Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Feketediós, pekándiós, japándiós receptek

És mi jön a receptek végén? Nem, tisztelt Kollégám, nem a feketeleves, hanem a feketedió.

Vannak diós receptek, amelyek feketedió alapanyagot igényelnek. És vannak olyanok, amelyekben mindegy, hogy milyen dió van.

De jól figyeljünk, milyen receptből dolgozunk, mert a legtöbb ételbe kimondottan a mi közönséges diónk illik.

Összehasonlítás

FEKETEDIÓKRÉM-LEVES MEGGYEL

Hozzávalók 4-6 személyre:
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
só, bors
5 csésze sűrű csirkehúsleves vagy marhahúsleves
1/2 csésze vagdalt feketedió-bél
1 babérlevél
3/4 csésze tejszín
3 evőkanál tejföl
1/4 teáskanál kakukfű
1/2 csésze kimagozott meggy

Olvasszuk meg a vajat egy nagyobb edényben. Keverjük bele a lisztet, sót, borsot. Kevergessük, pirítsuk. Öntsük hozzá a húslevest, és forraljuk, amíg enyhén sűrűsödni nem kezd. Öntsük bele a feketedió-belet, adjuk hozzá a babérlevelet. Pároljuk kissé félrehúzott fedő alatt 15 percig. Adjuk hozzá a tejszínt és a tejfölt, szórjuk bele a kakukfüvet. Pároljuk további két percig.

Amikor tálalásra kész, vegyük ki a babérlevelet, és adjuk hozzá a meggyet. Hagyjuk a meggyet átmelegedni egy jó percig, aztán tálalhatjuk.

FEKETEDIÓ-VAJ

Hozzávalók:
1 egység feketedió-bél
4 egység vaj
só, bors

A feketedió-belet gyengén megpirítjuk, majd mixerben megdaráljuk. A bél mennyiségének négyszeresét adjuk hozzá vajból, és a mixerben egyneművé keverjük. Közben kevés sóval, borssal ízesíthetjük.

A feketedió-vaj kenyérre kenve is ehető. Kiválóan használható halak grillezésére, főtt újkrumpli ízesítésére, szószok, mártások készítésére, zöldségfélék grillezésére.

Felhasználásig tartsuk hűtőben.

HAMIS DIÓOLAJ

Hozzávalók: egyenlő mennyiségű feketedió-bél és étolaj

A feketedió-belet pirítsuk meg egy serpenyőben. Az étolajat melegítsük fel, öntsük egy zárható üvegbe, és tegyük bele a dióbelet is.

Zárjuk le, és a konyhában tartsuk melegen egy napig. Utána tegyük félre egy hónapra.

Szűrjük le az olajat, a dióbelet egy csepp olajjal mixeljük el, és papírszűrőn keresztül csepegtessük le. A leszűrt olajat is öntsük a többihez.

A hamis dióolaj az igazihoz hasonlóan használható.

Csak ennyit lehet tudni a feketediós receptekből?

Nem, ezek csak példák voltak. A feketedió konyhai használatának majdnem akkora irodalma van, mint a mi diónknak. De majd csak akkor vesszük elő a feketediós recepteket, ha a közönséges dióból készült ételeket már végigkóstoltuk. Vagyis évek múlva.

Ha már megígértük, említsük meg a pekándiót is. Összehasonlítás a mi diónkkal:

KUKORICALEVES PEKÁNDIÓVAL

Hozzávalók 4 személyre:
1 piros paprika, karikákra vágva
vaj vagy margarin
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
30 dkg konzervkukorica
0,5 l tej
2 db zöldpaprika, szeletelve, megpirítva
1,25 dl tejszín
2 evőkanál zöldpetrezselyem, apróra vágva
5 dkg pekándió-bél, apróra vágva

néhány kocka fetasajt

A piros paprikát vajon megpároljuk. A fokhagymát is, külön. A fokhagymára rámerünk 4 evőkanál konzervkukoricát, rámerjük a piros paprikát, és felöntjük a tejjel. Felforraljuk, és 10 percig hagyjuk forrni, a fölét leszedjük.

Amikor a kukorica megfőtt, botmixerrel pürévé dolgozzuk.

A zöldpaprikát a tejszínben főzzük, gyenge lángon, öt percig, majd a leveshez adjuk.

Megkóstoljuk, megsózzuk. A maradék kukoricát és a feta sajtot beletesszük. Újból felmelegítjük, de már nem főzzük. Tálaláskor pekándió-béllel és petrezselyemmel díszítjük.

PEKÁNDIÓVAL TÖLTÖTT GOMBAFEJEK

Hozzávalók:
18 db gombafej
2/3 csésze krémsajt
fokhagyma
zöldfűszerek
3 evőkanál darabos pekándióbél
18 db feles pekándióbél

A krémsajtba keverjünk kevés fokhagymát, ízlés szerinti, vagdalt zöldfűszereket, és keverjük hozzá a darabos pekándióbelet.

Gombafejenként két kávéskanállal töltsünk a keverékből, és helyezzünk mindegyikre egy feles belet.

Elég 10 percig sütni egy sütőlapon, 170 C°-ra felmelegített sütőben.

Akkor a legjobb, ha tálaláskor friss petrezselyemzölddel díszítjük.

A japándiós receptek irodalma kimeríthetetlen. Egyedülálló konyhakultúra. Talán elleshetünk belőle valamit.

Diós sütemény japán módra. Megtörjük a japándiót, a belét kiválogatjuk. Az egészben és a törmelékben kijött belet egyaránt felhasználjuk. Darabosan keverjük a süteménytésztába, amit formába töltünk. Nemcsak a képen láthatóba, hanem kuglóf-formába, kenyér-formába is. A kisült süteményt ha személyes adagokban fóliázzuk le, tartósan eláll.

Szabadtűzön pirított japán cukros, rizslisztes diós édesség készítése:

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább