Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Főtt tészták

Vázlat:
Barackos, diós derelye
Citromkrémes diós metélt
Diós kakaóstészta
Diós mogyorós tészta
Diós nudli
Diós spagetti fokhagymával
Diós spagetti fokhagymával 2
Diós tészta
Diós-túrós spagetti
Diószószos tészta
Fusilli diószósszal
Fusilli dióval
Kagylótészta diószósszal
Lasagna fehér mártással, dióval
Ravioli diószósszal
Ravioli dióval
Római szélesmetélt
Sajtos, diós, dióolajos töltött tészta
Spagetti diós pesztóval
Spagetti diószósszal
Spagetti diószósszal 2
Spenótos-diós penne
Tészta dióolajos pesztóval
Toszkán penne
Zöld tészta dióval
Zöldséges táskák diószósszal

BARACKOS, DIÓS DERELYE
(ukrán recept, vareniki néven)

Hozzávalók 32 darabhoz:
A tésztához:
1 csésze liszt + a gyúródeszka és a nyújtófa behintéséhez
1,75 csésze liszt
2 nagy tojás
1,5 kávéskanál só
1,25 csésze víz
A töltelékhez:
1/4 csésze víz
1/4 csésze cukor
még 2 evőkanál cukor
esetleg 2 evőkanál barackpálinka
1 csésze aszalt sárgabarack
1/2 csésze apróra vagdalt dióbél
10 dkg vaj
1/2 csésze zsemlemorzsa
csipetnyi fahéjpor

A lisztet egy tálba öntsük, és a közepén készítsünk mélyedést, ahova az előzetesen egy csészében összekevert tojást, sót, vizet öntjük. Fokozatosan keverjük hozzá a lisztet, lágy tésztává keverjük. A tésztát belisztezett deszkára borítjuk ki, ahol meggyúrjuk. Nyolc perc gyúrás elég. Ha nagyon ragad, kevés lisztet adunk még hozzá. Rugalmas tésztát kell kapnunk. Kinyújtás előtt lefedve félórát pihentetjük a tésztát. Hűtőben két órát is állhat, de a további munka előtt engedjük szobahőmérsékletűre melegedni.

A töltelék készítéséhez a negyedcsészényi vizet ugyanannyi cukorral együtt felforraljuk. Addig kavarjuk, amíg a cukor fel nem oldódik. A pálinkát a tűzről levéve öntjük bele.

A barackot géppel apróra aprítjuk, majd a szirupot is a gépbe öntjük, és jól összekeverjük, de ne legyen teljesen egynemű, pürészerű. Öntsük ki egy tálba, és keverjük bele a dióbél felét. Hűtsük le.

Nyújtsuk ki a tésztát 40-45 centis kerek lappá. A körbe zárt négyzet lesz felvágva 4x4=16 lapkára, a négyzeten kívüli tésztát mind a négy oldalról válasszuk le, és gyúrjuk össze a második szeleteléshez.

Enyhén púpozott kávéskanálnyi tölteléket tegyünk minden lapka közepére. Egyszerre csak egy lapkával dolgozzunk, nedves kézzel. A lapka egyik sarkát hajtsuk át a szemben levő sarokra, így háromszögű töltött derelyét kapunk. A szélét nyomkodjuk össze. A kész derelyéket egy liszttel megszórt konyharuhára rakjuk át. Így készítsük el az összeset, a második tésztaadagból is.

Enyhén sós vízben főzzük meg a süteményeket. Negyedóráig elég főzni, hogy megpuhuljanak.

A főtt derelyét egy, az alábbiak szerint előkészített tálra szedjük ki, ahol a következő ízesítést kapják még.

Két evőkanálnyi vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, a maradék dióbéllel együtt. Két-három perc pirítás elég, de állandóan kevergessük. Amikor a tűzről levesszük, csipetnyi sóval is ízesítjük. A fahéjat és a két kanál cukrot is rászórjuk.

A derelyét meleg , lapos tálon szervírozzuk. A tálra, mielőtt a tésztát rászednénk, 2 evőkanálnyi olvasztott vajat hintünk. A maradék vajat pedig a kiszedett tésztára. És a tetejére a diós, zsemlemorzsás keveréket. Forrón tálaljuk.

CITROMKRÉMES DIÓS METÉLT
(olasz recept)

Hozzávalók 4 személyre:
1 csésze tejszín
1 kávéskanál reszelt citromhéj
félkiló metélttészta
2 evőkanál vaj
félcsészényi vagdalt gomba
félcsészényi darabos, pirított dióbél
2 evőkanál reszelt keménysajt
só, bors, zöldpetrezselyem

Egy kisebb edényben a tejszínbe keverjük a reszelt citromhéjat, és gyenge lángon negyedórát pároljuk, hogy besűrűsödjön.

Megfőzzük a tésztát.

Amíg a tészta fő, egy nagyobb lábasban megpároljuk a gombát a vajon.

A megfőtt tésztát leszűrjük, hozzákeverjük a citromhéjas tejszínt, a párolt gombát, a pirított dióbelet, végül meghintjük reszelt sajttal. Könnyebben megkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk petrezselyem zöldjével.

DIÓS KAKAÓSTÉSZTA
(olasz recept)

Tisztelt Kollégám, Ön mit kapott Itáliában járt rokonaitól, barátaitól ajándékba? Bármit is, biztosan nem kakaós szélesmetéltet. Kár. Pedig ott kapható. Olyan, amibe a kakaó gyárilag bele van főzve. Legközelebb, ha Ön jár ott, vegyen már, és kóstolja meg! Dióval.

Hozzávalók:
25 dkg kakaós szélesmetélt
2,5 dl tejszín
10 dkg dióbél
2 evőkanál olivaolaj
2 evőkanál gyöngyhagyma

A legegyszerűbb elkészíteni. Míg a tészta fő, egy lábasba rakjuk össze a szószhoz valókat: a darált vagy apró darabos dióbelet, a tejszínt, az étolajat, az apróra vágott gyöngyhagymát és csipetnyi sót.

Mikor a tészta megfőtt, a tészta vizéből is a szószba keverhetünk néhány evőkanállal. Melegítsük fel a szószt, közben csepegtessük le a tésztát.

Ha a szósz meleg, öntsük a tésztára, és azonmód együk is meg.

Egy trükk: Minél szélesebb a tészta, annál ízletesebb.

Tipp: Nemcsak önálló fogásként ehetjük, hanem főtt húsokkal és gyümölcsökkel is.

DIÓS MOGYORÓS TÉSZTA
(francia recept)

A különleges diós mogyorós tészta elkészítése nagyon egyszerű, még a hozzávalókat se kell felsorolni. Egy rendes háztartásban úgyis van mindig dió és mogyoró.

Fél kiló száraztésztát használunk. Minél jobb minőségű, annál jobb.

8 dkg dióbelet és 6 dkg mogyorót durvára vagdosunk, és lábaskában lassú tűzön megpirítunk.

Egy póréhagymát nagyon vékony szeletekre vágunk. A hagymaszeletek harmadát kevés vajon megpároljuk. Egy deci fehér likőrbort (ez is van minden háztartásban) és 2 dl húslevest (lehet leveskockából is) öntünk hozzá, és megszórjuk 20 dkg mascarpone vagy más kemény sajt reszelékével. Keverjük, amíg a sajt is megolvad, és akkor a diót és a mogyorót is beleöntjük.

Lassú tűzön sűrítjük, majd levesszük.

Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük, és a hagymakarikák második harmadát hozzákeverjük. Állagát, ízét ellenőrizzük, sózzuk, borsozzuk. A hagymás, sajtos szósszal megöntjük. A hagymakarikák harmadik részével csak dekoráljuk.

DIÓS NUDLI
(olasz, toszkán recept)

Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg dióbél (ha lehet, a dióbél hártyáját is húzzuk le)
5 dkg reszelt parmezán sajt
3 evőkanál étolaj
fél adag mascarpone sajt
80 dkg nyers nudlitészta
bors, nagyszemű só

A dióból pesztót készítünk. Nagyjából összekeverjük a dióbelet a parmezánnal, három kanál olajjal, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A nudlit megfőzzük, lecsepegtetjük.

Egy lábasban egészen gyenge lángon (hogy a mascarpone sajt ne ragadjon oda) a diós pesztón megolvasztjuk a mascarpone sajtot. Alaposan, erősen összekeverjük, hogy az olaj ne váljon ki. Öntsük rá a főtt nudlit, és villával keverjük össze.

Hagyományos, kiváló toszkán nudlit kapunk.

DIÓS SPAGETTI FOKHAGYMÁVAL
(olasz recept)

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg spagetti
40 dkg darált dióbél
3 gerezd vagdalt fokhagyma
közel egy csészényi finomra vagdalt petrezselyem
kevés erős paprika
1/2 csésze étolaj
só, bors

Az olajat öntsük egy tálba, és keverjük bele a darált dióbelet, a petrezselymet és a pirospaprikát. Főzzük meg a tésztát, a főzővízből tegyünk félre 1/4 csészényit. A lecsöpögtetett tésztát tegyük egy előmelegített tálba. Öntsük bele az olajos szószt. Ha nedvesíteni kell, a főzővízből adjunk hozzá egy-két kanálnyit.

DIÓS SPAGETTI FOKHAGYMÁVAL 2
(olasz recept)

Hozzávalók 6 személyre:
50 dkg spagetti
10 dkg dióbél
1 gerezd fokhagyma
olaj
1 doboz szardellapaszta
petrezselyem
paradicsomszósz

A megpucolt, apróra vagdalt fokhagymát olajban süssük világos barnára. Vegyük le a tűzről, öntsük bele az apróra vagdalt dióbelet, és azzal tegyük vissza.

Gyenge tűzön 4-5 percig pirítsuk, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a tűzről levéve is barnul még kicsit.

Adjuk hozzá, morzsoljuk szét a szardellapasztát.

Főzzük meg a spagettit, csöpögtessük le, de kissé nedves maradjon. Öntsük rá a diót, ízesítsük paradicsompürével, és a tetejére szórjunk petrezselymet.

DIÓS TÉSZTA
(olasz recept)

Hozzávalók:
40 dkg szélesmetélt
12 dkg túró
10 db dióbél
5 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
kevés húsleves (leveskockából)
petrezselyem, só, bors

Egy serpenyőben a vajat az apróra vágott fokhagymával melegítsük fel. Adjuk hozzá a durvára tört dióbelet, a túrót, 1-2 evőkanál húslevest. Forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk. A tésztát bő, sós vízben főzzük meg. A még meleg tésztához keverjük a diós túrót, és petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.

DIÓS-TÚRÓS SPAGETTI
(olasz recept)

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg spagetti vagy más hosszú tészta
25 dkg darált dióbél
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
2-3 kanál olivaolaj
1/4 csésze finomra vágott petrezselyem
1/4 csésze túró
1/2 csésze frissen reszelt parmezán sajt
só, bors

Egy lábasban egy kanál olivaolajon gyenge lángon pirítsuk a fokhagymát mintegy 10 percig, de ne barnuljon meg. Adjuk hozzá a diót és a petrezselymet és egy csipet sót. Jól keverjük el, és pároljuk tovább 5 percig. Vigyázzunk, a dió meg ne barnuljon, inkább adjunk hozzá még egy kanál olajat.

A tésztát enyhén sós vízben főzzük meg. Amikor megfőtt, adjunk a főzővízből két kanállal a diószószhoz, és igen gyenge lángon főzzük tovább. Egy villával keverjük bele a túrót. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. A főtt tésztát főzés után szűrjük le egy előmelegített edénybe. Rögtön öntsük rá a szószt, és keverjük jól el. A parmezán-sajtnak a felét reszeljük rá, a másik felét pedig kiegészítésül tegyük az étkezőasztalra.

DIÓSZÓSZOS TÉSZTA (olasz recept)

Magyarországon a diós tészta unásig ismert. Ki is vágná vele együtt a diót szerető háziasszonyt az ő hites ura, ha gyakran kapná. De kóstoljuk csak meg egyszer a tésztát cukros dió helyett diószósszal!

Hozzávalók 4 személyre:
2,5 csésze (60 dkg) dióbél
20 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma, felvagdalva
4 dl tejszín
2 evőkanál frissen vagdalt rozmaringlevél
45-50 dkg tészta
1/4 csésze (0,5 dl) frissen reszelt parmezán sajt
só, bors

A sütőt 200 C°-ra melegítsük elő. A dióbelet terítsük szét egy tepsin, és kb. 6 percig tartsuk a sütőben, amíg törékennyé, aranybarnává nem válik. Ezután tegyük ki hűlni, és ha kihűlt, törjük durvább, nagyobb darabokra.

Amíg hűl, tegyünk fel egy fazék vizet forralni, a tésztának.

A fokhagymát egy serpenyőben a vajon pároljuk meg, amíg színesedni nem kezd. Ekkor öntsük hozzá a dióbelet, a tejszínt és a rozmaringlevelet. Alacsony fokozaton, gyakori keveréssel pároljuk öt percig. Amikor a szósz sűrűsödik, levehetjük a tűzről.

Ekkor rakjuk a forrásban lévő vízbe a tésztát, és tegyünk bele sót is. Főzzük meg, szűrjük le, és keverjük össze a szósszal.

Szórjuk meg parmezán sajttal, esetleg borsozhatjuk, és tálaljuk fel. Jobban mutat, ha a pirított dió egy részét tálaláskor szórjuk a tetejére.

Megjegyzés: Testes vörösbor illik hozzá.
Ha a diószószos tésztát előételként kínáljuk, a közölt mennyiség 8 személyre elég. Igen laktató.

FUSILLI DIÓSZÓSSZAL
(olasz recept)

Hozzávalók 4-6 személyre:
2 nagy gerezd fokhagyma, apróra vagdalva

1 csésze pirított dióbél
1 csésze tejszín
0,5 kg olasz tészta, leginkább fusilli
1/2 csésze reszelt parmezán sajt
bors

A fokhagymát csipetnyi sóval és a pirított dióbéllel robotgépben vágassuk apróra. A diót nem kell teljesen megdarálni, elég, ha durvára vágjuk. Öntsük hozzá a tejszínt, és addig keverjük, amíg egyenletes szószt nem kapunk. Kóstoljuk meg, ízesítsük, és öntsük át egy tálba, amit majd az asztalra teszünk.

Most főzzük meg a tésztát, 1,5 liter forró vízben. Praktikus, ha a szószos tállal fedjük le eleve a fazekat főzés közben, hogy a tál jól átmelegedjen. Amikor a víz forr, három evőkanál sóval ízesíthetjük. Keverjük el, és csak utána tegyük a fazékba a tésztát.

Amikor a tészta megfőtt, szűrjük le, és az előmelegített tálba rakjuk át. Jól keverjük össze a szósszal. Szórjuk rá a sajtot, keverjük a tésztába, és ízlés szerint még sózhatjuk, borsozhatjuk a tésztát.

Meleg leveses tányérokat készítünk az asztalra, és azonnal tálaljuk.

FUSILLI DIÓVAL
(olasz recept)

Hozzávalók 4 személyre:
32 dkg spirális fusilli tészta
10 dkg lágy kéksajt
10 dkg vagdalt dióbél
1 evőkanál vagdalt petrezselyemzöld
1 evőkanál vaj

A tésztát főzzük meg.

A vajat tegyük lábasba. A sajtot vágjuk apró darabokra, és adjuk a vajhoz. A vajjal együtt olvasszuk meg, jól összekeverve, hogy sima állagú, krémes szószt kapjunk.

Öntsük hozzá a vagdalt dióbelet is, és újból keverjük meg.

A főtt tésztát öntsük a szószra, keverjük jól át, és szórjuk meg friss petrezselyemmel.

KAGYLÓTÉSZTA DIÓSZÓSSZAL
(olasz recept, Ursula Ferrigno receptje)

Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg száraz kagylótészta
1/2 csésze apróra vágott (de nem darált) dióbél
1 csésze tejszín
2 gerezd fokhagyma (aki nem szereti, elhagyhatja)
1 evőkanál vaj
1 evőkanál étolaj
1/2 csésze reszelt parmezán sajt
só, bors
2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld

Forraljunk fel egy fazék vizet.

Amíg a forrásra várunk, egy tálban keverjük össze a dióbelet a tejszínnel és a fokhagymával.

Amikor a víz forr, megsózzuk, és beletesszük főni a tésztát.

Egy nagyobb lábasban takaréklángon melegítsük meg az étolajat. Tegyük hozzá a vajat is, hogy összeolvadjon. Amikor a vaj is megolvadt, a diós keveréket is tegyük a lábasba. Növeljük a lángot közepesre, és forraljuk fel a szószt. A forrástól 4-5 percig tartsuk a tűzön, állandóan kevergetve, hogy sűrűsödjön. Amikor kezd sűrűsödni, a reszelt sajt felét is keverjük bele, és a petrezselyem felét is. Takarékon főzzük még egy ideig, amíg a tészta meg nem fő.

Amikor a tészta megfőtt, szűrjük le, de egy kevés főzővizet tartsunk meg. Öntsük a főtt tésztát a szószhoz. Öntsük rá a maradék sajtot, és keverjük össze. Ha túl sűrű, főzővízzel hígítsuk. Ha nem elég sűrű, sajtot reszeljünk még bele. Ez esetben keverjük jól össze a sajtot a szószos tésztával.

Vegyük le a tésztát a tűzről, és borítsuk át egy tálba. Már csak a maradék petrezselyemmel kell megszórnunk, és tálalhatjuk.

LASAGNA FEHÉR MÁRTÁSSAL, DIÓVAL
(brazil recept)

A lasagna tipikus olasz étel. Brazíliába az igen sok olasz bevándorló vitte magával, ahol fehér mártással és dióval kiegészítve brazillá vált. A receptet mindenesetre brazil forrásból szereztem.

Hozzávalók:
1/2 kg lasagna-tészta, előfőzve
1/2 l tej
2 evőkanál liszt
2 evőkanál margarin
1 tyúkhúsleves-kocka
20 dkg darabokra tört dióbél
20 dkg darabokra vágott mozzarella sajt
5 db reszelt parmezán sajt

A tejet a mikrohullámú sütő magas fokozatán melegítsük 5 percig, majd tegyük félre.

Egy mélyebb tűzálló tálban jól keverjük össze a lisztet, a margarint és a húsleveskockát. Tegyük két percre a mikróba, magas fokozatra. Vegyük ki, és lassanként, állandó keverés közben öntsük bele a tejet. Tegyük vissza a mikróba 4-6 percre, két percenként kivéve és megkavarva.

Ha a mártás nem eléggé egynemű, robotgéppel is keverjük meg, és tegyük még vissza a mikróba.

Egy négyszögletes tűzálló tálba rétegezzük a lasagnát, az első réteg mártás legyen, a második tészta, a harmadik mozzarella, a negyedik dió. És ezt ismételjük. A legtetejére is mártás kerüljön, és arra szórjuk a reszelt parmezánt. 5-7 percre tegyük a mikrohullámú sütőbe.

RAVIOLI DIÓSZÓSSZAL
(olasz recept)

Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag mélyhűtött ravioli
8 dkg dióbél
1 gyöngyhagyma
1 kis gerezd fokhagyma
1 kávéskanál dióolaj
1,5 dl tejszín
1,5 dl zöldségleves (leveskockából)
0,5 dl fehérbor
kevés petrezselyem, majoránna
2 dkg reszelt keménysajt
só, bors

Először a diószószt készítjük el. A hagymát és a fokhagymát hámozás után apróra vágjuk. A dióolajat felmelegítjük, a hagymákat üvegesre pároljuk benne. Hozzáöntjük a zöldséglevest, a tejszínt és a fehérbort, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd gyenge tűzön 10 percig főzzük.

A dióbelet durva darabokra vágjuk, a szószhoz adjuk, felmelegítjük.

A petrezselymet megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, szintén a szószba keverjük.

A raviolit a csomagolásán írtak szerint felmelegítjük, és elkeverjük a szósszal. Reszelt sajttal és majoránnalevéllel hintjük meg.

RAVIOLI DIÓVAL, SZÁRÍTOTT PARADICSOMMAL
(olasz recept)

Hozzávalók 48 adagra:
1,5 csésze dióbél
8-10 db napon szárított paradicsom (fényképe jobbra látható)
olivaolaj
bors
késztészta raviolinak

Ennek az érdekes olasz tésztának az elkészítéséhez két különlegesség szükséges, először azokat szerezzük be. Bár, forró nyáridőben magunk is száríthatunk a napon felvágott paradicsomot, amint az Itáliában és a Közel-Keleten szokásos. Nem kell tehát a hipermarketben keresnünk.

Amit viszont meg kell vennünk, az a raviolikészítő forma. Kettőt vegyünk 48 adaghoz.

Ha a hozzávalók megvannak, a diós-paradicsomos ravioli elkészítése már semmiség.

A diót öntsük háztartási robotgépbe. A száraz paradicsomot vagdaljuk vékonyabb darabokra, és azt is öntsük a gépbe, a dióval együtt daráljuk le. De előbb szórjunk rá borsot, bőségesen, és hintsük meg kevés olajjal. Mennyi olajjal? Előbb kevesebbel, később még, ha túl száraznak találjuk, pótolhatjuk.

Addig járassuk a gépet, amíg durva állagú, tapadós, kenhető keveréket nem kapunk.

Ha tudunk, olasz tésztát használjunk. Vékonyra nyújtott rétegét fektessük, nyomkodjuk a raviolikészítő forma mélyedéseibe, töltsük meg diós keverékkel, és egy másik vékony réteg tésztával fedjük le, majd kiborítva, kiszaggatva főzzük ki.

Ízlés szerint szervírozhatjuk. Például fűszerezett paradicsomszósszal vagy tejszínes szósszal megöntve.

RÓMAI SZÉLESMETÉLT
(olasz recept)

Hozzávalók:
35 dkg szélesmetélt
20 dkg tehéntúró
2 evőkanál juhtúró
6 dkg dióbél
petrezselyem, majoránna, só, bors

Egy olyan tálban, ami a képen látható, az aprított dióbelet apróra vágott petrezselyemmel, majoránnával, valamint a kétféle túróval erősen összedolgozzuk, hogy a massza puha, habos legyen. Addig is sós vízben főzzük meg a tésztát, majd csepegtessük le. A főzővízből keveset keverjünk a túrómasszához. Sózzuk, borsozzuk, és megint keverjük meg. A tálba öntsük a tésztát is, és keverjük el.

SAJTOS, DIÓS, DIÓOLAJOS TÖLTÖTT TÉSZTA
(francia recept)

Hozzávalók:
A tésztához: 2,5 dl tej, 3 tojás, 10 dkg liszt, 2 csipet só, csipetnyi cukor, 2 dkg vaj

A fondühöz: 30 dkg comté sajt, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl fehérbor, kukoricaliszt

A töltelékhez: 8 dkg füstölt sonka, 1 hagyma, 8 dkg csiperkegomba, 1 kávéskanál étolaj, 3 dkg vaj, 8 dkg comté sajt

A díszítéshez: 5 dkg dióbél, néhány salátalevél, 2 dkg zöldpetrezselyem

A vinegretthez: 1 kávéskanál mustár, 2 kávéskanál gyümölcsecet, 1 evőkanál dióolaj, só, bors

Először a tésztát készítjük el. Keverjük a liszthez a tejet, a tojást, valamint kevés sót és cukrot. Olvasszuk meg a vajat, és azt is keverjük a tésztába. Tegyük félre a nyers tésztát.

A fondü készítése következik. Egy kisebb tűzálló tál alján dörzsöljük el a fokhagymát, és öntsük rá a fehérbort. Tegyük fel lassú tűzre melegedni, és melegítsük forrásig, de mielőtt teljesen forrni kezdene, öntsük bele az apró darabokra vágott sajtot. Folyamatosan kevergessük, amíg a sajt sima állagúra nem olvad. Ha túl hígnak találjuk, kevés, vízben elkevert kukoricaliszttel sűríthetjük.

Ez után jön a töltelék elkészítése. Vajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát. Az apróra vágott sonkaszeleteket pedig olajon. A felvagdalt gombaszeleteket egy harmadik kis serpenyőben enyhén süssük meg.

A zöldpetrezselymet vagdaljuk fel, a dióbelet vágjuk durva darabokra. Ezek már nem a töltelékbe kerülnek, hanem a kisült tészta megszórására.

A vinegrett hozzávalóit is összekeverjük. Ha nincs dióolajunk, más étolaj is megteszi.

Nyújtsuk ki a tésztát, és kenjük meg a fondüvel. Töltsük a közepére a tölteléket, úgy, hogy kétoldalt ne legyen töltelék. Hajtsuk rá a tészta mindkét oldalát, jobbról és balról is. Helyezzük a hurkát kivajazott tepsibe, és szórjuk meg még egy kevés reszelt sajttal.

Meleg sütőben néhány percig süssük, addig, hogy a tészta megsüljön és a reszelt sajt is ráolvadjon.

Forrón tálaljuk. A tányérokra salátaleveleket helyezünk, arra a sült tésztát, dióval megszórva, zöldpetrezselyemmel dekorálva. Megöntjük vinegrettel.

Feltétlenül igyunk hozzá félszáraz fehér bort.

SPAGETTI DIÓS PESZTÓVAL
(olasz recept, C. Cosentino séf receptje az Incanto étteremből)

Hozzávalók 6 személyre:
1/2 csésze zsemlyemorzsa, saját kenyérmaradékból darálva
1/4 csésze darabos dióbél
5 nagy, friss zsályalevél, vékonyra vágva (kb. 1 evőkanálnyi)
1 nagy gerezd fokhagyma, esetleg több
só, bors
1/2 kg száraz spagettitészta vagy más hasonló tészta
kevés étolaj
A díszítéshez: friss zsályalevél, étolaj

Forraljunk fel egy nagyobb fazék sós vizet.

A sütőben egy tepsiben terítsük szét a zsemlyemorzsát, és grillező üzemmódban pirítsuk öt percig. Utána egy másik tepsiben, ugyancsak grillező üzemmódban a dióbelet is öt percig pirítsuk.

Tegyük a zsemlyemorzsát a dióbéllel darálóba, és vagdalt zsályalevél és fokhagyma hozzáadásával daráljuk apróra, mixeljük össze. Ízesítsük sóval, borssal. Ez lesz a diós pesztó.

Amikor a víz forrni kezd, tegyük bele a tésztát. Főzzük meg, mint az olasz mondja, "al dente." Vagyis addig, amíg a legjobbnak nem találjuk. Akkor szűrjük le, de a főzővizet ne öntsük ki.

Egy nagyobb lábast tegyünk a tűzre, és öntsük bele a megdarált diós pesztót. Öntsünk hozzá fél csészével a főzővízből, és keverjük el, oldjuk szósszá a pesztót a vízben.

A tésztát is öntsük a lábasba, és keverjük össze a pesztóval. Ha kell, öntsünk még hozzá a főzővízből, hogy a tészta nedves, jól keverhető legyen. Amikor összekevertük, vegyük le a tűzről.

Kóstoljuk meg, és ha kell, sózzuk, borsozzuk, étolajjal dúsítsuk.

Spagettinket díszíthetjük is, zsályalevéllel. De nem frissel, hanem forró étolajon néhány másodpercig megkapatottal. 10-20 másodpercig legyen a tűzön, de addig is forgassuk meg az olajban. Ha a mentalevél ropogós, és sötétedni kezd, akkor jó. Mielőtt a spagettire tennénk dísznek, papírtörlőn itassuk le róla az olajat.

SPAGETTI DIÓSZÓSSZAL
(francia recept, Jean-Luc Touissant receptje)

Hozzávalók 6 személyre:
50 dkg spagetti
2 teáskanál só
1 evőkanál napraforgó étolaj
2 gerezd fokhagyma
1 csésze dióbél
3/4 csésze finomra vagdalt petrezselyemlevél
1 csésze olivaolaj
3/4 csésze reszelt parmezán sajt
1 paradicsom
só, bors

Egy nagyobb fazékban 4 l forró vízben, 2 teáskanál sóval és 1 evőkanál étolajjal megfőzzük a tésztát. A spagettit lassanként adagoljuk bele, hogy közben a víz forrásban maradjon. Mintegy 10 perc alatt a spagetti megfő, megpuhul.

Egy mixergépben elmixeljük a fokhagymát, a dióbelet és fél csésze petrezselymet. (Egy kevés petrezselymet félreteszünk a díszítéshez.) További keverés közben lassan adagoljuk bele az olivaolajat. Kevés sót, borsot is belekeverünk. Hagyjuk a szószt a gépben.

Durvára vagdaljuk a maradék petrezselymet. A paradicsomot kockákra vágjuk. Félretesszük.

Leszűrjük a spagettit, félreteszünk fél csésze főzővizet.

Minden tányérra tegyünk egy kupac spagettit, és úgy igazítsuk el, hogy a közepén mélyedés legyen. Most ellenőrizzük a szósz sűrűségét. Ha túl száraz, egy kanál főzővizet keverjünk bele. De ne legyen túl lágy, nehogy szétfolyjon a tésztán.

A szószt rakjuk a spagettikupacok mélyedéseibe. Szórjuk meg a tányérokat parmezán sajttal, vagdalt petrezselyemmel, paradicsomkockákkal.

Megjegyzés: Ez francia recept. Olaszosan a petrezselyem helyett bazsalikomot használnak, de a petrezselyem tradicionálisabb Franciaországban, és jobban megy a dió ízéhez.

SPAGETTI DIÓSZÓSSZAL 2
(olasz recept)

Hozzávalók 6-8 személyre:
0,5 kg spagettitészta
1 csésze dióbél
1/2 csésze friss bazsalikomlevél, szára nélkül
1/4 csésze friss zsályalevél
12 dkg reszelt pecorino sajt
étolaj, só

A tésztát saját ízlésünk és szokásunk szerint főzzük meg.

Amíg a tészta fő, daráljuk le a diót. Vágjuk apróra a bazsalikomot és a zsályát, és keverjük egy tálban a darált dióhoz. A reszelt sajtot is. Hintsük meg kevés olajjal. Kevesebbel vagy többel, ízlés szerint, és keverjük szósszá.

A főtt tésztát még melegen tegyük át abba a tálba, amiben szervírozni fogjuk. Öntsük rá a diószószt, és keverjük össze. Már tálalhatjuk is.

Olajbogyót is adhatunk mellé, de szerintem jobb kenyérrel.

SPENÓTOS-DIÓS PENNE
(olasz recept)

Hozzávalók 4 személyre:
1/2 csésze dióbél
25 dkg friss spenót
2 gerezd fokhagyma
2 csésze túró
1/4 csésze frissen reszelt parmezán sajt
1 evőkanál bazsalikomlevél
só, bors
pennetészta

Egy tepsiben elterítve forró sütőben öt percig pirítsuk a dióbelet, majd vegyük ki.

Mossuk meg a spenótot, és jól csepegtessük le. A spenótot és a fokhagymát tegyük fel vízben főni, amíg a spenótlevelek meg nem fonnyadnak. Vegyük ki és csepegtessük le.

A spenótot és a fokhagymát a pirított dióval, a túróval, a parmezán sajttal és a bazsalikommal jól dolgozzuk össze egy háztartási robotgéppel. Addig keverjük, amíg egynemű nem lesz. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Ezalatt megfőzhetjük a tésztát, majd leszűrjük.

A főtt tésztára öntsük a spenótos keveréket, takaréklángon melegítsük, keverjük, hogy a spenótos szósz is felmelegedjen.

Tálaláskor tehetünk az asztalra még parmezánsajtot, ha úgy szeretjük.

TÉSZTA DIÓOLAJOS PESZTÓVAL
(olasz recept)

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg jó minőségű tészta
3 evőkanál fenyőmag
2 gerezd fokhagyma
2 köteg rucola-saláta
3 evőkanál dióolaj
3 evőkanál reszelt parmezán sajt
fűszeres só
bors

A tésztát sós vízben 12- 14 percig főzzük.

A fenyőmagot olaj nélkül, magában megpirítjuk.

A megpucolt fokhagymagerezdeket szétpaszírozzuk.

A salátát megmossuk, a vizet lerázzuk róla. A fokhagymával és a dióolajjal pürévé mixeljük.

A reszelt sajtot a tésztához keverjük. Sóval, borssal ízesítjük.

A tésztát négy tányérra mérjük, és dióolajos pesztót adunk hozzá.

TOSZKÁN PENNE
(olasz recept)

Hozzávalók 6 személyre:
2 csésze bazsalikomlevél
1 gerezd megpucolt fokhagyma
1/2 csésze reszelt pecorino sajt
2 csésze dióbél
só, bors, étolaj
1/2 kg penne, vagy más olasz tészta

Háztartási robotgéppel dolgozzunk. Mozsárt is használhatunk, de az több munkával jár. Törjük meg benne a bazsalikomot, a fokhagymát, a reszelt sajtot és a dióbelet, együtt. Apróra, majdnem egynemű állagúra. Ízesítsük fél kávéskanálnyi sóval, és vékony sugárban öntsünk hozzá étolajat, annyit, amennyivel elkeverve krémes állagú szószt nem kapunk. Nem lesz teljesen egynemű, de nem baj.

Egy liternél több vízben főzzük ki a tésztát. A főzővízben két evőkanálnyi sót oldjunk fel. Amikor megfőtt, szűrjük le, egy előmelegített tálba, de egy csészényit hagyjunk meg a főzővízből.

A főtt tésztára öntsük a szószt, és nagyjából keverjük el. Kevés főzővizet is öntsünk rá. Ízlés szerint borsozzuk, és már fogyasztható is.

ZÖLD TÉSZTA DIÓVAL
(olasz recept)

Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg zöld tészta
20 dkg gorgonzola sajt
5 dkg dióbél
6 evőkanál reszelt parmezán sajt
3 dkg vaj
1/2 pohár tej
kevés szerecsendió, só

A gorgonzolát vágjuk apróra, a diót daráljuk meg. Langyos tejben keverjük jól össze a vajat, a gorgonzolát, a dióbelet, amíg egynemű, sűrű nem lesz. Kevés őrölt szerecsendióval ízesítsük.

Főzzük meg a tésztát, és a fenti masszával ízesítsük. A tetejére szórjuk a reszelt parmezán sajtot.

Azonnal tálaljuk.

ZÖLDSÉGES TÁSKÁK DIÓSZÓSSZAL
(olasz, ligúriai recept)

Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg spenót vagy borágó
15 dkg bazsalikom és petrezselyem
10 dkg rikotta sajt
4 dkg parmezán sajt
4 evőkanál tejszín
10 dkg darált dióbél + feles dióbelek díszítésnek
1,25 dl száraz fehér bor
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál zsemlyemorzsa
30 dkg liszt
4 evőkanál étolaj
só, őrölt bors

A zöldségeket megmossuk. A spenótot (vagy borágót) sós vízben megpároljuk, majd kinyomkodjuk. Az összes zöldséget apróra vagdossuk.

A fokhagymát eldörzsöljük, elkeverjük a tojással, a zöldségekkel, a rikottával és a fele parmezánnal. Sózzuk, borsozzuk.

A lisztből, borból, csipetnyi sóból és kevés vízből kemény, rugalmas tésztát gyúrunk. Konyharuhával leborítjuk, és állni hagyjuk 20 percig. Belisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, és 5-6 cm-es kockákra vágjuk. Minden lapra zöldséges tölteléket teszünk, átlósan összehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk.

Elkészítjük a diószószt. A friss dióbélről a hártyát úgy szedhetjük le, hogy forró vízzel leforrázzuk, utána késsel lehúzzuk. A zsemlyemorzsát vízbe áztatjuk, hozzáöntjük a dióbelet, és mixerrel eldolgozzuk. Kissé megsózzuk, végül hozzákeverjük az étolajat és a tejszínt is.

A zöldséges táskákat forrásban lévő sós vízben főzzük ki. 10-12 percig főzzük, kitálaljuk, megöntjük a diószósszal, még azon melegében meghintjük a maradék parmezánnal. Néhány feles dióbéllel díszítjük, és már fogyasztható is.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább