Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Egytálételek

Vázlat:
Barna rizs dióval, spárgával
Currys diós bulgur
Gorgonzolás diós rizottó
Gránátalmás, diós csirke
Mouhammara
Muhammara
Spanyol diószósz
Szárnyas becsinált
Vegetáriánus tagine

BARNA RIZS DIÓVAL, SPÁRGÁVAL
(amerikai recept)

Hozzávalók:
1 csésze barna rizs (indián rizs)
1/2 csésze pirított dióbél
40 dkg blansírozott, vagdalt spárga
1/2 csésze vagdalt vöröshagyma
15 dkg sonka, apróra vagdosva
1 kis fej vöröskáposzta, felaprítva
2 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom
2 evőkanál borecet
3/4 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
2 evőkanál dióolaj
1 evőkanál olivaolaj
citromkarikák

Egy nagyobb tálban keverjük össze a rizst, a dióbelet, a spárgát, a hagymát, a sonkát, a vöröskáposztát és a bazsalikomot.

Egy kisebb tálban pedig a többi hozzávalót, ami az öntet lesz. Öntsük a nagy tálra. Hűtsük le, majd a hűtőből kivéve citromkarikákat fektessünk a tetejére, úgy szervírozzuk.

CURRYS DIÓS BULGUR
(francia recept)

A bulgur török eredetű ennivaló, ennek nyomán nemcsak a Balkánon, hanem a volt török birodalom közelkeleti területein is ismert. Őröletlen búzaszemeket jelent, nagyon népszerű alapanyag. Világszerte terjed, újszerű változatokban is. Körrivel és kesudióval készített változatát a kesudió helyett közönséges dióval javították tovább francia gasztronómusok.

Hozzávalók 4 személyre:
18-20 dkg búzaszem
2 fej hagyma
2 evőkanál mazsola
15 dió bele, apróra vagdalva
2 evőkanál körripor
1 evőkanál étolaj
só, bors

Az olajon pároljuk meg a hagymát, hogy áttetsző legyen. Adjuk hozzá a mazsolát, az apró dióbelet és a körriport. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Öntsük föl kevés vízzel, és pároljuk néhány percig.

A búzát főzzük meg, és amikor megfőtt, keverjük a diós készítményhez. Jól keverjük össze, hogy a körri színe mindenhol egyenletes legyen. Gyenge lángon főzzük még néhány percig, állandóan kevergetve, hogy ne álljon össze.

Rögtön, forrón tálaljuk.

GORGONZOLÁS DIÓS RIZOTTÓ
(francia recept)

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg rizs
2 kisebb fej hagyma
1 dl fehérbor
7 dl zöldségleves
15 dkg gorgonzola sajt
2 evőkanál dióolaj
dióbél ízlés szerint
bors
nyerssonka szeletek

A hagymákat vágjuk egészen apróra, és a dióolajon pároljuk egy kicsit. Ne süssük, inkább csak - mint a francia recept írja - "szenvedtessük".

Öntsük rá a rizst, jól keverjük össze, és addig pároljuk, amíg a rizsszemek kissé áttetszőkké nem válnak. Ekkor öntsük rá a bort, keverjük össze, és gyenge tűzön párologtassuk el.

A zöldséglevest merőkanalanként adjuk hozzá, minden kanál után elkeverve. Hagyjuk, hogy a rizs szívja fel a levest. Ez a művelet legalább húsz percig fog tartani. Közben kóstolgassuk a rizst, hogy ellenőrizzük, mennyire főtt meg.

Ha a rizottót előre el akarjuk készíteni, akkor most álljunk meg, és a rizottót tegyük félre, felhasználásig. Ha egyvégtében dolgozunk, folytassuk.

A gorgonzolát vágjuk nagyobb darabokra, és adjuk a rizottóhoz. A dióbelet szintén nagyobb darabokra vágjuk, és a sajttal együtt keverjük a rizottóba. Jól keverjük össze, a sajtnak bele kell olvadnia.

Süssük meg a vékonyra szeletelt nyerssonkát.

Rögtön, melegen tálaljuk.

Tálaláskor készítsünk dióolajat és borsot az asztalra, egyénileg ízesíthetjük a rizottót.

GRÁNÁTALMÁS-DIÓS CSIRKE
(iráni egytálétel, Khorest Fesenjan néven)

Hozzávalók 6 személyre:
1-1,5 kg csirkehús
50 dkg darált dió
3-4 hagyma
3-4 pohár gránátalmalé
2-3 evőkanál cukor
1/2 csésze étolaj

Hámozzuk meg a hagymákat, és vagdossuk apróra. Süssük meg sok olajban, aranybarnára.

Mossuk meg a csirkehúsdarabokat, és süssük meg a hagymás olajon. Akkor jó, ha a színük megváltozik. Ekkor öntsünk bele három csésze forró vizet, és forraljuk fel. Ha forr, tegyük takarékra, és félórán keresztül hagyjuk csendesen forrni. Ha szükséges, közben forró vízzel utánatölthetjük.

A félóra elteltével sózzuk meg, keverjük hozzá a darált diót, öntsük bele a gránátalmalevet. Kóstoljuk meg. Ha a gránátalmától savanyúnak találjuk, cukorral édesítsük.

Főzzük tovább, amíg a dióbélből kifőtt olajtól nem kezd sűrűsödni. Akkor jó.

Köretet is szoktak mellé adni, főtt rizst.

MOUHAMMARA
(szíriai hideg egytálétel)

Hozzávalók:
2 piros színű zöldpaprika
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál étolaj
1,5 evőkanál reszelt hagyma
1 evőkanál citromlé
só, ízlés szerint
1/4 kávéskanál őrölt köménymag
1/4 kávéskanál cukor
1/8-1/4 kávéskanál pirospaprika
csipetnyi őrölt szegfűszeg
1 csésze durván darabos dióbél
1 evőkanál pirított fenyőmag

Melegítsük elő a sütőt.

A paprikákat csumázzuk, magvazzuk ki, vágjuk hosszában négy szeletre. Fektessük a paprikaszeleteket egy sütőlapra, a külső felületükkel felfelé. 15-25 percig tartsuk a meleg sütőben, amíg a paprikák bőre teljesen meg nem feketedik. (Ha nem egyenletesen sülnek a paprikák, közben változtassuk meg a helyüket.) Tegyük ki a paprikákat egy nagyobb tálba, fedjük le, és hagyjuk kihűlni. Ha már nem túl melegek, a héjukat távolítsuk el, a paprikaszeletek húsát pedig vágjuk nagyobb darabokra. Kb. egy csészényit kell kapnunk.

A dióbél és a fenyőmag kivételével az összes többi hozzávalóval keverjük jól össze a sült paprikát. Használjunk robotgépet. Egyenletes, sima pürét kell kapnunk.

Keverjük bele a dióbelet. Ha a püré állaga megengedi, adjunk még több dióbelet. Ha pürénk túl sűrű, 1-1 kávéskanálnyi forró vizet adhatunk hozzá. Ha túl híg, kevés zsemlemorzsát.

Mouhammara Öntsük ki a pürét egy tálba, amiben tálalni fogjuk. Tálalás előtt a tetejét hintsük meg pirított fenyőmaggal.

A kép szerint ropogós, sült pitával tálaljuk. A ropogós sült pitát úgy készítjük, hogy négyszögletes vékony pitatésztát négy háromszögre vágunk, sütőlapra helyezzük, olajjal (spray-jel) meghintjük, és 8-10 percig sütjük.

MUHAMMARA
(szíriai recept)

Hozzávalók:
1 kg gyönyörű, piros húsú paprika
25 dkg dióbél
2 kávéskanál köménymag (nem darált)
1/2 kávéskanál só
1/4 kávéskanál erős pirospaprika
2 gerezd tisztított fokhagyma
2 kávéskanál dióolaj (ha nincs, olivaolaj is jó)
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál gránátalmalé (gyümölcsecettel is helyettesíthető)

A paprikát süssük meg, utána vágjuk fel, magvazzuk ki. Vagy fordított sorrendben. Sütés után hűtsük ki teljesen.

A dióbelet a köménymaggal együtt pirísuk rövid ideig.

A paprika sült húsát a dióbéllel, az olajjal, citromlével, gránátalmalével, sóval, paprikával, vagdalt fokhagymával dolgozzuk jól össze. Legjobb, ha robotgépet használunk. Addig apríttassuk, kevertessük a géppel, amíg egynemű masszát nem kapunk. Közben a kicsapódott anyagot kaparjuk le a gép faláról.

Kóstoljuk meg, szükség szerint állítsunk még az ízén, aztán lefedve hűtőben hűtsük le, felhasználásig.

Kenyérfélével szokták fogyasztani, például francia típusú bagettel. Gyakori, hogy a bagett-szeletekre uborkaszeleteket fektetnek, és arra kenik a muhammarát. De pitatésztával is gyakran fogyasztják.

SPANYOL DIÓSZÓSZ

Hozzávalók 5 személyre:
15 dkg dióbél
1,25 l hideg csirkehúsleves
1 húskonzerv
1 csésze tejszín
10 dkg parmezán sajt
3 tojás sárgája
1 csésze száraz fehérbor

Daráljuk le a konzervhúst a dióbéllel együtt, hogy húspépet kapjunk. A diós húspépet a húslevesben forraljuk fel.

Keverjük össze a tejszínt a tojássárgájával és a borral, és öntsük a forrásban lévő levesbe. Ugyanabban a pillanatban vegyük le a tűzről, hogy a tejszín ne forrjon fel.

Tálaláskor parmezánt reszeljünk rá, és bőséges fehér kenyérrel szervírozzuk.

SZÁRNYAS BECSINÁLT
(tipikus chilei étel)

Hozzávalók:
6 csirkecomb
8 burgonya
1/2 hagyma
1/2 paprika szeletelve
7 csésze víz
1 zellerszár
1 szál petrezselyem
1 kávéskanál oregánó
2 kanál rizs
1 csésze darált dióbél
olaj
só, bors

A csirkecombokat süssük ki olajon, végül adjuk hozzá a finomra vágott hagymát. Fűszerezzük meg zellerrel, petrezselyemmel, oregánóval, borssal, sóval. Hét csésze víz hozzáadásával főzzük 15 percig, amíg forrni nem kezd. Adjuk hozzá a burgonyát és a rizst, lassú tűzön főzzük 20 percig. Ezután öntsük bele a dióbelet, keverjük el. Forrón tálaljuk.

VEGETÁRIÁNUS TAGINE
(marokkói recept)

A tagine marokkói raguszerű egytálétel. Általában húsokkal készül, báránnyal, csirkével. Ennek a receptnek a vegetáriánus jelleg adja a különlegességét.

Hozzávalók 6-8 személyre:
2 evőkanál étolaj
2 fej közepes nagyságú hagyma, vagdalva
1 piros húsú paprika, vagdalva
2 kávéskanál vagdalt fokhagyma
1 kávéskanál koriander és gyömbér
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
csipetnyi bors
2,5 dl zöldségleves
félkiló paradicsomkocka (konzerv is lehet)
negyedliternyi zöldbab (konzerv is lehet)
25 dkg sárgarépa vagdalva, megfőzve
25 dkg aszalt barack
25 dkg szárított füge
félliternyi főtt csicseriborsó, lecsöpögtetve
félkilónyi cukkini, vagdalva
1,5 csészényi vagdalt, pirított dióbél
só, bors
félkilónyi főtt kuszkuz

Egy vastagfalú vasedényben, pl. üstben dolgozzunk. Először a hagymát pirítjuk meg az olajon, majd a paprikát, fokhagymát és a porrá őrölt fűszereket is hozzáadjuk. Öt percig tartjuk még a tűzön ezt a keveréket. Utána sorban hozzáöntjük a többi hozzávalót. Előbb a levest, majd a paradicsomot, répát, zöldbabot, barackot, fügét. Remélem, nem hagytam ki semmit.

Amikor forr, csökkentjük a lángot. Lefedjük, és félóráig hagyjuk lassan forrni. Akkor jó, amikor a zöldségek mind egyformán puhák. Ekkor a csicseriborsót és a cukkinit is hozzáadjuk, és most már csak tíz percig forraljuk.

A dióbelet a főzés végén öntjük bele, és ekkor sózzuk, borsozzuk is.

Tálaláskor kuszkusz-ágyat készítünk, és arra merjük a tagine-t.

Ha félretesszük vegetáriánus elveinket, és mégis hússal készítjük, azt a levessel együtt tesszük bele.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább