Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Dió mézzel, dió cukorral, dió tejjel

Vázlat:
Baszk diókrém
Diókaramellás szeletek
Diós, kesudiós golyók
Diós golyók
Diós krokant
Diós marcipán
Diós mézes sütemény
Diós mézeskalács
Fügés diós kulfi
Gozináki
Kandírozott dió
Karamellizált dióbél sütemény
Kávés diógolyók
Mézzel csepegtetett dió sült gorgonzolával
Périgordi diókaramella
Ropogós diós
Sahlab
Tejszínes diókaramella

BASZK DIÓKRÉM (Intxaursalsa)

Az Intxaursalsa (incaurszalszának kell ejteni) baszk diókrém igazából nem is diókrém. Olyasmi, mint nálunk a tejbegríz, de gríz helyett darált dió az alapanyaga, magyarra talán tejbedióként fordítható.

Gyakorlatilag ugyanúgy készül, mint nálunk a tejbegríz, ezért az összetevők pontos mennyisége nem lényeges.

Tej, dióbél, cukor és fahéj kell hozzá. Ha 1 l tejből készítjük, még 1 l vizet is szoktak hozzá tölteni. Kb. 25 dkg dióbél és ugyanannyi cukor kell még.

A diót daráljuk finomra. Forraljuk fel a tejet kevés fahéjjal, amit forralás után kiveszünk. Még forrón beleöntjük a dióbelet, és mikor újból forr, cukrot keverünk hozzá.

Hűtve tálaljuk. A baszkok desszertként fogyasztják, étkezések után. Igen tápláló. Bár meg kell mondjam, nekem egy kis gríz mégis hiányzik belőle.

DIÓKARAMELLÁS SZELETEK
(amerikai recept)

Hozzávalók:
12,5 dkg vaj
1/2 csésze cukor
1 tojás sárgája
1,25 csésze liszt
2 evőkanál tejpor
csipetnyi só
1/2 csésze barna cukor
1 evőkanál sűrű cukorszirup
9 dkg vaj
15 dkg dióbél

A vajat a cukorral verjük habosra. Adjuk hozzá a tojássárgáját is, keverjük jól össze. A liszttel, tejporral gyúrjunk a krémből kemény tésztát. A sót se felejtsük ki.

Nyújtsuk akkorára, hogy egy 18x28 cm-es sütőformába beleférjen, és fektessük bele. Süssük negyedóráig 180 C°-os sütőben, hogy aranybarna színt kapjon.

A cukrot a sziruppal és a vajjal egy kisebb edényben melegítsük alacsony hőfokon, addig, amíg a vaj megolvad, a cukor feloldódik. Gyengén pároljuk 5 percig. Ekkor keverjük bele a dióbelet.

A még forró tésztára töltsük, és tegyük vissza 5 percre a sütőbe.

A sütőformában hűtsük ki, csak aztán vágjuk kockákra.

DIÓS, KESUDIÓS GOLYÓK
(indiai recept)

Ünnepi édesség, az indiai Sankranthi fesztivál különlegessége. Valójában dió és kesudió pirított, darált bele, tejkaramellában, rendkívüli éltető erővel. Gyerekek különösen szeretik.

Hozzávalók 15-20 közepes méretű golyóhoz:
2 l teljes tej
2 csésze cukor
1 csésze dióbél
1 csésze kesudió

Forraljuk fel a tejet egy nagy, széles lábasban. Öntsük hozzá a cukrot, és keverjük fel. Addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd, és térfogatának háromnegyed részét el nem fővi. Ehhez háromnegyed óra kell, vagy akár egy egész.

Közben a kétféle dióbelet külön lábaskában enyhén pirítsuk meg magában, olaj hozzáadása nélkül. Utána hagyjuk kihűlni.

a dióból is, a kesudióból is válasszunk ki 10-10 nagyobb szemet, és vagdaljuk apróbb darabokra. A maradékot pedig öntsük össze, és daráljuk finomra.

A finom diódarát öntsük a besűrűsödött, karamellszínű cukros tejbe, és gyakori keveréssel főzzük még negyedóráig. Negyedóra elteltével szórjuk bele a vagdalt dióbeleket is, és főzzük még 10 percig. Illetve addig, amíg a keverék morzsás szerkezetű kezd lenni, és könnyen elválik az edény falától.

Vegyünk egy kanállal a keverékből, és kézzel formáljuk golyóvá. Amikor már megtartja alakját, félretehetjük hűlni. Ekkor az egészet levehetjük a tűzről. Töltsük át egy kizsírozott (olajozott) edénybe. Falapáttal az egészet átemelhetjük, alányúlva. 4-5 óráig hagyhatjuk hűlni, és azután kanalazzunk belőle golyónyi mennyiségeket, és kézzel formáljuk.

Lefedve akár egy hétig is eláll.

Megjegyzés: Az édességet kocka alakúra is vághatjuk, ez esetben "burfi"-nak hívják Indiában, nem "laddu"-nak, mint a golyókat.

DIÓS GOLYÓK
(hagyományos indiai recept)

Ez a recept a diós, kesudiós golyók nevű ünnepi édesség hagyományos változata, Akhrot laddu néven.

Hozzávalók 6 közepes méretű golyóhoz:
2 csésze dióbél
2 csésze teljes tej
3/4 csésze cukor

A dióbelet könnyedén megpirítjuk egy vastepsiben, majd hagyjuk kihűlni. Egy kisebb maroknyit félreteszünk, a többi dióbelet megdaráljuk.

A tejet és benne a cukrot addig főzzük, amíg sűrű karamellává nem áll össze. Tehát mintegy félóráig. Ekkor belekeverjük a darált dióbelet. Jól elkeverjük, majd tovább főzzük, sűrítjük. Gyakran kavarjuk. 10-15 perc múlva, amikor elválik az edény falától, és egy darabba áll össze, belekeverjük a félretett dióbelet, és a tűzről levéve egy darabban borítjuk át egy másik edénybe, ahol kihűlhet.

Amikor kihűlt, kis golyókat formálunk belőle.

DIÓS KROKANT
(francia recept)

Hozzávalók 30 kisebb darabhoz:
25 dkg darált dióbél
1 tojás fehérje
12,5 dkg cukor
A mázhoz:
7,5 dkg cukor
1 tojás fehérje
1 evőkanál citromlé

Egy tálban előbb magában verjük rövid ideig a tojásfehérjét, majd a dióbéllel és a cukorral együtt. Tésztaszerű anyagot kapunk, amit sima munkafelületre terítsünk ki. Ízlésünk szerinti alakú formákat szaggassunk belőle, és egy spatulával alányúlva válasszuk el az asztaltól.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük, ahol mázzal kenjük be. A cukorból, tojásfehéréjéből és citromléből sima, egyenletes mázat keverünk. Vékony rétegben kenjük a süteményre. Nagyon enyhén meleg sütőben mintegy félóráig elég sütni, bár van, aki 50 percet is ajánl.

Kihűlés után kóstoljuk meg.

Megjegyzés: Hasonló receptek kétszer ennyi cukorral ajánlják készíteni, ez ízlés kérdése. Mindenesetre a máz sok cukrot pótol, ami a sütemény anyagából hiányzik.

DIÓS MARCIPÁN
(amerikai recept)

Hozzávalók 22 darabhoz:
10 dkg marcipántészta
44 db feles dióbél
22 dkg porcukor
1/4 csésze víz

A feles dióbél darabokat rendezzük párba, mindegyikhez hozzáillő nagyságút válasszunk.

A marcipántésztát osszuk 22 darabra, és mindegyik darabból formáljunk kis golyót. Nyomjuk két fél dióbél közé. Tegyük félre, amíg a cukorbevonatot elkészítjük. Hűtőben akár egy hétig is eltarthatjuk félkész állapotban.

A cukrot és a vizet egy lábasban forraljuk össze, anélkül, hogy megkevernénk. Amikor forrni kezd, csökkentsük a lángot, és addig főzzük, amíg sötét karamell-színt nem kap a cukor.

A karamellizált cukrot vegyük le a tűzről, és még forró állapotában néhány diós golyót dobjunk bele. Gyorsan dolgozzunk. Mihelyt a cukor bevonta a golyót, vegyük ki, tegyük zsírpapírral befedett rácsra. Amikor a karamellizált cukor keményedni kezd, rövid időre tegyük vizza a tűzre, akkor újból megpuhul.

Amikor a diós marcipángolyókon megkeményedett a máz, légmentesen zárható süteménytartóba rakhatjuk át egy rétegben.

DIÓS-MÉZES SÜTEMÉNY
(amerikai recept)

Hozzávalók 15 darabhoz:
10 dkg darált dióbél
2 dkg kukoricaliszt
6 dkg méz
1 tojás
2,5 dkg olvasztott vaj
15 mini papírcsésze

Melegítsük elő a sütőt 175 C°-ra.

Mixerben keverjük össze a darált diót a kukoricaliszttel. Keverjük hozzá a mézet, majd a tojást, végül a vajat. Az egészet jól mixeljük el.

Helyezzük a papírcsészéket egy sütőlapra, és kanállal töltsük beléjük a nedves tésztát.

15-20 percig kell sütni, hogy olyan legyen, mint a képen.

DIÓS MÉZESKALÁCS
(orosz recept)

Hozzávalók:
1,5 csésze méz
1,5 csésze liszt
3 tojás
1 csésze dióbél
1/2 kávéskanál sütőpor
1/4 kávéskanál fahéjpor
1/2 kávéskanál szegfűszeg
1 evőkanál vaj

Egy tálban tartsuk a mézet langyos helyen, hogy jól folyós legyen. A folyékony mézhez keverjük hozzá a cukrot, és állandó keverés mellett a lisztet. Beleütjük a tojásokat, jól elkeverjük. Utána a sütőport, a fűszerporokat, vajat, dióbelet.

Vajjal kikent sütőformába öntjük a tésztát, dióbéllel kimintázzuk, és közepesen meleg sütőben sütjük meg.

FÜGÉS DIÓS KULFI
(indiai recept, Suvir Saran receptje)

Hozzávalók:
35 dkg tejpor
1 doboz (kb. 40 dkg) cukrozott sűrített tej
1 csésze tejszín
1 evőkanál porrá tört kardamom-mag
1/2 csésze darabos dióbél
8 aszalt füge
1/2 csésze víz vagy tej

Az aszalt fügéket tegyük egy tálba félcsészényi meleg vízzel vagy tejjel. Fedjük le, 10-15 perc alatt megszívják magukat vízzel, és megpuhulnak. Amikor puhák, vágjuk apró darabokra.

A dióbélnek és a fügedaraboknak a felét daráljuk meg.

A tejport, a sűrített tejet, a tejszínt keverjük össze a darált dióbéllel és fügével. Ez lesz a kulfi-keverék.

Amikor jól összekevertük, hozzákeverhetjük a dióbél és a füge másik felét és a kardamom-port.

Öntsük a kulfi-keveréket a kép szerinti formájú edénybe, és fagyasszuk keményre. Ez néhány óra alatt megtörténik. Ne mulasszunk el az edény aljára műanyag-fóliát fektetni, hogy a fagyott kulfit később könnyen kiboríthassuk. De lefagyaszthatjuk eleve személyes adagokban is.

A dió és a füge íze utolérhetetlen ízt ad finom, krémes csemegénknek.

Gozináki GOZINÁKI
(grúz recept)

A gozináki (mondják kozinákinak is) hagyományos grúz újévi édesség, nélküle elképzelhetetlen az újév a grúz családokban. Csak méz és dió kell hozzá.

Hozzávalók:
1 kg dióbél
0,5 kg jó minőségű méz (világos színű legyen, és ne legyen kesernyés)
2-3 kávéskanál porcukor

Világos színű, nagyméretű dióbelet vásároljunk. Előbb forró vízzel, majd hideg vízzel öblítsük le, és ha van hozzá türelmünk, a vékony hártyát is megpróbálhatjuk lehámozni a dióbélről. Így a kész gozináki még fehérebb lesz.

Ha ehhez a munkához se erőnk, se időnk, enélkül daraboljuk fel a dióbelet. Nem ajánlatos géppel aprítanunk, mert akkor túl apró lesz, és a darabos dióbél mellett apró darálmányt is kapunk, ami nem való a gozinákiba. A forrázott dióbél késsel könnyen aprítható.

Tegyük a vagdalt dióbelet serpenyőbe, de nem akármilyenbe, hanem öntöttvasból készült, mély serpenyőbe. Gyenge lángon, állandóan kavargatva pirítsuk meg kissé. A pirítással azt érjük el, hogy a dióbél szárazabb, törékenyebb lesz. Csak annyira pirítsuk, hogy a színe alig-alig változzon meg.

Amikor a dióbelet jónak ítéljük, öntsük ki a serpenyőből, a serpenyőre tovább is szükségünk lesz, most a félkiló mézet öntjük bele. Hozzáöntjük a kevés porcukrot is. Állandó keverés mellett melegíteni kezdjük.

Amikor a mézes-cukros keverék vizes hatású lesz, és majdnem felforr, vegyük le a tűzről, és amíg kihűl, addig is állandóan keverjük. A keverés erőt kíván, de meg kell tennünk, még kétszer ismételnünk kell a felfőzés és a lehűtés folyamatát, állandó keverés mellett.

Amikor már harmadszor hűtjük le a mézet, a benne képződő buborékoktól pattogni, szinte fütyülni fog keveréskor. És egyre sűrűbb lesz.

A harmadik lehűtés után a serpenyőt újra tegyük a tűzre, és szórjuk a mézbe a dióbelet. Keverjük továbbra is állandóan, és addig tartsuk a tűzön, amíg enyhe pörkölt, arany árnyalatot kap.

A következő fázishoz készítsünk olyan, sima munkafelületet, amin a mézes-diós keverék gyorsan kihűlhet. Alaposan vizezzük be, hogy majd a kész gozináki a felületről könnyen felszedhető legyen. Öntsük rá a keveréket. Fából készült spatulával gyorsan simítsuk el, mielőtt megdermedne, kb. 1 cm vastagságúra. Vizes tenyérrel is rásegíthetünk a simításra.

Próbáljuk szabályosra formálni, és hagyjuk kicsit hűlni.

Fűrészes élű késsel rombuszokat vágjunk a lepényből. Amikor mind felvágtuk, a késsel alányúlva szedjük a szeleteket tányérra. Ha nincs elég helyünk, tányérunk, zsírpapírral elválasztva két-három réteget is szedhetünk egymásra. A tetejére is fektessünk zsírpapírt vagy celofánt.

Az ünnepekig tegyük félreeső helyre, hátha marad belőle az ünnepekre is. Egy kevés szokott belőle maradni, de a nagyja előbb elfogy.

KANDÍROZOTT DIÓ

Hozzávalók:
1/2 csésze cukor
1,5 csésze feles dióbél
csipetnyi durvaszemcsés só

A dióbelet a sütő középső rácsán, 170 C°-on egy tepsire terítve 5-6 percig pirítjuk. Annyira, hogy ne barnuljon meg. A sütőből kivéve a tepsin hűtsük ki.

A cukrot egy vastag aljú, közepes méretű lábasba töltsük. A dióbelet tartsuk a kezünk ügyében, hogy amikor kell, rögtön a lábasba önthessük. A cukrot közepes lángon melegítsük. amikor olvadni kezd, kevergessük. Folyamatosan keverjük addig, amíg világos borostyánszínű nem lesz. Ekkor kell a dióbelet beleönteni. Gyorsan kell keverni, hogy az összes dióbelet bevonja a cukor.

Mihelyt a dióbél teljesen cukros lett, azonnal öntsük ki egy tepsire, amit, hogy a cukros dió oda ne ragadjon, előzőleg sütőpapírral béleltünk ki. A dióbeleket - két villát használva - gyorsan húzzuk szét egymástól. Még kihűlés előtt hintsünk rá kevés durva szemű sót.

A gyorsaság a lényeg. Legfeljebb fél percünk van, mielőtt a cukor megkeményedik.

KARAMELLIZÁLT DIÓBÉL SÜTEMÉNY

Igen egyszerű és nagyon finom süteményt készíthetünk, ha bármilyen, előre megsütött vékony süteménytésztára a képek mintájára mézzel karamellizált dióbelet töltünk.

A pontos recept nem is fontos, a süteményt ízlés szerint variálhatjuk, például csokoládét önthetünk rá.

KÁVÉS DIÓGOLYÓK
(francia recept, Arlette Sirot receptje)

Hozzávalók:
dióbél
darált kristálycukor, ugyanannyi, mint a dióbél
kevés kristálycukor
erős feketekávé, hidegen

A mennyiségek nem lényegesek, csak ugyanannyi dióbél legyen, mint durvára darált cukor. A fontos az, hogy a golyókat 12 órával előbb el kell készíteni, mint felszolgálnánk.

A dióbelet vagdossuk nagyobb darabokra, és keverjük össze a darált cukorral. A hideg feketekávét cseppenként adagoljuk a diókeverékhez, hogy a cukor a dióhoz tapadjon. Vigyázzunk, ne legyen túl lágy, meg kell, hogy tartsa golyó-formáját, amikor golyóvá formáljuk. Közben próbálgassuk golyóvá gyúrni, de ne csüggedjünk, fog az menni.

Amikor sikerült a cukros dióból golyót gyúrni, forgassuk meg kristálycukorban, és rendezzük papírformába, vagy mint a képen is látszik, dióhéjba.

Várjunk 12 órát, mielőtt egy jó kávé mellett elcsemegéznénk.

MÉZZEL CSEPEGTETETT SÜLT DIÓ GORGONZOLÁVAL
(kanadai recept)

Hozzávalók 24 adaghoz:
12 szép egész dió
egy kis csomag feles dióbél
egy kis csomag barna cukor
15 dkg gorgonzola sajt
kevés méz

Melegítsük elő a sütőt. Mossuk meg a diókat. Erős késsel vagy speciális diónyitó lapkával feszítsük szét a diókat úgy, hogy a fél dióhéjak megmaradjanak. A héjból késsel szedjük ki a belet és a belső válaszfalat. A dióhéjakat tegyük félre, a feles dióbelet egy tepsiben pirítsuk öt percig a sütőben, míg aranybarna nem lesz, majd hadd hűljön le. Vegyünk elő három lapos tányért, amin a diót tálalni fogjuk. A tányérokra szórjunk barna cukrot, és egyengessük el. Minden tányérra helyezzünk a cukorba nyolc dióhéjat. Egy pirított feles dióbélre helyezzünk egy kis darab gorgonzolát, és egy másik feles dióbéllel szendvics-szerűen borítsuk le. Helyezzük egy dióhéjba úgy, hogy két ujjunkkal a két dióbelet fogjuk, és a két dióbél oldalt legyen, ne egymáson. Ha minddel megvagyunk, kevés mézet csöpögtessünk a dió-szendvicsekre. És már szervírozhatjuk is.

Az elkészítés menete képekben:

ROPOGÓS DIÓS
(francia recept)

Hozzávalók 26 darabhoz:
25 dkg cukor
6 dkg lágy, de nem olvasztott vaj
1 tojás
18 dkg liszt
1/4 kávéskanál só
1/4 kávéskanál szódabikarbóna
10 dkg dióbél, nagyobb darabokra vágva

A sütőt csak 160 C°-ra melegítsük elő.

Elektromos konyhagép segítségével a cukorból és a vajból könnyen verhetünk fehéres krémet. Folytonos keverés közben a tojást is üssük bele, és még egy percig keverjük.

Egy másik tálban a lisztbe keverjük bele a szódabikarbónát és a sót. Ebbe a tálba öntsük át a krémet, és addig kevertessük a géppel, amíg a liszt teljesen el nem keveredik. Végül a dióbelet is keverjük bele.

Osszuk a tésztát 26 apró golyóra, a golyókat rendezzük 5 cm-es távolságban egy sütőpapírral bélelt tepsire. Egyenként nyomjuk meg gyengén kézzel a golyókat. Ha levegőkeringetős sütőnk van, 9-10 perc sütés elég, ha nincs, néhány perccel hosszabb a sütés ideje. Mindkét esetben akkor sült meg a sütemény, ha aranyszínűre vált. De akkor rögtön vegyük ki, mert ha tovább sül, kiszárad!

Tíz percig a tepsin hűtsük, hogy szilárduljon. Csak aztán válasszuk le a papírról.

PÉRIGORDI DIÓKARAMELLA
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
5 dkg durvára vágott dióbél
25 dkg porcukor
fél citrom
1 kávéskanál napraforgóolaj

Először kenjünk ki olajjal egy lapos tálat.

Egy fémserpenyőben melegítsük a cukrot, miközben állandóan keverjük egy fakanállal. Közben facsarjuk bele a citrom levét. Amikor a citromos cukor világos mogyorószínt vesz fel, hozzáadjuk a durvára vágott dióbelet is. Tovább tartjuk a tűzön, amíg sötét mogyorószínű nem lesz.

Óvatosan, nehogy a forró karamella megégessen minket, borítsuk ki az előkészített tálra. Várjuk meg, amíg kihűl, utána tördeljük darabokra.

SAHLAB
(algériai recept)

A sahlab hűvös időre való tápláló tejes ital, dióval.

Hozzávalók 6 személyre:
3 bögre tej
1 csésze cukor
1/2 csésze kukoricakeményítő
3/4 csésze víz
1/2 csésze vagdalt dióbél
1 kávéskanál fahéj

Egy kisebb tálban oldjuk fel a kukoricakeményítőt a vízben.

Egy lábasban forraljuk fel a tejet, közepesnél mérsékeltebb lángon. Amikor forr, tegyük a lángot takarékra. Ekkor öntsük bele a cukrot, kavargassuk, hogy feloldódjon, ez alig több, mint egy perc. Közben a tej hadd forrdogáljon.

A kukoricakeményítőt lassan adagoljuk a tejhez. Gyorsan keverjük el benne, hogy ne égjen a lábas aljára. Eközben a tej sűrűsödik. Amikor elég sűrűnek találjuk, vegyük le a tűzről.

Ezzel a sahlab gyakorlatilag el is készült. Töltsük bögrébe, szilkébe, pohárba, és szórjuk meg vagdalt dióbéllel. Ha ízlésünkkel is egyezik, kevés fahéjport is szórhatunk rá. Forrón tálaljuk.

Van, aki mazsolával is megszórja.

TEJSZÍNES DIÓKARAMELLA
(amerikai recept)

Hozzávalók:
2 csésze kristálycukor
1/2 csésze tejszín
1 kávéskanál vaníliakivonat
4-5 csésze dióbél, feles és darabos

Egy lábasban forraljuk fel a tejszínt, benne a cukrot. A forrástól számítva még egy percig forraljuk, majd vegyük le.

Keverjük a karamellás tejszínbe a vaníliát és a dióbelet. Addig folytassuk a keverést, amíg a diót mindenhol be nem vonja a tejszínes karamella. Ekkor terítsük szét a diót egy sütőpapírral kibélelt tepsin, és hűtsük le teljesen.

Tördeljük fel, jó étvágyat!

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább