Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Dió gyümölcsökkel

Fejlettebb konyhakultúrájú vidékeken - Franciaországban például - megbecsülik a diós lekvárokat. Ilyen, diófából készült lekvárszekrényben tárolják. Például a fügés diós lekvárt.

Ezt látva már megértjük, hogy mitől magasabb a franciák életszínvonala, mint a miénk. Hogy mitől élnek jobban, mint mi. A fügés-diós lekvártól.

Nekik az is van.

Vázlat:
Alma parázson
Almás-diós crumble
Almás-diós sütemény
Almás diós sütemény
Áfonyalekvár
Álruhás gyümölcsök
Datolyás diós szeletek
Dió almával, karamellizált citrommal
Dióbéllel töltött füge
Diókaramellás alma
Diós birsalmahab
Diós egreslekvár
Diós joghurtszósz gyümölcsökkel
Diós ribizlilekvár
Dióval töltött aszalt szilva
Dióval töltött birsalma
Dióval töltött datolya
Dióval töltött füge
Fehércseresznye befőtt dióval
Fügés diós golyók
Fügés diós krambl
Görögdinnye meglepetés
Harosszet
Hastak
Juharszirupos almás sütemény
Kiwis almás lekvár dióval
Körtés diós csatni
Körtés diós saláta
Körtés sütemény dióvajjal
Málna dióval
Mázas dióbél
Sült körte dióval
Sültalma
Tejszínes diós alma
Tufahije
Vaníliás, epres, diós sütemény

ALMA PARÁZSON
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
4 édes alma
5 dkg vagdalt darabos dióbél
3 dkg cukor
alufólia

Csumázzuk ki az almát. Vízszintesen vagdossuk be, és állítsuk az almákat egy-egy alufólia-négyzetre. Az almák belsejébe töltsük be a dióbelet, kívülről pedig hintsük be az almákat cukorral. Csavarjuk be az alufóliába.

45 percig süssük enyhén, vagy inkább csak grillezzük. Közben ellenőrizzük a sülést.

Melegen tálaljuk.

ALMÁS-DIÓS CRUMBLE
(francia recept)

Hozzávalók:
1 kg alma
10 dkg dióbél
17 dkg vaj
10 dkg liszt
2 tasak vaníliás cukor
15 dkg porcukor

Az almát hámozzuk meg, vágjuk negyedekre, magvazzuk ki. A dióbelet vagdaljuk apróra.

Az almát 5 dkg vajjal együtt tegyük egy lábasba. Fedjük le, és lassú tűzön pároljuk, amíg az alma "megolvad". Ez kb. 20 perc. Utána hagyjuk kihűlni.

Kihűlés után keverjük a diót az almához 5 dkg cukorral és egy tasak vaníliás cukorral együtt.

Vajazzunk ki egy tűzálló tálat, és merjük rá az almát.

A sütőt 210 C°-ra melegítsük elő.

A maradék vajat vágjuk kisebb darabokra, öntsük hozzá a lisztet, és kézzel dolgozzuk össze, durvára, homokszerűre. Utána keverjük bele a maradék porcukrot és a másik tasak vaníliás cukrot. A keveréket töltsük a diós almára, tegyük sütőbe, és mintegy 20 percig süssük.

Ízlés szerint langyosan vagy hidegen fogyasszuk. Ha akarjuk, kevés tejszínhabbal díszíthetjük.

ALMÁS-DIÓS SÜTEMÉNY
(német recept)

Hozzávalók 8 darabhoz:
2 kisebb, savanykás alma
5 dkg nagyobb darabos dióbél
2 dkg lágy vaj
5 dkg cukor
1/2 kávéskanál fahéjpor
2 tojás sárgája
1/2 kávéskanál reszelt citromhéj
2 evőkanál tej
20 dkg liszt
1/4 kávéskanál sütőpor
1 tojás fehérje
csipetnyi só
kevés porcukor

Az almákat meghámozzuk, kimagvazzuk, másfél centi vastag szeletekre vágjuk.

A sütőt 200 C°-ra előmelegítjük.

Egy 20 cm-es kerek sütőformát - az oldalát is - kikenünk a vajjal. 2 dkg cukorral és a fahéjporral egyenletesen meghintjük a sütőformát. Az almaszeleteket egymás mellé belefektetjük. Az almaszeletek hézagait darabos dióbéllel töltjük ki.

Egy tálban elkeverjük a tojássárgákat 3 dkg cukorral, bele a citromhéjat, és a tejjel krémesre keverjük. A sütőport a lisztbe keverjük, és a lisztet is a krémhez.

A tojásfehérjéből csipetnyi sóval habot verünk, és a tésztába keverjük. Végül a tésztát az almaszeletekre helyezzük.

180 C°-on félórán, háromnegyed órán át sütjük. Amikor megsült, előbb kihűlni hagyjuk, majd körben egy késsel elválasztjuk a faltól, utána kiborítjuk.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

ALMÁS DIÓS SÜTEMÉNY
(török recept)

Hozzávalók:
3 pohár liszt
1,5 pohár cukor
1 sütőpor
félpohár tej
félpohár joghurt
félpohár étolaj
3 tojás
almadarabok és dió bőven
fahéjpor

Ennél egyszerűbb sütemény nincs is talán. A hozzávalókat mind összekeverjük, 150 C°-os sütőben félóra alatt kisütjük.

ÁFONYALEKVÁR
(orosz recept)

Hozzávalók:
félkiló áfonya
1,5 kg méz
félkiló alma
1,5 csésze dióbél

Az áfonyát átválogatjuk, megmossuk, és fedő alatt puhára főzzük. A megfőtt áfonyát szitán törjük át.

Mézet melegítünk, és belekeverjük az áttört áfonyát.

Az almát felszeleteljük, és a dióbéllel együtt a mézes áfonyához öntjük. Egy óráig főzzük.

ÁLRUHÁS GYÜMÖLCSÖK
(francia recept)

Hozzávalók 6 személyre:
24 db feles dióbél
25 dkg marcipántészta
6 db aszalt sárgabarack
6 db datolya
5 evőkanál kristálycukor
Megjegyzés: aszalt szilva, aszalt meggy is használható

A datolyákat hosszanti vágással vágjuk ketté, magjukat szedjük ki. Szedjük szét az aszalt barackot két félre.

A marcipántésztát osszuk 24 részre, a darabokba göngyöljük be a gyümölcsöket úgy, hogy az összehajtásnál egy-egy dióbél zárja kívülről a tésztát. Végül forgassuk meg kristálycukorban.

DATOLYÁS DIÓS SZELETEK
(amerikai vegetáriánus csemege)

Hozzávalók kb. 12 szelethez:
1 csésze datolya kimagvazva, felvagdalva
1/2-3/4 csésze szójatej
1/2 csésze dióbél
1/4 csésze mandula
1/2 kávéskanál őrölt kardamom-mag (ha a csemegét gyerekeknek szánjuk, elmaradhat)
csipetnyi só
1 kávéskanál pirított szezámmag

A datolyák nagyobb darabokra legyenek vagdalva. A dióbelet se vágjuk nagyon apróra. Van, aki kissé megpirítja, úgy talán jobb. A mandulát daráljuk meg.

Egy kisebb lábasban keverjük össze a datolyadarabokat fél csésze szójatejjel. Forraljuk fel, aztán takaréklángon főzzük. Gyakran kavarjuk meg, nehogy a datolya a lábas aljára vagy oldalára kapjon. Ha nagyon besűrűsödne, mielőtt a datolya szétfőne, öntsünk még hozzá szójatejet.

Amikor a datolya megfőtt, vegyük le a tűzről. Alaposan keverjük hozzá a dióbelet, a kardamommagot és egy csipetnyi sót. Hagyjuk a keveréket szobahőmérsékletűre hűlni.

A datolyás keveréket borítsuk ki munkaasztalra, és formáljuk hosszú tekerccsé. A tekercset forgassuk meg mandulaporban.

Fagyasszuk le, legalább egy órára. Fagyottan vágjuk 1-1,5 cm-es szeletekre, és a szeleteket szórjuk meg pirított szezámmaggal.

Ha nem fogy el, későbbi felhasználásra újból lefagyaszthatjuk.

DIÓ ALMÁVAL, KARAMELLIZÁLT CITROMMAL
(francia csemege)

Hozzávalók:
2 db citrom
1 kg alma
20 + 10 dkg cukor
1 citrom leve
15 dkg darabos dióbél
2 dl víz

A két citromot hideg víz alatt alaposan lekeféljük, jó éles késsel igen apró, félcentinél kisebb darabokra vágjuk. Az almát megmossuk, meghámozzuk, kimagvazzuk, apró darabokra vágjuk.

10 dkg cukrot feloldunk 2 dl vízben, és teljes oldódás után beleöntjük a citromdarabokat. Gyenge tűzön addig főzzük, amíg karamellizálódni nem kezd. De vigyázzunk, ha a citrom túlpörkölődik, keserű lesz. Ez esetben öntsük ki, és kezdjük előlről.

Amikor jó a karamellizált citrom, akkor öntjük bele az almadarabokat, a maradék cukrot és a citromlevet. Gyenge tűzön forrásig melegítjük, és amikor forrni kezdene, levesszük a tűzről, majd kihűlés után hűtőbe vagy hűvös helyre tesszük másnapig.

Másnap még egyszer forrásig melegítjük, és amikor forrni kezd, akkor öntjük bele a dióbelet. A dióbéllel együtt állandó keverés mellett még két percig forraljuk. A tűzről levéve befőttes üvegbe töltjük, lezárjuk.

DIÓBÉLLEL TÖLTÖTT FÜGE

A decemberben kapható fügekoszorú igazi csemege. Egyetlen hibája van, de az nagyon nagy.

A mediterrán vidékeken készítik, ahol a higiénia nem a mi fogalmaink szerinti. Például Törökország Menderes-völgyi hatalmas fügetermő táján az üzemszerű fügeszüret úgy történik, hogy a fügefákra piros raschel-zacskókat akasztanak. Fügeérés idején a dolgozók végigjárják a fasorokat, és a földre, a porba-sárba hullott érett fügéket felszedik, és a műanyagzsákocskákba rakják, ahol a melegben szárad, aszalódik. Tisztításra nincs mód.

Nem így a dióval töltött aszalt füge, ami kisüzemi, kézi munka terméke. Az érett fügéket kézzel szedik a fáról, megmossák, és felvágva féldiót helyeznek belsejükbe. Az aszalás egy réteges kiterítéssel történik, a melegben.

A dióbéllel töltött fügét nem kötik koszorúba, hanem kicsi gyümölcsösrekeszekből kínálják a vevőknek. Drágább, mint a nagyüzemi, de tisztább. És nem beszélve a diós ízesítésről, ami maga a tökély.

DIÓKARAMELLÁS ALMA
(francia recept, Patrick Asfaux séf receptje)

Hozzávalók 6 személyre:
6 db renet típusú alma
5 dkg vaj
2 dkg liszt
5 dkg cukor
5 dkg dióbél
0,5 dkg finomszemű só
kevés citromlé

Először a sütőt kapcsoljuk be, melegítsük elő 180 C°-ra.

Géppel dolgozzunk, a diót a vajjal és a cukorral együtt aprítsuk 10 másodpercig, majd a lisztet és kevés sót is adjunk hozzá, és úgy további 10 másodpercig. Így kapunk diókrémet.

Az almákat hámozzuk meg, magházukat almamagozóval szúrjuk ki, utána vágjuk keresztben félbe. Szórjuk meg kevés citromlével, hogy ne barnuljanak meg. Helyezzük a félalmákat sütőlapra, a magház helyét töltsük meg diókrémmel. Annyira, hogy túlcsorduljon.

Süssük háromnegyed órán át. Vaníliafagylalttal szervírozzuk.

DIÓS BIRSALMAHAB
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
A birsalmahabhoz:
4 dl tejszín
5 dkg porcukor
1 evőkanál tört, pirított dióbél
3 birsalma
10 dkg porcukor
1 kávéskanál fűszerkeverék fahéjporból, őrölt borsból, szerecsendióból
1 hüvely vanília
zselatin
A karamellához:
6 evőkanál vagdalt dióbél
20 dkg cukor
4 evőkanál méz
4-6 evőkanál víz

Hámozzuk meg, magvazzuk ki, és vágjuk nagyobb darabokra a birsalmákat. 10 dkg porcukorral, a poralakú fűszerekkel együtt főzzük meg. A vanília is legyen benne, széthasítva, lekaparva. Vizet csak keveset adjunk hozzá, csak annyit, hogy a birsalma megpuhuljon. Amikor megfőtt, mixerrel dolgozzuk simára, és keverjük bele a dióbelet.

A zselatint áztassuk hideg vízbe. A beáztatott zselatint 2 evőkanál forró vízben oldjuk fel, és keverjük a pürébe.

A tejszínből cukorral verjünk habot, és keverjük azt is a pürébe. Ezután a birsalmapürét tegyük hűtőbe két órára, addig elkészítjük a karamellát.

A cukorból 4-6 evőkanálnyi vízzel főzzünk karamellizálódni kezdő szirupot. Keverjük bele a dióbelet és a mézet. A diós karamellát zsírpapírra merjük ki, 4 db, egyenként 12 cm-es kerek cukorlepényként, és hagyjuk langyosra hűlni. Közben formáljuk kerekre. Langyosan rakjuk át a hűlő karamellát süteményes tányérokra, ahol teljesen kihűlhetnek.

A lehűlt birsalmahabot osszuk a karamella-lapokra, és ha akarjuk, gyümölccsel díszíthetjük.

Az eredeti francia recept szerint a diós birsalmahab mellé 6 puttonyos tokaji aszú illik, az 1996-os évjáratból, mert az a legjobb.

DIÓS EGRESLEKVÁR
(moldáv recept)

Hozzávalók:
1 kg egres
1,4 kg cukor
15 dkg dióbél
1,5 pohár víz
10 db meggyfalevél

Az egresről vágjuk le a farkincákat és a kocsányokat, majd mossuk meg, szárítsuk le. A szemeket félbevágva vágjuk ki a magját.

A dióbelet enyhén pirítsuk meg, és daraboljuk fel. A dióbelet keverjük a félbevágott egreshez, és öntsük lekvárfőző üstbe.

A cukorból és a vízből melegítsünk forró szirupot, és amikor forrni kezdene, öntsük az egresre. Együtt főzzük 15 percig, és 2-3 perccel a főzés befejezése előtt tegyük bele a megmosott meggyfalevelet is.

A megfőtt lekvárt rögtön öntsük lekváros üvegekbe, és jól zárjuk le.

DIÓS JOGHURTSZÓSZ GYÜMÖLCSÖKKEL
(német recept)

Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg dióbél
1 pohár tejszín
1 csomag vaníliás cukor
2,5 dl vaníliás joghurt
1/2 db kisebb sárgadinnye
2 db nektarin
25 dkg földieper, ribizli vagy áfonya
1 citrom
1 narancs
3 evőkanál cukor

4 db szép, feles dióbelet tegyünk félre. A többit vagdossuk durvára. Egy evőkanállal ebből is tegyünk félre.

A tejszínt verjük kemény habbá, és a vaníliás cukorral ízesítsük. A joghurtot és a maradék dióbelet lazán a tejszínhabba keverjük.

A dinnye és a nektarin húsát kockákra vágjuk. A földiepret félbevágjuk, az apróbb bogyósokat csak megmossuk és lecsöpögtetjük. A gyümölcsöket egy tálba helyezzük.

A citrom héját lereszeljük. A citromot és a narancsot kifacsarjuk, a levet a reszelt citromhéjjal és a cukorral elkeverjük, és a gyümölcsökre öntjük. Óvatosan elkeverjük.

A gyümölcssalátát négy tányérra osztjuk. Hozzáadjuk a szószt. Minden adagot megszórunk darált dióbéllel, és a közepére egy feles dióbelet teszünk.

Díszítésként szőlőkacsot, leveleket, virágokat ajánlunk.

DIÓS RIBIZLILEKVÁR
(orosz recept)

Hozzávalók:
0,5 kg piros ribizli
0,5 kg fekete ribizli
0,5 kg alma
2 csésze dióbél
0,5 kg cukor
1,5 kg méz

A ribzlit egy pohár vízzel tesszük fel párolni, jól lezárt edényben, és addig pároljuk, amíg meg nem puhul. Ekkor a bogyókat pürévé nyomjuk.

Az almát szeletekre vágjuk, a dióbelet kisebb darabokra vagdaljuk.

Az összes hozzávalót egy nagyobb fazékba öntjük össze, - legjobb a zománcos fazék, - és gyenge tűzön, óvatos kavarás mellett egy óra alatt összefőzzük.

DIÓVAL TÖLTÖTT ASZALT SZILVA
(moldován recept)

Hozzávalók 2-3 személyre:
60 dkg aszalt szilva
1 csésze dióbél
1 csésze porcukor
1 csésze tejszín

Az aszalt szilvát mossuk meg, majd tiszta hideg vízben áztassuk 1,5-2 órán át.

Amikor a szilva megszívta magát vízzel, a magját vágjuk ki, és az üregbe helyezzünk egy negyed dióbelet.

A dióval töltött aszalt szilvát rakjuk ki tányérokra, édességétől függően szórjuk meg több-kevesebb porcukorral, és tegyük félórára hűtőbe.

A tejszínből verjünk tejszínhabot, és közvetlenül a felszolgálás előtt merjük a szilvára.

DIÓVAL TÖLTÖTT BIRSALMA
(orosz édesség)

Hozzávalók:
60 dkg birsalma
30 dkg dióbél
20 dkg cukor
4 dl víz

A birsalmákat kimagvazzuk, felöntjük vízzel, megfőzzük. Főzés közben a vízbe beleöntjük a cukrot, és sziruppá sűrítjük.

A dióbelet összetörjük, és a szirupból kiszedett főtt birsalmákra töltjük. Végül a sűrű sziruppal megöntjük.

DIÓVAL TÖLTÖTT DATOLYA VAGY SZILVA
(amerikai recept)

Hozzávalók:
24 datolya vagy aszalt szilva
24 db feles dióbél
12 dkg kristálycukor

Vágjuk ki a magot a datolyákból vagy aszalt szilvákból.

A mag helyére helyezzünk egy feles dióbelet.

Forgassuk meg a datolyákat (szilvákat) egy tányér kristálycukorban, vagy ha úgy jobban tetszik, egy zacskóba öntsük a cukrot, rakjuk bele a gyümölcsöt is, és a zacskó száját befogva rázzuk össze.

Kész, ennyi volt.

(A képen dióval töltött füge is látható.)

Aszaltkörte szeletekkel is díszíthetjük.

DIÓVAL TÖLTÖTT FÜGE
(török recept)

Hozzávalók 4 személyre:
16 db aszalt füge
3 dl víz
30 dkg porcukor
kevés citromlé
1,5 dl tejszín
16 db feles dióbél

Az aszalt fügéket közel két órán át vízben áztatjuk.

A porcukrot 3 dl vízben felforraljuk, és a feles dióbeleket is belerakjuk. Kevés citromlével is ízesítjük. Húsz percig főzzük, majd levesszük a tűzről, kivesszük a szirupból a diót, és úgy hagyjuk kihűlni.

A megpuhult fügéket felvágjuk, tejszínt és cukros dióbelet helyezünk beléjük.

Hidegen szervírozzuk.

FEHÉRCSERESZNYE BEFŐTT DIÓVAL
(grúz recept)

Hozzávalók:
1 kg fehércseresznye, mag nélkül
1 kg cukor
1,5 pohár víz
vanília
1 citrom vagy citromsav
maréknyi dióbél

A cseresznyéket úgy magvazzuk ki, hogy csak kis nyílás maradjon a gyümölcsön. Erre a célra kapható kézi meggymagozót is használhatunk, de vastag kötőtű vastagságú tompa szöggel is dolgozhatunk, amit előzőleg jól megtisztítottunk. A mag helyére minden cseresznyébe egy akkora darab dióbelet dugunk, ami valamivel nagyobb, mint az eltávolított cseresznyemag.

A cukrot a vízzel összekeverjük, és felforraljuk. A felforralt sziruppal megöntjük a cseresznyét, és három órán át állni hagyjuk. A cseresznyék teljesen merüljenek el a szirupban, különben később megfeketednek. Például egy kistányért fektethetünk a cseresznyés szirup tetejére.

Az áztatási idő elteltével a szirupot forraljuk fel, benne a cseresznyékkel. Főzzük készre, vagyis amíg a fehér cseresznyék áttetszőkké nem válnak.

A citromlevet vagy citromsavat és a vaníliát csak a főzés legvégén adjuk hozzá. A forró befőttet csuprokba töltsük, és zárjuk le.

FÜGÉS DIÓS GOLYÓK
(francia recept)

Hozzávalók:
10 dkg friss, nem aszalt füge
4 dkg cukor
1 kávéskanál édeskömény-mag
8 db dió

A fügét a cukorral együtt lekvárrá főzzük. Elmixeljük, akkor vesszük le a tűzről, amikor besűrűsödött.

Az így kapott sűrű fügelekvárt kinyújtjuk zsírpapíron, dióbelet helyezünk rá, és megszórjuk édeskömény-maggal.

Több napig hagyjuk állni, majd golyókat formálunk belőle, vagy egyéb formákat. Kockát, háromszöget, stb.

FÜGÉS DIÓS KRAMBL
(francia recept)

Hozzávalók 8 személyre:
1 kg füge
10 dkg dióbél
10 dkg liszt
12 dkg vaj
6 dkg cukor
1 evőkanál méz

Az aszalt fügét hámozzuk meg, negyedeljük el, és egy kisebb tálban öntsük meg a mézzel.

A dióbelet törjük nagyobb darabokra.

A diót, lisztet, vajat, cukrot dolgozzuk össze, hogy omlós tésztát kapjunk. A fügét is keverjük össze a tésztával. Tíz percre tegyük hűtőbe, ezalatt melegítsük elő a sütőt 220 C°-ra.

A fügével kevert omlós tésztát terítsük sütőlapra, és tegyük a sütőbe 30-40 precre.

Langyosan kóstoljuk, de a recept melegen ajánlott.

GÖRÖGDINNYE MEGLEPETÉS
(spanyol recept)

Hozzávalók:
1 közepes piros, érett görögdinnye
1 közepes érett sárgadinnye
1/2 kg édes őszibarack
1/2 kg nagyszemű édes szőlő
1 csomag mazsola
10 dkg darabos dióbél
8 evőkanál cukor
1 pohár bor
(almát, körtét, banánt is használhatunk)

Az elkészítésnek nincs pontos recptje. A lényeg a következő: Először a cukorból szirupot főzünk, és hagyjuk kihűlni.

Vágjuk le a görögdinnye kalapját a fénykép szerint, és húsát szedjük ki.

A gyümölcsök húsából egyforma nagyságú darabokat formázzunk. A vágáskor kicsorgó gyümölcslevet is fogjuk fel. A gyümölcsdarabokat a szirupba rakjuk, a szőlővel, mazsolával, darabos dióval együtt.

Betöltjük a görögdinnyébe, és lehűtjük, akár másnapig is hűlhet.

Közvetlenül tálalás előtt beleöntjük a bort, és még kissé megcukrozzuk. Narancs-, vagy citromszeletekkel körberakva szervírozzuk. Melegben kiváló.

HAROSSZET
(zsidó recept)

Hozzávalók személyenként:
1 alma
6 dió bele
cukor
édes bor
esetleg fahéj

Az almát lereszeljük, a dióbelet megdaráljuk, az almához keverjük.

Ízesítjük édes borral, cukorral, esetleg fahéjjal.

Ne feledjük a lereszelt alma levét is hozzáönteni, de a kész harosset ne legyen túl híg, sűrű állaga legyen. Ha nem elég sűrű, darált diót adjunk még hozzá.

Barnás, téglavörös árnyalatú legyen, utalva a zsidók egyiptomi fogságában készített téglák színére.

Hogyan lehet a harossetet fogyasztani? Például hús mellé köretként, vagy kenyérre, pirítósra kenve. Újabban palacsintatöltelékként is eszik. De leginkább a zsidó Húsvétra, a Pészahra készítik és fogyasztják.

HASTAK
(üzbég édesség)

Hozzávalók:
aszalt barack
feles dióbél
méz
mazsola

A kénezett-szirupozott import aszalt barack nem jó hastakkészítésre. Az a barack jó, amit teljes érésben magunk nyitottunk ketté, kimagvaztuk, és meleg levegőn magunk aszaltuk. A mazsola kivételével a többi hozzávaló is hazai legyen, mert mézből és dióból is silány az import!

Az aszalt barack magjának helyére szép, feles dióbelet illesztünk. Megöntjük mézzel, megszórjuk mazsolával.

Vigyázat, ragad, kézzel nem fogható meg. Kistányérokon kínáljuk.

JUHARSZIRUPOS ALMÁS SÜTEMÉNY
(amerikai recept)

Hozzávalók 8 személyre:
duplarétegű késztészta 23 cm-es tortaformába
almaszelet, 6 csészényi
3/4 csésze cukor
1/2 csésze
1/2 csésze gyömbéres sütemény (gingersnaps) száraz morzsája
1/2 kávéskanál fahéjpor
1/2 csésze vagdalt darabos dióbél
1/4 csésze olvasztott vaj
1/4 csésze sűrű juharszirup

A tortasütőformát béleljük ki egy réteg tésztával. Az almaszeletek felét helyezzük a tésztára.

Egy tálban keverjük össze a cukrot a süteménymorzsával, fahéjjal, dióbéllel, vajjal. A keverék fele mennyiségét szórjuk az almás tésztára. A maradék alma lesz a második almaréteg, és rászórjuk a maradék diós keveréket.

A második réteg tésztát nyújtsuk akkorára, hogy befedje a süteményt. Fedjük le vele, a tészta tetején ejtsünk néhány bevágást. Alufóliával lefedve süssük meg, 180 C°-on, 35 percig.

Közben a juharszirupot forrósítsuk meg egy kisebb lábasban. Amikor az idő eltelt, a sütőből kivéve a fóliát távolítsuk el róla, és öntsük meg a juharsziruppal. Tegyük vissza a sütőbe, és fólia nélkül süssük még 20 percig.

Melegen szervírozzuk.

KIWIS ALMÁS LEKVÁR DIÓVAL
(német recept)

A hozzávalók mennyisége nem is lényeges, az arányokat ízlésünk szerint alakíthatjuk.

A dióbelet darabosra vagdaljuk, majd egy lábasban olaj nélkül enyhén megpirítjuk.

A kiwit meghámozzuk, húsát pürévé törjük. Az almát is meghámozzuk, kimagvazzuk, húsát felaprítjuk, a kiwipüréhez öntjük. Belefacsarjuk egy citrom levét, és hozzáöntjük a pirított dióbelet.

A gyümölcs egyharmadának megfelelő mennyiségű cukrot keverünk a gyümölcshöz. A keveréket kavargatva forrásig hevítjük. Négy percig forraljuk, további keverés mellett, nehogy odakozmáljon.

Előkészített lekváros üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk.

KÖRTÉS DIÓS CSATNI
(indiai recept)

Hozzávalók 1,8 kg-hoz:
1,2 kg keményhúsú körte
22,5 dkg almabefőtt
22,5 dkg hagyma
2 csésze (4,5 dl) almaecet
17,5 dkg nagyszemű mazsola
1 narancs héja és leve
2 csésze (40 dkg) cukor
1 csésze (12 dkg) dióbél, nagyobb darabokra vágva
1/2 kávéskanál fahéjpor

Legelőször a mazsolát áztassuk be kevés vízbe.

A körtének és az almának vágjuk ki a magját, és vágjuk 2,5 cm-es kockákra. A hagymát vágjuk ugyanakkora kockákra, mint a gyümölcsöket.

A körtét, almát, hagymát öntsük össze egy lábasba, és öntsük rá az almaecetet. Forraljuk fel, és amikor forrni kezd, tegyük takarékra. Hagyjuk negyven percig lassan főni, amíg a hagyma is meg nem puhul. Időnként keverjük meg.

A beáztatott mazsolát a narancslével együtt tegyük egy tálba. Amikor a negyven perc letelt, öntsük a gyümölcsös-hagymás főzethez, és adjuk hozzá a narancshéjat és a cukrot is. Főzzük tovább, még 30-40 percig, hogy a csatni besűrűsödjön. Gyakran, alaposan keverjük fel.

A dióbelet nagyon gyenge lángon pirítsuk meg, legfeljebb öt percig. A fahéjporral együtt, a sűrítés végén öntsük a csatniba.

Tiszta, széles szájú üvegbe vagy agyagedénybe töltsük a csatnit, és hűvös, sötét helyre rakjuk el, ahol egy hónapig is eláll.

Kenyéren fogyasszuk.

KÖRTÉS DIÓS SALÁTA
(amerikai recept)

A hosszú nyári estéken nem akar besötétedni. Világításnak egy szál gyertya is megteszi a teraszon, ahol barátainkat is vendégül látjuk vacsorára.

Ilyenkor érdemes a legjobb vacsorát készítenünk, ezért különleges körtés-diós salátával lepjük meg vendégeinket.

A saláta mellé lágy zene illik.

Hozzávalók 4 személyre:
A dresszinghez:
1 csésze dióolaj, ha nincs, másféle étolaj
3 evőkanál gyümölcsecet (almaecet)
1 csésze cukor
1 kávéskanál zellermag
1 kávéskanál só
A salátához:
4 csésze apróra vágott bármilyen salátaféle levele
1 érett körte kimagvazva, darabokra vagy szeletekre vágva
1 csésze feles dióbél, enyhén megpirítva
8 dkg apró darabos kéksajt vagy penészes francia sajt

Egy tálban keverjük össze a dresszing hozzávalóit. Jól keverjük el, amíg a cukor fel nem oldódik, és a dresszing állaga egyenletes nem lesz. Ha kész van, tegyük hűtőbe, hogy ízét felhasználásig megőrizze.

A saláta hozzávalóit egy másik tálban keverjük össze. Ehhez a dióbelet előbb egy rétegben pirítsuk 3-5 percig, néha megkavarva. Vagy mikrohullámú sütőben magas fokozaton 3-4 percig. A saláta apróra, a körte pedig darabosra legyen vágva. Csak felhasználáskor öntsük a dresszinget a salátára.

KÖRTÉS SÜTEMÉNY DIÓVAJJAL
(amerikai recept)

A körtés-diós teasütemény dióvajjal megkenve a legjobb.

Hozzávalók:
2 nagy tojás
3/4 csésze étolaj
1 csésze kristálycukor
1 kávéskanál vaníliás cukor
2 nagyobb méretű érett körte kimagvazva, az egyik lereszelve, a másik szeletekre vágva
2 csésze liszt
1 kávéskanál sütőszóda és ugyanannyi sütőpor
1/2 kávéskanál só
1 kávéskanál fahéjpor
1 csésze vagdalt darabos dióbél
1/4 csésze méz

A sütemény sütéséhez 180 C°-ra melegítsük elő a sütőt. Vajazzunk ki egy kb. 20x10 cm-es vagy valamivel nagyobb méretű kenyérsütő formát.

A tojásokat, az étolajat és a kristálycukrot összeöntve verjük könnyűre, habosra. Keverjük hozzá a vaníliás cukrot és a reszelt körtét is. Egy másik tálban a száraz összetevőket keverjük össze: a lisztet, sütőszódát, sütőport, sót, fahéjport és a dióbél fele mennyiségét. Végül a lisztes keveréket keverjük a körtés habhoz. Töltsük a tésztát a sütőformába. A tetejére rendezzük a körteszeleteket. Szórjuk meg a maradék dióbéllel.

50-60 percig süssük, amíg a beleszúrt tűt tisztán nem húzhatjuk ki. Mielőtt a sütőformából kivennénk, negyedóráig hagyjuk hűlni.

A kihűlt süteményt kenjük meg mézzel, mielőtt felszeletelnénk. Dióvajjal ajánlatos fogyasztani, ami úgy készül, hogy 1 csésze juharszirupot felteszünk főni, és belefőzünk egy darabos fahéjat. Amikor besűrűsödött, levesszük a tűzről, kiszedjük belőle a fahéjat, és hozzákeverünk 15-20 dkg olvasztott vajat. Géppel sűrűre dolgozzuk, és ekkor belekeverünk 1/2 csésze vagdalt, darabos dióbelet. Hagyjuk kihűlni, megszilárdulni.

Mintegy 1,5 csészényi dióvajat kapunk, amivel süteményünket fogjuk megkenni.

MÁLNA DIÓVAL (orosz desszert)

Hozzávalók:
2 csésze dióbél
1 csésze porcukor
2 csésze málna
4 csésze étolaj

Ha tudjuk, a dióbélről húzzuk le a hártyát. Ezt a műveletet megkönnyíti, ha előbb 10-15 percig forró vízbe áztattuk a dióbelet.

Az étolajat öntsük a fritőzbe.

A dióbelet keverjük össze a porcukorral, tegyük szűrőkanálba, a szűrőkanalat merítsük a fritőzbe. Enyhén pirítsuk meg, majd emeljük ki és hűtsük le.

Közvetlenül felszolgálás előtt keverjük a dióhoz a málnát. Mély tányérkákba vagy kelyhekbe adagoljuk ki, és ízlés szerint legfeljebb 2-3 kanál mézzel, gyümölcslével, sziruppal édesíthetjük.

MÁZAS DIÓBÉL
(német recept)

Hozzávalók:
kb. 10 dkg szép, feles dióbél
6 evőkanál cukor
6 evőkanál víz

Egy kisebb labasban a cukrot a vízben addig főzzük, amíg sűrűsödni és buborékolni nem kezd.

Vigyázat! Csak felnőttek csinálhatják, mert a cukormassza igen forró!

Belekeverjük a dióbelet, és addig mozgatjuk benne, amíg mindenhol szirupos nem lesz.

Vajjal kikenünk egy alufóliát, és kiborítjuk rá a mázas dióbelet. Hagyjuk kihűlni.

Gyümölcsök mellé kínálhatjuk.

SÜLT KÖRTE DIÓVAL
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
1 rúd vanília
4 db jó minőségű érett körte, meghámozva
12 dkg cukor + még egy kevés
2 pohár minőségi fehér vagy vörös bor
2 narancs
20 dkg dióbél
25 dkg mascarpone vagy más krémsajt

A sütőt 220 C°-ra melegítsük elő.

A meghámozott körtéket tegyük egy olyan tálba, edénybe, amiben előbb főzni, majd sütni fogjuk. Öntsük rá a cukrot és a bort, és helyezzük rá a vaníliát. Egy narancsot hámozzunk meg, a levét és a héját is tegyük bele. Forraljuk fel az egészet.

Forrás után szórjuk bele a dióbélnek több mint a felét, és úgy rakjuk a sütőbe. Addig hagyjuk benne, amíg a körtéken a cukorból fényes máz nem látszik. Ez 20-30 perc, ekkor vegyük ki a sütőből, és engedjük kihűlni.

Amíg a körte hűl, a maradék dióbelet enyhén pirítsuk meg a sütőben. Ehhez kb. 5 perc kell. A szemünket tartsuk a dióbélen, akkor jó, ha aranyszínű, ne barnuljon meg.

A vaníliarudat vegyük ki a szirupból.

A pirított diót mozsárban törjük apróra, gyakorlatilag pasztává. Keverjük el a krémsajttal, a másik narancs levével és lereszelt héjával, végül egy kevés cukorral. Ezt a krémet öntsük a sült körtére.

Ízlés szerint olvasztott csokoládéval is díszíthetjük.

SÜLTALMA
(török recept)

Hozzávalók 4 személyre:
4 alma
3/4 pohár porcukor
félpohár tej
1 evőkanál étolaj
dióbél
vanília
porcukor

A megmosott almákat meghámozzuk, kifúrjuk, magházukat kivesszük.

A dióbelet cukorral törjük meg, a cukros-diós keverékkel töltjük meg az almák belsejét. A vaníliát is ebbe a keverékbe keverjük.

Tepsibe rakjuk az almákat, és porcukor, tej, étolaj keverékével hintjük meg. 180 C°-on 35-40 percig sütjük, hogy az almák megpárolódjanak, megpuhuljanak. Közben legalább egyszer megnyitjuk a sütőt, és a megöntést megismételjük.

A sült almát egyedi tányérokra szedjük ki, és azon melegében szervírozzuk. De hidegen is jó.

TEJSZÍNES DIÓS ALMA
(orosz desszert)

Hozzávalók:
félkiló alma
1 csésze tejszín
félcsésze porcukor
félcsésze apróra vágott, pirított dióbél
citromsav

Az almákat mossuk meg, hámozzuk meg, magvazzuk ki. Citromsavas vízben pároljuk puhára, majd hagyjuk kihűlni.

A dióbél felét keverjük a tejszínhez, és a porcukorral együtt verjük habbá.

A kihűlt almát kelyhekbe helyezzük, felvert tejszínhabbal borítjuk, és a hab tetejére szórjuk a maradék dióbelet.

TUFAHIJE (bosnyák töltött alma)

Hozzávalók:
5 Golden alma
50 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
0,5 l víz
15 dkg cukor
10 dkg dióbél
5 dkg mandula
2,5 dl tejszín
1 citrom héja

Golden alma helyett esetleg más alma is használható, ha főzéskor nem esik szét.

Fél liter vízben főni tesszük fel a fél kiló cukrot, amit vaníliás cukorral ízesítünk.

Az almák közepét kivágjuk, aztán meghámozzuk, és 10 percig főzzük a szirupban. Levesszük a tűzről, és az almákat sorra kiszedjük a cukorszirupból.

30 percig hűlni hagyjuk, azután megtöltjük a többi hozzávalóból készült keverékkel, beleértve a 15 dg cukrot is. Hűtőbe tesszük.

Hidegen tálaljuk. Tálaláskor tejszínhabbal, cseresznyével vagy valamilyen dzsemmel díszítjük.

VANÍLIÁS, EPRES, DIÓS SÜTEMÉNY
(francia recept)

Hozzávalók 10 szép darabhoz:
10 dkg liszt
5 dkg zabpehely
8,5 dkg lágy margarin
3 dl tej
8,5 dkg cukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
1,5 kávéskanál sütőpor
csipetnyi só
1 tasak vaníliás cukor
5 dkg apró darabos dióbél
5 dkg eper, apró darabokban

Mielőtt a sütemény összeállításához kezdünk, melegítsük elő a sütőt.

Először az összes száraz hozzávalót keverjük össze egy tálban, utána hozzákeverjük a lágy margarint. Alaposan elkeverjük, hogy egyenletes állagú tésztát kapjunk. Tíz percre hűtőbe tesszük, pihenni.

A tésztába keverjük az eperdarabokat és a darbos dióbelet. Négydekás darabokat szaggatunk belőle, sütőpapírral bélelt sütőlapra rendezzük, és annyira lapítjuk, hogy 6 cm-es átmérőjű legyen. Lazán helyezzük egymás mellé.

Csak 6 percig sütjük. A süteménynek lágynak kell maradnia. Csak enyhén színesedhet meg sütés közben.

A sütőlapon hűtjük ki, és csak aztán választjuk le a papírról, különben eltörhet.

Zárt edényben tárolhatjuk - ha marad.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább