Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Aprósütemények, bonbonok

Vázlat:
Csokoládés diós sütőtökös sütemény
Diókrémes aprósütemények
Diós bonbon
Diós falatkák
Diós golyócskák
Diós kávés apró falatok
Diós kockák
Diós kockák 2
Diós mézes papucsok
Diós rumgolyók
Diós vajas sütemény
Édes aprósütemény
Finikia
Juharszirupos diós falatok
Kávécsemege
Orosz diós golyók

CSOKOLÁDÉS DIÓS SÜTŐTÖKÖS SÜTEMÉNY
(amerikai recept)

Hozzávalók 5 adag süteményhez:
1/2 csésze étolaj
2 csésze cukor
1 tojás
40-45 dkg pürévé tört sütőtök
2,5 csésze liszt
csipetnyi gyömbérpor
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál sütőszóda
1 kávéskanál szerecsendió
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál só
1 csésze csokoládéreszelék
1/2 csésze vagdalt darabos dióbél

Az étolajat és a cukort mixerrel jól keverjük el. Keverjük hozzá a tojást is, utána pedig a sütőtök húsát.

Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, a csokoládé és a dióbél kivételével.

A tökös keveréket keverjük a lisztes keverékhez. Keverjük át, de ne keverjük túl. Végül a csokládét és a diót is keverjük bele.

Zsírozzunk ki egy sütőlapot, és a nyers süteményből kávéskanálnyi adagokat cseppentsünk rá. 180 C°-on 15-20 percig süssük, amíg aranybarna színt nem kap.

DIÓS BONBON
(spanyol recept)

Hozzávalók 24 db-hoz:
24 db négyzetes alakú ostyalap
10 kanál darált kristálycukor
10 dkg darabosra tört dióbél
mandulaolaj
35 dkg bevonó csokoládé
kevés finom porcukor
1/2 csomag kakaóvaj
apró drazsé, díszítésnek

A hozzávalók nem mindegyike található meg egy hazai háztartásban. De Magyarországról évente sokezren nyaralnak Spanyolországban. Eme szerencsés ismerőseinket kérjük meg, hogy emlékként mandulaolajat és kakaóvajat hozzanak nekünk onnan.

A darált cukrot helyezzük egy serpenyőbe, és nedvesítsük meg egy kanál vízzel. Tegyük fel a tűzre, és karamellizáljuk meg. Adjuk hozzá a darabos dióbelet is, és keverjük meg alaposan egy fakanállal.

Egy hideg márványlapot enyhén kenjünk ki mandulaolajjal, és öntsük rá a diókaramellát. Amikor megszilárdult, a lapról szedjük fel, és egy mozsárban törjük apróra, tésztaszerűre. Öntsük ki, keverjük hozzá a porcukrot, és nyújtsuk ki.

Vágjuk a cukortésztát négyzetekre, helyezzük az ostyalapokra, és hagyjuk megszáradni.

A bevonó csokoládét vízfürdő fölött lassú tűzön olvasszuk meg, együtt a kakaóvajjal. Hagyjuk langyosra hűlni. Amikor langyos, de még nem szilárdult meg, a bonbonokat mártsuk meg benne.

Helyezzük a bonbonokat papírformákba, és díszítsük színes drazsészemekkel.

DIÓKRÉMES APRÓSÜTEMÉNYEK
(francia recept)

Hozzávalók 6 aprósüteményhez:
4 dkg cukor
3 dkg pörkölt, cukros mandula
5 dkg olvasztott vaj
1 kávéskanál élesztőpor
5 dkg liszt
4 dkg diókrém
A diókrémhez:
ugyanannyi dió, mint cukor és méz együtt (a méz a cukor egytizede legyen), kevés vaníliával ízesítve

A sütőt 160 C°-ra melegítsük elő.

Az aprósütemény hozzávalóit a fenti sorrendben keverjük össze. Süteménytartó papírokra szedünk a tésztából falatnyi darabokat. A papírokat legeljebb háromnegyedrészt szabad megtölteni.

12 percig süssük, és mielőtt megennénk, a sütőlapról leszedve hűtsük ki.

Téli vasárnapokra ajánlott, a reggeli tea mellé.

DIÓS FALATKÁK
(francia recept)

Hozzávalók 30-36 db-hoz:
10 dkg étcsokoládé
15 dkg porcukor
13 dkg darabos dióbél
szép feles dióbelek, díszítésnek
2 evőkanál rum
2 evőkanál tejszín
3 evőkanál kakaópor

A csokoládét egy tálban vízfürdő felett megolvasztjuk, 2-3 evőkanál vízzel, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a tejszínt, a rumot, a porcukrot és a darabos dióbelet.

Alaposan összekeverjük, és hűvösre tesszük, hogy megkeményedjen.

Formáljunk apró golyókat a csokoládémasszából, és forgassuk meg kakaóporban. Mindnek a tetejére nyomjunk egy szép darab dióbelet.

Bonbonos papírban szervírozzuk.

DIÓS GOLYÓCSKÁK
(német recept)

Hozzávalók:
20 dkg vaj
40 dkg liszt
15 dkg cukor
csipetnyi só
1 tojás
20 dkg dióbél (apró darabos és feles)
10 dkg marcipánmassza
10 dkg eperzselé
10 dkg keserű csokoládé
1 evőkanál kókuszzsír

A vajat kisebb darabokra vágjuk, egy tálba tesszük. A lisztet, cukrot és a tojást hozzáöntjük, és egy bő csipetnyi sóval megszórjuk. Ujjheggyel, majd teljes tenyérrel dolgozzuk össze, tésztává gyúrjuk. Alufóliával leborítjuk a tésztát, és egy óráig hűtőben pihentetjük.

Ezalatt diós tölteléket készítünk. A marcipántésztát felaprítjuk, és villával összetörjük. Darabos dióval és eperzselével keverjük.

Amikor a tésztát újból elővesszük, kb. 50 apró golyót szaggatunk belőle. Ellapítjuk, és minden tésztalapra fél kávéskanálnyi diós tölteléket teszünk. Újból golyóvá formáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és minden golyóra egy feles dióbelet nyomunk.

200 C°-os sütőben 20 percig sütjük. Sütés után a tepsiben, a sütőpapíron hűtjük ki.

A csokoládét a kókuszzsírral együtt olvasztjuk meg, vízfürdő fölött. A folyékony csokoládét vékony szálban csurgatjuk a kisült süteményre. Vagy csepegtethetjük.

Nagyon finom, ezért nagyobb ünnepekre, például karácsonyra ajánlott.

DIÓS KÁVÉS APRÓ FALATOK
(francia recept)

Hozzávalók:
20 dkg vagdalt dióbél
4 tojás fehérje
18 dkg olvasztott vaj
15 dkg porcukor
10 dkg liszt
A mázhoz:
2 kávéskanál erős feketekávé
8 dkg porcukor
2 tojás sárgája
5 dkg dióbél

A sütőt közepesnél némileg enyhébbre melegítsük elő.

Az olvasztott vajjal keverjük el a cukrot. Amikor a keverék homogén, keverjük hozzá a dióbelet és a lisztet.

A tojásfehérjéből verjünk kemény habot, csipetnyi sóval.

A tojáshabot óvatosan keverjük a lágy tésztába.

Vajjal kikent, liszttel beszórt sütőformába töltsük a tésztát, és félóráig süssük a sütőben. Amikor megsült, borítsuk ki egy rácsra, azon hűtsük ki.

Amíg hűl, a tojássárgáját a porcukorral és a kávéval verjük fel. A kihűlt süteményre kenjük, és a süteményt rögtön vágjuk kockákra. Minden kockára nyomjunk egy szép dióbelet.

A máz megkeményedéséhez kb. 1 óra kell. Utána tehetjük kis süteményes papírokra a kockákat. Egy jó kávé mellé szolgáljuk fel.

DIÓS KOCKÁK
(német recept)

Hozzávalók 150 db-hoz:
25 dkg vaj vagy margarin
20 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
4 tojás
2 evőkanál tej
30 dkg darált dióbél
25 dkg rozsliszt
1 csomag sütőpor
kevés vaj és liszt
még 20 db feles dióbél
3 kávéskanál oldható kávépor
35-40 dkg porcukor
3-4 evőkanál borpárlat (vagy víz)

A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral krémmé keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és a tejet.

A darált dióbelet a liszttel és a sütőporral keverjük össze, majd ezt a keveréket összekeverjük a krémmel. Az így kapott tésztát kivajazott, kilisztezett sütőlapra terítjük.

200 C°-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Amikor megsült, kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni.

Az oldható kávéport három evőkanál vízben feloldjuk. A porcukorral és a borpárlattal sima, egyenletes tortamázat keverünk belőle, és a süteményre kenjük.

A szép dióbelet elosztva rárakjuk, majd hagyjuk a mázat megszáradni.

A süteményt 3 cm-es kockákra szeleteljük.

Dehát a tésztánk túl sok. Mi legyen a többivel? Készítsünk belőle diótortát!

A tészta második felét egy 26 cm-es tortaformában fogjuk kisütni.

Vágjuk vízszintesen félbe, és a két réteg tészta közé kenjünk 40 dkg tejszín habjából, 2 kávéskanál oldható kávéporból és két csomag vaníliás cukorból vert kemény habot. Ez lesz a torta krémje. A torta tetejét pedig ugyanúgy szép dióbél-darabokkal díszítjük, mint a kockákat.

DIÓS KOCKÁK 2
(spanyol recept)

Hozzávalók:
darált dióbél
keksz
sűrített tej
citromlé

Nemcsak a dióbelet, a kekszet is ledaráljuk. Ahhoz, hogy tésztát kapjunk, a dióbelet és a kekszet édes kondenzált tejjel keverjük össze, sűrű állagúra. Egyenletes vastagságúra nyújtjuk, és kockákra vagdaljuk.

Kész. De ha akarjuk, dekorálhatjuk, vagy cukormázzal is bevonhatjuk.

DIÓS MÉZES PAPUCSOK
(francia recept)

Hozzávalók 15-20 darabhoz:
15 dkg pohánkaliszt
10 dkg búzaliszt
1 kávéskanál fahéjpor
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tojás
6 dkg darabos dióbél
1 nagy evőkanál méz

A kétféle lisztet keverjük össze, és keverjük bele a fahéjat is. Egy másik tálban pedig a vajat és a cukrot.

Kézzel dolgozzunk. A cukros vajat kisebb adagokban gyúrjunk a liszthez. A célunk durva, homokszerű állagú tészta készítése. Amikor az összes cukros vajat a liszthez kevertük, ha közben időre van szükségünk, a tésztát hűtőben pihentethetjük. Amikor a munkát folytajuk, ugyancsak kézzel dolgozzuk a tésztába a tojást is. Addig gyúrjuk, amíg össze nem áll a tészta.

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A diót apróra vagdossuk, hozzáöntjük a mézet, és jól összekeverjük.

A tésztát kinyújtjuk. Egészben, vagy ha nincs elég nagy helyünk, több kisebb darabban. Mintegy 7 cm-es karikákat szaggatunk belőle. A lapok egyik felére tesszük a tölteléket, egy kávéskanálnyit. A tészta szélén kevés szabad helyet hagyunk.

A lap másik felét a töltelékre hajtjuk, így alakul ki a papucs. Félkörben ujjheggyel nyomjuk össze a szélét.

Sütőlapon 25-30 percig süssük.

A legjobb langyosan fogyasztani, ilyenkor harmonizál legjobban a méz és a dió íze.

DIÓS RUMGOLYÓK
(amerikai recept)

Hozzávalók:
0,5 kg jó minőségű keksz
2 csésze darált dióbél
3 csésze porcukor
10 dkg jó minőségű sötét étcsokoládé
1/4 csésze rum

A diós rumgolyók nagyon hasonlóan készülnek, mint az iménti spanyol diós kockák.

A kekszet a dióbéllel együtt darálhatjuk le, nagyon apróra. Öntsük egy tálba, és öntsünk hozzá 2 csésze porcukrot. A csokoládét tördeljük kisebb darabokra, és azt is tegyük a tálba.

A tál tartalmát villával jól keverjük össze. Öntsük hozzá a rumot, és addig keverjük, amíg egyformán nedves nem lesz mindenhol. Ha maradnak a keverékben száraz részek, még egy kis rumot önthetünk hozzá.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Formáljunk a diós-kekszes keverékből kisebb golyókat, forgassuk meg a maradék cukorban, és helyezzük a tepsire.

A golyókat legalább egy órán át hagyjuk állni, de lefedve 3 napig is minőségromlás nélkül eltarthatjuk.

DIÓS VAJAS SÜTEMÉNY
(amerikai recept)

Hozzávalók:
1 csésze liszt
1/2 csésze kukoricakeményítő
1/2 csésze porcukor
3/4 csésze szobahőmérsékletű vaj
1/2 csésze durvára vagdalt dióbél

A sütőt 160 C°-ra melegítsük elő. A lisztet keverjük össze a kukoricakeményítővel és a porcukorral egy nagyobb tálban. Adjuk hozzá a vajat is, és jól dolgozzuk össze. Keverjük bele a darabos dióbelet is.

Kivajazott sütőlapra szaggassunk a tésztáből kávéskanálnyi kerek darabokat.

20 percig süssük, amíg a sütemény enyhén barnulni nem kezd.

Aki kipróbálta ezt a receptet, kétharmaduk úgy nyilatkozott, hogy máskor is fog ilyent sütni.

ÉDES APRÓSÜTEMÉNY
(brazil recept, Gabriela édes aprósüteménye az ilhéusi Vesúvio bárból)

Hozzávalók:
A mázhoz:
20 dkg tejcsokoládé
A tésztához:
20 dkg margarin
1 csésze liszt
1/2 csésze cukor
1/2 csésze darált dióbél
1/2 kávéskanál vaníliás cukor
csipetnyi só
A díszítéshez:
darabos dióbél
pirított maniókaliszt

Az eredeti receptben Gabriela brazil, Doriana Culinaria márkájú margarint ajánl. Mivel ez Európában nehezen szerezhető be, használjunk helyette hazait. A pirított maniókalisztet pedig hagyjuk el.

Egy tálban keverjük el a margarint, a cukorral és a vaníliás cukorral egyenletesen habosra. Keverjük bele a dióbelet, adjunk hozzá egy csipetnyi sót, lisztet pedig óvatosan, ne túl sokat.

A tésztát félórára tegyük hűtőbe.

Melegítsük elő a sütőt közepesen melegre, 180 C°-osra.

Belisztezett gyúródeszkán vagy más felületen nyújtsuk 1 cm vastagra a tésztát, és süteményformával szaggassunk belőle kisebb darabokat, például a képen látható hosszúkás formájúakat.

Húsz percig süssük, majd hagyjuk kihűlni.

A tejcsokoládét olvasszuk meg vízfürdő fölött, és mártsuk meg benne az aprósüteményeket. Helyezzük alufóliára, díszítsük nagyobb, darabos dióbéllel. Most hinthetjük meg pirított maniókaliszttel, de ez el is maradhat.

Amikor a csokoládémáz megszilárdult, már kínálhatjuk is a bár közönségének, csúszik rá az ital.

FINIKIA
(görög diós sütemény)

Hozzávalók:
1 csésze vaj
3 csésze liszt
1/3 csésze (hűtött) narancssűrítmény
1 csésze cukor
1/2 csésze víz
1 kávéskanál fahéjpor
10 dkg méz
még cukor
2 kávéskanál sütőpor
darált dióbél
1/2 kávéskanál sütőszóda

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő. Nem sorolom fel újból, sorrendben az első 6 hozzávalót keverjük, dolgozzuk össze, hogy közepes sűrűségű tésztánk legyen. Olyan, ami nem ragad a kezünkhöz. Ha ragad, adjunk még kevés lisztet hozzá.

Amikor a tésztát megfelelőnek érezzük, kézzel szaggassunk belőle diónyi darabokat, és ovális alakúra formálva helyezzük sütőlapra. 25 percig süssük.

Amíg a sütemény sül, készítsük el a szirupot mézből, cukorból, forró vízből. Forraljuk együtt 5 percig.

A megsült, kihűlt süteményeket forgassuk meg a szirupban, és szórjuk meg darált dióbéllel.

Hadd álljon felhasználásig.

JUHARSZIRUPOS DIÓS FALATOK
(amerikai recept)

Hozzávalók 3 személyre:
1 csésze cukor
1/2 csésze lágy vaj
1/2 csésze tejszín
1 tojás
1 kávéskanál juharszirup
2 csésze liszt
1/2 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál sütőszóda
1/2 kávéskanál só
1 csésze vagdalt, darabos dióbél
A mázhoz:
2 csésze porcukor
1 evőkanál tejszín
1 evőkanál juharszirup
1-2 evőkanál tej

Amerikában nagyon szeretik a juharszirupot. Ha itthon hirtelen nem jutnánk hozzá, használjunk helyette sűrű gyümölcsszörpöt, hazai gyümölcsből.

Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra. Egy tálban keverjük össze a cukrot, vajat, tejszínt, tojást és a juharszirupot. Géppel 1-2 percig kell kevernünk, hogy krémet kapjunk.

A gép fordulatszámát lecsökkentve adjuk hozzá a többi hozzávalót, kivéve a diót. 1-2 percig keverve újból egyenletes állagú masszát kapunk. A dióbelet kézzel keverjük bele.

Formáljunk a tésztából kisebb csomókat, és rakjuk kivajazott sütőlapra. 10-13 percig süssük, aranybarnára, majd kivéve várjuk meg, amíg teljesen kihűl.

Mázat készítünk. A máz hozzávalóit - a tejet kivéve - géppel összekeverjük. Alacsony fordulaton dolgozzunk, és az edény faláról mindig szedjük le, ami kicsapódik. A tejet a végén adagoljuk hozzá, apránként, amíg a kívánt sűrűséget el nem érjük.

A mázat a kihűlt süteményekre kenjük.

KÁVÉCSEMEGE
(francia recept)

Hozzávalók:
30 db feles dióbél
10 dkg porcukor
10 dkg sötét csokoládé
1,5 evőkanál cukorszirup
3 evőkanál erős feketekávé
0,6 dl tejszín

A cukorszirupot és a tejszínt öntsük egy lábasba, és gyenge tűzön melegítsük. Amikor meleg, adjuk hozzá a porcukrot, és addig keverjük, amíg krémet nem kapunk. Ízesítsük a feketekávéval, és tegyük hűvös helyre két órára.

A csokoládét törjük darabokra, és vízfürdő fölött olvasszuk meg. Az olvasztott csokoládét apró adagokban osszuk szét egy kiterített alufóliára. Még mielőtt a csokoládé megszilárdulna, nyomjunk egy spatulyával kb. 3,5 cm-es lapokat belőle.

A megszilárdult csokoládélapokra osszuk a krémet. Legjobb egy csőrös kinyomón keresztül. Mindegyiknek a tetejére nyomjunk egy dióbelet.

Válasszuk le az alufóliáról, és már szervírozhatjuk is.

OROSZ DIÓS GOLYÓK

Az orosz diós golyók kétféle ízesítésben készülnek, kakaósan és vaníliásan.

Hozzávalók:
10 dkg darált dióbél
1 evőkanál sütőpor
22,5 dkg vaj
7 dkg cukor
Kávés ízesítéshez:
28 dkg liszt
2 dkg kakaópor
Vaníliás ízesítéshez:
30 dkg liszt
1 csomag vaníliás cukor vagy néhány csepp vanília-aroma

A vajat és a cukrot jól keverjük el. A dióbelet pedig a liszttel keverjük össze. Ha vanília-aromát használunk, először azt cseppentsük a dióbélre, és utána keverjük hozzá a lisztet.

Minden hozzávalót gyúrjunk alaposan össze, tésztává. A lisztnek nyoma se maradjon.

A tésztát fektessük fólialapok közé, és úgy nyújtsuk egyenletesen vastagra. Legalább félórára tegyük be a hűtőbe. Kivéve a tésztát kb. 80 darabkára vágjuk. A tésztadarabokból golyókat formálunk, és egy tepsire rakjuk.

Megsütjük. Ha ízlik, és sokat akarunk csinálni, - az oroszok annyian vannak, mint az oroszok, - reggeltől estig 8 adaggal is végezhetünk. A sok munkáért kárpótolni fog, hogy addigra az egész ház vaníliaillatban fog úszni.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább