Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Lángosok, sült tészták

Vázlat:
Csokoládés-diós sütemény
Diós briós
Diós-banános sütemény
Diós gofri
Diós lángos
Diós perec
Diós pizzatészta
Gorgonzolás diós sülttészta
Gubana
Hagymás, sajtos, diós sülttészta
Leveles tészta rokforttal, dióval
Pandzsábi lángos
Pizza kéksajttal, dióval
Rokfortos diós szablé
Sós diós pizza
Szalonnás diós sütemény

CSOKOLÁDÉS-DIÓS SÜTEMÉNY
(német recept)

Hozzávalók:
20 dkg feles dióbél
50 dkg Milka tejcsokoládé
12,5 dkg margarin
4 tojás
17,5 dkg cukor
25 dkg liszt
5 dkg keményítő
2 dkg kakaó
2 teáskanál sütőpor
1 evőkanál konyak
25 dg tortabevonó

Nem szeretem a Milka csokoládét. (Nem én, hanem a német hölgy, aki a receptet eredetileg közölte.) Ezért a húsvétra kapott csokoládéval ősszel, amikor már dió is volt, valamit kezdeni kellett.

Összetörtem a csokoládét, és öt percre a mikrohullámú sütőbe tettem. Majd belekevertem a margarint, és hagytam kihűlni.

A tojásokat géppel habosra kevertem, a cukrot is hozzáöntöttem, és a gép legmagasabb fokozatán kevertem tovább. Belekevertem a lisztet, a keményítőt, a sütőport, a kakaót is.

Sütőformába tettem, és a szép, feles dióbelekkel beborítottam. A diót finoman a tésztába nyomkodtam.

Addig sütöttem, amíg a beleszúrt fapálcikát tisztán nem tudtam kihúzni.

A margarinos csokoládét a mikróban újra felolvasztottam, és a kész süteményre kentem.

Becsomagoltam a süteményt alufóliába, és néhány napra félretettem. Azután fogyasztottuk el.

Ajánlom.


DIÓS BRIÓS
(francia recept)

Hozzávalók:
2 tojás
10 dkg vaj
1 dl tej
1,5 evőkanál narancsszörp
8 dkg darabosra tört dióbél
5 dkg cukor
37 dkg liszt
1 kávéskanál só
1 zacskó élesztőpor

Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót. Hozzákeverjük az élesztőport, apránként a langyos tejet, és kissé meggyúrjuk. Ezután a darabokra vágott vajat és a tört dióbelet adjuk hozzá, gyúrjuk bele. Addig gyúrjuk, amíg teljesen sima, homogén nem lesz a tészta.

Golyót formálunk a tésztából. Egy nedves kendővel letakarjuk, és kelesztjük. Másfél óra alatt a kétszeresére kel meg. Ekkor több darabra osztjuk, és másodszor is kelesztjük, mintegy 40 percig.

A sütőt 200 C°-ra melegítjük elő. Mielőtt a tésztát a sütőbe tennénk, a két tojásból és a narancsszörpből álló keverékkel megkenjük. És még jobb, ha porcukorral is meghintjük. Most már megsüthetjük. Addig süssük, amíg elég szépnek nem találjuk.

DIÓS-BANÁNOS SÜTEMÉNY
(német recept)

Hozzávalók:
20 dkg dióbél
15 dkg vaj
17,5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor

3 tojás
1 teljesen érett banán
20 dkg liszt
1,5 teáskanál sütőpor
2 csepp keserűmandula-aroma vagy rum

Először a tojásokat a vajjal habosra keverjük.

Aztán a cukrot, egy csipet sót és a rumot vagy az aromát keverjük bele.

A banánt apróra vágjuk, vagy szétnyomjuk, és a masszához keverjük.

A dióbelet ledaráljuk, és belekeverjük.

Végül a sütőporral elkevert lisztet öntjük hozzá.

A masszát jól kivajazott sütőformába töltjük. 175-200 C°-on sütjük, 60-75 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a tészta ragad-e még. Ha már nem, a tészta átsült.

DIÓS GOFRI
(oroszból fordított recept)

Hozzávalók:
1/2 csésze vaj
4 tojás
1/2 csésze tejszín
2/3 csésze liszt
1 kávéskanál sütőpor
2/3 csésze darált dióbél
1 kávéskanál fahéjpor
1 kávéskanál étolaj

A vajat lágyítsuk meg, és a tojássárgájával, némi sóval keverjük krémesre. A tojások fehérjéből a tejszínnel együtt verjünk habot, majd keverjük a sárgájához. A lisztet, sütőport, darált diót és a fahéjport is keverjük hozzá.

A gofrisütő formát olajozzuk meg, és egy gofrihoz két evőkanálnyi híg tésztát használva egyenként süssük ki. Egy darabhoz 2-3 perc kell.

DIÓS LÁNGOS
(orosz recept)

Hozzávalók:
1 csésze liszt
1 csésze tej
1 evőkanál cukor
2 evőkanál étolaj
1 csésze dióbél
kis darab friss élesztő

A diót is a lángos tésztájába gyúrjuk. Előbb kissé megszárítjuk a sütőben, majd ledaráljuk. Összekeverjük a liszttel, tejjel, cukorral, élesztővel, sóval, meggyúrjuk, és 10-15 percig kelesztjük.

A lángosokat olajon sütjük ki.

Ízlés szerint ízesítjük. Lehet akár tejföllel, majonézzel is.

DIÓS PEREC
(amerikai recept)

Hozzávalók:
90 dkg liszt
8 dl víz
3 dkg élesztő
5 dkg gríz
2 dkg só
5 dkg apró darabos dióbél
friss rozmaringlevél
5 dkg aszalt paradicsomkocka

Először kovászt készítünk. 40 dg lisztet elkeverünk 4 dl vízzel és 1 dg élesztővel. Szobahőmérsékleten állni hagyjuk 6-8 óráig, ezalatt kétszeresére dagad.

50 dg lisztet, 4 dl vizet, 2 dg élesztőt öntünk, keverünk a kovászhoz, és belekeverjük a többi hozzávalót is. A legjobb, ha mixerrel keverjük, mintegy 15 percig. Szobahőmérsékleten hadd álljon két órát.

Három kerek cipóra osztjuk a tésztát, és 20 percig állni hagyjuk belisztezett deszkán.

A cipókat nyújtsuk ki. Újból hagyjuk állni egy óráig. Ezután csíkokat vágunk a tésztából, és a képnek megfelelő perecekké formáljuk.

Forró sütőben 25-35 percig sütjük.

DIÓS PIZZATÉSZTA
(amerikai, kaliforniai recept)

Hozzávalók 6 személyre:
2,75 csésze liszt
1 tasak élesztőpor
1,5 kávéskanál kristálycukor
1,5 kávéskanál só
1/2 csésze dióbél
3/4 csésze meleg víz

Robotgépben dolgozzuk össze a lisztet, élesztőt, cukrot, sót, dióbelet. Addig járassuk a gépet, amíg a diót apróra nem vágta. Ekkor se állítsuk le a gépet, hanem fokozatosan öntsük hozzá a melegvizet. Addig járjon a gép, amíg a tészta golyóvá nem áll össze, és lejön a gép faláról is az anyag. Lágynak, nedvesnek kell lenni tésztánknak. Amikor kész, borítsuk ki, és hagyjuk negyedóráig állni.

Melegítsük elő a sütőt közepesen magas hőfokra. A tésztát osszuk ketté, és enyhén beolajozott kézzel lapítsunk belőle 2 db, közel 25 cm-es kerek pizzát. Felül kenjük be bőven olajjal, és olajozott felével fektessük a tepsire. Grillező üzemmódban süssük ki a pizzát. 3-4 perc alatt feldagad, és barnulni kezd. Ekkor vegyük ki, és grillezett felével fektessük egy hideg tepsibe.

Ízlésünk szerint gazdagítsuk a pizzát, különböző feltétekkel, és tegyük vissza a sütőbe, amíg a sonka, sajt, paradicsom, stb. rá nem sül. 5-6 perc múlva kész.

GORGONZOLÁS DIÓS SÜLTTÉSZTA
(amerikai recept, az Ipswich Country Club receptje Massachusettsből)

Hozzávalók 8 személyre:
A tésztához:
1 csésze liszt
2/3 csésze vagdalt dióbél
1 evőkanál cukor
csipetnyi só
csipetnyi pirospaprika
1/2 kávéskanál mustármag
6 evőkanál vaj, darabokra vágva
1 evőkanál tej, és még egy kevés, ha kell
A töltelékhez:
1 csésze aszalt áfonya
1 csésze meleg víz
2 evőkanál étolaj
1 nagy fej hagyma, apróra vágva
1/2 kávéskanál só
1,5 csésze vagdalt dióbél
2 kávéskanál friss kakukfű
2 tojás
1 csésze tejszín
5 dkg gorgonzola sajt, darabokra törve

Öntsük robotgépbe a lisztet, dióbelet, cukrot, sót, paprikát, mustármagot, sőt, még a vajat is. Addig járassuk a gépet, amíg a keverék finom zsemlyemorzsa állagot nem vesz fel. Ekkor adjunk hozzá egy evőkanál tejet, és járassuk addig, amíg a keverék tésztává nem áll össze. Még 1-2 kávéskanálnyi tejet utánaönthetünk.

A tésztát formáljuk kerekre, és nyomkodjuk egy 23 cm-es tortasütő formába. A felhajló szélét villával szúrkáljuk meg. Borítsuk le műanyagfóliával, és tegyük fagyasztóba félórára.

Ezalatt előmelegítjük a sütőt 180 C°-ra, és a félóra elteltével kisütjük a tésztát. 15-20 percig elég a sütőben tartani. Megtöltés előtt kihűtjük.

Az aszalt áfonyára egy tálban öntsünk meleg vizet. Hogy tényleg a víz alatt maradjon, tegyünk a tálba egy kisebb tálat, hogy lenyomja az áfonyát. 30-40 percig, amíg a többi munkát végezzük, hagyjuk a vízben ázni.

Az étolajat közepes lángon melegítsük meg egy lábasban. Pároljuk meg benne a hagymát, és sózzuk meg közben. Kevergessük gyakran, és amikor megpárolódott, vegyük le a tűzről. Hagyjuk hűlni öt percig.

A beáztatott áfonyáról öntsük le a vizet, és a dióval, kakukfűvel együtt keverjük a hagymához. Tegyük félre a keveréket.

Egy kisebb tálban keverjük össze a tejszínt a tojásokkal, egyenletesre.

Most töltsük a tölteléket a tésztára, a következő sorrendben: Először a diós-áfonyás keveréket, arra szórjuk a sajtdarabokat, végül megöntjük a tojáskeverékkel.

Újból betesszük a tésztát a sütőbe, kb. 20 percre. Mielőtt felszeletelnénk, negyedórát várjunk.

Gubana GUBANA
(olasz, udinei sütemény)

Hozzávalók:
2 adag fagyasztott tészta
20 dkg mazsola
5 dkg fenyőmag
15 dkg dióbél
6 dkg vaj
1 tojás és 1 sárgája
5 dkg keserű csokoládé
4 füge
4 aszalt szilva
1 citrom és 1 narancs leve
2 karika konzerv-ananász
2 pohár likőrbor
5 dkg zsemlyemorzsa
1 csomag vaníliás cukor
liszt és még egy kevés vaj

Gubana A mazsolát 20 percig áztassuk a likőrborban. Addig vagdaljuk össze a diót, a fügét, az aszaltszilvát, és keverjük el a fenyőmaggal. Aztán a mazsolával, ananásszal, csokoládéval, a citrom-és narancslével.

A vajon kicsit pirítsuk meg a morzsát, és azt is adjuk hozzá. Jól keverjük el az egészet. Egy tojás sárgáját is, valamint a felvert fehérjét keverjük bele.

Gyúrjuk össze a kiengedett tésztát, és nyújtsuk vékonyra, hosszúkásra. Gyengén lisztezzük be.

A tészta közepére helyezzük a tölteléket, és hosszú tekercset formáljunk belőle, amit csigaformán hajtsunk körbe. A másik tojássárgájával kenjük be.

Előmelegített sütőben 45 percig süssük. A felszínét hintsük meg vaníliás cukorral, és melegen szervírozzuk.

HAGYMÁS, SAJTOS, DIÓS SÜLTTÉSZTA
(amerikai recept)

Hozzávalók:
A tésztához:
22 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
6 dkg darált dióbél
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 közepes tojás
A töltelékhez:
30 dkg zöldhagyma, karikákra vágva
1 evőkanál étolaj
őrölt bors, őrölt szerecsendió
1,5 dl tejföl
12 dkg érett stilton sajt
2 közepes tojás

A sütőt 190 C°-ra melegítjük elő, de 170 C°-on fogunk sütni.

A tészta hozzávalóit háztartási robotgépben keverjük össze, először szárazon, majd kevés víz hozzáadásával. Belisztezett gyúródeszkán tésztát gyúrunk belőle.

A tésztát kinyújtjuk, és egy 23 cm-es tortasütő formába fektetjük.

A töltelék úgy készül, hogy a hagymát az olajon serpenyőben kicsit megizzasztjuk, megpuhítjuk. Fűszerezzük, és a tésztára rétegezzük.

Összekeverjük a tejfölt a sajttal és a tojásokkal, és robotgépben egynemű sodót készítünk belőle. A hagymára öntjük.

Sütőben addig sütjük, amíg a tészta aranyszínű nem lesz, és a töltelék összeáll.

LEVELES TÉSZTA ROKFORTTAL, DIÓVAL
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg rokfort
18 dkg vaj
20 dkg liszt
10 dkg túró
10 dkg dióbél
10 dkg fenyőmag
2 evőkanál tejszín
1 tojás
1 mogyoróhagyma
só, őrölt bors

Először leveles tésztát készítünk: 5 g sót feloldunk egy pohár vízben. A lisztet egy tálba tesszük, közepét kimélyítjük, beleöntjük a hideg sós vizet. Előbb fakanállal keverjük el, majd kézzel meggyúrjuk. Kenyértészta-állagúra dolgozzuk. 15-20 percig pihentessük, egy kendővel letakarva.

Belisztezett deszkán kerek lepényt formálunk a tésztából úgy, hogy a középső része 1,5 cm, a széle felé pedig 0,5 cm vastag legyen. A vajból 15 dg-ot villával eldolgozunk, és a tészta vastagabb részére tesszük, a széleit pedig körben ráhajtjuk, kevés vízzel ráragasztjuk. Formáljuk a tésztát téglalap-alakúra, a két szélét hajtsuk középre, hogy négyzetes legyen. 15-20 percig pihentessük.

Újból nyújtsuk hosszúra, újból hajtsuk négyzetesre, újból pihentessük. Harmadszor is, negyedszer is. Kinyújtva vágjuk négy részre.

Most kapcsoljuk be a sütőt, melegítsük 200 C°-ra. A négy tésztadarabot nyújtsuk kerekre.

Vajazzuk ki a tepsit. A tojást verjük fel, kenjük be vele a négy tésztalepényt.

Vágjuk durvára a dióbelet és a fenyőmagot. A maradék 3 dkg vajon enyhén kapassuk meg a magvakat és a mogyoróhagymát.

A rokfortot egy mélyebb tálban törjük meg villával. Adjuk hozzá a tejszínt és a túrót. Gondosan vegyítsük össze. Sózzuk, borsozzuk. A dióbelet és a fenyőmagot is keverjük bele, helyezzük a tésztákra, és 20 percig süssük.

Sütés után azonnal tálaljuk, salátaleveleken.

PANDZSÁBI LÁNGOS
(indiai recept, naan néven)

Hozzávalók 8-10 lángoshoz:
4 csésze liszt
1-2 csésze joghurt (aludttej vagy friss tej is jó)
2 evőkanál olvasztott vaj, szobahőmérsékletűre hűtve
1 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
2 kávéskanál szárított élesztő
darabos dióbél és mazsola ízlés szerinti mennyiségben

Először az élesztőt indítjuk meg. Egy kisebb csészében az élesztőporhoz két evőkanál meleg vizet és csipetnyi cukrot adunk. Összekeverjük. Megvárjuk, amíg dagad.

Egy nagyobb tálba öntjük a lisztet, és összekeverjük a sóval, cukorral és az olvasztott vajjal. A megfuttatott élesztőt is beleöntjük. Robotgéppel dolgozzunk, és fokozatosan öntsük hozzá a joghurtot (vagy aludttejet, vagy tejet). Állandó keverés közben annyit öntsünk a liszthez, hogy a tészta kezdjen elválni a tál falától, és szilárd állagú legyen.

Borítsuk ki a tésztát egy enyhén bezsírozott felületű munkalapra, olajozzuk be a kezünket, és gyúrjuk öt percig. Fedjük le, hadd álljon másnapig, de legalább két órát.

Amikor a tészta állásideje eltelt, gyúrjuk még öt percig, majd osszuk citrom nagyságú darabokra. Egy belisztezett deszkán nyújtsuk ki a lángosokat, 0,5-1 cm vastagságú lapokra. A sütéshez zsírozott vagy sütőpapírral bélelt sütőlapokra kell helyezni a lángosokat.

Sütés előtt a lángosokat felülről kenjük meg olvasztott vajjal, és szórjuk meg dióbéllel, mazsolával. A dióbelet kissé nyomjuk a tésztára.

A sütőt 200 C°-ra melegítsük elő. Maga a sütés, ha a sütő meleg, 5-10 percig tart. Ezalatt a lángos világos krémszínt kap, rózsaszín árnyalattal. De figyeljünk, ennél ne legyen sötétebb.

Azon melegében szervírozzuk, indiai szokás szerint curryvel.

PIZZA KÉKSAJTTAL, DIÓVAL
(francia recept)

Hozzávalók egy nagy pizzához:
1 pizzatészta
12,5 dkg márványsajt
1,5 dl sűrű tejszín (min. 15 %-os)
20-25 dió bele
3 mogyoróhagyma
kislevelű saláta

A nyerstésztát sütőpapírra fektetve helyezzük egy tepsire.

A sajtot a tejszínnel mixeljük össze, hogy homogén krémet kapjunk. Kiskanállal simítsuk a pizzára.

Most melegítsük fel a sütőt 230 C°-ra.

A mogyoróhagymát vágjuk vékony szeletkékre, és szórjuk be vele a pizzát.

A pizzát 10 percig a forró sütőben süssük, Amikor megsült, vegyük ki, szórjuk meg salátalevéllel, végül dióbéllel.

ROKFORTOS DIÓS SZABLÉ
(francia recept)

Hozzávalók 20 darabhoz:
15 dkg liszt
8 dkg hideg vaj
1/2 kávéskanál pirospaprika
1 evőkanál búzadara
15 dkg rokfort sajt
dióbél bőven

Az összes hozzávalót - a paprika kivételével - kézzel gyúrjuk össze, de a dióbélből tegyünk félre keveset.

A nyerstésztából formáljunk egy gömböt, és pirospaprikábal behintett felületen formáljunk belőle 5 cm vastag hurkát. A hurkát pihentessük hűvös helyen egy órán át, hogy szilárduljon a tészta. Ha így, nyersen lefagyasztjuk, később is felhasználhatjuk.

Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra. Vágjunk a tésztából 1 cm-es szeleteket, és helyezzük teflonos, vagy más, nem ragadós felületű sütőlapra. Hagyjunk köztük hézagot, mert még terülni fognak. Helyezzünk a karikákra darabos dióbelet, és enyhén nyomjuk a tésztába.

Tíz-tizenöt percig süssük, amíg a széle pirulni nem kezd.

Amikor megsült, rácson hűtsük ki. Zárt dobozban két-három napig is friss marad.

SÓS DIÓS PIZZA
(francia recept, Lucien Tendret receptje, 1892)

A hozzávalók pontos ismerete nélkül is készíthetünk diós pizzát. Pizzatészta (kenyértészta) kell hozzá, amit nyersen a következő keverékkel borítunk.

Hagymakarikákat szelünk, és a tésztára rendezzük. Megszórjuk bőven darabos dióbéllel, és sózzuk, borsozzuk. Végül dióolajjal hintjük meg.

A sütés negyven percig tart, meleg sütőben vagy kemencében. Természetesen, a sülési idő a sütőtől, annak hőfokától függ. Addig süssük, hogy ki ne száradjon.

Bízzunk kreativitásunkban.

SZALONNÁS, DIÓS SÜTEMÉNY
(francia recept)

Hozzávalók 4-6 személyre:
20 dkg liszt
12 dkg kemény sajt
20 dkg füstölt húsos szalonna
10 dkg dióbél
4 evőkanál tejszín
2 tojás + 1 sárgája
2 evőkanál étolaj
1 evőkanál száraz fehérbor
1/2 tasak szódabikarbóna
só, bors
porcukor

A sütőt 210 C°-ra melegítsük elő.

A keménysajtot vágjuk apró kockákra, a szalonnát apró darabokra. A szalonnát egy lábasban süssük üvegesre, a kisült zsírt öntsük le róla.

A liszthez egy tálban keverjük a szódabikarbónát. Enyhén sózzuk, borsozzuk meg.

Egy másik tálban a tojásokat a tejszínnel együtt verjük fel. A habosra vert tojáshoz keverjük hozzá az olajat és a fehérbort. A lisztet is öntsük, keverjük bele. Majd a sajtkockákat, a lecsöpögtetett szalonnát, végül a dióbelet. Kóstoljuk meg, ha kell, sózzuk, borsozzuk.

A sütőformát kenjük ki vajjal, és töltsük bele a nyers süteményt. A tetejét simítsuk el, és tegyük a forró sütőbe. Negyedóra elteltével a meleget csökkentsük 180 C°-ra, és süssük még félórán át.

A sütőből kivéve a formában hagyjuk langyosra hűlni, akkor kiszedjük, megszórjuk porcukorral, és langyosan szervírozzuk.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább