Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Feketediós, pekándiós, japándiós receptek

És mi jön a receptek végén? Nem, tisztelt Kollégám, nem a feketeleves, hanem a feketedió.

Vannak diós receptek, amelyek feketedió alapanyagot igényelnek. És vannak olyanok, amelyekben mindegy, hogy milyen dió van.

De jól figyeljünk, milyen receptből dolgozunk, mert a legtöbb ételbe kimondottan a mi közönséges diónk illik.

Összehasonlítás Kép helye

FEKETEDIÓKRÉM-LEVES MEGGYEL

Hozzávalók 4-6 személyre:
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
só, bors
5 csésze sűrű csirkehúsleves vagy marhahúsleves
1/2 csésze vagdalt feketedió-bél
1 babérlevél
3/4 csésze tejszín
3 evőkanál tejföl
1/4 teáskanál kakukfű
1/2 csésze kimagozott meggy

Olvasszuk meg a vajat egy nagyobb edényben. Keverjük bele a lisztet, sót, borsot. Kevergessük, pirítsuk. Öntsük hozzá a húslevest, és forraljuk, amíg enyhén sűrűsödni nem kezd. Öntsük bele a feketedió-belet, adjuk hozzá a babérlevelet. Pároljuk kissé félrehúzott fedő alatt 15 percig. Adjuk hozzá a tejszínt és a tejfölt, szórjuk bele a kakukfüvet. Pároljuk további két percig.

Amikor tálalásra kész, vegyük ki a babérlevelet, és adjuk hozzá a meggyet. Hagyjuk a meggyet átmelegedni egy jó percig, aztán tálalhatjuk.

FEKETEDIÓ-VAJ

Hozzávalók:
1 egység feketedió-bél
4 egység vaj
só, bors

A feketedió-belet gyengén megpirítjuk, majd mixerben megdaráljuk. A bél mennyiségének négyszeresét adjuk hozzá vajból, és a mixerben egyneművé keverjük. Közben kevés sóval, borssal ízesíthetjük.

A feketedió-vaj kenyérre kenve is ehető. Kiválóan használható halak grillezésére, főtt újkrumpli ízesítésére, szószok, mártások készítésére, zöldségfélék grillezésére.

Felhasználásig tartsuk hűtőben.

HAMIS DIÓOLAJ

Hozzávalók: egyenlő mennyiségű feketedió-bél és étolaj

A feketedió-belet pirítsuk meg egy serpenyőben. Az étolajat melegítsük fel, öntsük egy zárható üvegbe, és tegyük bele a dióbelet is.

Zárjuk le, és a konyhában tartsuk melegen egy napig. Utána tegyük félre egy hónapra.

Szűrjük le az olajat, a dióbelet egy csepp olajjal mixeljük el, és papírszűrőn keresztül csepegtessük le. A leszűrt olajat is öntsük a többihez.

A hamis dióolaj az igazihoz hasonlóan használható.
Kép helye Kép helye

Csak ennyit lehet tudni a feketediós receptekből?

Nem, ezek csak példák voltak. A feketedió konyhai használatának majdnem akkora irodalma van, mint a mi diónknak. De majd csak akkor vesszük elő a feketediós recepteket, ha a közönséges dióból készült ételeket már végigkóstoltuk. Vagyis évek múlva.

Kép helye

Ha már megígértük, említsük meg a pekándiót is. Összehasonlítás a mi diónkkal:

Kép helye

Kép helye KUKORICALEVES PEKÁNDIÓVAL

Hozzávalók 4 személyre:
1 piros paprika, karikákra vágva
vaj vagy margarin
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
30 dkg konzervkukorica
0,5 l tej
2 db zöldpaprika, szeletelve, megpirítva
1,25 dl tejszín
2 evőkanál zöldpetrezselyem, apróra vágva
5 dkg pekándió-bél, apróra vágva

néhány kocka fetasajt

A piros paprikát vajon megpároljuk. A fokhagymát is, külön. A fokhagymára rámerünk 4 evőkanál konzervkukoricát, rámerjük a piros paprikát, és felöntjük a tejjel. Felforraljuk, és 10 percig hagyjuk forrni, a fölét leszedjük.

Amikor a kukorica megfőtt, botmixerrel pürévé dolgozzuk.

A zöldpaprikát a tejszínben főzzük, gyenge lángon, öt percig, majd a leveshez adjuk.

Megkóstoljuk, megsózzuk. A maradék kukoricát és a feta sajtot beletesszük. Újból felmelegítjük, de már nem főzzük. Tálaláskor pekándió-béllel és petrezselyemmel díszítjük.

Kép helye PEKÁNDIÓVAL TÖLTÖTT GOMBAFEJEK

Hozzávalók:
18 db gombafej
2/3 csésze krémsajt
fokhagyma
zöldfűszerek
3 evőkanál darabos pekándióbél
18 db feles pekándióbél

A krémsajtba keverjünk kevés fokhagymát, ízlés szerinti, vagdalt zöldfűszereket, és keverjük hozzá a darabos pekándióbelet.

Gombafejenként két kávéskanállal töltsünk a keverékből, és helyezzünk mindegyikre egy feles belet.

Elég 10 percig sütni egy sütőlapon, 170 C°-ra felmelegített sütőben.

Akkor a legjobb, ha tálaláskor friss petrezselyemzölddel díszítjük.

Kép helye

A japándiós receptek irodalma kimeríthetetlen. Egyedülálló konyhakultúra. Talán elleshetünk belőle valamit.

Diós sütemény japán módra. Megtörjük a japándiót, a belét kiválogatjuk. Az egészben és a törmelékben kijött belet egyaránt felhasználjuk. Darabosan keverjük a süteménytésztába, amit formába töltünk. Nemcsak a képen láthatóba, hanem kuglóf-formába, kenyér-formába is. A kisült süteményt ha személyes adagokban fóliázzuk le, tartósan eláll.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Szabadtűzön pirított japán cukros, rizslisztes diós édesség készítése:

Kép helye Kép helye Kép helye

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább