Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Kalácsok

Vázlat:
Almás, mazsolás, diós kalács
Áfonyás diós kalács
Áfonyás, narancsos diós kalács
Bajor almás-diós kalács
Banános, csokoládés, diós kalács
Banános-diós kalács
Banános-diós kalács 2
Barackos diós kalács
Cuxhaveni karácsonyi kalács
Datolyás diós kalács
Diós cheddarsajtos kalács
Diós, datolyás, majonézes kalács
Diós és mogyorós kalács
Diós gesztenyemézes kalács
Diós mazsolás kalács
Diós mazsolás kalács 2
Egytálas banános diós kalács
Gyümölcsös kalács dióval
Hutzelbrot
Indiai diós kalács
Kaliforniai diós kalács
Mangós diós kalács
Narancsos, barackos, diós kalács
Olasz diós lekváros kalács
Sütőtökös diós kalács

ALMÁS, MAZSOLÁS, DIÓS KALÁCS
(francia recept, Lilou receptje)

Hozzávalók egy 25 cm-es sütőformához:
13 dkg búzaliszt
5 dkg rizsliszt
2 tojás
10 dkg cukor
10 dkg vaj
1 zöld alma, reszelve
1 maréknyi (vagy több) darabos dióbél
2 maréknyi (vagy több) mazsola
1/2 kávéskanál fahéjpor
1/2 tasak sütőpor
1/2 kávéskanál sütőszóda
csipetnyi só

A sütőt 180 C°-ra melegítjük elő.

A vajat megolvasztjuk.

Egy tálban a tojásokat elkeverjük a cukorral, hogy gyöngyözően habos legyen. Ekkor apránként, folytonos keverés közben hozzákeverjük a kétféle lisztet, majd a megolvasztott, de már meghűlt vajat is.

A következő fázisban keverjük bele folyamatos keverés közben az almareszeléket, a dióbelet, a fahéjport és a sót. végül a sütőport és a sütőszódát is.

Borítsuk a tésztát kivajazott, lisztezett sütőformába, és borítsuk le sütőpapírral. Tegyük be a sütőbe, és 35-40 percig süssük. Kés beszúrásával ellenőrizhetjük a sülést. Ha tisztán húzható ki, kalácsunk megsült.

Mielőtt felvágnánk, hagyjuk teljesen kihűlni.

ÁFONYÁS DIÓS KALÁCS
(amerikai recept)

Hozzávalók 2 nagy vagy 6 kicsi veknihez:
4 csésze liszt
2 csésze cukor
3 kávéskanál sütőpor
2 kávéskanál só
1 kávéskanál sütőszóda
1,5 csésze narancslé
4 evőkanál vaj
2 evőkanál reszelt narancshéj
2 tojás, felverve
3 csésze vörösáfonya vagy áfonyalekvár
1,5 csésze dióbél

Ez a kalács - amerikai szokás szerint - muffin módjára készül, vagyis a legegyszerűbben.

A sütőt 180 C°-ra kell előmelegíteni. Az összes száraz hozzávalót keverjük össze előbb, majd folyamatosan a nedves hozzávalókat. Az áfonyát és a dióbelet hagyjuk a végére.

A tésztát kivajazott kenyérsütő formába töltjük. Nagy veknihez 50-55 percnyi sütési idő kell, a kisebbekhez 30-35 perc elég. Beleszúrt tűvel ellenőrizzük, belül is megsült-e.

Ha megsült, előbb a sütőformában hűtsük legalább 10 percig, mielőtt megpróbálnánk a formából kivenni.

ÁFONYÁS, NARANCSOS DIÓS KALÁCS
(amerikai recept)

Hozzávalók 2 veknihez:
3 csésze liszt
1 csésze cukor
1 evőkanál sütőpor
1/2 kávéskanál só
1/4 kávéskanál sütőszóda
1 tojás, elkeverve
1 egész és 2/3 csésze tej
1/4 csésze étolaj
3/4 csésze vagdalt dióbél
1 csésze vörösáfonya
1 narancs héja, reszelve

Egy keverőtálban keverjük a liszthez a cukrot, sütőport, sütőszódát, sót.

Egy másik tálban a tejhez az elkevert tojást és az olajat. Öntsük a lisztes keverékhez, folyamatosan keverve. Amikor teljesen egynemű a tészta, a dióbelet, a reszelt narancshéjat, végül az áfonyát keverjük bele.

Töltsük a tésztát két kenyérsütő formába. 180 C°-on 40-45 percig kell sütni.

A kihűlt kalácsot takarjuk le, és csak másnap vágjuk fel.

BAJOR ALMÁS-DIÓS KALÁCS
(német recept)

Hozzávalók 2 veknihez:
2 csésze reszelt alma
1/2 csésze darabos, vagdalt dióbél
2/3 csésze vaj
2 egész és 2/3 csésze cukor
4 tojás
2/3 csésze víz
3 egész és 1/3 csésze liszt
2 kávéskanál sütőszóda
1 kávéskanál fahéjpor
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál só

Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra. Kenjünk ki vajjal két 20x10 cm-es kenyérsütő formát.

Mixerrel közepes fordulaton keverjük ki a vajat a cukorral. Üssük és keverjük bele a tojásokat, majd a reszelt almát, a levével együtt, és egészítsük ki a félcsészényi- egy csészényi vízzel. Az egészet mixeljük össze.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőszódát, a fűszereket és a sót, majd öntsük a krémes keverékhez. Amikor elmixeltük, adjuk hozzá a dióbelet.

Osszuk a tésztát két veknire, és süssük kb. egy órán keresztül. A sülést tűpróbával ellenőrizzük.

A sütőből kivéve 10 percre tegyük hűvös helyre, és csak aztán borítsuk ki a sütőformából.

Reggeliként, villásreggeliként fogyasszuk, vastag szeletekben. Ízlés szerinti társításban, almalével, krémsajttal, stb.

BANÁNOS, CSOKOLÁDÉS, DIÓS KALÁCS
(amerikai recept)

Hozzávalók 8 személyre:
2,25 csésze liszt
1 kávéskanál sütőszóda
1/2 kávéskanál só
1/2 kávéskanál fahéjpor
10 dkg vaj, + egy kevés a sütőformába
3/4 csésze cukor (lehet valamivel több is)
2 nagy tojás
3 közepes nagyságú, túlérett banán húsa, összetörve
2/3 csésze zsíros joghurt
1 kávéskanál vanília-kivonat
12 dkg félédes csokoládé, darabokra törve
1 csésze durvára vagdalt, pirított dióbél

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő, és vajazzuk ki a kenyérsütő formát.

A liszthez keverjük hozzá a sütőszódát, fahéjport, sót.

Egy közepes méretű tálban verjük fel a vajat a cukorral, habosra. Amikor megvagyunk vele, üssük bele a tojásokat egyenként, és azokkal is veressük a vajhabot. Ha teljesen elkeveredett mindkét tojás, keverjük bele a banánhúst, a joghurtot és a vaníliát. Keverékünknek kocsonyásnak kell kinézni.

Mixer segítségével, alacsony fokozaton keverjük apránként a lisztet a tálba. Addig keverjük, amíg teljesen el nem keveredik. Ekkor tegyük bele a diót és a csokoládét.

Töltsük a tésztát a sütőformába, a tetejét simítsuk el.

Addig süssük, amíg a belseje is át nem sül, ez kb. 35-40 perc. Beszúrt tűvel ellenőrizhetjük a sülést.

BANÁNOS-DIÓS KALÁCS
(spanyol recept)

Hozzávalók:
1 nagy tojás
1 és 2/3 csésze liszt
2/3 csésze tört dióbél
2/3 csésze cukor
1/3 csésze teljes tej
1/4 csésze vaj, vagy margarin
2 érett banán
2 kávéskanál élesztőpor
esetleg 1/2 kávéskanál citromlé

Egy hosszúkás sütőformát vajazzunk ki. Jól melegítsük elő a sütőt.

A tojást, a margarint, a tejet, a citromlevet és a banánokat turmixoljuk össze.

Az élesztőport a cukorral és a liszttel keverjük össze, és ezt a keveréket is adjuk a banános keverékhez, valamint a dióbelet is. Jól keverjük össze.

A kalácsot közepes tűzön süssük, 1 órán át. A sülést tű beszúrásával ellenőrizzük, míg a tűt tisztán nem tudjuk kihúzni.

BANÁNOS-DIÓS KALÁCS 2
(amerikai recept)

Hozzávalók:
2 csésze liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
1/2 kávéskanál fahéj
1/4 kávéskanál fűszerkeverék
10 dkg langyos vaj vagy margarin
1 csésze cukor
2 tojás (szobahőmérsékletű)
3 db túlérett banán
1/2 csésze dióbél

A cukrot teljesen keverjük el a vajban. Keverjük hozzá a tojásokat, és addig keverjük, amíg sima, pelyhes nem lesz. Keverjük bele a banánokat is, előbb alacsony, majd egyre magasabb fordulatszámon. A száraz hozzávalókat, végül pedig a dióbelet is keverjük hozzá.

Töltsük a tésztát kizsírozott sütőformába, és egy órán át süssük. Akkor jó, ha a fogpiszkálót tisztán lehet kihúzni belőle.

BARACKOS DIÓS KALÁCS
(amerikai recept)

Hozzávalók:
1,5 csésze liszt
0,5 csésze rizsliszt
1,5 kávéskanál sütőpor
0,5 kávéskanál sütőszóda
1/4 kávéskanál só
1 evőkanál reszelt citromhéj
0,5 csésze vagdalt, pirított dióbél
12 db aszalt barack, apróra vagdalva
1 evőkanál hántolt napraforgómag
2 nagy tojás
3/4 csésze cukor
6 evőkanál olvasztott vaj
0,5 csésze tej

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő, és készítsünk egy sütőrácsot a sütő közepére. Kenjünk ki vajjal és lisztezzünk be egy 23x12 cm-es sütőformát.

Keverjük össze a kétféle lisztet, sütőport, sütőszódát, sót, citromhéjat, barackot, napraforgót és diót, és a keveréket tegyük félre.

Egy nagyobb tálban keverjük össze a tojásokat a cukorral, olvasztott vajjal és a tejjel. Veressük mixerrel össze. Három részletben adagoljuk és keverjük az így kapott krémbe a száraz keveréket. Jól keverjük össze.

A kapott tésztát töltsük az előkészített formába, és simítsuk el a tetejét egy nedves spatulával.

Addig süssük, amíg a beleszúrt tűt tisztán nem tudjuk kihúzni, vagyis majdnem egy óráig. Hűlni rácsra tegyük ki, öt percig a sütőformában, utána kiborítva.

Levegőtől elzárva szobahőmérsékleten 2-3 napig friss marad, lefagyasztva pedig akár egy hónapig is.

CUXHAVENI KARÁCSONYI KALÁCS
(német recept)

Hozzávalók:
12,5 dkg vaj vagy margarin
50 dkg porcukor
62,5 dkg liszt
12,5 dkg dióbél
12,5 dkg apró mazsola
2 tojás
1 teáskanál só
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál szerecsendió
4 dl almalé

Míg a sütő 180 C°-ra felmelegszik, a vajból és a cukorból sima krémet keverünk. Hozzáadjuk a tojást, és jól eldolgozzuk.

A lisztet, a sót, a fahéjat, a szerecsendiót összekeverjük, és adagonként, az almalével váltakozva hozzákeverjük a krémhez, míg egynemű tésztát nem kapunk.

A dióbelet akkora darabokra vagdossuk, mint a mazsola, és mindkettőt beledolgozzuk a tésztába. 20x30 cm-es, 5 cm magas falú, jól kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk a tésztát.

180 C°-on 35 percig sütjük. A sülést tűvel ellenőrizhetjük. Ha megsült, a sütőformában engedjük kihűlni, mielőtt a szeletelésbe kezdenénk.

DATOLYÁS DIÓS KALÁCS
(skót recept)

Népszerű sütemény a skót teaházakban, ahol "házi" változataival találkozhatunk. Az itt közölt recepttől eltérően két kisebb vekni formájában is elkészíthető.

Hozzávalók:
1 csésze forró víz
1 csésze datolya, mag nélkül, apróra vagdalva
1 kávéskanál sütőszóda (szódabikarbóna)
12,5 dkg vaj
12,5 dkg (1 csésze) cukor
1 tojás
25 dkg (2 csésze) liszt
1/2 csésze vagdalt dióbél
néhány csepp vanília-kivonat

Öntsük a forró vizet a datolyadarabokra, és szórjuk rá a sütőszódát is. Tegyük félre állni.

A cukorból és a vajból verjünk krémet, verjük hozzá a tojást is, és amikor egyenletes, fokozatosan adagolva keverjük hozzá a lisztet. Utána a dióbelet is. Jól keverjük el.

Végül a datolyát a vízzel együtt keverjük a tésztába, és cseppentsünk bele kevés vanília-kivonatot. Keverjük teljesen bele.

Előmelegített sütőben, kivajazott tepsiben 170 C°-on süssük ki.

Teasüteményként fogyasszuk, délutánonként.

És itt a datolyás diós kalács egy "házi" változata, a datolyás, aszaltszilvás diós kalács. Jó étvágyat hozzá!

Hozzávalók:
8 dkg aszaltszilva, előző este beáztatva
12,5 dkg lágy vaj
17,5 dkg barna cukor
2 tojás, gyengén felverve
12,5 dkg teljes őrlésű liszt
12,5 dkg fehérliszt
csipetnyi só
1 csapott kávéskanál sütőpor
12,5 dkg durvára vagdalt dióbél
8 dkg kimagvazott, vagdalt datolya
3-4 evőkanál tej

Az aszaltszilvát csepegtessük le, magvazzuk ki, vágjuk darabokra.

A vajból és a cukorból keverjünk világos, habos krémet. A tojást apránként keverjük, verjük a krémhez.

A lisztet, a sót, a sütőport ugyancsak fokozatosan, lehetőleg egy fémkanállal keverjük a tésztába.

Amikor a tészta már egyenletes, az aszaltszilvát, a datolyát és a dióbelet akkor keverjük bele. És a tejet is ekkor, a végén öntjük, keverjük bele, amennyi kell.

A tésztát kivajazott sütőformába töltjük, és elegyengetjük. 180 C°-on egy bő órán át sütjük, amíg úgy nem ítéljük, hogy belül is átsült.

DIÓS CHEDDARSAJTOS KALÁCS
(amerikai recept)

Hozzávalók:
1/2 csésze lágy vaj
1 csésze cukor
2 tojás
1 kávéskanál vaníliás cukor
2 csésze liszt
2 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál sütőszóda
1/4 kávéskanál só
1 csésze tejföl
1/4 csésze tej
1 csésze reszelt cheddar sajt
1 csésze apróra vágott aszalt alma
1/2 csésze darabos tört dióbél

A sütőt 180 C°-ra melegítjük elő, és kivajazunk egy 22x13 cm-es sütőformát.

A vajat és a cukrot mixerrel közepes fordulatszámon krémesre keverjük. Hozzákeverjük a tojást és a vaníliás cukrot.

A lisztet, a sütőport, a sütőszódát és a sót egy kisebb tálban keverjük össze, majd úgy öntjük fokozatosan a krémhez, hogy közben alacsony fordulatszámon állandóan keverjük. Közben a liszttel váltakozva a tejfölt és a tejet is belekeverjük. De liszttel fejezzük be.

Mindent keverjünk jól össze, az aszalt almát, a reszelt sajtot és a dióbelet csak a végén keverjük bele. Simítsuk a tésztát az előkészített sütőformába.

50-55 percig süssük, amíg a beleszúrt tű tisztán nem húzható ki belőle. Sütés után a formában hűtsük 15 percig, majd onnan kivéve helyezzük rácsra a teljes kihűlésig.

Fóliával leborítva szobahőmérsékleten tárolható.

DIÓS, DATOLYÁS, MAJONÉZES KALÁCS
(francia recept)

Hozzávalók:
2,5 csésze (30 dkg) liszt
3/4 csésze (15 dkg) cukor
1 kanál sütőpor
csipetnyi só
1 csésze (10 dkg) darabos dióbél
2,25 csésze (17,5 dkg) datolya
2 tojás
3/4 csésze (1,75 dl) víz
1/2 csésze majonéz
1,5 kávéskanál vaníliakivonat

Vajazzunk és lisztezzünk be egy 23 x 13 x 8 cm-es sütőformát. Vagy több kisebbet, ha zsömlenagyságú kalácsokat szeretnénk. A sütőt melegítsük elő 180 C°-ra.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport, sót, dióbelet. A datolyákat vágjuk darabokra, és azt is keverjük bele.

Egy kisebb tálban a tojásokat verjük kissé fel, majd keverjük hozzá a vizet, majonézt, vaníliát. Addig keverjük, amíg egynemű masszát nem kapunk. Ezt a folyékony keveréket öntsük a nagy tál tartalmához, és alaposan keverjük össze.

A nyerstésztát egy kanál segítségével tegyük át a sütőformába. Mintegy 50 percig süssük. (A zsömlenagyságúaknak 30 perc elég.)

Ha nem fogy el egyszerre, a kalács le is fagyasztható.

DIÓS ÉS MOGYORÓS KALÁCS
(spanyol recept)

Hozzávalók:
50 dkg liszt, élesztőporral elkeverve
35 dkg cukor
25 dkg vaj
10 dkg tört, darabos dióbél
10 dkg apróra tört mogyoró
4 tojás
1,5 csésze tej
kevés porcukor

A vajat a cukorral krémmé dolgozzuk. A tojások sárgáját egyenként keverjük bele, fakanállal jól dolgozzuk el.

A lisztet a tejjel keverjük el. Keverjük egybe a krémmel, majd a habbá vert tojásfehérjét is adjuk hozzá.

Osszuk kétfelé, az egyikbe a diót, a másikba a mogyorót dolgozzuk be. A két részt egyformán dolgozzuk ki.

Kivajazott, lisztezett tepsiben 175 C°-on egyszerre süssük a két kalácsot. Egy órán át kell sütni, addig, amíg a próbaként beleszúrt tű már nem lesz ragacsos.

Vegyük ki, és kifordítva hűtsük le. Kevés szitált porcukorral hintsük meg.

Teához, uzsonnához, reggelihez, italokhoz ajánlott. Ha több napra el akarjuk tenni, műanyag zacskóban friss marad, ne fagyasszuk le.

DIÓS, GESZTENYEMÉZES KALÁCS
(francia recept)

Hozzávalók:
10 dkg (vagy több) dióbél
2 evőkanál gesztenyeméz
2,5 dkg vagy több) cukor
2 tojás
15 dkg liszt
7 dkg lágy vaj
5 dkg sózott vaj
1 pohár joghurt
kevés szódabikarbóna

Melegítsük elő a sütőt. A dióbelet vagdaljuk darabosra, de ne legyen lisztszerű.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, a dióbelet és a vajat, lehetőleg egyenletesre.

Formáljunk a keverékben egy mélyedést, és töltsük bele a tojásokat, a joghurtot és a mézet. Gyúrjuk tésztává.

Vajazzunk és lisztezzünk ki egy sütőformát. Mielőtt a tésztát beletennénk, közvetlen előtte gyúrjuk bele a szódabikarbónát. (Egyébként a kalács szétdurranhat a sütőben.)

Körülbelül félóráig süssük, a sülést tűvel, villával ellenőrizhetjük.

Megjegyzés: Ha nincs gesztenyemézünk, másféle méz is használható, csak az a lényeg, hogy jellegzetes íze legyen.

DIÓS MAZSOLÁS KALÁCS
(amerikai recept)

Hozzávalók egy veknihez (kb. 12 szelet):
3/4 csésze mazsola
1 csomag élesztőpor
2 csésze langyos víz
2 evőkanál méz
2,75 csésze teljes őrlésű liszt
1,75 csésze fehérliszt
2 kávéskanál só
1 csésze durvára vagdalt dióbél

Egy nagy keverőedényben keverjük össze a mézet fél csésze langyos vízzel. Keverjük bele az élesztőport, hogy feloldódjon. Addig hagyjuk állni, amíg habos nem lesz, ez kb. 5 perc. Ekkor a maradék 1,5 csésze langyos vizet is keverjük bele.

Most töltsük bele a többi lisztet és a sót, de egy kevés lisztet tartalékoljunk. Keverjük jól össze. Végül a tartalék lisztből annyit adjunk hozzá keverés közben, hogy a tészta elváljon az edény falától.

Sima, száraz konyhaasztalra szórjunk kevés lisztet, és a tésztát arra borítva kézzel gyúrjuk 5-10 percig. Ha még kívánja, adhatunk hozzá lisztet. A tészta sima, rugalmas legyen, de ne túl száraz.

Olajozzunk ki egy nagyobb tálat, és tegyük bele a tésztát kelni. Konyharuhával lefedve tegyük félre meleg helyre. Másfél óra alatt kétszeresére dagad.

Amikora tészta megkelt, borítsuk újra az újból belisztezett konyhaasztalra, és gyúrjuk bele a mazsolát és a dióbelet. Formáljuk ízlésünk szerinti veknivé a tésztát.

A sütőforma alját béleljük ki sütőpapírral, és fektessük bele a veknit. Ruhával lefedve hagyjuk állni további félórán át, hogy újból a kétszeresére keljen.

Melegítsük elő a sütőt legalább 200 C°-ra. A veknit szórjuk be vízzel, és a tetején késsel vágjunk egy bemetszést. Szórjuk meg liszttel.

Negyedórán át süssük magas hőmérsékleten, utána csökkentsük kissé a hőfokot, és süssük további félórán át, amíg szép barnára nem sül. Mielőtt felvágnánk, rácson hűtsük ki.

DIÓS MAZSOLÁS KALÁCS 2
(orosz recept)

Hozzávalók:
20 dkg vaj
0,5 csésze tej
1 csésze kristálycukor
2 evőkanál kakaópor
0,5 csésze mazsola
0,5 csésze darált dióbél
4 tojás
2 kávéskanál sütőpor
liszt

A vajat megolvasztjuk, a tejjel, kakaóporral, porcukorral keverjük össze, majd hagyjuk lehűlni.

Amikor lehűlt, belekeverjük a mazsolát, dióbelet, a tojásokat, sütőport, végül annyi lisztet, hogy kalácstésztát kapjunk.

Vajazott, lisztezett sütőformában megsütjük, és amikor a képen látható színt kapta, kivesszük a sütőből. Kihűlés után jó étvággyal megesszük.

Készítik sütőpor helyett élesztővel is, kakaó nélkül. Ekkor a hozzávalói:
2,5 csésze liszt
1 csésze tej
0,5 csésze cukor
0,5 csésze mazsola
1 csésze darált dióbél
4 tojás
0,5 csésze vaj
0,5 kocka friss élesztő
1 kávéskanál só

Az élesztőt meleg vízben megfuttatjuk, majd az élesztőből, lisztből, sóból, cukorból, vaníliás cukorból, a felvert tojásokból tésztát készítünk. Hozzáöntjük a megolvasztott vajat is. Lefedjük, és 2-2,5 óráig kelesztjük.

A mazsolát meleg vízbe áztatjuk, a diót megdaráljuk.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, belegyúrjuk a mazsolát és a dióbelet. Újabb egy órán át kelesztjük.

Vajjal kikenünk, liszttel meghintünk egy sütőformát, és beleborítjuk a megkelt tésztát. Még a formában is hagyjuk félórát kelni.

Mielőtt sütőbe tennénk, a kalács tetejét elkevert tojással kenjük meg, és megszórjuk porcukorral. Közepesen meleg sütőben bő félórán át sütjük.

A kész kalácsot újból megszórhatjuk porcukorral.

EGYTÁLAS BANÁNOS DIÓS KALÁCS
(ausztrál recept)

Hozzávalók 8 személyre:
2 csésze fehér liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
1,5 kávéskanál fahéjpor
2/3 csésze kristálycukor
1 csésze nagyobb darabos dióbél
1 csésze tej
2 tojás
2 evőkanál étolaj
2 érett banán
2 csésze porcukor
2 csésze citromlé

A két érett banán húsát villával törjük pürévé.

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő. Zsírozzunk ki egy 6 cm mély, alapjánál 10,5x20,5 cm-es kenyérsütő formát.

Az első négy, száraz hozzávalót egy nagyobb tálban keverjük össze, és keverjük bele a dióbél 2/3-át is.

A tejet, a tojásokat, az étolajat és a banánpürét keverjük össze, és öntsük a lisztes keverékhez. Óvatosan keverjük össze, ne durván.

A nyerstésztát töltsük az előkészített sütőformába, és a maradék dióbelet szórjuk a tetejére.

50-55 percig süssük, amíg a belseje is meg nem sül. 10 percig a formában hagyjuk hűlni, és csak utána borítsuk ki rácsra, hogy teljesen kihűljön.

A porcukrot ugyanannyi citromlével keverjük sűrűre. Mikrohullámú sütőben 20 percig magas fokozaton forgassuk, amíg folyós nem lesz. Kenjük a kihűlt kalácsra.

GYÜMÖLCSÖS KALÁCS DIÓVAL
(spanyol recept)

Hozzávalók:
10 dkg vaj
22,5 dkg cukor
2 tojás sárgája
10 dkg mazsola
0,75 dl rum
15 dkg liszt
1 csapott kávéskanál sütőpor
1/2 csésze cseresznyebefőtt, lecsepegtetve
1/2 csésze aszalt gyümölcs
1/2 csésze darabos dióbél
2 tojás fehérje

A mazsolát egy csészében öntsük meg a rummal, és néhány percig álljon rajta a rum. Az aszalt gyümölcsöt vágjuk apró darabokra.

A vajból és a cukorból verjünk krémet. A krémhez keverjük hozzá egyenként a két tojás sárgáját.

A sütőport keverjük a lisztbe.

Csöpögtessük le a mazsoláról a rumot, és a rumot is tegyük félre. A mazsolát keverjük össze a cseresznyével, a dióbéllel és az aszalt gyümölccsel. A gyümölcskeverékre öntsük annyi lisztet, hogy a liszt jól bevonja a mazsolát, az aszalt gyümölcsöket.

Ezután a gyümölcsöket teljesen keverjük össze a liszttel, valamint a krémmel. A rumot is keverjük a tésztához, és géppel könnyű, levegős tésztát keverjünk. Verjünk a tojásfehérjéből habot, és a tojáshab bekeverésével is könnyítsük a tésztát.

Töltsük a tésztát sütőformába, amit előzőleg kivajaztunk, beliszteztünk, és a tésztára borítsunk szintén vajazott, lisztezett sütőpapírt. Negyedóráig süssük erősen meleg sütőben, majd csökkentett lángon még háromnegyed órát.

Sütés után rácsra borítsuk ki a kalácsot, és ott hagyjuk kihűlni.

A kalácsot mázzal is boríthatjuk, amit egy fél tojás fehérjéből, egy csésze porcukorból keverünk, néhány csepp citromlével. Ezzel öntjük meg a kész kalácsot, és feles dióbelekkel is dekorálhatjuk.

Hutzelbrot HUTZELBROT
(német karácsonyi kalács)

Hozzávalók:
75 dkg liszt
50 dkg aszalt szilva
50 dkg aszalt körte
12,5 dkg mandula
12,5 dkg dióbél
12,5 dkg füge
5 dkg datolya
5 dkg kandírozott citrom
5 dkg kandírozott narancs
10 dkg aprószemű mazsola
10 dkg nagyszemű mazsola
5 dkg cukor
5 dkg élesztő
1/2 citrom lereszelt héja
1 kávéskanál fahéjpor
1 kávéskanál szegfűszeg por
1 evőkanál ánizs
1 teáskanál só
és a díszítéshez még mandula és kandírozott citrom

Az aszalt szilvát félbevágjuk, az aszalt körtével kissé főzzük. A szilváról és a körtéről a levet lerázzuk, és a főzőlevet félretesszük.

A megfőzött gyümölcsöket durva darabokra vágjuk. Mindkét mazsolát meleg vízben mossuk meg. A mandulát, a diót, a datolyát és a fügét durva darabokra vágjuk. A kandírozott citromot és narancsot kis kockákra vágjuk.

A felsorolt hozzávalókat melegen tartjuk.

Az élesztő feléből kevés vízzel és liszttel kovászt készítünk, és állni hagyjuk, amíg buborékot nem képez.

Ezután a maradék élesztőt vízben elkeverjük, és a kovászhoz adjuk. Elkeverjük a liszttel és annyi - melegen tartott - szilvalével, hogy szép szilárd tészta jöjjön létre.

Erősen belegyúrjuk a melegen tartott többi hozzávalót is.

Egy kendővel letakarjuk, meleg helyen kelni hagyjuk.

Később ízlés szerint kisebb vagy nagyobb kalácsokat formálunk belőle. A kalácsokat tovább kelesztjük.

Sütés előtt mandulával és kandírozott citrommal díszítjük, és szilvalével megkenjük.

A kalácsokat 200 C°-on 35 percig sütjük. A sütés vége előtt a maradék szilvalével még egyszer megkenjük.

INDIAI DIÓS KALÁCS

Különlegesség. Nem kell hozzá élesztő, és nem sütőben, hanem gőzben, gyümölcspároló edényben készül.

Hozzávalók:
2,5 csésze liszt
1 csésze apró darabos dióbél
2 tojás
1 csésze tej
1/2 csésze cukor
2 kávéskanál sütőpor
1 evőkanál méz
csipetnyi só

A liszthez keverjük hozzá a sütőport, a sót és az apró dióbelet.

Verjük fel a két tojást, és a mézzel, cukorral dolgozzuk össze alaposan. A tejet is keverjük, dolgozzuk bele. Öntsük a diós liszthez, és fakanállal jól keverjük össze a tésztát.

Zsírozzunk ki egy lapos aljú tálat, hasonlót a képen láthatóhoz, és töltsük bele a tésztát. Fedjük le alufóliával. Szorítsuk a fóliát szorosan a tálra, hogy gőzölés közben ne kerüljön gőz a kalácsba.

Gyümölcspároló fazékban fogjuk gőzölni a diós kalácsot. Töltsünk az alsó részébe legalább 3 pohár vizet, és a felső részébe helyezzük a lezárt tálat a tésztával. A forrástól számított 30 perc párolás után a vizet utána kell tölteni az alsó részben. Amikor újból felforrt a víz, már csak 5-10 percig kell tovább párolni. Ekkor lezárjuk a tüzet, és helyben hagyjuk az edényt teljesen kihűlni.

Amikor a fazék kihűlt, akkor vesszük ki a kalácsos tálat. Hagyjuk a kalácsot is teljesen kihűlni, csak aztán vágjuk fel. Meglepően lágynak fogjuk találni. Másnapra fog megszilárdulni.

Reggelire ajánlott.

KALIFORNIAI DIÓS KALÁCS
(amerikai recept)

Az igazi kaliforniai kalács utánozhatatlan ízét a diótól és a melasztól kapja. Mindkettő egyben ásványi anyagokkal is gazdagítja elfogyasztóját.

Hozzávalók 12 kalácshoz:
3 csésze teljes őrlésű liszt
1 csomag élesztőpor
1 evőkanál cukor
1/2 kávéskanál só
1/2 csésze vagdalt dióbél
1/3 csésze mazsola
1,25 csésze alacsony zsírtartalmú tej + 1 evőkanállal a megkenéshez
3 evőkanál melasz
3 evőkanál margarin vagy vaj
kevés étolaj
1 tojás

Egy nagy keverőtálban mixerrel keverjük össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot, a dióbelet és a mazsolát, majd tegyük félre.

Forraljuk fel az 1,25 csésze tejet, és keverjük hozzá a melaszt és a margarint. Tegyük félre, hogy hűljön egy kicsit, de azért meleg maradjon. Ezután fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztes keveréket, állandó keverés mellett. Kézzel gyúrhatjuk, vagy lassú fokozatú mixerrel keverhetjük. Végül tésztánk nedves állagú maradjon, ne essen szét.

Borítsuk ki egy belisztezett gyúródeszkára, és kézzel gyúrjuk további 10 percig. A kész tésztát beolajozott tálba rakjuk, és fordítsuk meg, hogy mindkét fele olajos legyen. Borítsuk le konyharuhával, és tegyük langyos helyre félórára vagy háromnegyed órára, mialatt tésztánk kétszeresére fog kelni.

A tészta nagy buborékait lukasszuk ki, és borítsuk ki a kelt tésztát lisztes gyúródeszkára. Vágjuk 12 részre, és nyújsuk hengeresre. A hengerekből ízlésünk szerinti formájú kalácsokat fonhatunk.

Gyengén olajozzunk ki egy tepsit, és helyezzük rá a kalácsokat. Kissé lapítsuk meg őket, és borítsunk a tepsire egy konyharuhát. Hagyjuk tovább kelni, félórán át, illetve addig, amíg újból a duplájára nem dagadnak. Addig verjük fel a tojást egy kanálnyi tejjel, és a megkelt kalácsokat kenjük meg.

200 C°-ra előmelegített sütőben 10-15 percig süssük. Akkor jó, ha ujjunkkal megkopogtatva már kopog. Rácson hűtsük ki.

MANGÓS DIÓS KALÁCS
(amerikai, kaliforniai recept)

Hozzávalók 1 veknihez:
1,25 dl (1/2 csésze) étolaj
1,75 dl (3/4 csésze) kristálycukor
2 tojás
1/2 kávéskanál vaníliás cukor
1,75 dl (3/4 csésze) hámozott mangókocka, érett gyümölcsből
2 kávéskanál reszelt citromhéj
1 evőkanál citromlé
5 dl (2 csésze) liszt
1 kávéskanál sütőszóda
csipetnyi só
1,25 dl (1/2 csésze) dióbél
A mázhoz:
1 csésze porcukor
1 evőkanál apróra reszelt citromhéj
1-2 evőkanál citromlé

Egy nagyobb tálban simára keverjük az olajat a cukorral. A két tojást egyenként keverjük hozzá, utána a vaníliás cukrot. Végül a mangót, citromhéjat, citromlevet.

Egy közepes méretű tálban keverjük a liszthez a sütőszódát és a sót. Öntsük a lisztet a tojásos keverékbe, és keverjük el teljesen. Ekkor szórjuk bele a dióbelet.

A tésztát 22x11 cm-es kenyérsütő formába töltsük, amit előzőleg kiolajoztunk. 180 C°-on 50 percig kell sütnünk. Sütés után néhány percig a formában hűtsük, utána tegyük ki rácsra, tovább hűlni.

Mázat készítünk. Egy kisebb tálban a porcukorba keverjük a citromhéjat. Hozzáöntjük a citromlevet, és egyenletesre keverjük. A kalácsveknire hintjük vagy kenjük.

Reggelire ajánlott, pirítós helyett. Ha máz nélkül készítjük, műanyagfóliába csomagolva le is fagyaszthatjuk.

NARANCSOS, BARACKOS, DIÓS KALÁCS
(olasz recept, Ursula Ferrigno receptje)

Hozzávalók 1 veknihez:
12 dkg aszalt sárgabarack, de vigyázzunk, ne legyen kénezett
1 narancs héja
6 dkg vaj
1 dkg friss élesztő
20 dkg liszt
8 dkg cukor
8 dkg darabos dióbél
2 tojás
1 evőkanál méz
2 evőkanál narancslé
4 dkg darált dióbél
6 db aszalt barack, darabokra vágva

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő, és zsírozzunk, lisztezzünk ki egy 1,2 literes kalácssütő formát.

12 dkg aszalt barackot a narancshéjjal konyhai robotgépben alacsony fokozatban daráljunk össze. Ne daráljuk túl, ne készítsünk belőle gyümölcsvelőt, de ne legyen darabos. Töltsük át egy lábasba, és adjuk hozzá a vajat. Melegítsük gyenge lánggal, kavargassuk, amíg a vaj meg nem olvad, akkor vegyük le a tűzről.

Az élesztőt keverjük el két kanál vízzel, majd keverjük a liszthez. A cukrot és a 8 dkg dióbelet is keverjük hozzá.

Verjük fel a tojásokat, és az olvasztott vajat a gyümölcsökkel együtt is dolgozzuk a felvert tojásokhoz. Alaposan keverjük el. Öntsük a liszthez, és jól keverjük össze. Az így összeállított tésztát töltsük az előkészített sütőformába, és a tetejét simítsuk el.

Egy és egynegyed órán át süssük, majd kivéve hagyjuk kihűlni.

Amíg a kalács sül, toppingot készítünk rá. Egy lábaskában felforraljuk a mézet a narancslével, és még fél percig főzzük, kevergetve. A darált dióbelet egy kisebb tálba tesszük, és ráöntjük a mézes narancslé felét. Az aszaltbarack-darabokat pedig a mézes narancslé másik felébe rakjuk, és gyenge lángon egy percig melegítjük. A diót a kész kalács tetejére rakjuk, középre, a barackot pedig kétoldalt mellé.

Csak teljesen kihűlt állapotban vágjuk fel.

OLASZ DIÓS LEKVÁROS KALÁCS
(északolasz, piemonti recept)

Hozzávalók:
30 dkg teljes őrlésű liszt
1 kávéskanál szárított élesztő
10 dkg durván darabos dióbél
2 tojás, enyhén felverve
0,8 dl tej
5 dkg lágy vaj
15 dkg narancslekvár

Keverjük az élesztőport a liszthez, majd utána a dióbelet, tojást, tejet, vajat, narancslekvárt. Kézzel vagy géppel gyúrjunk belőle tésztát. Addig gyúrjuk, amíg egynemű, finom tésztát nem kapunk.

Formáljuk veknivé, és tegyük egy jól kivajazott és lisztezett kenyérsütő formába.

Hagyjuk legalább 20 percig meleg helyen kelni, utána tegyük 180 C°-ra előmelegített sütőbe. Addig süssük, amíg enyhén meg nem barnul, és belül is át nem sül, vagyis kb. félóráig.

Amikor kész, helyezzük rácsra hűlni. Amíg hűl, megkenhetjük porcukor és sűrű narancslé keverékével a tetejét.

Már langyosan is kínálhatjuk, vajjal, lekvárral.

SÜTŐTÖKÖS DIÓS KALÁCS
(amerikai recept)

Hozzávalók:
4 csésze teljes őrlésű liszt
2 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál sütőszóda
3/4 kávéskanál só
40 dkg pürévé tört sütőtök
2 csésze barna cukor
1 csésze hígítatlan almalé
4 nagy tojás
1/4 csésze étolaj
2 kávéskanál vaníliás cukor
1 csésze vagdalt dióbél

A sütőt 180 C°-ra melegítsük elő, és olajozzunk ki egy 23x12 cm-es kalácssütő formát.

Egy közepes méretű tálban keverjük a liszthez a sütőport, sütőszódát és a sót.

Egy nagyobb tálban ebben a sorrendben keverjük össze a sütőtök-pürét, cukrot, almalevet, tojásokat, étolajat, vaníliás cukrot. Jó alaposan keverjük el.

A lisztet és a dió háromnegyedét is keverjük a nagy tálba, majd a nyers tésztát töltsük a sütőformába. A maradék dióbél-darabokat szórjuk a vekni tetejére.

60-70 percnyi sütés elég ahhoz, hogy a belseje is átsüljön. Ezt beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük. Sütés után sütőformában, rácson hűtsük 10 percig, utána pedig a kalácsot borítsuk ki a formából a rácsra, teljes kihűlésig.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább