Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Brownie

1 2 3 4 5 6 7 8 Banános Fehér és sötét csokoládéval Csokoládés Lisztmentes Mézes Ropogós Diófagylaltos

BROWNIE

Hozzávalók 8 személyre:
22,5 dkg főzőcsokoládé
24 dkg vaj
vaj a tepsit kikenni
30 dkg cukor
13 dkg liszt
10 dkg durvára vagdalt dióbél
8 db szép feles dióbél
6 dkg keserű kakaópor
1 szál vanília
4 tojás
0,5 kávéskanál finom só

Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra. Vajazzunk meg egy tepsit. Béleljük ki sütőpapírral, és a papír felszínét is vajazzuk meg.

Keverjük el a lisztet a kakaóval és a sóval egy mély tálban. Reszeljük le a csokoládét.

Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, gyenge tűzön. Levéve a tűzről keverjük el a cukorral, a reszelt csokoládéval és a vaníliával, amit hosszában vágtunk fel és utána megtörtük. Végül a tojást is felverjük és hozzákeverjük.

Töltsük ezt a masszát a liszthez, és keverjük egyenletesre. Adjuk hozzá a tört diót is.

Töltsük meg a tepsit a keverékkel, simítsuk el a felszínét, és a 8 dióbelet egyenletesen elosztva tegyük rá. 30 percig süssük. Fontos, hogy a tészta belseje csak gyengén legyen megsütve. Ha a sütemény teteje mattá válik, vegyük ki a sütőből. Hagyjuk teljesen kihűlni. Vágjuk négyzetekre.

Vaníliafagylalttal tálaljuk.

BROWNIE 2

Hozzávalók:

A tésztához:
10 dkg félédes csokoládé
10 dkg dióbél
12,5 dkg cukor
10 dkg puha vaj
10 dkg liszt
6 tojássárgája
6 tojásfehérje
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kakaópor

A mázhoz:
20 dkg csokoládé bevonómassza

A díszítéshez:
kandírozott cseresznye
zöld pisztácia
dióbél vagy csokoládéreszelék.

A csokoládét kis darabokra törjük, és kislábosban, forró vízfürdőben felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A dióbelet durvára aprítjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, és az egészet jól elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét és a durvára vágott diót. A lisztet összekeverjük a kakaóporral, és a krémhez adjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába keverjük. Az egész masszát simára dolgozzuk. A sütőt elő kell melegíteni 180 C°-ra (gázsütőben 3-as fokozat), a tésztát egy 20x30-as sütőlemezre kenjük, amit kizsíroztunk, vagy kibéleltünk sütőpapírral, és kb. 45 percig sütjük. Ha megsült a tészta, kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni. A süteményt bevonjuk a felolvasztott tortabevonóval, és feldíszítjük tetszés szerint. A tésztát kockára vágva tálaljuk. A brownie-kat jól záródó dobozban tároljuk, illetve csomagoljuk be alufóliába, mert egyébként könnyen kiszáradnak.

BROWNIE 3

Hozzávalók:
10 dkg darabos, pirított dióbél
20 dkg vaj
10 dkg keserű csokoládé (ajánlott a jobb minőségű)
5 dkg kakópor
20 dkg kristálycukor
3 nagy tojás
1 evőkanál vaníliás cukor
8 dkg zsíros krémsajt
8 dkg liszt
1/4 kávéskanál só

A dióbelet 170-180 C°-os sütőben 8-10 percig pirítsuk, majd ha kihűlt, vágjuk darabokra, és tegyük félre.

Csökkentsük a sütő melegét 160-170 C°-ra, a sütő rácsát tegyük középmagasra.

Egy 23 cm-es - hornyolt, kivehető aljú - tortasütő formát zsírozzunk vagy olajozzunk ki. És még tegyünk bele sütőpapírt is.

De süthetünk egyéni adagokat is, ez esetben 10 cm-es formákat használjunk.

Vízfürdő felett egy fémtálban olvasszuk össze a vajat és a darabokra tört csokoládét. Amikor a csokoládé is megolvadt, öntsük át egy nagyobb tálba.

Keverjük kézi mixerrel vagy kézi habverővel a csokoládémasszába a kakaóport, aztán a kristálycukrot, amíg egyenletes nem lesz. Üssük bele a tojásokat, szórjuk bele a vaníliás cukrot, és keverjük el. Keverjük bele a krémsajtot is. Végül keverjük bele a lisztet és a sót. Addig keverjük, amíg a liszt be nem nedvesedik. Ezután keverjük bele a dióbelet.

Brownie Az elkészített sütőformát tegyük egy tepsire, hogy felfogjuk, ami kicsurogna.

Töltsük a masszát egyenletes rétegben a sütőformába, és simítsuk el. 30-35 percig süssük, amíg a tészta meg nem szilárdul. Akkor jó, ha a beleszúrt fogpiszkálót tisztán tudjuk kihúzni. A tészta kissé megdagad sütéskor, de kihűlve visszaáll.

A formából kihűlés után szedjük ki.

Készíthetjük csokoládémázas változatban is, a mellékelt kép szerint, ez esetben a csokoládémázt kihűlés után készítjük el, és kenjük rá.

BROWNIE 4
(Wolfgang Puck receptje)

Hozzávalók 9 adaghoz:
32 dkg félédes csokoládé, darabokra törve
24 dkg vaj, darabokra vágva
1 kávéskanál instant kávépor, 1 evőkanál vízben feloldva (nem kötelező)
1,5 csésze teljes őrlésű liszt
1 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál só
4 nagyobb tojás
2 csésze kristálycukor
1 kávéskanál vaníliás cukor
2 csésze vagdalt dióbél

A sütőbe középmagasan helyezzünk egy rácsot, és melegítsük elő a sütőt 170-180 C°-ra. Vajazzunk vagy olajspray-zzünk ki egy 20 cm-es tortaformát. Szórjuk be liszttel, a fölösleges lisztet öntsük ki.

Vízfürdős edényben forró víz fölött olvasszuk meg a vajat és a csokoládét, és keverjük bele a kávét. A teljes felolvadásig keverjük meg néha. Vegyük le a tűzről, de figyeljünk rá, hogy legalább utólag, de teljesen olvadjon fel.

Keverjük a liszthez a sütőport és a sót, majd tegyük félre.

Egy nagyobb edényben vízfürdő felett keverjük össze a tojásokat, a cukrot és a vaníliás cukrot, és oldjuk fel teljesen a cukrot a tojásban. Levéve a tűzről mixerrel addig keverjük magas fordulaton, amíg halványsárga nem lesz. Ekkor csökkentsük a mixer fordulatszámát közepesre, kaparjuk bele a csokoládékeveréket, és jól keverjük el. Alacsony fordulatszám mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet, és keverjük jól el. Végül a dióbél felét is keverjük bele. Töltsük a tésztát az elkészített tortaformába, és a maradék diót szórjuk a tetejére.

40-45 percig süssük, amíg a szélei el nem válnak a formától, és a beleszúrt fogpiszkálót tisztán nem húzhatjuk ki. A ráccsal együtt húzzuk ki a sütőből, és a rácson hűtsük le.

Felszolgáláshoz vágjuk a brownie-t 9 darabra. Adhatunk mellé tejszínhabot vagy jégkrémet. Vagy ízlés szerint amit gondolunk.

BROWNIE 5
(Sabine Scheller receptje)

Hozzávalók egy 20x30 cm-es tepsihez:
18,5 dkg cukor
12,5 dkg liszt
12,5 dkg darált dióbél
3 dkg kakaópor
3 tojás
16 dkg tejszín
10 dkg sötét keserűcsokoládé
15 dkg vaj
A bevonathoz:
20 dkg tejcsokoládé
9 dkg tejszín
9 dkg vagdalt dióbél

A sütőt előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral béleljük.

A csokoládét és a vajat felolvasszuk. Egy tálban egy mixerrel egyenletes masszává keverjük a cukrot, lisztet, darált dióbelet, kakaóport, a tojásokat, a nagyobbik adag tejszínt, a felolvasztott csokoládét és vajat.

A keveréket a tepsibe töltjük, a tetejét egy késsel elsimítjuk. 35 percig, vagy addig sütjük, amíg a beleszúrt fogpiszkáló tisztán nem húzható ki.

A fűtést levesszük, a süteményt további 10 percre a sütőben hagyjuk. Ezután a sütőpapírral együtt kiemeljük, és egy rácson kihűlni hagyjuk.

A bevonathoz a tejcsokoládét kisebb darabokra vagdaljuk, és a maradék tejszínnel egy kisebb edényben lassan, óvatosan megolvasztjuk. Amikor megolvadt, a süteményre kenjük, és még mielőtt megkeményedne, darált dióbéllel hintjük meg.

A sütemény hűtőben egy hétig is eláll.

BROWNIE 6

Hozzávalók:
10 dkg sötét csokoládé
7,5 dkg liszt
15 dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor
12,5 dkg vaj
2 tojás
8 dkg dióbél
1 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál só

Először is kenjünk ki vajjal egy négyszögletes süteménysütő tepsit, a sütőt pedig melegítsük elő 150 C°-ra.

A diót vágjuk durván nagy darabokra.

A csokoládét vágjuk darabokra, és együk egy kisebb edénybe. Merjünk hozzá 2 evőkanál vizet, és tegyük vízfürdőbe, vagyis egy forró vízzel félig töltött nagyobb edény fölé, és tartsuk forrón. Amikor a csokoládé megolvadt, vegyük le a tűről, keverjük hozzá a vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot. Fakanállal keverjük, amíg sima krémet nem kapunk.

A tojásokat is keverjük hozzá, és verjünk a krémből világos tejcsokoládé színű habot. Végül a lisztet, a sütőport, a sót és a vagdalt dióbelet is keverjük bele.

Töltsük a tésztát a tepsibe, és spatulyával simítsuk egyenletesre. 30 percig süssük.

BROWNIE 7

Hozzávalók 6-8 személyre:
20 dkg sötét csokoládé
13 dkg cukor
5 dkg liszt
15 dkg vaj
4 tojás
13 dkg darabos dióbél
1/2 kávéskanál fahéjpor

Olvasszuk fel a csokoládét vízfürdő fölött, de jobb, ha mikrohullámú sütőben olvasztjuk, 2 percre a maximumra állítva. Ez idő alatt állítsuk be a sütőt 150 C°-ra.

Az olvasztott csokoládét keverjük össze előbb a vajjal, majd a cukorral, a tojásokkal, a liszttel, végül a dióval és a fahéjjal. A keverést lehetőleg géppel végezzük, jó alaposan.

Töltsük a masszát egy kivajazott, kilisztezett sütőformába, és süssük félórán át.

Kihűtés után vágjuk fel.

DIÓS BROWNIE
(francia recept)

Hozzávalók:
20 dkg csokoládé
5 dkg vaj
2 tojás
10 dkg porcukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
7,5 dkg liszt
10 dkg durván darabos dióbél

Az elkészítés módja nagyon amerikaias, valószínű, hogy a recept eredetije se francia. A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő.

A csokoládét a vajban olvasszuk meg. Ha magától nem keveredik, keverjük egyenletesre, majd hagyjuk langyosra hűlni.

Egy tálba üssük be a tojásokat, és a cukorral, a vaníliával verjünk belőlük habot. Nem kell teljesen felverni, elég, ha már fehéredik. Egy fakanállal keverjük a langyos csokoládéhoz. Utána a lisztet, végül a dióbelet keverjük a tésztába. Fakanállal jól keverjük el.

A tésztát 20x20 cm-es sütőformába töltsük, de még jobb, ha hasonló méretű magas falú tűzálló üveg tálba.

Csak 20 percig kell sütni, a sülést beleszúrt késpengével ellenőrizhetjük. Nem jó, ha belül is teljesen átsül, belül nedvesnek kell maradnia.

Lassan hűtsük ki, csak aztán vágjuk kockákra. Nem kötelező, de kakaóporral is meghinthetjük.

BANÁNOS BROWNIE
(amerikai recept, Christine receptje)

Hozzávalók:
1/2 csésze liszt
1/2 kávéskanál sütőpor
1/4 kávéskanál sütőszóda
csipetnyi só
10 dkg félédes sötét csokoládé
2 túlérett banán húsa
4-6 evőkanál agávészirup
1 kávéskanál vaníliás cukor
1 csésze vagdalt dióbél

Szórjunk be sütőspray-jel egy kb. 20x20 cm-es sütőformát. A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő.

A száraz hozzávalókat egy kisebb tálban keverjük össze, és tegyük félre.

A csokoládét egy kisebb lábasban olvasszuk meg.

Egy közepes méretű tálban törjük meg a banánok húsát, és öntsük hozzá az agávé-szirupot, vaníliás cukrot, olvasztott csokoládét. Keverjük jól össze. Keverjük bele a lisztes keveréket is, végül pedig a dióbelet.

A tésztát terítsük egyenletesen a formába, igazítsuk el, hogy a sarkoknál is egyenletes legyen. A sütő közepén, rácson 23 percig süssük. Akkor süssük csak tovább, ha a beleszúrt fapálcika még ragacsosan húzható ki. Az is jelzi, hogy megsült, ha a sütemény széle, sarka a formától elválik. De vigyázzunk, hogy a sarka se égjen meg.

A sütőből kivéve a sütőformában hűtjük ki.

2,5 cm-es kockákra vágva délutáni teához ajánlott.

BROWNIE FEHÉR ÉS SÖTÉT CSOKOLÁDÉVAL
(ausztrál recept, Amanda Kelly receptje)

Hozzávalók 10 adaghoz:
olvasztott vaj a kikenéshez
30 dkg sötét csokoládé, apróra vágva
12,5 dkg vaj
16 dkg (2/3 csésze) kristálycukor
2 tojás, elkeverve
15 dkg (1 csésze) liszt
20 dkg apró darabos fehér csokoládé
10 dkg darabos dióbél

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő, és kenjünk ki egy 19 cm-es négyzetes sütőformát. Fektessünk bele sütőpapírt úgy, hogy két, szemben lévő szélén kinyúljon.

A sötét csokoládét és a vajat egy közepes méretű lábasban gyenge tűzön olvasszuk össze, közben kevergessük. öntsük és keverjük hozzá a cukrot, és további keverés mellett tartsuk a tűzön még 3 percig, hogy jól összekeveredjen. Ekkor vegyük le a tűzről, és 5 percre tegyük félre hűlni.

Öt perc elteltével keverjük a lábasba a tojást és a lisztet, majd amikor jól elkevertük, a fehér csokoládé darabjait és a darabos dióbelet. Ezzel is jól keverjük össze.

Töltsük az előkészített sütőformába, és simítsuk el a felszínét. 25 percig süssük, utána 3 órán át hagyjuk hűlni, hogy teljesen kihűljön.

Szervírozáshoz vágjuk kockákra.

CSOKOLÁDÉS DIÓS BROWNIE
(spanyol diabetikus recept)

Hozzávalók 30 darabhoz:
cukormentes csokoládédarabok 1 csészével
1/3 csésze sózott vaj
1 evőkanál cukormentes édesítőszer
1/2 kávéskanál vaníliakivonat
2 tojás, felverve
1 csésze liszt
1/2 kávéskanál só
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1 csésze darabos dióbél

A vajat igen gyenge lángú tűzön megolvasztjuk, a darabos csokoládéval együtt. A tűzről levéve keverjük hozzá az édesítőszert, vaníliát, valamint a felvert tojásokat. Fakanállal dolgozzunk, és alaposan keverjünk össze mindent.

Dolgozzuk a krémhez a lisztet, sót, szódát és a dióbelet is. Egyneműre keverjük.

Töltsük a keveréket 20 cm magas oldalfalú sütőformába, amit előzőleg kikentünk vajjal, és beborítottunk alufóliával.

300 C°-on 20 percig süssük, majd hűtsük ki és vágjuk egyforma nagyságú kockákra.

LISZTMENTES BROWNIE
(francia recept)

Hozzávalók:
30 dkg lágy vaj
30 dkg jó minőségű csokoládé
30 dkg porcukor
5 tojás
20 dkg mandulaliszt
20 dkg nagyobb darabos dióbél
1 kávéskanál fahéjpor

A sütőt a sütés előtt negyedórával melegítsük elő 150 C°-ra.

A csokoládét a vajjal együtt olvasszuk meg vízfürdőben vagy mikróban. Jól keverjük össze egy tálban. A tojásokat egyenként keverjük hozzá, majd a mandulalisztet. Utána a cukrot, a fahéjat, végül a dióbelet. De azt is megtehetjük, hogy a tojásokat, a mandulalisztet, cukrot, fahéjat, dióbelet a csokoládétól külön keverjük össze, és utólag vegyítjük az egészet.

Sütőpapírral béleljünk ki egy négyzet vagy téglalap alakú sütőformát, és öntsük bele a nyersanyagot.

Félóráig süssük, de közben ellenőrizzük. Egy késsel győződjünk meg, hogy a brownie nem keményedett-e meg nagyon. Nem szabad, hogy kiszáradjon, lágynak kell maradnia.

Amikor megsült és kihűlt, kocka vagy tégla alakúra vágjuk. Csak teljes kihűlés után vesszük ki a sütőformából, és rendezzük egy tálra.

MÉZES BROWNIE

Hozzávalók:
1,5 csésze cukor
valamivel több, mint 5 evőkanál olvasztott margarin
2 tojás
2/3 csésze méz
1 zacskó vaníliás cukor
1/3 csésze kakaópor
1/2 kávéskanál só
1,5 csésze liszt
1/4 csomag sütőpor
2/3 csésze vagdalt dióbél
A díszítésnek:
porcukor, kakaó

Az olvasztott margarint és a cukrot verjük habossá. Adjuk hozzá a tojásokat, és verjük tovább. Amikor egyenletes, habos, a mézet és a vaníliás cukrot hozzáadva verjük tovább.

A habos krémbe keverjük bele a lisztet, a sütőport, sót, kakaóport, végül a dióbelet.

A keveréket töltsük egy jól kiolajozott tortasütő formába. 170 C°-on süssük meg, majd hűtsük ki teljesen. Ha virágmintájú cukorszóróból porcukrot és kakaóport szórunk rá, érdekes mintázatot hozhatunk létre. Feles dióbéllel is díszíthetjük.

ROPOGÓS BROWNIE

Hozzávalók 20 szelethez:
1 csésze nagy darabos dióbél
1 evőkanál barna cukor
1 evőkanál olvasztott vaj
1 csésze teljes őrlésű liszt
1/3 csésze finomliszt
1/3 csésze kakaópor és még egy evőkanállal
1/4 kávéskanál sütőpor
1/4 kávéskanál só
10 dkg sötét csokoládé, darabokra törve
1 csésze vaj
újabb 15 dkg sötét csokoládé
4 nagy tojás
2 csésze kristálycukor
2 kávéskanál vaníliás cukor

Először a ropogós diót készítjük elő. Egy magas oldalú, 32x22 cm-es tepsibe fektessünk alufóliát, hogy a hosszanti oldalain kiérjen a tepsiből. Szórjunk a fóliára sütőspray-t, vagy kenjük ki olvasztott vajjal.

Egy kisebb tálban a dióbelet keverjük össze a barna cukorral és egy evőkanál olvasztott vajjal, majd tegyük félre.

Most következik a brownie tésztája. A kétféle lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót keverjük szárazon össze, és a lisztes keverékből 1,5 evőkanálnyit keverjünk össze 10 dkg darabos csokoládéval. Tegyük mind félre.
A vajat 15 dkg darabos csokoládéval tegyük mikrohullámú sütőbe, és teljes fokozaton 1 percig melegítsük, hogy a csokoládé meglágyuljon. A lágy csokoládét keverjük el a vajjal simára.

A tojásokat mixerrel veressük egy percig, majd a kristálycukor hozzáadásával verjünk belőlük habot. Keverjük hozzá az olvasztott csokoládékeveréket és a vaníliás cukrot. Simára, egyenletesre veressük. Alaposan keverjük össze előbb a lisztes-kakaós keverékkel, majd a a lisztes-csokoládés keverékkel is.

A tésztát terítsük a kibélelt tepsibe, és szórjuk meg a ropogós dióval. 40 percig süssük, vagy amíg meg nem sül. A tepsit a sütőből kivéve helyezzük rácsra, ott hűtsük ki. Csak akkor vágjuk fel, ha már szilárd. 20 szeletet vágjunk belőle.

DIÓFAGYLALTOS BROWNIE

Hozzávalók 8 személyre:
4 csésze dióbél, amit előzőleg egy napra vízbe áztattunk, majd megszárítottunk
1/2 csésze vagdalt datolya
1/2 csésze aszalt füge, negyedórára beáztatva, majd megszárítva, összevagdalva
2 evőkanál étolaj (például dióolaj)
1 csésze kakópor
2 kávéskanál vaníliás cukor
1/4 kávéskanál fahéjpor
csipetnyi só
és még egy fél csésze dióbél, mint fent

Daráljuk meg a dióbelet, például egy háztartási mixerben.

Töltsük a mixerbe a dióbélhez az összes többi hozzávalót is, kivéve a maradék dióbelet. Jól keverjük össze. Akkor jó, ha golyóvá áll össze, ha kézzel összenyomjuk. Ha az olaj kezd kiválni, már túlkevertük. Így is felhasználhatjuk, de jobb, ha a keveréssel előbb leállunk.

A kikevert tésztát nyomkodjuk egy 20x20 cm-es brownie-sütő formába, és a tetejét szórjuk meg a maradék dióbéllel. Vágjuk 8 darabra. Borítsuk le, és tegyük hűtőbe, vagy fagyasszuk le. Hűtőben egy hétig, fagyasztóban hónapokig eltarthatjuk.

A diófagylalt hozzávalói:
2 csésze dióbél, beáztatva, mint fent
1 csésze más, darabolt olajos mag (mandula, mogyoró, kesudió, stb.)
1/4 csésze víz
1 csésze juharszirup vagy más édes szörp
csipetnyi só
és még 1/2 csésze darabos dióbél

A dióbelet az összes többi hozzávalóval - kivéve a maradék dióbelet - mixerben mixeljük össze. Teljesen egyenletes, krémes legyen. Olyan, mint egy tejes turmix. Amikor összeturmixoltuk, öntsük jégkockakészítő tálcába, és fagyasszuk keményre.

A fagylaltkockákat erős háztartási darálóban daráljuk le, és a maradék dióbelet keverjük hozzá. Néhány órára tegyük újból fagyasztóba, utána a hideg brownie-ra kenjük. Ha a rétegeket ismételjük, a képen látható fagylaltos brownie-t készíthetünk.

Ha a diófagylaltot nem használjuk fel azonnal, fagyasztóban, zárt edényben hónapokig eltarthatjuk.

Akinek olasz fagylaltgépe van otthon, az a fenti leírást félretéve a gép használati utasítását követve is elkészítheti.

A képen juharszirupos krémmel, csokoládékrémmel és áfonyakrém-pöttyökkel szervírozták, de az már túlzás.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább