Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Diótorták


Vázlat:
Csokoládés diós sütemény
Csokoládés, diós sütemény
Csokoládés-diós sajttorta
Csokoládés diós torta
Csokoládés diótorta
Csokoládétorta pirított dióval
Daratorta datolyával, dióval
Diókaramellás torta
Diókrémes, csokoládés sütemény
Diós csokoládétorta
Diós sütemény
Diós-mandulás sütemény
Diós-mandulás-mogyorós torta
Diós-narancsos torta
Diótorta
Diótorta 2
Diótorta 3
Diótorta 4
Diótorta 5
Diótorta 6
Diótorta 7
Diótorta 8
Diótorta 9
Diótorta Quercyből
Egyszerű diótorta
Engadini diótorta
Engadini diótorta 2
Epres diótorta
Francia diótorta
Hétvégi sütemény
Kávés diótorta
Kávés diós sütemény
Kávés-diós torta
Kávés-diós torta 2
Kávés-diós torta 3
Könnyű diókrémes sütemény
Linzertorta
Livigno-i diótorta
Mázas diótorta
Mézes-diós tészta
Mézes-diós torta
Mézes tejszínes diós torta
Mokkatorta
Mokkatorta 2
Réges-régi diós sütemény
Réteges torta
Rumos diós sütemény
Születésnapi diótorta
Török csokolédétorta
Török diótorta

CSOKOLÁDÉS DIÓS SÜTEMÉNY
(amerikai recept)

Hozzávalók:
1/2 csésze mag nélküli datolya, apróra vagdalva
1/2 csésze kakaópor
1/2 csésze forró víz
1 kávéskanál instant kávépor
1/2 csésze zsemlyemorzsa
1/2 csésze pirított dióbél, és még 10 db szép feles dióbél, szintén megpirítva
1/3 csésze teljes őrlésű liszt
1/4 kávéskanál só
2/3 csésze kristálycukor
2 evőkanál étolaj
1 kávéskanál vaníliás cukor
1 nagy tojás
3 nagy tojás fehérje

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő, és kenjünk ki egy 24 cm-es tortasütő formát vajjal. És még tortasütő papírt is behelyezhetünk.

Keverjük össze a vagdalt datolyát a kakaóporral, forró vízzel és az instant kávéval egy tálban. Hagyjuk állni 20 percig, hogy a datolya megszívja magát.

A zsemlyemorzsát öntsük egy nagyobb tálba. A pirított dióbelet öntsük robotgépbe, öntsük hozzá a lisztet és a sót, és azokkal együtt daráljuk finomra. Végül öntsük a zsemlyemorzsához.

Most a datolyás keveréket öntsük a robotgépbe, és 1/3 csészényi cukorral, az étolajjal, a vaníliás cukorral, végül az egész tojással dolgozzuk össze. Addig kevertessük, amíg egynemű nem lesz. Ha közben szükséges, a kicsapódott anyagot vakarjuk le a gép faláról. Amikor kész, öntsük ezt a keveréket is a tálba, és keverjük jól össze.

A tojásfehérjét verjük fel, és a maradék cukrot apránként keverjük hozzá. Amikor felvertük, előbb a tojáshab negyedét keverjük a tálba, a többi félkész anyaghoz, majd az összeset.

A tortatészta anyagát terítsük a tortasütő formába. 25 percig süssük, annyira, hogy felszíne érintésre rugalmas legyen. A sütőből kivéve 10 percig hagyjuk hűlni, utána vegyük ki a formából, hogy teljesen kihűljön. A papírt is válasszuk le az aljáról.

Ha most megnézzük a süteményt, nem biztos, hogy tetszeni fog. Ne is most nézzük meg, hanem ha a máz is rajta lesz.

Ezután mázat készítünk a süteményre. Hozzávalói:
1/3 csésze kakaópor
1/4 csésze félédes csokoládé darabok
1/4 csésze forró víz
1 evőkanál világos kukoricaszirup
1 kávéskanál instant kávépor
1/2 kávéskanál vaníliás cukor
1 csésze porcukor

Öntsük egy tálba a kakaóport, csokoládét, forró vizet, kukoricaszirupot, kávégranulátumot, és keverjük egyenletesre. Végül a vaníliás cukrot is keverjük hozzá. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe egy órára.

Egy óra elteltével mixerrel keverjük át a máz anyagát, közben fokozatosan adagoljuk hozzá és keverjük el benne a cukrot. Addig keverjük, amíg sima, egyben sűrű nem lesz.

Helyezzük a tortát egy lapos tálra. A mázat egyenletesen kenjük el a tetején és az oldalán. A félretett 10 db szép dióbéllel díszítsük ki körben.

CSOKOLÁDÉS, DIÓS SÜTEMÉNY
(orosz recept)

Hozzávalók:
A tésztához:
1,25 csésze jó minőségű liszt
1/4 csésze porcukor
csipetnyi só
7 evőkanál vaj, darabokra vágva
1 evőkanál víz
A töltelékhez:
6 evőkanál vaj
10 dkg reszelt keserű csokoládé
2 nagyobb tojás
1/4 csésze cukor
2 evőkanál kukoricaszirup
1 evőkanál oldható kávé
1/2 csésze vagdalt pirított dióbél

A porcukrot a liszthez öntjük, és kissé megsózzuk. Hozzáadjuk a vajat, és kissé megmelegítjük. Egy kanál hideg vizet adunk hozzá, és robotgépben tésztává dolgozzuk. Negyedrészét félretesszük, a többiből kerek labdacsot formázunk. 22-23 cm-es kikent tortasütő formába simítjuk, hogy a formát egyenletesen töltse ki. Félórára a hűtőbe tesszük.

A sütőt 220 C°-ra melegítjük elő. A tésztát 20 percig sütjük, míg aranyszínű nem lesz, majd félretesszük hűlni.

A töltelékhez is 220 C°-os sütő kell. A csokoládét összekeverjük a vajjal, majd gyenge tűzön a vajat megolvasztjuk. Ekkor levesszük a tűzről.

A tojást felverjük a cukorral. Hozzákeverjük a kukoricaszirupot, az oldható kávét, a vajas csokoládét és a vagdalt dióbelet. A tölteléket a kihűlt süteményre öntjük.

A süteményt a töltelékkel együtt 20 percig sütjük, majd kihűtjük. Feles dióbéllel díszítjük.

CSOKOLÁDÉS-DIÓS-SAJTTORTA
(amerikai recept)

Hozzávalók 16 szelethez:
1,5 csésze durva liszt
1 csésze pirított, apróra vagdalt dióbél
1/3 csésze olvasztott vaj
25 dkg édes, lágy krémsajt
1 csésze sűrű gyümölcsszirup
1/4 csésze cukor
2 evőkanál finomliszt
3 tojás
10 dkg olvasztott félédes csokoládé
újabb 1 evőkanál gyümölcsszirup
A díszítéshez:
1/2 csésze tejszín
még egy kanál gyümölcsszirup

Az eredeti amerikai recept gyümölcsszirup helyett juharszirupot ajánl, pontosabban nem is azt, hanem annak egy mesterséges utánzatát. Jobb a hazai gyümölcsszirup.

Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra. Egy közepes méretű tálban keverjük jól össze a durva lisztet, a dióbelet és az olvasztott vajat. A tésztát nyújtsuk ki, és nyomkodjuk egy kivajazott, 25 cm-es tortasütő formába, a forma szélén is 4 cm magasan. a tésztát süssük meg, 8-10 perc alatt megsül.

Közben egy nagyobb tálban a lágy krémsajtot dolgozzuk meg robotgéppel simára, krémesre. A keverés közben fokozatosan öntsük hozzá az egy csészényi gyümölcsszirupot, a cukrot és a finomlisztet. Keverjük egyenletesre. Ezután csökkentsük le a gép fordulatszámát, és alacsony fordulatszám mellett keverjük bele a három tojást, majd az olvasztott csokoládét és egy kanálnyi gyümölcsszirupot. Ezekkel is keverjük egyenletesre.

Vegyük ki a sütőből a megsült tortaalapot. Egy fokkal vegyük lejjebb a sütő hőmérsékletét. Töltsük keverékünket a tortaalapra, és tegyük vissza a sütőbe. Közel egy óráig süssük együtt, majd tegyük rácsra, hogy kihűljön, mintegy félórára.

Egy késsel körben válasszuk el a tortát a sütőformától, aztán hagyjuk teljesen kihűlni. Ha teljesen kihűlt, tegyük hűtőbe, legalább 8 órára. A formából csak felszolgálás előtt szedjük ki, mielőtt díszítenénk.

Mielőtt felszolgáljuk, a tejszínből verjünk habot, a kész habot gyümölcssziruppal dúsítva. Kanállal vagy kinyomóval rendezzük a torta szélére, körben.

A mellékelt képtől eltérően jobb, ha a kész tortát pörkölt dió darabokkal hintjük meg.

CSOKOLÁDÉS DIÓS TORTA
(amerikai recept)

Hozzávalók 10 szelethez:
1/2 csésze kimagvazott, apróra vágott datolya
1/2 csésze kakaópor
1/2 csésze forró víz
1 kávéskanál instant kávé granulátum
1 szelet száraz fehér kenyér
1/2 csésze feles dióbél, megpirítva
1/3 csésze liszt
1/4 kávéskanál só
2/3 csésze kristálycukor
2 evőkanál étolaj
1 kávéskanál vaníliás cukor
1 nagy tojás
3 nagy tojás fehérje
A mázhoz:
1/3 csésze kakaópor
1/4 csésze csokoládéreszelék, félédes csokoládéból
1/4 csésze forró víz
1 evőkanál kukoricaszirup
1 kávéskanál instant kávé granulátum
1/2 kávéskanál vaníliás cukor
1 csésze porcukor

Melegítsük elő a sütőt 170 C°-ra. Egy 23 cm-es tortasütő formát fújjunk be sütőspray-jel, és fektessünk bele egy réteg sütőpapírt.

Keverjük össze a datolyát és a kakaóport a forró vízzel és egy kávéskanál kávégranulátummal, majd hagyjuk állni 20 percig, hogy a datolyahús megpuhuljon.

A száraz kenyérből robotgépben daráljunk prézlit. Öntsük egy nagyobb tálba.

A szép, feles dióbélből 10 db-ot tegyünk félre, a többit a liszttel és a sóval elkeverve daráljuk le a gépen. A lisztes diós keveréket öntsük a morzsához.

Most a kakaós datolyát 1/3 csészényi kristálycukorral, az olajjal, a vaníliás cukorral és egy egész tojással mixeljük össze. Addig dolgozzunk a géppel, amíg a keverék egynemű nem lesz. A gép oldaláról is vakarjuk össze az anyagot. Öntsük az egészet a másik, a lisztes tálba, és keverjük össze.

Egy újabb tálban a 3 tojás fehérjét verjük kemény habbá. Fokozatosan, kanalanként adagoljuk hozzá a maradék kristálycukrot. A kemény habot fokozatosan keverjük a tészta anyagához, egyszerre csak negyedrészét, aztán a többit.

A tésztát terítsük az előkészített sütőformába. 25 percig süssük, addig, amíg érintésre ruganyosnak nem találjuk. Ekkor kivesszük, és rácsra helyezve hűtjük ki. 10 percig a formában, utána abból kivéve.

Bevonatot készítünk a tortára. A kakaóport a csokoládéreszelékkel, forró vízzel, kukoricasziruppal, instant kávéval keverjük össze, egyenletesre. Még a vaníliás cukrot is keverjük bele. Fedjük le, és hagyjuk állni egy óráig. Utána a porcukrot állandó keverés közben, fokozatosan adagoljuk hozzá. Sima, sűrű állagú legyen.

A tortatésztára egyenletesen kenjük rá a mázat, a tetejére is és az oldalára is. A szép feles dióbeleket egyenletesen osszuk el rajta.

CSOKOLÁDÉS DIÓTORTA
(amerikai recept)

Mielőtt a csokoládés diótorta hozzávalóit összekészítenénk, első feladatunk, hogy gyorsan megpirítsunk két csésze darabos dióbelet és még 16 db feles dióbelet. A sütőben, 180 C°-on, legfeljebb 8 percig. Utána megkóstoljuk, és előkészíthetjük a hozzávalókat.

Hozzávalók egy 23 cm-es tortához:
A tortatésztához:
1/2 csésze pirított dióbél
1/2 csésze porcukor
1/4 kávéskanál só
1 csésze liszt
1 nagy tojás
5 evőkanál hideg vaj, 1-1,5 cm-es darabokra vágva
vaníliás cukor
A diós töltelékhez:
1,5 csésze tejszín
3/4 csésze cukor
1 csésze pirított dióbél, apróra vagdalva, csipetnyi sóval meghintve
A csokoládémázhoz:
1 tojás sárgája
12 dkg félédes csokoládé, darabokra törve
tejszín 1 evőkanállal + 1/4 csészével
1/4 csésze teljes tej
csipetnyi só
1 evőkanál vaj
16 db feles dióbél, pirítva, csipetnyi sóval megszórva

A tojás fehérjét egy kisebb tálban habosra verjük. Emeljünk ki a habból egy evőkanálnyit, és tegyük a tojás sárgájához. Adjunk hozzá kevés vaníliás cukrot, és keverjük el. A többi tojáshabot egyelőre tegyük a hűtőbe.

Fél csészényi darabos dióbelet ugyanannyi porcukorral tegyünk háztartási robotgépbe, és úgy daráljuk meg a diót. Keverjük hozzá a lisztet és a sót is. Végül a darabos vajat is dolgozzuk bele, és addig járassuk a gépet, amíg a tészta morzsás nem lesz, durva zsemlemorzsára nem hasonlít. Ekkor a tojássárgás keveréket is dolgozzuk hozzá, és addig járassuk a készüléket, amíg tésztagolyót nem kapunk.

A tésztát borítsuk ki a gépből, és lapítsuk kb. 15 cm-esre, kerekre. Burkoljuk háztartási fóliába, és félórára tegyük fagyasztóba.

A félóra elteltével enyhén lisztezzünk ki két darab nagyobb zsugorfólia-lapot. Tegyük a tésztát az egyikre, és borítsuk be a másikkal. A két fólia között nyújtsuk ki, kb. 30-32 cm-esre, köralakúra. Helyezzük a tésztát egy sütőlapra, és azon tegyük vissza a fagyasztóba, negyedórára.

Negyedórával később, miután kivettük a tésztát a fagyasztóból, húzzuk le a felső fólialapot róla. Borítsuk a tésztát egy 23 cm-es, kizsírozott tortasütő formába. Kilógó széleit hajtsuk fel, hogy beleférjen. Győződjunk meg róla, hogy a tészta hézagmentesen fekszik a formában. A tortasütő formában újra tegyük vissza a fagyasztóba, újból félórára.

Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra, és a fagyott tésztás tortasütő formát egy tepsin tegyük a sütőbe. 30 percig süssük, majd egy hűtőrácson hűtsük ki.

A korábban félretett tojásfehérjével kenjük meg a tortát, utána megtölthetjük.

A töltelékhez a tejszínt a cukorral melegítsük szinte forrásig, és keverjünk bele egy csésze apróra vágott, pirított, megsózott dióbelet. Egyenletesen kenjük el a kisült tortán.

Már csak a csokoládémáz van hátra. A tojássárgáját egy evőkanál tejszínnel keverjük össze, és tegyük félre.

A tejet ugyanannyi tejszínnel forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, és olvasszuk fel benne a csokoládét és a vajat. Kb. két percig kevergessük, hogy sima csokoládékrémet kapjunk. A tojásos keveréket is keverjük el benne.

A csokoládémázat simítsuk a kihűlt diós töltelékre.

A sütőt vegyük jóval langyosabbra, és a tortát betéve addig tartsuk benne, amíg a csokoládémáz ragyogó fényt nem kap. Ez 25 percig is eltarthat.

A szép feles dióbeleket akkor rendezzük a tortára, amikor a sütőből kivettük. Utána kihűthetjük, rácson. Amikor kihűlt, tegyük hűtőbe, legalább 3 órára, de ne fedjük le.

CSOKOLÁDÉTORTA PIRÍTOTT DIÓVAL
(amerikai recept, Eric Olson 2000. évi nagydíjas receptje)

Hozzávalók 12 adaghoz:
3 csésze pirított dióbél + 12 db pirított feles dióbél
1 csésze cukor
1 csésze víz
6 evőkanál olvasztott vaj
35 dkg sötét csokoládé
1,5 csésze tejszín
2 evőkanál likőr
2 nagyobb narancs héja

A vízből és a cukorból egy kisebb edényben 4-5 perces lassú melegítéssel készítsünk szirupot. A cukor teljesen oldódjon fel.

A diót előmelegített sütőben prítsuk meg 5-10 perc alatt. A 12 db feles diót tegyük félre. Robotgépben aprítsuk fel a többit, és öntsük egy tálba. Keverjünk bele 2 evőkanál szirupot, az olvasztott vajat, és mixeljük jól el. Öntsük egy 25 cm-es tortasütőbe, - kivehető aljút használjunk, - és kézzel igazítsuk körben a sütő falára is, kéregnek. Tegyük a sütőt fagyasztóba, legalább 10 percre.

A sötét csokoládét késsel vágjuk kisebb darabokra. Egy közepes nagyságú edényben forraljuk fel a tejszínt, adjuk hozzá a csokoládédarabokat, majd vegyük le a tűzről. Addig keverjük, amíg egynemű nem lesz. Adjuk hozzá a likőrt is. Amikor ezzel megvagyunk, öntsük a keveréket a megszilárdult tortaalapra. Tegyük vissza a fagyasztóba legalább 4 órára, de lehet másnapra is.

Egy kisebb teflonos edényben keverjük össze a megmaradt szirupot és a darabos narancshéjat. Közepes tűzön 2-3 percig főzzük, hogy áttetsző legyen, majd hűtsük le.

A tortát fagyosan tálaljuk. Vegyük ki a tortasütőből. Olyan késsel szeleteljük fel, amit forró vízbe mártottunk és utána letöröltünk. Feles dióval és kandírozott narancshéjjal díszítve szervírozzuk.

DARATORTA DATOLYÁVAL, DIÓVAL
(francia recept)

Hozzávalók:
15 dkg búzadara
15 dkg aprószemű kristálycukor
1 l tej
1 tasak vaníliás cukor
5 dkg vaj
3 tojás
néhány kanál méz
1 szép, leves narancs
20 db feles dióbél
20 db datolya

A datolyát vágjuk darabokra, a dióbelet tördeljük nagyobb darabokra.

Egy nagy lábasban forraljuk fel a tejet, a cukorral és a vaníliás cukorral. Amikor az első buborékok megjelennek, öntsük bele a búzadarát, és folytonosan fevergessük. A vajat is tegyük bele. Kevergetve 10-15 percig főzzük, addig, amíg a tejbedara sűrűsödni nem kezd.

Ekkor vegyük le a tűzről, üssük bele a tojásokat, és még melegen keverjük el benne. A datolyadarabokat, és a dió felét is.

Vajazzunk ki egy magas falú tortasütő formát, és töltsük bele a keveréket. 180 C°-on félórán át süssük. Amikor megsült, a formában hagyjuk kihűlni, csak azután szedjük ki.

A narancsot csak a daratorta felszolgálása előtt facsarjuk ki, és egy kisebb lábasban, néhány kanál mézzel keverve lassú tűzön melegítsük föl. A meleg, édes narancslével öntsük meg a daratortát, és a maradék dióbéllel szórjuk meg a tetejét.

DIÓKARAMELLÁS TORTA
(francia recept)

Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg lágy vaj
10 dkg porcukor
1 felvert tojás
5 dkg mandulaliszt
25 dkg liszt
A töltelékhez:
10 dkg cukor
5 dkg vaj (jó, ha kissé sós)
1,5 dl méz
1 dl sűrű tejszín
30 dkg dióbél

A tésztát géppel készítsük el, így könnyen, alaposan össze tudjuk keverni előbb a vajat, cukrot és mandulalisztet, utána a tojást, végül a lisztet. A nyerstésztából formáljunk egy golyót, és félórára tegyük a hűtőbe.

Nyújtsuk ki a tésztát félcentisre, és fektessük egy 25 cm-es, kivajazott tortasütő formába. Vigyázzunk, a tészta nagyon törékeny, nyújtáskor is, áthelyezéskor is óvatosak legyünk. A formában lévő tésztát szúrjuk át néhányszor késheggyel, és tegyük újabb félórára a hűtőbe, ez a művelet segít majd a sütésnél, hogy összehúzódjon.

A sütőt csak 160 C°-ra melegítsük elő.

Borítsunk a tésztára sütőpapírt, és nehezékként terheljünk rá szárazbabot. Tíz percig a papír alatt süssük, utána a papírt a nehezékkel együtt vegyük le róla, úgy süssük további öt percig, amíg a tészta enyhén aranyszínűre nem vált.

Készítsük el a diókaramellát. Egy serpenyőben kevergetve olvasszuk meg a cukrot a vajjal és a mézzel. Amikor a keverék egynemű, vegyük le a tűzről, és öntsük bele a tejszínt. Tegyük vissza takaréklángra, és sűrítsük még 10-15 percig. A karamella állagát hideg tányérra csöppentéssel ellenőrizhetjük. Az a jó, ha a csepp gyorsan fagy meg, mégis zsíros állagú marad.

A diót a szinte kész karamellába öntjük, és le is vesszük a tűzről.

A tészta már ne legyen meleg, amikor a diós karamellát ráöntjük.

DIÓKRÉMES, CSOKOLÁDÉS SÜTEMÉNY
(francia recept)

Hozzávalók:
10 dkg csokoládé
10 dkg darált mandula
10 dkg + 7,5 dkg vaj
2,5 dkg gesztenyeliszt
7,5 dkg + 5 dkg cukor
3 + 2 tojás
15 dkg dióbél
1 dl tej
dióbor
kakaópor
zselatin

A csokoládét 10 dkg vajon, vízfürdő fölött olvasszuk meg. Amikor megolvadt, keverjünk hozzá 3 tojássárgáját egyenként, 7,5 dkg cukrot, a mandulalisztet, gesztenyelisztet.

A három tojás fehérjéből verjünk habot, és keverjük a csokoládés keverékbe. Tortasütőbe töltve 175 C°-on süssük mintegy 40 percig. Eközben diókrémet készítünk.

A dióbelet öntsük a tejbe, és melegítsük, hogy a tej átitassa a dióbelet. Utána mixerrel aprítsuk fel a tejes dióbelet. Adjunk hozzá 2 tojás sárgáját, 5 dkg cukrot, két evőkanál dióbort. Jól keverjük össze, és melegítsük újból. amikor a tűzről levettük, folyamatosan keverve adjunk hozzá 7,5 dkg vajat, majd hűtsük le. Ha szükségesnek látjuk, zselatinnal is szilárdíthatjuk.

A 2 tojás fehérjéből verjünk habot, és azt is keverjük a krémbe. Már csak az összeállítás van hátra.

A kihűlt süteményt vágjuk középen félbe, az alsó felét helyezzük egy nyitható oldalú tortaformába sütőpapírra, töltsük rá a diókrémet, és fedjük le a sütemény másik felével. Amikor lenyitjuk a tortaforma oldalát, az aljáról is távolítsuk el a sütőpapírt, és a süteményt szórjuk meg kakaóporral.

DIÓS CSOKOLÁDÉTORTA
(francia recept)

Hozzávalók:
20 dkg fekete csokoládé
12,5 g vaj
12,5 g cukor
3 tojás
5 dkg liszt
15 dkg tört, darabos dióbél
1 csipet só

Olvasszuk meg a csokoládét egy kevés tejjel. Dolgozzuk krémszerűvé a vajat. Adjuk hozzá a csokoládét, a cukrot, azután a diót, a tojások sárgáját, a lisztet és egy csippenet sót.

A tojásfehérjét verjük egészen keményre. Keverjük a masszához.

Vajazott, lisztezett formába öntsük, és mintegy 35 percig süssük. Tejszínhabra szórt dióbéllel díszíthetjük.

DIÓS SÜTEMÉNY
(amerikai recept)

Hozzávalók:
1/2 csésze vagdalt dióbél
3 tojás
1 csésze cukor
1/3 csésze dióolaj
1/3 csésze száraz fehér bor
1,5 csésze liszt
2 teáskanál sütőpor
igen kevés só

Melegítsük elő a sütőt. A dióbelet egy kisebb tálban helyezzük a sütőbe, és közepes lángon, a tálat időnként megrázva pirítsuk 5-10 percig, amíg a dióbél aranybarna nem lesz. Tegyük félre.

Üssük a tojásokat egy közepes méretű tálba, és mixeljük el. Fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, és verjük addig, amíg könnyű és vattaszerű nem lesz. Öntsük bele a dióolajat és a bort, és egy fakanállal keverjük el. Sűrű állagú legyen.

Alaposan zsírozzunk ki egy 22 cm-es sütőformát. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót. Öntsük bele a tojáskeveréket, és a fakanállal jól keverjük össze. Keverjük a dióbelet is bele.

Addig süssük, amíg a beleszúrt fogpiszkálót nem tudjuk tisztán kihúzni belőle. Ez kb. 40 perc. Vegyük ki a süteményt a sütőből, hadd hűljön 10 percig, utána borítsuk ki. Hűljön ki teljesen.

Felszeletelve szervírozzuk, esetleg diólikőrrel vagy vaníliafagylalttal kísérve. Ízlés szerint.

DIÓS-MANDULÁS SÜTEMÉNY
(francia recept)

Hozzávalók 5 személyre:
20 dkg darált dióbél
10 dkg mandula
17,5 dkg darált keksz
6 tojás
1 pohár tej
40 dkg cukor
4 evőkanál méz
1 citrom

A tojások sárgáját 12,5 dkg cukorral verjük habosra. Melegítsük meg a tejet, és áztassuk bele a kekszport. Keverjük hozzá a felvert tojássárgáját, majd a dióbelet. Keverjük teljesen egyenletesre.

A tojásfehérjéből verjünk habot, és kanalanként keverjük óvatosan a diós keverékhez.

Vajazzunk és papírozzunk ki egy sütőformát, a sütőt melegítsük elő 225 C°-ra, öntsük bele a masszát. 40 percig süssük a süteményt. Mielőtt a formából kivennénk, hűtsük ki teljesen.

Amíg hűl, főzzünk szirupot a maradék cukorból, kevés vízből, belefőzve a citrom levágott héját, és 4 kanál mézből.

A szirupot is hűtsük ki, de még mielőtt megdermedne, öntsük a süteményre, hogy beleszívódjon, és jól átitassa. Végül a sütemény tetejét egyenletesen hintsük meg vagdalt manduladarabokkal.

DIÓS-MANDULÁS-MOGYORÓS TORTA
(spanyol recept)

Hozzávalók:
40 dkg cukor
3 dkg porcukor
25 dkg liszt
10 dkg keményítő
15 dkg vaj
25 dkg vegyes dió, mandula, mogyoró (pisztácia és gesztenye is lehet)
2 tojás
2 tojás sárgája
0,75 dl édes bor
2 dl tejszín
1 kanál méz
vaníliás cukor

Fakanállal keverjük el a vajat 15 dg cukorral, míg krémszerű nem lesz. Keverjük a 2 tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a bort a liszthez és a keményítőhöz. Lágy tésztát készítsünk. Borítsuk lisztezett deszkára, és lisztezett fakanállal kenjük 1/2 cm vékonyra. Vajazzuk ki a tortasütőt, és helyezzük bele a tésztát. Szúrkáljuk be egy villával az aljáig.

A töltelék készítése: Aprítsunk fel 10 dg-ot a diós keverékből, keverjük el a porcukorral és kevés vízzel. Adjuk hozzá a felvert tojássárgáját, és keverjük el. A 2 tojás fehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a töltelékhez, összekeverjük, és a nyers tésztára öntjük.

A tésztát addig süssük, amíg a hab teteje aranybarna nem lesz. Vegyük ki a tortasütőből.

Csináljunk karamellát a mézből és 25 dg cukorból, mikor aranyszínű, vegyük le a tűzről, keverjük el a meleg tejszínnel, és a darabos diófélékkel. Borítsuk a tortára, és hűtsük le.

DIÓS-NARANCSOS TORTA
(német recept)

Hozzávalók kb. 16 szelethez:
15 dkg darált dióbél
10 dkg apróra vagdalt narancs
0,8 dl narancslikőr
20 dkg vaj
12 dkg cukor
csipetnyi só
4 tojás
18 dkg liszt
2 kávéskanál sütőpor
1 pohár narancslekvár
cukor cukormázhoz
10 dkg törpenarancs
5 dkg feles dióbél
kevés citromfű
sütőpapír vagy kevés margarin

A dióbelet és az apróra vágott narancsot a narancslikőrrel összeöntjük, és egy éjszaka marinálódni hagyjuk.

A vajat a cukorral és csipetnyi sóval habosra keverjük, majd hozzákeverjük a tojásokat is.

A lisztbe belekeverjük a sütőport, és a tojásos keverékhez keverjük. Ráöntjük a tegnapi marinádot is.

Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk vagy kibélelünk sütőpapírral. Beleöntjük a tésztát, és 170 C°-on 50 perc alatt megsütjük. Kihűtjük.

A tortát vízszintesen félbevágjuk, az alsó felét megkenjük narancslekvárral, és ráhelyezzük a másik felét.

Cukorból cukorszirupot főzünk máznak (a németeknél ez készen kapható, csak vízfürdő felett kell felmelegíteni), és a tortára kenjük. Még mielőtt megszilárdulna, feles dióbéllel, apró narancskarikákkal és citromfűvel díszítjük.

DIÓTORTA
(olasz recept)

Hozzávalók 6 személyre:
60 dkg dióbél
30 dkg cukor
7 tojás
hinteni való cukor

A dióbelet daráljuk finomra, de néhány szép feles dióbelet tegyünk félre a díszítéshez. Egy tálban a cukrot a tojások sárgájával dolgozzuk habossá, végül a dióbelet is öntsük bele. A fehérjéből verjünk habot, és finoman keverjük azt is bele. Tortasütőben 160 C°-on 45 percig süssük. Hagyjuk kihűlni, vegyük ki a tortasütőből, hintsük meg cukorral, és díszítsük feles dióbéllel.

DIÓTORTA 2
(olasz recept)

Hozzávalók:
5 tojás
20 dkg darált dióbél
10 dkg cukor
csipetnyi vaníliás cukor

A tojássárgáját a cukorral verjük fel, habosra. Adjuk hozzá a darált dióbelet, és ízlés szerint egy kevés vaníliás cukrot, és keverjük el. A tojásfehérjéből verjünk habot, és a habot is keverjük a dióhoz.

Sütőpapírral bélelt tortaformába öntsük, előbb a sütőpapírt vizezzük be és nyomjuk ki belőle a vizet. 150 C°-on 40 percig süssük.

Teljes kihűlés után ízlés szerint díszíthetjük, például lehet olyan, amilyen a képen.

Megjegyzés: A torta gluténmentes, lisztérzékenyeknek ajánlott.

DIÓTORTA 3
(portugál recept)

Hozzávalók:
25 dkg darált dióbél
25 dkg cukor
2 evőkanál liszt
1 teáskanál porított élesztő
6 tojás

Keverjük össze géppel a lisztet az élesztővel és a darált dióbéllel.

Verjük fel habbá a tojások sárgáját a cukorral, majd keverjük össze a diós-lisztes keverékkel.

Verjük kemény habbá a tojásfehérjét, és azt is keverjük bele.

Töltsük a keveréket kivajazott tortaformába, és tegyük sütőbe. Sütés után kidagad a formából, ezért óvatosan szedjük ki. Porcukorral meghinthetjük, tetszés szerint díszíthetjük.

DIÓTORTA 4
(ukrán recept)

Hozzávalók:
50 dkg cukor
30 dkg vagdalt dióbél
1 dl tejszín
35 dkg liszt
20 dkg margarin
csipetnyi só
1 tojás

Először a tölteléket készítjük el. 35 dkg cukrot egy serpenyőben megolvasztunk, de ügyeljünk arra, hogy ne égjen meg. A vagdalt dióbelet hozzáöntjük, és levesszük a tűzhelyről. Egy kanál vízzel hígítjuk, és hozzákeverjük a tejszínt. Jól elkeverjük, és a masszát hűvös helyre tesszük.

A lisztet a margarinnal, a maradék cukorral, sóval, tojással tésztává keverjük. Formáljunk belőle gömböt, és alufóliával lefedve tegyük 30 percre hűvös helyre.

A tésztát osszuk három részre. Az elsőből nyújtsunk kerek lapot, és fektessük egy 26 cm-es tortaforma aljába. A második golyóból vékony tésztahurkát formáljunk, nyújtsuk ki, és körben igazítsuk a tortaforma falához, közben gyengén nyomjuk az alsó tésztalaphoz is. Töltsük bele a diós-tejszínes keveréket.

A harmadik darab tésztából újból kerek lapot nyújtunk, és befedjük vele a tortát. A szélét összeegyengetjük.

DIÓTORTA 5
(francia recept)

Hozzávalók 8 személyre:
1 édes süteménytészta
4 tojás
25 dkg cukor
6 dkg olvasztott vaj
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 evőkanál liszt
30 dkg dióbél

A nyerstésztát csak 10 percig süssük egy 26 cm-es törtasütő formában 180 C°-os sütőben, és csak annyira, hogy fehér maradjon.

A tojást, cukrot, vajat, vaníliakivonatot, lisztet alaposan keverjük össze.

A dió felét nagy darabosra vágjuk, és a sütőből kivett, félig sült tésztára rakjuk. Rátöltjük a tojásos keveréket, és megszórjuk a dió másik, nem összevágott felével.

Most is csak 10 percig sütjük, de már 200 C°-on. Ekkor 170 C°-ra csökkentjük a meleget, és szükség szerinti ideig folytatjuk a sütést.

DIÓTORTA 6
(francia recept)

Hozzávalók 8 személyre:
1 édes süteménytészta
3 dl tejszín
12 dkg cukor
2 tojás
2 csésze vagdalt dióbél

Kinyújtjuk a nyerstésztát, és egy tortasütő formába fektetjük.

A többi hozzávalót összekeverjük egy tálban. Rátöltjük a tésztára, a tetejére néhány szem féldiót teszünk.

Gyenge tűzön sütjük ki.

Édes fehérborral kínáljuk.

DIÓTORTA 7
(francia recept, Samira el Mahi receptje)

Hozzávalók 8 személyre:
A tésztához:
25 dkg liszt
1 tojás
1 evőkanál cukor
csipetnyi só
1/2 tasak szódabikarbóna
4 evőkanál étolaj
4 evőkanál víz
A töltelékhez:
12,5 dkg dióbél
7,5 dkg olvasztott vaj
5 dkg cukor
4 evőkanál méz
4 tojás sárgája
1 tasak vaníliás cukor

A tészta hozzávalóiból gyúrjunk rugalmas tésztát.

Tucatnyi szebb dióbelet tegyünk félre, a többit vágjuk apróra.

A cukorból és az olvasztott vajból keverjünk zsíros keveréket. Utóbb keverjük hozzá a tojások sárgáját, a mézet, a vaníliás cukrot, végül a vagdalt dióbelet.

A tésztát lisztes munkafelületen nyújtsuk ki, és helyezzük egy tortasütő formába. A forma szélén ne nyúljon túl a tészta. Töltsük bele a tölteléket.

Negyedórán át süssük, 220 C°-on, akkor vegyük ki, és helyezzük el a tetején a dekorációnak szánt dióbelet. 180 C°-on folytassuk a sütést, további félórán át.

Hidegen kínáljuk.

DIÓTORTA 8
(francia recept)

Hozzávalók 8 személyre:
20 dkg dióbél és még néhány, dísznek
2 dl tejszín
20 dkg porcukor
2 tojás
1 édes nxerstészta

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő.

Törjük meg a 20 dkg dióbelet. A dióbélhez adjuk hozzá a tejszínt, majd keverjük hozzá a két tojást is. Végül a cukrot keverjük a krémbe. Jól keverjük el.

Nyújtsuk ki a tésztát, és helyezzük tortaformába. Töltsük rá a diós krémet, a tetejére pedig helyezzünk néhány szép dióbelet.

25-30 percig süssük.

Vaníliafagylalttal kínáljuk.

DIÓTORTA 9
(francia recept)

Hozzávalók 8 személyre:
30 dkg darált dióbél
5 dl tejszín
3 tojás
10 dkg porcukor
3 alma, negyedekre vágva
kevés gyümölcspárlat
30 dkg liszt
1 dl forróvíz
1 dl dióolaj

A sütőt 220 C°-ra melegítsük elő.

Egy nagyobb tálban keverjük össze a tészta hozzávalóit: a lisztet, a forróvizet, a dióolajat és ízesítsük kevés sóval.

Amikor a tészta egynemű, fektessük egy tortasütő forma aljára.

A darált diót keverjük össze a töltelék többi hozzávalójával: tejszínnel, tojással, almával. Ha mixerrel dolgozunk, az almákat elég csak negyedelni, de ha kézzel keverjük össze, jobb lereszelni.

A tölteléket terítsük a tésztára.

Az előmelegített sütőben 25 perc szükséges ahhoz, hogy a diótorta készre süljön. Közben a porcukorral elkeverünk egy kevés gyümölcspálinkát vagy likőrt, és megöntjük vele a majdnem teljesen megsült tortát.

A sütőformában hűtjük ki. Felszeleteljük, vaníliafagylalttal együtt szervírozzuk.

DIÓTORTA QERCYBŐL
(francia recept)

Meg kell mondjam, ez a recept csak az egyik változata a Qercy-i tájjellegű diótortáknak. Mivel hagyományos diótermő tájegységen vagyunk, családonként is eltérőek a receptek.

Hozzávalók 10-12 szelethez:
30 dkg teljes őrlésű liszt
5 dkg kristálycukor
15 dkg hűtött vaj
1 tojás
A töltelékhez:
30 dkg kristálycukor
1,5 dl víz
1,5 dl tejszín
10 dkg vaj
20 dkg dióbél

A sütőt 220 C°-ra melegítsük elő.

A tészta elkészítéséhez szükséges lisztet és cukrot keverjük össze, majd a vajat kisebb darabokra vágva dörzsöljük el benne. Ez a művelet hagyományosan kézi munka, de mostanában már géppel csinálják. A tojást is keverjük a tésztába, és ha a tészta szilárd állagához kell, akkor annyi vizet, amennyi szükséges. Géppel csak fél perc.

Egy 24 cm-es tortaformát vajazzunk ki. Nyújtsuk ki a tésztát, és óvatosan fektessük bele. Ha elszakad, tapasszuk be. Illesszük jól be. Amíg a töltelék készül, tegyük a hűtőbe.

A töltelék elkészítése már valamivel kényesebb.

A cukrot és a vizet egy nehéz fenekű lábasban tegyük a tűzre. Magas lángon forraljuk, durván tíz percig. Kevergessük közben, hogy ne szemcsésedjen meg, mert akkor kezdhetjük előlről.

Közben melegítsük fel a tejszínt.

Amikor a szirup buborékjai sötét aranybarnává válnak, a szirupot vegyük le a tűzről, és hagyjuk néhány percig hűlni. A tejszínt gyorsan keverjük bele, a gyorsaság miatt célszerű géppel keverni. (Ennél a műveletnél viseljünk kesztyűt, mert a forró szirup kicsapódhat.) Most keverjük bele a vajat és a dióbelet is.

Váltsuk a gépi keverést fakanalasra. Tegyük vissza a tölteléket a tűzre, igen gyenge lángra. Egy-két percig kevergessük.

A gyönyörűre hűlt tésztába töltsük most a tölteléket. Tegyük a sütő közepére, mintegy 20 percre. Közben figyeljünk, hogy a teteje nem barnul-e nagyon, és 20 perc után a sütő hőmérsékletét csökkentsük 150 C°-ra. A csökkentett hőmérsékleten további 15 percig süssük.

Melegen vagy szobahőmérsékletre hűtve egyaránt fogyasztható, de egy kis tejszínnel megöntve a legjobb. Mivel nagyon tartalmas, vékony szeletekre vágjuk.

Egy hétig is eltartható, de nem szokott addig megmaradni.

EGYSZERŰ TORTA
(horvát recept)

Hozzávalók:
6 tojás
15 dkg cukor
15 dkg darált dióbél
kevés dióbél, dísznek
vaníliás cukor
4 dl tejszín, habbá verve

Tényleg nagyon egyszerű. Először válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját.

A tojás sárgájához keverjük a cukrot. Alaposan, krémesre. A dióbelet is hozzákeverjük, majd a vaníliás cukrot, és a habbá vert tojásfehérjét.

Megsütjük, lehűtjük, felszeleteljük. Tejszínhabbal és szép dióbéllel díszítjük.

Tényleg nem lehetne egyszerűbb.

ENGADINI DIÓTORTA
(svájci recept)

Hozzávalók:
A tortához:
18 dkg vaj
15 dkg cukor
30 dkg liszt
1 tojás

A töltelékhez:
20 dkg cukor
22,5 dkg durvára vágott dióbél
2,5 dl tejszín
2 evőkanál méz
1 tojás sárgája

Készítsük elő, mérjük ki a hozzávalókat. A hideg vajat hagyjuk meglágyulni.

A lisztet öntsük egy tálba, és daraboljuk hozzá a vajat.

Kézzel dolgozzuk össze a vajat és a lisztet, de nem kell, hogy egynemű legyen.

Adjuk hozzá a tojást, a cukrot és kevés sót.

Alaposan dolgozzuk össze, hogy sima, egynemű tésztát kapjunk. 1-2 órára tegyük a tésztát hűtőbe.

Egy serpenyőben gyenge tűzön világos mogyoró-színűre karamellizáljuk a töltelékbe való cukrot.

Adjuk hozzá a tejszínt. A cukorral melegítve a karamellizált cukor néhány perc alatt feloldódik.

Öntsük hozzá a dióbelet és a mézet, keverjük egyenletesre, majd vegyük le a tűzről.

A hideg tészta 2/3-át nyújtsuk vékonyra, 2-3 mm-esre. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy, a tészta méretének megfelelő kerek sütőedényt, és terítsük bele a tésztalapot úgy, hogy körben kb. 3,5 cm széle maradjon. Lyuggassuk át egy villával, és töltsük rá a tölteléket.

Nyújtsuk ki a maradék tésztát, és fektessük a töltelékre. A tészta szélét igazítsuk össze, a tetejét kenjük meg tojássárgájával.

180 C°-on 50-55 percig süssük, majd a tüzet levéve a sütőben hagyjuk kihűlni. Akkor vegyük ki, amikor már langyos, és a szabad levegőn hűljön ki teljesen.

ENGADINI DIÓTORTA 2
(svájci recept)

Hozzávalók 26 cm-es tortához:
A tortához:
25 dkg vaj
20 dkg cukor
35 dkg liszt
1 tojás
csipetnyi só
A töltelékhez:
20 dkg cukor
38 dkg durvára vágott dióbél
2 dl tejszín
3 evőkanál méz
1 tojás sárgája

A lisztet, vajat, cukrot, sót és a tojást gyorsan, erősen összekeverjük. Omlós tésztát kell kapnunk. Burkoljuk be a tésztát háztartási fóliába, és legalább félórára tegyük a hűtőbe.

Ez idő alatt melegítsük, enyhén karamellizáljuk meg a cukrot, és a dióbelet a világos színű karamellában forgassuk meg. Keverjük hozzá a tejszínt és a mézet is. Jól keverjük össze, és hagyjuk kihűlni.

A tésztából nyújtsunk ki két vékony lapot, akkorát, ami megfelel a tortaformának. Az egyiket fektessük a tortaformába, és töltsük rá a tölteléket. A második tésztalappal fedjük le. Körben nyomkodjuk a felső tésztalap szélét a tortaformához.

A tojássárgával kenjük meg a tésztát. Díszíthetjük maradék tésztával.

Egy órán át süssük, 180 C°-os sütőben.

EPRES DIÓTORTA
(északolasz recept)

Az epres diótorta őse a lisztmentes, lapos csokoládés-diós torta, ami Észak-Olaszországban pizza di noci néven ismert. Földieperrel, tejszínhabbal javítjuk fel.

Hozzávalók:
A tortához:
2 csésze darált dióbél
1/2 csésze cukor + 5 evőkanál cukor
1 csésze félédes csokoládé, darabokra törve
5 tojás
Az eperhez:
2 csésze földieper felezve vagy erdei szamóca egészben
1/3 csésze cukor
1 csésze fűszeres vörösbor
Tejszínhabhoz egy csésze tejszín és némi cukor kell.

Először az epret készítjük elő. Egy közepes méretű tálban keverjük össze a cukrot és a vörösbort. Ügyeljünk rá, hogy a vörösbor a legjobb minőségű, ízgazdag, testes borokból kerüljön ki. (Nem árt előbb többfélét megkóstolni.)

Amikor a cukor teljesen feloldódott, belehelyezzük a földiepret, és 2-3 órára félretesszük.

A tortakészítés kezdetén befűthetjük a sütőt, és béleljünk ki egy 22-25 cm-es tortasütő formát sütőpapírral.

A tojások sárgáját egy nagyobb tálban addig verjük, amíg halványsárga nem lesz. Közben fokozatosan öntsünk hozzá cukrot, összesen egy fél csészényit. Annyit, hogy megsűrűsödjön.

A tojásfehérjét egy másik tálban verjük habbá. Az 5 evőkanálnyi cukrot ebbe öntsük fokozatosan, egyszerre csak egyet. Verjünk belőle kemény habot.

A tojássárgás keverékbe egymás után keverjük a darabos csokoládét, majd elkeverés után a dióbelet, végül a tojáshabot. Teljes elkeverés után öntsük a tésztát a tortaformába.

Addig süssük, amíg érintésre, rázásra szilárd állagúnak találjuk. Ekkorra felszíne megemelkedik, színe aranybarna. Ehhez 25-30 perc kell. A sütőformából késsel körbevágva vegyük ki, rácson hűtsük ki. A sütőpapírt szedjük le róla.

A tejszínből kevés cukorral verjünk tejszínhabot.

Szeletelve tegyük asztalra, és a tányérokon merjük a szeletek mellé a vörösboros epret és a tejszínhabot.

FRANCIA DIÓTORTA
(hagyományos recept)

Hozzávalók 8 személyre:
30 dkg édes nyerstészta
2 tojás
7 dkg porcukor
7,5 dkg kristálycukor
4 dkg vaj
1 dl tejszín
1 dl erős feketekávé
20 dkg vagdalt dióbél
dísznek néhány szép dióbél, porcukor

A sütőt melegre, 220 C°-ra melegítsük elő.

Nyújtsuk ki a tésztát 4 mm vékonyra, 32 cm-es kör alakúra. Fektessük egy 26 cm-es lapos tortaformába, amit előzőleg kikentünk vajjal. Egy-két óráig tartsuk hűtőben.

A tésztára borítsunk sütőpapírt, súlyozzuk le (pl. lencsével, babbal), és süssük hűsz percig. A sütőből kivéve a papírt és a nehezéket távolítsuk el, és hagyjuk a tésztát kihűlni.

Amíg hűl, egy tálban keverjük jól össze a porcukrot, a tojásokat és a tejszínt. Később keverjük bele a feketekávét és a vajat, amit megolvasztunk előbb. Ugyancsak a kristálycukrot és a dióbelet is. Az egészet jól keverjük össze, öntsük a tésztára a tortaformában.

Tegyük vissza a sütőbe, és 200 C°-on süssük 40-45 percig. Akkor vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.

Úgy tehetjük diótortánkat ragyogóvá és ropogóssá, hogy sűrű szirupos dióbéllel díszítjük. Ehhez kevés vízben főzünk porcukrot. Amikor sűrűsödik, a szép dióbeleket beletesszük, és két kanál vagy villa segítségével kiemeljük a szirupból, sorban egy sütőpapírra fektetjük. Amikor a máz megszilárdult a dióbélen, akkor rendezzük a tortára.

HÉTVÉGI DIÓS SÜTEMÉNY
(amerikai, bostoni recept)

Csökkentett zsírtartalmú sütemény receptje. A legegészségesebb olaj, a dióbél olaja adja a tápértékét és az ízét. Fehérjében gazdag, kiválóan tápláló sütemény, weekendre.

Hozzávalók:
Édesített dió:
1 csésze darabos dióbél
4 evőkanál olvasztott vaj
1/2 kávéskanál só
1/3 csésze kristálycukor
fekete bors (nem kötelező)
Süteménytészta:
2 csésze vagdalt dióbél, enyhén megpirítva
1,75 csésze cukor
1,25 csésze liszt
1/2 kávéskanál só
9 tojás fehérje
1,5 kávéskanál vaníliás cukor
3/4 csésze barna cukor
Csokoládé bevonat:
25 dkg darabos, tört csokoládé, legalább 60 % kakaót tartalmazó
1/4-1/2 csésze tejszín

Először az édes diót készítjük el, ehhez a sütőt enyhén előmelegítjük, kb. 100 C°-ra.

Egy nagy tálban összekeverjük a dióbelet a vajjal, a cukorral és a sóval. Alaposan elkeverjük, megkóstoljuk, és ha kell, cukrot vagy sót keverünk még hozzá. Nem kötelező, de aki úgy szereti, kevés őrölt borsszem-darabkát is belekeverhet.

A sütőbe tett tálban 45 percig pirítjuk, közben kétszer is megkeverjük. Amikor színesedni kezd, kitesszük hűlni.

A tészta elkészítése következik, ehhez 180 C°-os sütő kell, és egy 23 cm-es vajazott, lisztezett tortaforma.

Robotgépben daráljuk apróra a dióbelet, a kristálycukorral. A lisztet és a sót is keverjük bele, és amikor egyenletesen elkevertük, állítsuk le a gépet.

A tojásfehérjét a beleöntött vaníliás cukorral együtt verjük kemény habbá. Amikor kemény, a barna cukrot a mixer magas fordulatszámánál lassan, kanalanként adagoljuk hozzá. Fényes, kemény habot kapunk.

A lisztes keveréket félcsészényi adagokban széles spatulával keverjük a habba. Csak teljes elkeverés után adjuk hozzá a következő adagot. Végül tortaformába töltjük.

Kb. 25 percig sütjük, addig, amíg a beleszúrt tűt tisztán nem húzhatjuk ki. Ekkor kivesszük a sütőből, és rácson hűtjük ki.

A csokoládébevonat készítése következik. A csokoládét kisebb darabokra tördeljük, és egy közepes méretű edénybe helyezzük. A tejszínt kisebb lábasban forrásig melegítjük, de ne forraljuk tovább. Amikor az első apró buborékok megjelennek a lábas falánál, levesszük a tűzről, és a csokoládéra öntjük. Egy percig állni hagyjuk rajta, majd kisebb villával elkeverjük a csokoládédarabokkal. Nem kell a csokoládénak teljesen elkeverednie.

A tésztát kivesszük a formából, és egy rácsra helyezzük, ami alá zsírpapírt terítettünk. A meleg, darabos csokoládét a tésztára töltjük. Az édesített dióbelet igen apró darabokra törjük, és megszórjuk vele a csokoládés felszínt.

Mielőtt szervíroznánk, még egy óráig hűlni hagyjuk.

KÁVÉS DIÓTORTA
(olasz recept)

Hozzávalók:
6 tojás
1 csésze cukor
1/2 csésze étolaj
1/2 csésze erős presszókávé
2 csésze liszt
1 csésze vagdalt, darabos dióbél
2,5 kávéskanál sütőpor
1/3 kávéskanál sütőszóda
A mázhoz:
8 db feles dióbél
1 kávéskanál margarin
1 csésze cukor
4 evőkanál erős presszókávé

Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra. Olajozzunk ki egy tortasütő formát, és enyhén hintsük be liszttel.

Egy tálban keverjük össze a tojásokat a cukorral. Géppel magas fordulaton 5 percig tart. Amikor egyenletes, keverjük bele az étolajat és a presszókávét is. Alacsony fordulaton egy percig keverjük.

A dióbelet kézzel, egy spatulyával keverjük bele.

A lisztet a sütőporral és a sütőszódával keverjük szárazon össze, majd apránként keverjük a krémhez. Ugyancsak kézzel, spatulyával.

Öntsük a tésztát a sütőformába, és a spatulya segítségével igazítsuk helyre. Az előmelegített sütőben közel egy óra alatt sül meg.

Mázat készítünk a megsült tortára. A margarint, a cukrot és a presszókávét jól elkeverjük, majd rákenjük a tortára. A feles dióbeleket helyezzük el körben, és ha akarjuk, a torta felszínét apró darabos dióbéllel is meghinthetjük.

KÁVÉS DIÓS SÜTEMÉNY
(mai amerikai recept a Szilíciumvölgyből, Carter Lusher receptje)

Hozzávalók:
1 csésze pirított vagdalt dióbél
1 csésze cukor
1 evőkanál instant oldódó kávé
1,3 csésze liszt
2 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
1/4 kávéskanál sütőszóda
1/4 kávéskanál só
10 evőkanál szobahőmérsékletű vaj
3 nagy tojás
1 nagy tojás sárgája
1/2 kávéskanál vaníliás cukor
3/4 csésze író
A krémhez:
4,5 kávéskanál instant oldódó kávé
1 evőkanál víz
1 csésze hideg tejszín
1/2 csésze mascarpone sajt (olasz krémsajt)
1/2 csésze porcukor
1/2 kávéskanál vaníliás cukor
3/4 csésze vgdalt, pirított dióbél
1/4 kávéskanál őrölt fahéj
csipetnyi só

A sütőt 180 C°-ra melegítsük fel, és tegyünk egy rácsot a sütő közepére. Vajazzunk és lisztezzünk ki két darab 23 cm átmérőjű, 4 cm magas oldalú tortasütő formát.

A tésztához való dióbél felét egy evőkanálnyi cukorral együtt daráljuk le robotgépen. A kávéport is öntsük a darálóba, hogy elkeveredjen. Addig daráljuk, amíg a dióban már nincsenek darabok.

Egy közepes méretű tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, fahéjat, sütőszódát és a sót.

A vajat egy nagyobb tálban mixerrel veressük simára. A maradék cukrot fokozatosan adagoljuk a mixelés közben a vajhoz. Veressük habosra. A tojásokat egyenként üssük és keverjük bele, végül a tojássárgáját is. Most következik az őrölt dió, majd a vaníliás cukor bekeverése. Keverjük a masszát egyenletesre.

Csökkentsük le a mixer fordulatszámát, és keverjük be a lisztes keveréket is. Három részletben adagoljuk, mindháromszor íróval könnyítve. Legvégül a maradék darabos dióbél bedolgozásával fejezzük be a tészta készítését.

A tésztát osszuk két egyforma részre, és tegyük az előkészített sütőformákba.

Addig süssük a tésztát, amíg a belseje is megsül, nem marad lágy. Ez 25-30 percig tart. Öt percig a formákban hűtsük, utána vegyük ki a formákból, és a rácson hűtsük ki teljesen.

A süteményre kávés-mascarponés krémet készítünk.

A kávéport egy nagy tálban egy evőkanál vízben oldjuk fel. Hozzákeverjük a tejszínt, az olasz krémsajtot, porcukrot, vaníliás cukrot. Géppel addig keverjük, amíg egyenletes, sima nem lesz. De ne keverjük túl, nehogy a krém kocsonyás legyen.

A két tészta közé és a második réteg tésztára kenjük a krémet. Az elsőt úgy borítsuk le, hogy az alsó, sima része legyen felül. Erre kenjük a fele krémet. A második tésztarétegnek a sima fele alul legyen, és a tetejére kenjük a másik felét a krémnek.

Keverjük össze a krémbe való dióbelet fahéjjal, sóval. Szórjuk a felső réteg krémre. Nem baj, ha soknak tűnik, akkor a közepén púpozzuk fel.

Hűtőben hűtsük le a süteményt, legalább egy óráig, de másnapig is lehet.

KÁVÉS-DIÓS TORTA
(spanyol recept)

Hozzávalók:
5 tojás
20 dkg cukor
20 dkg tört dióbél
10 dkg vaj
1 evőkanál zsemlyemorzsa
1 evőkanál azonnal oldódó kávépor
1 evőkanál azonnal oldódó kakaópor
néhány feles dióbél
1 kávéskanál igen erős kávé

Egy nagyobb tálban keverjünk el 4 tojás sárgáját 10 dg cukorral, míg habos nem lesz. Adjuk hozzá a morzsát, a kávéport, a kakaóport, és jól keverjük össze. A tört dióbelet is keverjük bele. Végül a jól felvert tojásfehérjét.

Egy 18 cm-es tortaformát vajazzunk, lisztezzünk ki. Töltsük bele a keveréket, és 180 C°-on 10 percig süssük. Akkor jó, ha likacsos, és egy beleszúrt tűt tisztán tudunk kihúzni. Rácson vagy rostélyon hűtsük.

Vajkrémes borítás: Könnyű krémet keverjünk a vajból, a cukor másik feléből. A tojást és a kávét is keverjük bele. Kenjük a tortára, és díszítsük feles dióbéllel.

KÁVÉS-DIÓS TORTA 2
(német recept)

Hozzávalók:
4 tojás
17,5 dkg cukor
12,5 dkg liszt
1 evőkanál étolaj
12,5 dkg darált dióbél
A mázhoz:
50 dkg porcukor
25 dkg vaj
2 evőkanál tej
2 evőkanál azonnal oldódó kávépor
A díszítéshez:
10-15 db feles dióbél

A tojásokat a cukorral világos krémmé keverjük. A lisztet lassanként keverjük bele. Lazán belekeverjük az étolajat és a darált dióbelet is.

A sütőt 190 C°-ra melegítjük elő. Az előmelegített sütőben egy 20 cm-es tortaformában kb. egy óráig sütjük a tésztát. Ujjnyomással ellenőrizzük, hogy megsült-e. Ha megsült, süteményes rácsra kiborítva hűtjük le. Amikor kihűlt, vízszintesen három lapra vágjuk.

Most keverjük ki a máz anyagát. A vajat a fele porcukorral krémesre keverjük, majd jól elkeverjük benne a tejet, a kávéport és a maradék cukrot. A keverék negyedrészét kenjük mindegyik süteménylapra, majd a lapokat egymásra fektetjük. A máz negyedik részét nagyvonalú mozdulatokkal a tetejére és az oldalára kenjük, a képen látható módon.

Feles dióbéllel díszítjük.

KÁVÉS-DIÓS TORTA 3
(portugál recept)

Hozzávalók:
20 dkg vaj
2 csésze cukor
4 tojás sárgája
1 csésze nagyon erős kávé
3 csésze liszt
tojáshab 4 tojás fehérjéből
1 csésze darált dióbél
1 kanál élesztőpor
baracklekvár vagy narancslekvár, borításnak

Keverjük jól össze a vajat a cukorral, majd a tojássárgájával, a kávéval, végül a liszttel. Adjuk hozzá, de már ne mixeljük a dióbelet, a tojáshabot és az élesztőport.

Kivajazott, kilisztezett sütőformában helyezzük közepesen meleg sütőbe, és süssük meg.

Amikor kivettük, öntsük le gyümölcslekvárral. Csodálatos lesz!

KÖNNYŰ DIÓKRÉMES SÜTEMÉNY
(francia recept)

Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
12,5 dkg liszt
1 kávéskanál vaníliás cukor
30 dkg porcukor
A sütéshez:
kevés vaj
1 evőkanál porcukor
A krémhez:
25 dkg jó minőségű vaj
3 tojás sárgája
1 nagy pohár tej
20 dkg porcukor
0,5 dl konyak
1 evőkanál oldható kávépor
20 dkg apróra vágott dióbél
15 dkg szeletelt mandula

A tésztát előző nap készítjük el. Előkészítünk egy legalább 10 cm magas sima falú tortaformát.

Hosszasan dolgozzuk össze a tojások sárgáját a porcukorral. Addig, amíg sima, fehér krémet nem kapunk. Ebbe keverjük a lisztet. Gondosan keverjük össze, majd a vaníliás cukrot is keverjük bele.

A tojások fehérjéből verjünk kemény habot. Óvatosan adagoljuk és keverjük a lisztes keverékhez.

Vajazzuk ki a tortaformát, és szórjuk be egy kanál porcukorral. Töltsük bele a tésztát, és alacsony lángú sütőben süssük egy órán át. Mielőtt a formából kiszednénk, hagyjuk teljesen kihűlni.

Másnap készítjük a krémet, egy tűzálló üvegtálban. Mint a tésztánál, most is ugyanolyan alaposan keverjük el a tojássárgáját a porcukorral. A tejet melegítsük fel. Amikor forrni kezdene, hozzáöntjük, belekeverjük a konyakot és az instant kávét. A cukros tojást ezzel a meleg tejjel hígítjuk fel. Feltesszük a tűzre, és állandó, fakanalas keverés mellett besűrítjük. A felforrást a legnagyobb gonddal kerüljük el. Akkor zárjuk el a lángot, amikor a krém a fakanálra kezd ragadni (mint egy sűrű tejföl), és az üvegtál alját hideg vízbe merítve hűtjük le a krémet. Így hagyjuk kihűlni.

A vajat vágjuk kisebb darabokra, és tegyük egy üvegtálba. Fakanállal addig dolgozzuk, amíg krémes nem lesz.

A mandulaszeleteket enyhén grillezzük meg. A vajat a kihűlt krémbe keverjük, a mandulát is belekeverjük, és a vajas krémet botmixerrel verjük habosra. A mandulás krém egyharmadát tegyük félre, a maradékba keverjük a dióbelet. A mandulával, dióval kevert krémet tegyük hűvös helyre, de ne olyan hidegre, mint a hűtőszekrény.

A süteménytésztát vízszintesen vágjuk három részre. Megkenjük diókrémmel, és újból összerakjuk. A tetejét és az oldalát a félretett mandulás krémmel kenjük meg. Végül még kevés mandulaszelettel szórhatjuk meg.

LINZERTORTA
(német recept)

Hozzávalók:
20 dkg dióbél
25 dkg liszt
17,5 dkg vaj
20 dkg cukor
1 tojás
1/4 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 evőkanál fahéj
1 evőkanál kakaópor
2 evőkanál gyümölcspálinka
35 dkg lekvár (málna, ribizli, meggy, vagy erdei gyümölcs)
1 tojássárgája

A dióbelet finomra daráljuk, és a lekvár kivételével az összes többi hozzávalóval elkeverjük, míg a tészta egynemű nem lesz. Ha tésztánk ilyen állapotban nehezen dolgozható meg, tegyük el másnapig hűtőszekrényben.

A tészta 2/3-át egy - sütőpapírral kibélelt - 28-30 cm-es tortaformába simítjuk, és a szélén a tésztából kb. 1 cm-es peremet építünk. A tésztára rátöltjük a lekvárt.

A lekvárra a maradék tésztából linzerrácsot készítünk, a mellékelt fénykép szerint. A rácshoz 1 cm széles tésztacsíkokat használunk.

Előmelegített sütőben 200 C°-on mintegy félórán át sütjük. A sülést a lekvár állagának megfigyelésével tudjuk ellenőrizni. Ha a lekvár besűrűsödött, a torta jónak mondható.

LIVIGNO-I DIÓTORTA
(olasz recept)

Hozzávalók 6-8 személyre:
A tésztához:
13 dkg vaj
8 dkg cukor
28 dkg liszt
1 tojás
1/2 kocka élesztő
1/2 citrom leve
kevés vaníliás cukor
kevés só
A töltelékhez:
15 dkg cukor
3 dkg méz
0,4 dl víz
20 dkg darált dióbél
3 dkg darált mogyoró
1 dl tejszín
kevés porcukor

A szobahőmérsékletű vajat keverjük össze a cukorral, a citromlével, kevés vaníliás cukorral és sóval. Egyenletesen fehéresre keverjük. Üssük bele a tojást, és azzal is keverjük egyenletesre. A lisztbe keverjük az élesztőt, és az élesztős liszttet is keverjük bele.

Letakarva hűvös helyen két órán át hagyjuk kelni.

0,4 dl meleg vízhez keverjük a cukrot és a mézet. Anélkül, hogy újból kevernénk, kis lábasban a tűzön karamellizáljuk. Adjuk hozzá a tejszínt és a darált mogyorót, óvatosan keverjük el, majd 2-3 percre forraljuk fel. Most keverjük hozzá a darált dióbelet, és hagyjuk kihűlni.

A tésztát két, közel egyforma lapra nyújtjuk. Kivajazott, kilisztezett tortaformába helyezzük a tészta nagyobb felét, a széleit felhajtogatva. A tölteléket rásimítjuk, és ráfektetjük a másik tésztalapot. Megsütjük.

Porcukorral, kevés feles dióbéllel díszítjük.

MÁZAS DIÓTORTA
(portugál recept)

Hozzávalók:
6 tojás
2 csésze cukor
2 csésze liszt
1 csésze darált dióbél
3 evőkanál kakaópor
3/4 csésze víz
1 evőkanál élesztőpor
kevés vaj vagy margarin
és még kevés liszt
Tölteléknek:
1 pohár tejszín
1/2 pohár ízlés szerinti lekvár (eper, sárgabarack, stb.)
A mázhoz:
20 dkg tejcsokoládé vagy 10 dkg étcsokoládé

A tojások sárgáját verjük fel a cukorral, majd adjuk, keverjük hozzá a lisztet, a dióbelet, a kakaóport, a vizet és az élesztőport. A tojásfehérjéből verjünk habot, és óvatosan azt is keverjük a tésztába.

Kenjünk és lisztezzünk ki egy tortaformát, és közepesen meleg, 180-200 C°-os sütőben süssük meg a tortát.

A tejszínt keverjük össze a lekvárral, forraljuk fel, sűrítsük be, majd hagyjuk kihűlni. Amíg hűl, a csokoládét olvasszuk fel vízfürdő fölött.

A kihűlt tortát vágjuk középen két lapra, és középen kenjük meg a tejszínes lekvárral. A tetejét pedig az olvasztott csokoládéval kenjük meg. Ha kevésnek találnánk a csokoládét, az olvasztott csokoládét hozzákevert tejszínnel egészíthetjük ki.

A tortát hűtőszekrényben hűtsük két órán át.

MÉZES-DIÓS TÉSZTA
(lengyel ünnepi sütemény)

Hozzávalók:
12 dkg vaj
12 dkg cukor
1/2 csomag vaníliás cukor
25 dkg liszt
2 tojás
15 dkg dióbél
5-6 db aszalt szilva
további 15 dkg cukor
2 dl tejszín
3 evőkanál méz

A vaníliás cukrot keverjük 12 dkg cukorba. A lisztet öntsük egy gyúródeszkára. A vajat vágjuk kisebb darabokra, és öntsük a lisztre. A lisztet és a vajat kézzel dolgozzuk össze, amíg egynemű tésztát nem kapunk. A tésztát formáljuk kúposra, a tetején képezzünk kis mélyedést, amibe üssünk bele egy tojást.

Öntsük rá a cukrot is, és az egészet dolgozzuk össze. Ügyeljünk rá, hogy a tészta ne legyen túl kemény. De túl lágy se. Tegyük hűtőbe egy órára.

A dióbelet vagdossuk kisebb darabokra, de ne túl apróra, kiskörömnyi darabokra. A szilvát pedig nagyobbakra. A 15 dg cukrot öntsük egy lábasba, merjünk hozzá 2-3 kanál vizet, és melegítsük, hogy karamellizálódjon. A tejszínt apránként öntjük hozzá, és gondosan elkeverjük. A tűzről levéve a mézet is hozzáadjuk, elkeverjük, majd rögtön utána a dióbelet, később, amikor már nem olyan meleg, a szilvadarabokat is. Azokat is belekeverjük.

Egy tortaformát kivajazunk. A tésztát két egyenlő darabra vágjuk, az egyiket alulra terítjük, úgy, hogy körben mintegy félcentit felhajtunk. Rátöltjük a tölteléket, és ráfektetjük a másik tésztaréteget. Az alsó tészta szélét benyomkodjuk. Végül a másik tojásssal kenjük meg a tészta tetejét.

200 C°-on 40 percig sütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni.

Teljes kihűlés után szeleteljük, vékony szeletekre.

Ez a sütemény többnapos ünnepekre ajánlható, mert íze több napig se változik.

MÉZES-DIÓS TORTA
(orosz recept)

Hozzávalók:
A tésztához:
0,5 csésze folyékony méz
1 csésze liszt, de inkább valamivel több
2 evőkanál keményítő
2/3 csésze cukor
3 tojás
1/2 kávéskanál só
1 kávéskanál sütőszóda
1 pohár durvára vagdalt dióbél
A krémhez:
0,5 l sűrű tejszín (még több még jobb)
1/2-2/3 doboz sűrített tej
1/2 citrom leve
1 evőkanál konyak

Először a mézet mixerrel keverjük össze a cukorral, sóval, tojásokkal.

A liszthez keverjük a keményítőt és a sütőszódát, majd a lisztes keveréket fokozatosan a krémbe keverjük. Csak annyi liszt kell, hogy a nyerstészta sűrű, de önthető legyen. Végül a darabos dióbelet keverjük a tésztába.

Egy 21 cm-es tortaformát, aminek legalább 6 cm-es oldala van, kikenünk vajjal, és behintünk darált dióbéllel, rosszabb esetben zsemlyemorzsával. A folyékony tésztát a formába öntjük.

180 C°-on enyhén pirultra sütjük a tortát. Utána alufóliát borítunk a tetejére, és 180-200 C°-on további 35-40 percig sütjük. A tortát magában a sütőben hűtjük ki, nyitott sütőajtó mellett. A kihűlt tortát kivesszük a sütőből, és négy rétegre vágjuk.

A tortarétegek közé krémet kenünk, legalább 1 cm vastagon. A krém másféle is lehet, nemcsak az itt írt tejszínes, sűrített tejes krém, amit a hozzávalók összekeverésével állítunk össze.

A kész torta hadd álljon szobahőmérsékleten 4-12 órát.

MÉZES TEJSZÍNES DIÓS TORTA
(orosz recept)

Hozzávalók:
3,5 csésze liszt
1 csésze méz
1 csésze porcukor
5 dkg margarin (vagy más zsiradék)
3 tojás
1 csésze darált dióbél + még a tortát megszórni is
tejszínhab nagy mennyiségben

Az összes hozzávalóból (a tejszín kivételével) lágy tésztát gyúrunk, amit aztán hűtőszekrénybe teszünk, ahol két órán át állhat.

A pihentetés után 6-7 darabra vágjuk, 6-7 lepényre nyújtjuk a tésztát. 180 C°-on kisütjük.

A tortalapokat tejszínhabbal elválasztva rakjuk egymásra. Minél több tejszínhabot használunk, annál jobb a torta. 1-1,5 kg tejszínt ajánlott felhasználni.

MOKKATORTA
(amerikai recept)

Hozzávalók 12 szelethez:
A tésztához:
2,5 csésze finomliszt
1,5 csésze dióbél
2,5 kávéskanál sütőpor
1/4 kávéskanál só
25 dkg vaj
3/4 csésze barna cukor
4 tojás
2 kávéskanál vaníliás cukor
3/4 csésze erős feketekávé, szobahőmérsékleten
A csokoládétöltelékhez és mázhoz:
30 dkg sötét csokoládé, darabokra törve
1/4 csésze tejszín
1 evőkanál kukoricaszirup
2 kávéskanál vaníliás cukor
A kávékrémhez:
1 evőkanál instant kávépor
2 kávéskanál meleg víz
2 kávéskanál vaníliás cukor
12 dkg sötét csokoládé, darabokra törve
20 dkg lágy vaj
2 csésze porcukor
A díszítéshez:
1 csésze apró darabos dióbél
12 db szép, feles dióbél

Először a tésztát készítjük el. A sütőt 160 C°-ra melegítjük elő, a közepére behelyezünk egy rácsot. Kivajazunk két, 22-23 cm-es tortasütő formát. Belevágunk, belehelyezünk 1-1 köralakú sütőpapírt.

A lisztet egy csésze dióbéllel, a sütőporral és a sóval a robotgép tartályába tesszük, és lefedjük. 20 másodpercig daráltatjuk a dióbelet, amíg finomra nem darálja. Ekkor a maradék félcsészényi dióbelet is beleöntjük, de azzal már csak addig daráltatjuk, hogy finoman apró darabos legyen.

Egy nagyobb tálban elektromos mixerrel nagy fordulaton 30 másodpercig verjük a vajat, hogy krémes legyen. Fokozatosan öntjük hozzá a cukrot, és 5 percig veretjük. A krém a barna cukortól egészen világos barnává válik. Ekkor a tojásokat is hozzákeverjük egyenként, és egyenként jól felveretjük a géppel. Végül a vaníliás cukrot is belekeverjük a krémbe.

Ezután alacsony fokozatra váltunk a gépen, és váltakozva hol diós lisztet öntünk a krémhez, hol kávét. Minden adag hozzáadása után újból tökéletesen egyenletesre keverjük. Végül leszedjük az edény falára kicsapódott tésztát, és 10 másodperces keveréssel fejezzük be a tészta elkészítését.

A tésztát két egyenlő mennyiségben simítsuk a tortasütő formákba. 20 percig süssük a sütő közepére tett rácson, ez után a beleszúrt tűnek már tisztán kell kijönnie. Vegyük ki a sütőből, és egy rácson hűtsük ki, a formában. Mintegy negyedóra alatt kihűl. Ekkor kifordítjuk a tésztát a rácsra, és leszedjük az aljáról a sütőpapírt. Hűtsük tovább. Amikor teljesen kihűlt, további felhasználásig takarjuk le.

Most a csokoládétölteléket és mázat készítjük el. Először a hozzávaló csokoládét rakjuk egy nagyobb tálba, és tegyük félre.

Melegítsük együtt a tejszínt és a kukoricaszirupot egy kisebb lábasban, gyenge tűzön. Amikor levesszük a tűzről, öntsük bele a csokoládét is. Keverjük addig, amíg a csokoládé is bele nem olvad, és keverjük tovább, hogy egyenletes legyen. Keverjük bele a vaníliás cukrot is. Amikor jó, merjünk ki belőle 3/4 csészényit, és hagyjuk annyira kihűlni, hogy kenhető legyen. A lábasban maradt krémet borítsuk le fóliával, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Most készítjük el a kávés vajkrémet. A kávéport egy kisebb edényben meleg vízben oldjuk fel, hozzákeverve a vaníliás cukrot.

A hozzávaló csokoládét mikrohullámú sütőben magas fokozaton egy percig melegítjük, majd egy percig állni hagyjuk. Ezután simára keverjük.

Egy tálban a vajat mixerrel fél percig veretjük, krémesre. Ettől kezdve folyamatos keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, és állandóan egyenletesre keverjük. A keverés végén 10 másodpercre a legnagyobb fokozatot is bekapcsolhatjuk.

A kávémixtúrát alacsony fokozaton, fokozatosan adagolva keverjük hozzá. És a csokoládét is. Így a vajas krém elkészült, lefedve szobahőmérsékleten tárolhatjuk, amíg a tortát össze nem állítjuk.

Megtöltjük a tortát. Egy réteg tésztára csokoládétölteléket simítunk. Hűtőbe tehetjük 10 percre, vagy amíg meg nem szilárdul.

Félreteszünk fél csésze kávés vajkrémet majd a tetejét megkenni. A többit a csokoládétöltelékre kenjük.

Ráhelyezzük a második tortát, és a félretett kávés vajkrémmel megkenjük a tetejét. Az oldalára is kell, hogy jusson. Esztétikusra alakítsuk az élénél is, és a teteje sima legyen.

Tegyük hűtőbe félórára, hogy a vajkrém teljesen megszilárduljon.

Amikor a hűtőből kivesszük, tegyük a tortát egy rácsra, a tortaforma fölé. A félretett 3/4 csésze mázat kenjük rá. Óvatosan, egyenletesen. Hűtsük öt percig, hogy a máz teljesen megkeményedjen.

Már csak díszíteni kell a mokkatortát. Az apró darabos dióbelt körben az oldalára nyomkodjuk. Ha maradt kávés vajkrémünk, csőrös kinyomóból kisebb rozettákat nyomhatunk a torta tetejére, körbe. Tizenkettőt. És mindegyiknek a tetejére egy fél dióbelet.

Felhasználásig tartsuk a tortát hűtőben, csak félórával előbb vegyük ki.

MOKKATORTA 2
(kanadai recept, Janet receptje)

Hozzávalók:
A tésztához:
1 kávéskanál instant kávé
1 kávéskanál vaníliás cukor
8 tojás, fehérje és sárgája különválasztva
1 csésze cukor
1 kávéskanál rszelt citromhéj
2,5 csésze darált dióbél
1/4 csésze liszt
1/4 csésze zsemlyemorzsa
A cukorsziruphoz:
1/4 csésze cukor
1/4 csésze víz
1 evőkanál hideg, erős feketekávé
A vajkrémhez:
5 tojás fehérje
1 csésze cukor
2,25 csésze vaj
4 kávéskanál instant kávépor
1,5 kávéskanál vaníliás cukor
5 dkg félédes csokoládé, megolvasztva
A díszítéshez:
16 db kávés csokoládégolyó
1/2 csésze durvára tört, pirított dióbél

Zsírozzunk és papírozzunk ki egy 23 cm-es tortasütő formát.

Kevés vízben oldjuk fel a vaníliás cukrot és a kávéport.

Amikor a tojásokat szeparáljuk, a sárgáját egy nagy tálba tegyük. Félcsészényi cukorral verjük világos habosra. Verjük hozzá a vaníliás kávét, majd a citromhéj-reszeléket is.

A tojásfehérjét egy másik tálban verjük habbá, majd a másik félcsészényi cukrot is verjük hozzá, kisebb adagokban. Kemény legyen a hab.

Egy harmadik tálat is vegyünk elő, abban keverjük össze a diót, lisztet, zsemlyemorzsát. Innen töltjük a tojássárgájához, folyamatosan keverve, felváltva, kisebb adagokban a fehérjével. Három részletben adjuk a diót, kettőben a tojáshabot.

Töltsük a nyerstésztát a tortaformába, és süssük 170 C°-on 35-40 percig.

Addig elkészítjük a cukorszirupot. A cukros vizet közepes lángon felforraljuk. Kevergetjük, hogy a cukor feloldódjon. Forraljuk egy percig, hogy kitisztuljon. Ekkor keverjük hozzá a kávét, és hagyjuk kihűlni. Most a vajkrémet készítjük el. Egy nagy tűzálló tálban összekeverjük a tojásfehérjét a cukorral. Helyezzük egy egy lábas fölé, amelyben forró víz van, és gyöngyözik a tűzhelyen. Afölött pároljuk, gyakori kevergetéssel, amíg átlátszatlan nem lesz.

Ekkor vegyük le a tűzről, a másik edényről, és mixerrel addig keverjük, amíg ki nem hűl. Ez kb. 10 perc. Ekkor mixeljük hozzá a vajat, két kanállal egyszerre, amíg selymes, sima nem lesz. (Előbb kicsit kocsonyás lesz, később simul ki.)

A vaníliás cukrot kevés vízben a kávéporral együtt oldjuk fel, majd hozzákeverjük a vajkrémhez. A vajkrémből 1,5-2 csészényit egy másik tálba öntsünk át, és az olvasztott csokoládéval ott keverjük össze, egyenletesre.

A kisült tortát három vízszintes szeletre vágjuk. Az első és a második rétegre kenjük a krém nagyobb részét, és csak kevés marad a tetejére. Ezután félórára félretesszük, hűlni.

A csokoládés krémből 1/3 csészényit nyomózacskóba készítünk, a többit a tortára kenjük. A nyomóból 16 rozettát helyezünk a tortára. A rozettákra pedig egy szem kávés csokládét.

A darabos, pirított dióbelet a torta alján körben helyezzük el, és a tortához nyomjuk.

RÉGES-RÉGI DIÓS SÜTEMÉNY
(archív francia recept a felvilágosodás korából)

Mozsárban törjünk meg fél kiló dióbelet egy csésze kristálycukor kisebbik részével együtt. Vigyázzunk, annyira ne törjük meg, hogy egyenletes, tésztaszerű legyen.

Válasszuk el 6 tojás sárgáját a többi részétől, és egy csészényi cukorral együtt verjük fel, habosra, világos citromszínűre. Három evőkanál narancslevet némi reszelt narancshéjjal és 3 evőkanál liszttel keverjünk a habba.

Közben a tojások fehérjéből és a dióbélhez kimért cukor másik feléből verjünk kemény habot.

Előbb a dióbelet, majd a fehérjét keverjük a narancsos, lisztes tojássárgájához.

Zsírral kikent tortaformába töltsük, és inkább alacsony, mint magas hőmérsékleten süssük. Egy szál seprűcirok beszúrásával ellenőrizhetjük, mennyire sült át. A torta közepén szúrjuk be a cirokszálat, és ha tisztán húzható ki, a sütemény megsült.

A süteményt a formájában hagyjuk kihűlni. Közben főzzünk szirupot 1 csésze cukorból, 1/4 csésze narancsléből és félcsészényi vízből. Ha a cukor feloldódott, öntsük a süteményre.

A süteményt készen pihentessük másnapig. Friss gyümölcsökkel tálaljuk.

RÉTEGES TORTA
(ukrán recept)

Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg porcukor
10 dkg darált dióbél
10 dkg darált mogyoró
1 evőkanál konyak
20 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
7 dl tejszín
2-3 evőkanál porcukor
3 evőkanál darabos dióbél

A lisztből, 20 dkg porcukorból, a darált dióból, mogyoróból konyakból, margarinból tésztát gyúrunk. Öt golyót formálunk a tésztából. Alufóliába csomagoljuk, és félórára félretesszük, hűvös helyre.

Enyhén belisztezett deszkán egymás után kinyújtjuk a golyókat. A lapos, kerek tésztalapokon egy 20-22 cm-es sütőforma lapjával kirajzoljuk a szükséges nagyságot. A leeső széleiből újabb golyót formálunk, amit rövid időre hűvös helyre félreteszünk, ebből lesz a hatodik lap.

Sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük a tésztalapokat, és 175 C°-on 10-12 percig sütjük, hogy kissé megpiruljanak. Rácsra helyezve jól kihűtjük.

A vaníliás cukrot a tejszínbe keverjük, a tejszínből habpatronnal habot készítünk, és nagy nyílású csövön a kihűlt tésztalapokra töltjük, miközben egyik lapot a másik után az előzőre helyezzük. 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.

A hűtőből kivéve a legfelső lapra is tejszínhabot töltünk, amit megszórunk porcukorral és serpenyőben rövid ideig pirított dióbéllel.

RUMOS DIÓS SÜTEMÉNY
(francia recept)

Hozzávalók:
4 nagy vagy 5 kis tojás
15 dkg liszt
13 dkg cukor
15 dkg vaj
10 dkg dióbél
4 evőkanál sűrű vagy 6 evőkanál híg tejszín
1 tasak vaníliás cukor
1 tasak élesztőpor
5 dkg mazsola
4 evőkanál rum

A sütemény tulajdonképpen krémes töltelék nélküli diótorta, pontosan úgy készül.

A dióbelet nagyobb darabokra vagdossuk. A mazsolát a rumban és 3 kanálnyi vízben áztatjuk, időnként megkeverjük. Ügyeljünk arra, hogy a vaj használat előtt meglágyuljon, ne legyen hideg. A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő.

A vajat, a cukrot és a tojások sárgáját alaposan keverjük össze. A fehérjéből verjünk kemény habot.

A lisztet, az élesztőport, a vaníliás cukrot, majd a tejszínt keverjük a tojásos krémhez, fokozatosan, alaposan elkeverve. Végül pedig a dióbelet. Sima tésztát kell kapnunk. A tojáshabnak előbb a harmadát keverjük a tésztába, majd a nagyobb részét is.

A tésztát 30 cm-es tortaformába töltsük, szórjuk rá a mazsolát, és nyomjuk a puha tésztába. (Ne keverjük bele, mert azt kockáztatjuk, hogy a tészta ljára is kerül, és megég.)

Legfeljebb 180 C°-os sütőben süssük ki a tortatésztát, 30-40 perc alatt. Ellenőrizzük, hogyan sül, és ha a teteje hamar sötétedne, borítsunk rá alufóliát. Beleszúrt késsel ellenőrizhetjük, belül hogy sül. Akkor mondhatjuk megsültnek, ha a kés tisztán jön ki belőle. Ekkor kivesszük a sütőből, a formában hagyjuk kihűlni, majd onnan kiszedve egy lapos tálra tesszük át.

És felszeleteljük.

SZÜLETÉSNAPI DIÓTORTA
(francia recept)

Hozzávalók 12 személyre:
A tésztához:
4 nagy tojás (vagy 5 kicsi)
15 dkg liszt
13 dkg cukor
15 dkg vaj
10 dkg dióbél
4 evőkanál sűrű tejszín (vagy 3 hígabb)
1 tasak vaníliás cukor
1 tasak élesztőpor
8 dkg mazsola
4 evőkanál rum

A dióbelet nagyobb darabokra vagdossuk. A mazsolát a rumban és 3 kanálnyi vízben áztatjuk, időnként megkeverjük. Ügyeljünk arra, hogy a vaj használat előtt meglágyuljon, ne legyen hideg. A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő.

A vajat, a cukrot és a tojások sárgáját alaposan keverjük össze. A fehérjéből verjünk kemény habot.

A lisztet, az élesztőport, a vaníliás cukrot, majd a tejszínt keverjük a tojásos krémhez, fokozatosan, alaposan elkeverve. Végül pedig a dióbelet. Sima tésztát kell kapnunk. A tojáshabnak előbb a harmadát keverjük a tésztába, majd a nagyobb részét is.

A tésztát 30 cm-es tortaformába töltsük, szórjuk rá a mazsolát, és nyomjuk a puha tésztába. (Ne keverjük bele, mert azt kockáztatjuk, hogy a tészta aljára is kerül, és megég.)

Legfeljebb 180 C°-os sütőben süssük ki a tortatésztát, 30-40 perc alatt. Ellenőrizzük, hogyan sül, és ha a teteje hamar sötétedne, borítsunk rá alufóliát. Beleszúrt késsel ellenőrizhetjük, belül hogy sül. Akkor mondhatjuk megsültnek, ha a kés tisztán jön ki belőle. Ekkor kivesszük a sütőből, a formában hagyjuk kihűlni, majd onnan kiszedve egy lapos tálra tesszük át.

Vízszintesen kettévágjuk, hogy a krémet beletölthessük.

A krém hozzávalói:
5 dl tej
3 tojás sárgája
10 dkg cukor
6 dkg liszt
13 dkg lágy vaj
4 dkg mazsola
és még szép feles dióbelek

A tejet felforraljuk.

Egy tűzálló üvegtálban keverjük össze a tojássárgáját a cukorral. Amikor alaposan elkevertük, a lisztet is hozzáadjuk, azzal is jól elkeverjük, ügyeljünk, hogy ne maradjanak csomók. Állandó keverés közben apránként töltsük a krémbe a forralt tejet.

Tegyük fel a krémet a tűzre, és gyenge lángon, gyakran megkeverve, hogy a krém alja ne égjen oda, főzzük. Akkor vesszük le a tűzről, ha a krém állagát jónak ítéljük. Öntsük ki egy tálba, és hagyjuk kihűlni.

Amikor kihűlt, a krémbe keverünk 13 dkg lágy vajat és 4 dkg, előzőleg rumban áztatott mazsolát. Előbb villával, majd botmixerrel keverjük jól össze. Kóstoljuk meg, és ha jónak ítéljük, tegyük egy negyedórára fagyasztóba.

Amikor újra elővettük a krémet, kisebbik felét kenjük a két tortaréteg közé, a nagyobbikat a tetejére és az oldalára. Simítsuk el falapáttal, és díszítsük feles dióbéllel.

A kész tortát tartsuk három órán át hűtőben, de felvágás előtt negyedórával vegyük ki onnan.

TÖRÖK CSOKOLÁDÉTORTA

Hozzávalók:
16 dkg keserű csokoládé
15 dkg margarin
4 tojás
2/3 csésze cukor
2/3 csésze nagy darabos, tört dióbél
2/3 csésze liszt
1 csésze vaníliás cukor
3/4 csésze sütőpor
A tetejére:
1 csésze darabos dióbél
20 dkg olvasztott keserű csokoládé
1/2 l tej

Olvasszuk meg a margarint, és a tűzről levéve keverjük el 16 dkg lereszelt, langyosra melegített keserű csokoládéval. Keverjük egyneművé, végül öntsük egy mély tálba.

Még melegen keverjük hozzá a tojások sárgáját, a cukrot és a dióbelet, és keverjük simára. Végül a liszttel és a vaníliás cukorral is keverjük össze.

Egy másik tálban a tojásfehérjéből verjünk habot. Apránként adagoljuk a tortatésztába, és lassú fordulaton keverjük bele. Végül a sütőport is keverjük bele.

220 C°-ra melegítsük fel a sütőt. Fektessünk alufóliát a sütőformába, olajozzuk ki (az oldalát is), és arra töltsük a tortamasszát. Simítsuk el, és a forró sütőben 20 percig süssük.

Amíg a torta sül, 20 dkg keserű csokoládét olvasszunk fel a tűzön állandó kavarás mellett fél liter forró tejben, és öntsük a megsült, hűlő tortára. Szórjuk meg darabos dióbéllel, és amikor kihűlt, díszítsük az idénynek megfelelő néhány szelet gyümölccsel.

Rögtön fogyasztható.

TÖRÖK DIÓTORTA

Hozzávalók:
20 dkg dióbél
15 dkg mogyoró
4 tojás
1/3 pohár cukor
1 kávéskanál sütőpor
2,5 pohár tejszín
2 kávéskanál vaníliakivonat
újabb 8 dkg, szép dióbél
1 evőkanál oldható kávépor

A diót és a mogyorót mixerrel felaprítjuk.

A tojássárgájából és a cukorból sűrű krémet keverünk.

Egy másik tálban a tojásfehérjéből verünk hófehér habot.

A tojáshabba adagoljuk a krémet, a darált diót, mogyorót, a sütőport, és kanállal óvatosan összekeverjük az egészet.

Olajjal kikent tortaformában 160 C°-on 35-40 percig sütjük. A sütőből kivéve kihűtjük a tortát.

A kihűlt tortát oldalról két, egyenlő vastag részre vágjuk.

Az oldható kávékivonatot a tejszínbe öntjük, a kávés tejszínből kemény habot verünk.

A tejszínhab felét az alsó tortarétegre, másik felét a felsőre kenjük, de egy keveset díszítésre hagyunk, a torta szélét dekoráljuk vele. A 8 dkg szép dióbelet is a tortára rendezzük, körben.

Mielőtt felszolgálnánk, legalább egy órára tegyük hűtőbe.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább