Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Karidopita és piskóták

Vázlat:
Burgonyás biszkvit dióval
Diós piskótatekercs
Diós sütemény
Diós tekercs mokkakrémmel, diós karamellával
Gyerekek süteménye
Karidopita
Karidopita 2
Karidopita 3
Mázas kockák
Périgordi diós sütemény
Sárgabarackos pirog
Sütemény friss dióval

BURGONYÁS BISZKVIT DIÓVAL
(orosz recept)

Hozzávalók:
4 szem krumpli
1 pohár liszt
6 evőkanál cukor
2 evőkanál étolaj
15 dkg darált dióbél
2 tojás
1 evőkanál őrölt fahéj
reszelt citromhéj
sütőszóda

A burgonyákat sütőben héjában megsütjük, majd meghámozzuk. Átengedjük húsdarálón.

A tojást a cukorral felverjük. Hozzákeverjük az étolajat, majd a krumplipürét. Utána a darált dióbelet, a fahéjat, a citromhéjat, a sütőszódát, végül a liszt háromnegyedét.

A maradék liszttel behintjük a gyúródeszkát, amin a süteményt el fogjuk vágni. Hengerré formáljuk, és metélttészta vastagságú vékony szeletekre vágjuk fel. A lapokat belisztezzük, és ízlés szerinti formára alakítjuk.

Vajjal vagy zsírral kikent tepsiben sütjük ki.

DIÓS PISKÓTATEKERCS
(francia recept)

Hozzávalók:
A tésztához:
3 tojás
3 evőkanál porcukor
3 evőkanál liszt
2,5 dkg vaj
A krémhez:
1 evőkanál kukoricaliszt
1 tojás
1/4 l tej
10 dkg cukor
20 dkg dióbél
10 dkg vaj
A mázhoz:
2 evőkanál cukor
2 evőkanál feketekávé (helyettesíthető gyümölcspálinkával, ízlés szerint)
szép feles dióbelek

Vajazzunk ki egy tepsit. Válasszuk külön a tojások fehérjét és sárgáját. A tojássárgáját addig keverjük a cukorral, amíg fehéres nem lesz.

A tojásfehérjéből verjünk habot. Keverjük bele a lisztet és a tojássárgáját. Gyorsan, de óvatosan dolgozzunk. Öntsük be a tepsibe, vékony rétegben. Meleg sütőben süssük meg, és amikor megsült, a tepsiből borítsuk ki egy enyhén nedves konyharuhára, várjunk egy percet, és a ruhával együtt tekerjük fel. Így hagyjuk kihűlni.

Amíg hűl, elkészítjük a diókrémet. A tojást (fehérjét és sárgáját együtt) keverjük el a cukorral és a kukoricaliszttel. a tejet melegítsük meg, és a meleg tejjel fokozatosan hígítsuk fel a keveréket. Tegyük fel a gázra, és enyhe lángon, állandó keverés közben sűrítsük be. Akkor hagyjuk abba, amikor éppen forrni kezdene. Hagyjuk kihűlni.

A vajból és a cukorból keverjünk krémet. Daráljuk le a dióbelet diódarálón. (Az eredeti francia recept szerint reszeljük le finom lyukú reszelőn.) Keverjük a vajas krémbe.

Amikor a tojásos-kukoricalisztes krém kihűlt, a két krémet keverjük össze.

Göngyöljük ki a piskótatésztát. Töltsük a krémet a piskótára, és a piskótát tekerjük fel.

A máz elkészítéséhez oldjuk fel a cukrot a kávéban (vagy pálinkában). A keverék sűrű, ragadós lesz, kenjük a piskótára. Végül szép feles dióbelekkel díszítsük.

DIÓS SÜTEMÉNY
(francia recept)

Hozzávalók:
4-5 tojás
20 dió bele, felvagdalva
6 evőkanál porcukor
3 evőkanál liszt
1 dl tejszín
1/2 zacskó élesztőpor
10 dkg sötét csokoládé
4 evőkanál víz
3 dkg vaj
12 db feles dióbél, díszítésnek

Válasszuk el a tojások sárgáját a fehérjétől, és 6 kanál cukorral verjük fel, szinte fehérre. Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet, majd a tejszínt, a vagdalt dióbelet, és öntsük bele az élesztőport. Jól keverjük össze.

Verjünk a tojásfehérjéből habot, és fokozatosan keverjük a tésztához.

A tésztát öntsük kivajazott sütőformába, és gyenge tűzön süssük félórán át. Vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.

A csokoládét törjük darabokra, és öntsük hozzá a vizet. Igen óvatosan olvasszuk meg a csokoládét. Keverjük bele a kevéske vajat.

Ezzel a krémmel kenjük meg a megsült süteményt, a tetejét pedig dekoráljuk a szép dióbéllel.

DIÓS TEKERCS MOKKAKRÉMMEL, DIÓS KARAMELLÁVAL
(spanyol recept, Dolli Irigoyen receptje)

Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
liszttel darált dióbél 8 dkg
kevés dióolaj
A töltelékhez:
3 tojás
még 4 tojás sárgája
35 dkg cukor
1 dl víz
35 dkg vaj
4 evőkanál oldható kávépor
1/2 csésze sűrű cukorszirup
1/2 dl kávélikőr
1/2 csésze vagdalt dióbél
A díszítéshez:
10 dkg cukor
1 kávéskanál szőlőcukor
6 dkg vagdalt darabos dióbél

A tészta hozzávalóiból készítsünk piskótatésztát. A tojást a cukorral együtt verjük habbá, a lisztet fokozatosan adagolva keverjük bele. Végül a darált dióbelet, valamint aromának kevés dióolajat cseppentsünk a tésztába. Vékony rétegben öntsük sütőformába.

Mérsékelten meleg sütőben rövid ideig süssük, sütőpapíron.

A töltelékhez először félcsészényi szirupot készítünk félcsészényi cukor kevés vízben melegítésével.

Az egész tojásokat és a tojjássárgákat együtt verjük kemény habbá, amíg a hab a kétszeresére nem nő. A sűrű szirupot vékony sugárban öntjük a habba, további habverés közben. Addig verjük, amíg a sziruptól meleg hab ki nem hűl.

Ezután a vajat keverjük a krémbe, szobahőmérsékletű vajat, kiskanalanként adagolva, a mixer csökkentett sebességével. Utána az oldódó kávéport, amit előzőleg 2 evőkanál meleg vízben kevertünk el.

A piskótatésztát kenjük meg kávélikőrrel, és a töltelék felét kenjük a tésztára. Szórjuk meg vagdalt dióbéllel. Tekerjünk a tésztából tekercset, közben válasszuk le a sütőpapírt az aljáról. A tekercsre merjük a töltelék másik felét.

A díszítésnek szánt cukrot a szőlőcukorral együtt karamellizáljuk meg. Amikor aranyszínű, keverjük bele a dióbelet. Beolajozott, vagy más, nem ragadó, sima felületre öntsük ki a diós karamellát. Segítsünk fakanállal is, hogy minél vékonyabbra terüljön. Amikor már eléggé lehűlt, de még nem keményedett meg, hideg vízbe mártott ujjakkal szedjük fel a felületről a diós karamellát, darabokban, és a képen látható módon tűzzük a diós tekercsre, keresztirányban, hogy felszolgáláskor a tekercs szeletelhető legyen.

GYEREKEK SÜTEMÉNYE
(francia recept)

Hozzávalók:
2 tojás
15 dkg liszt
10 dkg cukor
1 tasak élesztőpor
1 pohár tej
1 evőkanál tejszín
10 dkg dióbél

Az összes hozzávalót öntsük egy tálba, kivéve a dióbelet.

Jól keverjük össze a hozzávalókat.

Daráljuk meg a dióbelet, és öntsük azt is a tálba.

Vajazzunk ki egy sütőformát, öntsük bele a tésztát, és közepesen meleg sütőben 30-40 percig süssük.

Kihűlés után megkóstolhatjuk.

GÖRÖG DIÓS SÜTEMÉNY (KARIDOPITA)

Hozzávalók 8 személyre:
1 csésze teljes őrlésű liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 csésze apróra vagdalt dióbél
4 tojás
1,5 csésze cukor
1/4 csésze édes almalé
1 evőkanál citromlé
1/2 evőkanál reszelt citromhéj

Egy közepes méretű tálban a lisztbe keverjük el a sütőport, a fahéjat és a szegfűszeget. Keverjük bele a dióbelet is, és tegyük félre.

Egy nagyobb tálban a tojások fehérjéből verjünk kemény habot. Adjunk hozzá fél csésze cukrot, és verjük tovább, amíg a hab fényes nem lesz és nem áll meg tüskében.

Egy kisebb tálban verjük fel a tojások sárgáját, amíg citromsárga színt nem kap. Fokozatosan öntsünk hozzá fél csésze cukrot, és verjük tovább.

A lisztkeveréket öntsük a fehérjéhez, keverjük el, majd üntsük bele a sárgáját is. Óvatosan, de tökéletesen keverjük bele.

Öntsük zsírozott, lisztezett sütőformába. Finoman terítsük egyenletesre. Meleg sütőben addig süssük, míg benyomva az ujjunk nyoma nem marad meg benne. Ez kb. 45-50 perc.

Kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Fordítsuk a sütőformából tálra, amin szervírozni fogjuk. A tetejét szurkáljuk meg nyárssal vagy villával.

Egy kisebb tálban keverjük össze az almalevet a maradék 1/2 csésze cukorral, a citromlével és a citromhéj-reszelékkel. Közepesen magas lángon állandó keverés mellett hevítsük, amíg forrni nem kezd. Ekkor levesszük a tűzről, és lassan a süteményre öntjük.

KARIDOPITA 2

Hozzávalók:
15 dkg vaj
12 dkg cukor
4 tojás
15 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál fahéjpor
1/4 kávéskanál őrölt szegfűszeg (el is maradhat)
4 evőkanál konyak
1 narancs lereszelt héja
24 dkg darált dióbél
A sziruphoz:
25 dkg cukor
3 dl víz
narancs- és citromhéj
3-4 szegfűszeg
1 evőkanál konyak
2 db fahéj

Keverjük a vajat a cukorral pelyhesre. Egyenként keverjük hozzá a tojások sárgáját, amíg egyenként tökéletesen el nem keverednek. Adjuk hozzá a konyakot, a dióbelet és a reszelt narancshéjat is, és keverjük jól össze.

Keverjük a lisztbe a sütőport, a fahéjport (és az őrölt szegfűszeget).

A tojásfehérjét verjük fel, a tojáshabot és a lisztet felváltva kanalazzuk a krémbe, és keverjük jól el.

Vajazzunk ki egy tepsit, és töltsük bele a sűrű masszát. 190 C°-on 40 percig süssük.

Közben készítsük el a szirupot. A cukrot oldjuk fel a vízben, adjuk hozzá a narancs- és citromhéjat, a szegfűszeget, a konyakot. Gyenge tűzön forraljuk 8 percig, majd még melegen szűrjük le. A karidopita akkor az igazi, ha a még forró szirupot öntjük a sütőből kivett, még forró süteményre.

A megsült, sziruppal megöntött süteményt tegyük félre hűlni legalább 20 percre, majd vágjuk fel. A két fahéj-darabot díszként helyezzük a felvágott süteményre, hagyományosan kereszt-alakban.

KARIDOPITA 3

Hozzávalók 8-10 személyre:
25 dkg vaj
25 dkg cukor
1 kávéskanál vaníliás cukor
8 tojás
1/2 csomag sütőpor
1 kávéskanál fahéjpor
22 dkg gríz (elmaradhat)
25 dkg liszt
1,25 dl tej
50 dkg darabos dióbél
kevés étolaj
A sziruphoz:
1,2-1,3 dl víz
háromszor ennyi cukor
méz ugyanannyi, mint a víz
esetleg kevés fahéjpor
1 evőkanál citromlé és helyette vagy mellette
1 evőkanál reszelt citromhéj
1 evőkanál reszelt narancshéj
4-5 evőkanál görög borpárlat

A karidopita népi receptjéről van szó, a hozzávalók és mennyiségük ezért változhatnak.

A tésztát háztartási mixerrel készítjük el. Először a vajból, a cukorból és a vaníliás cukorból keverünk krémet, majd a tojásokat keverjük hozzá. A búzadarát és a lisztet (közben a sütőport, a fahéjport is) apránként öntjük a masszába, és alaposan elkeverjük. Amikor túl sűrű, hozzáadott tejjel hígítjuk.

A vagdalt, darabos dióbelet a tésztakészítés végén keverjük a tésztába.

A karidopitát hagyományosan téglalap-alakú sütőformában sütik. A sütőformát kenjük ki étolajjal, és töltsük bele a tésztát. Előmelegített sütőben 160-170 C°-on háromnegyed órán át kell sütni.

A sziruphoz a vizet, a cukrot és a mézet sűrű masszában tesszük fel főni. Tehetünk bele fahéjport, citromlevet, citrom- és narancshéjat. Borpárlatot csak akkor keverjünk bele, amikor a szirup már kész.

A szirupot a sütőből kivett, még meleg süteményre öntjük, majd több órán át állni hagyjuk, mielőtt felszeletelnénk. Kockákra szokták vágni, és kávé vagy tea mellett fogyasztják el.

MÁZAS KOCKÁK
(francia recept)

Hozzávalók:
30dkg liszt
1 zacskó sütőpor
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1 pohár tej, 1/2 pohár tejszín
csipetnyi só
5 dkg vaj
5 dkg cukor
5 dkg darabos dióbél
még egy kis darab vaj
még néhány kanál cukor
kevés tej
kevés porcukor
és még szép darabos dióbél

Mixerrel dolgozzuk egybe a lisztet, a sütőport, kevés sót a gyengén megolvasztott 10 dkg vajjal, cukorral, tejjel, tejszínnel. A tésztakeveréknek sűrűnek, zsírosnak kell lennie.

A tésztát egyengessük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és szórjuk meg a maradék cukor és a dióbél keverékével, és öntsük rá az 5 dkg olvasztott vajat.

A tepsiben vágjuk fel a tésztát kockákra. 20-25 percig süssük.

Ezalatt elkészítjük a cukormázat. Egy kis darab vajat néhány kanál cukorral megolvasztunk, és egy kevés tejet öntünk hozzá. Gyenge tűzön melegítjük. Kevés porcukrot is adunk hozzá, és addig kavargazjuk, amíg szép sima nem lesz.

Amikor jónak ítéljük, a mázat a megsült, meleg süteményre öntjük, és azonnal, még megszilárdulás előtt meghintjük szép dióbéllel.

Alaposan hűtsük ki, mielőtt szervíroznánk.

PÉRIGORDI DIÓS SÜTEMÉNY
(francia recept, Lilou receptje)

Hozzávalók eg 25 cm-es tortasütő formához:
1 pohár darált dióbél
25 dkg cukor
25 dkg liszt
4 tojás
1 pohár napraforgóolaj
1 pohár száraz fehérbor
csipetnyi só
1 csomag sütőpor

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő.

A tojásokat a cukorral együtt addig verjük, amíg fehéres színű krémet nem kapunk. Verjük tovább, miközben előbb a lisztet adjuk hozzá fokozatosan, majd a fehérbort és a darált dióbelet. Végül a sót és a sütőport keverjük a tésztába. Amikor a keverék egynemű, akkor öntsük, keverjük hozzá az étolajat, és újból veressük át.

Vajazzunk és lisztezzünk ki egy tortasütő formát, és öntsük bele a tésztát. Tegyük a sütőbe, félórára. Amikor már úgy véljük, hogy megsült, kés beszúrásával ellenőrizzük. Amikor már tisztán húzható ki, tényleg megsült. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert túl száraz lesz.

Előbb hagyjuk kihűlni, aztán kóstoljuk meg.

SÁRGABARACKOS PIROG
(orosz recept)

Hozzávalók:
8 db érett sárgabarack
15 dkg dióbél
12 dkg kristálycukor
10 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
20 dkg liszt
csipetnyi só
2 kiskanál sütőpor
2,5 dl író (ha nem kapni, aludttej híg leve is jó)
porcukor

A barackokat leforrázzuk, hideg vízben lehűtjük, és éles késsel meghámozzuk. Félbevágjuk, kimagvazzuk, még egyszer megfelezzük.

Egy 26 cm átmérőjű, szétszedhető oldalú tortaformát sütőpapírral bélelünk, és a forma aljára helyezzük a barackdarabokat, lehetőleg egyenletes távolságban egymástól. Néhány darab feles dióbelet is közé helyezünk. A többi dióbelet nyújtófával vagy más módon darabokra törjük.

A sütőt most melegítjük elő 180 C°-ra.

A margarint, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a tojást mixerben keverjük össze. A liszthez kevés sót és sütőport keverünk, és az íróval együtt a tojásos krémhez keverjük.

Az így kapott tésztával felöntjük a barackdarabokat. Spatulya-fával elegyengetjük, és rászórjuk a megtört dióbelet. A sütő középső rácsán mintegy háromnegyed órán át sütjük.

A megsült pirogot rácsra borítjuk ki. Leszedjük róla a sütőpapírt, és hagyjuk kihűlni.

Felvágjuk, tálra rakjuk, meghintjük porcukorral, gazdagítjuk néhány feles dióbéllel, és ha akarjuk, még citromfűvel is díszíthetjük.

SÜTEMÉNY FRISS DIÓVAL
(francia recept)

Hozzávalók:
20 dkg szobahőmérsékletű vaj
20 dkg liszt
1 csomag élesztőpor
20 dkg cukor
5 tojás
15 dkg dióbél friss dióból + egy kevés dísznek
1 tasak vaníliás cukor
5 dkg sötét csokoládé
diónyi vaj
1 evőkanál cukor

A friss dióról húzzuk le a dióbél hártyáját, a dióbelet vágjuk kisebb darabokra. A lisztbe keverjük bele az élesztőport.

A vajból, tojások sárgájából és a 20 dkg cukorból verjünk habot. A fehérjéből is, külön. A krémbe óvatosan keverjük bele a lisztet, a vagdalt dióbelet, majd a tojásfehérje habját is. A nyers süteménytésztát töltsük sütőformába. 180 C°-os sütőben 30-40 percig süssük.

Amikor megsült és kihűlt, egy réteg csokoládét kenünk a süteményre. Ehhez kevés csokoládét olvasztunk meg kevés vajjal és egy evőkanálnyi vízzel együtt feltéve. Amikor megolvadt, egy evőkanálnyi cukrot is hozzákeverünk, és így kenjük rá. Ha van egész dióbelünk, azzal díszítjük, de ha nincs, akkor a kép szerinti darabos dióbelet használjuk.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább