és „Ratafia” nevű italok készülnek belőle.

Szokatlan, de előfordul, létezik olyan dióbor is, amihez nem kell zölddió.

DIÓBOR DIÓLEVÉLBŐL (régi francia recept)

Hozzávalók 6 literhez:
15 dkg szép zöld diólevél
1 l 40°-os pálinka
5 l vörösbor
40 dkg cukor

Két hétig áztassuk a diólevelet a pálinkában, majd paszírozzuk át. A cukrot oldjuk fel a borban, öntsük össze a pálinkával. A keveréket pihentessük egy hétig, utána szűrjük le, töltsük palackokba.

A franciák a dióbél felhasználásával készülő dióbort is kitalálták, és az alábbi képpel reklámozzák.

Jó lenne megtudni, hogyan készül, mert akkor nem kellene eurót kiadni érte.

A dió barkájából ugyancsak francia ital készül, a „vin de chatons”. A Poliénas községben működő Polinoix cég készít barkabort, amit a következő képpel reklámoznak.

A barkabor készítési módjáról nincs tudomásom. De ígérem tisztelt borszakértő Kollégámnak, behatóan fogom tanulmányozni.

Már találtam is egy receptet. Még nem kóstoltam, meg kell várnom a dióvirágzást.

BARKABOR
(francia recept)

Hozzávalók:
50 db nyíló dióbarka
4 l bor
1 l pálinka
1 kg cukor
és ízlés szerint vanília, citrom

Vigyázzunk, a dióbarka április-májusban csak rövid ideig nyílik, és csak 2-3 napig használható fel, virágporát kiszórva elöregszik.

Semmit nem kell tenni, csak a hozzávalókat összeönteni, a dióbarkát 40 napig áztatni.

DIÓSÖR
(francia ital)

Hát ez meg micsoda. Diósör? Ki hallott már ilyet?

De ha mondják, fogadjuk el.

Ha kínálják, akkor is, még ha nagyon furcsa is. Én is elfogadtam, amikor kínálták.

Mit mondjak, nem egy különlegesség. Ugyanolyan íze van, mint bármelyik másik sörnek.

De azt hiszem, megfejtettem a titkát. Azért hívják diósörnek, mert a francia diótermő vidéken főzik, ott, ahol minden a dióról szól. Ha nem a dióval reklámoznák, nem lenne sikere.

Ennyi.


Talán meglepődik tisztelt alkoholista Kollégám, de szerintem ihatunk alkoholmentes diós italokat is. Ilyen például a dióhéj-tea, vagy Johanna nyári üdítőitala. És a többi.

A dióhéj-tea nógrádi és szabolcsi falvakban egyaránt ismert. A diótöréskor megmaradt - tiszta - dióhéjat teának teszik fel, és addig főzik, amíg a tea kellő világos színt nem kap. A dióhéj-teát nem gyógyszerként, hanem az indiai tealevélből készített teával azonosan isszák. Íze nem hasonlít a dióbélre, kellemesen, enyhén csersavas.

Johanna Partz kiváló nyári üdítőitalt talált ki, amit bárki azonnal elkészíthet. Mikor igyuk? Az ideihez hasonló esős júniusokon, amikor hiába akarunk nyaralni, az állandó eső miatt nem tudunk a nyaralóból kilépni, még üdítőért se. Csak a kertbe kell kilépni, a diófáig, és néhány szép levelet kell szednünk.

Ha teát főzünk belőle, melegen, langyosan, hidegen ihatjuk, és a fanyarságát kevés mézzel oldhatjuk. Kiváló, és egészséges is.

DIÓS UBORKATURMIX
(francia recept)

Hozzávalók 6 személyre:
1 közepes méretű uborka, apró darabokra vágva
2 gerezd fokhagyma, a töve nélkül
1/2 kávéskanál só
10 dkg dióbél
4 dkg száraz kenyér
2 evőkanál dióolaj
4 dl joghurt
1,2 dl hideg víz
2 evőkanál citromlé
kevés kapor
dióbél
étolaj

Robotgépben mixeljük össze a diót, a száraz kenyeret, a dióolajat, a fokhagymát, sót. Pürészerű állagú keveréket kell kapnunk.

Öntsük a keveréket egy tálba, öntsük hozzá a joghurtot, és keverjük bele az apróra vágott uborkát is.

A citromlevet is keverjük bele, és annyi hideg vizet, hogy folyékony legyen.

Szervírozásig tartsuk hidegen. Akkor töltsük poharakba, poharanként szórjuk meg kevés dióbéllel, csöppnyi kaporral, és csöppentsünk rá némi étolajat.

A diótej pedig azoknak való, akik nem szeretik az alkoholt, de azoknak is nagyon jó, akik tej- és tojásérzékenyek.

DIÓTEJ TEJ- ÉS TOJÁSÉRZÉKENYEKNEK

Hozzávalók:
1 csésze dióbél
3-4 evőkanál méz
1 teáskanál szárított vanília őrlemény
4 csésze víz

A hozzávalókat előbb egy csésze vízzel turmixoljuk el, majd öntsük bele a többi vizet is, és újból keverjük meg. Készen is van, iható.

KEFÍR DIÓVAL, PITYPANGGAL
(orosz ital)

Hozzávalók 2 személyre:
10 dkg darált dióbél
3 dl kefír
1 dl tej
8 g apróra vágott gyermekláncfű virág
8 g apróra vágott gyermekláncfű levél

A kefírhez forró tejet öntünk, beleöntjük a darált dióbelet, a vagdalt gyermekláncfüvet. Három percig mixeljük.

NÉMET DIÓKOKTÉL:

Hozzávalók:
15 dkg érett őszibarack
8 dkg dióbél
száraz pezsgő

Az őszibarackot a dióbéllel mixerben elpürésítjük. Felöntjük a száraz pezsgővel, és a mixerrel megkavarjuk. Azonnal ihatjuk.

DIÓPÁLINKÁS KÁVÉ

Hozzávalók:
0,4 dl diópálinka
2 kávéskanál cukor
1 csésze forró, erős kávé

Ír kávéként fogyasszuk.

PORTÓI BOR FEKETEDIÓVAL

Hozzávalók:
1 liter homokszínű portói bor, melegítve
0,5 kg feketedió-bél
10-15 dkg feketedió levél, megfőzve, lehűtve

Főzzük rövid ideig a diólevelet, majd hűtsük le hideg vízzel. Csöpögtessük le, töröljük le papírtörlővel.

Pirítsuk meg a dióbelet, majd a tűzről levéve öntsük hozzá a meleg portóit, és tegyük bele a főtt levelet. Fedjük le, és hagyjuk egy napig meleg helyen állni. Aztán tegyük félre egy hónapra.

Leszűrés után fogyasztható a feketediós portói.

Néhány ételrecept diós italokkal

A legfontosabb kérdés az, hogy mire csúsznak a legjobban a diós italok.

Természetesen, sós italkorcsolyára.

Vizet forralunk, és ha már lobog, beledobjuk a héjától megtisztított diót. Az újraforrástól számított három perc múlva levesszük a fazekat a tűzről, és a diót azonnal leszűrjük. Egy tepsi aljában elterítjük, megszórjuk finomra szitált sóval, majd sütőben mérsékelt tűzön gyengén megpirítjuk. Közben forgassuk át egyszer-kétszer, nehogy véletlenül megégjen. Só helyett használhatunk egyéb fűszereket, például őrölt fehérborsot vagy más ételízesítőt, ízlés szerint adagolva.

Miután ittunk, ehetünk is. Jöhetnek a dióitalos ételreceptek.

DIÓS CSIRKESZELETEK

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg szárnyas hússzelet
20 dkg gomba
1 hagyma
8 dkg dióbél
0,5 dl dióbor
5 dkg tejszín
1 evőkanál narancslé
6 dkg vaj
só, bors

Daráljuk apróra a dióbelet. Tisztítsuk meg és vágjuk apróra a hagymát. Mossuk meg és vágjuk vékonyra a gombát. Ugyancsak vékony szeletekre vágjuk a húst. A hússzeleteket a vajon 5 percig süssük. Kavarjuk meg, sózzuk, borsozzuk. Mikor a hús aranyszínű, adjuk hozzá a hagymát, süssük, amíg üveges nem lesz. Adjuk hozzá a dióbort, a narancslevet, a diót, a gombát. Gyenge tűzön öt percig főzzük. Adjuk hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, (már megint? nem lesz ez túl sok?) keverjük. Fedjük le és hagyjuk öt percig főni.

KACSA ALMÁVAL, DIÓVAL

Hozzávalók 4 személyre:
40-50 dkg kacsaszelet
20 db feles dióbél
4 db Golden alma
0,5 dl tejszín
0,5 dl diólikőr
só, bors

Az almákat hámozzuk meg, szeleteljük fel. A kacsahúsról a zsírt szedjük le, csak kevés maradjon rajta. Sózzuk, borsozzuk. Egy nem odaégős edényben a szeletek mindkét oldalát 2-2 percig pirítsuk, előbb a zsírosabb oldalát. A kacsaszeleteket az almával együtt tegyük előmelegített sütőbe, az előbbi edényben maradt zsírt is öntsük rá. 8 percig süssük. Tartsuk langyosan, öntsük rá a tejszínt és a diólikőrt. Forrásig melegítsük. A dióbéllel csak tálaláskor díszítsük.

KENYÉRSZELETEK SAJTKRÉMMEL:

A sajtkrémes kenyérszeletekhez nem kell pontos recept, inkább fantázia. Krémsajtból és kemény sajtból diólikőrrel sajtkrémet keverünk, amit pirított kenyérszeletekre helyezünk. A tetejére szép dióbelet teszünk.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább