Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Diómotívum

A diómotívum iparművészeti használatáról az emberi írásbeliség kezdete óta vannak feljegyzések. A Biblia elején, a Kivonulás könyvében már olvashattunk Bezeleél munkájáról, a mécstartó elkészítéséről. A 37. fejezet szerint:

"Elkészítette a mécstartót is, színaranyból verve. A szárából ágak, kelyhek, kis gömbök és liliomok ágaztak ki, összesen hat a két oldalból: három ág az egyik oldalból, és három a másikból. Három dióformájú kehely volt az egyik ágon, mindegyik egy-egy kis gömbbel és liliommal; három dióalakú kehely volt a másik ágon, mindegyik egy-egy kis gömbbel és liliommal. Egyformára készült mind a hat ág, amely a mécstartó szárából kiágazott. Magán a száron négy dióformájú kehely volt, mindegyik egy-egy kis gömbbel és liliommal: egy-egy kis gömb volt két-két ág tövén, mind a három helyen, mind a hat ág alatt, amely a szárból leágazott. A kis gömbök is, az ágak is magából a szárból jöttek elő, és az egész színaranyból volt verve."

Megállapíthatjuk, az iparművészet a diómotívummal kezdődött. Diómotívum már akkor létezett, amikor iparról vagy művészetről még nem beszélt senki. De a diót már akkor aranyból formálták meg.

A diómotívumot nemcsak a régi zsidók tartották megörökítésre érdemesnek, hanem a régi örmények is, amint ezen az antik örmény diófás szőnyegen is látjuk.

Persze, az antik idők óta az emberek rájöttek, hogy nem szabad a diómotívumot a lábuk alá tenni, annál jóval nagyobb figyelmet, megbecsülést érdemel. Ezért manapság nem szőnyeget, hanem falidíszt, hogy azt ne mondjam, házi áldást díszítenek diófával.

Kép helye

Tényleg, áldás a falon egy diómotívumos gobelinkép, mint amilyen Bornemisszáné (még hogy nem issza? - a boroskupa is ott áll előtte, gobelinhímzés közben) Németh Anett alkotása.

Kép helye

Tényleg, miért nem látni több diós hímzést? Talán tisztelt háziiparos Kolléganőm nem ismeri a diót? Ha tényleg nem, előbb nézzen meg egy botanikai bemutatót, kihímezve. Kedvet fog kapni, hogy szebbet készítsen. A képek szerint nem lesz nehéz.

Kép helye Kép helye

Ne hímezzünk-hámozzunk, vegyük meg készen, nyomtatott formában a diómotívumú textíliát.

Kép helye Kép helye

Ha kész párnahuzatot vásárolunk, annyira természetes lesz az álmunk, mint Babits írta. A diólevélen a rovarrágás és a gombabetegség is rajta van.

Kép helye

Közösségi falakat is díszítenek diómotívumok, nemcsak otthon, a konyhafalat. Van olyan hazai város, ahol a művelődési ház színháztermének falát is diómotívumos vesszőfonattal díszítik.

Kép helye

Európában Luther Márton óta hagyomány a dióval díszített karácsonyfa. Szép is, hangulatos is. A karácsony elképzelhetetlen dió nélkül.

De mit csináljon, akinek nincs otthon diója? Vegyen dióformájú karácsonyfadíszt. Papírmaséból, üvegből. Iparművészeti termékek, de nem olyanok, mint a valódi. A művészek nagyon elvonatkoztatnak a valóságtól. Absztrahálnak. Az iparosok pedig még tovább rontják.

Kép helye Kép helye

Viszont azok az emberek, akik nem művészek, se nem iparosok, nagyon szeretik a diót, mondhatni, nyakláncra akasztva szó szerint a szívükön viselik. Medalion formájában.

Kép helye Kép helye

Hogy, nem az emberek? Természetesen az asszonyokra gondoltam, de szerintem ők is emberek. Némelyikük ezüstből formázott dióbelet visel.

Kép helye

Másikuk pedig diónyakláncot.

Kép helye

Hogy hogyan készül a diónyaklánc? Nagyon egyszerűen. A balfele egyszerű ékszerészmunka, nem érdekes. De a jobbfele! Az valódi féldió, epoxigyantával kiöntve.

John McKinley munkája a következő aranydió-medalion, Szabó Tamásé pedig az ezüstdió. Mindkettő felnyitható, természetesen.

Kép helye Kép helye

Miért nyitható fel? Hogy abba rakjuk a parfümös üvegcsét.

Kép helye

Diómotívumú nyaklánc-függő, ezüstből. A dióbél helyén jobboldalt parfümös üveg, balra pedig a fényképet felhajtva kistükör. Tisztelt Kolléganőm azon ellenőrizheti, hogy úgy néz-e ki, mint a fényképen.

Kép helye

Vagy mint a másik, diónak álcázott parfümtartóba rejtett fényképen.

Kép helye

Ezüst fülbevaló a dióskertek királynőjének, ezüst kulcstartó a dióskertek urának.

Kép helye Kép helye

A dióskertek királynőjének arany fülbevaló is kijár.

Kép helye

Kijárni kijár, csak nem jut rá pénz. Lepjük meg olcsó ékszerrel, aminek egyetlen értéke, hogy magunk faragtuk - műanyagból - a dióskertek királynője számára.

Kép helye

Orosz ékszertartók:

Kép helye Kép helye Kép helye

A tűtartó is orosz.

Kép helye

Dióhéj formájú tál rézből:

Kép helye

A diótálból diókanállal kanalazhatunk. Nem drága, csak kívül arany, belül az is réz. A dióforma az érték benne, nem a nemesfém.

Kép helye Kép helye

Semmi más, csak dísz ez az öntvény. A diót valódinak gondolnánk, - oh, beh élethű! - de az is csak fém. Hogy milyen fém, az nem látszik, az iparművész oly szépen festette be.

Kép helye

Mire is jó ez a szétnyitható fémdió? Tulajdonképpen semmire, de kár kidobni.

Kép helye Kép helye

A stilizált műanyag dióhéjba apró Betlehem is belefér. Állati!

Kép helye

Diófát ábrázoló diófa-kulcstartó:

Kép helye

Az a jó, ha a diómotívum állandóan a szemünk előtt van. Lakásunk falát díszítsük vele! Hangulatos csempeképek:

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Vagy nem dióval, hanem diófával:

Kép helye Kép helye

Fordítsuk meg a kérdést. Hogyan készül a csempe, konkrétan a kályhacsempe? Természetesen, a diófa segítségével. A diófatáblára faragjuk a csempemintát, rásimítjuk az agyagot, óvatosan megfordítjuk, levesszük a mintát, és kiégetjük a csempét.

Kép helye

A csempekép-készítés másik, élethű módszere, ha a nyers, némileg megfestett csempére ráfektetjük a diólevelet, óvatosan lelapítjuk, és a levéllel együtt égetjük ki. A levél nyomtalanul elég, alatta a festék részben megmarad. Amerikai fehér hikoridió levelén tudom megmutatni, de higyje el tisztelt kályhacsempekészítő Kollégám, Franciaországban is készítenek hasonlót.

Kép helye

A diómotívumot az üveg- és porcelán-művészet se nélkülözheti. Légy a dión:

Kép helye

Porcelángyík és -béka dióval:

Kép helye Kép helye

A porcelánbéka el tudott bújni a dióhéjba. De hova bújjon terráriumunk aranyos kis hörcsöge? Természetesen ő is dióhéjba.

Kép helye

Otthon tartott értékeinket is rejthetjük - égetett agyagból készült - dióhéjba.

Kép helye

A dió illatára asszociálhatunk, ha dió-formájú parfümös üveget használunk.

Kép helye

A 19. században a francia porcelánművészet már képes volt diófamintás tányért festeni. Legalábbis azt mondják, diófa.

Kép helye

A diómotívummal ellátott tányér amerikai darab.

Kép helye

A porcelánművészetben a kínai porcelán a fogalom, a legjobb. Felülmúlhatatlan, hiszen dió van ráfestve.

Kép helye

A diómotívumos csésze is kínai, természetesen. Nem tömegtermék, hanem egyedi. Nem mostani, hanem régi. Hogy milyen régi, azt nem tudom, de korabeli. Talán Ming korabeli, nem Teng vagy Csang korabeli. De biztosan nem Mao korabeli, mert akkor kulturális forradalom volt, és irtották az ilyen szép, művészi holmikat.

Kép helye

A tányéron már nem festett diót látunk, mint a csészén, hanem valódit. Annyira valódit, hogy kerámiából készült a dió is. Kicsit megfestették, és máris nagyon szépen néz ki. A megszólalásig olyan, mint az igazi.

Kép helye

Diólevél formájú olasz üvegtál:

Kép helye

Az ősszel sárguló diólevél ihlette Kevin Hicks vázáinak díszítését.

Kép helye Kép helye Kép helye

Georgij Boriszov feketeagyag-korsójának pedig a dió adott formát.

Kép helye

Fedeles kerámiatál:

Kép helye

Kerámiából készült tároló:

Kép helye

Iparművészeti használati kerámiák feketedió motívumokkal:

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Az iparművész a claro diófaanyagból készült kupákat stílusosan a fa saját levelének motívumával díszítette.

Kép helye Kép helye

És saját ruhánkat díszíthetjük-e diómotívummal? Hogyne! Vegyük mintaként a következő későviktoriánus angol gombot.

Kép helye Kép helye

Hát még ha diófestékkel festett, diólevél-formájú csipkével is kiegészítjük!

Kép helye

Az iparművészet és az asztalosipar találkozását az jelzi, amikor a diófabútort diómotívummal díszítik. A feketedió-asztal fájába feketedió-szeletből készítenek intarziát.

Kép helye
Kép helye Kép helye

Az asztal mellé feketedió-motívumos feketedió-szék illik.

Kép helye

A papírról még nem beszéltem, a nyomdaművészetről. A nyomdászat is ipar, a nyomdászok is iparkodnak, hogy szép, diómintás csomagolópapírokat készítsenek. Hát, ilyenre sikerült.

Kép helye

De karácsonykor szebbet is tudnak. Diómintás karácsonyi szalvéta.

Kép helye

Dióbemutató diólevél-mintás papíron (Janee műve):

Kép helye

Ha ez se tetszik, lehetőségünk van házinyomdát csinálni, legalábbis egy gumibélyegző erejéig. Már kapható a diófamintás bélyegző.

Kép helye

Az iparművészet fejlődésének csúcsa a giccs, ami a dióféléket se kerüli el. Valami állatfélét készített az iparkodó giccsművész, feketedióból:

Kép helye

Amikor a természetes alapanyagokból kifogyunk, következik a műanyag-alapú iparművészet. Vagy valami olyasmi.

Műanyag mókus műanyag dióhéjjal. Itthon is kapható, de nem hazai vevők számára. Tízezer forint feletti ára is jelzi, hogy nem magyar, hanem német ízlést elégít ki.

Kép helye

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább