Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Vegetáriánus diós ételek

Vázlat:
Almás diós édesburgonya
Bab dióval
Cukkini dióval
Cukkininyárs
Dió édes-savanyú mártásban
Diós babgolyók
Diós burgonyagolyók
Diós gomba
Diós, gombás pástétom
Diós hummusz
Diós padlizsán
Diós padlizsán 2
Diós padlizsán 3
Diós padlizsán 4
Diós padlizsánikra
Diós padlizsántekercsek
Diós pesztó szárított paradicsomból
Diós pesztós tészta
Diós rizzsel töltött káposzta
Diós spenótos polenta
Diós sült krumpli
Diós töltött cukkini
Diós zsályás burgonya gratenmártásban
Dióval töltött cukkini
Dióval töltött gombafejek
Dióval töltött paprika
Dióval töltött paprika 2
Epres kiwis müzli
Erdei gomba dióolajjal
Gombás rizs dióval
Grillezett endívia kecskesajttal, dióval
Grillezett padlizsán pitában, gránátalmás-diós szósszal
Hawaii gomba
Krumplipüré pirított dióval
Kuszkusz articsókával, dióval
Lencsés, diós hamburger
Padlizsán dióval, paradicsommal
Padlizsán gratenmártással
Phali
Rántott kecskesajt
Sajtos diós szeletek
Spárga fűszeres dióval, kéksajttal
Spárga pirított dióval
Sült gomba dióval
Sült padlizsán diómártásban
Sült padlizsán dióval
Sült padlizsán dióval 2
Sültkrumpli diós pesztóval
Tökös-diós tészta
Töltött cukkini
Vegetáriánus hamburger
Vörösbab dióval
Zöldséges sült tészta
Diós gomba

ALMÁS DIÓS ÉDESBURGONYA
(amerikai recept)

Hozzávalók 4 személyre:
3 db közepes méretű édesburgonya meghámozva, harapásnyi darabokra vágva
2 db közepes méretű alma, apróra vagdalva
0,5 csésze almalé
1/4 csésze darabos dióbél
1 kávéskanál őrölt fahéj

Helyezzük az édesburgonya-darabokat egy kb. 20x30 cm-es magasfalú tepsibe, amit előzőleg enyhén beolajoztunk.

Egyenletesen öntsük az almadarabkákat és az almalevet, majd ugyancsak egyenletesen szórjuk a fahéjport az édesburgonyára. Fedjük le a tepsit.

190 C°-on süssük, háromnegyed óráig, ekkor vegyük le a fedőt, és szórjuk rá a dióbelet. Süssük még egy negyedórán át, amíg a burgonya meg nem puhul.

Melegen tálaljuk.

BAB DIÓVAL
(orosz recept)

Hozzávalók:
1 csésze szárazbab
1 csésze dióbél
1 fej hagyma
kevés bors, só
zöldfűszer

A babot megmossuk, beáztatjuk 6-8 órára.

Az áztatóvizet leöntjük, felöntjük hideg vízzel, és megfőzzük a babot, apróra vágott hagymával együtt.

A dióbelet megtörjük, a főtt babhoz keverjük. Sózzuk, borsozzuk, jól átkeverjük. Mielőtt az asztalra tennénk, zöldfűszerrel díszítjük, ízesítjük.

Forrón és hidegen egyaránt fogyasztható.

CUKKINI DIÓVAL
(német recept)

A cukkini nagyon egészséges, de sajnos, nincs íze. Kívánja a dióízesítést.

Mivel a cukkinit párolni, pirítani, grillezni kell, a dióbél pedig nem szereti a hosszabb pirítást, az enyhén párolt, sütőben, grillben megkapatott, tehát már ehető cukkinit szórjuk meg dióbéllel, és már nem sütjük tovább.

Ez az egyetlen eset, amikor a dióbelet lapkákra vágva készítjük elő. Az alábbi, konyhai gyaluval.

Citromlé kell még rá, metélőhagyma és ízlés szerint só, bors.

CUKKININYÁRS
(német recept, Bernd Leuze receptje)

Hozzávalók 4 személyre:
4 db középnagy cukkini
8 dkg Gouda sajt
10 dkg vagdalt dióbél
5 dkg vaj
2 dl tejszín
1 dl száraz fehérbor
0,4 dl konyak
1 kis hagyma
16 bazsalikomlevél
só, bors

A cukkinit megmossuk, elejét és végét levágjuk, két oldalán mintegy 2 mm mély szeletben (a héját) levágjuk, a maradékot 4 egyforma vastag hosszú szeletre vágjuk. A sajtból 16 szeletkét vágunk. A hagymát finom kockákra vágjuk. A bazsalikomot óvatosan megmossuk, és a leveleket a száráról leszedjük.

Egy liter vízben elkeverünk egy csapott evőkanál sót, és felforraljuk. A 16 cukkiniszeletet mintegy öt percig blansírozzuk benne. Kivesszük, hideg vízben lehűtjük, egy rostán lecsöpögtetjük.

A lecsöpögtetett cukkiniszeleteket egy lapos tálra helyezzük, megöntjük a vagdalt dióbéllel. Sózzuk, borsozzuk. A sajtszeleteket ráfektetjük és egy bazsalikomlevelet is. Az így megtöltött szeleteket a kép szerint felgöngyöljük, és minden 4 szeletet egy nyársra tűzünk.

Egy nem túl melegre előmelegített tepsiben a cukkininyársakat vajon aranybarnára sütjük, majd melegen tartjuk.

A tálon maradt maradék dióbelet és a hagymát vajon enyhén pirítjuk. Megöntjük a konyakkal, és meggyújtjuk. A borral oltjuk el, aztán hagyjuk befőni. A cukkininyársakat és a tejszínt hozzáadjuk, és főni hagyjuk, amíg a szósz enyhén be nem sűrűsödik. Ha kell, még most is utósózhatjuk, borsozhatjuk.

A nyársakat a szósszal együtt tálaljuk.

DIÓ ÉDES-SAVANYÚ MÁRTÁSBAN
(kínai recept)

Hozzávalók:
15 dkg feles dióbél (legjobb a friss dióbél, aminek hártyás héja még lehúzható)
2 szelet konzerv-ananász
1 zöldpaprika (nem erős)
2 piros paprika (nem erős)
Az "ízesítéshez":
15 dkg teljes őrlésű liszt
1 evőkanál kukoricaliszt
1 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál só
1 dl víz
1 evőkanál étolaj
A mártáshoz:
2 evőkanál kukoricaliszt
7 evőkanál víz
2 evőkanál gyümölcsecet
4 evőkanál cukor
3 evőkanál paradicsom ketchup

Először az "ízesítést" készítjük el. A lisztet, a kukoricalisztet, a sütőport és a sót vízzel összekeverjük, majd hozzáadjuk az étolajat, és újból összekeverjük.

Ezután a mártás következik. Az összetevőket összekeverjük, és félrerakjuk.

A dióbélről lefejtjük a hártyás héjat, ha lehet. A dióbelet ezután egy percig forró vízben előfőzzük, majd lecsöpögtetjük.

Forraljunk fel fél liter vizet, főzzük benne az előfőzött dióbelet 3-5 percig egy evőkanál sóval, amíg meg nem puhul.

A főtt dióbelet forgassuk meg az "ízesítésben", az összes dióbél-darabot vonjuk be a tésztával.

Hevítsük fel a wok-ot olajjal, süssük ki benne a tésztás dióbelet ropogósra, és tegyük ki belőle.

A paprikákat és az ananász-szeleteket vagdossuk kisebb kockákra.

Melegítsük fel a wok-ot 2 evőkanál olajjal, és kevergetve pároljuk-süssük meg benne a paprika- és ananász-kockákat.

A paprikát és az ananászt öntsük a mártásba. Kevergetve forrásig melegítsük. Öntsük bele a dióbelet is, kevergetve hevítsük kicsit, és tálalhatjuk.

DIÓS BABGOLYÓK
(grúz recept)

Hozzávalók 10 személyre:
1 kg zöldbab
1,5 pohár dióbél
5-6 gerezd fokhagyma
4 db petrezselyemgyökér
3 fej hagyma
2 kávéskanál sáfránymag
4 evőkanál étolaj
bors, só

A zöldbabot megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni. A hagymákat és a petrezselymet apróra vagdaljuk.

A már hideg zöldbabot a dióbéllel, fokhagymával, hagymával, petrezselyemgyökérrel együtt ledaráljuk. Összekeverjük, belekeverjük a sáfránymagot, megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk.

A masszából golyókat formálunk, mindegyikbe mélyedést, amibe étolajat töltünk, majd összezárjuk a golyót. Állni hagyjuk, hogy az étolaj átitassa a golyót.

Tálaláskor vagdalt zöldségfélével dekoráljuk.

DIÓS BURGONYAGOLYÓK
(grúz recept)

Hozzávalók 8 személyre:
1 kg burgonya
1,5 pohár dióbél
2-3 fej vöröshagyma
1 gránátalma
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál étolaj
petrezselyemzöld
só, bors

A burgonyát főzzük meg, és még forrón törjük meg. A fokhagymát is törjük meg, és keverjük a krumpliba. És keverjük hozzá a petrezselyemzöld egy részét, természetesen azt is apróra vágva. Továbbá a húsdarálón ledarált dióbelet, és ha már használjuk a húsdarálót, azon daráljuk le a megtisztított gránátalmát és a hagymafejeket is. Természetesen, azokat is keverjük a krumplihoz.

A burgonyás keverékből formáljunk golyókat, és forgassuk meg azokat a még fel nem használt vagdalt petrezselyemben. Rendezzük tálra. Felszolgálás előtt melegítsük meg, és ekkor díszítsük gránátalma-gerezdekkel.

DIÓS GOMBA
(grúz recept)

Hozzávalók 6 személyre:
félkiló friss gomba
negyedkiló dióbél
2-3 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál étolaj
kapor, petrezselyem
bors, só

A gombát kevés vízben megpároljuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A levét leszűrjük.

A hagymát karikákra vágjuk, egy lábasban az olajon megpirítjuk. Amikor pirul, hozzáadjuk a gombaszeleteket, és még öt percig pirítjuk. Ekkor hozzáöntjük a leszűrt gombalevet, és felforraljuk.

A dióbelet ledaráljuk, a zöldfűszereket apróra vágjuk, a dióbélhez keverjük. A gomba levéből egy kevéssel hígítjuk. Sóval, borssal, apróra tört fokhagymával ízesítjük. Végül a gombához keverjük.

DIÓS, GOMBÁS PÁSTÉTOM
(német recept)

Hozzávalók:
2 evőkanál szárított gomba
2 evőkanál vaj
1 mogyóróhagyma, apróra vágva
35 dkg vegyes friss gomba, darabokra vágva
13 dkg vagdalt, darabos dióbél
1,25 dl fehérbor
6 dkg reszelt parmezán
1 tojás
12 dkg liszt
csipetnyi só
7,5 dkg vaj
5 dkg túró vagy lágy sajt
1 evőkanál tejszín

A diós, gombás pástétomot tésztába töltve készítjük el. A hozzávalók 12 darabhoz elegendők.

A lisztet megsózzuk, és hozzádolgozzuk a vajat és a túrót (vagy sajtot). Morzsalékony, homokszerű állagú lisztet kell kapnunk. A tejszín hozzáadása után gyúrunk a lisztből tésztát. Gömböt formálunk a tésztából, és fóliával letakarva legalább egy órán át a hűtőben pihentetjük.

A szárított gombát 1,25 dl vízben áztatjuk, 10 percig.

A vajat megolvasztjuk, a vagdalt mogyoróhagymát megpároljuk rajta. Hozzáadjuk a friss gombát és a vagdalt dióbelet. Öt percig pirítjuk. Utána hozzáöntjük a fehérbort, valamint az áztatott gombát, az áztatóvízzel együtt. Összefőzzük, majd levesszük a tűzről.

Miután a gombás-diós pástétom kihűlt, a reszelt parmezánt hozzákeverjük. (Ebben az állapotban a pástétom hűtőben akár két napig is eláll.)

Liszttel megszórt gyúródeszkán félcentis vastagságúra nyújtjuk a tésztát. 6 cm-es karikákat szaggatunk a tésztából, 24 db-ot. Púpozott evőkanálnyi pástétomot mérünk egy-egy tésztalapra, és a lapot körben tojással bekenjük. Egy másik lappal lefedjük, körben a tészta szélét villával a képen látható hullámformára összenyomjuk, összeragasztjuk.

Addig sütjük, amíg a tészta színesedni nem kezd.

DIÓS HUMMUSZ
(amerikai recept)

Alisa Demarco pályázatnyertes receptje
Hozzávalók 2 tálhoz:
1 csésze dióbél
1 gerezd fokhagyma, négy részre vágva
5 dkg konzerv csicseriborsó leöblítve, lecsepegtetve
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 csésze narancslé
6 db 15 cm-es kovásztalan kenyér, 8-8 db-ra vágva, pirítva
3 evőkanál dióolaj
só, bors

Pirítsuk a dióbelet sütőben mintegy 8 percig, aranybarnára. Hűtsük szobahőmérsékletűre.

A dióbelet keverjük össze a dióolajjal és a fokhagymával, és mixerrel készítsünk belőle pürét.

Adjuk hozzá a csicseriborsót, a narancslevet, narancshéjat, és addig keverjük, amíg simán egyenletes nem lesz. Közben annyi sót, borsot adagoljunk bele, amennyit kíván.

Az így elkészített hummuszt két kisebb tálban szervírozzuk, mellé a pirított lapos kenyérszeleteket.

DIÓS PADLIZSÁN
(grúz recept)

Hozzávalók 2 személyre:
1 db közepes méretű padlizsán
40 dkg darált dióbél
1 köteg petrezselyem (és más zöldfűszer is lehet)
1/2 fej közepes méretű hagyma
díszítésnek gránátalma-darabok
étolaj

A padlizsánt hosszában vágjuk fel, 6 szeletre. A padlizsánszeletek mindkét oldalát olajban sütjük ki, majd kivesszük az olajból, és szűrőn lecsepegtetjük vagy papírral leitatjuk a fölösleges olajat.

A darált dióbélből tölteléket készítünk, amit késsel fogunk a padlizsánszeletekre kenni. A töltelékhez a petrezselymet (és esetleg más zöldfűszereket is) igen apróra vagdaljuk. A fél hagymát úgyszintén. A petrezselymet és a hagymát a dióbélhez keverjük, kevés forró vizet adunk hozzá, és géppel vagy kézzel egynemű masszává keverjük. Akkor jó, ha fehéredni kezd, mert keverés előtt szürkés az árnyalata. A vizet apró adagokban, folyamatos keverés közben öntsük bele.

A tölteléket a padlizsánszeletekre kenjük, majd a padlizsánszeleteket csövecskékké csavarjuk. Tálra helyezzük, petrezselyemmel és - például - gránátalma-darabkákkal díszítjük.

DIÓS PADLIZSÁN 2
(orosz ünnepi előétel)

Hozzávalók:
2 padlizsán
2 sárgarépa
1 kisebb fej hagyma
2 evőkanál darált dió
1 gerezd fokhagyma
petrezselyem vagy más zöldfűszer

A padlizsánokat hosszú szeletekre vágjuk, megsózzuk, negyedórára állni hagyjuk.

A sárgarépát durva reszelőn reszeljük le, és az apróra vágott hagymával együtt olajon megpirítjuk.

A tűzről levett pirult keverékhez hozzákeverjük a darált dióbelet, és megsózzuk. A felvagdalt fokhagymát és petrezselyemzöldet is hozzákeverjük.

Az állott padlizsánszeletekből kinyomjuk a levet, és olajon megpirítjuk mindkét oldalukat.

A pirított padlizsánszeletekre egy-egy kanál tölteléket teszünk, és feltekerjük. Forró vízben leforrázott zöldhagymával köthetjük körbe, de anélkül is kínálhatjuk. Ízlés szerint díszíthetjük, dióbéllel, petrezselyem zöldjével, paradicsomszeletekkel.

DIÓS PADLIZSÁN 3
(grúz recept)

Szép, közepes méretű padlizsánokat válasszunk. Ha rövidebbek, könnyebb lesz velük dolgoznunk. A legfontosabb, hogy kevés magjuk legyen.

Megfelelő méretű fazékban fogjuk a padlizsánokat megpárolni, de amíg a víz felforr, levágjuk a végeiket, és hosszában felvágjuk, de nem végig. Negyedóra elég a párolásra. Addig pároljuk, amíg a színük szürkésre nem változik. Utána kissé megnyomva, hogy a padlizsánok ne törjenek meg, a fölösleges vizet kinyomjuk, és lehűtjük a padlizsánokat.

Félbetörjük a padlizsánokat, kissé megsózzuk, és enyhén beolajozott serpenyőben aranyszínűre sütjük, mindkét oldalukon. Semmiképpen se sózzuk vagy süssük túl! Ezzel a padlizsán kész, a töltelék összeállítása következik.

A töltelék dióbélből, hagymából, fokhagymából, erőspaprikából, ecetből (vagy gránátalmagerezdekből) és sóból áll. Sáfrány is mehet bele.

A dióbél színétől függ a töltelék színe. Ezért csak a legszebb, világos, aranyszínbe hajló dióbelet használjuk. Húsdarálón daráljuk le. A mennyiség nem határozható meg pontosan, egy ebédre mintegy félkilónyi dióbél kell. Egy nagyobb tálban keverjük össze a tölteléket.

Közepes méretű hagymából hármat kell apróra vágni, de hagymát mindig bőségesen adjunk hozzá. Fokhagymából is sok kell, mintegy a hagyma mennyiségének harmada. A hagymát és az apróra vágott fokhagymát a darált dióbélbe kell keverni. Megszórjuk erőspaprikával, (lehet frissen ledarált erőspaprika is), de aki még erősebben szereti, frissen őrölt piros borssal. Sót is bőven adjunk hozzá, mert a padlizsán sokat felvesz a sóból, és másnapra veszít a sósságából.

Ezt a keveréket jól keverjük össze. Ha már szárazan összekevertük, apránként forró vizet adjunk hozzá, és azzal is keverjük össze, hogy a diós keverék ne essen szét pelyhekre. Mivel a forró víztől már nagyon felmelegszik a töltelék, inkább kanállal keverjük, mint kézzel. Végeredményként sűrű, ragadós tölteléket kell kapnunk. De azt vegyük figyelembe, hogy másnapig még sűrűsödhet, de elkészítéskor mégse legyen cseppfolyós.

Nagyon ajánlatos a savanyítást gránátalmagerezdekkel végezni. Ha azzal végezzük, most keverjük a töltelékbe. Ha nincs gránátalmánk, egy jó evőkanálnyi borecettel savanyítsunk.

Vegyünk elő egy tálat, amire a kész padlizsánokat fogjuk helyezni, és amiben másnapig a hűtőben hűlhet.

A padlizsánokat helyezzük át a töltelékes tálba, óvatosan, hogy meg ne törjenek. Hempergessük meg a ragadós töltelékben. Töltsünk tölteléket a belső felükre, és hajtsuk össze, kézzel adjuk meg a formáját. Kerekded, kövérkés, dióval töltött padlizsánokat kell kapnunk, amelyeknek a külső része is töltelékes. Rakjuk sorba egymás mellé az előkészített tálra, amjd téglaszerű kötésben egymásra. Törekedjünk arra, hogy az összes tölteléket elhasználjuk. Ha mégis marad, a tetejére kenjük.

A tálat fedjük le, és tegyük hűtőbe. Amikor másnap felszolgáljuk, gránátalma-gerezdekkel díszítsük.

DIÓS PADLIZSÁN 4
(grúz recept)

Hozzávalók 6 személyre:
3 db félkilós padlizsán
1 pohár dióbél
1 pohár étolaj
1 kávéskanál koriandermag
1 kávéskanál őrölt sáfránymag
5 zellerszár
5 szál zöldpetrezselyem
4-5 szál zöld kapor
4-5 gerezd fokhagyma
bors, só

A megmosott padlizsánokat félcenti vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk, 20-30 percig állni hagyjuk. Utána megmossuk, papírszalvétán megszárítjuk. Olajon aranyszínűre pirítjuk. Tálra fektetjük, hagyjuk kihűlni.

A dióbelet húsdarálón daráljuk le. A koriandermagot, a sáfránymagot és a fokhagymát is ledaráljuk, és a dióbélhez keverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük az apróra vágott többi zöldséget is. Pasztasűrűségű anyagot kell kapnunk.

A diós pasztával megkenjük a padlizsánszeleteket, és azokat párosával, a megkent felükkel összefordítjuk. Tálra rendezzük, és ízlés szerint dióbéllel, salátával, paradicsommal díszítjük.

DIÓS PADLIZSÁNIKRA
(orosz recept)

Hozzávalók:
1 nagyobb padlizsán
2 evőkanál tehina

(A tehina sok országban készen kapható. Őrölt szezámmag, amit sós víz hozzáadásával tartósítottak, más összetevőt nem tartalmaz. Házilag is elkészíthető.)

1,5 evőkanál citromlé
1/3 pohár darált dióbél
néhány mentalevél
só, pirospaprika

A padlizsánt puhára pároljuk, lehűtjük, meghámozzuk. A tehinához apránként hozzáadjuk a citromlevet, állandó keverés közben, hogy megsűrűsödjön, kifehéredjen.

A meghámozott padlizsánt késsel vágjuk apróra, inkább, mint géppel aprítsuk. Hozzákeverjük a tehinát, az apróra darált dióbelet, megsózzuk, paprikázzuk. Apróra vágott mentalevelet csak ízlés szerint adunk hozzá.

Pitával vagy kétszersülttel fogyasztjuk.

DIÓS PADLIZSÁNTEKERCSEK
(orosz recept)

Hozzávalók:
3 padlizsán
5 dkg dióbél
1-2 gerezd fokhagyma
étolaj

A padlizsánokat hosszában 3-5 mm vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk, egy tányéron egymásra rakjuk. Megnyomjuk, majd 20 percre állni hagyjuk. Utána a levét kinyomjuk, a szeleteket megmossuk, megszárítjuk.

Beolajozott serpenyőben mindkét oldalukról megsütjük a szeleteket. Addig kell sütni, amíg aranybarna elszíneződés nem kezd mutatkozni. Ne felejtsük el, hogy a padlizsán sok olajat felvesz, ne mulasszuk el az olajat pótolni.

Papírszalvétára helyezve itassuk le a sült padlizsánszeletekről a fölösleges olajat.

A tölteléket darált dióbélből készítjük, belekeverjük a darált fokhagymát is. Ízlésünk szerint kevesebb vagy több fokhagymát adjunk a dióbélhez.

Minden padlizsánszeletre fokhagymás dióbelet helyezünk, de csak egy nem egész kávéskanálnyit. Föltekerjük a szeleteket.

Tálra rendezzük, zöldfűszerrel és gránátalma-gerezdekkel díszítjük.

DIÓS PESZTÓ SZÁRÍTOTT PARADICSOMBÓL
(vegetáriánus recept)

Igazi nemzetközi recept, kalandos utat járt be, mire a magyar diófogyasztó elé került. Alapanyagával, a napon szárított paradicsommal egy libanoni receptben találkoztam először. De a diós pesztó jellegzetesen olasz étel, mindenki az olaszoktól vette át.

A recept egy mexikói hölgy, Karla Oliveira szakácskönyvében jelent meg, aki a japán buddhisták egyik kaliforniai kolostorából ismerte meg.

Hozzávalók:
1/2 csésze szárított paradicsom
1/4 csésze dióbél
1 gerezd fokhagyma
2-4 evőkanál citromlé
4 evőkanál olivaolaj
2 evőkanál friss fűszernövény, felvagdalva (bazsalikom, oregánó, édeskömény)

A száraz paradicsomot puhára kell főzni. Vagy nem kell főzni, csak vízben áztatni negyedóráig.

Ezután az összes többi hozzávalóval együtt mixerben el kell mixelni.

Ha hűtőben lehűtjük, a pesztó felületén vékony olajréteg válik ki, ami hűtőben legalább hat hétig megvédi a romlástól.

Ha van diós pesztónk, annak felhasználási lehetőségei szinte korlátlanok.


DIÓS PESZTÓS TÉSZTA
(olasz vegetáriánus recept)

Hozzávalók:
A pesztóhoz:
3/4 csésze dióbél
3 gerezd fokhagyma
1/4 csésze durvára vágott petrezselyem levél
1/4 csésze étolaj
1 evőkanál citromlé
2 kávéskanál édes gyümölcsszörp
só, bors
A tésztához:
50 dkg tészta
1/2 csésze fenyőmag
1 nagy piros paprika, vékony szeletekre vágva
1/2 evőkanál étolaj
1 cukkini, félkarikákra vágva
1 csésze zöldségleves
1 csésze diós pesztó
1 csésze főtt csicseriborsó
1-2 evőkanál citromlé
só, bors
friss bazsalikomlevél
reszelt parmezán

Először a pesztót készítjük el. Nagyon egyszerű, az összes hozzávalót robotgépben dolgozzuk össze, majd ízlésünknek megfelelően sózzuk, borsozzuk.

A tészta megfőzéséhez 4 l sós vizet forralunk fel. Beletesszük a tésztát, és gyakran megkavarjuk. A tészta fajtájától függően (és a tészta csomagolásán olvasható útmutató szerint) 10-20 percig főzzük, majd leszűrjük.

Amíg a tészta fő, a fenyőmagot olajon enyhén megpirítjuk. Amikor enyhén barna, kiszedjük, és a serpenyőben a piros paprikát sütjük meg. Amikor lágy, és a szélein feketedni kezd, beletesszük a cukkinit, és néhány percig tovább tartjuk a tűzön, hogy a cukkini is megpuhuljon.

A tésztát tegyük lábasba, és a megsült zöldségeket öntsük rá.

A csicseriborsót főzzük meg.

A zöldségleveskockát öntsük fel vízzel, és főzzük sűrűre. Keverjük a pesztóhoz, és együtt is főzzük néhány percig. Ezután keverjük az egészet a tésztához. A csicseriborsót is, a fenyőmagot is, végül öntsük meg citromlével.

Ízesítsük, majd díszítsük bazsalikomlevéllel, és szórjuk meg parmezánnal.

DIÓS RIZZSEL TÖLTÖTT KÁPOSZTA
(orosz recept)

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg hosszúszemű rizs
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
5 dkg mazsola
3-4 evőkanál étolaj
10 dkg darabos, vagdalt dióbél
1/2 kávéskanál őrölt koriander
1/2 fej káposzta
2 db apró erőspaprika
2,5 dl húsleves (lehet leveskockából is)
2 dl tejföl

A rizset bő, sós vízben puhára főzzük, és leszűrjük. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, 1 kanál étolajon megpároljuk. Hozzáöntjük a még meleg rizst, a dióbelet, a mazsolát, a koriandert, és hagyjuk az így elkészített tölteléket kihűlni.

Megmosunk 8 káposztalevelet, és enyhén megpároljuk (blansírozzuk). Megtöltjük töltelékkel, összesodorjuk, és pálcikával (fogpiszkálóval) összefogjuk. 2-3 evőkanálnyi étolajon rövid ideig pirítjuk.

Az erőspaprikákat megmossuk, kimagvazzuk, apróra vágjuk. Félkanálnyi olajon enyhén megsütjük. Hozzáöntjük a húslevest és a tejfölt, és sűrűsödésig főzzük.

A töltött káposztákat sütőformába tesszük, hozzáöntjük a sűrített húslevest, és sütőben 200 C°-on 45 percig sütjük.

DIÓS SPENÓTOS POLENTA
(amerikai recept)

Hozzávalók 4 személyre:
8 közepes méretű paradicsom
50 dkg előre elkészített polenta
12,5 dkg liszt
2 evőkanál étolaj
40 dkg spenót
1 gerezd megtört fokhagyma
1 erős paprika, felvagdalva
15 dkg dióbél

Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra, és olajozzunk meg egy sütőlapot. A paradicsomokat vágjuk félbe, és süssük 25 percig.

A polentát vágjuk 16 szeletre, kenjük meg olajjal, helyezzük a sütő közepén egy sütőlapra, és süssük 15 percig.

Egy nagyobb lábasban melegítsünk meg egy evőkanál étolajat, és a spenótleveleket könnyen, 2 percig fonnyasszuk benne. Adjuk hozzá a tört fokhagymát, a vagdalt paprikát és a dióbelet. Keverjük át, és még egy percig tartsuk a tűzön.

Osszuk a spenótos keveréket négy tányérra. Tegyük rá a polenta szeleteket és a sült paradicsomot. Ízlés szerint fűszerezzük, szórjunk rá még egy kevés étolajat.

Friss kenyérrel szervírozzuk, hogy a levét feltunkolhassuk.

DIÓS SÜLT KRUMPLI
(amerikai recept)

Hozzávalók 4 személyre:
4-5 db közepes méretű krumpli
3/4 csésze vagdalt dióbél
1 hagyma, apróra vagdalva
1 db zöldpaprika, szeletelve
2 gerezd apróra vagdalt fokhagyma
1,5 evőkanál vagdalt friss vagy 1,5 kávéskanál szárított kakukfű
2 tojás fehérje
1 doboz joghurt
só, bors

Héjában főzzük meg, majd kihűlés után hámozzuk meg a krumplikat. Rakjuk egy nagyobb tálba, törjük meg, és tegyük félre.

Melegítsük elő a sütőt. Egy 22-25 cm-es tortasütő formát gyengén olajozzunk ki, aztán béleljük ki egy sütőpapírral, amit felülről szintén olajozzunk meg.

Tegyünk egy közepes méretű teflonos edényt közepes tűzre. Kevés olajon pároljuk meg a hagymát, a paprikát és a fokhagymát. Alkalmanként keverjük meg. Adjuk hozzá a darabos dióbelet és egy kanál kakukfüvet, és egy perc elteltével vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a krumplihoz, és keverjük össze. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tojásfehérjét is öntsük hozzá, és egy villával gyorsan keverjük össze.

A krumplis keveréket nyomkodva egyengessük el a tortasütőben. Süssük 30-35 percig, amíg meg nem szilárdul, a teteje meg nem szárad.

Egy késsel válasszuk el a sütőforma szélétől körben a sült krumplit, majd rázogassuk meg a sütőformát, hogy jól elváljon. Fordítsuk ki, emeljük le róla a sütőformát, szedjük le a papírt is.

Közben a maradék kakukfüvet keverjük a joghurtba.

A sült krumplit vágjuk 12 szeletre. Melegen vagy szobahőmérsékleten szervírozzuk. Kakukfüves joghurttal és dióbéllel díszítjük.

Cukkini DIÓS TÖLTÖTT CUKKINI
(spanyol recept)

Hozzávalók:
4 nagy cukkini
40 dkg főtt rizs
20 dkg dióbél
5 evőkanál olivaolaj
6 gerezd fokhagyma
3 dl zöldségleves
2 evőkanál zsemlyemorzsa
2 piros paprika, kockákra vágva
1 citrom leve
1 közepes hagyma
1,5 dl víz
só, bors

4 percig főzzük a cukkinikat. Utána hosszában vágjuk ketté, közepét szedjük ki.

A finomra összevágott hagymát 2 gerezd apróra vágott fokhagymával egy serpenyőben pirítsuk meg. Adjuk hozzá a rizst, a paprikakockákat, a cukkini kivágott közepét, kevés sót, borsot. Ha a keverék túl száraz, kevés zöldséglevest adjunk hozzá, majd lassú tűzön főzzük.

Miután a sütőt 180 C°-ra előmelegítettük, ezzel a keverékkel töltsük meg a cukkinikat. A sütőedénybe kevés olivaolajat öntsünk, sütőpapírt fektessünk bele, a cukkinikat 25 percig süssük.

Ezalatt a dióbél felét mozsárban törjük meg, keverjük el 4 apróra vágott fokhagymagerezddel és a zsemlyemorzsával, 2 evőkanál olivaolajjal, a citrom levével, a vízzel, egy csipet sóval. Jól dolgozzuk össze, ebből lesz a mártás. Ha túl sűrű, kevés vízzel hígítsuk. A mártás ezután pihenjen egy órát, aztán újból keverjük össze.

A cukkinikat négy lapostányérra helyezzük, a mártást is, és a maradék dióbéllel díszítjük.

DIÓS ZSÁLYÁS BURGONYA GRATENMÁRTÁSBAN
(amerikai recept)

Hozzávalók:
6 db közepes méretű burgonya (kb. 1 kg)
1/2 csésze vagdalt hagyma
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
3 evőkanál dióolaj
3 evőkanál liszt
1/2 kávéskanál só
1/4 kávéskanál bors
2,5 csésze tej
3 evőkanál apróra vagdalt zsályalevél
1 csésze (12 dkg ) reszelt gruyere sajt
1/3 csésze darabos dióbél
díszítésnek friss zsályalevél

A burgonyát hámozzuk meg, vágjuk vékony szeletekre, és egy tésztaszűrőben folyó víz alatt mossuk meg, végül tegyük félre, hogy lecsöpögjön.

A mártáshoz egy közepes méretű lábasban pároljuk meg a hagymát és a fokhagymát a dióolajon. Csak annyira, hogy meglágyuljon, de ne barnuljon meg. Keverjük hozzá a lisztet, sót, borsot, és egyben öntsük hozzá a tejet is. Közepes lángon kevergetve pároljuk, amíg sűrűsödni és buborékosodni nem kezd. Ekkor vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a vagdalt zsályalevelet.

Egy kétliteres kerek tűzálló edényt olajozzunk ki, és rétegezzük bele a burgonya felét. Öntsük rá a mártás felét. Szórjuk meg a sajtreszelék felével. Ismételjük meg a rétegezést, a megöntést és megszórást, de ha akarjuk, a maradék reszelt sajtot csak a sütés után szórjuk rá.

Üvegfedővel fedjük le a tűzálló edényt, és tegyük sütőbe. 170 C°-on 40 percig süssük. Ekkor vegyük le a fedőt, és legalább 25 percig anélkül süssük. Annyira, hogy a burgonya megpuhuljon.

Végül a maradék sajtot is rászórjuk, valamint a darabos dióbelet is, és öt percig még fedő nélkül sütjük.

Mielőtt tálalnánk, várjunk vele 10 percet, mert nagyon forró. Zsályalevéllel díszíthetjük.

DIÓVAL TÖLTÖTT CUKKINI
(görög recept)

Hozzávalók 4 személyre:
4 db cukkini
5 dkg elmorzsolt feta-sajt
5 dkg zsemlyemorzsa
4 dkg dióbél
1 apróra vágott hagyma
1 apróra vágott fokhagyma
1 habart tojás
1 kávéskanál frissen vágott kapor
3 evőkanál étolaj
só, bors

A cukkinit vízben 3 percig blansírozzuk, majd hideg vízzel leöblítjük, leszárítjuk.

A cukkinik végét levágjuk, majd egy éles késsel két hosszanti vágatot vágunk rajtuk, amelyek vályúszerűen a cukkinik közepéig érnek. Kanállal kiszedjük a cukkinik magját és húsát. A cukkinik kiemelt húsát kockákra vágjuk.

Egy serpenyőben 2 evőkanál olajat melegítünk, a hagymát és a fokhagymát üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a kockázott cukkinit, tovább pároljuk, míg a hagyma meg nem barnul. Ekkor levesszük a serpenyőt a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

Sorrendben előbb a sajtot, utána a dióbelet, a zsemlyemorzsát, a tojást és a kaprot keverjük bele, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A keveréket a cukkinikba töltjük.

A töltött cukkinikat tepsiben sütőbe tesszük, a maradék olajjal meglocsoljuk, és alufóliával fedjük. 190 C°-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Ekkor levesszük róla a fóliát, és további 15 percig sütjük.

Forrón tálaljuk, fehér kenyeret adunk melléje.

Ha nem vagyunk annyira vegetárok, a dióval töltött cukkinit grillezett hal, vagy - ne adj' Isten - hús mellé is adhatjuk.

DIÓVAL TÖLTÖTT GOMBAFEJEK
(amerikai recept)

Hozzávalók 6 személyre:
18 nagyobb gombafej
1/4 csésze csirkehúsleves
1/4 csésze vagdalt mogyoróhagyma
1 nagyobb vagy 2-3 kisebb, igen jó minőségű paradicsom
1/2 csésze vagdalt dióbél
2/3 csésze majonéz
1,5 csésze zsemlemorzsa
1 evőkanál vagdalt friss tárkony vagy 1 kávéskanál szárított tárkony
só, bors

A sütőt melegítsük elő.

A gombafejekből vágjuk ki a szárat, és mélyítsük ki a fejeket, hogy legyen hely a tölteléknek. A szárát tegyük félre.

Egy szélesebb teflonos lábasba vagy serpenyőbe tegyünk kevés olajat, és közepes lángon melegítsük fel. Amikor forró, a gombafejek mindkét oldalát 1-1 percig süssük benne, amíg gyengén meg nem barnulnak. Helyezzük a gombafejeket kalapjukkal lefelé egy tepsire.

A teflonos lábasban levő olajhoz öntsük hozzá a húslevest, és forraljuk fel. Amikor forr, adjuk hozzá a gombaszár-vagdalékot és a mogyoróhagymát. Főzzük el a levét, ez 2-3 perc alatt megtörténik.

A keveréket kaparjuk egy tálba, adjuk hozzá a szépen kockázott paradicsomot, a dióbelet, a majonézt, a zsemlemorzsát és a tárkonyt. Keverjük össze, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Halmozzuk a diós keveréket a gombafejekre, mindegyikre egy bő evőkanállal. 15-18 percre tegyük a meleg sütőbe, amíg a gombafejek meg nem lágyulnak, de alakjukat tartsák meg. A sütés után ízlés szerint egy pillanatra meg is grillezhetjük a gombafejeket.

Melegen vagy szobahőmérsékleten tálalhatjuk.

DIÓVAL TÖLTÖTT PAPRIKA
(angol vegetáriánus recept)

A képtől eltérően nemcsak piros, hanem más színű paprikát is használhatunk, és a körítést is variálhatjuk a szezonnak és ízlésünknek megfelelően.

Hozzávalók 4 személyre:
8 db paprika
4 csésze dióbél
4 db paradicsom
2 kis fej hagyma
1 kígyóuborka
zöldfűszerek, étolaj

A négy kevésbé szép paprikát négyfelé vágjuk, kimagvazzuk. A paradicsomokkal és a dióbéllel együtt elektromos darálóban, mixerben ledaráljuk, egyenletes pástétom-állagúra dolgozzuk.

A hagymákat apróra vágjuk, és a pástétomba keverjük. Jó, ha darabos marad, nem kell eldolgozni.

A négy szebb paprikát a kép szerint körbevágjuk, a paprikákat kimagozzuk, és megtöltjük a diós pástétommal. Visszatesszük a "kalapjukat", és egyenként tányérokra helyezzük.

A kígyóuborkából spirális, rugószerű csavart vágunk késsel, és a paprika köré rendezzük. Kevés maradék paradicsomkockával, néhány darab feles dióbéllel, továbbá ízlés szerinti fűszerekkel is gazdagítjuk, végül étolajjal megöntjük.

DIÓVAL TÖLTÖTT PAPRIKA
(amerikai recept)

Hozzávalók 3 személyre:
4 közepes méretű paradicsom, meghámozva
4 fej közepes vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma felvagdalva
1 evőkanál étolaj
1 csésze csirkehúsleves, leveskockából
1 kávéskanál só
1 zöldpaprika kimagvazva, apróra vágva
csipetnyi őrölt szegfűszeg és fahéj
6 zöldpaprika megpirítva, bőre lehúzva
12 dkg kemény sajt
2 evőkanál étolaj
3 tojás
1 csésze liszt
1 csésze apróra vagdalt darabos dióbél

Először szószt készítünk. Géppel dolgozzuk pürévé a paradicsomokat a hagymával és a fokhagymával. Egy közepes méretű lábasban olajat melegítünk, és 10 percig pároljuk benne a paradicsomot. Alkalmanként megkeverjük.

10 perc elteltével hozzáöntjük a csirkehúslevest, megsózzuk, és a fűszerekkel igazi amerikai ízt adunk neki. Gyenge lángon negyedóráig pároljuk, majd lefedve tesszük félre, hogy meleg maradjon.
A paprikákon oldalt vágjunk egy-egy nyílást, és azon keresztül szedjük ki a magvaikat. A paprikák csumáját semmiképpen ne távolítsuk el. Papírtörlővel töröljük szárazra a paprikákat. A sjtból 6 hosszúkás szeletet vágjunk, és minden paprikába tegyünk egyet. A diót is osszuk hat adagra, és szintén töltsük a paprikákba. Töltsük meg teljesen, ha kevés lenne a dió, töltsünk még hozzá.

Egy nagyobb serpenyőbe öntsünk olajat, és közepesnél nagyobb lángon addig forrósítsuk, amíg a belecsöppentett vízcsepp azonnal fel nem forr.

A tojások fehérjét verjük kemény habbá. A sárgáját pedig egy másik, kisebb tálban gyengén verjük fel. Óvatosan keverjük össze a fehérjét és a sárgáját.

A megtöltött paprikákat forgassuk meg lisztben, majd tojásban. A tojás teljesen vonja be a paprikákat. Forró olajban aranybarnára süssük. Minden oldala süljön meg, legjobb, ha falapáttal fordítjuk meg. Amikor megsült, konyhai törlő papíron itassuk fel a felesleges olajat.

Azonnal, forrón tálaljuk, a még meleg szósszal megöntve.

Megjegyzés: Ha ebédünk nem csak dióval töltött paprikából áll, ez a mennyiség 6 személyre is elég lesz.

EPRES, KIWIS MÜZLI
(német recept, Margarete Janssen receptje)

Hozzávalók 2 személyre:
25 dkg földieper
1 kiwi
1 evőkanál sűrű gyümölcsszörp
2 dl teljes tej
2 evőkanál vagdalt dióbél
2 evőkanál zabpehely

Az epret megmossuk, lecsöpögtetjük, felszeleteljük. A kiwit meghámozzuk, hosszában elfelezzük, ha középen torzsája keményebb, kivágjuk. Utána feldaraboljuk. A gyümölcsöket összekeverjük, gyümölcsszörppel és tejjel öntjük meg.

A dióbelet és a zabpelyhet összekeverjük, és egy lábasban zsiradék nélkül aranysárgára pirítjuk. Forrón szórjuk a gyümölcsökre, és azonnal tálaljuk.

ERDEI GOMBA DIÓOLAJJAL

Hozzávalók 4 személyre:
40-50 dkg erdei gomba, vagy felerészben apró termesztett csiperke
2 mogyoróhagyma, vagdalva
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál vagdalt petrezselyem
3 evőkanál dióolaj
só, bors

Melegítsük elő a sütőt 190 C°-ra.

Tisztítsuk meg a gombát a rátapadt füvektől, levelektől, stb. Vegyük ki a szárát. Keféljük le a száráról és a kalapjáról a homok- és talajszemcséket. Mossuk meg a gombákat, de ne álljanak sokáig vízben, nehogy vizet szívjanak fel. Csepegtessük le egy szűrőedényben.

A mogyoróhagymákat és a fokhagymákat tisztítsuk meg, és vágjuk apróra. Vagdossuk össze a petrezselymet is, és egy edényben keverjük el a mogyoróhagymával, a fokhagymával és a dióolajjal.

A nagyobb gombákat vágjuk kisebb darabokra. A gombát öntsük a dióolajos keverékbe, és tegyük a sütőbe. Lazán terítsünk rá alufóliát. 20-25 percnyi sütésre, párolásra a gombák megpuhulnak. Ekkor levesszük a fóliát, és további sütéssel hagyjuk a gomba levét elfőni. Ez 10-15 percig tart.

Rögtön, melegen tálaljuk.

GOMBÁS RIZS DIÓVAL
(amerikai vegetáriánus étel)

Hozzávalók 6 személyre:
1 csésze rizs, ami indián rizs is lehet
1/2 csésze hántolt zab vagy árpa
1/2 csésze aszalt áfonya, apróra vagdalva
1 evőkanál étolaj
1/2 csésze gomba, felvagdalva
1 csésze vagdalt dióbél
2 mogyoróhagyma, felvagdalva
1 evőkanál petrezselyemzöldje, felvagdalva
1 evőkanál dióolaj
só, bors

A rizsát (vagy az indián rizst) megfőzzük, annyira, hogy puha legyen, de ne kásás. Időközben a hántolt zabot vagy árpát is megfőzzük, egy másik fazékban.

Az aszalt gyümölcsöt egy kisebb tálban annyi meleg vízbe áztassuk be, amennyi ellepi.

Egy lábasban melegítsük fel az étolajat, ebben pároljuk meg a hagymát, majd azon a felvagdalt gombát. 8-10 percig pároljuk, amíg levet nem enged, ekkor vegyük le a tűzről, és sózzuk, borsozzuk. Öntsük át abba a tálba, amiben majd asztalra kerül. Öntsük bele a dióbelet és a vagdalt petrezselymet is.

Amikor az aszalt gyümölcs megpuhult, öntsük le róla a vizet, és a gyümölcsöt is öntsük a tálba. Ugyanígy a főtt rizst és a főtt gabonát is.

Amikor minden összetevő a tálban van, hintsünk rá kevés dióolajat, és egy kissé kavarjuk meg. Kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsük még.

Melegen vagy szobahőmérsékleten fogyasztható.

GRILLEZETT ENDÍVIA KECSKESAJTTAL, DIÓVAL
(angol recept)

Hozzávalók 4 személyre:
4 fej endívia
2 evőkanál olivaolaj
további 1,25 dl olivaolaj
6 evőkanál gyümölcsecet
só, bors
6 dkg kecskesajt, darabokra törve
5 dkg vagdalt dióbél

Melegítsük elő a sütőt vagy grillet. Az endíviákat vágjuk hosszában félbe, és olajozzuk be jól. Tegyük az endíviákat a vágott felükkel alulra a tepsibe, és pirítsuk, amíg világos aranyszínűek nem lesznek, ez kb. 2 perc. A másik oldalát ne pirítsuk meg a sütőben, de a vágott oldalával felfelé helyezzük a tálra, amin szervírozni fogjuk.

Keverjük össze egy csavaros fedelű üvegben a 2 evőkanál olivaolajat a gyümölcsecettel, és adjunk hozzá kevés sót, borsot. Csavarjuk rá az üveg fedelét, és rázzuk jól össze.

Öntsük a salátalevet az endíviára, és a tetejét hintsük meg a kecskesajttal és a dióbéllel.

GRILLEZETT PADLIZSÁN PITÁBAN, GRÁNÁTALMÁS-DIÓS SZÓSSZAL
(közel-keleti vegetáriánus recept)

Hozzávalók 8 személyre:
3 db apró padlizsán (kb. 70 dkg)
1 kávéskanál só
2 közepes cukkini
2 nagy zöldpaprika
2 fej nagy vöröshagyma
1/4 csésze citromlé
1/3 csésze étolaj
2 gerezd eldörzsölt fokhagyma
1 kávéskanál bors
8 db kész pita
2 csésze gránátalmás-diós szósz, ha készen nem kapható, az alábbi hozzávalókból készíthető:
1 evőkanál étolaj
1 csésze apróra vagdalt hagyma
1 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 csésze darált dióbél
1/4 kávéskanál fahéjpor
1 csésze víz
1/3 csésze gránátalmalé (konzerv is lehet)
1,5 evőkanál méz
1/2 kávéskanál só

Ne ijedjünk meg a hozzávalók beszerezhetetlenségétől. Kész pita már Magyarországon is kapható, de lehetőleg jó minőségűt, szilárdat válasszunk, nehogy a tölteléktől szétessen. Azért válasszunk kisebb padlizsánokat, hogy szeletekre vágva elférjen a pita "zsebében". Ha csak nagyobbat kapunk, grillezés után a szeleteket vágjuk negyedekre. Kész gránátalmás-diós szószt közel-keleti kereskedők forgalmaznak, de magunk is elkészíthetjük. Végső soron áfonyalé-sűrítményből is dolgozhatunk, az is ugyanolyan jó.

A padlizsánokat 1 cm-nél valamivel vékonyabb szeletekre vágjuk, és megsózzuk. A cukkinit hosszában félbevágjuk, majd ugyanolyan vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk. Mindkét zöldségféle szeleteit konyhai papírtörlőre fektetjük, és legalább egy óráig állni hagyjuk. Végül száraz papírtörlővel itatjuk fel a szeleteket.

A zöldpaprikákat vágjuk 1-1,5 cm széles karikákra. A két fej hagymát is vastag karikákra vágjuk, és a paprikaszeletekkel együtt tegyük egy tálba.

Töltsük a paprikára és a hagymára a citromlé, az étolaj, az eldörzsölt fokhagyma és a bors keverékét, és keverjük el vele. Tegyük hűtőbe.

A pitatésztát vágjuk be, hogy tölthető legyen.

A gránátalmás-diós szószt házilag úgy készítjük el, hogy egy serpenyőben olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és amikor üveges, levesszük a tűzről. Kihűlés után mixerbe töltjük át, és a darált dióbéllel, a fahéjporral elmixeljük. Öntsük hozzá a vizet, a gránátalmalevet, a mézet, a sót, és mindezekkel együtt mixeljük tovább, legalább 2 percig, de közben néhányszor, ha kell, vakarjuk le a mixer falára kiült részeket. A majonéznél sűrűbb állagú szószt kell kapnunk.

Végül kóstoljuk meg, és ha úgy ítéljük meg, mézzel vagy sóval változtathatunk az ízén. Felhasználásig tartsuk hűtőben.

Grillezzük meg a padlizsánt, a cukkinit, a paprikát és hagymát. Ezt legjobb szabadtéren, faszén fölött végezni. Közepes hőmérsékletet használjunk. A paprika és a hagyma grillezéséhez fémdrótból készült grillezőkosarat használjunk, nehogy megégjenek.

Amikor a zöldségek kellően lágyak, barnulni kezdenek, vegyük le a tűzről és töltsük a pitákba. A zöldségek után szósszal is töltsük meg.

Vörösbor illik hozzá, Merlot vagy Cabernet.

HAWAII GOMBA

Hozzávalók:
2 evőkanál dióbél
1 evőkanál étolaj
2 csésze darabokra vagdalt fehér gomba
2 csésze darabokra vagdalt színes gomba
2 csésze darabokra vagdalt shiitake gomba
2 evőkanál apróra vagdalt petrezselyem
2 gerezd apróra vagdalt fokhagyma
1 evőkanál gyümölcsecet
2 evőkanál cukor
1 teáskanál szójaszósz

Egy kisebb edényben közepes lángon néhány percig pirítsuk a dióbelet, míg barnulni nem kezd. Tegyük félre.

Egy nagy edényben közepes lángon melegítsük meg az étolajat, öntsük bele a gombákat, és pároljuk néhány percig keverés nélkül. Néhány perc elteltével kezdjük meg a keverést, adjuk hozzá a petrezselymet és a fokhagymát, és pároljuk további 3-5 percig, amíg a gombák levet nem kezdenek ereszteni, és barnulni nem kezdenek.

Egy kisebb tálban keverjük össze az ecetet, a cukrot és a szójaszószt. Öntsük a gombához, és főzzük további egy percig. Ízlés szerint sózhatjuk.

A dióbelet tálaláskor öntsük a tetejére. (A képen tészta körettel látható.)

KRUMPLIPÜRÉ PIRÍTOTT DIÓVAL
(amerikai recept, Steven Wheeler receptje, aki köretként hagymamártást ajánl)

Hozzávalók 4 személyre, a hagymamártással együtt:
1 kg burgonya
10 dkg lágy sajt
10 dkg durvára vagdalt dióbél
3/4 csésze tej
só, bors, szerecsendió
1 nagy sárga hagyma, felvagdalva
2 evőkanál étolaj
1 evőkanál liszt
1,5 csésze forró csirkehúsleves
2 evőkanál barna mártás (nem kötelező)

A krumplikat hámozzuk meg, vágjuk négybe, öntsünk rájuk annyi vizet, hogy elfedje, és főzzük mintegy 25 percig. A főzővíz nagyját öntsük ki, csak egy keveset hagyjunk a krumpli alatt. Dolgozzuk el apróra a krumplit, míg teljesen sima nem lesz. Öntsük bele a tejet, keverjük bele a dióbelet, valamint az apróra darabolt sajtot. Ízesítsük. Még annyi tejet adhatunk hozzá, hogy ne ragadjon a kanálra.

Enyhén pirítsuk meg a hagymát az olajon. Keverjük bele a lisztet, és lassan adagolva öntsük hozzá a csirkehúslevest. Közben folyamatosan kevergessük a tűz fölött. A krumplipürével tálaljuk.

KUSZKUSZ ARTICSÓKÁVAL, DIÓVAL
(holland vegetáriánus recept)

Hozzávalók:
30 dkg kuszkusz
1 db articsóka
5 szál zöldhagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
maréknyi petrezselyemzöld
3 evőkanál étolaj
1 citrom leve
12 dkg vagdalt dióbél
bors, só
zöldsaláta

A kuszkuszt egy csésze vízben és az étolajban megfőzzük. További öt percig a főzőedényben tartjuk.

Az articsókát negyedekre vágjuk, a negyedeket tovább szeleteljük, keresztben. A zöldhagymát karikákra, a fokhagymát apróra vágjuk.

Feldaraboljuk a dióbelet, felvagdaljuk a petrezselymet is.

Mindezt egy nagy salátás tálba rakjuk, a megfőtt kuszkuszra.

Az étolajból és a citromléből dresszinget keverünk, ízlés szerint borsozzuk, sózzuk, és a zöldségekre öntjük.

Kevés zöldsalátával díszítve szervírozzuk.

LENCSÉS, DIÓS HAMBURGER
(amerikai recept)

Hozzávalók 4 zsömléhez:
3/4 csésze pirított, majd kihűtött dióbél
1/3 csésze száraz zsemlyemorzsa
3 gerezd fokhagyma, nagyjából összevágva
2 kávéskanál őrölt köménymag
2 kávéskanál őrölt koriandermag
1/4 kávéskanál őrölt pirospaprika
só, bors
3/4 csésze főtt, leszűrt, kihűlt lencse
4 evőkanál étolaj
1 nagy tojás
4 készen vásárolt hamburger-zsömle

Robotgépben őröljük és keverjük össze a pirított dióbelet, a zsemlyemorzsát, fokhagymát, a fűszereket, sót, borsot. Addig őröljük, amíg egyformán aprószemű keveréket kapunk.

Adjuk hozzá a főtt lencsét és egy kanál olajat. Járassuk tovább a gépet. Nem baj, ha néhány szem lencse egészben marad, de nagyjából daráljuk meg.

Egy nagyobb tálban verjük fel a tojást. Öntsük hozzá lencsés keverékünket, és mixeljük jól el. Osszuk négy egyenlő részre, kézzel formáljunk belőlük pogácsát.

A maradék három kanál olajat melegítsük meg egy szélesebb, nem odaégős serpenyőben. Közepesnél kisebb lángon süssük ki benne a hamburger-pogácsákat. süljenek barnára, és vékonypengéjű spatulával fordítsuk meg, hogy a másik oldaluk is megsüljön. Oldalanként 8-10 perc elég. Papírtörlővel bélelt lapostányérra szedjük ki, hogy az olajat felitassuk.

Rakjuk készen vásárolt hamburger-zsömlékbe. Salátával, hagymával, egyéb zöldségekkel gazdagíthatjuk.

PADLIZSÁN DIÓVAL, PARADICSOMMAL
(görög recept)

Hozzávalók 4 személyre:
2 kg kerek padlizsán
0,5 kg darált dióbél
2,5 dl étolaj
0,5 kg paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma

Mossuk meg a padlizsánokat, vágjuk félbe, és vágjuk ki a magjukat. Helyezzük vízzel telt edénybe félórára-egy órára, majd öntsük le a vizet, és a padlizsánokat sózzuk meg. Olajban süssük puhára a fél padlizsánokat, végül szedjük ki az olajból.

A paradicsomot törjük pürévé, és kevés víz hozzáadásával a sütőolajban addig főzzük, amíg sűrű szószt nem kapunk.

A fokhagymát vágjuk apróra, vagy dörzsöljük el, és a darált dióbéllel együtt keverjük a paradicsomszószhoz. (Ha szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá.) A padlizsánt is tegyük bele, és 3-4 percig forraljuk össze.

A padlizsánokat tányérokra szedjük, és a diós-paradicsomos szószt is rászedjük.

PADLIZSÁN GRATENMÁRTÁSSAL
(francia recept)

Hozzávalók 2 személyre:
1 padlizsán, lehetőleg vékony héjú
10 dkg fetasajt
5 dkg dióbél
1 evőkanál méz
kevés étolaj

Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra. A padlizsánt mossuk meg, és vágjuk hosszában félbe. Vágott felükkel felfelé fordítva tegyük egy tepsibe, és locsoljuk meg kevés olajjal. Háromnegyed órán át süssük.

A fetasajtot morzsoljuk szét egy tálba. A dióbelet kisebb darabokra vagdossuk, és öntsük a sajthoz. Öntsük rá a mézet is, és jól keverjük össze. Az így kapott gratenmártással kenjük be a sült padlizsánt.

Visszatesszük a sütőbe, magasabbra állítjuk a hőfokot, és kb. negyedóra alatt rásütjük a padlizsánra a gratenmártást. Akkor jó, amikor a teteje aranyszínűre vált.

PHALI (diós spenót)
(grúz recept)

A diós spenóthoz csak dió, spenót és némi zöldfűszer kell. Egyszerű, hagyományos grúz ennivaló. Aki Grúziába készül, még itthon kóstolja meg, mert ott nagyon gyakori. A grúz kukoricalepényhez ugyanolyan jól megy, mint az örmény lavashoz, de friss kenyérre kenve is nagyon jó. Vörösborral szokás fogyasztani.

Hozzávalók:
20 dkg dióbél
2 kg spenót
2 köteg friss koriander
2 köteg petrezselyemzöld
3-4 gerezd fokhagyma
30 dkg hagyma
pirospaprika, só ízlés szerint
kávéskanálnyi borecet, vagy gránátalma-gerezdek, savanyításnak

A spenótlevél ha száras, a szárát vágjuk le. A leveleket tegyük egy nagyobb tálba, folyassunk rá annyi vizet, amennyi ellepi, hogy a spenót megszívja magát. Amíg a spenót ázik, egy lábasban forraljunk fel ugyanannyi vizet.

Bő negyedórányi áztatás után öblítsük, mossuk le a spenótleveleket, hogy mindenhol tiszták legyenek. A tiszta spenótot tegyük a forrni kezdő vízbe, és a főzővízbe tegyünk kevés sót. Ügyeljünk rá, hogy főzés közben a spenót mind a víz alatt legyen.

Fontos, hogy ne főzzük túl a spenótot, a színe maradjon élénkzöld. Úgy győződhetünk meg arról, hogy a spenót megfőtt, hogy villával próbáljuk átszúrni a legvastagabb levélköteget. Ha a villa könnyen belemegy, a spenót megfőtt. Szűrőkanálban csepegtessük le, és tegyük félre lehűlni.

Most jön a lényeg. A dióbelet, a fokhagymát, a koriandert és ha erőspaprikaként csöves paprikát használunk, a paprikát is daráljuk le darálóval vagy aprító géppel. A hagymát és a petrezselymet vagdossuk olyan apróra, amennyire tudjuk. Ezt mind keverjük annyira össze, hogy egynemű legyen.

A kihűlt főtt spenótból két kézzel nyomjuk ki a vizet. Utána vagy késsel vágjuk apróra, vagy húsdarálón daráljuk le. Ha finomabbra akarjuk készíteni, akkor a daráló ajánlott.

A phali összeállítása következik. A darált spenótot a diós keverékkel keverjük össze. Kóstoljuk meg, savanyítsuk ízlés szerint, borecettel vagy gránátalmával. Ha gránátalma-gerezedeket keverünk bele, azok savanykás levet eresztenek. Most is jól keverjük össze. És ízlés szerint sózzuk is.

A kész phali hűtőben tartható. Amikor tányérra tesszük, vagy halomba rendezzük, vagy elsimítjuk késsel. Gránátalmával díszítjük.

RÁNTOTT KECSKESAJT
(francia recept)

Hozzávalók 2 személyre:
friss kecskesajt
zsemlyemorzsa
1 tojás
étolaj
dióolaj
vinegrett
szép dióbél
salátalevél
só,bors

A tojást egy tányérban villával verjük fel, keverjünk el benne sót, borsot.

Egy másik tányérba szórjunk prézlit. A kecskesajtból vágjunk szeleteket. Mártsuk meg a tojásban, majd a morzsában mindkét oldalát.

Serpenyőben, meleg olajon süssük meg a bundázott sajtot, hogy mindkét oldala szép színes legyen.

A salátalevélre öntsünk vinegrettet és dióolajat. Sózzuk, borsozzuk a salátát, finoman keverjük át a leveleket.

A tányérokra rendezzünk salátaleveleket, Óvatosan helyezzük rá a rántott sajtot, hogy szét ne essen, és díszítsük szép dióbéllel.

Míg meleg a sajt, addig kínáljuk.

SAJTOS DIÓS SZELETEK
(mai buddhista vegetáriánus egytálétel)

Hozzávalók:
2 csésze dióbél
1,5 csésze főtt barnarizs
2 evőkanál vaj
1 közepes fej hagyma, apróra vagdalva
1/2 csésze gomba, apróra vagdalva
2 evőkanál petrezselyemlevél, vagdalva
2 kávéskanál friss vagy 1 kávéskanál szárított kaukfű
1 kávéskanál friss vagy 1/2 kávéskanál szárított zsályalevél
2 nagy gerezd fokhagyma, nagyon apróra vágva
2 nagy tojás, elhabarva
30 dkg reszelt sajt
1 csésze túró
kávéskanálnyi só, bors

Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra. Vajazzunk ki egy kenyérsütő formát, fektessünk bele zsírpapírt, és vajazzuk ki annak is a felszínét.

A dióbelet enyhén pirítsuk meg egy tepsin, majd hagyjuk kihűlni. Vágjuk késsel apróra.

A vajat olvasszuk meg egy közepes méretű lábasban, közepes lángon. Pároljuk rajta üvegessé a hagymát. A gombát addig pároljuk a hagymán, amíg barnulni nem kezd, és kiengedett levének fele elfő. Ekkor keverjük hozzá a főtt rizst, a diót, a zöldfűszereket, a tojást, sajtot, túrót, vagdalt fokhagymát, sót, borsot.

Összekeverés után töltsük a keveréket az előkészített sütőformába, a felszínét simítsuk el. Addig süssük, amíg aranybarna színt nem kap, és érintésre szilárdnak nem tapasztaljuk. Vagyis körülbelül egy óráig.

Sütés után a formában hűljön 10 percig, aztán vágjuk körül egy késsel, úgy borítsuk ki.

Már fogyasztható is. Valamilyen szószt, például gombaszószt készíthetünk mellé.

SPÁRGA FŰSZERES DIÓVAL, KÉKSAJTTAL
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg spárga
20 dkg szalonna
20 dkg kéksajt (Rokfort, stb.)
20 dkg darabos dióbél
étolaj
fűszerek

A dióbelet olajon pirítjuk, rövid ideig, amíg barnulni nem kezd. A tűzről levéve megszórjuk ízlésünk szerinti fűszerekkel (pirospaprika, köménymag, currypor, fahéj, stb.). Sózzuk, borsozzuk.

A spárgát tisztítsuk meg, ha kell, alsó részét hámozzuk meg.

A szalonnát pároljuk üvegesre, a fölösleges zsírt öntsük le róla.

A spárgát vízben pároljuk puhára, szedjük át a szalonnára, és azon fejezzük be a párolását. Szedjük tálra.

A kéksajtot morzsoljuk a spárgára, és az egészet szórjuk meg a fűszeres dióval.

SPÁRGA PIRÍTOTT DIÓVAL
(amerikai recept)

Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy narancs
0,5 kg spárga
2 evőkanál étolaj
1/2 csésze dióbél
só, bors

Először a dióbelet pirítsuk meg, sütőben. 8-10 perc alatt enyhén barnulni kezd, akkor jó.

A narancsot hámozzuk meg, héját tegyük félre. A narancs levét facsarjuk egy kisebb lábasba, tegyük fel a tűzhelyre, forraljuk fel. Amikor forrni kezd, a tüzet vegyük gyengére, és pároljuk tovább a narancslevet, amíg felére nem sűrűsödik.

Eközben a spárgát forró vízben pároljuk puhára, majd öntsük le róla a vizet.

A besűrűsödött narancsléhez adjuk hozzá az étolajat, és jól keverjük össze, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Helyezzük ki a spárgát egy tálra, és öntsük meg a narancsos keverékkel. A dióbelet és a narancshéjat a tetejére rakjuk.

SÜLT GOMBA DIÓVAL
(grúz recept)

Hozzávalók 2 személyre:
félkiló fehér, friss gomba
3/4 pohár darált dióbél
1-2 fej vöröshagyma, vagy 5-6 szál zöldhagyma
0,8 dl étolaj
petrezselyem és más zöldfűszer
almaecet
bors, só

A megtisztított gombát vágjuk szeletekre, sózzuk meg, süssük meg. A keletkező levet öntsük le róla, és keverjük össze az almaecettel, a keveréket borsozzuk meg.

Az ecetes keveréket öntsük a sült gombára. A gombát vagdaljuk fel, keverjük a gombához. Ugyanígy a zöldfűszereket és a darált dióbelet is.

Melegen szervírozzuk, akkor is, ha korábban készítettük el. Ez esetben hűtőben tarthatjuk, és szervírozás előtt sütőbe tesszük.

SÜLT PADLIZSÁN DIÓMÁRTÁSBAN
(angol vegetáriánus recept)

A diómártást előre is elkészíthetjük, hűtőben egy hétig is eláll. Többféle ízben készíthetjük, mentásan, paprikásan, citromosan.

Hozzávalók:
1 csésze dióbél
1 kis gerezd fokhagyma
1/4 csésze zsemlyemorzsa
1,5 csésze forró víz
2-3 kávéskanál dióolaj
1/4 kávéskanál tört édeskömény mag
só, bors

A dióbelet a zsemlyemorzsával és a fokhagymával együtt tegyük robotgépbe, és daráljuk, keverjük össze. Aprómorzsás szerkezetű legyen. Ne állítsuk le a gépet, úgy öntsünk bele egy csésze forró vizet. Rövid idő után állítsuk le a gépet, a faláról vakarjuk le a kicsapódott anyagot, és öntsünk hozzá még kb. 1/2 csésze forró vizet. Annyit, hogy az általunk kívánt állagú legyen.

Keverjük bele a dióolajat, az édeskömény-magot, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Ilyen állapotban lehűthetjük, felhasználásig eltarthatjuk. Felhasználáskor ízlés szerint mentalevéllel, pirospaprikával, citrommal, joghurttal ízesíthetjük.

A sült padlizsán hozzávalói:
4 padlizsánkarika, kb. 1-1,5 cm vastagra vágva
étolaj, só, bors

Sütés előtt negyedórával a padlizsánszeleteket enyhén megsózzuk, és állni hagyjuk. Ez azért szokás, hogy meg ne keseredjenek. De sózás nélkül is megfelelő eredményt kapunk.

Kevés forró olajon aranybarnára sütjük a padlizsánt. Amint a felülete olajos lett, fordítsuk meg, hogy a másik felét is beolajozzuk. A sütéshez kb. öt perc kell, közepes lángon.

Szervírozáskor a sült padlizsánt öntsük meg az előre elkészített diómártással.

SÜLT PADLIZSÁN DIÓVAL
(orosz recept)

Hozzávalók:
4 padlizsán
10 dkg dióbél
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors, zöldfűszer ízlés szerint

A padlizsánokat megmossuk, tövi részüket levágjuk. 220 C°-os sütőben megsütjük, időnként, mondjuk 20 percenként megforgatva. A sült padlizsánokat tányérra szedjük ki, és hagyjuk lehűlni.

Ezalatt ledaráljuk a dióbelet, a fokhagymával együtt. Megsózzuk, ízlés szerinti vagdalt zöldfűszert keverünk hozzá. Ha túl száraz, kevés vízzel egészíthetjük ki. Összetapadós legyen a keverék állaga.

A sült padlizsánokat hosszában vágjuk fel, de legfeljebb fele mélységig. Kanállal megnyomjuk a húsukat, és ha kell, meg is sózhatjuk. A nyílásba diós keveréket töltünk. Alufóliába csavarjuk a töltött padlizsánt. A fólia végét visszahajtjuk. Néhány órára hűtőbe tesszük.

A hűtőből kivéve kitekerjük a fóliából, és felszeleteljük.

Ha igényesek vagyunk arra, hogy a töltelék ne sötétedjen meg, fakanállal dolgozzunk, és a tölteléket hintsük meg citromlével.

SÜLT PADLIZSÁN DIÓVAL
(orosz recept)

Hozzávalók:
félkiló padlizsán
2 fej hagyma
1 evőkanál étolaj
10 dkg dióbél
10 dkg gránátalmagerezd
őrölt bors, só

A padlizsánt negyedórán át forró vízben pároljuk. Bőrét lehúzzuk, húsát szalmaszálnyi vékony szeletkékre vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk.

A hagymát próra vágjuk, meleg olajon megpároljuk. A dióbelet enyhén megpirítjuk, utána megtörjük.

Keverjük össze a padlizsánszalmát a pirult hagymával és az apróra tört dióbéllel.

Melegen és hidegen is tálalhatjuk, tálaláskor megszórjuk gránátalmagerezdekkel.

SÜLTKRUMPLI DIÓS PESZTÓVAL
(svájci recept)

Hozzávalók 4 személyre (a képen egy adag látható):
1 kg lehetőleg kisméretű burgonya
1 dl étolaj
2 köteg petrezselyem, bazsalikom, rozmaring, vagy más zöldfűszer
2 gerezd fokhagyma
10 dkg dióbél
csipetnyi pirospaprika
25 dkg mozzarella sajt
só, bors

A tepsit kenjük ki étolajjal. A burgonyát meghámozzuk, félbevágjuk, és a vágott felületével felfelé helyezzük a tepsibe. (Azért, hogy biztosan vízszintesen feküdjön, a félkrumpli alját is megvághatjuk kissé.) A félkrumplikat is kenjük be étolajjal. Sóval, borssal szórjuk meg. 200 C°-on mintegy félórán át süssük, amíg teljesen meg nem puhulnak.

Amíg a sülésre várunk, mossuk meg a petrezselymet, és vágjuk össze. Nem kell apróra vágni, durván is elég, utána úgyis botmixerrel dolgozunk. A zöldfűszert a fokhagymával, 1 dl étolajjal, kevés pirospaprikával, sóval, borssal együtt botmixerrel aprítjuk és keverjük össze. Ez a pesztó.

A mozzarellát felszeleteljük. A dióbelet apróra vagdossuk, vagy mozsárban törjük meg.

A megsült burgonyát kivesszük a sütőből. A pesztót a burgonyákra osztjuk. A dióbél egy részét is a burgonyákra szórjuk. Letakarjuk mozzarella-szeletekkel, és a sajtra is dióbelet szórunk. Ezután még mintegy negyedórán át sütjük.

Bár a pesztós, diós sültkrumpli összeállítása nem sok munkát kíván, a háromnegyed órás sütési idő hosszabbítja meg az elkészítési időt.

TÖKÖS-DIÓS TÉSZTA
(amerikai őszi vegetáriánus vacsora)

Szokatlan kombináció. Bármilyen tökből készíthető, talán a sütőtök a legjobb.

Hozzávalók 2 személyre:
Sütőtök 1 cm-esre kockázott húsa, 2-3 diónyi nagyságú
2 db apró cukkini húsa, ugyancsak 1 cm-esre vagdosva
3 nagy gerezd fokhagyma, vagdalva
étolaj
10 db dió bele, igen apróra vagdosva
20 dkg tészta
só, bors
dióolaj

Melegítsük elő a sütőt 200 C°-ra. A sütőtök-kockákat egy nagyobb sütő-edényben (tálban) kevés olivaolajon süssük 10 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát és a cukkinit, és süssük további 15 percig, vagy amíg jónak látjuk. Hintsük meg a dióbél-morzsával, sózzuk, borsozzuk, és süssük további 5 percig.

Közben főzzük meg a tésztát sós vízben. Szűrjük le róla a főzővizet, és borítsuk a sült tökre. Hintsük meg dióolajjal, és keverjük jól össze. Ízlés szerint fűszerezzük, a sütőedényben tálaljuk.

Reszelt sajttal gazdagíthatjuk.

TÖLTÖTT CUKKINI
(francia recept)

A cukkinit parmezános dióval töltjük, vegetáriánus módra.

Hozzávalók 4 személyre:
2 cukkini
10 dkg apróra tört dióbél
12 dkg reszelt parmezán
8 dkg prézli
2 elkevert tojás
1,5 dl félzsíros tej
só, bors

A cukkinikat hosszában vágjuk két darabra, és a belsejüket kiszedjük.

A cukkinikat (a belsejükkel együtt) gőzön pároljuk 10 percig, hogy megpuhuljanak.

A sütőt 180 C°-ra melegítjük elő.

Elkészítjük a tölteléket. Egy lábasban a prézlit a tejjel felmelegítjük, rövid ideig főzzük. Ráöntjük az elkevert tojást, hozzáadjuk a párolt cukkinik belsejét, megszórjuk parmezánnal, tört dióbéllel. Sózzuk, borsozzuk.

Ezzel a meleg keverékkel töltjük meg a cukkinikat. Tíz-tizenöt percre sütőbe tesszük.

VEGETÁRIÁNUS HAMBURGER
Hozzávalók:
9 pohár zabpehely
1 pohár dió
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 fej kisebb vöröshagyma
2 kávéskanál kapor
1 evőkanál zellerzöld
2-3 kávéskanál só
őrölt szezámmag
2 dkg élesztő
kis olaj a sütéshez
8 pohár víz

A hozzávalókat 8 pohár forró vízben 5-10 percig főzzük.

Ha kihűlt, 2 dkg felfuttatott élesztőt tegyünk bele. Kicsit kelesztjük.

Olajozott tepsibe lapos pogácsákat teszünk, és mindkét oldalát 15-20 percig sütjük.

VÖRÖSBAB DIÓVAL
(grúz recept)

A diós vörösbab a hagyományos grúz kukoricalepény kiváló tölteléke. Csípős, fűszeres.

Hozzávalók:
3-4 csészényi főtt vörösbab (konzervbab is lehet)
1 pohár tört dióbél
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt koriandermag
1/2 kávéskanál őrölt sáfrány
őrölt erős pirospaprika, ízlés szerint

1 evőkanál ecet
kis köteg friss koriander

Inkább magunk főzzük meg a babot, mint konzervbabot használjunk, mert így elkerülhetjük, hogy a bab túlfőjön, szétessen. Az a jó, ha a babszemek egészben maradnak. (A képen már túlfőtt bab látható.) A főtt babot szűrjük le, hogy nedvesség ne maradjon benne.

Most az ízesítést készítjük el. A megtört vagy darált dióbelet egy tálba öntsük, és szórjuk rá a fűszereket: koriandert, pirospaprikát, sót. Ehhez az ételhez az erős íz illik, ízlés szerint más erős fűszert is használhatunk. Só helyett pedig azt helyettesítő fűszerkeverék is jöhet.

A hagymát nagyon vékonyra vagdaljuk, egy csészébe tesszük, és ecetet öntünk rá. Öt perc elteltével a hagymából kinyomjuk az ecetet, és a hagymát a diós-fűszeres tálba tesszük át. Végül kevés friss koriandert is a tálba teszünk, apróra vágva, valamint a fokhagymát is, felvagdalva. Az egész masszát nagyon-nagyon kevés forró vízzel hígítjuk, és kézzel keverjük össze. Sűrű püré állagú keveréket kell kapnunk.

Az ízesítést összekeverjük a főtt babbal. Mielőtt felszolgálnánk, hagyjuk egy órán át állni, hogy az ízek összeérjenek.

ZÖLDSÉGES SÜLT TÉSZTA
(amerikai vegetáriánus recept)

Hozzávalók 1 tésztához:
A tésztához:
15 dkg liszt
7,5 dkg margarin
7,5 dkg dióbél
csipetnyi só
3-4 evőkanál hideg víz
A zöldség-feltéthez:
2 zöldpaprika
1 fej hagyma
1 cukkini
1/2 padlizsán
étolaj
1 fej fehér hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kockázott paradicsom konzerv
fűszerek, só, bors ízlés szerint
esetleg diós pesztó

A sütőt 220 C°-ra melegítsük elő.

Először a tésztát készítjük el. A diót mozsárban törjük meg. A lisztet öntsük egy tálba, és dolgozzuk bele a margarint. Keverjük bele a megtört dióbelet is, és annyi hideg vizet, hogy szilárd tésztát keverhessünk, dagaszthassunk. Amikor a tészta kész, formáljunk belőle golyót. Fedjük le, és tegyük hűtőbe.

Amíg a tészta hűl, megpirítjuk a zöldségeket. A vöröshagymát négy részre vágjuk, és minden negyedet további 2-3 cikkelyre. Felszeleteljük a paprikát, cukkinit, padlizsánt. A sütő hőmérsékletét 180 C°-ra csökkentjük, és egy tepsiben betesszük a zöldségeket. Meghintjük étolajjal, és kb. félóráig sütjük.

a fehér hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és kevés étolajon néhány percig pároljuk. Hozzáöntjük a paradicsomkocka-konzervet, és ízlésünk szerint fűszerezzük. Fedő nélkül 10 percig pároljuk, amíg be nem sűrűsödik.

Olajozzunk ki egy tésztasütő formát (a kép szerintit), vegyük ki a tésztát a hűtőből, és belisztezett deszkán nyújtsuk köralakúra. Szórjunk kevés lisztet a tésztára, tekerjük fel a nyújtófára, és kigöngyölve fektessük a sütőformába. A fölösleges tésztát éles késsel vágjuk körbe.

20 percig süssük a tésztát magában, zsírpapírral leborítva. Előbb a paradicsomot, majd a többi zöldséget töltjük rá. Ha van diós pesztónk is, azzal is megönthetjük.

További 10 percig süssük, amíg jól át nem melegszik.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább