Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Öntött sütemények

Vázlat:
Almapuding dióval, Birsalmapuding dióval
Birsalmás diós sütemény
Csokoládés aprósütemény diókrémmel
Csokoládés banános diós puding
Csokoládés diós öntött sütemény
Csokoládés diós sütemény
Csokoládés, diós tartlet
Datolyás diós öntött sütemény
Datolyás diós öntött sütemény 2
Kecskesajtos diós sütemény
Kecskesajtos sütemény kevés dióval
Lágy diós sütemény
Mézes datolyás diós sütemény
Öntött, lágy sütemény
Périgordi öntött sütemény
Sütemény rozskenyér morzsájából
Túrópuding dióval

ALMAPUDING DIÓVAL
(orosz recept)

Hozzávalók:
2,5 csésze tej
3-4 alma
3 tojás
3 evőkanál cukor
1/2 csésze dióbél
5 evőkanál tejszín
5 evőkanál gríz
gyümölcsszörp

A dióbelet pirítsuk meg, daráljuk meg, és néhány percig főzzük a tejben. Aztán, állandó keverés közben öntsük a grízt is a tejbe, és főzzük 10 percig, majd hagyjuk lehűlni.

A tojások sárgáját cukorral verjük habosra.

Az almákat mossuk meg, magozzuk ki, szeleteljük fel. Kevés só hozzáadásával az almaszeleteket keverjük össze a tojáshabbal és a diós tejbegrízzel.

Verjük fel a tojások fehérjét is, és óvatosan keverjük a pudingba.

Vajjal kikent sütőformába öntsük a masszát, és 20-30 percig süssük, sütőben. (A kép szerint díszíthetjük.) Most legyünk óvatosak! Egy másik, szinte teljesen azonos orosz recept szerint ne süssük a pudingot, hanem vízfürdőbe helyezve, forró víz fölött pároljuk készre.

A kész pudinghoz gyümölcsszörpöt, tejszínhabot adjunk.

BIRSALMAPUDING DIÓVAL

Hozzávalók:
6 tojás
1 csésze darált dióbél
1 csésze porcukor
1/3 csésze zsemlyemorzsa
4 evőkanál vaj
kétszersült

A meghámozott és kimagvazott birsalmát reszeljük le. Pároljuk meg vajon, hogy megpuhuljon. Amikor kihűlt, szitán törjük át. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojások sárgáját, a darált dióbelet, a zsemlyemorzsát. Végül a tojásfehérjét verjük fel, és azt is keverjük bele.

Öntsük vajjal kikent, kétszersült morzsájával behintett sütőformába, és sütőben süssük meg.

BIRSALMÁS DIÓS SÜTEMÉNY
(amerikai recept)

Hagyományos gyümölcssütemény. Sötét színű, lágy állagú, és nem túl édes.

Hozzávalók:
37-38 dkg teljes őrlésű liszt
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál fahéjpor
1/2 kávéskanál só
1 csésze durvára tört dióbél
2 csésze birsalmapüré (3 birsalma húsa megfőzve és megtörve)
1 csésze cukor
2 tojás
25 dkg vaj (felolvasztva, majd teljesen lehűtve)
porcukor

Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 23 cm-es, kerek tortasütőt. A tűzhely sütőjét 180 C°-ra melegítsük elő.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát, fahéjport és a sót. Keverjük bele a dióbelet is.

Egy nagyobb tálban keverjük össze a birsalmapürét a cukorral. A tojásokat és a kihűlt vajat robotgéppel verjük fel, majd gyengéden keverjük a birsalmához. Ugyancsak finoman keverjük hozzá a lisztkeveréket is, majd alaposan keverjük össze, egyneműre.

Öntsük a masszát az előkészített tortaformába, és süssük 55-65 percig. Ha megsült, borítsuk ki, és szervírozás előtt hintsük meg porcukorral.

CSOKOLÁDÉS APRÓSÜTEMÉNY DIÓKRÉMMEL
(francia recept)

Hozzávalók 6 személyre:
1/4 csésze (0,6 dl) vaj
1 csésze finom cukor
2 tojás
1 kávéskanál vaníliakivonat
1,5 csésze (21 dkg) liszt
1/4 csésze nem édesített kakaópor
2 kávéskanál sütőpor
3/4 csésze tej
12 dkg félédes csokoládé, darabokra törve
A krémhez:
3 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
3/4 csésze 35 %-os tejszín
3/4 csésze cukor
1 kávéskanál só
2/3 csésze pirított darabos dióbél
1/2 kávéskanál vaníliakivonat

Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra. Vajazzunk ki 6 kisebb sütemény-öntő formát, lehetőleg korona-formájút.

A vajból és a cukorból verjünk sűrű, világos krémet. Keverjük bele a vaníliát, majd egyenként a tojásokat.

A lisztet a kakaóporral és a sütőporral keverjük össze. A lisztes keveréket apránként, tejjel váltakozva keverjük a krémbe. Végül a darabos csokoládét is.

Töltsük a nyerstésztát a süteményes formákba. Bő háromnegyed órán át süssük, amíg a beleszúrt tűt a közepéből kihúzva is tisztának találjuk.

A megsült süteményeket öt percig a formában hűtsük, utána pedig rácsra kiborítva hagyjuk teljesen kihűlni.

A diós krém készítéséhez olvasszuk meg a vajat. Villával dolgozzunk, keverjük hozzá a lisztet, tejszínt, cukrot, sót. Kevergetve sűrítsük be, közepes lángon. Addig tartsuk a tűzön, amíg buborékolni nem kezd, illetve még utána két percig. Ekkor vegyük le a tűzről, és keverjük bele a dióbelet és a vaníliát. Amikor langyosra hűlt, akkor öntsük a süteményre.

CSOKOLÁDÉS BANÁNOS DIÓS PUDING
(francia recept)

A recept a hagyományos kenyeres, tojásos, cukros, tejes pudingra épül, kiegészítve csokoládéval, banánnal, dióval, mazsolával. Mindennel, ami jó. A banán enyhe karamellás ízt kap, a gyümölcs lágyságát a dió enyhe roppanása ellensúlyozza. Persze, csokoládé nélkül, más gyümölcsökkel is elkészíthető.

Hozzávalók 4-6 személyre:
8 dkg száraz kenyér
félliter tej
2 tojás
4 dkg cukor
15 dkg csokoládé
1 banán
8 dkg darabos dióbél
5 dkg mazsola
4 dkg lágy vaj

Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra.

A száraz kenyeret vágjuk apró darabokra, és szórjuk egy magas oldalú süteménysütő formába, amit vajjal kentünk ki. Tegyük 10 percre sütőbe, hogy a száraz kenyér valóban száraz legyen.

A csokoládét daraboljuk fel, és tegyük fel a tejben melegedni a tejben olvasszuk fel. Vegyük le a tűzről.

A tojásokat a cukorral együtt verjük fel. Erős keverés közben öntsük a habhoz a csokoládés tejet, de egy keveset hagyjunk meg a tejből.

A száraz kenyeret egy kevés csokoládés tejjel áztassuk, és a mazsolát is áztassuk bele. A dióbelet is keverjük hozzá. A banánt vágjuk karikákra, és keverjük bele. Töltsük rá a maradék csokoládés tejet, ha van. Óvatosan kevergessük, hogy a keverék mindenhol egyformán legyen nedves.

20-30 percig süssük. Langyosan szervírozzuk, porcukorral megszórva.

CSOKOLÁDÉS DIÓS ÖNTÖTT SÜTEMÉNY
(amerikai recept)

Hozzávalók 8 nagy vagy 16 kis szelethez:
17,5 dkg vaj
10 dkg sötét csokoládé
15 dkg porcukor
5 kis tojás
3 evőkanál liszt
20 dkg dióbél
4 közepes alma
1 dl tejszín
3 evőkanál cukor

A sütemény elkészítéséhez még egy 200 C°-ra előmelegített sütő is kell.

A csokoládét forró víz fölé helyezett edényben olvasszuk fel, majd tegyük félre, hogy egy kicsit hűljön.

A vajból, tojásból, porcukorból keverjünk sűrű, világos színű krémet. Keverjük bele a lisztet, majd az olvasztott csokoládét.

15 dkg dióbelet törjünk, vagdossunk, vagy mixerrel vágassunk nagyobb, durva darabokra. Olaj nélkül, állandóan kavarva pirítsuk meg kissé. Öntsük a csokoládés krémhez.

A többi dióbelet késsel vagdossuk durva darabokra, majd tegyük félre.

Olajozzunk ki egy 24 cm-es tortaformát, és töltsük bele a csokoládés-diós krémet. Szórjuk meg a félretett dióval, és tegyük a sütőbe. Középmagasra, 40 percre. A teteje repedezni kezd, de a belseje lágy marad.

Almakrémet készítünk a sütemény mellé. A tűzhelyen olvasszunk meg 3 evőkanál cukrot, és hagyjuk enyhén megkaramellizálódni. Amikor barnulni kezdene, rázogassuk meg a lábast. A tejszínt egy másik edényben melegítsük meg, és keverjük a karamellizált cukorhoz. Nagyon meleg legyen, nehogy a karamellizált cukor dermedni kezdjen.

Az almákat hámozzuk meg, magházukat vágjuk ki, és vágjuk az almák húsát apróra. Pároljuk meg kevés vízzel, szűrjük le, majd törjük pürévé. Végül keverjük a meleg tejszínes karamellához.

Az öntött süteményt melegen vagy hidegen egyaránt szervírozhatjuk. Mellé adjuk az almakrémet.

CSOKOLÁDÉS DIÓS SÜTEMÉNY
(francia recept)

Hozzávalók:
20 dkg vaj
10 dkg liszt
20 dkg csokoládé
15 dkg cukor
4 tojás
12 dió bele

A tojásokat keverjük össze a cukorral, és öntsük hozzá a lisztet.

Gyenge lángon olvasszuk meg a vajat, benne a csokoládét. Jól keverjük össze, és öntsük a nyerstésztára. Keverjük 10 percen át.

Amíg a gép a tésztát keveri, törjük meg a diókat, és a dióbelet is keverjük a masszába.

200 C°-os sütőbe tegyük sülni, 20 percre.

CSOKOLÁDÉS, DIÓS TARTLET
(francia recept)

Hozzávalók 6 személyre:
A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg lágy vaj +2-3 dkg a kivajazáshoz
1 tojás +1 sárgája
csipetnyi só
8 dkg porcukor
6 dkg darált dióbél
A töltelékhez:
20 dkg sötét csokoládé
2 dl tejszín
4 dkg porcukor
1 tojás
1 evőkanál erős feketekávé
12 dkg szép dióbél

Egy tálban keverjük a liszthez a darabokra vágott vajat, a tojást és a tojássárgáját, majd kevés sót, végül a cukrot. Dolgozzuk össze, anélkül, hogy nagyon meggyúrnánk. A darált dióbelet csak akkor dolgozzuk bele, amikor a tészta már megtartja állagát. Mindezt géppel is végezhetjük.

A tésztát nyújtsuk 3 mm vékonyra, és szaggassunk belőle karikákat, akkorákat, amekkorák elférnek a képen is látható egyedi tartletsütő formákban. A formákat vajazzuk ki, és a karikákat helyezzük beléjük. A szélüket igazítsuk a sütőformák széléhez, és egy villával nyomkodjuk körbe.

Az így előkészített tésztát félórán át tartsuk hűtőben.

Melegítsük elő a sütőt 220 C°-ra. A tartlet-tésztát 10 percig süssük, hogy fehér maradjon. Ezután vegyük ki a sütőből, de a sütőt ne zárjuk le, csak a meleget csökkentsük 200 C°-ra.

Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A tejszínt forraljuk 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről. A csokoládét olvasszuk fel vízfürdő felett, és öntsük a meleg tejszínhez. A csokoládés tejszínt melegítsük fel, majd hagyjuk meglangyosodni. Keverjük bele a porcukrot. A tojást az erős feketekávéval együtt verjük habosra, és a habot is dolgozzuk a töltelékbe.

Töltsük a csokládékrémet a félig sült tartletekre.

A szép dióbelet törjük durva, nagy darabokra, és evőkanál segítségével szórjuk egyenletesen a tartletekre, a csokoládékrémre. Így tegyük vissza a sütőbe, újabb 10 percre.

Addig süssük, amíg a csokoládékrém már szilárdul, de még remegős. Akkor kell "megalvadnia", amikor kihűl.

Szervírozáshoz óvatosan szedjük ki a tartleteket a formákból. Már langyosan is megkóstolhatjuk, vagy hidegen ehetjük.

DATOLYÁS DIÓS CSÉSZÉS SÜTEMÉNY
(angol recept)

A recept egy szándékosan névtelenségben maradó angol háziasszony receptje. A következő recepttel függ szorosan össze, amely sütemény ennek a továbbfejlesztett változata. Az alaprecept muffinhoz hasonló datolyás, diós sütemény. A hölgy tájékoztatása szerint egy alkalommal a szükséges mennyiségű tésztának a kétszeresét készíti el, és a második adagból datolyás, diós kalácsot süt.

A sütőcsésze akár muffinsütő forma is lehet, de másféle sütőforma is használható.

Hozzávalók:
2 csésze (22 dkg) teljes őrlésű liszt (fele lehet fehérliszt)
1,5 kávéskanál sütőpor
1/4 kávéskanál só
1/2 csésze (11 dkg) barna cukor
1/2 csésze vagdalt datolyahús
1/2 csésze apró darabos dióbél
2 tojás
1/2 csésze vaj
1/4-1/2 csésze tej

Ennyi alapanyag a sütőforma méretétől függően 10-12 db süteményre vagy egy vekni kalácsra elég.

A vaj ne legyen hideg, amikor egy tálban a cukorral, a tojásokkal, a liszttel, a sütőporral jól összekeverjük. Mixerrel. Ha kézzel keverjük, akkor a felsorolt sorrendben keverjük össze, de géppel egyszerre is lehet, és gyorsabb.

A tésztába belekeverjük a dióbelet, a datolyát és a tejet is. Lehet, hogy tésztánk így túl száraz lesz, ez esetben adjunk még tejet hozzá. A liszttől függ, hogy mennyire száraz a tészta.

Osszuk a tésztát formákba, és 190 C°-on 15-20 percig süssük. Addig, amíg belül is meg nem sül.

Ha nem muffinnak, hanem kalácsnak sütjük, akkor 180 C°-on 45-60 perc alatt sül meg.

A megsült süteményt vagy kalácsot a sütőformát rácsra helyezve hűtjük ki.

A kalácsot, ha kedvünk van hozzá, kevés porcukor sütőben való ráolvasztásával és dióbél-darabok ráragasztásával dobhatjuk fel.

Variációk: A tésztába egy fél alma lereszelt húsát is belekeverhetjük, vagy a datolyákat előzőleg rumba vagy sherrybe áztathatjuk. Így eltérő ízhatásokat érhetünk el.

Hogyan együk kalácsunkat? A legjobb vajjal megkenni.

DATOLYÁS DIÓS CSÉSZÉS SÜTEMÉNY 2
(angol recept)

Hozzávalók:
tészta az előző recept szerint
még több vagdalt datolya és feles dióbél
süteményenként 1 evőkanál barna cukor
süteményenként 1 evőkanál vaj

A csészés sütemény készítéséhez akár muffinsütő formát is használhatunk, vagy más, hasonló sütőformát. A legjobb a szilikonbevonatú. Az első lépés a sütőforma bezsírozása.

A csészeformák aljára szórjunk dió- és datolyadarabokat.

A cukrot a vajjal együtt olvasszuk meg, és a cukros vajból merjünk minden csészébe két evőkanálnyit.

Készítsük el a süteménytésztát az előző recept szerint.

Töltsük tele a csészéket süteménytésztával, de ne töltsük tele, mert sütés közben sokat fog dagadni.

190 C°-on 15-20 percig süssük, a sülést beleszúrt fatűvel ellenőrizhetjük.

Amikor már a belseje is megsült, először a sütőformában hűtsük, majd borítsuk ki.

Különbözőképpen köríthetjük, például a képen láthatóan narancsgerezdekkel és vaníliafagylalttal.

KECSKESAJTOS DIÓS SÜTEMÉNY
(francia recept)

Hozzávalók:
3 tojás
15 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 dl napraforgóolaj
1,25 dl meleg tej
1 20 dkg-os csomag kecskesajt
10 dkg tört dióbél
5 dkg mazsola

Állítsuk a sütőt 180 C°-ra. A mazsolát kevés meleg vízbe áztassuk be, áztatás után csepegtessük le. A kecskesajtot szeleteljük fel, a szeleteket is vágjuk félbe.

Egy tálban keverjük el a tojásokat a liszttel és a szódabikarbónával. Utána a napraforgóolajat és a meleg tejet keverjük bele. Végül pedig a darabos kecskesajtot, a diót és a mazsolát.

Töltsük a nyerstésztát egy sütőformába. A formát nem kell előbb kivajazni. Süssük a tésztát háromnegyed órán át. Nem kell magasabb hőfok, elég a 180 C°.

KECSKESAJTOS DIÓS SÜTEMÉNY 2
(francia recept)

A hozzávalók teljesen azonosak az előző recepttel, kivéve a sajtot. A 20 dkg kecskesajt mellé 10 dkg reszelt gruyere sajt is kell. Szódabikarbóna helyett egy tasak élesztőport használnak ennél a változatnál, napraforgóolaj helyett pedig olivaolajat. Dehát ezek lényegtelen apróságok. Végül az ízesítés is eltér, csipetnyi sóval és borssal határozott ízt kell adni ennek a süteménynek.

Az elkészítése is azonos. A receptíró arra hívja fel a figyelmet, hogy az étolajat és a meleg tejet ne egyszerre, hanem apránként adagoljuk. A sütés hőfoka és ideje is megegyezik.

KECSKESAJTOS DIÓS SÜTEMÉNY 3
(francia recept)

A francia háziasszonyok egymásnak adják át legjobb receptjeiket. Így már a harmadik variációját találtam meg a kecskesajtos diós süteménynek, ami szinte teljesen azonos az előzőkkel.

Az eltérés annyi, hogy fél tasak élesztőpor is elég. A harmadik változat írója teljes tejet ajánl.

Arra hívja fel a figyelmet, hogy kecskesajtért nem kell vidékre utazni, a fővárosban is kapható.

Ennek a süteménynek nagy előnye, hogy nem kell vele sokat dolgozni, munka csak a hozzávalók összekeverésével van. Családon belül ezzel a recepttel könnyen meg lehet kedveltetni a nagylányokkal a süteménysütést.

A tészta sütés előtt folyékony állagú, de ne aggódjunk, sütés közben megszilárdul, a francia "lágy" sütemények állagára.

Felszeleteljük, a szeleteket tálra rakjuk, dióbéllel díszített zöldsaláta ágyra.

KECSKESAJTOS SÜTEMÉNY KEVÉS DIÓVAL
(francia recept)

Van olyan ember, akinek nem a dió ízlik legjobban? Lehet. Egy, de csak egy recept neki is jár. Kevés dióval.

Hozzávalók 1 veknihez:
20 dkg kecskesajt
4 tojás
25 dkg liszt
1 dl fehérbor
1 dl étolaj (leginkább repceolaj)
1/2 kávéskanál cukor
1/2 kávéskanál só
bors
néhány szem mazsola
6 db dió bele

A kecskesajtot vágjuk darabokra. A dióbelet is.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sót, borsot. Készítsünk a lisztben kis mélyedést, oda üssük a tojást. Alaposan keverjük össze. A fehérbort és az olajat apránként adagoljuk a tésztába. Utoljára a sajtot, a mazsolát és a dióbelet keverjük a tésztába.

Kivajazott süteménysütő formába öntsük a nyerstésztát. 220 C°-ra előmelegített sütőben süssük negyedórán át, utána 25-30 percig 160 C°-on.

LÁGY DIÓS SÜTEMÉNY
(francia recept)

Hozzávalók:
17,5 dkg darált dióbél
néhány darab szép, feles dióbél
30 dkg omlós (linzer) nyerstészta
2 tojás
10 dkg cukor
2 bő evőkanál méz
3 dkg kukoricaliszt
7 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál édes bor (muskotály vagy portói)
1 evőkanál cseresznyepálinka
csipetnyi só

Melegítsük elő a sütőt 210 C°-ra. Egy 20 cm-es tortaformát vékonyan béleljünk ki a nyerstésztával.

Tölteléket készítünk. A tojások sárgáját és fehérjét válasszuk külön. A tojássárgáját a cukorral és a mézzel együtt verjük habosra. A hab fehéres színű legyen, és térfogatra kétszer akkora, mint verés előtt. A dióbelet egy fakanállal keverjük bele. Erővel keverjük, hogy továbbra is levegős, habos maradjon. Az édes bort és a pálinkát is keverjük bele. Gyorsan dolgozzunk. Végül az olvasztott vajat és a kukoricalisztet is keverjük a töltelékbe, de ezeket már ne gyorsan, hanem óvetosabban.

A tojásfehérjéből verjünk szilárd habot. A tojáshabot is keverjük a töltelékbe, de nagyon óvatosan, először csak egyharmadát, aztán a másikat, végül a harmadik részét.

Töltsük a tölteléket a tortaformába, a nyerstésztára. Ne túl magasra, mert sülés alatt még dagadni fog. Ha a tészta széle túl magas a töltelékhez, a formában vágjuk körbe. 210 C°-on 40-50 percig süssük. Ha túl korán barnulni kezd a teteje, borítsunk rá alufóliát. A sütés vége felé kés beszúrásával ellenőrizhetjük a sülést. Akkor jó, ha tisztán tudjuk kihúzni. Még a sütés befejezése előtt díszítsük szép, feles dióbéllel.

A lágy diós sütemény állaga kissé a brownie-ra emlékeztet. Tejszínhabbal is kínálhatjuk, de magában is jó. (A képen porcukorral van meghintve.)

Több napig is eláll.

MÉZES DATOLYÁS DIÓS SÜTEMÉNY
(indiai recept, Kharjuram sütemény néven)

Könnyű, lágy sütemény. Ízletes és tápláló. Nem csoda, hogy sokak kedvence.

Hozzávalók:
1 csésze datolya
1/2 csésze méz
1 csésze apró darabos dióbél
2 tojás (ne legyen hideg)
1/4 csésze szobahőmérsékletű tej
1/4 csésze szobahőmérsékletű vaj
2 csésze liszt
1/2 csésze cukor
1/2 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál sütőszóda
1/2 kávéskanál őrölt kardamom-mag

A mag nélküli datolyákat vágjuk vékony karikákra. Tegyük egy csészébe, és öntsünk rá mézet. Hagyjuk a datolyaszeleteket félórán át a mézben ázni. Puhulnak, édesednek ezalatt.

A tojásokat üssük egy csészébe, és keverjük el egy kanállal. (A süteményt úgy is szokták készíteni, hogy a tojásoknak csak a fehérjét használják fel. Másik variáció, hogy a tojásokat elhagyják, és egy érett banán húsát törik meg helyettük.)

A lisztet egy nagyobb edénybe mérjük, belekeverjük a cukrot, a kétféle sütőszert és fűszerként a kardamom-port. Jól elkeverjük.

A lisztes keverékhez hozzáadjuk a vajat, a tejet és a tojást. Továbbá az aprószemcsés dióbelet és a mézbe áztatott datolyát. Jól dolgozzuk össze az egészet. Ha tésztánkat túl keménynek találjuk, kevés tejjel hígíthatjuk.

Töltsük a tésztát tortasütő formába, és egyengessük el. 180 C°-ra előmelegített sütőben süssük, előbb 15 percig egy alulra helyezett rácson, majd 15 percig egy felső rácson. Akkor jó a sütemény, ha a teteje enyhe mézes árnyalatot vesz fel, illetve ha a beleszúrt kést tisztán tudjuk kihúzni.

Amikor kivettük a sütőből, vigyázzunk, meleg, csak ha kihűlt, akkor essünk neki.

ÖNTÖTT, LÁGY SÜTEMÉNY
(francia recept)

Hozzávalók:
15 dkg fekete csokoládé
5 dkg kristálycukor
2,5 dkg liszt
4 tojás
8 dkg dióbél
0,2 dl rum
5 dkg vaj
híg baracklekvár

A dióbelet aprítsuk nagyobb darabokra. Az aprítást végezhetjük mixerrel vagy sodrófával, ízlés szerint.

Az aprított dióbelet keverjük össze a liszttel és a cukorral egy villával.

A tojások fehérjét kevés sóval verjük habbá. Ha elektromos habverővel dolgozunk, lassabb sebességgel kezdjük a habverést, és fokozatosan növeljük a sebességet. Verjük egészen keményre.

A csokoládét egészen apró darabokra vágjuk, és öntsük hozzá a rumot. Vízfürdő fölött olvasszuk meg, vagy tegyük mikrohullámú sütőbe 50 másodpercre, melegítési üzemmódban. Ha megolvadt, a vajat is olvasszuk ugyancsak 50 másodpercig, és kavarjuk a csokoládéba.

Egy tálban keverjük össze egy villával a tojássárgáját a lisztes dióbéllel. Öntsük hozzá az olvasztott csokoládét, és erőteljesen keverjük el. A legjobb, ha ezt a műveletet úgy végezzük, hogy a tálat egy meleg vizet tartalmazó nagyobb tálba helyezzük, mert a csokoládé megdermed. Ennek a süteménynek az olvasztott csokoládé bekeverése a kritikus momentuma, nem szabad megdermednie. A vízfürdő segít ebben.

Most keverjük a masszába óvatosan a tojáshabot.

A sütemény öntőformáit vajazzuk és lisztezzük ki, és töltsük bele a masszát. A tetejét villával igazgassuk el.

Mérsékelten meleg sütőben - féllángon - 10 percig süssük. Ne süssük túl, hogy a közepe lágy maradjon.

Szedjük ki a süteményeket az öntőformából. Ha kell, ütögetéssel segítsük ki.

A süteményes tányéron híg baracklekvárral vagy ízlés szerinti gyümölcsöntettel megöntve kínáljuk.

PÉRIGORDI ÖNTÖTT DIÓS SÜTEMÉNY
(francia recept)

A recept a délnyugat-francia diótermesztési körzet közepéről, Trémolat községből származik, a Le Vieux Logis vendéglő specialitása. Kóstoljuk meg!

A recept alapján apró diós édességeket készíthetünk, amelyek közepe lágy. Egyéni öntőformát alkalmazhatunk. A hagyományos a mintegy 5 cm széles, a szélén hornyolt, alumíniumból készült öntőminta. Mi diós jégkrémmel, diólikőrrel ízesített krémmel és "sekrestyés-sütemény"-nek nevezett helyi specialitással készítjük.

Megjegyzés: A sütemény belsejének lágynak kell maradnia. Mivel az átsülés ideje a sütő hőfokán kívül az öntőforma méretétől, alakjától is függ, a helyes sütési időt gyakorlással állíthatjuk be.

Hozzávalók 8 kis süteményhez:
12,5 dkg (9 evőkanál) olvasztott vaj
15 dkg (1,5 csésze) liszt
10 dkg (1 csésze) cukor
5 dkg darált dióbél
5 dkg darabosra vagdalt dióbél
5 g (1 kávéskanál) sütőpor
3 tojás
tejszín
tejszínhab
még egy kis cukor
diólikőr
piskótatészta
még egy kis cukor
feles dióbél

Vajazzuk ki az öntőformákat. Szórjuk be cukorral, és a fölösleget öntsük ki. Ez fogja megakadályozni a sütemény beragadását.

Egy tálban keverjük simára a tojásokat a cukorral. Öntsük hozzá az olvasztott vajat, a lisztet, a sütőport, a darált és a darabos dióbelet, és keverjük mind jól össze. Ezt a masszát töltsük az öntőformákba, és 180 C°-on 10 percig süssük.

A diólikőrös krém úgy készül, hogy a tejszínt kevés cukorral habbá verjük, és kevés diólikőrrel ízesítjük. Nem kell kemény habbá verni, maradjon folyékony.

A "sekrestyés sütemény"-t pedig készen vásárolt piskótatésztából készítjük. Kigöngyöljük, szálakra vágjuk. Megforgatjuk porcukorban és dióbél-darabokban. A szálakat megcsavarjuk, és nem leragadós sütőlapra helyezzük. 180 C°-on addig sütjük, amíg barnulni nem kezd.

Úgy szervírozzuk, hogy a tányér közepére egy adag jégkrémet (stílszerűen diós jégkrémet) teszünk, köré merjük a diólikőrös krémet, mellé helyezzük az öntött süteményt és két szál "sekrestyés-sütemény"-t.

SÜTEMÉNY ROZSKENYÉR MORZSÁJÁBÓL
(orosz recept)

Hozzávalók:
8 tojás
6 evőkanál cukor
1 csésze darált dióbél
6 evőkanál kenyérmorzsa, rozskenyérből
1/2 tasak vaníliás cukor

Előfordul, hogy divatból, vagy mert egészségesebb, rozskenyeret vásárolunk. És előfordul, hogy mégsem esszük meg mind. Ne dobjuk ki, a száraz kenyérbelet daráljuk le, sütemény készülhet belőle.

A tojások sárgáját a cukorral, a dióbéllel és a kenyérmorzsával keverjük össze. A tojásfehérjéből verjünk habot, és a habot is keverjük óvatosan hozzá.

Öntsük sütőformába, amit vajjal kentünk ki, liszttel hintettünk be. Simítsuk el a nyerstészta tetejét. Addig süssük, amíg piruló kéreg nem képződik rajta.

A kész süteményt porcukorral hintsük meg, úgy kínáljuk.

TÚRÓPUDING DIÓVAL
(orosz recept)

Hozzávalók:
1/2 kistányérnyi túró
2/3 csésze méz
2/3 csésze darált dió
2-3 evőkanál vaj
3-4 tojás
2-3 evőkanál liszt

Ha a méz kemény lenne, olvasszuk meg. A folyékony mézet a darált dióbéllel keverjük, dörzsöljük össze. Adjuk hozzá a túrót, a tojások sárgáját, a lisztet, vajat, és gondosan keverjük össze. A tojásfehérjéből verjünk habot, és azt is keverjük bele.

A nyerstésztát vajazott, porcukorral beszórt sütőformába, vagy egyedi kis formákba öntsük, és vagy vízfürdő fölött, vagy sütőben süssük rövid ideig, 20-30 percig.

Málna- vagy eperszörppel ízesítsük.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább