Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Egyéb saláták

Vázlat:
Auvergne-i diós saláta
Ázsiai tésztasaláta
Csalánsaláta
Diós gombasaláta
Diós kuszkusz saláta
Diós rokfortos saláta
Diós tésztasaláta
Diós tésztasaláta 2
Diós-joghurtos öntet salátákra
Endíviasaláta rokforttal, dióval
Fetasajt-saláta dióval
Gyümölcsös diós tésztasaláta
Hegyi saláta
Marokkói kuszkuz-saláta
Ömlesztett sajtos, aszaltszilvás saláta
Tésztasaláta dióval
Tésztasaláta dióval 2
Zelleres almás diós remulád

AUVERGNE-I DIÓS SALÁTA
(francia recept)

Hozzávalók:
50 dkg lágy kéksajt
10 dkg dióbél
2 kisebb padlizsán
3 dl olivaolaj
1 újhagyma
1 gerezd fokhagyma
szárított, tört kakukfű, babérlevél, vörösbors
só, bors
néhány salátalevél
kenyér

A padlizsánokat hosszában vágjuk ketté, locsoljuk meg 1 dl olivaolajjal, hintsük meg a szárított, tört fűszerekkel, és tegyük 15 percre 180 C°-os sütőbe.

A kenyeret vágjuk nagyobb szeletekre, kenyérpirítóban pirítsuk meg, és mindegyiknek az egyik oldalát dörzsöljük be fokhagymával.

Mikor a padlizsánok kihűltek, kiszedjük a húsukat, és elmixeljük a maradék olivaolajjal, amíg pürét nem kapunk. Ízesítjük. Belekeverjük a vagdalt dióbelet.

A padlizsánpürével kenjük meg a kenyereket.

A kéksajtot vágjuk szeletekre, tegyük a kenyerekre, grillezzük meg, amíg sercegni nem kezd. Hintsük meg vörös borssal, apróra vagdalt újhagymával, öntsünk rá kevés olivaolajat.

Salátafélével díszítve szervírozzuk.

ÁZSIAI TÉSZTASALÁTA

Hozzávalók 4 személyre:
12 dkg vagdalt dióbél
18-20 dkg rizstészta
félkiló garnélarák húsa
só, bors
1 piros paprika húsa, vagdalva
3/4 csésze zöldhagymakarika (8-10 hagymából)
1 nagyobb uborka meghámozva, kockákra vágva
3/4 csésze szójacsíra
1 sárgarépa apróra vágva vagy reszelve
1/3 csésze koriander (vagy petrezselyemgyökér) apróra vágva
2 kávéskanál frissen reszelt gyömbér
1 fej saláta, összevagdalva
3 evőkanál ázsiai vinegrett
és még ízlés szerint egyéb ázsiai fűszerek (vörös mustár, korianderlevél, chou napa, tat soi, mizuna, stb.)

A dióbelet enyhén pirítsuk meg, 5-7 perc alatt, majd hagyjuk kihűlni.

A rizstésztát másfél liter vízben 3-4 percig főzzük. Csöpögtessük le, hagyjuk némileg hűlni, keverjünk hozzá félkanálnyi ázsiai vinegrettet, majd hagyjuk teljesen lehűlni.

A garnélarák húsát enyhén sózzuk és borsozzuk meg.

Egy nagyobb wokban kevés olajon pároljuk meg a garnélarákot, rózsaszínűre, vagyis három perc után fordítsuk meg, hogy mindkét oldalán egyforma legyen. Mielőtt levesszük a tűzről, két kanál vinegrettel öntsük meg. Hagyjuk kihűlni.

Egy nagy tálban keverjük össze a már hideg tésztát a zöldségekkel. Minden hozzávalóval, még a dióbél felével is, kivéve a salátát. A salátát rendezzük tányérokra. Rá a zöldséges tésztát, és öntsük meg a maradék vinegrettel. A tetején a garnélarák és a maradék dióbél lesz a díszítés.

CSALÁNSALÁTA
(grúz recept)

Hozzávalók:
10 dkg dióbél
10 dkg vöröshagyma
16 dkg csalánlevél
6 dkg korianderlevél
só, bors

Vizet forralunk, megsózzuk, és három percig pároljuk benne a csalánlevelet. Leszűrjük, a vizet hagyjuk elfolyni, a levelet apróra vágjuk.

A dióbelet apróra törjük, megsózzuk. A hagymát is apróra vágjuk, a dióbélhez keverjük. A korianderlevelet is apróra vágjuk, hozzákeverjük. Végül a forrázott csalánlevéllel is összekeverjük.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

DIÓS GOMBASALÁTA
(francia recept)

Hozzávalók 6 személyre:
20 dkg gomba
3 dkg dióbél
3 db zöld endívia
3 db piros endívia
1 citrom
3 dkg olivaolaj
só, szemes bors

A gondosan megtisztított gombát vékony szeletekre vágjuk, és egy salátás tálba tesszük. Az endíviát ugyancsak vékony szeletekre vágjuk, és hozzákeverjük. A dióbelet darabosra vagdossuk és belekeverjük.

Az öntetet mixerben készítjük el: Az olivaolajat egy fél evőkanál citromlével, sóval és frissen őrölt borssal. Csak közvetlen felszolgálás előtt öntsük az öntetet a salátára.

DIÓS KUSZKUSZ SALÁTA
(amerikai recept)

Hozzávalók 4 személyre:
1/2 csésze dióbél
1 csésze köleskása
2 teáskanál őrölt kömény
1/2 csésze friss narancslé
1/4 csésze borecet
1 kisebb sárga paprika kimagozva, szeletelve
1 uborka vékonyra vágva
1/2 csésze karikára vágott retek
2 csésze spenótlevél

Egy száraz edényben közepes lángon enyhén pirítsuk meg a dióbelet, 1-2 percig. Tegyük félre.

Egy nagyobb fedős fazékban forraljunk fel 1,25 csésze vizet. Öntsük bele a kölest és az őrölt köményt. Fedjük le, és vegyük le a tűzről. Hagyjuk állni, amíg a köles felszívja a vizet, ez kb. 5 perc. Egy villával keverjük fel, majd hűtsük 15 percig.

Öntsük bele a borecetet, a narancslevet, a paprikát, az uborkát, a retket, a diót. Sózzuk meg. Spenót-ágyon tálaljuk.

DIÓS ROKFORTOS SALÁTA
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg vegyes saláta (fejes saláta, kínai kel, stb.)
10 dkg dióbél
10 dkg rokfort sajt
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál mustár
1 kávéskanál borecet
só, bors

Az olajból, borecetből, mustárból, egy csipet sóból és borsból öntetet keverünk.

A salátaféléket jól megmossuk és leszárítjuk, majd egy nagyobb salátás tálba vágjuk. Szórunk közé rokfortot és vagdalt dióbelet. Ráöntjük az öntetet.

DIÓS TÉSZTASALÁTA
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg orsótészta
15 dkg dióbél
1 citrom
1 zöld alma (Granny Smith)
1 köteg bazsalikom
3 gerezd fokhagyma
6 evőkanál olivaolaj
6 dkg gorgonzola sajt
só, bors

A megtisztított fokhagymát vágjuk apróra. Facsarjuk ki a citromot. Vágjuk fel a bazsalikomot. A dióbelet kissé pörköljük meg magában, majd hagyjuk kihűlni. A gorgonzolát vágjuk apró darabokra, tegyük hűtőbe.

Az orsótésztát tegyük forrásban lévő vízbe, keverjük meg, főzzük meg. Kihűlés után a tésztát egy nagy salátástálban keverjük el az olajjal, a citromlével és a fokhagymával. Adjuk hozzá a gorgonzolát, a dióbelet és az almát, amit csak az utolsó pillanatban szeletelünk fel. Borsozzuk.

Díszítsük bazsalikommal, és rögtön tálaljuk.

DIÓS TÉSZTASALÁTA 2
(francia recept)

Hozzávalók 2 személyre:
20 dkg főzni való tészta
2-3 szelet bacon-szalonna
1 avokádó
8 dkg dióbél
10 dkg olajbogyó (konzervből)
10 dkg tonhalhús (konzervből)
bazsalikomszósz (készen vásárolt vagy otthon készített)

Főzzük meg a tésztát, utána hideg vízzel öblítsük le, és szűrjük le. A tészta nedves maradjon.

A bacon-szalonnát süssük meg, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk vékony szeletekre.

Az avokádót és az olajbogyókat vágjuk apróra.

Egy nagyobb tálban keverjük össze az így előkészített hozzávalókat, valamint a dióbelet és a tonhalat. Végül öntsünk a salátatésztára 1-2 evőkanálnyi szószt.

Szárazon pirított kenyeret harapjunk hozzá.

DIÓS-JOGHURTOS ÖNTET SALÁTÁKRA
(spanyol recept)

Milyen salátákra? Szinte bármilyenre. Az eredeti spanyol recept szerint paradicsomsalátára, zellersalátára, burgonyasalátára, zöldbabsalátára egyaránt jó, de főtt rizs is ízesíthető vele.

Hozzávalók:
1 pohár joghurt
12 dió finomra vagdalt bele
1 csipet köménymag
só, bors

A hozzávalókat keverjük össze, felhasználásig tartsuk hűtőben.

ENDÍVIASALÁTA ROKFORTTAL, DIÓVAL
(holland recept)

Hozzávalók:
35 dkg endívia
10 dkg rokfort
10 dió bele
5 evőkanál dióolaj
2 evőkanál tejföl
só, bors
borecet
mustár

Az endíviát megmossuk, apróra vágjuk, és egy salátás tálba tesszük.

A sajt felét kis darabokra vágjuk, a másik felét villával széttörjük, és a borecettel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a dióolajat, a tejfölt és a mustárt is. Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A dióbelet kisebb darabokra vagdossuk, az endíviára terítjük. A sajtos dresszinget is a salátára öntjük. Végül a sajtdarabokkal díszítjük.

FETASAJT-SALÁTA DIÓVAL
(olasz recept)

Hozzávalók 4-6 személyre:
20 dkg fetasajt
20 dkg vagdalt darabos dióbél
2-2 evőkanál friss mentalevél, petrezselyem és bazsalikom
6 gyöngyhagyma, felvagdalva
1 gerezd fokhagyma, vagdalva
1/2 kávéskanál só
bors
1 evőkanál citromlé
1/4 csésze étolaj

A saláta elkészítésének receptje mindössze abból áll, hogy az összes hozzávalót össze kell keverni. Semmi különös.

GYÜMÖLCSÖS, DIÓS TÉSZTASALÁTA
(amerikai recept, az Amerikai Tésztaszövetség receptje)

Hozzávalók 6-8 személyre:
1/4 kg kagylótészta, vagy más hasonló tészta
1 csésze zsírmentes joghurt
1 evőkanál méz
1/4 csésze narancssűrítmény
1 mandarinkonzerv
2 csésze (1 vörös és 1 fehér) nagyobbszemű szőlő, félbevágva
1 alma szeletelt húsa
1/2 csésze zellerkocka
1/2 csésze feles dióbél

A tésztát főzzük meg, szűrjük le. Öntsük egy nagyobb tálba, ahol óvatosan összekeverhetjük a szőlővel, a konzervből kivett mandarinszeletekkel, a zellerdarabokkal, almaszeletekkel és a dióbéllel.

Egy kisebb tálban keverjük össze a joghurtot, a mézet és a narancssűrítményt, és öntsük a tésztára.

Mielőtt felszolgálnánk, tegyük hűtőbe, hogy jól áthűljön.

HEGYI SALÁTA
(spanyol recept)

Hozzávalók 4 személyre:
1 maréknyi mezei katáng levél
4 karéj kenyér
60 dkg kecskesajt
2 db zellergyökér, apróra vagdalva
zellerlevél, díszítésnek
10 dkg dióbél és még néhány feles dióbél, díszítésnek
3 evőkanál dióolaj
3 evőkanál vörösbor-ecet
1 gerezd apróra vágott fokhagyma

Alaposan mossuk meg és csöpögtessük le a katánglevelet. Helyezzük egy salátás tál aljára.

A zellergumót, a dióbelet, a dióolajat és a borecetet keverjük össze, és öntsük a katánglevelekre.

A kenyérszeleteket pirítsuk meg, a kecskesajtot osszuk szét a pirított kenyérszeletekre. 3-4 percre tegyük be a sütőbe.

A kenyérszeleteket rakjuk tányérokra, szórjunk rá apróra vágott fokhagymát, és díszítsük szeletenként 1-2 db feles dióbéllel. Ugyancsak díszítésként rakjunk köré néhány zellerlevelet.

A salátástálból mindenki ízlésének megfelelően a kenyérre vagy mellé szedhet a hegyi zöldségkeverékből.

MAROKKÓI KUSZKUZ-SALÁTA

Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál étolaj

1 csésze kuszkuz
1/3 csésze zöldhagymakarika
2 paradicsom, kockákra vágva
12 dkg fetasajt
12 dkg dióbél
3 evőkanál fűszerzöldség (oregánó, menta)
1/4 csésze citromlé
1/3 csésze étolaj
bors

A kuszkuzt 4 dl vízben fedő alatt főzzük puhára, amibe egy evőkanál étolajat is tettünk, és amit megsóztunk.

Amikor megfőtt, héhány percig pihentetjük a tűzről levéve, majd hozzákeverjük a másik kanál olajat. Villával felkeverjük, hogy a szemek elváljanak egymástól. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

A lehűlt kuszkuzt egy nagyobb tálban összekeverjük a zöldhagymával, paradicsommal, sajttal, dióval, fűszerekkel.

A citromlé és az étolaj összekeveréséből készítsünk vinegrettet. Töltsük a salátára, és keverjük bele. Borsozzuk.

Szobahőmérsékleten tálaljuk.

ÖMLESZTETT SAJTOS, ASZALTSZILVÁS SALÁTA
(orosz recept)

Hozzávalók:
2 kocka ömlesztett sajt
3 gerezd fokhagyma
5 db tojás
30 dkg aszaltszilva
1/2 pohár darabos dióbél
1 köteg zöldhagyma
1 pohár majonéz
Rétegesen készítjük a salátát. Alul az ömlesztett sajt darabjait helyezzük el, rajta a fokhagyma szeleteit, és majonézt öntünk rá. A következő réteg a nem egészen keményre főtt tojás szeletei és az apróra vágott zöldhagymakarikák lesznek. Erre a rétegre is majonézt öntünk.

A saláta tetejére kerülnek a dióbél-darabok.

TÉSZTASALÁTA DIÓVAL
(német recept)

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg rövid makaróni
25 dkg rokfort
két-háromféle saláta
2 kanál dióolaj
4 kanál napraforgóolaj
2 kanál borecet
15 dkg feles dióbél
só, bors

A makarónit megfőzzük, leöblítjük és lecsöpögtetjük, lehűtjük. A salátaleveleket jól megmossuk, leszárítjuk, egy salátás tálra rakjuk. A dióolajat, a napraforgóolajat és az ecetet összekeverjük, sózzuk-borsozzuk. A tésztát a salátalevelekre rendezzük. A rokfortot felaprítjuk, a tésztára tesszük. Leöntjük a salátaszósszal. A feles dióbeleket tálalás előtt rendezzük a tésztasalátára.

TÉSZTASALÁTA DIÓVAL 2
(olasz recept)

Hozzávalók 4-6 személyre:
8 csésze salátalevél, legalább kétféle salátából
5 evőkanál étolaj
2 evőkanál borecet
1 evőkanál gyümölcsecet
25 dkg gorgonzola vagy kéksajt, villával összetörve
1 csésze durvára vagdalt dióbél
só, bors
35 dkg olasz tészta

Először a tésztát főzzük meg.

Egy kisebb tálban összemixeljük az olajat a borecettel, sóval, borssal.

Amikor a tészta megfőtt, szűrjük le, és tegyük át egy akkora tálba, amekkora elég lesz a kész salátának. Még a meleg tésztához öntsük az olajos-ecetes dresszinget, és keverjük össze. A sajtot is addig keverjük a tésztához, amíg meleg.

Utoljára a salátaféléket keverjük hozzá, és megszórjuk a tésztasalátát dióbéllel.

Akkor a legjobb, ha azonnal tálaljuk. Ha ez nem megy, akkor hűtőben tartsuk el a tésztát, anélkül, hogy a salátaféléket hozzáadtuk volna. Azt csak a hűtőből kivéve, mikróban megmelegítve adjuk hozzá, és utána szórjuk meg a dióval.

ZELLERES ALMÁS DIÓS REMULÁD
(francia recept)

Hozzávalók 6 személyre:
1/2 zellergumó
1 savanyú alma
kis adag kaviár
20 db dió bele, darabokra törve
1 érett citrom leve
4 evőkanál túró
4 dkg rokfort
fekete bors

Egy durva reszelőn reszeljük le a zellert és az almát. Öntsük meg citromlével, hogy meg ne sötétedjen.

A rokfortot a túróval együtt törjük össze, és addig keverjük, amíg keverékük egynemű nem lesz. Közben borsozzuk meg erősen. A sjtos-túrós keveréket keverjük a zelleres-almás keverékhez. Osszuk tányérokra, szórjuk meg a dióbéllel. Adjunk minden adaghoz egy gombóc kaviárt.

Megjegyzés: Alma helyett körtét is használhatunk.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább