Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Linzerek

Vázlat:
Diós linzer
Dupla dióstallér
Hamantaschen datolyás-diós töltelékkel
Juharszirupos diós linzerkockák
Pastatelle
Rácsos linzertorta
Savoyai diós linzer

DIÓS LINZER
(francia recept)

Hozzávalók 40 darabhoz:
30 dkg liszt
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
20 dkg szobahőmérsékletű vaj
15 dkg cukor
13 + 2 dkg dióbél

A sütőt csak 160 C°-ra melegítsük elő.

Egy serpenyőben, amiben nem ég oda, a dióbelet grillezzük néhány percig. Hűtsük ki, utána törjük meg.

Háztartási robotgéppel dolgozzunk. Egy nagyobb tálban a vajból és a cukorból keverjünk fehéres krémet. A lisztbe keverjük bele a szódabikarbónaát, úgy kevertessük el apránként a géppel a krémben. Addig keverjük, amíg az összes lisztet elkevertük. végül a dióbelet keverjük bele, de 2 dkg-ot hagyjunk meg díszítésnek. Formáljunk golyót a tésztából, és pihentessük félóráig a hűtőben.

A tésztát osszuk 3-4 részre, ez megkönnyíti a munkát, mert a tészta tényleg nagyon törékeny. Belisztezett munkafelületen nyújtsuk ki félcentis vastagságúra. Szaggassunk a tésztából karikákat. Rendezzük sütőpapírral bélelt tepsire, szórjuk meg csipetnyi dióbéllel, amit evőkanállal nyomjunk a tésztára, hogy odaragadjon.

Tíz percig, esetleg valamivel tovább süssük, hogy szép aranyszínű legyen.

Tea mellé a legjobb.

DUPLA DIÓSTALLÉR
(német recept)

Hozzávalók 100 darabhoz:
30 dkg liszt
1 csapott kávéskanál sütőpor
10 dkg darált dióbél
12,5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
20 dkg vaj vagy margarin
3 evőkanál baracklekvár
25 dkg porcukor
kb. 5 evőkanál citromlé
30 dkg feles dióbél

A hozzávalókat a liszttől kezdve a margarinig robotgéppel keverjük, tésztává gyúrjuk, előbb alacsony, majd megemelt fordulaton. A kész tésztát leborítjuk, és egy óráig hűtőszekrényben pihentetjük.

Előmelegítjük a sütőt 180 C°-ra, és egy sütőlapot sütőpapírral bélelünk.

A pihentetett tésztát belisztezett deszkán kinyújtjuk, 3 mm-esre. (A tésztát, ami a deszkán nem fér el, a hűtőbe tesszük vissza.) A tésztából 4 cm-es, virágforma mintákat szaggatunk. Sütőbe tesszük, és megsütjük. Mintegy 9 perc alatt megsül.

A sütőből a papírral együtt vesszük ki a süteményeket, és rácson hűtjük ki.

A lekvárt egy kisebb edényben felmelegítjük. Lekvárt kenünk egy süteményre, és egy másikat ráragasztunk. (Ha munka közben a lekvár megkeményedne, ismét melegítsük fel kissé.)

A porcukrot a citromlével egyenletesre keverjük, a második réteg süteményre kenünk belőle, és rögtön ráragasztunk egy feles dióbelet.

Még jobb lesz süteményünk, ha a tésztát előző nap készítjük el, és egy éjszakát a hűtőben tölt.

HAMANTASCHEN DATOLYÁS-DIÓS TÖLTELÉKKEL
(zsidó recept)

Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
csipetnyi só
2 evőkanál cukor
1 tasak vaníliás cukor
15 dkg vaj vagy margarin
1 tojás sárgája
esetleg 2-3 kávéskanál tej vagy víz
még 1 tojás
25 dkg vagdalt aszalt datolya
20 dkg dióbél
2 kávéskanál fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
melegvíz
baracklekvár

Először a tölteléket készítjük el. A datolyát annyi vízzel, amennyi elfedi, takaréklángon feltesszük főni. Addig főzzük, amíg lekváros állagot nem kap.

A főtt datolyát a dióval, a fűszerekkel és 2 evőkanál melegvízzel háztartási robotgépbe tesszük, és összedolgozzuk. Egyenletes állagúra. Ha túl sűrű, kevés vízzel hígíthatjuk, de úgy is sűrűnek kell maradnia.

Következik a linzertészta elkészítése. A liszthez keverjük a sót, cukrot, vaníliás cukrot. A vajat vagy margarint kézzel gyúrjuk a cukros liszthez. Morzsás állagú tésztát kapunk. Belegyúrjuk a tojássárgáját, és gömbölyűre formáljuk a tésztát. Fontos, hogy csak annyira gyúrjuk meg, amennyire kell, ne dolgozzuk túl. Fedjük le, és tegyük hűtőbe félórára.

Amikor újból elővettük, vágjuk a tésztát négy részre, és egyenként nyújtsuk ki, mintegy 3 mm vastagra. Szaggassunk a tésztából 7,5 cm-es karikákat.

Tegyünk egy púpozott kávéskanálnyi tölteléket minden tésztalapra, és a kép szerint három oldalát hajtsuk fel. A sarkait szorítsuk össze. Helyezzük tepsire.

Most vesszük észre, hogy kevés a diónk. Amelyik tésztalapra nem jut diós töltelék, arra baracklekvárt töltsünk.

Egy tojást keverjünk el egy kávéskanálnyi vízzel, és kenjük meg vele a süteményeket.

190 C°-on 15-20 percig süssük, aranybarnára. Sütés után 10 percig rácson hűtsük a tepsit, csak aztán szedjük le a hamantascheneket.

JUHARSZIRUPOS DIÓS LINZERKOCKÁK
(amerikai recept)

A juharszirup és a dió íze annyira jól megy egymáshoz, hogy ha Amerikában fagylaltozunk, a felét juharsziruposan, felét diósan kérjük. Így a legjobb.

A linzerkocka is diósan-juharsziruposan a legjobb.

Hozzávalók:
A tésztához:
1 csésze liszt
1/4 csésze cukor
1/2 csésze lágy vaj
A töltelékhez:
2/3 csésze cukor
1 csésze juharszirup
2 felvert tojás
1/4 csésze lágy vaj
1/4 kávéskanál só
1/2 kávéskanál vaníliás cukor
2 evőkanál liszt
2/3 csésze feles dióbél

A lisztet, a kristálycukrot és a vajat dörzsöljük össze, és a tésztát nyomkodjuk egyenletesen egy 22 cm-es, négyzetes sütőformába. 180 C°-on öt percig süssük.

Egy lábasban keverjük össze a cukrot és a juharszirupot, és forraljuk öt percig. A tűzről levéve hagyjuk langyosra hűlni, és jól keverjük el benne a felvert tojást. Ezután a vajat, majd a sót, vaníliás cukrot és a lisztet keverjük hozzá.

A tésztára szórjuk egyenletesen a dióbél-darabokat, és töltsük rá a juharszirupos krémet. 220 C°-on 10 percig süssük tovább a süteményt, majd 180 C°-on további 20 percig.

Hűtsük ki, vágjuk kockákra.

És az benne a legjobb, hogy juharszirupos-diós fagylalttal desszertezhetjük el.

Pastatelle PASTATELLE
(olasz recept)

Hozzávalók:
1 kg előre elkészített linzertészta
50 dkg meggylekvár
10 dkg dióbél
1 narancs vagy citrom héja
1 evőkanál cukor
fahéjpor

Egy tálban a lekvárhoz keverjük a darált diót, a narancs vagy citrom lereszelt héját, kevés fahéjport.

A tésztát osszuk több részre, lisztezett deszkán nyújtsuk ki. 8 cm-es karikákat szaggassunk belőle. A karikák közepére tegyünk lekváros tölteléket, és félhold alakúra formálva zárjuk a tölteléket a tésztába. A szélét jól nyomkodjuk le.

Olajozott, lisztezett - vagy sütőpapíros - tepsibe rakjuk, szórjuk meg cukorral. 200 C°-on kb. 30 percig süssük.

RÁCSOS LINZERTORTA

Hozzávalók egy 23 cm-es tortához:
A tésztához:
4 dkg pirított mandula
10 dkg pirított dióbél
10 dkg cukor
1 citrom lereszelt héja
1 kávéskanál só
15 dkg liszt
1/2 kávéskanál fahéjpor
17,5 dkg vaj
1 tojás
1 kávéskanál vaníliás cukor
A töltelékhez:
30 dkg málnalekvár
1 evőkanál citromlé
A tetejére 1 evőkanál tejszín

A sütőt 170 C°-ra melegítsük elő, és vajazzunk ki egy 23 cm-es, levehető aljú tortaformát. Vágjunk egy 23 cm-es kerek zsírpapírt. Fektessük a sütőformába, és felülről is kenjük be vajjal.

Robotgépben dolgozzuk össze a diót, mandulát, cukrót, sót. Daráljuk apróra. Keverjük bele a citromhéjat is.

A diós keveréket öntsük egy nagyobb tálba, és keverjük hozzá a lisztet és a fahéjat. Annyi vajat vágjunk bele folytonos keverés közben, amennyi ahhoz kell, hogy a tészta morzsás állagú legyen.

A tojást a vaníliás cukorral verjük fel, és keverjük a lisztes keverékhez. Legjobb, ha kézzel keverjük, és kezdjük dagasztani. Borítsuk ki, és osszuk három egyenlő részre. Két adagot gyúrjunk egy golyóba, kissé lapítsunk el, és zsírpapírba csomagolva tegyük a hűtőbe. A harmadik adag tésztát tegyük a bepapírozott tortasütő forma kivett aljára, és addig lapítsuk, amíg körben a lap széléig nem ér.

Tegyük vissza a lapot a tortasütőbe, a tésztát villával szúrkáljuk meg, és süssük 15 percig. Utána vegyük ki, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ezzel az elősütéssel érjük el, hogy a tészta meg fogja tartani a lágy tölteléket.

A töltelék úgy készül, hogy a citromlevet a málnalekvárba keverjük.

Kivesszük a tésztát a hűtőből, és egy részéből elkészítjük a tészta szélét. Annyi tésztát nyomkodunk körben a sütőforma falához, hogy egyenletesen álljon. Ez a lehűtött tésztának akár a harmada is lehet. Hosszú nudlit formálunk, és azt lapítjuk a falhoz. A maradék tésztát pedig kiborítjuk, zsírpapírra. Nyújtsuk 23 cm-es négyzetté, vágjuk másfél centi széles csíkokra. Legalább 10 csíkra van szükségünk. A csíkokal együtt a zsírpapírt 20 percre fagyasztóba tesszük.

Kenjük a tölteléket a tésztára. Amikor a rácsnak való tésztát a fagyasztóból kivesszük, hosszában és keresztben is rácsozzuk a töltelékre. A közepén kezdjük, és a széle felé haladjunk.

A linzertortát mielőtt kisütnénk, kenjük meg tejszínnel. Háromnegyed óráig süssük, majd rácson hűtsük ki. Legalább egy óráig hűljön.

Vanília ízesítésű tejszínhabbal kínáljuk.

SAVOYAI DIÓS LINZER
(francia recept)

Hozzávalók 8 személyre:
A tésztához
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
3 dkg porcukor
2 evőkanál víz
1 tojás sárgája
csipetnyi só
A töltelékhez
13 dkg vaj
16 dkg cukor
3 tojás
0,7 dl tejszín
1 evőkanál citromlé
15 dkg dióbél

Először kivajazunk egy tűzálló tálat, amiben a süteményt meg fogjuk sütni.

A tészta hozzávalóiból linzertésztát gyúrunk, a kész tésztát a tűzálló tál méretének megfelelő nagyságra nyújtjuk, belisztezett deszkán.

A töltelék hozzávalóit egyszerre tehetjük a mixerbe, kivéve a dióbelet, amit csak a mixelés vége felé öntünk bele, nehogy túl apróra darálódjon.

A tésztát a tűzálló tálba fektetjük, rátöltjük a tölteléket.

220 C°-os sütőben 30 percig sütjük. A teteje nem baj, ha megbarnul. Amikor kihűlt, már meg is kóstolhatjuk.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább