Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Diólikőr

Mutasson nekem, tisztelt patikus Kollégám olyan gyógyszert, ami egyben élvezeti cikk is.

Én mutatok, ez a diólikőr.

Gyógyhatása a zölddió hatóanyagaiból ered, azok közül is elsősorban a flavonoidokból, C-vitaminból, juglonból, tanninból. Egy szlovén vizsgálat (F. Štampar és társai) olyan mennyiségű flavonoidot talált a diólikőrben, hogy az már gyógyszer-számba megy.

A diólikőrt legtöbbször zöld dióból készítik. Ritkaság, ezért először említem a dióbélből készített spanyol diólikőrt.

Kép helye Az eredeti spanyol receptet azzal az ajánlással tették közzé, hogy azt minden feleségnek ismernie kell. Bizony.

Hozzávalók:
50 db dió bele, megdarálva
1 db fahéj, feldarabolva
1/2 db szerecsendió, apróra vágva
3 db szegfűszeg
1 l tiszta szesz
cukorszirup 1 l vízből és 70 dkg cukorból

A dióbelet a fűszerekkel egy befőttes üvegbe tesszük, felöntjük a tisztaszesszel, és lezárjuk 45 napra. Ekkor felnyitjuk, összeöntjük a cukorsziruppal, és újabb 25 napra lezárjuk. Ez idő elteltével a likőr kész, már csak le kell szűrni papírszűrőn, és palackozni kell.

Most pedig a zölddiós likőrök jönnek.

Kép helye DIÓLIKŐR

Hozzávalók:
50 dkg fiatal zöld dió,
tiszta szesz,
cukor szirup,
fahéj,
szegfűszeg,
szegfűbors,
gyömbér.

Elkészítése: A zöld diót megmossuk, felaprítjuk vagy összevagdaljuk és egy befőttesüveg aljára tesszük. Felöntjük annyi tiszta szesszel, amennyi éppen ellepi. Beledobunk pár szem szegfűborsot, 2-3 szem szegfűszeget, fahéjdarabkákat és durvára tördelt gyömbérgyökeret. Az üveget bekötjük és 2 hónapig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, és ízlés szerint cukorsziruppal hígítjuk, amit kanalanként keverünk a kivonathoz. Újabb két hónap érlelés után palackozunk. Száraz, hűvös helyen tároljuk.

Kép helye JOHANNA PARTZ DIÓLIKŐRE

Johannának diófái vannak, és egy sor saját találmányú diós receptje. Nem titkosak, a diólikőr receptje itt van leírva, jobbra. Egyedül a Korn kérdéses, de szerintem nem gabonamagvakat, hanem gabonapálinkát kell használnunk.

Más receptektől eltérően Johanna kristálycukor helyett darabos kandiszcukrot használ.

A likőr készítése hasonlít más receptekre. A hozzávalókat darabokra vágjuk, üvegbe rakjuk, vízzel, gabonapálinkával töltjük föl, lezárjuk. Három-hat hónap után szűrjük le, és palackozzuk.

A címkézésról se feledkezzünk el, de csak egyedi tervezésű címkék jöhetnek szóba.

Johanna a diólikőr mellé saját sütésű diós kenyeret szokott kínálni.

A likőrkészítés menete:

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Kép helye ÍZLETES DIÓLIKŐR

Először dióesszenciát készítünk. 20 db, négyfelé vágott zöld dióval megtöltünk egy széles szájú üveget, és felöntjük viszkivel úgy, hogy a diót bőven ellepje. Az üveget jól lezárjuk, 15-30 napig meleg helyen, pl. napon tartjuk. Leszűrjük, palackozzuk. (Ezt az esszenciát gyógyszerként lehet fogyasztani.) Ha a zöld diót előzetesen 2-3 szegfűszeggel, kevés fahéjjal és vaníliával, valamint narancshéjjal ízlés szerint ízesítjük, valamint a leszűrt esszenciához hozzáadunk 1/4 l vízben 1/2 kg cukorból főzött szirupot, kész az ízletes diólikőr.

DIÓLIKŐR, amely kivételesen nem zöld dióból, hanem dióbélből készül (német recept)

Hozzávalók, a pontos mennyiségek megadása nélkül, ízlés szerinti arányban: dióbél, pálinka, cukor, szegfűszeg és fahéj.

A dióbelet vagdaljuk durva darabokra. A fűszerekkel, a cukorral és a pálinkával együtt öntsük egy öblös üvegbe, és zárjuk le légmentesen. Tartsuk hat hétig világos, meleg helyen. Azután szűrjük le és töltsük palackokba. Jól zárjuk le, és még egy hétig hagyjuk pihenni, azután iható.

A pálinkás dióbelet ne dobjuk ki, jól felhasználható pudingokba vagy vaníliafagylaltba.

Kép helye GYOMORKESERŰ ZÖLD DIÓBÓL
Kolozsvári Puskás Sándor receptje

Hozzávalók:
1 liter szesz (a 96 fokos az ideális, de a 86 fokos is használható),
30 szem zöld dió,
egy evőkanál kálmos gyökér,
fél szerecsen dió,
5 szem szegfűszeg,
egy kávéskanál ánizs,
egy kávéskanál fahéj,
egy kávéskanál kardamom (ez el is maradhat),
fél kilogramm cukor,
víz,
1 narancs héja feldarabolva.

Elkészítése: a zöld diókat felszeleteljük, egy uborkásüvegbe tesszük, és ráöntjük a szeszt. A fűszereket kissé megtörve belérakjuk. Három hétig meleg helyen tartjuk, és naponta vagy kétnaponként megkavarjuk, majd leszűrjük. A diót újra felöntjük kevés vízzel (éppenhogy elfedje), egy-két napig így hagyjuk, hogy a víz kivonja a maradék szeszt. Majd ezt is hozzáadjuk a többihez. A cukorból erős szörpöt készítünk, csak annyi vizet teszünk, amíg a cukrot elfedi. Felfőzzük, lehűtjük és a leszűrt diókivonathoz keverjük. Ízlés szerint állítjuk be a szesz erősségét és az édességet. Üvegekbe szűrjük, és legalább egy hónapig tovább érleljük (egy év érlelési idő az ideális).

FRANCIA DIÓLIKŐR

20 db, darabokra vágott zöld diót egy liter gabonapálinkában négy hétig hagyunk állni lefedve meleg helyen vagy kitéve a napra. Aztán két darab szegfűszeget, egy darab fahéjat, kis darab vaníliát és fél narancs héját fél kiló cukorral felfőzünk 1/4 l vízben, és ha lehűlt, hozzáöntjük a pálinkához. Leszűrjük.

Kép helye

HAMIS PORTÓI

Ha zöld dió helyett zöld dióburok az alapanyagunk, diólikőr helyett készítsünk hamis portóit. Áztassuk borban hetekig, majd szűrjük le, a bort melegítsük meg, főzött cukorsziruppal édesítsük. Íze mint a portóié.

BOSZORKÁNYLIKŐR ("LIQUORE STREGA")

Maga a recept is antik már, Giuseppe Alberti olasz borkereskedőtől tudunk róla, 1860-ból, aki fűszerkereskedő apjától örökölte, de a receptet valószínűleg a bencés szerzetesek őrizték évszázadokon át. Talán egészen a beneventói boszorkányos diófa idejétől, Barbato püspök korától. A recept még ma is a család titka. Annyit lehet tudni róla, hogy több mint 70 összetevőből készített diólikőr.

Valószínű, a szükséges fűszereket ma már megvenni se tudnánk, tehát ne bánjuk, hogy házilag nem készíthetjük el, mindenesetre Campaniában ma is kapható ez a boszorkányos likőr.

Gyakori itáliai turistaútjaink egyikén vegyünk belőle, és így már itthon elkészíthetjük az ugyancsak világszenzációnak számító Capri-tortát, a „Torta Caprese“-t. Hozzávalói:
- 30 dkg nagyon finomra darált mandulaliszt
- 20 dkg keserűcsokoládé, apróra reszelve
- 20 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 6 tojás
- 1/2 tasak sütőpor
- 2 evőkanál boszorkánylikőr

A vajat és a cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, és addig keverjük, amíg krémes állagú nem lesz. Ekkor a mandulát és a csokoládét keverjük hozzá, majd végül a sütőport és a boszorkánylikőrt.

Kivajazunk egy tortaformát, beletöltjük a nyers tortát, és 180 C°-on 50 percig sütjük. A formából kivéve hűtjük le, majd meghintjük porcukorral.

Persze, a Capri-tortának is megvan a maga története. Al Capone-nak sütötte a boszorkányos Carmine di Fiore, aki később bevallotta, hogy a lisztet izgalmában felejtette ki a tortából.

Ha boszorkányos izgalomra vágyunk, kóstoljuk meg mi is!

Kép helye

Nocino, nocillo, nocello

Kép helye A nocsino olasz diólikőr. Eredete ismeretlen, az idők homályába vész. Származását Modena városának vidékére teszik.

A legismertebb legenda a nocino eredetéről a reneszánsz kori modenai nemes Alberto Pio és Clelia Farnese házasságkötésével kapcsolatos, amikor zenészek, költők, filozófusok és más szellemi nagyságok - köztük bohócok is - zengték az esküvő fényes napjainak méltó dícséretét. És közben megemlékeztek a felszolgált nocino-ról is.

Kiemelték, hogy különlegességét a holdfénynek köszönheti, amikor Szent János éjjelén a hozzávaló zöld diót szedték. És a kristálykésnek, amivel a zöld diót szeletelték.

A nocinót ettől az eseménytől kezdve látják el a felséges, mágikus jelzőkkel.

És ebből az időből ismert a nocino első receptje is. Eszerint a zöld diót Szent János napja körül kell szüretelni, négy részre kell vágni, és fakalapáccsal kövön megtörni. 18-20 diót kell lezárt üvegben egy liter tiszta szeszben áztatni, 3-4 hónapig. Langyos hőmérsékleten, árnyékban. Ezután fél kilónyi cukorból és 7 dl-nyi vízből készített sziruppal kell felengedni. Le kell szűrni, és még jó ideig pihentetni kell.

Kép helye Ez az alaprecept. Az ízesítés, fűszerezés eltérő, az alaprecept szerint már a diók eltételének másnapján fel kell az üveget bontani, szegfűszeggel, citromhéjjal, fahéjjal kell ízesíteni, és vissza kell zárni az üveget.

Ha Szent János éjjelén szedtük a diót, és másnap feldolgoztuk, a nocino legkorábban november 3-án kóstolható meg.

Ez a recept többféleképpen módosítható, például az alábbi receptek szerint.

Kép helye NOCINO DIÓLIKŐR (1. recept)

Hozzávalók:
30 db zöld dió
10 db szegfűszeg
1 citrom
1/2 l tiszta szesz
1/2 kg cukor
1/2 l víz

Ennek a likőrnek a titka abban rejlik, hogy a zöld diókat június utolsó hetében kell szedni, amikor a diók héja még lágy.

A megmosott diókat egy törlőronggyal törüljük meg, vágjuk félbe, és helyezzük egy lezárható befőttes üvegbe. vágjuk le a citrom héját, és a héjat tegyük szintén az üvegbe. Adjuk hozzá a szegfűszeget, töltsük rá a tiszta szeszt. Jól zárjuk le, és az üveget tegyük napos helyre 40 napig.

Az idő leteltével szűrjük le, és a cukorból, fél liter vízből készített - hideg - cukorsziruppal öntsük föl. Újból szűrjük le, majd palackozzuk.

Kép helye NOCINO DIÓLIKŐR (2. recept)

Hozzávalók:
30 db zöld dió
1 l vodka
1 széles citromszelet (kb. egy citrom negyede)
2 db fahéj
5 db szegfűszeg
2,5 csésze cukor

A megmosott diókat negyedeljük fel. (Vigyázat, fognak!) Tegyük egy széles szájú üvegbe, és adjuk hozzá a többi hozzávalót. Tegyünk fedőt az üvegre. Az üveget naponta rázzuk fel, egy hónapon át. Aztán szűrjük le, töltsük palackba a likőrt. Apró poharakban kínáljuk, étkezés után.

A nocsinóval megöntözhetjük a vaníliafagylaltot. Mások a leszűrt diónegyedeket kisebb darabokra vágják, sherryvel öntik le, és desszertként tálalják.

A nocsinónak lázcsillapító hatást is tulajdonítanak.

A nocsino változatának mondható a nocillo (nocsilló).

Kép helye AROMÁS - VAGY SZÁZ FŰSZERES - NOCILLO

Hagyományos, tipikus olasz ital, amit csak házilag vagy kisüzemi méretekben állítanak elő. Népi gyógyszer, egy alkalommal egészen keveset, egy kupicányit isznak belőle. Az emésztőrendszeri bántalmakon kívül fogfájásra is isszák. A felhasznált fűszernövények keserűsége az alkohol hatására összetéveszthetetlen aromává válik, íze a maga nemében egyedülálló.

A nocillo titka abban található, hogy a hozzávaló fűszernövényeket mind június 23-a, vagyis Szent János előestéje előtt gyűjtik.

A következő recept Filumena néni receptje, aki mint idős asszony mindent tud a nocsillóról, úgy is, mint aki egész életében készítette.

Hozzávalók:
1) 3 szőlőlevél
2) 3 naspolyalevél, amelyeknek a főerét ki kell vágni
3) egy csokor édeskömény
4) 3 fehér üröm levél
5) 3 babérlevél
6) kevés csillagpázsit levél
7) kevés centonorghe levél (a centonorghe nem szerepel az olasz nagyszótárban, de az internetes keresők se hoznak be ilyen néven találatot; valószínűleg helyi, nyelvjárási név; ha nem tudunk belőle beszerezni, azt javaslom, hagyjuk ki; szerintem nem veszi észre senki)
Kép helye 8) 3 cseresznyelevél
9) 3 cédruslevél
10) 3 mentalevél
11) 3 mályvalevél
12) 3 mandarinlevél
13) 3 citromlevél
14) 3 narancslevél
15) 3 rutalevél
16) egy kisebb, éretlen citrom
17) egy kisebb, éretlen narancs
18) egy kisebb, éretlen mandarin
19) egy-egy csomag szegfűszeg, fahéj, szerecsendió
20) egy evőkanál árpa
21) egy evőkanál feketekávé
22) egy csomag kamillavirág
23) egy filternyi teafű
24) 50 db zöld dió
25) 2 l tisztaszesz

Egy nagyobb méretű befőttes üvegnek rakjuk az aljára az 1-23 szám alatt felsorolt fűszereket, hozzávalókat.

A zöld diókat mossuk meg, törüljük le, és - a burokkal együtt - vágjuk négyfelé. Helyezzük a fűszerekre, hogy lenyomja, ami úszna.

Töltsünk rá 2 liter tiszta szeszt, hogy ellepje. Hagyjuk 40 napig ázni, de időnként rázzuk fel.

A 40 nap elmúltával az alkoholt öntsük át egy zárható üvegbe és zárjuk le.

A diókra és a fűszerekre öntsünk 7 dl vizet, és tegyük félre további 12 napra, mialatt a víz megbarnul.

Ezután szűrjük le a vizet egy kis fazékba. Adjunk hozzá 70 dg cukrot, és gyenge lángon melegítsük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Hagyjuk kihűlni, és utána öntsük az alkoholhoz. Végül a folyadékot vattázott gézen szűrjük le.

Palackozzuk, és pihentessük további 40 napig.

Kép helye TOSZKÁN NOCINO
(olasz diólikőr)

Hozzávalók:
1,5 l 95 %-os vodka, gabonából
30 db júniusi zölddió
1 rúd fahéj
10 db szegfűszeg
20 szem babkávé
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
3 csésze cukor
7,5 dl száraz vörösbor

Mossuk meg és vágjuk négyfelé a zölddiókat. Tegyük a zölddió-darabokat egy nagyobb, széles szájú üvegbe, és töltsük fel a vodkával. Fedjük le. Naponta egyszer keverjük meg, 40 napon át.

Negyven nap elteltével adjuk hozzá a fűszereket, a babkávét is beleértve. További 20 napon át minden nap keverjük meg egyszer. Az érlelési idő letelte után egy kávéfilter-papíron keresztül szűrjük át egy másik széles szájú üvegbe, és zárjuk le.

Forraljuk fel a vörösbort, öntsük hozzá a cukrot, és főzzük félóráig. Könnyű szirupot kapunk így. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni.

A szirupot öntsük, keverjük a dióízű vodkához, majd töltsük palackokba. Mielőtt megkóstolnánk, hagyjuk még 2 hónapig állni. Idővel csak javul az íze.

Nehéz étkezés után ajánlott, gyomorerősítőnek, de fagylaltkehelyre is önthetünk belőle, úgy is kiváló.

Kép helye NOCELLO

Az olasz nocillo spanyol megfelelője a nocello. Receptjét még nem tudtam felkutatni, de képe itt van. Biztatnám tisztelt diólikőrt kóstolgató Kollégámat, ha előbb jut hozzá a nocello receptjéhez, mint én, kérem, tegye mindannyiunk közkincsévé.

A nocino készítésével Amerikában is próbálkoznak. Amerikai nocino:

Kép helye

Tisztelt Amerikába szakadt Kollégám, ne keseredjen el a szája íze a fenti diólikőrök receptjeinek olvasgatásakor, miközben azon fanyalog, hogy a kontinens túlsó végébe, Kaliforniába kell utaznia néhány szem zölddióért.

Nem, diólikőr feketedióból is készíthető, egy italfogyasztó már el is készítette, és lefényképezte:

Kép helye Kép helye

TITKOS DIÓS ITALOK

Érdekes diósnapszok, likőrök kaphatók Ausztriában, a magasságos Alpokban. Receptjük hagyományosan osztrák, és azért titkos, nehogy más is készíthessen hasonlót.

Kép helye
Kép helye Kép helye Kép helye

Tényleg, az ötlet nagyon jó. Amikor házilagosan készítünk diós italokat, hiába követjük pontosan a receptet, kétszer se sikerül egyformára. De mind jó.

Ezért a sok próbálkozás egyikére fogjuk rá, hogy tradícionálisan originális hungarikum. És gyártsuk nagyban. De a receptet ne adjuk ki. A címkét írjuk székely rovásírással, ezzel lepipáljuk a gót betűs osztrákokat.


Most már, hogy rendelkezünk kiváló diólikőrökkel, amelyeket a fenti receptek alapján készítettünk, néhány, diólikőrből készült koktéllal is megismerkedhetünk.

SÁRKÁNYKOKTÉL

Egyenlő arányban mixeljünk össze diólikőrt, mandulalikőrt, vodkát és kávélikőrt, jéggel. Pezsgőspohárban szervírozzuk, és apró nyársra tűzött cherry-s meggyel díszítsük.

OROSZ KOKTÉL

Felerész diólikőrt, felerész vodkát töltsünk egyenesen a pohárba, amelynek az alján sok jég van. Az orosz koktél egyik változatában a koktélra tejszín is kerül.

"MODENA 71" KOKTÉL

Egyharmad diólikőrt egyharmad fehér mentalikőrrel, egyharmad brendivel mixeljünk el. Rumos meggyel, narancskarikával, citromkarikával díszített pohárban szervírozzuk.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább