Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Egyéb saláták

Vázlat:
Auvergne-i diós saláta
Ázsiai tésztasaláta
Csalánsaláta
Diós gombasaláta
Diós kuszkusz saláta
Diós rokfortos saláta
Diós tésztasaláta
Diós tésztasaláta 2
Diós-joghurtos öntet salátákra
Endíviasaláta rokforttal, dióval
Fetasajt-saláta dióval
Gyümölcsös diós tésztasaláta
Hegyi saláta
Marokkói kuszkuz-saláta
Ömlesztett sajtos, aszaltszilvás saláta
Tésztasaláta dióval
Tésztasaláta dióval 2
Zelleres almás diós remulád

AUVERGNE-I DIÓS SALÁTA
(francia recept)

Hozzávalók:
50 dkg lágy kéksajt
10 dkg dióbél
2 kisebb padlizsán
3 dl olivaolaj
1 újhagyma
1 gerezd fokhagyma
szárított, tört kakukfű, babérlevél, vörösbors
só, bors
néhány salátalevél
kenyér

A padlizsánokat hosszában vágjuk ketté, locsoljuk meg 1 dl olivaolajjal, hintsük meg a szárított, tört fűszerekkel, és tegyük 15 percre 180 C°-os sütőbe.

A kenyeret vágjuk nagyobb szeletekre, kenyérpirítóban pirítsuk meg, és mindegyiknek az egyik oldalát dörzsöljük be fokhagymával.

Mikor a padlizsánok kihűltek, kiszedjük a húsukat, és elmixeljük a maradék olivaolajjal, amíg pürét nem kapunk. Ízesítjük. Belekeverjük a vagdalt dióbelet.

A padlizsánpürével kenjük meg a kenyereket.

A kéksajtot vágjuk szeletekre, tegyük a kenyerekre, grillezzük meg, amíg sercegni nem kezd. Hintsük meg vörös borssal, apróra vagdalt újhagymával, öntsünk rá kevés olivaolajat.

Salátafélével díszítve szervírozzuk.

Kép helye ÁZSIAI TÉSZTASALÁTA

Hozzávalók 4 személyre:
12 dkg vagdalt dióbél
18-20 dkg rizstészta
félkiló garnélarák húsa
só, bors
1 piros paprika húsa, vagdalva
3/4 csésze zöldhagymakarika (8-10 hagymából)
1 nagyobb uborka meghámozva, kockákra vágva
3/4 csésze szójacsíra
1 sárgarépa apróra vágva vagy reszelve
1/3 csésze koriander (vagy petrezselyemgyökér) apróra vágva
2 kávéskanál frissen reszelt gyömbér
1 fej saláta, összevagdalva
3 evőkanál ázsiai vinegrett
és még ízlés szerint egyéb ázsiai fűszerek (vörös mustár, korianderlevél, chou napa, tat soi, mizuna, stb.)

A dióbelet enyhén pirítsuk meg, 5-7 perc alatt, majd hagyjuk kihűlni.

A rizstésztát másfél liter vízben 3-4 percig főzzük. Csöpögtessük le, hagyjuk némileg hűlni, keverjünk hozzá félkanálnyi ázsiai vinegrettet, majd hagyjuk teljesen lehűlni.

A garnélarák húsát enyhén sózzuk és borsozzuk meg.

Egy nagyobb wokban kevés olajon pároljuk meg a garnélarákot, rózsaszínűre, vagyis három perc után fordítsuk meg, hogy mindkét oldalán egyforma legyen. Mielőtt levesszük a tűzről, két kanál vinegrettel öntsük meg. Hagyjuk kihűlni.

Egy nagy tálban keverjük össze a már hideg tésztát a zöldségekkel. Minden hozzávalóval, még a dióbél felével is, kivéve a salátát. A salátát rendezzük tányérokra. Rá a zöldséges tésztát, és öntsük meg a maradék vinegrettel. A tetején a garnélarák és a maradék dióbél lesz a díszítés.

CSALÁNSALÁTA
(grúz recept)

Hozzávalók:
10 dkg dióbél
10 dkg vöröshagyma
16 dkg csalánlevél
6 dkg korianderlevél
só, bors

Vizet forralunk, megsózzuk, és három percig pároljuk benne a csalánlevelet. Leszűrjük, a vizet hagyjuk elfolyni, a levelet apróra vágjuk.

A dióbelet apróra törjük, megsózzuk. A hagymát is apróra vágjuk, a dióbélhez keverjük. A korianderlevelet is apróra vágjuk, hozzákeverjük. Végül a forrázott csalánlevéllel is összekeverjük.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

DIÓS GOMBASALÁTA
(francia recept)

Hozzávalók 6 személyre:
20 dkg gomba
3 dkg dióbél
3 db zöld endívia
3 db piros endívia
1 citrom
3 dkg olivaolaj
só, szemes bors

A gondosan megtisztított gombát vékony szeletekre vágjuk, és egy salátás tálba tesszük. Az endíviát ugyancsak vékony szeletekre vágjuk, és hozzákeverjük. A dióbelet darabosra vagdossuk és belekeverjük.

Az öntetet mixerben készítjük el: Az olivaolajat egy fél evőkanál citromlével, sóval és frissen őrölt borssal. Csak közvetlen felszolgálás előtt öntsük az öntetet a salátára.

Kép helye DIÓS KUSZKUSZ SALÁTA
(amerikai recept)

Hozzávalók 4 személyre:
1/2 csésze dióbél
1 csésze köleskása
2 teáskanál őrölt kömény
1/2 csésze friss narancslé
1/4 csésze borecet
1 kisebb sárga paprika kimagozva, szeletelve
1 uborka vékonyra vágva
1/2 csésze karikára vágott retek
2 csésze spenótlevél

Egy száraz edényben közepes lángon enyhén pirítsuk meg a dióbelet, 1-2 percig. Tegyük félre.

Egy nagyobb fedős fazékban forraljunk fel 1,25 csésze vizet. Öntsük bele a kölest és az őrölt köményt. Fedjük le, és vegyük le a tűzről. Hagyjuk állni, amíg a köles felszívja a vizet, ez kb. 5 perc. Egy villával keverjük fel, majd hűtsük 15 percig.

Öntsük bele a borecetet, a narancslevet, a paprikát, az uborkát, a retket, a diót. Sózzuk meg. Spenót-ágyon tálaljuk.

DIÓS ROKFORTOS SALÁTA
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg vegyes saláta (fejes saláta, kínai kel, stb.)
10 dkg dióbél
10 dkg rokfort sajt
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál mustár
1 kávéskanál borecet
só, bors

Az olajból, borecetből, mustárból, egy csipet sóból és borsból öntetet keverünk.

A salátaféléket jól megmossuk és leszárítjuk, majd egy nagyobb salátás tálba vágjuk. Szórunk közé rokfortot és vagdalt dióbelet. Ráöntjük az öntetet.

Kép helye DIÓS TÉSZTASALÁTA
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg orsótészta
15 dkg dióbél
1 citrom
1 zöld alma (Granny Smith)
1 köteg bazsalikom
3 gerezd fokhagyma
6 evőkanál olivaolaj
6 dkg gorgonzola sajt
só, bors

A megtisztított fokhagymát vágjuk apróra. Facsarjuk ki a citromot. Vágjuk fel a bazsalikomot. A dióbelet kissé pörköljük meg magában, majd hagyjuk kihűlni. A gorgonzolát vágjuk apró darabokra, tegyük hűtőbe.

Az orsótésztát tegyük forrásban lévő vízbe, keverjük meg, főzzük meg. Kihűlés után a tésztát egy nagy salátástálban keverjük el az olajjal, a citromlével és a fokhagymával. Adjuk hozzá a gorgonzolát, a dióbelet és az almát, amit csak az utolsó pillanatban szeletelünk fel. Borsozzuk.

Díszítsük bazsalikommal, és rögtön tálaljuk.

Kép helye DIÓS TÉSZTASALÁTA 2
(francia recept)

Hozzávalók 2 személyre:
20 dkg főzni való tészta
2-3 szelet bacon-szalonna
1 avokádó
8 dkg dióbél
10 dkg olajbogyó (konzervből)
10 dkg tonhalhús (konzervből)
bazsalikomszósz (készen vásárolt vagy otthon készített)

Főzzük meg a tésztát, utána hideg vízzel öblítsük le, és szűrjük le. A tészta nedves maradjon.

A bacon-szalonnát süssük meg, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk vékony szeletekre.

Az avokádót és az olajbogyókat vágjuk apróra.

Egy nagyobb tálban keverjük össze az így előkészített hozzávalókat, valamint a dióbelet és a tonhalat. Végül öntsünk a salátatésztára 1-2 evőkanálnyi szószt.

Szárazon pirított kenyeret harapjunk hozzá.

Kép helye

DIÓS-JOGHURTOS ÖNTET SALÁTÁKRA
(spanyol recept)

Milyen salátákra? Szinte bármilyenre. Az eredeti spanyol recept szerint paradicsomsalátára, zellersalátára, burgonyasalátára, zöldbabsalátára egyaránt jó, de főtt rizs is ízesíthető vele.

Hozzávalók:
1 pohár joghurt
12 dió finomra vagdalt bele
1 csipet köménymag
só, bors

A hozzávalókat keverjük össze, felhasználásig tartsuk hűtőben.

Kép helye ENDÍVIASALÁTA ROKFORTTAL, DIÓVAL
(holland recept)

Hozzávalók:
35 dkg endívia
10 dkg rokfort
10 dió bele
5 evőkanál dióolaj
2 evőkanál tejföl
só, bors
borecet
mustár

Az endíviát megmossuk, apróra vágjuk, és egy salátás tálba tesszük.

A sajt felét kis darabokra vágjuk, a másik felét villával széttörjük, és a borecettel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a dióolajat, a tejfölt és a mustárt is. Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A dióbelet kisebb darabokra vagdossuk, az endíviára terítjük. A sajtos dresszinget is a salátára öntjük. Végül a sajtdarabokkal díszítjük.

FETASAJT-SALÁTA DIÓVAL
(olasz recept)

Hozzávalók 4-6 személyre:
20 dkg fetasajt
20 dkg vagdalt darabos dióbél
2-2 evőkanál friss mentalevél, petrezselyem és bazsalikom
6 gyöngyhagyma, felvagdalva
1 gerezd fokhagyma, vagdalva
1/2 kávéskanál só
bors
1 evőkanál citromlé
1/4 csésze étolaj

A saláta elkészítésének receptje mindössze abból áll, hogy az összes hozzávalót össze kell keverni. Semmi különös.

Kép helye Kép helye

Kép helye GYÜMÖLCSÖS, DIÓS TÉSZTASALÁTA
(amerikai recept, az Amerikai Tésztaszövetség receptje)

Hozzávalók 6-8 személyre:
1/4 kg kagylótészta, vagy más hasonló tészta
1 csésze zsírmentes joghurt
1 evőkanál méz
1/4 csésze narancssűrítmény
1 mandarinkonzerv
2 csésze (1 vörös és 1 fehér) nagyobbszemű szőlő, félbevágva
1 alma szeletelt húsa
1/2 csésze zellerkocka
1/2 csésze feles dióbél

A tésztát főzzük meg, szűrjük le. Öntsük egy nagyobb tálba, ahol óvatosan összekeverhetjük a szőlővel, a konzervből kivett mandarinszeletekkel, a zellerdarabokkal, almaszeletekkel és a dióbéllel.

Egy kisebb tálban keverjük össze a joghurtot, a mézet és a narancssűrítményt, és öntsük a tésztára.

Mielőtt felszolgálnánk, tegyük hűtőbe, hogy jól áthűljön.

Kép helye HEGYI SALÁTA
(spanyol recept)

Hozzávalók 4 személyre:
1 maréknyi mezei katáng levél
4 karéj kenyér
60 dkg kecskesajt
2 db zellergyökér, apróra vagdalva
zellerlevél, díszítésnek
10 dkg dióbél és még néhány feles dióbél, díszítésnek
3 evőkanál dióolaj
3 evőkanál vörösbor-ecet
1 gerezd apróra vágott fokhagyma

Alaposan mossuk meg és csöpögtessük le a katánglevelet. Helyezzük egy salátás tál aljára.

A zellergumót, a dióbelet, a dióolajat és a borecetet keverjük össze, és öntsük a katánglevelekre.

A kenyérszeleteket pirítsuk meg, a kecskesajtot osszuk szét a pirított kenyérszeletekre. 3-4 percre tegyük be a sütőbe.

A kenyérszeleteket rakjuk tányérokra, szórjunk rá apróra vágott fokhagymát, és díszítsük szeletenként 1-2 db feles dióbéllel. Ugyancsak díszítésként rakjunk köré néhány zellerlevelet.

A salátástálból mindenki ízlésének megfelelően a kenyérre vagy mellé szedhet a hegyi zöldségkeverékből.

Kép helye MAROKKÓI KUSZKUZ-SALÁTA

Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál étolaj

1 csésze kuszkuz
1/3 csésze zöldhagymakarika
2 paradicsom, kockákra vágva
12 dkg fetasajt
12 dkg dióbél
3 evőkanál fűszerzöldség (oregánó, menta)
1/4 csésze citromlé
1/3 csésze étolaj
bors

A kuszkuzt 4 dl vízben fedő alatt főzzük puhára, amibe egy evőkanál étolajat is tettünk, és amit megsóztunk.

Amikor megfőtt, héhány percig pihentetjük a tűzről levéve, majd hozzákeverjük a másik kanál olajat. Villával felkeverjük, hogy a szemek elváljanak egymástól. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

A lehűlt kuszkuzt egy nagyobb tálban összekeverjük a zöldhagymával, paradicsommal, sajttal, dióval, fűszerekkel.

A citromlé és az étolaj összekeveréséből készítsünk vinegrettet. Töltsük a salátára, és keverjük bele. Borsozzuk.

Szobahőmérsékleten tálaljuk.

ÖMLESZTETT SAJTOS, ASZALTSZILVÁS SALÁTA
(orosz recept)

Hozzávalók:
2 kocka ömlesztett sajt
3 gerezd fokhagyma
5 db tojás
30 dkg aszaltszilva
1/2 pohár darabos dióbél
1 köteg zöldhagyma
1 pohár majonéz
Rétegesen készítjük a salátát. Alul az ömlesztett sajt darabjait helyezzük el, rajta a fokhagyma szeleteit, és majonézt öntünk rá. A következő réteg a nem egészen keményre főtt tojás szeletei és az apróra vágott zöldhagymakarikák lesznek. Erre a rétegre is majonézt öntünk.

A saláta tetejére kerülnek a dióbél-darabok.

Kép helye TÉSZTASALÁTA DIÓVAL
(német recept)

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg rövid makaróni
25 dkg rokfort
két-háromféle saláta
2 kanál dióolaj
4 kanál napraforgóolaj
2 kanál borecet
15 dkg feles dióbél
só, bors

A makarónit megfőzzük, leöblítjük és lecsöpögtetjük, lehűtjük. A salátaleveleket jól megmossuk, leszárítjuk, egy salátás tálra rakjuk. A dióolajat, a napraforgóolajat és az ecetet összekeverjük, sózzuk-borsozzuk. A tésztát a salátalevelekre rendezzük. A rokfortot felaprítjuk, a tésztára tesszük. Leöntjük a salátaszósszal. A feles dióbeleket tálalás előtt rendezzük a tésztasalátára.

Kép helye TÉSZTASALÁTA DIÓVAL 2
(olasz recept)

Hozzávalók 4-6 személyre:
8 csésze salátalevél, legalább kétféle salátából
5 evőkanál étolaj
2 evőkanál borecet
1 evőkanál gyümölcsecet
25 dkg gorgonzola vagy kéksajt, villával összetörve
1 csésze durvára vagdalt dióbél
só, bors
35 dkg olasz tészta

Először a tésztát főzzük meg.

Egy kisebb tálban összemixeljük az olajat a borecettel, sóval, borssal.

Amikor a tészta megfőtt, szűrjük le, és tegyük át egy akkora tálba, amekkora elég lesz a kész salátának. Még a meleg tésztához öntsük az olajos-ecetes dresszinget, és keverjük össze. A sajtot is addig keverjük a tésztához, amíg meleg.

Utoljára a salátaféléket keverjük hozzá, és megszórjuk a tésztasalátát dióbéllel.

Akkor a legjobb, ha azonnal tálaljuk. Ha ez nem megy, akkor hűtőben tartsuk el a tésztát, anélkül, hogy a salátaféléket hozzáadtuk volna. Azt csak a hűtőből kivéve, mikróban megmelegítve adjuk hozzá, és utána szórjuk meg a dióval.

Kép helye ZELLERES ALMÁS DIÓS REMULÁD
(francia recept)

Hozzávalók 6 személyre:
1/2 zellergumó
1 savanyú alma
kis adag kaviár
20 db dió bele, darabokra törve
1 érett citrom leve
4 evőkanál túró
4 dkg rokfort
fekete bors

Egy durva reszelőn reszeljük le a zellert és az almát. Öntsük meg citromlével, hogy meg ne sötétedjen.

A rokfortot a túróval együtt törjük össze, és addig keverjük, amíg keverékük egynemű nem lesz. Közben borsozzuk meg erősen. A sjtos-túrós keveréket keverjük a zelleres-almás keverékhez. Osszuk tányérokra, szórjuk meg a dióbéllel. Adjunk minden adaghoz egy gombóc kaviárt.

Megjegyzés: Alma helyett körtét is használhatunk.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább