Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Csirkehús dióval

Vázlat:
Amerikai diós csirke
Cornwalli csirke
Currys diós csirke
Cserkesz csirke egyszerű receptje
Cserkesz csirke egyszerűen
Csirke diókéreg alatt
Csirke diószósszal
Csirke diószósszal 2
Csirke gyümölcssalátában
Csirke pirított paradicsommal
Csirke vegyes salátával, vinegrettel
Csirkemell
Csirkemell diópéppel
Csirketartár
Diós csirke
Diós csirke 2
Diós csirke 3
Diós csirke sült rizzsel, pirított paprikával
Dióval, mazsolával töltött kappan
Gránátalmás diós csirke
Gránátalmás diós csirke 2
Gránátalmás diós csirke 3
Grenoble-i diós csirke
Hawaii csirke
Kakas dióval
Kínai diós csirke
Kínai diós csirke 2
Mézes diós csirke
Őszibarackos-diós csirkemell
Spenóttal töltött csirke diókéreggel
Szárnyas dióbundában
Szezámmagos csirkecomb
Töltött csirke diós rizzsel
Töltött csirkecomb
Vargányával, dióval töltött kappan

AMERIKAI DIÓS CSIRKE

Hozzávalók 8 személyre:
2 evőkanál étolaj
1,6 kg csirkemell csontés bőr nélkül, feldarabolva
só, bors
2 hagyma, felvágva
4 sárgarépa, felvagdalva
1/2 kávéskanál őrölt köménymag
2 csésze csirkehúsleves
3 evőkanál darabos dióbél
maréknyi apró mazsola
1,5 csésze szemes búza
1/2 kávéskanál őrölt fahéj

Egy nagyobb serpenyőben melegítsünk meg közepes lángon egy kanál olajat. A csirkehús-darabokat sózzuk, borsozzuk, és a serpenyőben mintegy 5 percig pároljuk, amíg nem barnulnak. Ekkor szedjük ki egy tálra.

Még egy kanál olajat öntsünk a serpenyőbe. Pároljuk meg benne 3-5 percig a hagymát, sárgarépát, köménymagot. Akkor jó, ha a hagyma üveges, a répa pedig puha.

A serpenyőbe öntsük a húslevest. Vakarjuk fel a serpenyőre sült húsmaradékot. Tegyük bele a dióbelet, mazsolát, búzaszemeket. Forraljuk fel, és forráskor vegyük vissza, takarékra. Fahéjjal, sóval, borssal is ízesítsük. Fedjük le, és pároljuk 10 percig. Az utolsó 5 percre a csirkehúst is tegyük vissza a serpenyőbe.

Már tálalhatjuk is.

CORNWALLI CSIRKE
(angol recept)

Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál vaj
1 csésze hagymakarika, leginkább póréhagymából
6,5 dl főtt fehér hosszúszemű rizs
1 csésze vagdalt, pirított dióbél
1/4 csésze petrezselyemzöldje, vagdalva
2 evőkanál reszelt citromhéj
4 kávéskanál apróra vágott zöld kakukfű
só, bors
4 csirke, egyenként 1,5 font súlyúak
1/4 csésze méz
2 kávéskanál citromlé

Melegítsük elő a sütőt 190 C°-ra.

Egy nagyobb lábasban olvasszuk meg a vajat, és pároljuk meg rajta a hagymát, hogy megpuhuljon. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a rizst, diót, petrezselymet, citromhéjat, kakukfüvet. Ízesítsük sóval, borssal, keverjük meg, tegyük félre, ez lesz a töltelék.

A csirkéket mossuk meg hideg vízben, aztán szárítsuk le. Kívül-belül sóval, borssal dörzsöljük be. Üregüket töltsük meg töltelékkel, és varrjuk be. A csirkeszárnyakat és a lábakat fektessük a csirkékre.

Sütőben süssük meg a csirkéket, ez mintegy egy óráig tart. Közben a húslével öntözzük meg, többször.

Egy kis tálban keverjük össze a mézet a citromlével, és ezzel a keverékkel is locsoljuk meg a sülő húst, a sütés utolsó negyedórájában, többször is.

Sütés után a varrat kiszedésével várjunk öt percet, utána tálalhatjuk.

CURRY-S DIÓS CSIRKE
(amerikai recept)

Hozzávalók 6 személyre:
1/2 csésze dióbél
1 csésze csirkehúsleves
3 evőkanál kukoricaliszt
1 evőkanál curry-por
0,5 kg kicsontozott csirkemell 2-2,5 cm-es kockákra vágva
2 közepes sárgarépa letisztítva, vékony karikákra vágva
1 kisebb piros paprika szeletelve
4 zöldhagyma karikákra vágva
3 csésze hosszúszemű forró főtt rizs
só, bors

A dióbelet szárazon pirítsuk közepesnél nem nagyobb tűzön 1-2 percig, hogy enyhén pörkölődjön, majd tegyük félre.

Egy közepes tálban keverjük össze a levest a kukoricaliszttel és a curry-porral, majd tegyük félre.

Egy 30 cm-es teflonos edényt olajozzunk ki, és tegyük közepes lángra. A csirkét süssük meg benne, alkalmanként megkeverve, addig, amíg a csirke aranybarnára nem sül. Ez kb. 5 perc. Ekkor adjuk hozzá a sárgarépát, a paprikát és a zöldhagymát. Néha megkeverve 2 percig süssük.

Keverjük hozzá a curry-s keveréket, és forraljuk fel. Ha forr, tegyük takarékra, és alkalmanként megkeverve főzzük mintegy négy percig, hogy a csirke megfőjön, a zöldségek megpuhuljanak. Sózzuk meg.

A rizst egyénileg kiosztott meleg tálkákba szervírozzuk. Egyenletesen elosztva rámerjük a curry-s csirkehúst, valamint a dióbelet.

CSERKESZ CSIRKE EGYSZERŰ RECEPTJE
(török recept)

Hozzávalók:
40 dkg csirkemell
1 pohár darált dióbél
1 karéj száraz kenyér bele
fél pohár víz vagy tej
4 gerezd fokhagyma
fél teáscsésze olivaolaj
1 teáskanál só, feketebors, piros bors
esetleg kevés kókuszreszelék, petrezselyemzöld

A csirkemellet bő vízben megfőzzük. A főtt húst vékony szeletekre vágjuk.

A száraz kenyérbelet áztassuk fél pohárnyi vízzel vagy tejjel, majd morzsoljuk le. Keverjük hozzá a darált dióbelet, sózzuk, fűszerezzük, keverjük bele az összevegdalt, eldörzsölt fokhagymát. Robotgéppel dolgozzuk a keveréket egyneművé, az olivaolaj fokozatos hozzáadásával. Ha túl sűrű, a hús főzővizével hígíthatjuk, amíg szószt nem kapunk.

Egy nagyobb tálba helyezzük a felvagdalt csirkehúst, ráöntjük a szószt.

Kókuszreszeléket szórhatunk rá ízesítésként, és petrezselyem zöldjével díszíthetjük.

CSERKESZ CSIRKE EGYSZERŰEN
(török recept)

Hozzávalók:
1 csirke
40 dkg dióbél
1 kenyér bele
fokhagyma

feketebors

A csirkét megpucoljuk, lemossuk, megfőzzük. A főzőlevet félretesszük. A csirkehúst leválasztjuk a csontról.

A dióbelet összetörjük, a kenyérbelet apró darabokra szaggatjuk. Összekeverjük a dióbelet és a kenyérbelet a csirke meleg főzőlevével. A fokhagymát összenyomjuk, belekeverjük. Sózzuk, borsozzuk. Ha túlsóztuk, többlet dióbél hozzákeverésével helyrehozhatjuk.

Az így készült szósszal öntjük meg a főtt csirkehúst. Ha dekorálni akarjuk, pirospaprikát szórhatunk rá.

CSIRKE DIÓKÉREG ALATT
(orosz recept)

Hozzávalók 2 személyre:
1 csirkemell
só, bors
kevés étolaj
A diókéreghez
12 dió bele
1 savanyú uborka
1 gerezd fokhagyma
petrezselyem és zeller zöldje
2-3 evőkanál tejföl vagy majonéz

A csirkemellet félbevágjuk, szétnyitjuk. Kissé kiverjük. Sózzuk, borsozzuk.

Kevés olajon annyira sütjük meg, hogy a felülete pirulni kezdjen.

A dióbelet megtörjük. Az uborkát apró darabokra vágjuk, vagy durván lereszeljük. A fokhagymát eldörzsöljük. A zöldség-zöldet apróra vágjuk.

A diókéreg hozzávalóit a tejföllel együtt összekeverjük, és a sült csirkemellre kenjük.

A diókérget 220 C°-os sütőben sütjük a csirkemellre.

Köretet ízlés szerint választunk hozzá.

CSIRKE DIÓSZÓSSZAL
(portugál recept)

Hozzávalók:
25 dkg csirkemell
3 g só
1 g csípős pirospaprika
0,5 dl fehérbor
5 dkg darált dióbél
0,6 dl tejszín
1,5 dkg apróra vágott hagyma
kevés csirkehúsleves (kockából)
1 dkg mustár
10 dkg besamel mártás
2 dkg étolaj

A csirkemellet vágjuk nagyobb kockákra, és ízesítsük sóval, pirospaprikával

A hagymát pároljuk meg az olajban, majd adjuk hozzá a csirkehúst, és néhány percig pároljuk azt is.

Öntsük hozzá a bort és nem túl sok csirkehúslevest, és forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és szedjük ki a húst.

A lébe keverjük a besamel-mártást, a mustárt, a tejszínt, a dióbelet. Keverjük egyenletesre, majd rakjuk vissza a csirkehúst.

Köretként rizs ajánlható mellé, és zöldségek, pl. jól megy brokkolival. Italként pedig fehérbor illik hozzá.

CSIRKE DIÓSZÓSSZAL 2
(görög recept)

Hozzávalók 4 személyre:
4-8 csirkedarab, bőr nélkül
3 dl csirkehúsleves
1,5 dl száraz fehérbor
1,5 dl (görög) joghurt
10 dkg dióbél és még kevés feles dióbél a díszítéshez
1 kisebb citrom
3 evőkanál olivaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
só, bors, vágott petrezselyem

A megmosott, leszárított csirkedarabokat citromlével csorgatjuk meg, majd olajon mindkét oldalukat megpirítjuk. Hozzáöntjük a fehérbort, és abban pároljuk tovább. Majd hozzáöntjük a csirkehúslevest, és beletesszük a babérlevelet is. A levesben tovább főzzük, néhányszor megkeverjük.

Konyhai robotgéppel a fokhagymát a dióval egynemű pasztává dolgozzuk.

Amikor a hús megfőtt, kiszedjük, és melegen tartjuk. A főzőlébe belekeverjük a fokhagymás dióbelet és a joghurtot. Lassan, kevergetve melegítjük, de nem forraljuk fel. Sóval, borssal ízesítjük.

Az így elkészített meleg szószt a csirkehúsra öntjük, vágott petrezselyemmel és feles dióbéllel díszítjük. A feles dióbelet ízlés szerint rövid ideig piríthatjuk is előtte.

CSIRKE GYÜMÖLCSSALÁTÁBAN
(portugál recept)

Hozzávalók:
2 csésze főtt csirkehús
1 körte, 2 alma, 4 banán apró kockákra vágva
1 evőkanál citromlé
4-5 ananászkarika (konzerv is jó)
2 narancs hámozva, kisebb darabokra vágva
1 csésze fehér szőlő
1 csésze dióbél
A szószhoz:
2 dl tejszín
2 evőkanál citromlé
só, bors, esetleg csipetnyi szerecsendió

A csirkehúst a gyümölcsökkel, a dióval elkeverjük, és megöntjük a citromlével. Hűtőbe tesszük.

A tejszínt jól elkeverjük a citromlével, és ízlés szerint ízesítjük.

Amikor a hideg salátát kivesszük a hűtőből, megöntjük a szósszal, és óvatosan elkeverjük.

Tálaláskor salátát is adhatunk mellé.

CSIRKE PIRÍTOTT PARADICSOMMAL
(mexikói recept)

Hozzávalók 2 személyre:
2 szelet, 25 dkg csirkemell
12-14 dkg hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 db szegfűszeg
2 db kisebb babérlevél
1 rúd fahéj
4 evőkanál étolaj
10 dkg apróra vagdalt, pirított dióbél
5 evőkanál fűszeres fehérbor
1 dl csirkehúsleves (leveskockából)
25 dkg aprószemű paradicsom
néhány szem olajbogyó, erős paprikával töltve
só, bors
1 evőkanál vagdalt zöldpetrezselyem

A csirkehúst vágjuk kisebb darabokra. A megpucolt, felvágott hagymát főzzük 5 percig, majd hagyjuk kihűlni. A fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk apróra. Egy tálban keverjük a csirkehúshoz a hagymát, a fokhagymát, a fűszereket és két kanál étolajat. Fedjük le, és tegyük egy órára a hűtőszekrénybe.

Egy óra elteltével egy serpenyőben melegítsünk meg egy kanál étolajat, és a hűtőből kivett csirkehúst öntsük bele. Süssük 10-15-20 percig, majd öntsük hozzá a csirkehúslevest és a fehérbort, és főzzük 5-6 percig.

Mindeközben megmossuk és megszárítjuk a paradicsomot, majd egy kanál étolajon megpirítjuk.

A csirkehús főzését azzal fejezzük be, hogy hozzáadjuk az erős paprikával töltött olajbogyó-szemeket és a pirított dióbelet. Megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk. Ekkor van készen.

Kitálaljuk, a paradicsomot mellé tesszük, és az egészet megszórjuk vagdalt petrezselyemmel.

CSIRKE VEGYES SALÁTÁVAL, VINEGRETTEL
(amerikai recept)

Hozzávalók 4 személyre:
4 db kicsontozott, lebőrözött fél csirkemell (kb. 1/2 kg)
1-2 evőkanál étolaj
1 evőkanál őrölt bors
2/3 dl dióolaj
2 evőkanál gyümölcsecet
2 kávéskanál juharszirup
1/4 kávéskanál só
1 liter vegyes saláta- és egyéb zöldségféle
2 dl málna vagy egyéb bogyós gyümölcs
1/4 csésze durvára vagdalt dióbél
(hogy ezek az amerikaiak milyen mértékegységeket tudnak megadni!)

Öblítsük le a csirkemell-darabokat, és rázzuk le róluk a vizet. Kenjük meg gyengén étolajjal, és szórjunk mindkét oldalukra őrölt borsot.

Helyezzük a csirkeszeleteket sütőrácsra, 3-4 percig "fonnyasszuk" a sütőben, félidőben megforgatva a szeleteket. Ezután grillezzük 7-8 percig, addig, amíg a hús már nem lesz rózsaszín. Ugyanennyi ideig grillezzük a másik oldalát is.

Közben készítsünk vinegrettet. Keverjük össze a dióolajat, a gyümölcsecetet, a juharszirupot, sót, és adjunk hozzá borsot is. Tegyük félre.

A saláta- és zöldségféléket osszuk ki négy tányérra. Ha szükségesnek gondoljuk, sózzuk meg a csirkeszeleteket, majd szeleteljük vékonyra, és rendezzük el a zöldségeken. A tetejére tegyük a málnaszemeket és a dióbelet. Végül öntsük rá a vinegrettet.

CSIRKEMELL
(orosz recept, Jekatyerina Pocsukalina receptje)

Hozzávalók:
1 csirkemell
1 savanyú uborka
2 evőkanál darált dióbél
1 csomó petrezselyem
1 csomó kapor
1 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál majonéz vagy tejföl vagy a kettő keveréke
só, bors
étolaj

A csirkemellről - ha van rajta - leszedjük a bőrt. Két részre vágjuk, gyengén kiverjük. Enyhén sózzuk, borsozzuk.

Serpenyőben étolajat melegítünk, és erős lángon megsütjük a csirkemellet, hogy aranyszínű kérget kapjon. Belül nem baj, ha nyers marad. Kivesszük a serpenyőből, félretesszük.

Szószt készítünk. Az uborka héját levágjuk, húsát apróra vagdossuk vagy gyaluljuk. Akkorára, mint egy napraforgómag. Így lesz a szósz egyenletes. A zöldségeket is apróra vagdossuk.

Az uborkát, a zöldségeket, az eldörzsölt fokhagymát és a darált dióbelet összekeverjük. Megöntjük majonézzel vagy tejföllel, hogy sűrű masszát kapjunk.

A csirkemellet tepsibe tesszük, megöntjük a sűrű szósszal, és 220 C°-ra előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük. Ha akarjuk, a sütés vége felé kevés zsemlemorzsával is meghinthetjük, hogy a tetején aranyszínű kérget kapjunk.

A csirkemellet sütés után azonnal tálaljuk fel, mert másodszor nem melegíthető. A hús átszárad, a szósz szétválhat. Ezért ajánlatos ebéd előtt a húst és a szószt hűtőben tárolni, és ebédre csak annyit sütni, hogy egyszerre elfogyjon.

CSIRKEMELL DIÓPÉPPEL
(spanyol recept)

Hozzávalók 4-6 személyre:
A csirkemellhez:
6 db csirkemell, összesen kb. 1 kg
1 kávéskanál őrölt köménymag
2 kávéskanál kurkuma
1/2 kávéskanál őrölt bors
2 evőkanál étolaj
40 dkg paradicsom
1,5 dl csirkehúsleves
1 fej hagyma, felvagdalva
4 datolya, nagyobb darabokra vágva
1/2 citrom, karikákra vágva
A diópéphez:
10 dkg darált dióbél
10 szál apróra vágott zöldpetrezselyem
2 kávéskanál őrölt köménymag
2 kávéskanál fahéjpor
1,5 dl joghurt

A hús elkészítése:

A fűszereket összekeverjük, és meghintjük velük a csirkemellet.

Az étolajat egy mélyebb lábasban felmelegítjük, és megpirítjuk benne a csirkemellet. Minden oldalát, hogy aranyszínt kapjon. Ekkor hozzáadjuk a csirkemell többi hozzávalóit, és lefedjük. Lassú tűzön háromnegyed órán át pároljuk.

Amikor készen van, hagyjuk kihűlni, és ha van időnk, eltesszük másnapig, hogy az ízei összeérjenek.

A diópép elkészítése:

A darált dióbelet a joghurttal lehetőleg egyenletesre keverjük, és hozzákeverjük a fűszereket is. Sűrű állagú pép legyen.

Ezután a csirkemellet újból felmelegítjük, 15-20 percig pároljuk, hogy omlós legyen. A diópépet tálaláskor öntjük rá. Rizzsel köríthetjük.

CSIRKETARTÁR
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg főtt csirkehús, bőr nélkül
6 dkg dióbél
4 dkg világos szemű mazsola
3 szál metélőhagyma (turbolya is jó)
2 evőkanál dióolaj
2 evőkanál szőlőmagolaj (ha nem kapni, dióolaj is jó)
2 evőkanál borecet

Először a mazsolát áztatjuk vízben, hogy megduzzadjon, majd a csirkehúst vágjuk egészen apró darabokra.

Az olajat és a borecetet összekeverjük, igen kevés sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a lecsepegtetett mazsolát, a darabosra vágott dióbelet, a csirkehúst.

Ha metélőhagymánk van, azt is most keverjük bele, apróra vágva, de ha sikerült turbolyát szereznünk, azt csak tálaláskor.

Ha a hozzávalókat így összekevertük, tegyük a tartárt 10 percre hűtőbe.

Salátával tálaljuk.

DIÓS CSIRKE
(albán recept)

A diós csirke hagyományos, jellegzetes albán étel. Az itt következő recepttől eltérően a csirkehúst főzhetjük is, ez esetben nem kell a tyúkhúsleves-kocka, hanem a levest használjuk fel.

Hozzávalók:
4 nagyobb csirkemell-szelet
1 csésze pirított darabos dióbél
1 tyúkhúsleves-kocka vagy egy csésze sűrített csirkehúsleves
1/4 csésze vaj
2 evőkanál liszt
2 evőkanál gyümölcsecet
6 gerezd fokhagyma
só, bors

A csirkehúst - sütőben - megsütjük. Olvasszuk meg a vajat egy lábasban, adjuk hozzá a lisztet, és állandó kevergetés közben enyhén barnásra kapassuk meg a rántást. Öntsük hozzá a sűrű húslevest, forraljuk fel, közben állandóan keverjük, hogy elkerüljük a csomósodást. Adjuk hozzá az ecetet, a fokhagymát, a diót, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Keverjük össze, és egy csöppet főzzük össze. A diómártást a csirkeszeletre öntve szervírozzuk.

DIÓS CSIRKE 2
(amerikai recept, az iráni diós-gránátalmás csirke kreatív továbbfejlesztése)

Hozzávalók:
dióolaj
0,5 kg csirkemell, kockákra vágva
rizsbor
1 közepes hagyma, felvégva
2-3 gyöngyhagyma, darabolva
1/4 kávéskanál gyömbérpor
1,5 csésze csirkehúsleves
1 csésze darált dióbél
1 evőkanál sűrű gránátalmalé
2 kávéskanál citromlé
1/2 kávéskanál cukor
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
csipetnyi kardamommag-por
só, bors

A csirkehúst rizsborral öntjük le egy tálban, és félretesszük marinálódni.

Egy nagyobb lábasban megbarnítjuk (nem csak üvegesítjük, hanem szó szerint meg is barnítjuk) a hagymát és a gyöngyhagymát a dióolajon. A gyömbérport is belekeverjük rögtön az elején. Amikor a hagyma elég barna, hozzáöntjük a csirkehúslevest és a gránátalma-sűrítményt. A darált dióbelet is, és fedő nélkül, kevergetve 25 percig pároljuk. Ekkor a többi hozzávalót is belekeverjük, beleértve a rizsborban áztatott csirkét is. Lefedve mintegy félóráig csendesen főzzük. Akkor kész, ha a csirke megfőtt. És ha az illata is jó.

Rizzsel ajánlják köríteni, és még jobb, ha nagyméretű, hosszában felvágott sült fokhagyma is van hozzá.

DIÓS CSIRKE 3
(francia recept)

Hozzávalók:
2 evőkanál étolaj
1 hízott csirke, 8 darabra vágva (2 mellehúsa, 2 szárny, a csatlakozó mellehússal, 2 comb, 2 háta)
só, bors
2 evőkanál citromlé
1/2 csésze száraz fehérbor + még 2 evőkanállal
12 gerezd fokhagyma
1,25 csésze feles vagy nagy darabos dióbél

Közepes lángon melegítsük meg az olajat egy serpenyőben. Amikor forró, de még nem füstöl, megkapatjuk benne a csirkedarabokat, hogy kívülről barna színt kapjanak. A serpenyőbe helyezéskor bőven sózzuk, borsozzuk. Öt perc sütés után a másik oldalukat is megsütjük.

A sütés végén a hús alá öntjük a serpenyőbe a citromlevet, két kanál bort, és a serpenyőbe tesszük a fokhagymagerezdeket is. Lecsökkentjük a lángot, lefedjük a serpenyőt. Így pároljuk tovább, mintegy 15 percig, amíg a hús meg nem puhul. Ekkor öntjük a serpenyőbe a diót, és mintegy nyolc percig lefedve együtt pároljuk a hússal.

Levesszük a fedőt, és elfőzzük a levet, közben alkalmanként megkeverjük a diós húst. Ez 5-8 percig tart. A dióbélre ügyeljünk, hogy ne süljön túl, ne a lére, inkább maradjon alatta lé. (A képeken látható dióbél már túlbarnult.)

Meleg tálra szedjük ki a húst, a dióbelet, a fokhagymát.

A serpenyőben maradt anyagot öntsük fel a borral, és kaparjuk fel a serpenyő aljáról. Mintegy négy percig főzzük tovább. Utána ízlés szerint vagy a húsra öntjük, vagy egy külön tálkában helyezzük az asztalra, hogy mindenki maga locsolja meg a diós csirkéjét.

Köretnek dióolajos zöldbab ajánlott.

DIÓS CSIRKE SÜLT RIZZSEL, PIRÍTOTT PAPRIKÁVAL
(kínai recept, Dennis Chan pályázatnyertes receptje)

Hozzávalók 4 személyre:
3 csésze főtt hosszúszemű rizs
1/4 csésze szójaszósz
1/4 csésze sherry
1/4 csésze étolaj
1 erős paprika, apróra vágva
1 evőkanál apróra vágott fokhagyma
1 evőkanál apróra vágott gyömbér
4 csirkemell, ferdére szeletelve
3 csésze dióbél
1 csésze sherry
2 db piros paprika
3 db zöld paprika
kevés étolaj
só, bors
1 evőkanál étolaj
1 csésze apróra vágott hagyma
2 evőkanál csirkehúsleves
4 evőkanál dióolaj
1 köteg metélőhagyma 2 cm-es darabokra vágva vagy zöldhagyma

Egy csésze hosszúszemű rizshez öntsünk egy csésze vizet, és forraljuk fel. Ha forr, tegyük takaréklángra, és fedjük le. Közel addig főzzük, amíg majdnem az összes vizet elforrja (kb. 25 perc). Tíz percre hagyjuk lefedve állni. Ezután terítsük egy kisebb tepsire, és legalább két órára tegyük a hűtőbe, de jobb, ha előző nap főzzük meg, és másnapig van a hűtőben.

Készítsünk marinádot. A szójaszószt, 1/4 csésze sherry-t, 1/4 csésze olajat, a felvagdalt erős paprikát, a fokhagymát és a gyömbért keverjük össze. Öntsük a felvagdalt csirkeszeletekre, és hadd álljon rajta egy órán át.

A dióbelet a sütőben egy tepsiben 12-15 percig pirítsuk, aranybarnára. Vegyük ki, és öntsük egy hideg tepsibe.

Hígítsunk fel egy csésze sherry-t szirupos állagúra.

A pirított paprika készítése: Olajozzuk, sózzuk és borsozzuk be az egész paprikákat. Grillezzük meg alaposan. Tegyük egy rozsdamentes fémtálba, és fedjük le 20 percre. Ezután a héjukat lehúzhatjuk, a csumákat, magvakat kiszedhetjük. A paprikák húsát négyfelé vágjuk. Ezután újból felmelegítjük mikrohullámú vagy közönséges sütőben.

Készítsünk sült rizst. Melegítsük elő a wok-ot. Amikor forró, öntsünk bele kevés olajat és az apróra vágott hagymát. Kevergetve süssük két percig. Öntsük bele a hűtött rizst és a csirkehúslevest. Kevergetve süssük tovább, amíg az egész fel nem melegszik. Ízesítsük sóval, borssal. Öntsük bele a dióbelet, és keverjük egyenletesre. Tartsuk melegen tálalásig.

A marinált csirkehúst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Grillezzük 8-10 percig, amíg kész nem lesz, utána két percig hagyjuk állni.

A rizst osszuk ki négy tányérra. A csirkeszeleteket helyezzük a rizsre, a tetejére pedig a pirított paprikát. A hígított sherry-vel és a dióolajjal a hússzeletek körül locsoljuk meg a rizst. Végül szórjuk meg metélőhagymával vagy zöldhagymával.

DIÓVAL, MAZSOLÁVAL TÖLTÖTT KAPPAN
(francia recept)

Hozzávalók 6 személyre:
1 kappan vagy tyúk
20 dkg darabos dióbél
40 dkg magnélküli mazsola
10 dkg szalonna
2 dl száraz vörösbor
3/4 l víz
1 csirkehúsleves-kocka
1 köteg petrezselyem és sárgarépa, karikákra vágva
1 hagyma, apróra vágva
só, bors
1 evőkanál étolaj (napraforgóolaj)
kevés vaj

A kappant vágjuk nagyobb darabokra.

Egy nagyobb lábasban melegítsük meg az olajat, benne egy kevés vajjal.

Pirítsuk meg a húsdarabokat az olajon, mindkét oldalukon, hogy egyenletes színt kapjanak. Közben az apróra vágott szalonnát is szórjuk a lábasba, majd a vörösborral lágyítsuk a szaftot, és azzal pároljuk tovább.

Csökkentsük le a lángot, és az apróra vágott vöröshagymát szórjuk a lábasba. Végül a mazsolát és a dióbelet is keverjük a szaftba, de mindkettőből keveset tegyünk félre.

A csirkehúsleves-kockát 3/4 l vízben oldjuk fel. Főzni nem kell, öntsük a kappanra a lábasban, ott fog megfőni. A répát, petrezselymet is tegyük bele, fedjük le, és lassú tűzön főzzük egy órán át. Egy óra után vegyük le a fedőt, és a víz egy részét forraljuk el.

Amikor a főzést befejeztük, néhány dióbéllel és mazsolával díszítsük. Burgonyapogácsa köret illik hozzá és fehérbor.

GRÁNÁTALMÁS DIÓS CSIRKE
(iráni recept)

Hozzávalók 4 személyre:
4-6 kicsontozott, bőr nélküli csirkecomb
1 közepes hagyma, apróra vágva
2 evőkanál étolaj
2 evőkanál (vagy több) citromlé
só, bors
1 csésze csirkehúsleves
1/4 csésze gránátalmalé sűrítmény
3/4 csésze darált dióbél

Pároljuk meg a hagymát az olajon, majd ugyanott a csirkehúst is. Amikor megpároltuk, öntsük hozzá a citromlevet, és sózzuk, borsozzuk meg ízlés szerint. Öntsük fel a csirkehúslevessel, és főzzük egy negyedórán át. Negyedóra elteltével öntsük hozzá a sűrített gránátalmalevet, és öntsük bele a darált dióbelet. Így főzzük további háromnegyed órán át. De lehet, hogy előbb is jó, 25-30 perc együttes főzés is elég. Figyeljük, és ha sűrűsödni kezd, már lehet, hogy jó. Barna színűnek kell lenni.

Rizzsel tálaljuk.

DIÓS GRÁNÁTALMÁS CSIRKE 2
(hagyományos iráni recept Khoresht Fesenjaan néven)

Hozzávalók 6 személyre:
1,5 kg csirkehús, darabolt
50 dkg darált dióbél
3-4 fej hagyma
3-4 pohár gránátalmalé, vagy 3-4 evőkanál gránátalma sűrítmény
2-3 evőkanál cukor
1/2 csésze étolaj

A megpucolt hagymát vágjuk vékonyra, majd olajon pároljuk enyhén barnára. A csirkehúst a hagymán süssük meg, de csak annyira, hogy a színe megváltozzon. Ekkor öntsünk bele 3 pohár forró vizet, és forraljuk fel. Amikor forr, csökkentsük a lángot, és lassú tűzön főzzük további félórán át. Közben ha a víz elforr, forró vízzel pótoljuk.

Félóra elteltével sózzuk meg, öntsük bele a darált dióbelet és a gránátalmalevet vagy sűrítményt. Ha sűrítményt használunk, még legalább 2 pohár forró vizet is öntsünk hozzá. Enyhén forraljuk tovább. Közben kóstoljuk meg, és ha a gránátalmától savanyúnak találjuk, cukorral állítsuk be az ízét.

Azért kell a diós-gránátalmás csirkét sokáig forralni, hogy a dióból kifőjön az olaj, amitől a leve be fog sűrűsödni. Akkor van készen, amikor sűrűsödik.

Leginkább rizzsel szokták tálalni.

DIÓS GRÁNÁTALMÁS CSIRKE 3
(hagyományos iráni recept Khorest Anaar-Aveej néven)

Hozzávalók 6 személyre:
1,5 kg csirkehús, darabolt
50 dkg darált dióbél
2 evőkanál rizsliszt
50 dkg vegyes zöldfűszer (petrezselyem, mentalevél, koriander zöldje, zöldhagyma)
3-4 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
3-4 pohár gránátalmalé, vagy 4-5 evőkanál gránátalma-sűrítmény
2-3 evőkanál cukor
1/2 csésze étolaj

A Khorest Anaar-Aveej ugyanúgy készül, mint az előző recept szerinti Khorest Fesenjaan. Az eltérés annyi, hogy az apróra vágott félkilónyi vegyes zöldséget az ugyancsak apróra vágott fokhagymával együtt olajon néhány percig sütjük, majd a dióval, gránátalmalével együtt öntjük a megfőtt csirkehúshoz.

A másik eltérés, hogy a rizslisztet egy csésze hideg vízben keverjük el, és akkor öntjük a csirkéhez, mielőtt a főzést végleg befejeznénk.

Egyébként teljesen azonos, csak fűszeresebb. Ugyancsak főtt rizs illik mellé köretnek.

GRENOBLE-I DIÓS CSIRKE
(francia recept)

Hozzávalók:
2 evőkanál étolaj
1 csirke (1,5-2 kg-os), 8 részre vágva (2 mellehúsa, bőrrel, csonttal, 2 szárnya, a csatlakozó mellehússal, 2 comb, 2 háta), belsőség félretéve
só, bors
2 evőkanál citromlé
1/2 csésze + 2 evőkanál száraz fehér bor
12 gerezd fokhagyma
1,5 csésze feles, nagy darabos dióbél

Az olajat egy nagyobb serpenyőben melegítsük meg, közepes lángon. Amikor forró, de még nem füstöl, pirítsuk meg benne a csirkeszeleteket, ízlés szerint sózva, borsozva. Mindkét oldalon, 5-5 percig.

A csirkét nem vesszük ki, hanem a citromlevet, 2 evőkanál bort és a fokhagymaszeleteket is a serpenyőbe öntjük. Lejjebb vesszük a lángot, és egy fedőt teszünk a serpenyőre. Addig főzzük, amíg a csirke nagyjából át nem sül, egy negyedóráig.

Utána a dióbelet is a serpenyőbe tesszük, valamint a csirkebelsőségeket is. Lefedve még 8 percig főzzük.

Az idő elteltével levesszük a fedőt, és szükség szerint addig tartjuk még a tűzön, amíg a levét teljesen el nem fővi, vagyis még kb. 5 percig. Ezalatt nemcsak a csirke, hanem a dió és a fokhagyma is aranyszínű lesz.

De vigyázzunk. Ha a dió túlságosan sötétedni kezdene, inkább szedjük ki előbb, és csak tálalás előtt tegyük vissza.

Egy meleg tálra szedjük ki a diós csirkét.

A serpenyőbe öntsük a maradék bort, a serpenyőről vakarjuk föl az odaégett foszlányokat, és főzzük tovább a borban, amíg a bor felét el nem főtte, kb. 4 percig.

Az így kapott szószt tálaláskor öntsük a csirkére.

HAWAII CSIRKE

Hozzávalók:
3 csirkemell
1 csésze apróra vágott ananász
3/4 csésze majonéz
1/2 csésze apróra vagdalt dióbél
1/2 kávéskanál só
1 csésze vagdalt zellerlevél
bors, salátalevél
hagyma, sárgarépa

A csirkemelleket hagymával, sárgarépával megfőzzük. Kisebb darabokra vágjuk. Elkeverjük a zellerrel, az ananászdarabokkal, a dióbéllel, a majonézzel és a fűszerekkel. Salátalevéllel körberakva tálaljuk.

DIÓS KAKAS
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
egy 1,2 kg-os kakas, 8 darabra vágva
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 dl étolaj
15 dkg darabos dióbél
1 kis köteg zöldpetrezselyem, vagdalva
kevés kakukfű
só, bors
30 dkg rizs, köretnek

A kakas darabjait helyezzük egy nagyobb lábasba. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a vagdalt fokhagymával. Szórjuk meg az étolajjal, és hagyjuk állni negyedóráig.

Az állásidő leteltével öntsük fel a kakast annyi vízzel, hogy ellepje. Fűszerezzük kakukfűvel, és öntsük hozzá a 15 dkg vagdalt, darabos dióbelet. Tegyük fel főni, lassú tűzön másfél óráig főzzük.

A rizst a kakas főzőlevében főzzük meg, 6 decit kimerünk a lábasból, és felforraljuk. Amikor forr, akkor öntjük bele a rizst. 12-15 perc főzés elég.

Ellenőrizzük a rizs és a kakas fűszerezettségét, ha kell, pótoljuk. Petrezselyemzölddel csak tálaláskor hintsük meg.

KÍNAI DIÓS CSIRKE

Hozzávalók:
0,5 kg csontmentes és bőrmentes csirkehús
3 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál vékonyra vágott friss gyömbér
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál rizsbor
2 gerezd vékonyra vágott fokhagyma
1/4 kávéskanál pirospaprika
3 evőkanál étolaj
1/2 csésze feles dióbél
1 csésze felvagdalt fagyasztott, felengedett zöldbab
1/2 csésze
2 zöldhagyma, karikákra vágva
1/4 csésze víz
forró főtt rizs

A csirkehúst vágjuk kb. 2 cm-es kockákra.

Egy nagyobb tálban keverjük össze a szójaszószt, gyömbért, kukoricakeményítőt, rizsbort, pirospaprikát, fokhagymát. Keverjük addig, amíg egyenletesnek nem találjuk. Ekkor keverjük bele a csirkehúst, és hagyjuk benne állni 10 percig.

A wokot vagy egy nagy serpenyőt melegítsük elő, hogy jó forró legyen. Öntsünk bele étolajat, és kavargatás közben pirítsuk meg benne a feles dióbelet. Amíg enyhén barnulni nem kezd. Ekkor öntsük át egy kisebb edénybe.

Most a csirkés keveréket öntsük a wokba, és kevergetve 5-7 percig süssük. Addig, amíg a csirkehús a közepénél már nem látszik rózsaszínűnek. Most adjuk hozzá a zöldbabot, hagymát, és öntsünk rá kevés vizet. Kevergetve süssük jól át.

Tálaláskor a forró főtt rizst merjük először a tányérra, arra a csirkét, és a tetejére szórjuk a dióbelet.

KÍNAI DIÓS CSIRKE 2

Hozzávalók:
1 kisebb csirke
2 sárgarépa
1 póréhagyma
5 db kelbimbó
3 evőkanál húsleves
1 evőkanál keményítő
1 kávéskanál desszertbor
8 dió bele, darálva
1 fej hagyma
4 evőkanál étolaj
1/2 kávéskanál szójaszósz
gyömbér, bors, cukor, só

A csirkehúst kicsontozzuk, és apró szeletekre vágjuk. A csontokból levest főzünk. A hússzeleteket keményítővel, gyömbérrel, borral és borssal keverjük.

A répát, a póréhagymát, a hagymát és a kelbimbót felvagdaljuk, két evőkanál étolajban megpirítjuk. A zöldségeket kiszedjük az olajból, és a maradék olajon megpirítjuk a húst. Közben megcukrozzuk, visszaöntjük rá a zöldségeket, megöntjük húslevessel és csontlevessel, hozzáadjuk a szójaszószt.

Végül megsózzuk, és a darált dióbelet is hozzáadjuk. Köretként főtt rizst tálalunk mellé.

MÉZES DIÓS CSIRKE
(török recept)

Hozzávalók:
4 db csirkemell
20 dkg vaj
2 evőkanál méz
1 db citrom leve
só, bors, kakukfű
10 dkg darabos dióbél
8 db paradicsom

A csirkemellet előző este jól besózzuk és betesszük a hűtőszekrénybe. Másnap a sütőt előre melegítjük, és a hűtőből kivett csirkemell-szeleteket egy vajjal kikent tepsibe egymás mellé helyezzük. Betesszük a sütőbe, egy evőkanál vízzel meglocsoljuk, és sütni kezdjük.

Amikor a hús puhulni kezd, megkenjük az előre elkészített méz, bors, citromlé és vaj keverékével. Amint elfogyott a keverék, darált diót helyezünk még a csirke tetejére, hogy a csirkével együtt piruljon.

Melegen vagy hidegen tálalhatjuk, nyers paradicsomszeletekből készített dekorációval.

Csirkemell ŐSZIBARACKOS-DIÓS CSIRKEMELL VAGY PULYKAMELL
(spanyol recept)

Hozzávalók:
6 csirkemell vagy 3 pulykamell
1 tyúkhúsleves kocka
1 l tejszín
1 pohár fehérbor
1 őszibarackkonzerv
1 csésze tört dióbél
2 kávéskanál só
2 aprított fokhagyma
1 kávéskanál bors
1 kávéskanál köménymag
vagdalt petrezselyemzöld
1 citrom leve
kevés liszt
olivaolaj

A citromlével, fokhagymával, sóval, borssal és köménnyel - ha kell, kevés vízzel - pároljuk meg gyengén a hússzeleteket egy tűzálló tálban, majd levesszük a tűzről. A szeleteket kissé meglisztezzük, és egy serpenyőben olajban aranyszínűre sütjük mindkét oldalukat. Visszarakjuk a tűzálló tálba.

A serpenyőben maradt olajhoz fehérbort öntünk, valamint a tejszínt, beletesszük a húsleveskockát, a petrezselyemzöldet. Mártássá főzzük. Ha túl híg, kevés liszttel sűríthetjük. Ha túl sűrű, fehérbort adhatunk hozzá.

Megforgatjuk a mártásban a hússzeleteket, benne hagyjuk, és közepes tűzön még kissé sűrítjük a mártást.

Tálalás előtt 10 perccel körberakjuk őszibarackbefőtt-szeletekkel, és meghintjük dióbéllel.

SPENÓTTAL TÖLTÖTT CSIRKE DIÓKÉREGGEL
(amerikai recept)

Hozzávalók 2 személyre:
2 szelet fél csirkemell csont és bőr nélkül
20 dkg spenót
5 dkg fetasajt
1 tojás fehérje
1/2 csésze apróra vágott dióbél
2 evőkanál étolaj

Melegítsük elő a sütőt 200 C°-ra. A spenótot némi kevés vízzel egy közepes méretű lábasban, lefedve, közepes lángon tegyük fel főni. 4-6 percig főzzük, közben néhányszor keverjük meg. Szűrőn keresztül öntsük le a spenótról a főzővizet. Amikor a spenót már nem túl meleg, kézzel nyomjuk ki belőle a bennemaradt vizet. Száraz konyharuhába csavarva szárítsuk le, majd vagdaljuk apróra.

Egy közepes méretű tálban keverjük össze a spenótot a fetasajttal, és enyhén ízesítsük sóval, borssal.

A csirkemell-szeleteket verjük ki 1-1,5 cm vékonyra. Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. A két szelet húsra kenjük egyenletesen a spenótos keveréket. Csavarjuk fel a húst szivarszerűen, közben ügyeljünk arra, hogy a "szivar" végeit is szorítsuk össze, nehogy a töltelék kinyomódjon. Tűvel biztosítsuk.

A dióbelet egy tepsibe terítsük. A tojásfehérjét pedig verjük fel. A csirkehúst előbb a tojásfehérjében, utána a dióbélben forgassuk meg. Nyomkodjuk meg, hogy a dióbél ráragadjon.

Egy nem odaégetős lábasban melegítsük meg az olajat, közepes lángon. Forró olajba tegyük a húst, és süssük barnára. Óvatosan forgassuk meg, hogy a diókéreg rajta maradjon.

Amikor minden oldala barna, tegyük a húst sütőbe. 20-30 percig süssük, hogy jól átsüljön.

SZÁRNYAS DIÓBUNDÁBAN
(francia recept, Bernard Bessiere receptje)

Hozzávalók 4 személyre:
5 szelet csirke-, gyöngytyúk- vagy pulykahús
10 dkg apróra vagdalt dióbél
2 kanál mustár
2 kanál dióolaj
1 kanál vaj
1 kanál liszt
2 alma szeletelve, enyhén megsütve
1 tojás
só, bors

Egy mélytányérban keverjük össze a mustárt a tojással és egy kanál dióolajjal. A baromfiszeleteket sózzuk-borsozzuk. Megforgatjuk a lisztben, majd a mustáros keverékben, végül a diómorzsában. Megpaskoljuk a tenyerünk között, hogy a dió is jól rátapadjon. Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat, a maradék dióolajat, amíg a keverék gyöngyöző, habzó nem lesz. Ekkor belerakjuk a hússzeleteket. 4 perc sütés után a másik oldalukat is 4 percig sütjük. Az almaszeletekkel díszítve szervírozzuk, de még citromszeletekkel is díszíthetjük.

SZEZÁMMAGOS CSIRKECOMB (török recept)

Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkecomb
nagyon kevés étolaj
7 dl hagymás-paradicsomos szósz
1 csésze apróra vagdalt dióbél
1 evőkanál szezámmag
kevés só

A hagymás-paradicsomos szósz Törökországban készen kapható. Nálunk leginkább a készen kapható szecsuáni mártás hasonlít rá, de a török készítményben nincs sárgarépa, bambuszrügy, szójaszósz, zöldpaprika, cukor. Szecsuáni mártással is készíthető, de akkor elvész a török jelleg.

A hazai készítmények közül a készételként kapható lecsó is jó a hagymás-paradicsomos szósz helyett.

Hagymás-paradicsomos szószt magunk is készíthetünk. Napraforgóolajon hagymakockát párolunk, kevés vízzel felengedjük, paradicsompürét (vagy ketchupot), paradicsomkockát adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk.

A csirkecombok mindkét oldalát egy serpenyőben kevés olajon pirosra sütjük. A megsült combokra ráöntjük a kész mártást. Megsózzuk.

20 percig pároljuk a mártásban. Tálra szedjük ki, és megszórjuk az apróra vágott dióbéllel és a szezámmaggal, amelyeket ha előzőleg enyhén megpirítunk (együtt is piríthatjuk), még jobb az íze.

Forrón tálaljuk.

TÖLTÖTT CSIRKE DIÓS RIZZSEL
(amerikai recept, Linda Larsen receptje)

Hozzávalók 6 személyre:
1 evőkanál étolaj
1 evőkanál vaj
1 hagyma, apróra vágva
1,5 csésze szép rizs
2 csésze csirkehúsleves
1,5 csésze körtelé
1/2 csésze darabos dióbél
só, bors
6 csirkemell (csont és bőr nélkül)
10 dkg lágy krémsajt
1/4 csészényi körtedarabok
2 egész körte
még 1/4 csésze apró darabos dióbél
1/2 csésze darabosra morzsolt kéksajt

Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra.

Az olajat és a vajat egy nagyobb lábasban olvasszuk össze közepes lángon. A hagymát pároljuk meg benne, üvegesre. Öntsük bele a rizst, és keverjük át, hogy a zsiradék bevonja. Két perccel később öntsük bele a csirkehúslevest és a körtelevet. Forraljuk fel.

Amikor forr, vegyük le a lángot, és lefedve hagyjuk tovább forrni egy negyedórán át. Amikor a rizs megpuhult, keverjük hozzá a dióbelet, és vegyük le a tűzről.

Amíg a rizs fő, a csirkemelleket hosszában vágjuk be, hogy a tölteléket beletölthessük.

Egy kisebb tálban keverjük össze a krémsajtot, a kéksajt felét és a darabolt körtét, annyira, hogy egyenletes állagú tölteléket kapjunk. Töltsük a csirkemellekbe. Kívülről sózzuk, borsozzuk meg a húst, és tegyük félre.

A főtt rizses keveréket töltsük egy akkora tűzálló üvegtálba, amekkorában a hús is elfér. Rendezzük rá a csirkehúst is. Alufóliával borítsuk, zárjuk le. 35-40 percig süssük, hogy a hús is és a rizs is puha legyen.

Amíg a hús a sütőben van, vágjuk fel, hámozzuk meg, magvazzuk ki és szeleteljük fel az egész körtéket. Egy kisebb tálban keverjük össze a maradék kéksajtot az apró dióbéllel.

A sütés vége velé a diós-sajtos keverékkel szórjuk meg a csirkeszeleteket, és rendezzük melléjük a körteszeleteket. Még 8-10 percre tegyük vissza sülni, amíg a krémsajt rá nem olvad. Akkor kész.

TÖLTÖTT CSIRKECOMB
(német recept)

Hozzávalók 4 személyre:
4 db csirkecomb
10 dkg dióbél
3 dkg zsemlyemorzsa
1 hagyma, 1 babérlevél
6 evőkanál zöldségkrémleves
2-3 evőkanál paradicsomvelő
1 evőkanál tejföl
1-1,5 dl száraz vörösbor
2-3 borókalevél
petrezselyem, metélőhagyma, majoránna
mustár, só, bors, pirospaprika
étolaj

A csirkecombokat kicsontozzuk, a dióbelet apróra vagdossuk vagy törjük. A zöldségeket, fűszereket megmossuk, lecsöpögtetjük. A metélőhagymát, a petrezselymet és a majoránnalevelet apróra vagdaljuk. A babérlevelet négy részre vágjuk.

Tölteléket keverünk a zsemlyemorzsából, dióbélből, mustárból és a fűszerekből, és a csont helyére töltjük. A csirkecombokat bevarrjuk. Sóból, borsból, paprikából keveréket készítünk, amivel a csirkecombokat bedörzsöljük.

A sütőt 150 C°-ra melegítjük elő. A hagymát nagyobb kockákra vágjuk.

A csirkecombokat forró olajban erősen megsütjük. A sütés végén öntjük rá a hagymát és a paradicsomvelőt, amivel még rövid ideig együtt sütjük, majd elzárjuk a lángot.

Kivesszük, megöntjük a vörösborral, kevés zöldségkrémlevesel, ráteszünk 1-1 darab babérlevelet. Lefedjük a sütőedényt, és a még meleg sütőbe tesszük vissza.

Kb. 40 percig tartjuk melegben, közben ha szükséges, zöldségkrémlevessel megöntözzük, végül a tejfölt is ráöntjük.

Megkóstoljuk, ha kell még, fűszerezzük.

A diós töltött csirkecomb mellé köretként a képen sajtos knédlit és karamellizált sárgarépát látunk.

VARGÁNYÁVAL, DIÓVAL TÖLTÖTT KAPPAN
(francia recept)

Hozzávalók:
egy nagyobb, 3,5 kg-os kappan
3 dkg vaj
só, bors
10 dkg füstölt húsos szalonna
10 dkg vargánya (konzerv)
10 dkg rizs
kevés csirkemáj, szív és zúza
petrezselyem
20 dkg csirkemáj
10 dkg dióbél
2 tojás
0,2 dl konyak
6 dkg vaj
10 dkg dióbél
80 dkg zöldbab (konzerv)
80 dkg gesztenye
6 evőkanál étolaj
megint petrezselyem
10 gerezd fokhagyma

Legelőször a rizst főzzük meg, forró, sós vízbe öntve. 15-20 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. Tegyük félre, hogy kihűljön.

A csirkeszivet, zúzát és a hozzávaló májat kisebb darabokra vágjuk, majd egy kevés petrezselyemmel elmixeljük.

A szalonnát csíkokra vágjuk, egy teflonos serpenyőben olvasztott vajon megkapatjuk, hozzáadjuk az össze nem vágott csirkemájat, és együtt sütjük.

A vargányát lecsöpögtetjük, szintén a májra öntjük, 2-3 percig pároljuk rajta.

Vagdossuk fel a petrezselymet, és a felét keverjük a májhoz és a vargányához. Így is pároljuk 3 percig.

Az első 10 dg diót törjük durvára, például egy nyújtófával.

A serpenyőből a párolt májat, vargányát öntsük át egy tálba. Adjuk hozzá a tört diót, a főtt rizst, a konyakot, és a petrezselyemmel mixelt belsőségeket. Üssük fel a tojásokat, és azt is keverjük bele.

Egy kanál segítségével töltsük meg a kappant, jól nyomkodjuk bele a tölteléket. Varrjuk össze. Zománcos tepsiben tegyük a sütőbe, öntsük meg étolajjal. Tegyünk a kappanra kisebb vajdarabokat, és borsozzuk is meg, de már ne sózzuk, csak esetleg a sütés végén, ha úgy gondoljuk.

Öntsünk a tepsibe 1 dl meleg vizet is.

Két órán keresztül hadd süljön, közben locsolgassuk. Egy óra elteltével fordítsuk meg. Addig süssük, amíg a beleszúrt tű tisztán nem húzható ki.

Közben vágjuk be a gesztenyék héját, majd tegyük egy tál forró vízbe 4 percre, végül csepegtessük le, és öblítsük le hideg vízzel. Hámozzuk meg.

A meghámozott gesztenyéket forró, sós vízben főzzük meg, amíg a kés hegye könnyen beléjük nem megy. Ez 15-20 perc, a gesztenyék nagyságától függően. Csepegtessük le, tegyük félre.

A maradék petrezselymet kevés sóval és borssal keverjük el. Vágjuk le a fokhagymák gyökérrészét, és hámozzuk meg. Vágjuk vékony szeletekre, és keverjük a petrezselyemhez.

A második adag dióbelet is törjük meg, és tegyük félre.

A konzerv-zöldbabot sós vízben forraljuk fel, utána csepegtessük le. 10-15 perccel tálalás előtt a zöldbabot helyezzük egy olyan tálra, amin tálalni fogjuk, középre a sült kappant, mellé a gesztenyéket.

A fokhagymás petrezselymet és a tört dióbelet rendezzük a zöldbabra. 10-15 percre tegyük vissza a tálat a sütőbe. Kivéve ha még lefedve állhat 5 percig, a hús omlós lesz.

Tálaláskor a kappan sütőlevét is öntsük a kappanra.

Ha a töltelékből maradna, ne dobjuk ki. Félórás-háronegyed órás sütéssel a kappan mellé adhatjuk, vagy ehelyett eltehetjük hűtőbe, és később is felhasználhatjuk egy következő csirke, paradicsom, cukkini, stb. töltésére.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább