Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Köretek

Vázlat:
Burgonyakrokett, dióbundában
Diós káposzta
Dióval töltött krumpli
Dióval töltött paradicsom
Grúz cékla, grúz vöröskáposzta
Krumpli diómártással
Lencse dióolajjal
Lencsesaláta dióolajjal
Lencsesaláta dióval
Meleg zöldbab dióval
Párolt zeller
Sáfrányos rizs dióval
Spenótos rizs
Vöröskáposzta dióval
Vöröskáposzta dióval 2

BURGONYAKROKETT, DIÓBUNDÁBAN
(skót recept)

Hozzávalók 4 személyre:
A kroketthez:
0,5 kg burgonya
2,5 dkg vaj
só, bors
4 közepes tojás
12,5 dkg liszt
2,5 dl víz
10 dkg vaj
A bundához:
18 dkg zsemlyemorzsa
10 dkg dióbél
3 közepes tojás
3 dl tej
csipetnyi só

A krumplit hámozva, darabokra vágva sós vízben főzzük puhára, majd öntsük le róla a vizet. Törjük össze, keverjük bele a vajat, és sózhatjuk, ízlés szerint borsozhatjuk is. Keverjük pürévé.

A dióbelet a gázon 2-3 percig pirítsuk. Még jobb lesz, ha pirítás után a dióbél héját is ledörzsöljük, konyharuhával. Végül keverjük össze a dióbelet a zsemlyemorzsával.

A vajat tegyük egy bögre sós vízbe, és forraljuk fel. Amikor forr, vegyük le a tűzről, és egy fakanállal keverjük hozzá a lisztet. Amikor egyenletesen elkevertük, tegyük vissza a tűzhelyre, és addig keverjük tovább, amíg a tészta el nem válik a fakanáltól. Ekkor másodszor is levesszük a tűzről, és négy tojást egyenként keverünk bele.

A krumplipürét és a tésztát összekeverjük, és kanállal, valamint beolajozott kézzel kb. 50 db krokettre osszuk.

Innen már a megszokott módon bundázzuk. A tejet 3 tojással keverjük el. A krokett-adagokat előbb a tejes tojásban, majd a diós zsemlyemorzsában forgatjuk meg, és forró olajban kb. 5 percig sütjük.

Főleg vadhúsok mellé ajánlott.

DIÓS KÁPOSZTA
(török recept)

Hozzávalók:
dió
csípőspaprika
fokhagyma
étolaj

káposzta

A káposztát megfőzzük, leveleit lecsöpögtetjük, egy lábasba rendezzük. Olajjal megöntjük, paprikával megszórjuk, sózzuk. Megpároljuk. Áttesszük egy tepsibe, a pároló levet ráöntjük. A fokhagymát összevágjuk, a diót apróra törjük. A káposztára szórjuk, és még olajat öntünk rá. Sütőben megkapatjuk.

DIÓVAL TÖLTÖTT KRUMPLI
(köret sült csirke mellé)
(német recept)

Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy krumpli
3 dkg szalonna, szeletelve
10 dkg dióbél
1 evőkanál vaj vagy margarin
2 evőkanál tejföl
csipetnyi cukor, só, bors, paprika

A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, 30 percig főzzük.

A szalonnát vékony szálakra vágjuk. A dióbelet durvára törjük. A szalonnát a vajon (margarinon) gyenge tűzön megsütjük. Mielőtt megbarnulna, hozzáöntjük a dióbelet is, rövid ideig tovább sütjük. A végén csipetnyi cukorral szórjuk meg, és levesszük a tűzről.

A burgonyát hosszában félbevágjuk, a belsejét kanállal kivájjuk, körben mintegy 1 cm-es falat hagyva.

A sütőt 220 C°-ra melegítjük elő. Egy tálban összekeverjük a dióval sült szalonnát a tejföllel, kevés sóval, fűszerrel ízesítjük. A forró sütőben 15 percig sütjük.

DIÓVAL TÖLTÖTT PARADICSOM
(köret grillezett halak, húsok mellé)
(német recept)

Hozzávalók 4 személyre:
8 db (kb. 1 kg) paradicsom
10 dkg dióbél
1 db kisebb hagyma (mogyoróhagyma)
1 db zöld erőspaprika
1 db piros erőspaprika
kevés só, ízesítésnek mentalevél
2 csepp konyak
1 kanál reszelt citromhéj
1,5 dl tejföl

A megmosott paradicsomok tetejét levágjuk, belsejét kiszedjük. (Jó lesz szósznak, levesbe, stb.)

A dióbelet nagyobb darabokra vagdossuk. Enyhén pirítjuk, amíg illatos nem lesz, majd hagyjuk kihűlni.

A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. A megmosott erőspaprikák húsát felvagdaljuk, magját és az erejét eltávolítjuk.

A megmosott mentalevélből 8 kisebb darabot díszítésre félreteszünk.

A többi mentalevelet apróra vágjuk, elkeverjük a pirított dióbéllel, a hagymával, a paprikával, a citromhéjjal, pár csepp konyakkal. Ezzel a keverékkel töltjük meg a paradicsomokat, és a tetejükre helyezzük a mentalevél-darabokat.

Grillezett halak, húsok mellé adjuk, köretként.

GRÚZ CÉKLA, GRÚZ VÖRÖSKÁPOSZTA

Hozzávalók:
1 kg cékla
1 csésze dióbél
3 gerezd fokhagyma
3 hagyma, finomra vagdosva
2-3 evőkanál borecet
5 evőkanál korianderlevél, vékonyra vágva
1 teáskanál őrölt koriandermag
1 teáskanál piros paprika

Főzzük meg a céklát, hűtsük le, hámozzuk meg, reszeljük le.

Daráljuk meg a diót, a fokhagymát és a koriandert. Adjuk hozzá a fűszereket, a hagymát, a borecetet, sót, és keverjük bele a céklareszelékbe.

A diós vöröskáposzta hozzávalói:
1 fej vöröskáposzta
2 fej hagyma reszelve vagy apróra vagdalva
1/2 pohár tört dióbél
3-4 gerezd fokhagyma, apróra vagdalva
4-5 evőkanál vagdalt zöldpetrezselyem vagy kapor
ecet, bors, só

A káposztafejet félbevágjuk, sós vízben megfőzzük. Kisebb darabokra vágjuk.

Elkeverjük a vagdalt zöldséggel, a hagymával és a fokhagymával, a vagdalt dióbéllel, végül sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint ecetezzük.

KRUMPLI DIÓMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
4 db közepes krumpli
2 gerezd fokhagyma
8 dkg dióbél
3 evőkanál dióolaj
petrezselyem, só, bors

Főzzük meg héjában a burgonyát.

Készítsük el a mártást: Hámozzuk meg a fokhagymát, és a dióbéllel, valamint a petrezselyemmel együtt mixeljük el. Öntsük hozzá a dióolajat, sózzuk és borsozzuk.

Töltsük a mártást a meghámozott főtt krumplira, és körben díszítsük salátalevéllel.

LENCSE DIÓOLAJJAL (ausztrál recept)

Hozzávalók 4 személyre:
0,5 kg lencse
1 közepes hagyma
0,6 dl dióolaj
ízlés szerinti fűszer

Egy nagyobb lábasba öntsünk 1,5 l vizet. Tegyük bele a lencsét, a megpucolt hagymát egészben, és öntsünk hozzá 0,1 dl dióolajat. Ízlés szerint még fűszerezhetjük. Fedő alatt főzzük 30 percig, utána pedig fedő nélkül, amíg a lencse meg nem puhul.

Ha a lencse megfőtt, vegyük ki a hagymát, és szűrjük le a lencsét, de igen kevés víz maradjon rajta. Öntsük ki egy tálba, csorgassuk rá a maradék dióolajat. Sózzuk meg, és ízlés szerint piros paprikával vagy borssal is ízesíthetjük.

A lencsét magában is ehetjük, de ha köretként fogyasztjuk, akkor 10 személyre is elég. A maradékot hűtőben eltehetjük, és később is megmelegíthetjük.

Megjegyzés: A lencsének vannak gyorsabban és nehezebben puhuló változatai. A recept szerinti idő a könnyebben puhuló lencsére vonatkozik.

LENCSESALÁTA DIÓOLAJJAL
(francia-libanoni recept)

Hozzávalók:
1/4 kg aprószemű lencse
1 zöldhagyma, félbevágva
1 sárgarépa, félbevágva
2 zellergumó, félbevágva
3 gerezd fokhagyma
1 rúd fahéj
1 kávéskanál köménymag
0,9 l víz
kb. 8 db cseresznyeparadicsom, félbevágva
1/2 vöröshagyma, apróra vagdosva
1/2 köteg petrezselyemlevél, apróra vagdalva
1 köteg korianderlevél, apróra vagdalva
2,5 dl dióolaj
1,2 dl borecet
1 citrom leve
2 csepp szezámmagolaj

A tiszta lencsét egy közepes lábasban a zöldhagymával, sárgarépával, zellergumóval, fokhagymagerezdekkel, fahéjjal, köménymaggal együtt tesszük fel a vízben főni. Felforraljuk, és addig főzzük, amíg meg nem puhul. 20-25 percig.

Ezalatt a dióolajból, borecetből, citromléből és szezámmagolajból dresszinget keverünk, és ízlés szerint ízesítjük.

A megfőtt lencséből szedjük ki a zöldségeket, szűrjük le a lencsét. Tegyük egy nagy tálba, és hintsük meg a dresszing felével. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Szervírozáskor tegyük a cseresznyeparadicsomot, a vagdalt hagymát, a petrezselyem- és a korianderlevelet is helyezzük a lencsére.

A maradék dressszinggel mindenki tovább ízesítheti a lencsesalátát.

A dióolajos lencsesaláta a sült bárány elmaradhatatlan körete. Ha nem bárányhús mellé fogyasztjuk, akkor leginkább sült csirke vagy grillezett hal mellé ajánlható.

Vegetáriánusok számára főétel lehet, jó minőségű fetasajttal megszórva. Ha hűtőben tartjuk, még egy hét múlva is kiváló, villásreggelire.

LENCSESALÁTA DIÓVAL
(skót recept)

Hozzávalók 4 személyre:
24 dkg lencse
kakukfű, petrezselyem, babérlevél
20 dkg szalonna
2 mogyoróhagyma, vagdalva
dióbél
2 szelet sonka, vékony csíkokra vágva
1 kávéskanál mustár
2 evőkanál napraforgóolaj
1 kávéskanál dióolaj
1 kávéskanál borecet
só, bors

25-30 percig főzzük a lencsét, háromszoros vízben, fűszernövényekkel. A megfőtt lencsét csepegtessük jól le, öntsük egy tálba.

Amíg a lencse fő, a mustár, a napraforgóolaj, a dióolaj és a borecet összekeverésével vinegrettet készítünk.

A mogyoróhagymát kissé megfuttathatjuk, ha akarjuk, de anélkül jobb. A lencsés tálban összekeverjük a sonkacsíkokkal és a dióbéllel. Megöntjük a vinegrettel, sózzuk, borsozzuk.

A szalonnát megpirítjuk, és zsírja nélkül helyezzük a lencsére.

MELEG ZÖLDBAB DIÓVAL
(francia recept)

Hozzávalók:
1 evőkanál borecet, vörösborból
2 gerezd fokhagyma megpucolva, felvágva
só, bors
3 evőkanál jó minőségű dióolaj
50 dkg zöldbab megmosva, elvagdalva
1/2 csésze darabos dióbél

Keverjük a borecethez a fokhagymát, és sózzuk, borsozzuk. A dióolajat vékony sugárban öntsük hozzá, állandó keverés közben.

A zöldbabot sós vízben főzzük meg. Ropogósan puhára, kb. 5 percig.

Keverjük fel a dresszinget, és öntsük meg vele a zöldbabot. A dióbéllel is szórjuk meg, és azon melegében tálaljuk.

PÁROLT ZELLER

Hozzávalók 6 személyre:
1 kg zellerszár, a zöldjével
1 citrom leve
1 fürt sötét szőlő
2 evőkanál dióolaj
0,2 dl feketeribizli-ecet
20 db feles dióbél
2 dl vörösbor
2,5 dl dióbor
só, bors

Vágjuk le a zeller zöldjét, és mossuk meg folyóvíz alatt. Csöpögtessük le. Hámozzuk meg, és vágjuk apró kockákra a zellert. Öntsük rá a citromlevet.

Bogyózzuk le a szőlőfürtöt, és a szőlőszemek 3/4 részét mártsuk forró vízbe néhány másodpercre. Húzzuk le a héjukat.

A zellert pároljuk meg, hideg vízben kezdve a főzést. Amikor forr, jéghideg vízbe rakjuk át, hűtsük le.

Egy vaslábasban - célszerűen kínai wokban - öntsük össze a dióbort, a gyümölcsecetet, a dióolajat, a vörösbort. Adjunk bele 12 dióbelet, valamint a zellerkockákat. Pároljuk együtt az egészet 35 percig, rendszeresen rázogatva, keverve. Ezután adjuk hozzá a nyers és a hámozott szőlőszemeket is, és főzzük további 25 percig. Sózzuk, borsozzuk.

Egy mély tálba öntsük ki. Díszítsük a zeller zöldjével és a maradék dióbéllel.

A párolt zellert leginkább sült húsok mellé adjuk.

SÁFRÁNYOS RIZS DIÓVAL
(libanoni recept)

Hozzávalók 4 személyre:
35 dkg hosszúszemű rizs
25 dkg dióbél
5-10 db sáfrányvirág
5 dkg vaj

A vajat egy lábasban vagy serpenyőben megolvasztjuk. Beletöltjük a rizst, a diót, a sáfrányt, és lassú tűzön párolni kezdjük, amíg a rizs átlátszóvá nem válik.

Ekkor fokozatosan félliter vízzel öntjük fel, megsózzuk, és lassú lángon, fedő alatt főzzük. Amikor a rizs a vizet magába szívta, készen vagyunk.

SPENÓTOS RIZS
(angol recept)

Hozzávalók 6 személyre:
1 csésze rizs
2 szál megmosott, lecsepegtetett, felvagdalt spenót
4 tojás
3 dl gombakrémleves
kevés őrölt szerecsendió (nem kötelező)
1 kávéskanál szárított hagymapor
1/2 kávéskanál só
1/2 kávéskanál őrölt bors
1/4 csésze reszelt parmezán sajt
1/2 csésze vagdalt, pirított dióbél

A sütőt melegítsük elő 170-180 C°-ra.

Főzzük meg a rizst. (Ízletesebb, ha leveskockából készült csirkehúslevesben főzzük.)

A főtt rizshez keverjük hozzá a spenótot, a tojásokat, a gombakrémlevest, és fűszerezzük meg. Töltsük kizsírozott sütőformába. Szórjuk rá a sajtreszeléket és a dióbelet. Mintegy 20 percig süssük.

Köretként adhatjuk húshoz.

VÖRÖSKÁPOSZTA DIÓVAL
(holland recept)

Hozzávalók:
1 fej kisebb vöröskáposzta
8 dkg vagdalt dióbél
1 tojás
2 evőkanál borecet, vörösborból
2 evőkanál étolaj
1 kávéskanál dióolaj
1 kávéskanál mustár
só, bors

A káposzta külső leveleit leszedjük, a káposztát apróra vágjuk. Vagy gyaluljuk.

A tojást keményre főzzük, vékony karikákra vágjuk.

Vinegrettet készítünk az étolajból, a dióolajból, a borecetből, végül a fokozatosan hozzákevert mustárból. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A felvagdalt káposztát megöntjük a vinegrettel, és megszórjuk a dióbéllel.

VÖRÖSKÁPOSZTA DIÓVAL 2
(francia recept)

Egy vékonyra vagdalt szép vöröskáposzta, bő dióolaj, világos, feles dióbelek.

Mi kell még az igazi vöröskáposzta-salátához?

Csak pikáns ízesítés. Apró gyöngyhagyma finomra vágva, leheletnyi só, válogatott borecet, evőkanálnyi szójaolaj, szemes fehérbors, néhány mustármag.

A válogatott hozzávalókat saját ízlésünk szerint keverjük a káposztához, kivéve a dióbelet. Néhány órát szánunk az ízek összeérésére, és csak közvetlenül tálalás előtt rakjuk meg dióbéllel, hogy roppanós frissességét megőrizze.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább