Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Desszertek

Vázlat:
Banános diós sütemény, krémsajtos glazúrral
Barackos-túrós desszert
Diós köles-szuflé
Diós édesség
Diós gyümölcszselé
Égetett diókrém
Joghurt dióval, mézzel
Joghurt mézzel, kakukfűvel, dióval
Juharszirupos diós krém
Mézes-diós kehely
Ördögi almák
Pelamusi
Spot
Sütemény erdei gyümölcsökkel, dióval
Tejszínes, bonbonos csokoládékrém dióval

BANÁNOS DIÓS SÜTEMÉNY KRÉMSAJTOS GLAZÚRRAL
(amerikai recept, Kate Hopkins receptje)

Az édes sütemény és a savanykás glazúr meglepően jó ízhatást ad.

Hozzávalók 16 adagra:
2 túlérett, már barnuló banán
1/2 csésze étolaj
2 tojás
1,5 kávéskanál vaníliás cukor
1 csésze tejszín
1,25 csésze cukor
1 kávéskanál sütőszóda
2 csésze liszt
1 kávéskanál sütőpor
1 csésze apróra vagdalt dióbél
24 dkg krémsajt
1/3 csésze tejföl
2 evőkanál lágy vaj
1 kávéskanál vaníliás cukor
1 csésze porcukor
1/2 csésze durvára vagdalt dióbél

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő.

A túlérett banánok húsát egy nagyobb tálban törjük pürévé. Kézi mixert használjunk. Dolgozzuk hozzá az étolajat, a tojásokat, a tejszínt és a vaníliát.

Egy másik tálban keverjük össze a cukrot, lisztet, sütőport, sütőszódát. A száraz keveréket lassacskán keverjük a banános keverékhez, hogy teljesen elkeveredjen. Keverjük bele az egy csészényi apró dióbelet is.

A tésztát töltsük egy kivajazott 23x30 cm-es sütőformába. Kb. 35 percig süssük, hogy a teteje megbarnuljon, állaga érintésre rugalmas legyen.

Amíg a sütemény sül, elkészítjük a glazúrt. Mixeljük össze a krémsajtot a tejföllel, vajjal, vaníliával, cukorral.

Amikor a sütemény megsült, kihűlt, vágjuk szeletekre. Tálaláskor egy-egy szeletet helyezzünk egy tányérra, kenjük meg glazúrral, és szórjunk rá dióbelet a félcsészényi darabos dióból.

BARACKOS-TÚRÓS DESSZERT
(német recept)

Hozzávalók 2 személyre:
25 dkg érett sárgabarack
4 evőkanál sűrű gyümölcslé
15 dkg túró
15 dkg natúr lágy sajt
1 evőkanál dióolaj
1/2 teáskanál vaj
1 evőkanál cukor
4 dkg dióbél
2 db feles dióbél

A barack héját kereszt alakban hasítsuk be. A barackot merítsük forró vízeb, utána a héját húzzuk le, a barackot vágjuk félbe, magozzuk ki. A húsát vágjuk kisebb darabokra, egy evőkanál főzővízzel 5 percig pároljuk, majd dolgozzuk pürévé.

Keverjünk a pürébe egy evőkanál gyümölcslevet.

A A többi gyümölcsléhez adjuk a dióolajat, a túrót és a lágy sajtot, és habarjuk össze. Töltsük ki két desszertes üvegpohárba, és töltsük rá a barackpürét.

A vajat olvasszuk meg, öntsük bele a cukrot, és azt is olvasszuk meg. A durvára vagdalt dióbelet a vajas cukorban karamellizáljuk meg. Öntsük a desszert tetejére, és 1-1 db feles dióbéllel díszítve szervírozzuk.

DIÓS ÉDESSÉG
(mexikói recept)

Hozzávalók:
2 csésze dióbél
4 tojás
8 dkg margarin
2 csésze cukor
4 evőkanál porcukor
1/2 evőkanál vaníliás cukor
1/2 csésze tej

A frissen darált dióbelet 2 csésze cukorral, valamint a 4 tojás sárgájával és a margarinnal keverjük össze. A keveréket 1/2 csésze tejjel közepes lángon melegítsük, és ha meleg, öntsük egy kivajazott tűzálló tálba. Most szórjuk rá a porcukrot és a vaníliás cukrot, és a tetejére kenjük a felvert tojáshabot. Süssük meg, de csak annyira, hogy a képen láthatónál ne legyen sötétebb. A tetejét feles dióbéllel díszítsük.

A sütés alatt az édesség alja nem sül át. Meleg desszertként fogyasszuk.

DIÓS GYÜMÖLCSZSELÉ
(orosz recept)

Hozzávalók:
1 csésze mag nélküli aszaltszilva
1/2 csésze mélyhűtött eper
1/2 csésze szilva, kimagvazva
1/2 csésze dióbél
1 evőkanál zselatin
3/4 csésze hideg víz
4-5 evőkanál kristálycukor

A zselatint 40 percig vízben kell áztatni. Az aszaltszilvát pedig 15-20 percig, meleg vízben, majd leszárítani, és a belsejét dióbéllel megtölteni.

A dióval töltött aszaltszilvát egy kisebb, megfelelő formájú edénybe helyezzük, rárétegezzük a fagyasztott epret és a szilvát.

A feloldódott zselatinhoz hozzákeverjük a kristálycukrot. Tűzön addig melegítjük, amíg a zselatin is és a cukor is teljesen fel nem oldódik. Ekkor a gyümölcsökre öntjük, és hűvös helyre tesszük, hogy a zselé megszilárduljon.

Amikor a zselé szilárd, diós gyümölcszselénket kiborítjuk a formából.

DIÓS KÖLES-SZUFLÉ
(német recept)

Hozzávalók:
13 dkg kölesliszt vagy pelyhesített köles
4 dkg dióbél, finomra darálva
3 dl tej
2 tojás
1 kiskanál reszelt citromhéj
2 evőkanál méz
1 kiskanál őrölt vanília
csipetnyi só
15 dkg nagyszemű fehér szőlő
15 dkg nagyszemű piros szőlő
1 dl joghurt
2 evőkanál homoktövis-velő konzerv

A kölest elkeverjük a darált dióbéllel és a tejjel, amíg sűrű masszát nem kapunk. A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját a kölesmasszába keverjük. A citromhéjjal, a mézzel és a vaníliával ízesítjük, és félórára félretesszük, állni hagyjuk.

A tojásfehérjéből kevés sóval kemény habot verünk, és óvatosan a köleshez keverjük. A masszát négy kivajazott formába vagy csészébe töltjük. A formákat (csészéket) hőálló edénybe állítjuk, amit megtöltünk a formák (csészék) fele magasságáig vízzel. Előmelegített sütőbe tesszük, és 30-40 percig sütjük.

A szőlőszemeket félbe vagy negyedbe vágjuk, szükség szerint kimagozzuk. Tányérra helyezzük, leöntjük a joghurttal és a homoktövis-velővel. A kihűlt szuflét is a tányérokra borítjuk.

ÉGETETT DIÓKRÉM
(orosz recept)

Hozzávalók 3 személyre:
2 dl tejszín
1,5 dl tej
4 tojás sárgája
4 dkg darált dió + 6 db feles dióbél
6 dkg cukor
csipetnyi fahéjpor
néhány csepp folyékony vanília-kivonat

A sütőt csak 150 C°-ra melegítsük elő. A tejszínt, a tejet, a darált diót egy lábasba tesszük, felforraljuk. Vaníliával, fahéjjal ízesítjük.

A tojássárgákat 4 dkg cukorral verjük fel, és vékony sugárban, keverés közben öntjük a krémbe.

A krémes lábast forrásban lévő vízfürdő fölött tartjuk 40-50 percig.

Kihűlés után hűtőben tároljuk, felhasználásig. Akkor a maradék cukrot megkaramellizáljuk, és a krémre öntjük. Még mielőtt megszilárdul, személyenként két szép dióbéllel díszítjük.

JOGHURT DIÓVAL, MÉZZEL
(görög recept)

Gyors, egyszerű, ízletes desszert.

Hozzávalók személyenként:
2 dl joghurt
4 dió bele
4 kávéskanál folyékony méz, Magyarországon például akácméz, vagy vegyes virágméz

(Vigyázat, nem kínai recept, kínai méz nem való hozzá!)

Ha megvannak a hozzávalók, kész is a tápláló, jóízű desszert.

A dióbelet nagyobb darabokban szórjuk a joghurtba, és a mézet rácsurgatjuk. Kész.

JOGHURT MÉZZEL, KAKUKFŰVEL, DIÓVAL
(görög desszert)

Hozzávalók 2 személyre:
2 evőkanál vaj
1/4 csésze darabos, tört dióbél
1/2 evőkanál szárított vagy 1 evőkanál friss kakukfű
2 evőkanál jó minőségű méz
2 csésze görög joghurt

A görög joghurt jóval sűrűbb a máshol szokásosnál, ezért nem valószínű, hogy élelmiszeráruházban meg tudjuk vásárolni. Ha nem tudunk venni, készítsünk magunk, közönséges joghurtból. Muszlinból vagy más alkalmas anyagból készítsünk sűrű szűrőt, és öntsük bele joghurtunkat. 2-4 órára függesszük egy tál fölé, hogy a fölösleges nedvesség kicsöpögjön belőle. Akkor jó, ha lágy krémsajt-állaga lesz. Felhasználásig tartsuk hűtőben, zárt edényben.

Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben mérsékelt lángon, és pirítsuk meg benne a dióbelet, amíg barnulni nem kezd. Ekkor gyorsan keverjük hozzá az apróra vágott kakukfüvet, öntsük rá a mézet, és kavarjuk meg, hogy a dióbelet bevonja.

A joghurtot mérjük ki két desszertes tálkára, és kanalazzuk rá a mézes diót.

JUHARSZIRUPOS DIÓS KRÉM
(amerikai desszert)

Hozzávalók 6 személyre:
1 csésze juharszirup
2 csésze tej
2 evőkanál kukoricakeményítő
1/4 kávéskanál só
2 tojás, könnyen felverve
1 csésze apróra vagdalt dióbél

A valódi juharszirupot vízfürdő fölött, forrón keverjük össze 1,5 csészényi tejjel. A kukoricakeményítőt is keverjük bele. Sózzuk meg, és a maradék fél csészényi tejet is keverjük hozzá, apránként. Vízfürdő fölött forraljuk tovább, közel félórán át, hogy besűrűsödjön. Közben kavargassuk. Kevés tojást is keverjünk hozzá, azzal is főzzük öt percig.

Hat kehelybe osszuk szét a krémet, a dióbelet pedig a tetejére szórjuk. Hűtve szervírozzuk.

MÉZES-DIÓS KEHELY
(amerikai recept)

Hozzávalók 1 kehelyhez:
1/3 csésze nyers, hántolt zab
3 evőkanál darabos, vagdalt dióbél
1/4 csésze méz
1 tojás fehérje
1/4 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál vaníliás cukor
csipetnyi só
étolaj-spray

Melegítsük elő forróra a sütőt.

Egy tálban keverjük össze a zabot a dióval. Tegyük félre.

Egy kisebb tálban keverjük egyenletesre a mézet, a tojásfehérjét, a fahéjat, a vaníliás cukrot és a sót. A mézes keveréket öntsük a zabhoz, és keverjük el.

Egy kb. 27x42 cm-es tepsit béleljünk ki alufóliával, és permetezzük meg étolajjal. Terítsük el benne egyenletesen a keveréket, és süssük 15-17 percig, aranybarnára, közben 3-4 alkalommal mozgassuk, keverjük meg.

A sütőből kivéve hűtsük le. Omlós, ropogós lesz.

A süteményt töltsük kehelybe, és díszítsük valamilyen gyümölcsbefőttel.

ÖRDÖGI ALMÁK
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
4 db Golden alma
20 dkg friss kecskesajt
2 db endívia
8 dkg dióbél
1 rózsaszín árnyalatú grape-fruit
1 citrom
4 evőkanál lágy túró
1 csipet szerecsendió
1 evőkanál dióolaj
só, bors

Az almák legalját vágjuk le, annyira, hogy szilárdan megálljanak. A felső 1/3-uknál vágjuk le a kalapjukat. A vágott felületeket dörzsöljük be citrommal, hogy ne barnuljanak. Az almák belsejét, magházát vágjuk ki, de arra ügyeljünk, hogy az alma húsából belül körben maradjon a héjon. A kivágott almahúst vágjuk vékony szeletekre, öntsük meg citromlével.

Hámozzuk meg a grépet, és vágjuk negyedekre egy salátástál fölött, hogy a kicsorgó levét is felfogjuk. A kecskesajtot morzsoljuk szét villával.

A salátástálban vegyítsük össze az almaszeleteket, a kecskesajtot, a túró és a diót. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a dióolajat és a szerecsendiót.

Az almákat töltsük meg ezzel a töltelékkel, és díszítsük endíviával. Tálalás előtt 20 percig hűtsük.

PELAMUSI
(grúz recept)

A pelamusi tulajdonképpen sűrű diós szőlőkocsonya, szüreti desszert.

Hozzávalók:
félpohár dióbél, és még egy kevés, dísznek
félliter jó minőségű must, lehetőleg piros színű
4 csapott evőkanál kukoricaliszt
1 evőkanál búzaliszt
cukor csak akkor, ha a must savanyú

A mustból 3 dl-t felteszünk főni, közben időnként megkeverjük. A maradék 2 dl-t a kukoricaliszttel és a búzaliszttel keverjük össze, csomómentesre. A lisztes mustot a felforrott mustba keverjük, és kevergetve sűrűsödésig főzzük, addig, hogy a liszt illata már ne érződjön. Ez kb. 20 perc. A dióbél nagyobb részét a főzés végén, daráltan keverjük bele.

A megfőtt pelamusit lapostányérra öntjük ki, 1-2 cm vastagságban. A tetejét vizes késsel vagy kanállal simítjuk el. Szép dióbéllel díszítjük.

Már forrón is kanalazhatjuk, de hidegen is jó.

SPOT
(örmény desszert)

A spot jellegzetes kaukázusi desszert, Karabahból. A karabahi örmény közösség mohamedán népek, főleg azeriek között él, akik nem isznak bort annak ellenére se, hogy adottságaik kiválók a szőlőtermesztésre.

A spot alapanyaga a dosáb, ami tulajdonképpen sűrű must. Úgy készül, hogy a mustot felfőzik, leülepítik, öthatod részét leöntik és megisszák, az alján maradt legsűrűbb része a dosáb.

Marco Polo kínai utazása nyomán számolt be először róla Európában.

Hozzávalók:
7 dl sűrű must (dosáb)
25 dkg liszt
20 dkg durván darabos dióbél
1 kávéskanál fahéj
3 db szegfűszeg
kevés kardamommag

A sűrű mustot kevés, legfeljebb fél pohárnyi vízzel hígítjuk, és alumíniumfazékban tesszük fel főni. Állandó keverés közben forrásig hevítjük.

A lisztet fél liter vízben keverjük el, és a forrásban levő musthoz öntjük. Addig főzzük gyenge lángon (állandó keverés közben), amíg zselészerű állagú nem lesz.

Úgy győződünk meg arról, hogy mikor van kész, hogy egy kanállal kimerünk egy tányérba, és ha a gyors lehűlés után fénylő hártya látszik a felszínén, akkor jó.

A megőrölt fűszereket a főzés befejezése előtt 10 perccel keverjük csak bele.

A kész spotot mélytányérokra szedjük, és durvára vagdalt dióbéllel szórjuk meg, hogy lehűléskor belefagyjon.

Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható, desszertként.

"SÜTEMÉNY" ERDEI GYÜMÖLCSÖKKEL ÉS DIÓVAL

Hozzávalók:
3 csésze nem tartósított, nem cukrozott almalé
2 csésze cseresznye- vagy baracklé
15 dkg vegyes erdei gyümölcs
15 dkg dióbél
1 csésze kuszkusz
rizsszirup

Egy fazékba öntsük össze a gyümölcsleveket, és hevítsük forrásig. Keverjük bele a kuszkuszt, fedjük le egy fedővel, és oltsuk el alatta a tüzet.

Kb. 10 perc múlva, amikor a folyadék elnyelte a kuszkuszt, keverjük bele a gyümölcsöket. Öntsük át egy nem túl magas falú tálba, és kanállal simítsuk el a kuszkusz tetejét. Most öntsük rá a dióbelet, és a kanállal nyomkodjuk a kuszkuszba.

Hűtsük le, és egy kávéskanálnyi rizssziruppal ízesítve szervírozzuk.

TEJSZÍNES, BONBONOS CSOKOLÁDÉKRÉM, DIÓVAL
(portugál recept)

Hozzávalók:
A csokoládékrémhez:
2 doboz sűrített tej
2,5 dl tej
6 tojássárgája
1 evőkanál margarin
6 evőkanál kakaópor
továbbá:
6 tojás fehérje, habbá verve
2,5 dl tejszín
15 db csokoládébonbon, elvagdalva
10 dkg feles dióbél

A csokoládékrém összetevőit keverjük jól össze egy lábasban. Tegyük fel a tűzre, és állandó keverés közben sűrítsük be. Vegyük le a tűzről, de tartsuk melegen.

A habbá vert tojásfehérjét addig keverjük a csokoládékrémhez, amíg meleg. Rögtön utána öntsük hozzá a tejszínt (ha nem tejipari tejszínt használunk, az alját ne öntsük hozzá), és keverjük jól el. Végül az összevagdalt csokoládébonbonokat keverjük bele.

A krémet mérjük kelyhekbe, és a tetejére helyezzük a feles dióbeleket. Tálalás előtt legalább két órán át tartsuk hűtőben.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább